Yap işlet yöntemi ile yapılan altyapı tesislerinin bu günkü gelir düzeyi ile halka hizmet vermesi mümkün değil. O tesisleri kullanmak halkın ulaşım giderini 2 katına çıkarıyor. Milli gelir fert başına iki katına çıkmalı. Alt ve orta segment elektrikli araçları üretebilseydik bu tesisler de bir işe yarardı. Şimdi sadece üst gelir grubundakilere hitap ediyor.
Otoyol sadece halk ulaşımı için düşünülmemeli. Tahminimce devlet için halk öncelik bile değildir. Halk bir şekilde gider elbette. Bu yollar daha ziyade Lojistik maksadıyla yapılıyor. Yani kaç araba geçtiğinden ziyade kaç tır geçtiği önemseniyor yoldan. Yol bir devletin en önemli can damarıdır. Yol medeniyettir. Lojistik altyapı yeterli olmadan üretim olmaz. Üretim olmazsa ülke olmaz. Lojistik Altyapı olmazsa hinterlandını genişletemezsin. Sonra da bütün fabrika ve firmalar Marmara'ya dolar bugün olduğu gibi. Marmara'nın baştan uca sanayi ve fabrika dolu olması lojistik avantajı kaynaklıdır. Param olsa ve ihracaat odaklı bir girişim yapacaksam bende gidip Ankara'da fabrika kurmazdım. Ayrıca. Reailst olmamız gerekirse senin memlekete 2 saat daha erken gidebilmen kapitalist düzendeki bir devletin zerre umurunda olmaz aslında bakarsan. Zira memleketine gidecek adam her türlü gider zaten. Ancak lojistik bir devlet için her şeydir. Fabrika, ihracat, üretim aşamalarını doğrudan etkiler. Ne kadar yüksek standartlı ve güvenli yol o kadar düşük risk ve maliyet demek firmalar için. Misal Kanal İstanbul projesi de böyle düşünülmeli. Kanal İstanbul keyfi değil zorunlu bir projedir. Bugün yapılmaya başlanmazsa hangi hükümet olursa olsun er yada geç yapılmak zorunda kalınacak bu kanal. Bu hükümet sadece bu eksiği erkenden görebiliyor. Zira İstanbul boğazı en riskli su yollarından birisi. Firma sahipleri güvenlik garantisi olan, akıntısı, eğimi ve derinliği ve gibi tüm parametreleri senin kontrolünde olan trafiğe kapalı yapay bir su yolunu, Adeta bir mayın tarlası gibi trafiği olan ve tuzak gibi akıntıları olan, inanılmaz açılarda dönüşleri olan, daracık İstanbul boğazına tercih edecektir. Gemi boyutları her geçen yıl daha da büyüyor. Ve daha büyük gemi demek daha düşük refleks ve manevra kabiliyeti demek. Kanal İstanbul projesi insanların popülizm yaptığı bir alan şuanda ama Yarın kim hükümete geçerse geçsin yapmak zorunda kalacağı bir proje, önümüzdeki on yıllarda bu projenin inanılmaz gerekliliği bu yetersizlik hissedilmeye başlandığında anlaşılacak. Zira dünya standartları sürekli gelişiyor ve bir yerde elbette bu boğaz yetersiz kalacak.
@@mustafakarakuscu8207 Kanal istanbul, İstanbul'u araplara peşkeş çekmek için yapılan bomboş bir rant projesidir. 16 milyonken zaten yaşanmaz olan şehri 20+ milyon yaparak hepten öldürme projesidir. Gerekli falan da değil, İstanbul boğazından kat kat daha yoğun boğazlar ve su yolları var onlar nasıl çalışıyor tıkır tıkır?
@@mustafakarakuscu8207 He bu arada kac araba geçtiği önemsenmiyorsa çok akıllı arkadaşım, neden araç geçiş garantisi veriliyor? Cevap verebilir misin buna? Hiçbir düzgün fizibilite yapılmadığı için genelde de hep garantinin altında kalıyor, biz de cebimizden ödüyoruz o farkı.
@@emirhan_snl Dostum dikkatli okursan kaç araç geçtiği önemli değil diye bir bilgi girmedim. Kaç araba yani halkın kullandığı basit taşıt anlamında kullandım. Bu yollar lojistik için tırlar için daha önemli bu bir gerçek, sen ben taksiye atlayı memlekete gidelim diye yapılmıyor. Geeçiş garantisi altında kalırsa devletin cebinden para çıkıyor fakat devlet bu hizmeti yid değil kendi kaynağı ile yapsa zaten daha fazla para çıkacaktı. Dolayısıyla senin ebinden çok daha az para çıkıyor kaldı ki geçiş garantisi aşılırsa sonraki dönemlerde devlet kar ediyor.
@@zaboybagoi8636 hee hee, senin itin gancık olsun. Tamam, sen haklısın. Yol yapılınca hemen anında zenginlik gelecek değildir, yol ticaretin ve mal akışının hızlanması demektir. Her satışta hem satan, hem alan, hem de Devlet vergisinden kazanır. Sadece ticareti yapan değil, aynı zamanda üretimi yapan çiftçi, ürünün çıkarılmasına yardım eden işçiler ve aradaki malın belli bir yere ulaşmasını sağlayan nakliyeciler veya üretimi yapan Fabrika, Fabrikada çalışan işçi ve arada malı taşıyan nakliyeciler kazanır. Yol yapımı bir ekosistemin altyapısını hazırlamaktır, Almanya ikinci dünya savaşından yenilmiş ve neredeyse tümüyle yok edilmiş bir şekilde çıktı. Hitlerin kendi tankları için yaptırdığı otobanları ise betondan yaptırdığı için genelde sadece belli stratejik köprüleri yok edilmişti, adamlar o köprüleri tamir ederek ve savaştan önce zaten var olan sanayileri, tekrar canlandırarak çarkları döndürmeye ve malın ulaşılmasına gereken yere, en hızlı şekilde ulaştırarak, kaybedilen tüm zenginliklerini çok kısa bir zamanda geri kazandılar. Hitler Almanya’sından önce bile Üniversitelerin sanayi ile olan işbirliğine çok önem veren Almanya, Sanayilerin ileri teknoloji ürünleri geliştirip satmasına ve orada yüksek bilgili mühendisleri istihdam ederek, gelişimin durmamasına katkıda bulunarak altyapısını sağlama almıştı. Hitler bunu bir tık ileriye götürerek, Üniversitelere ayrılan kaynakları artırdı, aynı zamanda üniversiteleri her şeyin içine çekip, gelişimi dahada hızlandırdı ve nerdeyse batmış olan Alman ekonomisini, Nazi Almanya’sı bu yol yapımı ve Üniversite Sanayii işbirliğiyle, hızlıca toparlayıp güçlü bir Almanya’ya çevirdi. Uzun lafın kısası, her şey Türk devlet aklının bir planı dahilinde ilerliyor ve yol bu aşamaların ilki. Tabii bunu herkesin kafasının alması kolay değil. “Ticaretin sadece iki basit işlevi vardır: pazarlama ve yenilik.” Peter F. Drucker
Aydın denizli otoyolunu nolursunuz biran evvel bitirin. Aydin denizli arasını bilen biler çift şeritli bölünmüş yol var hep çok dar hem çok yoğun hemde aşırı derece de trafik ışığı var ve çok yoğun. Nerdeyse her 3-5 km de bir ışıklara denk geliyoruz
Merhaba böyle faydalı bir video hazırladığınız için teşekkür ederim keşke Kayseri ve Kahramanmaraş Göksun ilçesi arasındaki yolada otoyol yapılsa bu yolda çok sayıda ilçenin içinden geçildiği için devamlı kavşaklar var Trafik ışıklarıda çok fazla bu yüzden ışıklarda beklendiği için ve ilçe merkezlerin den geçerken Araç hızıda düşük olması gerektiğinden seyehat süresi uzuyor.
Bäy sizä alkışlar , nä gözäl çok sevindirici. Birdä bu oto oto nä demäk bu , oto deyilän bir zat yok. O sizin dediyinizin adı AUTO . ARABA YOLU demiyorsun heç olmasa AUTO YOLU de. Başarılar dilärim sizä . 🇦🇿🤘
Beni en heyecanlandıran Alanya - Silifke otoyolu.Bu güzergah hakkında 0 bilgi var internette malesef. Birde keşke Samsun - İstanbul arası Zonguldak - Kastamonu - Sinop üzerinden giden bir hızlı tren ile taçlansa nirvana olurdo eminim.
Samsun-Ankara arasi ne oldu.projesi bitmis,gececegi guzergahlar tespit edilmis sadece yapim ihalesini bekliyor.Bu arda proje 7 yildir bekletiliyor.konu Samsun karadeniz olunca ya para bitiyor yada cografik sartlar bahane ediliyor kisaca Samsun bekletiliyor. Umarim secimlere yakin tekrar gundeme gelirde secim malzemesi olmaktan cikar.
Turkiyenin heryeri otobanla orulmesi gerekli . Cabuk ve hizlica 2035 bitecek projeler 2030 gibi öne cekilse cok iyi olur . Basirilar iyi calismalar....
Öncelikle emeğinize sağlık.8.Etap Başakşehir-Hadımköy Projesinin tamamlanması hangi tarih olarak planlandığı hususunda bilgi verebilirmisiniz ? Teşekkürler.
2 ปีที่แล้ว +1
Merhaba. Çok sorulan bir sorudur ama henüz basına açıklanan bir tarih olmadı. 2023 yılının hedeflendiği söyleniyor.
