Puheenaihe.fi:n Rami Kurimo | Ehkä-logiikka #95

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 16

  • @mkoskinen6979
    @mkoskinen6979 ปีที่แล้ว +3

    Kun päästiin aiheeseen, keskustelu oli hyvää ja ajatuksia herättävää. Ramin nöyrä ja vilpitön olemisen ja tekemisen luonne on sellaista mitä kovasti arvostan. Kiitos jaksosta 👍

  • @samimiettinen
    @samimiettinen 4 ปีที่แล้ว +1

    Kuuntelin koko jakson. Mielenkiintoista! Prometheus on suosikkimyyttejäni ja Prometheus Rising on mielenkiintoinen kirja. Katsottuani myös Wilson-dokkarin, tuntuu kyllä että subjektiivisen kokemuksen, sumean monen vaihtoehtoisen totuuden logiikan sekä uskonnolle trollauksen lisäksi hänen ajattelunsa on kyllä jo provoilua tai sitten liian esoteerista minulle. :)

  • @askel1_277
    @askel1_277 4 ปีที่แล้ว

    1:20:00 Tähän ajatukseen ja siihen että me elettäisiin simulaatiossa... Tuli mieleen että jos meidän ajatuksia siellä toisella puolella seuraa joku simulaation ylläpitäjä, jonka tehtävänä on pistää merkille se kuinka kauan simulaation päälle lattamis ajankohdasta kesti ennen kuin simulaatiossa itse ajatteleva ihminen sai oikein sen ajatuksen siitä mikä on universumi ja miten se toimii... :D

  • @BreakingD
    @BreakingD 4 ปีที่แล้ว +4

    Oleminen sinänsä on aika hurja ajatus. Mulle vielä hurjempi ajatus on oleminen ajassa. Onko alku ja loppu ja jos ei ole niin miten voi olla loppu ja miten on voinut olla alku ja ennenkaikkea -kumpi on pahempaa se että kaikki loppuu vai se että kaikki jatkuu ikuisesti-. Vaikea kuvitella mitään näiden kahden omalla tavallaan epämiellyttävän vaihtoehdon väliltä.

  • @halve_
    @halve_ 4 ปีที่แล้ว +2

    Olisi tärkeää havainnoida trans-kontekstuaalinen ajattelu, eli toisistaan näennäisesti riippumattomien asioiden yhdistäminen ja ymmärtäminen miten kaikki liittyy toisiinsa. Kun otat vastaan uutta informaatiota, et katsoisi sitä ainoastaan pinta-arvolla tai omien subjektiivisten mielipiteiden läpi vaan hahmottaisit taustalla tapahtuvat syvemmät toistuvat kaavat ja mallit. Loppu pelissä ongelma rajoittuu ihmiskielen subjektiivisuuteen.
    Esimerkiksi miten metafysiikka, filosofia ja psykologia toinen toisiaan ylittää ja hahmottaisi syyn miksi näin käy.
    Mikään asia ei ole minkään asian yläpuolella. Millään asialla ei ole merkitystä jos se ei ole liitetty emotionaalisesti johonkin. Ilman asiaa ei ole tarkoitusta. Ilman merkitystä ei ole elämää. Jos asiasta tulee merkitys, rajoitat itsesi muilta mahdollisuuksilta.

    • @LoremLorem
      @LoremLorem 4 ปีที่แล้ว

      Moi,
      määritteletkö vielä "asian"? Tarkoitatko konkreettista, fyysistä asiaa vai aihetta, symbolin kaltaista ilmiötä? Pilkotko myös, miten näet asian tuovan merkityksen?
      Tarkoitatko: ensin on oltava "olla", jonka jälkeen muodostuu "olla jotain varten"? Oletatko, että edeltävät todellisuuden kerrokset määrittelevät tulevan kerroksen tarkoituksen? Eli asia itsessään luo tarkoituksen? Itselleni heräsi ajatus siitä, että ehkäpä todellisuuden kerrosten vaihtelut ja niiden välinen dynamiikka olisi hyvä hahmottaa tarkemmin ja lähestyä tarkoitusongelman ilmiötä sekä edeltävästä että seuraavasta kerroksesta päin. Heitän ehdotuksen, että ilmiön tarkoitusta määrittyisi sekä alku- että loppupisteen mukaan. Esimerkiksi ihmisen tarkoitus voisi olla yhdestä kerroksesta katsottuna lisääntyminen, mutta sosiaalisen yhteisön kannalta tarkoitus voisi vaikkapa olla yhteisön rakentaja tai parantaja. Ihmisen itsensä kannalta tarkoitus voisi olla niinkin abstrakti kuin "parantaa maailmaa". Ilmiön merkitys näyttää muuttuvan katselukulmasta. Sitä voi venyttää niin ylös kuin alas; fyysisestä olemassa olon alkamisesta abstrakteihin metafyysisiin ulottuvuuksiin.
      Mutta, miltä tasolta katselu on relevanttia ihmiselon kannalta? Mielenkiintoista sinänsä, että me voimme "venyttää" tarkoitustamme oman fyysisyytemme ja tietoisuutemme yli ja se näyttäisi olevan universaalia.

