Vielen Dank für diese historischen Aufnahmen von der HK-Linie, als es noch täglich 4...5 Planloks gab. Viele der Personale im Film kenne ich noch. Am Anfang die Restaurierung der Kipsdorfer Planlok in der Einsatzstelle Frt.-Hbg. Herrlich die Pfeiffensignale beim Rangieren. (Heute wird alles per Funk kommuniziert.) Ausschlacken, Aschkasten und "Ecken saubermachen", Wasser nehmen und dosieren, Sand nehmen, Lok putzen ... "Kuppelkopp" steckt vorne an der Lok, Saugluftbremse ... GmP in der Ausfahrt Hainsberg. Eine tolle Erinnerung an meine Studentenzeit, in der ich so manchen freien Tag dort im Lokschuppen und auf der Strecke verbracht habe.
Mooie beelden uit vervlogen tijden! Was het destijds (1987) niet lastig om een videocamera naar de DDR mee te nemen? Ik herinner me in een reisgids te hebben gelezen dat toeristen uit het Westen geen videocamera's mochten meebrengen (itt Super 8 smalfilmcamera's). Maar misschien vergis ik me.
Marconi radiogram Bedankt voor je reactie. Het was niet altijd even eenvoudig om in de DDR film en geluidsopnamen te maken.Voor ongeveer 1980 was het verboden om strategische objecten, zoals spoorwegen, stations ,treinen te filmen en/of te fotograferen,zonder officiële toestemming van de Autoriteiten.Niet overal was men even strikt in Saalfeld-Thuringen en Saksen was het simpel om te filmen maar in Halberstadt en Magdeburg en Berlin werden de regels strikt toegepast. Ik ben daar diverse malen door de Transportpolizei (Trapo's) verhoord. Later werden de regels wat versoepeld en mocht je in ieder geval wel Stoom locomotieven filmen. Video en geluidsopnames bleven echter strikt verboden, ook in 1987. Wij hebben echter de Videorecorder + Kamera TTL gewicht 3,5 kg en Tapes (VHS) + Sony 8mm Kamera de DDR In en uit gesmokkeld. Het was de enige mogelijkheid om onofficieel een Video te maken in de DDR. In 1987 waren de meeste machinisten/Stokers wel gewend aan het feit dat hun locomotieven een begeerd film object waren en ze deden ook niet moeilijk.Ik heb er in ieder geval fijne vriendschappen aan over gehouden.
Vicivico Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Het is eigenlijk nauwelijks nog voor te stellen hoe die DDR-maatschappij in elkaar stak. Gelukkig dat je hebt aangedurfd om deze video-opnamen te maken. Durfde je ook straatbeelden te filmen (met bijv.trams) of heb je beperkt tot de treinen?
Marconi radiogram Voor ons buitenlanders viel allemaal wel mee de gewone burger had het veel moeilijker,maar voor de meeste mensen gold: niet over politiek praten en vooral niet opvallen. Het grootse bezwaar van de mensen was; dat het niet mogelijk was om vrij te kunnen reizen naar het buitenland (westen) en de schaarste van vooral luxe goederen en ook zaken zoals bananen , zuid vruchten etc werd als hoogst onaangenaam beschouwd. Tja voor de rest waren de mensen ook niet echt ongelukkig, mits je je confirmeerde met systeem (of deed alsof) viel er behoudens de genoemde bezwaren best te leven. Het beleven van Stoomtractie in het echt , daar ging het mij om, dus filmen en fotograferen , je enige angst was dat je filmmateriaal kwijt zou kunnen raken, het was geen kwestie van durven, we deden het gewoon, net zoals Ton Pruissen , Cebo Rezvanni en Jan willen van Dorp en vele andere "stoomgekken" Natuurlijk heb ik ook gewone straatbeelden gefilmd ook Trams, In Dresden en Karl Marx Stad (Chemnitz) en in Polen Poznan,zie mijn onder mijn afspeellijsten de Rubriek: Cities,Sites and events 1956-2011. Met vriendelijk groeten !!
Vielen Dank für diese historischen Aufnahmen von der HK-Linie, als es noch täglich 4...5 Planloks gab. Viele der Personale im Film kenne ich noch.
Am Anfang die Restaurierung der Kipsdorfer Planlok in der Einsatzstelle Frt.-Hbg. Herrlich die Pfeiffensignale beim Rangieren. (Heute wird alles per Funk kommuniziert.)