Yapılsında onada şükür etmek lazım, gönül isterki bütün şehirlerimiz birbiriyle otoyolla bağlansın ama o kadar kolay işler değil bunlar. Sonuçta büyük işler bunlar. Saygılarla
@@ABen-0107 yapılan maliyetlere rağmen bu kadar geç kalması normal değil. Türkiye'de çok ciddi vergiler toplanıyor meyvelerinin daha hızlı alınmasını beklemek gayet normal.
@@mustafadag6760 projenin hızını açıklanan tarihlere göre değerlendiriyorum. Ankara Sivas Hızlı Treninin projedeki bitirme tarihi 2012 idi. Ayrıca Bursa ve İzmir tren hatlarının da temeli 2012 yılında atıldı. Kriz olur, ödenek verilmez ya da başka sıkıntılar olur proje bir kaç yıl sarkar bu durum gayet anlaşılır. Lakin bir proje 10 yıl sarkmışsa ve bir kaç defa açılış tarihi verilip açılmamışsa gayet tabi bir sorun vardır.
@@mustafadag6760 ben olaya parti ya da hükümet gözüyle bakmıyorum. Ben koltukta kimin oturduğuyla değil hangi icraatı yaptığıyla ilgileniyorum. Dünyada elektronik ürünlerde, otomobillerde, yakıtta, sigarada ve alkolde bu kadar vergi toplayan bir ülkenin daha çok yatırım yapmasını beklerim açıkcası. Zira bu ülkede sinemaya gidince bile eğlence vergisi alınıyor.
Şöyle düşünüyorum , milleti soymanın yeni yolu otoyol yapıp 25 litre yakıt harcayıp 30 litre otoyol ücreti almak sanırım. Eğer ulaşımı ucuzlatmak ise amaç neden demiryolu değil de otoyol?
Çanakkale Malkare açıldı. Aydın Denizlinin Denizli tarafindan yarısı açıldı. Hadımköy kısmı yapılıyor. Çeşmeli Taşucu da inşaası başladı. Antalya Alanya ve Ankara Delice'nin de ihaleleri yapılacak 05/12/2023 den şimdilik böyle...
Turkiyedeki şu anki otoyol sistemi israftan vaska birsey değil. Örnek Ankara Kırıkkale otoyolu. Veya Ankara Sivrihisar otoyolu Aynı güzergahta zaten bolunmus otoyol ayarında 6 şerit yol mevcut ve ücretsiz. Aynı güzergah a paralı yol yapmak ahmaklık olur. Oysa yid iptal edilip vignet sistemine gecilip bolunmus yollar revize edilip otoyola dönüştürülebilir. En geç 5 yil içinde Türkiye 10 bin km otoyol ağına ulaşır .
otoyol her zaman en pahalı ulaşım olacaktır. bu ülkeye donanılmlı, geniş bir demiryolu ağı lazımdır. bu sayede lojistik ağımız güçlü olacaktır, hem maliyetler ucuz hem de hızlı olacaktır. malesef bunu akıl edecek kimse yok çünkü 5000 yıllık akılla yönetiliyoruz :))
Akıllı ulaşım sistemi ne masraf yerine birkaç km fazla standart otoyol yapılsa daha iyi olur , tam teknoloji birkaç sene sonra iyice gelişince o zaman akıllı sistemler eklenir. Tırlara boynuzla elektrik veren bir sistem yurt içi giden araçlara ve otoyola takılsa çok yakıt tasarrufu olur
Bursa - Eskişehir arasına da otoyol yapılsa çok faydalı olur. Ama en azından Antalya - Alanya otoyolu 2 yıl sonra açılırsa baya kullanılır. Çünkü yaz aylarında Antalya havalimanından çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyor gidiyor. Bu yol yoğun bir şekilde kullanılır, öyle ki bu yol 4-5 şeritli yapılsa yeridir. O kadar yoğun trafik oluyor çünkü.
Yıllardır Ankara İstanbul arasını gidip geliyorum.Bir mühendis olarak 50-100 yıl sonrasını düşünerek planlama yapılması gerekliliğini söylüyorum.Şu an bile Ankara-İstanbul çok kalabalık.Bayram trafiğini düşünmüyorum bile.Kesinlikle Ankara-İstanbul arasına 4 şeritli otoban standartlı yollar düşünmek lazım.Ankara-İstanbul arasına yapılacak yol tüm Türkiye’nin araçlarını Marmara bölgesine taşıyor.Öyle düşünmek lazım
4 şeritli otoyollara hiç gerek yok hatta bütün otoyollar iki şeride düşürülmeli sağ şeritte kimseyi göremiyorum sol şeritler sollama için kullanılmıyor maalesef
Artık demiryolu projeleri karayolundan daha öncelikli olmalıydı. Hem Paris İklim Antlaşması'nı da imzaladık. Hala karayolu ağırlığının devam etmesi çok üzücü. Ayrıca Akıllı otoyol için akıllı araçlar (yeni nesil) gerekmez mi? Tofaşlar, eski modeller nasıl bu sisteme uyum sağlayabilir ki? Bu konuyu aydınlatır mısınız?
2 ปีที่แล้ว +6
merhaba. 2021 Eylül itibariyle yapılan ulaşım harcamalarının %50'si demiryolu yatırımı olarak gerçekleşmiş. Karayolu ise %42,2. 2022'de demiryolu-karayolu dengesi %63-%31 olarak planlanmış.2023'de de benzer şekilde %63-%32 şeklinde planlanmış. Eğer bu şekilde devam ederse, karayolundan ciddi bir şekilde yükü ve yolcuyu raylara taşımak mümkün olacaktır. Akıllı otoyollara akıllı arabalar uyum sağlayabilecek gibi duruyor. Avrupa'da ve ABD'de bazı otoyollarda denemelerin yapıldığını ve mevzuatın da destekleyici şekilde güncellendiğini biliyoruz. Araba ne kadar akıllı olsa da altyapı desteği de şüphesiz çok önemli.
@ yatırım oranları olarak demiryolu önde görünür ama hala karayolu projeleri daha çok gibi duruyor. Buna galiba birim maliyet hesabı deniyor. 1km demiryolu herhalükarda 1km karayolundan pahalı. Öyle olmasaydı bugün heryere demiryolu ile gidebilirdik. Akıllı araç şart.
2 ปีที่แล้ว +4
merhaba. Güzel bir noktaya değinmişsiniz. Demiryollarının gerektirdiği geometri sebebiyle daha düz yani eğimsiz ve virajsız projeler gerçekleştiriliyor, maliyeti de yüksek oluyor. Öte yandan karayolları coğrafyaya daha rahat uyum sağladığı için daha pratik çözümler üretilebiliyor. Ama işletim verimine baktığımızda demiryolları ile daha fazla yükü daha ucuza ve temiz bir şekilde taşımak mümkün. Öte yandan karayollarını YİD modeli ile yapmak mümkün olabiliyor, zira otoyollarının konforu ve hız kapasitesi her zaman trafik çekebiliyor. Son yıllarda YİD ile yapılan projeler sebebiyle karayollarına bütçeden daha fazla pay ayrıldığı düşünülebilir ama gerçekleşmelere baktığımızda durum bir önceki yanıtta verdiğimiz gibi olmuş. Lojistik merkezlerin ve elektrifikasyonlu hatların sayısının artmasıyla özellikle yük taşımacılığında karayollarının payının azalmasını bekliyoruz. 2021'de demiryollarında taşınan yük 2020'den %5,7 daha fazla oldu. Yaklaşık 36 milyon ton.
Elektrikli karayolu araçları da otoyolları kullanıyor, öyleyse , insanlara evden eve giden tren yapamayacagimiza gore karayolu yatirimlari hiçbir zaman degerini kaybetmeyecektir
Ne saçma yorum bu böyle . Otoyolların ne kadar co2 salınımını azalttığını araştır önce . Ayrıca ilerde araba kullanmayacak mıyız herkesin treni mi olacak
@ lütfen af buyurun. Videonun 3.12 dakikasın da 2035+ olarak öngörülen olarak anlıyorum. Veyahut önceki saniyelerinde çanakka/lapseki den Balıkesir merkeze hat göremedim. Sonsuz saygılarımla
2 ปีที่แล้ว +1
@@DrMustafaCaglayan merhaba. Kusura bakmayın sorunuzu yanlış anlamışım. Çanakkale-Malkara otoyolu aynı gün açılıyor. Çanakkale-Balıkesir otoyolunun yapımına henüz başlanmadı ve dediğiniz gibi 2023 sonrası planlamada yer alıyor.
tek sorun, adım başı para ödüyoruz. pahalılar. o nedenle herkes tercih edemiyor. alternatiften gidiyor. genelde de bu kadar para ayrılan yollar boş kalıyor. parasını ödeyip geçememek can sıkıcı. osmangazi köprüsü çok pahalı. çanakkale de ne yazıkki öyle olacak.
Sen kullanmazsan torunların kullanır. Sonuç olarak Türkiye eserler kazanmış oluyor. İlerde daha ucuz hatta bedava olacaktır. Fedakarlığı millet olarak da yapmayı öğrenmeliyiz bencil olmamak lazım. Zaten muassır medeniyetlerle boy ölçüşemiyoruz bari yanlarına yanaşalım.
@@enesyucel88 öyle mantık mı olur. torunlarıma kadar o yollar ne olacak, teknoloji ne olacak. alt yapı çalışmaları çok önemli, yapılması da çok güzel. özellikle hızlı trenleri çok önemsiyorum. ama yolların bu kadar pahalı olması mantıklı değil. topluma hizmet yansımamış oluyor.