    • @halve_
      @halve_ 4 ปีที่แล้ว

      ​@@LoremLorem Moi, hyviä ideoita. Tarkoitan "asialla" mitä tahansa fyysisessä todellisuudessa olemassa olevaa asiaa, eli esimerkiksi aivot, tietokone, puu jne. Voiko sitten ideologia olla "asia" kun siitä tulee pysyvä? Jos näet aivoillasi tietyn aiheen tietyllä tavalla, tekeekö se siintä "asian" neurologisesti? onko jumala asia?
      Minkä merkityksen luot asialle automaattisesti antaa sille tarkoituksen. Merkitys on olla, tarkoitus on tehdä, asia on. Kaikki riippuu toisistaan. Merkitys tekee asiasta elävän; se antaa emotionaalista painoarvoa. Tarkoitus on pelkästään fyysinen toimenpide minkä asia tekee sille annetun merkityksen pohjalta.
      Tietenkin tarkoitusta voi katsoa monelta eri tasolta, mutta itse tarkoitus mihin on liitetty asia pysyy fundamentaalisesti samana katsoisitpa sitä miltä tahansa tasolta. Fyysisessä maailmassa täytyy olla asia ja asialla tarkoitus. Mutta merkitys ei vaadi asiaa. Päinvastoin, jos luot merkityksesi asiaan hävität muut vaihtoehdot, osan tietoisuutta, esimerkiksi uskonnossa voi käydä näin? Haasteena on tasapaino näiden kolmen välillä. Ilman oikeaa maailmaa ei voi olla mielikuvitusta, koska mielikuvitus on heijastus oikeasta maailmasta ja sen datasta. Abstraktien ideoiden jako on kovin vaikeaa tekstin muodossa ja usein voi käydä niin, että "asia" jota toinen tarkoittaa on toiselle aivan muuta. Myös tekstin syvempään ymmärtämiseen vaikuttaa mielen avoimuus.

  • @HenrySoinnunmaa
    @HenrySoinnunmaa 4 ปีที่แล้ว +4

    Mainittu Maybe Logic -dokkari tosiaan löytyy suomeksi tekstitettynä täältä: th-cam.com/video/88zTehnKCxM/w-d-xo.html
    (BTW, Rami, suomensin dokkarin jo vuosia ennen kuin tavattiin, joten oletettavasti katottiin tuolloin nimenomaisesti tuo tekstitetty versio. Ehkä.)

  • @jkinkamo
    @jkinkamo 3 ปีที่แล้ว

    Nämä molemmat kanavat löysin juuri makrotalousasiaa hakiessani ja paljon on oppia tarttunut! Siinä mielessä hyvä että nykyisin lähetykset ovat verkossa, joten niitä voi kuunnella useampaan kertaan. Iloinen yllätys ollut myös kanavilla olevat fysiikan jaksot, joita olen pääsääntöisesti katsonut amerikkalaisilta kanavilta.

    • @Futucast
      @Futucast  3 ปีที่แล้ว

      Kiitos, todella mukava kuulla, että toimii! 🚀🚀

  • @tommivirtanen3065
    @tommivirtanen3065 4 ปีที่แล้ว +1

    Voisi olla aika ikävä ottaa tuo pilleri, olisit ainut joka tietää kaiken ja todennäköisesti kukaan ei uskoisi sinua...

  • @katimariaanakivimaki6783
    @katimariaanakivimaki6783 2 ปีที่แล้ว

    Tässä ihan herkistyy: En haluaisi itsestäni paljoakaan sanoa,mutta historiani on ent.karismaattinen fundamentalisti kristitty, nykyisin agnostikko. Aika ison myllyn pyörinyt läpi siis- Lisäys aiheeseen: Harjoitin todella paljon "oman persoonan kadottamista,jotta kristus saisi enemmän tilaa"- päämääränä,ettei olisi enää minua,vaan jessus. Pidän tuota aika äärimmäisenä ajatteluna ja vahingollisena,jopa patologisena eli sairaana ajatteluna. Pitääkö perustella?.. 😄
    Arvostan suuresti teidän tapaanne keskustella aiheesta kuin aiheesta 😀👍❣

    • @laurigrohn
      @laurigrohn ปีที่แล้ว

      Ajoittain koululaistason keskustelua.

  • @evangelistevankelistasirpa7323
    @evangelistevankelistasirpa7323 2 ปีที่แล้ว

    Jankutusta.