Ausschlacken, Aschkasten und "Ecken saubermachen", Wasser nehmen und dosieren, Sand nehmen, Lok putzen ...
"Kuppelkopp" steckt vorne an der Lok, Saugluftbremse ...
GmP in der Ausfahrt Hainsberg.
Eine tolle Erinnerung an meine Studentenzeit, in der ich so manchen freien Tag dort im Lokschuppen und auf der Strecke verbracht habe.
Tolle Stimmung, die Du da eingefangen hast...und das zu einer Zeit, als nicht weit von dort noch Normalspurdampfbetrieb herrschte...vielen Dank dafür.
Danke für deine Kommentar Karl,aber das Normalspurdampfbetrieb in der Nähe, haben wir damals auch schon viel gefilmt.
Herzliche Grüssen !
Sehr schönes Video aus dem Bw Freital-Hainsberg mit tollen Szenen
wie die Lokomotiven versorgt werden.
Vielen Dank und Daumen sehr weit nach Oben.
Danke ürs anschauen und den Daumen!
Danke für diese tollen Aufnahmen 👍
Wonderful video. Thank you for posting your efforts.
Thanks you for your comment,i'm pleased you enjoyed the video.
Super Video! Und Kohle gab es auch noch.
Mooie beelden uit vervlogen tijden! Was het destijds (1987) niet lastig om een videocamera naar de DDR mee te nemen? Ik herinner me in een reisgids te hebben gelezen dat toeristen uit het Westen geen videocamera's mochten meebrengen (itt Super 8 smalfilmcamera's). Maar misschien vergis ik me.
Marconi radiogram Bedankt voor je reactie. Het was niet altijd even eenvoudig om in de DDR film en geluidsopnamen te maken.Voor ongeveer 1980 was het verboden om strategische objecten, zoals spoorwegen, stations ,treinen te filmen en/of te fotograferen,zonder officiële toestemming van de Autoriteiten.Niet overal was men even strikt in Saalfeld-Thuringen en Saksen was het simpel om te filmen maar in Halberstadt en Magdeburg en Berlin werden de regels strikt toegepast. Ik ben daar diverse malen door de Transportpolizei (Trapo's) verhoord. Later werden de regels wat versoepeld en mocht je in ieder geval wel Stoom locomotieven filmen. Video en geluidsopnames bleven echter strikt verboden, ook in 1987.
Wij hebben echter de Videorecorder + Kamera TTL gewicht 3,5 kg en Tapes (VHS) + Sony 8mm Kamera de DDR In en uit gesmokkeld.
Het was de enige mogelijkheid om onofficieel een Video te maken in de DDR. In 1987 waren de meeste machinisten/Stokers wel gewend aan het feit dat hun locomotieven een begeerd film object waren en ze deden ook niet moeilijk.Ik heb er in ieder geval fijne vriendschappen aan over gehouden.
Vicivico Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Het is eigenlijk nauwelijks nog voor te stellen hoe die DDR-maatschappij in elkaar stak. Gelukkig dat je hebt aangedurfd om deze video-opnamen te maken. Durfde je ook straatbeelden te filmen (met bijv.trams) of heb je beperkt tot de treinen?
Marconi radiogram Voor ons buitenlanders viel allemaal wel mee de gewone burger had het veel moeilijker,maar voor de meeste mensen gold: niet over politiek praten en vooral niet opvallen. Het grootse bezwaar van de mensen was; dat het niet mogelijk was om vrij te kunnen reizen naar het buitenland (westen) en de schaarste van vooral luxe goederen en ook zaken zoals bananen , zuid vruchten etc werd als hoogst onaangenaam beschouwd.
Tja voor de rest waren de mensen ook niet echt ongelukkig, mits je je confirmeerde met systeem (of deed alsof) viel er behoudens de genoemde bezwaren best te leven. Het beleven van Stoomtractie in het echt , daar ging het mij om, dus filmen en fotograferen , je enige angst was dat je filmmateriaal kwijt zou kunnen raken, het was geen kwestie van durven, we deden het gewoon, net zoals Ton Pruissen , Cebo Rezvanni en Jan willen van Dorp en vele andere "stoomgekken"
Natuurlijk heb ik ook gewone straatbeelden gefilmd ook Trams, In Dresden en Karl Marx Stad (Chemnitz) en in Polen Poznan,zie mijn onder mijn afspeellijsten de Rubriek: Cities,Sites and events 1956-2011. Met vriendelijk groeten !!
Gut gemacht
Danke für Ihre Reaktion.