Sabiha Gökçen havalimanı metro hattı için araç alım ihalesi yapıldı mı ve ayrıca yapıldı ise araç üretim başladı mı
2 ปีที่แล้ว +1
Merhaba. Hatta M4 Kadıköy-Tavşantepe araçları kullanılacaktır. Anadolu yakası Raylı Sistemler Başkanlığı 2022 yılı bütçesinde 120 adet metro aracı için 17 milyon TL ödenek ayırmış. İhtiyaç durumunda M4 için kullanılacağını tahmin ediyoruz.
@ metro news kanalındaki Mehmet bey araç ihalesi yapılmadı üretilmedi şeklinde ifade ettiler teyit amaçlı öğrenmek istedik o şekilde
2 ปีที่แล้ว +1
merhaba. Metro projesi UAB tarafından yapılıyor ama işletmeciliğini İBB yapacağı için mevcut envanterden yararlanacağını tahmin ediyoruz. (Ek olarak, M5 için ayrı bir araç alım bütçesi var 126 araçlık)
3.5 milyonluk bir şehir Bursa. /Ankara arası otoyol programı 2023 den sonra başlanması çok acı. Her sabah 100 binden fazla insan fabrikalara gidiyor. Bursanın tüm köşeleri sanayi. Her gün yüzlerce tır mal getiriyor mal götürüyor. Marmara bölgesinin geçiş noktası. İzmirden gelen bursadan Afyon Kütahya dan gelen bursadan ankaradan gelen bursadan geçer. %90 çok acil bir şekilde Bursa Ankara otobanı başlanması ve tamamlanması lazım. 2023 programından çıkartılması acı verici. Çok değil 5 yıl içinde Bursa trafiği kilitlenecek şehir içinde yok yok. 3 şeritli yol kesinlikle yetmiyor. Bursa/Ankara yolu. Bursa /yalova yolu. Bursa /İzmir yolu. Hem gidiş hem geliş en kötü birer şerit yapıla biliyorsa ikişşer şerit eklenmesi lazım. Şehire giren araba çıkamıyor. Bunun için yüzlerce ev yıkılması lazım. Aksi takdirde Bursa halkını kaybedeceksiniz yapılan hizmetleriniz boşa gidecek. Birileri sahip çıkacak.
Ekonominin bozulmasının yatirimları etkileyeceğini düşünüyorum.Çunkü altyapimiz eksikti onları yaptık bundan sonra kaynakları farklı bir bakış açısıyla değerlendireceğiz sözü en üst makamlarda dile getiriliyormuş.Gercekten yeni bütçede kaynaklar yeterli ayrılıyormu yoksa sembolik ödeneklermi bütçeye konuyor Ergün bey.
2 ปีที่แล้ว +1
Merhaba. Verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Ocak 15 gibi bütçe kalemleri açıklandığında öncelik kazanan ve önceliği düşe projeler ile listeye yeni giren yatırımları göreceğiz. Bu konuda ayrı bir yayınız da olacaktır.
Alanya Silifke arasına zaten zar zor bölünmüş yol yapılıyor, fiziki koşullar nedeniyle. Yol da zaten kalabalık değil. Buraya aynı hat üzerine niye otoban yapılır ki?
Şu kop dağı. Ne zaman bitecek bir bilginiz varmı.6 yılda bitecek dediler 14 yıl oldu .bu işkence ne zaman bitecek
2 ปีที่แล้ว +1
merhaba.Erzurum Bayburt yolunda bulunan 2x6.500 m uzunluğundaki Kop Tüneli tamamlandığında Gürbulak Sınır Kapısı’nın Trabzon Limanı’na ulaşımı kolaylaşacaktır. 6.500 m uzunluğunda çift tüp tünel olan Kop Tüneli’nde Eylül ayı sonu itibariyle toplamda 7.134 m tünel kazı ve destekleme, 5.100 m kaplama betonu yapılmış olup 2023 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir. Tünelin tamamlanmasıyla mevcut yolda 6,7 km kısalma sağlanacaktır.
ESKİŞEHİR ,BOLU YOLU YAPIM AŞAMASINDA VE HALEN YAPIMI DEVAM EDİYOR NE ZAMAN BİTECEK BİR BİLGİ VAR MI. AYRICA KARADENİZ AKDENİZ TRANSİT YOLU HANGİ TARİHTE HİZMETE AÇILACAK BİR BİLGİ VAR MI?
2 ปีที่แล้ว
merhaba. İş ortağımız Batu Bey bölgeyi yakından takip ediyor. Yapılan yol konusunda verdiği bilgiyi aşağıdaki videoda bulabilirsiniz. Yolun Bolu'ya kadar uzatılacağı söyleniyor. th-cam.com/video/oTsdnXFUwzY/w-d-xo.html Akdeniz-Karadeniz transit yoluyla ilgili gelişme oldukça kanalımızda yer vermekteyiz. İyileştirilerek kapasitesi arttırılan bir yoldur.
Şanlıurfa Habur Diyarbakır otoyolu başlarsa 2.5 yılda bitirilir Diyarbakır Viranşehir arası biraz engebeli cizreden Silopi ye giden İpekyolu otoyol standartlarinda yapılmış
Selamlar. 15 gun once buradan yazistik sizinle. Polatli-izmir yht durumu hakkinda aygm de sorucam tekrar notumu aldim demistiniz. Bir gelisme yok mu. Hala aylardir kredi isi cozulmedi akıbeti ne olacak bu isin
2 ปีที่แล้ว +4
merhaba. Aldığımız son bilgiye göre;Ankara-İzmir YHT projesinde altyapı işlerinin yaklaşık %44'ü tamamlandı. Ankara (Polatlı)- Banaz(Uşak) arasının 2023 yılında hizmete açılması hedefleniyor. Detayların yer aldığı bir videoyu yakında yayınlayacağız. Gecikme için kusura bakmayınız.
Antalya alanya arası otpyol projesi için 2023 te tamamlanması beklenen proje dedinize onun hakkında herhangi bir bilgi yada çalışma yok ki alt yapı bakanlığı şuan mevcutta olan çevre yoluna bir baksada yaz aylarında yaşanan dur kak ve trafik yoğunluğuna bir çare bulsa.
Neden Ankara İzmir otoyolu projesi yok? Neden demiryolları artırılmıyor ulaşım maliyetleri çok düşer? Neden yap işlet devrette ısrar ediliyor? Neden kamu , kredilere kefil oluyorsa kendi alsın yaptırsın milyarlarca dolar cebinde kalsın neden ihaleler açık olmuyor ? ??
Kuzey marmara otoyolu 8.kısmın ne zaman tamamlanması öngörülmekte bir de daha net bir plan var mı acaba nereden geçtiği ile ilgili internette ayrıntılı bilgi yok. Teşekkürler
2 ปีที่แล้ว +3
Merhaba. Doğrudur, bu konuda yaptığımız araştırmada biz de bir tarih bilgisine ulaşamadık. KMO güzergahındaki benzer diğer projelere baktığımızda temel güzergahın 2023 yılında açılabileceğini tahmin ediyoruz. Bazı bağlantı yolları ikinci etaba kalabilir.
Çok zenginsin galiba. Ben İzmir ‘e eski yoldan gittim. 500 TL otoban parasını denkleştiremedim. Biraz fakirin halini anlayın. İnsan olun. Esas Kadir kıymet bilmeyen sizsiniz.
@@booksorbooksor5725 sen şimdi kendince akıllı bir cevap mı verdin? Pahaliysa benzin kullanma, pahaliysa ayçiçek yağı alma... Hizmet diye reklamı yapılan, dolar ile ucretlendirilen yolları, köprüleri övmek ücretsiz nasılsa. Vergi veriyorum yol yapılsın diye, sonra yaptırılan yol pahalı diyorum. Geçme diye kaba bir laubali yorum geliyor. Beyefendi, geçmesem de veriyorum zaten parasını köprülerin. Evimden çıkmıyorum gene veriyorum. Ona ne yapacağız?
@@rukseninanir hanim vergi önçedende veriyorduk sonuç her taraf çöplük hizmet yok camur su yok bu ara yoldan nasil geldiniz dollara ve ay çiçek yagina konu yol pes yani size dönyada pahalilik var covit yüzünden burasi türkiye ABD deģil dollar kollanmiyorum tele var bende
Çoğu Avrupa ülkelerinde otoyollar iki şeritli bizde niye üç şeritli yapılıyor
2 ปีที่แล้ว +1
merhaba. Yurt dışındaki çoğu proje 1980'li yıllarda yapıldığı için 2 şeritli olarak inşa edilmiş. Yeni projeleri daha fazla şeritle yapılıyor. Türkiye'de de yeni yapılan otoyollar trafiğin artma ihtimali düşünülerek 3 şeritli olarak yapılıyor.
Slm merhaba dolmabahçe levazım tünelinde son durumu nedir?
2 ปีที่แล้ว +1
Merhaba. Tünelde göçme riskine karşı güçlendirme ve su izolasyonu çalışmaları yapılıyor. Bütçe yetersizliği sebebi ile projenin finansman bulunduktan sonra devam edebileceği açıklandı.
Demiryolu devrimi de şart Türkiye'ye. Bakanlık Demiryoluna daha fazla önem vermeli. Demiryolu en güzel ulaşım aracı bana göre. Onlarca şehrimizde demiryolu yok. Bu büyük eksiklik. Karayolu konusunda belli bur yere geldik. Artık demiryoluna ağırlık vermeliyiz.
Para kazanan tum fabrikalari , tum limanlari da satti! Kac nesil bu dis borclar altinda ezilecek? 2002 yılı dıs borc: 129.6 milyar dolar. 2020 yılı dıs borc: 431 milyar dolar. Imf ye borcunu kapatti reis ama ucan kusa borclandi. Ayrica, Ulke son 60 yildir sagci partilerin yonetimi altinda. Ne iciyorsun soylede bizde ondan icelim kafan cok guzel! akpli DUSMAN!
İstanbul için metro metrobüs veya herhangi bir yolun karşıdan karşıya geçmek için yaşlı engelli ve çocuk arabaları olan vatandaşlar için engelli rampası yapılması önerisini İBB yetkililerine iletir misiniz Ergün bey olumlu sonuç gelirse paylaşır mısınız
İlave olarak bu taahhüt sürelerinin ne zaman sona ereceğini de rica ediyoruz, saygılar
2 ปีที่แล้ว +3
Merhaba. Her proje için şartlar farklı oluşuyor. Geçtiğimiz günlerde UAB Strateji Başkanı'nın yaptığı bir sunumda temel prensibin yapım+işletme+bakım+finans maliyetlerini karşılayacak seviyenin biraz (%5 kadar) altında bir garanti fiyatlaması yapıldığını duymuştum. Üstlenici firmanın kar elde edebilmesi için hem daha kısa sürede işi bitirmesi hem de verilen garanti miktarının üstüne çıkabilmesi gerekiyor. Eğer garanti daha az verilirse firmanın finansman bulması mümkün olmuyor. Yüksek bir garanti verilirse firmanın işi daha kısa sürede ve kalitede bitirmesi için bir motivasyonu kalmıyor aynı zamanda kamu zarara uğruyor. Dolayısıyla hassas bir denge var. Türkiye'deki müteahhit firmalar yerel taşeronlarla çalışarak hızlı bir şekilde işi bitirme kabiliyetine sahipler, bu yüzden şu ana kadar projeler genelde zamanından önce tamamlandı. Ancak dünyadaki diğer benzer projelerde ciddi gecikmelere de rastlamaktayız. 1915 Çanakkale köprüsünün bir benzeri Japonya'da yapılmıştı, Yaşanan bazı talihsizlikler yüzünden proje ancak 10 senede tamamlanabilmişti ve yüksek zararlar oluşmuştu.
Yol iyi bir şey ama kamulaştırılan araziler en iyi tarım arazileri bu topraklar bir daha geri gelmeyecek birileri para kazanacak diye yok fiyatlara kamulaştıryorsunuz planlamada yok yol geçen arazilerin sulama ve ulaşımını bozuyorsunuz düzelt bunu dendiğinde bin bir bahane uyduruluyor
Bu kadar otoban yapılacağına keşke bu kadar Hızlı Tren hatları döşenmeye özen gösterilse hem uygun hemde hızlı... Zaten benzin artık dolarla aynı seyiyeye geldi.
Çanakkale otoyolunun İstanbula bağlanması şart. Aydın-denizli otoyoluda antalyaya bağlanmalı öteki türlü bu projeler yarım kalmakta. Ayrıca bu devlet neden 100kmlik otoyolu kendi kaynaklarıyla yapamıyor? İstanbul izmir otoyolu gibi 400 km olsa tamam diyeceğim ancak kısa olanların bile yid modeliyle yapılması müteahhit zengin etme işi
Avrupada çogu Otoyol Türkiyenin dublex yolları ile aynı derecede bile degil, Dublex yollarımızın çogu Avrupada rahat Otoyol kalitesinde ,kendim Avrupada 40 senedir yollardayım. Türkiye gerçekten iyi bu yönden .
Kuzey Ege Otoyolu’nun daha kuzeye uzatılması ile ilgili bir plan olmaması çok ilginç. Edremit Körfezi’nin es geçilerek, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün İzmir-İstanbul otoyoluna bağlanmasını çok saçma buluyorum.
Yap işlet yöntemi ile yapılan altyapı tesislerinin bu günkü gelir düzeyi ile halka hizmet vermesi mümkün değil. O tesisleri kullanmak halkın ulaşım giderini 2 katına çıkarıyor. Milli gelir fert başına iki katına çıkmalı. Alt ve orta segment elektrikli araçları üretebilseydik bu tesisler de bir işe yarardı. Şimdi sadece üst gelir grubundakilere hitap ediyor.
malesef
Otoyol sadece halk ulaşımı için düşünülmemeli. Tahminimce devlet için halk öncelik bile değildir. Halk bir şekilde gider elbette. Bu yollar daha ziyade Lojistik maksadıyla yapılıyor. Yani kaç araba geçtiğinden ziyade kaç tır geçtiği önemseniyor yoldan. Yol bir devletin en önemli can damarıdır. Yol medeniyettir. Lojistik altyapı yeterli olmadan üretim olmaz. Üretim olmazsa ülke olmaz. Lojistik Altyapı olmazsa hinterlandını genişletemezsin. Sonra da bütün fabrika ve firmalar Marmara'ya dolar bugün olduğu gibi. Marmara'nın baştan uca sanayi ve fabrika dolu olması lojistik avantajı kaynaklıdır. Param olsa ve ihracaat odaklı bir girişim yapacaksam bende gidip Ankara'da fabrika kurmazdım.
Ayrıca.
Reailst olmamız gerekirse senin memlekete 2 saat daha erken gidebilmen kapitalist düzendeki bir devletin zerre umurunda olmaz aslında bakarsan. Zira memleketine gidecek adam her türlü gider zaten. Ancak lojistik bir devlet için her şeydir. Fabrika, ihracat, üretim aşamalarını doğrudan etkiler. Ne kadar yüksek standartlı ve güvenli yol o kadar düşük risk ve maliyet demek firmalar için.
Misal Kanal İstanbul projesi de böyle düşünülmeli. Kanal İstanbul keyfi değil zorunlu bir projedir. Bugün yapılmaya başlanmazsa hangi hükümet olursa olsun er yada geç yapılmak zorunda kalınacak bu kanal. Bu hükümet sadece bu eksiği erkenden görebiliyor. Zira İstanbul boğazı en riskli su yollarından birisi. Firma sahipleri güvenlik garantisi olan, akıntısı, eğimi ve derinliği ve gibi tüm parametreleri senin kontrolünde olan trafiğe kapalı yapay bir su yolunu, Adeta bir mayın tarlası gibi trafiği olan ve tuzak gibi akıntıları olan, inanılmaz açılarda dönüşleri olan, daracık İstanbul boğazına tercih edecektir. Gemi boyutları her geçen yıl daha da büyüyor. Ve daha büyük gemi demek daha düşük refleks ve manevra kabiliyeti demek. Kanal İstanbul projesi insanların popülizm yaptığı bir alan şuanda ama Yarın kim hükümete geçerse geçsin yapmak zorunda kalacağı bir proje, önümüzdeki on yıllarda bu projenin inanılmaz gerekliliği bu yetersizlik hissedilmeye başlandığında anlaşılacak. Zira dünya standartları sürekli gelişiyor ve bir yerde elbette bu boğaz yetersiz kalacak.
@@mustafakarakuscu8207 Kanal istanbul, İstanbul'u araplara peşkeş çekmek için yapılan bomboş bir rant projesidir. 16 milyonken zaten yaşanmaz olan şehri 20+ milyon yaparak hepten öldürme projesidir. Gerekli falan da değil, İstanbul boğazından kat kat daha yoğun boğazlar ve su yolları var onlar nasıl çalışıyor tıkır tıkır?
@@mustafakarakuscu8207 He bu arada kac araba geçtiği önemsenmiyorsa çok akıllı arkadaşım, neden araç geçiş garantisi veriliyor? Cevap verebilir misin buna? Hiçbir düzgün fizibilite yapılmadığı için genelde de hep garantinin altında kalıyor, biz de cebimizden ödüyoruz o farkı.
@@emirhan_snl Dostum dikkatli okursan kaç araç geçtiği önemli değil diye bir bilgi girmedim. Kaç araba yani halkın kullandığı basit taşıt anlamında kullandım. Bu yollar lojistik için tırlar için daha önemli bu bir gerçek, sen ben taksiye atlayı memlekete gidelim diye yapılmıyor. Geeçiş garantisi altında kalırsa devletin cebinden para çıkıyor fakat devlet bu hizmeti yid değil kendi kaynağı ile yapsa zaten daha fazla para çıkacaktı. Dolayısıyla senin ebinden çok daha az para çıkıyor kaldı ki geçiş garantisi aşılırsa sonraki dönemlerde devlet kar ediyor.
Rabbım yollarımızı artırsın inşallah 💪🇹🇷👏
Yol Ticaretin ana Temelidir. Zaman ve Tasarruf açısından ekonomiye, halkımıza büyük katkı sağlayacaktır.
kısaca, yol medeniyettir
@@Fakilioglu chp:"yav garnimiz aç yol mu yiyecez"
@@zaboybagoi8636 hee hee, senin itin gancık olsun. Tamam, sen haklısın. Yol yapılınca hemen anında zenginlik gelecek değildir, yol ticaretin ve mal akışının hızlanması demektir. Her satışta hem satan, hem alan, hem de Devlet vergisinden kazanır. Sadece ticareti yapan değil, aynı zamanda üretimi yapan çiftçi, ürünün çıkarılmasına yardım eden işçiler ve aradaki malın belli bir yere ulaşmasını sağlayan nakliyeciler veya üretimi yapan Fabrika, Fabrikada çalışan işçi ve arada malı taşıyan nakliyeciler kazanır. Yol yapımı bir ekosistemin altyapısını hazırlamaktır, Almanya ikinci dünya savaşından yenilmiş ve neredeyse tümüyle yok edilmiş bir şekilde çıktı. Hitlerin kendi tankları için yaptırdığı otobanları ise betondan yaptırdığı için genelde sadece belli stratejik köprüleri yok edilmişti, adamlar o köprüleri tamir ederek ve savaştan önce zaten var olan sanayileri, tekrar canlandırarak çarkları döndürmeye ve malın ulaşılmasına gereken yere, en hızlı şekilde ulaştırarak, kaybedilen tüm zenginliklerini çok kısa bir zamanda geri kazandılar. Hitler Almanya’sından önce bile Üniversitelerin sanayi ile olan işbirliğine çok önem veren Almanya, Sanayilerin ileri teknoloji ürünleri geliştirip satmasına ve orada yüksek bilgili mühendisleri istihdam ederek, gelişimin durmamasına katkıda bulunarak altyapısını sağlama almıştı. Hitler bunu bir tık ileriye götürerek, Üniversitelere ayrılan kaynakları artırdı, aynı zamanda üniversiteleri her şeyin içine çekip, gelişimi dahada hızlandırdı ve nerdeyse batmış olan Alman ekonomisini, Nazi Almanya’sı bu yol yapımı ve Üniversite Sanayii işbirliğiyle, hızlıca toparlayıp güçlü bir Almanya’ya çevirdi. Uzun lafın kısası, her şey Türk devlet aklının bir planı dahilinde ilerliyor ve yol bu aşamaların ilki. Tabii bunu herkesin kafasının alması kolay değil. “Ticaretin sadece iki basit işlevi vardır: pazarlama ve yenilik.” Peter F. Drucker
Erzincan pöske dağına bir tünel yapın artık ramba viraj yolları
Tamam emredersiniz komutanım
Simdi devletden talep ede biliyorsun 20 yıl önce bu dediklerin için 20 yılı yerdin 20 yıl domokroso yoook diye anırinnn
@@mmuradov2631 sen anırıyonya yaterde artar bile insana benzer bir tarafın olmadığını belli etmişsin aferin
@@balikesiralanyabalkesirala120 😂😂😂, yapak la, adam lazım diyor. Ramba ramba, bıhtık yaw🤣
Teşekkürler. emeğinize sağlık
Emeği geçenlerden Allah razı olsun
Acil kınalı Tekirdağ arası yazın kan kusuyoruz bu yolda e,5de en az 15 trafik lambası var yol kilometrelik uzunluğuna çıkıyor
Bölünmüş karayollar hali hazırda kapasiteyide kaldırıyor, ücretsizde. Sözde YİD'ler ekonomiye hiç iyi yansımıyor.
Aydın denizli otoyolunu nolursunuz biran evvel bitirin. Aydin denizli arasını bilen biler çift şeritli bölünmüş yol var hep çok dar hem çok yoğun hemde aşırı derece de trafik ışığı var ve çok yoğun. Nerdeyse her 3-5 km de bir ışıklara denk geliyoruz
Ben almanyada yasiyorum avrupada otoyllar cogunlukla 2serit türkiyedeki bölünmüs yollar gibi türkiyedeki bölünmüs yollar sehir ve köylerin icinden gecmese avrupadaki otoyollardan farki yok
Allah razı olsun çok güzel konuşuyorsun iyiki varsınız
Çok teşekkürler
Yol bir ülkenin medeniyet aynasidir..saygilar
Siz İstanbulu bir dünya yapın bizim yürek yine Erzincan diye dövinir ay Erzincan can Erzincan sen ne güzelsen 🇦🇿🇹🇷🇦🇿
@@leventsanal5286 sanane sende dünya dan taşın o zaman o daha mantıklı geliyor
Ah Ayla ah, memleket hasreti ha…
Hasrette güzeldir. Bahar gibidir.
İyi çalışmalar
teşekkürler canımm.
Merhaba böyle faydalı bir video hazırladığınız için teşekkür ederim keşke Kayseri ve Kahramanmaraş Göksun ilçesi arasındaki yolada otoyol yapılsa bu yolda çok sayıda ilçenin içinden geçildiği için devamlı kavşaklar var Trafik ışıklarıda çok fazla bu yüzden ışıklarda beklendiği için ve ilçe merkezlerin den geçerken Araç hızıda düşük olması gerektiğinden seyehat süresi uzuyor.
karadelik projeler keşke kamuya zararını da söyleseydiniz geçiş garantilerinden yolcu ve hasta garantilerinden de haber verseydiniz
ALLAH Devletimizi daim eylesin amin.
Ankara sivrihisar yolu dümdüz ben para ne kadar dedim karadeniz ve doğu anadoluya önem verilmesi gerekiyor
Barborosodsa
Erzincan bolu gerede otoyolu 2035 mi oy yaylalar yaylalar ben göremem de görenlere hayırlı olsun inşallah
İstikrar olmazsa 2035 olur sana 2053 🤗
Sen videoda bu haberle ilgili yorum dinledinmi yoksa videoyu hazırlayan ailecemi Erzincan Erzurum yolunu anlatacak
@@10fstklbaklava52 hangi listikrardan bahsediyorsun meeeee
@@ruhidogan6630 👍🐑🐑🐑🐑
Tebrikler selamlar
Bäy sizä alkışlar , nä gözäl çok sevindirici. Birdä bu oto oto nä demäk bu , oto deyilän bir zat yok. O sizin dediyinizin adı AUTO . ARABA YOLU demiyorsun heç olmasa AUTO YOLU de. Başarılar dilärim sizä . 🇦🇿🤘
Beni en heyecanlandıran Alanya - Silifke otoyolu.Bu güzergah hakkında 0 bilgi var internette malesef.
Birde keşke Samsun - İstanbul arası Zonguldak - Kastamonu - Sinop üzerinden giden bir hızlı tren ile taçlansa
nirvana olurdo eminim.
Horasan Eleşkirt arasıda kışın çok kötü oluyor. Orayada tunelli geçişler yapılmalı.
Samsun-Ankara arasi ne oldu.projesi bitmis,gececegi guzergahlar tespit edilmis sadece yapim ihalesini bekliyor.Bu arda proje 7 yildir bekletiliyor.konu Samsun karadeniz olunca ya para bitiyor yada cografik sartlar bahane ediliyor kisaca Samsun bekletiliyor. Umarim secimlere yakin tekrar gundeme gelirde secim malzemesi olmaktan cikar.
Turkiyenin heryeri otobanla orulmesi gerekli . Cabuk ve hizlica 2035 bitecek projeler 2030 gibi öne cekilse cok iyi olur . Basirilar iyi calismalar....
Ayni fikirdeyim
Neden ki?
İstanbul kuzey otoyolu zaten tamamlanmıştı diye biliyorum
Merhaba. KMO dediğiniz gibi ilk planlarda yer alan şekliyle tamamlandı ancak ek olarak ihale edilen yeni etabın inşaatına geçtiğimiz yaz başlandı.
@ ne zaman bitecek yeni etab
@@kutdem6321 merhaba. Bitiş tarihi olarak 2023 söyleniyor ama bu bilgiyi henüz teyit edemedik.
@ çok teşekkür ederim heryerde araştırdım ama bitiş tarihi yok gerçekten
Öncelikle emeğinize sağlık.8.Etap Başakşehir-Hadımköy Projesinin tamamlanması hangi tarih olarak planlandığı hususunda bilgi verebilirmisiniz ? Teşekkürler.
Merhaba. Çok sorulan bir sorudur ama henüz basına açıklanan bir tarih olmadı. 2023 yılının hedeflendiği söyleniyor.
Erzincan Amasya otoyolu 2035 mi şaka galiba 2035 e kim kala kim göre
Geleceğe yatırım, çocuklarımız istifa eder inşallah
Yapılsında onada şükür etmek lazım, gönül isterki bütün şehirlerimiz birbiriyle otoyolla bağlansın ama o kadar kolay işler değil bunlar. Sonuçta büyük işler bunlar. Saygılarla
@@ABen-0107 yapılan maliyetlere rağmen bu kadar geç kalması normal değil. Türkiye'de çok ciddi vergiler toplanıyor meyvelerinin daha hızlı alınmasını beklemek gayet normal.
@@mustafadag6760 projenin hızını açıklanan tarihlere göre değerlendiriyorum. Ankara Sivas Hızlı Treninin projedeki bitirme tarihi 2012 idi. Ayrıca Bursa ve İzmir tren hatlarının da temeli 2012 yılında atıldı. Kriz olur, ödenek verilmez ya da başka sıkıntılar olur proje bir kaç yıl sarkar bu durum gayet anlaşılır. Lakin bir proje 10 yıl sarkmışsa ve bir kaç defa açılış tarihi verilip açılmamışsa gayet tabi bir sorun vardır.
@@mustafadag6760 ben olaya parti ya da hükümet gözüyle bakmıyorum. Ben koltukta kimin oturduğuyla değil hangi icraatı yaptığıyla ilgileniyorum. Dünyada elektronik ürünlerde, otomobillerde, yakıtta, sigarada ve alkolde bu kadar vergi toplayan bir ülkenin daha çok yatırım yapmasını beklerim açıkcası. Zira bu ülkede sinemaya gidince bile eğlence vergisi alınıyor.
Kanal büyüyor helal
Şöyle düşünüyorum , milleti soymanın yeni yolu otoyol yapıp 25 litre yakıt harcayıp 30 litre otoyol ücreti almak sanırım. Eğer ulaşımı ucuzlatmak ise amaç neden demiryolu değil de otoyol?
Çanakkale Malkare açıldı. Aydın Denizlinin Denizli tarafindan yarısı açıldı. Hadımköy kısmı yapılıyor. Çeşmeli Taşucu da inşaası başladı. Antalya Alanya ve Ankara Delice'nin de ihaleleri yapılacak 05/12/2023 den şimdilik böyle...
Turkiyedeki şu anki otoyol sistemi israftan vaska birsey değil.
Örnek Ankara Kırıkkale otoyolu.
Veya Ankara Sivrihisar otoyolu
Aynı güzergahta zaten bolunmus otoyol ayarında 6 şerit yol mevcut ve ücretsiz.
Aynı güzergah a paralı yol yapmak ahmaklık olur.
Oysa yid iptal edilip vignet sistemine gecilip bolunmus yollar revize edilip otoyola dönüştürülebilir. En geç 5 yil içinde Türkiye 10 bin km otoyol ağına ulaşır .
otoyol her zaman en pahalı ulaşım olacaktır. bu ülkeye donanılmlı, geniş bir demiryolu ağı lazımdır. bu sayede lojistik ağımız güçlü olacaktır, hem maliyetler ucuz hem de hızlı olacaktır. malesef bunu akıl edecek kimse yok çünkü 5000 yıllık akılla yönetiliyoruz :))
İşte akıllıca bir yorum.
Gelecek yillarda demiryolu butcesi karayolu butcesini gececek.Bakanlik raporlarina bak.Ayrica,80 yillik demiryollarini AKP yeniledi
Doğru söylüyorsun be daha fazla demiryolu projesi yapılmalı
Akıllı ulaşım sistemi ne masraf yerine birkaç km fazla standart otoyol yapılsa daha iyi olur , tam teknoloji birkaç sene sonra iyice gelişince o zaman akıllı sistemler eklenir. Tırlara boynuzla elektrik veren bir sistem yurt içi giden araçlara ve otoyola takılsa çok yakıt tasarrufu olur
Bursa - Eskişehir arasına da otoyol yapılsa çok faydalı olur. Ama en azından Antalya - Alanya otoyolu 2 yıl sonra açılırsa baya kullanılır. Çünkü yaz aylarında Antalya havalimanından çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyor gidiyor. Bu yol yoğun bir şekilde kullanılır, öyle ki bu yol 4-5 şeritli yapılsa yeridir. O kadar yoğun trafik oluyor çünkü.
KASTAMONU VE EDİRNE'DE OTOYOL PROJESİ VAR MI ERGÜN BEY
merhaba. 2035 yılı projeksiyonunda gözükmüyor.
@ teşekkür ederim
Başarılar Erzincan için proje var mı ?
merhaba. 2022 yatırım programında yeni projeler olabilir. Ocak-15 gibi öğrenmiş olacağız.
Kuzey Marmara Otoyolu Ankaraya kadar uzaması lazım. Eski otoban yetmiyor artık. Belki öyle bir planlama vardır.
Yetmiyor mu? Daha neler ya.
Yıllardır Ankara İstanbul arasını gidip geliyorum.Bir mühendis olarak 50-100 yıl sonrasını düşünerek planlama yapılması gerekliliğini söylüyorum.Şu an bile Ankara-İstanbul çok kalabalık.Bayram trafiğini düşünmüyorum bile.Kesinlikle Ankara-İstanbul arasına 4 şeritli otoban standartlı yollar düşünmek lazım.Ankara-İstanbul arasına yapılacak yol tüm Türkiye’nin araçlarını Marmara bölgesine taşıyor.Öyle düşünmek lazım
4 şeritli otoyollara hiç gerek yok hatta bütün otoyollar iki şeride düşürülmeli sağ şeritte kimseyi göremiyorum sol şeritler sollama için kullanılmıyor maalesef
@@deepblue4379 böyle bir proje baya bir maliyetli.olur ama yapabiliriz Karayolları ne güne duruyor
Artık demiryolu projeleri karayolundan daha öncelikli olmalıydı. Hem Paris İklim Antlaşması'nı da imzaladık. Hala karayolu ağırlığının devam etmesi çok üzücü.
Ayrıca Akıllı otoyol için akıllı araçlar (yeni nesil) gerekmez mi? Tofaşlar, eski modeller nasıl bu sisteme uyum sağlayabilir ki? Bu konuyu aydınlatır mısınız?
merhaba. 2021 Eylül itibariyle yapılan ulaşım harcamalarının %50'si demiryolu yatırımı olarak gerçekleşmiş. Karayolu ise %42,2.
2022'de demiryolu-karayolu dengesi %63-%31 olarak planlanmış.2023'de de benzer şekilde %63-%32 şeklinde planlanmış. Eğer bu şekilde devam ederse, karayolundan ciddi bir şekilde yükü ve yolcuyu raylara taşımak mümkün olacaktır.
Akıllı otoyollara akıllı arabalar uyum sağlayabilecek gibi duruyor. Avrupa'da ve ABD'de bazı otoyollarda denemelerin yapıldığını ve mevzuatın da destekleyici şekilde güncellendiğini biliyoruz. Araba ne kadar akıllı olsa da altyapı desteği de şüphesiz çok önemli.
@ yatırım oranları olarak demiryolu önde görünür ama hala karayolu projeleri daha çok gibi duruyor. Buna galiba birim maliyet hesabı deniyor. 1km demiryolu herhalükarda 1km karayolundan pahalı. Öyle olmasaydı bugün heryere demiryolu ile gidebilirdik.
Akıllı araç şart.
merhaba. Güzel bir noktaya değinmişsiniz. Demiryollarının gerektirdiği geometri sebebiyle daha düz yani eğimsiz ve virajsız projeler gerçekleştiriliyor, maliyeti de yüksek oluyor. Öte yandan karayolları coğrafyaya daha rahat uyum sağladığı için daha pratik çözümler üretilebiliyor. Ama işletim verimine baktığımızda demiryolları ile daha fazla yükü daha ucuza ve temiz bir şekilde taşımak mümkün.
Öte yandan karayollarını YİD modeli ile yapmak mümkün olabiliyor, zira otoyollarının konforu ve hız kapasitesi her zaman trafik çekebiliyor. Son yıllarda YİD ile yapılan projeler sebebiyle karayollarına bütçeden daha fazla pay ayrıldığı düşünülebilir ama gerçekleşmelere baktığımızda durum bir önceki yanıtta verdiğimiz gibi olmuş. Lojistik merkezlerin ve elektrifikasyonlu hatların sayısının artmasıyla özellikle yük taşımacılığında karayollarının payının azalmasını bekliyoruz. 2021'de demiryollarında taşınan yük 2020'den %5,7 daha fazla oldu. Yaklaşık 36 milyon ton.
Elektrikli karayolu araçları da otoyolları kullanıyor, öyleyse , insanlara evden eve giden tren yapamayacagimiza gore karayolu yatirimlari hiçbir zaman degerini kaybetmeyecektir
Ne saçma yorum bu böyle . Otoyolların ne kadar co2 salınımını azalttığını araştır önce . Ayrıca ilerde araba kullanmayacak mıyız herkesin treni mi olacak
Keşke daha fazla YHT hatları yapılsa daha kolay ve rahat ulaşım 🚄🚝
Merhaba,
Ordu - Adana yolu hakkında bir gelişme var mı?
merhaba. Akdeniz-Karadeniz yolu projesiyle ilgili yakında bir yayınımız olacak, ilginiz ve takibiniz için çok teşekkür ederiz.
55 senedir bitmeyen Balıkesir Kütahya yolu Allah aşkına ya
İnegöl Domaniç yolu kim ilgilenecek
Bölünmüs yollar sehir ve köylerin icinden gecmese otoyoldan farki kalmaz
KINALI MALKARA OTOYOLU NE ZAMAN BAŞLAYACAK ????
Haritayı siz mi oluşturdunuz bi yerden mi aldınız bilmiyorum ama girişteki haritada Adana yerinde Mersin yazıyor.
merhaba. Sanırım biraz kayma olmuş, teşekkürler uyarı için.
Çanakkale Balıkesir otoyolu da 18mart 2022de köprüyle beraber mi açılması bekleniyor?
Merhaba. Doğrudur, (Çanakkale-Malkara otoyolu) aynı gün açılıyor.
@ lütfen af buyurun. Videonun 3.12 dakikasın da 2035+ olarak öngörülen olarak anlıyorum. Veyahut önceki saniyelerinde çanakka/lapseki den Balıkesir merkeze hat göremedim. Sonsuz saygılarımla
@@DrMustafaCaglayan merhaba. Kusura bakmayın sorunuzu yanlış anlamışım. Çanakkale-Malkara otoyolu aynı gün açılıyor. Çanakkale-Balıkesir otoyolunun yapımına henüz başlanmadı ve dediğiniz gibi 2023 sonrası planlamada yer alıyor.
tek sorun, adım başı para ödüyoruz. pahalılar. o nedenle herkes tercih edemiyor. alternatiften gidiyor. genelde de bu kadar para ayrılan yollar boş kalıyor. parasını ödeyip geçememek can sıkıcı. osmangazi köprüsü çok pahalı. çanakkale de ne yazıkki öyle olacak.
Sen kullanmazsan torunların kullanır. Sonuç olarak Türkiye eserler kazanmış oluyor. İlerde daha ucuz hatta bedava olacaktır. Fedakarlığı millet olarak da yapmayı öğrenmeliyiz bencil olmamak lazım. Zaten muassır medeniyetlerle boy ölçüşemiyoruz bari yanlarına yanaşalım.
@@enesyucel88 öyle mantık mı olur. torunlarıma kadar o yollar ne olacak, teknoloji ne olacak. alt yapı çalışmaları çok önemli, yapılması da çok güzel. özellikle hızlı trenleri çok önemsiyorum. ama yolların bu kadar pahalı olması mantıklı değil. topluma hizmet yansımamış oluyor.
Merhaba, Güney Marmara Otoyolundan yeni bir haber var mı?
merhaba. 2023 sonrası planlamada yer aldığı için bu yıl içinde bir gelişme beklenmemekte.
@ Teşekkürler.
5 li arkadaşlar ın yapdığı yoldan geçmemeye özen gösteriyorum
Sabiha Gökçen havalimanı metro hattı için araç alım ihalesi yapıldı mı ve ayrıca yapıldı ise araç üretim başladı mı
Merhaba. Hatta M4 Kadıköy-Tavşantepe araçları kullanılacaktır. Anadolu yakası Raylı Sistemler Başkanlığı 2022 yılı bütçesinde 120 adet metro aracı için 17 milyon TL ödenek ayırmış. İhtiyaç durumunda M4 için kullanılacağını tahmin ediyoruz.
@ metro news kanalındaki Mehmet bey araç ihalesi yapılmadı üretilmedi şeklinde ifade ettiler teyit amaçlı öğrenmek istedik o şekilde
merhaba. Metro projesi UAB tarafından yapılıyor ama işletmeciliğini İBB yapacağı için mevcut envanterden yararlanacağını tahmin ediyoruz. (Ek olarak, M5 için ayrı bir araç alım bütçesi var 126 araçlık)
GEREDE-MERZİFON arasına otoyol acil yapılmalıdır
Merhabalar konuyla alakasız fakat bilginiz varsa öğrenmek isterim. İzmir Mavişehir Otoban kavşağında bir köprü yapılıyor acaba bir bilginiz var mı?
merhaba. Çiğli tramvay projesi için bu köprü yapılıyor. Mavişehir'den başlayan tramvay hattı sanayi sitesinden üniversiteye kadar ilerliyor.
@ çok teşekkür ederim cevabınız için, hep merak ediyordum.
Süper oluyor daha az zaman kaybi daha az can kaybi
ilk yapilmasi gereken yol, Izmir -Ankara arasi
3.5 milyonluk bir şehir Bursa. /Ankara arası otoyol programı 2023 den sonra başlanması çok acı. Her sabah 100 binden fazla insan fabrikalara gidiyor. Bursanın tüm köşeleri sanayi. Her gün yüzlerce tır mal getiriyor mal götürüyor. Marmara bölgesinin geçiş noktası. İzmirden gelen bursadan Afyon Kütahya dan gelen bursadan ankaradan gelen bursadan geçer. %90 çok acil bir şekilde Bursa Ankara otobanı başlanması ve tamamlanması lazım. 2023 programından çıkartılması acı verici. Çok değil 5 yıl içinde Bursa trafiği kilitlenecek şehir içinde yok yok. 3 şeritli yol kesinlikle yetmiyor. Bursa/Ankara yolu. Bursa /yalova yolu. Bursa /İzmir yolu. Hem gidiş hem geliş en kötü birer şerit yapıla biliyorsa ikişşer şerit eklenmesi lazım. Şehire giren araba çıkamıyor. Bunun için yüzlerce ev yıkılması lazım. Aksi takdirde Bursa halkını kaybedeceksiniz yapılan hizmetleriniz boşa gidecek. Birileri sahip çıkacak.
Ekonominin bozulmasının yatirimları etkileyeceğini düşünüyorum.Çunkü altyapimiz eksikti onları yaptık bundan sonra kaynakları farklı bir bakış açısıyla değerlendireceğiz sözü en üst makamlarda dile getiriliyormuş.Gercekten yeni bütçede kaynaklar yeterli ayrılıyormu yoksa sembolik ödeneklermi bütçeye konuyor Ergün bey.
Merhaba. Verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Ocak 15 gibi bütçe kalemleri açıklandığında öncelik kazanan ve önceliği düşe projeler ile listeye yeni giren yatırımları göreceğiz. Bu konuda ayrı bir yayınız da olacaktır.
Doğuda bir tane yok maşallah
Yasasin, muteahitlere yeni gelir kapisi....
Gecis garantili otoyollar,
Kopruler...
Hasta garantili,hastaneler....
Abv...
Teşekkür ederim Ergün Bey
Alanya Silifke arasına zaten zar zor bölünmüş yol yapılıyor, fiziki koşullar nedeniyle. Yol da zaten kalabalık değil. Buraya aynı hat üzerine niye otoban yapılır ki?
Şu kop dağı. Ne zaman bitecek bir bilginiz varmı.6 yılda bitecek dediler 14 yıl oldu .bu işkence ne zaman bitecek
merhaba.Erzurum Bayburt yolunda bulunan
2x6.500 m uzunluğundaki Kop Tüneli
tamamlandığında Gürbulak Sınır Kapısı’nın
Trabzon Limanı’na ulaşımı kolaylaşacaktır.
6.500 m uzunluğunda çift tüp tünel olan
Kop Tüneli’nde Eylül ayı sonu itibariyle
toplamda 7.134 m tünel kazı ve destekleme,
5.100 m kaplama betonu yapılmış olup 2023
yılında bitirilmesi hedeflenmektedir. Tünelin
tamamlanmasıyla mevcut yolda 6,7 km
kısalma sağlanacaktır.
@ 20.30 km lik tünel değil
Firma cürük eski aletlerle tünel yapıyor .daha cok cekeceğiz gibime geliyor
ESKİŞEHİR ,BOLU YOLU YAPIM AŞAMASINDA VE HALEN YAPIMI DEVAM EDİYOR NE ZAMAN BİTECEK BİR BİLGİ VAR MI. AYRICA KARADENİZ AKDENİZ TRANSİT YOLU HANGİ TARİHTE HİZMETE AÇILACAK BİR BİLGİ VAR MI?
merhaba. İş ortağımız Batu Bey bölgeyi yakından takip ediyor.
Yapılan yol konusunda verdiği bilgiyi aşağıdaki videoda bulabilirsiniz. Yolun Bolu'ya kadar uzatılacağı söyleniyor.
th-cam.com/video/oTsdnXFUwzY/w-d-xo.html
Akdeniz-Karadeniz transit yoluyla ilgili gelişme oldukça kanalımızda yer vermekteyiz. İyileştirilerek kapasitesi arttırılan bir yoldur.
Elineze sağlık 👏
Şanlıurfa Habur Diyarbakır otoyolu başlarsa 2.5 yılda bitirilir Diyarbakır Viranşehir arası biraz engebeli cizreden Silopi ye giden İpekyolu otoyol standartlarinda yapılmış
yakında ekmeği asfalta banıp yiyeceiz. hamdolsun.
İzmit Yalova otoyolu ile ilgili bilgi var mıdır
Merhaba. Maalesef yeni bir gelişme olmadı.
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Çok faydalı bir anlatım oldu benim için.
Selamlar. 15 gun once buradan yazistik sizinle. Polatli-izmir yht durumu hakkinda aygm de sorucam tekrar notumu aldim demistiniz. Bir gelisme yok mu. Hala aylardir kredi isi cozulmedi akıbeti ne olacak bu isin
merhaba. Aldığımız son bilgiye göre;Ankara-İzmir YHT projesinde altyapı işlerinin yaklaşık %44'ü tamamlandı. Ankara (Polatlı)- Banaz(Uşak) arasının 2023 yılında hizmete açılması hedefleniyor. Detayların yer aldığı bir videoyu yakında yayınlayacağız. Gecikme için kusura bakmayınız.
@ tesekurler.
Antalya alanya arası otpyol projesi için 2023 te tamamlanması beklenen proje dedinize onun hakkında herhangi bir bilgi yada çalışma yok ki alt yapı bakanlığı şuan mevcutta olan çevre yoluna bir baksada yaz aylarında yaşanan dur kak ve trafik yoğunluğuna bir çare bulsa.
Neden Ankara İzmir otoyolu projesi yok? Neden demiryolları artırılmıyor ulaşım maliyetleri çok düşer? Neden yap işlet devrette ısrar ediliyor? Neden kamu , kredilere kefil oluyorsa kendi alsın yaptırsın milyarlarca dolar cebinde kalsın neden ihaleler açık olmuyor ? ??
Ankara-İzmir otoyolu projesi var.
Kuzey marmara otoyolu 8.kısmın ne zaman tamamlanması öngörülmekte bir de daha net bir plan var mı acaba nereden geçtiği ile ilgili internette ayrıntılı bilgi yok. Teşekkürler
Merhaba. Doğrudur, bu konuda yaptığımız araştırmada biz de bir tarih bilgisine ulaşamadık. KMO güzergahındaki benzer diğer projelere baktığımızda temel güzergahın 2023 yılında açılabileceğini tahmin ediyoruz. Bazı bağlantı yolları ikinci etaba kalabilir.
@ bingöl diyarbakır otoyol projesi hakında bir bilginiz varmi?
@ teşekkür ettim
artik bir şey yapilmasina gerek yok, bizim millet kadir kiymet bilmiyor. onlara tatil yapan adamlar lazim.
Çok zenginsin galiba. Ben İzmir ‘e eski yoldan gittim. 500 TL otoban parasını denkleştiremedim. Biraz fakirin halini anlayın. İnsan olun. Esas Kadir kıymet bilmeyen sizsiniz.
@@cemevcil8014 izmire gitmişken yeni yapilan deprem konutlarinada uğra.
Cevap: cebimizden geçiyor. Yeni otoyollar ateş pahası.
Kullanma eşki yoldan git pahaliysa
@@booksorbooksor5725 sen şimdi kendince akıllı bir cevap mı verdin? Pahaliysa benzin kullanma, pahaliysa ayçiçek yağı alma... Hizmet diye reklamı yapılan, dolar ile ucretlendirilen yolları, köprüleri övmek ücretsiz nasılsa.
Vergi veriyorum yol yapılsın diye, sonra yaptırılan yol pahalı diyorum. Geçme diye kaba bir laubali yorum geliyor. Beyefendi, geçmesem de veriyorum zaten parasını köprülerin. Evimden çıkmıyorum gene veriyorum. Ona ne yapacağız?
@@rukseninanir hanim vergi önçedende veriyorduk sonuç her taraf çöplük hizmet yok camur su yok bu ara yoldan nasil geldiniz dollara ve ay çiçek yagina konu yol pes yani size dönyada pahalilik var covit yüzünden burasi türkiye ABD deģil dollar kollanmiyorum tele var bende
@@rukseninanir cahil insanlara cevap vermeyiniz efendim.
Gene Güzel bir video daha Emegi gecenlere tesekürler.
Çoğu Avrupa ülkelerinde otoyollar iki şeritli bizde niye üç şeritli yapılıyor
merhaba. Yurt dışındaki çoğu proje 1980'li yıllarda yapıldığı için 2 şeritli olarak inşa edilmiş. Yeni projeleri daha fazla şeritle yapılıyor. Türkiye'de de yeni yapılan otoyollar trafiğin artma ihtimali düşünülerek 3 şeritli olarak yapılıyor.
En sonunda yeni otoyol projeleri videosu geldi
Ucan araba cikiyor ise bak
Kmo Başakşehir yolu ne zaman açılması hedefleniyor acaba?
merhaba. Bu konuda bir açıklama yapılmadı ama 2023 yılına yetişme ihtimalinden bahsediliyor. (Bu bilgi teyit edilmiş bir bilgi değildir)
@ geri dönüşünüz için teşekkür ederim severek takip ediyorum🙏
Güzel bir video olmuş ellerinize sağlık
Slm merhaba dolmabahçe levazım tünelinde son durumu nedir?
Merhaba. Tünelde göçme riskine karşı güçlendirme ve su izolasyonu çalışmaları yapılıyor. Bütçe yetersizliği sebebi ile projenin finansman bulunduktan sonra devam edebileceği açıklandı.
Ses az Reklam sesi ile sesinizi aynı şiddete ayarlarsaniz daha iyi olur
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ankara samsun otoyolu yada gerede samsun arasında otoyol çalışması varmi saygılar
merhaba. 2023-2035 planları dahilinde Ankara-Samsun otoyolunun yapımı yer almaktadır.
Demiryolu devrimi de şart Türkiye'ye. Bakanlık Demiryoluna daha fazla önem vermeli. Demiryolu en güzel ulaşım aracı bana göre. Onlarca şehrimizde demiryolu yok. Bu büyük eksiklik. Karayolu konusunda belli bur yere geldik. Artık demiryoluna ağırlık vermeliyiz.
+++ hızlı tren hatları çok az ve kısıtlı tüm sehirlerimizin hızlı trene kavuşması dileğiyle
Hükümetin bu girişimi takdire şayan. Yıllarca almanya ya bakıp vay be ne otobanlar var bizde bir tane diyordum. Şimdi maşallah.
Allah yardımcın olsun Reisim, 20 yolda yaptıkların 80 yılda yapılmadı
Para kazanan tum fabrikalari , tum limanlari da satti! Kac nesil bu dis borclar altinda ezilecek? 2002 yılı dıs borc: 129.6 milyar dolar.
2020 yılı dıs borc: 431 milyar dolar. Imf ye borcunu kapatti reis ama ucan kusa borclandi.
Ayrica, Ulke son 60 yildir sagci partilerin yonetimi altinda.
Ne iciyorsun soylede bizde ondan icelim kafan cok guzel! akpli DUSMAN!
Tesekkurler
İstanbul için metro metrobüs veya herhangi bir yolun karşıdan karşıya geçmek için yaşlı engelli ve çocuk arabaları olan vatandaşlar için engelli rampası yapılması önerisini İBB yetkililerine iletir misiniz Ergün bey olumlu sonuç gelirse paylaşır mısınız
Tabii ki Adil Bey.
Şu an faaliyette olan otoyol projelerindeki geçiş garanti ücretlerini ve garantinin yüzde kaçının sağlandığı konusunda bilgi de verebilir misiniz?
İlave olarak bu taahhüt sürelerinin ne zaman sona ereceğini de rica ediyoruz, saygılar
Merhaba. Her proje için şartlar farklı oluşuyor. Geçtiğimiz günlerde UAB Strateji Başkanı'nın yaptığı bir sunumda temel prensibin yapım+işletme+bakım+finans maliyetlerini karşılayacak seviyenin biraz (%5 kadar) altında bir garanti fiyatlaması yapıldığını duymuştum. Üstlenici firmanın kar elde edebilmesi için hem daha kısa sürede işi bitirmesi hem de verilen garanti miktarının üstüne çıkabilmesi gerekiyor. Eğer garanti daha az verilirse firmanın finansman bulması mümkün olmuyor. Yüksek bir garanti verilirse firmanın işi daha kısa sürede ve kalitede bitirmesi için bir motivasyonu kalmıyor aynı zamanda kamu zarara uğruyor. Dolayısıyla hassas bir denge var. Türkiye'deki müteahhit firmalar yerel taşeronlarla çalışarak hızlı bir şekilde işi bitirme kabiliyetine sahipler, bu yüzden şu ana kadar projeler genelde zamanından önce tamamlandı. Ancak dünyadaki diğer benzer projelerde ciddi gecikmelere de rastlamaktayız. 1915 Çanakkale köprüsünün bir benzeri Japonya'da yapılmıştı, Yaşanan bazı talihsizlikler yüzünden proje ancak 10 senede tamamlanabilmişti ve yüksek zararlar oluşmuştu.
@ o zaman japonya bizi gısganıyor yaşasın makarna
Kmo 8.kisim ne zaman açılması planlanıyor
Merhaba. Bu konuda henüz bir açıklama yapılmadı.
verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. şile ağva arasındaki yeni otoyolu hakkında da bilgi verir misiniz lütfen, iyi çalışmalar...
Yol iyi bir şey ama kamulaştırılan araziler en iyi tarım arazileri bu topraklar bir daha geri gelmeyecek birileri para kazanacak diye yok fiyatlara kamulaştıryorsunuz planlamada yok yol geçen arazilerin sulama ve ulaşımını bozuyorsunuz düzelt bunu dendiğinde bin bir bahane uyduruluyor
Kuzey ege otoyolu Çandarlidan Altınova ya uzatılacak mı
Merhaba. UAB'nin 2035 yılı planlamasında bulunmuyor.
Bu kadar otoban yapılacağına keşke bu kadar Hızlı Tren hatları döşenmeye özen gösterilse hem uygun hemde hızlı... Zaten benzin artık dolarla aynı seyiyeye geldi.
Çanakkale otoyolunun İstanbula bağlanması şart. Aydın-denizli otoyoluda antalyaya bağlanmalı öteki türlü bu projeler yarım kalmakta. Ayrıca bu devlet neden 100kmlik otoyolu kendi kaynaklarıyla yapamıyor? İstanbul izmir otoyolu gibi 400 km olsa tamam diyeceğim ancak kısa olanların bile yid modeliyle yapılması müteahhit zengin etme işi
Dikkatimi çeken bir şey uzun vade planlanan yht güzergahları ve planlanan otoyol güzergahları büyük oranda paralel
BENZIN 13 TL YE KOŞUYOR HANGI ARABAYLA GIDICEZ BU YOLLARDA KAĞNI İLEMİ
Türkiye de adam tuvalete araba ile gidiyor hacı.
@@okankocabas248 onlar eskidendi bugün benzine gelen zamma baksın anasının? Giyecek araba ile kağnıya dönücez az galdı
Avrupada çogu Otoyol Türkiyenin dublex yolları ile aynı derecede bile degil, Dublex yollarımızın çogu Avrupada rahat Otoyol kalitesinde ,kendim Avrupada 40 senedir yollardayım. Türkiye gerçekten iyi bu yönden .
Brader genelde Bulgaristan'a mı gezdin gez dünya'yı gör Almanya'daki otobanları birde 7.5 ton altı araçlara bedava.
Kuzey Ege Otoyolu’nun daha kuzeye uzatılması ile ilgili bir plan olmaması çok ilginç. Edremit Körfezi’nin es geçilerek, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün İzmir-İstanbul otoyoluna bağlanmasını çok saçma buluyorum.
Katılıyorum Kuzey Ege otoyolu Çandarlidan Altınova ya sonra Ayvaliga Burhaniye ye ve Edremit e uzatılmalı
malkaya değil malkara :)
Güzergahlar cok sacma niye ankara-izmir otoyolu polatlı-emirdağı-afyondan geçmiyor yol ayrımı yapipta sivrihisar-eskişehir bir istikamet yapmadilar akıl almıyor ...