Daday Kastamonu 4K UHD

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ต.ค. 2024
  • ISBN 978-605-88104-0-2
    Daday Kastamonu 4K UHD
    Batı Karadeniz Bölgesinde yer alır. Doğusunda Kastamonu, Kuzey Doğusunda Küre, Batısında Zonguldak, Eflani İlçesi, Kuzeyinde Azdavay, Güneyinde Araç İlçesi ile çevrilidir. İlçenin yüz ölçümü 973 km2 dir.
    Daday'da Kuzey Anadolu iklimi hakimdir. İsfendiyar Dağları Karadeniz ile irtibatını kestiğinden Daday deniz iklimi tesiri altında değildir.
    Ilgaz dağı da İç Anadolu ile ilçe arasında bir engel oluşturduğundan tam anlamıyla bir kara iklimi de hakim sayılmaz. İki iklim arası gidip gelmeler bazı yıllar istikrarsız mevsimler yaşanmasına sebep olur. Fakat kar genellikle çok yağar, kış uzun sürer.
    İlçe, bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Batı, Kuzey ve Güney kesimlerinde ormanlık alanlar ve yükseklerde yaylalar vardır. Ormanlık sahaların etek kısımlarında yapraklı ve maki türleri, yükseklere doğru yapraklı ve ibreli türler, en yükseklerde ise ibreli ağaçlar hakimdir. Köknar, Meşe, Kayın, Çam, ekseriyeti teşkil eder. Söğüt, Kavak, Ceviz gibi sanayide kullanılan ağaçların yanı sıra Elma, Armut, Ahlat, Erik, Ayva, Fındık ve diğer türler de çoktur.
    Orman olarak 9.630 hektar baltalık, 4781 hektar korulu baltalık, 3 hektar bozuk koru baltalık, 14.844 hektar bozuk orman, 8.122 hektar açık saha vardır. Açık saha ile birlikte toplam orman sahası 210.770 hektardır. Tarıma elverişlidir. En yüksek tepeleri, Ballıdağ, Bakır Tepe, Sarıçam, Keklik Tepesi ile çevrili coğrafi yapısı son derece dağınık bir yapıya sahiptir.
    Daday Kastamonu ilinin kuzeybatısında yer alan bir ilçe. Kastamonu il merkezine 34 km uzaklıktaki Daday'ın 60 köyü bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı topraklarına katılan İlçede 1891'de inşa edilmiş tarihi bir hükümet konağı vardır. Halkın büyük çoğunluğunu geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlar.
    Daday Köroğlu dağ sıraları içerisinde yer alan bir grupta 980 rakımda bir ova görünümündedir. Vadiyi ortadan bölen gök ırmak'ın kollarından birisi yer almaktadır. Çiftçilik, ormancılık, hayvancılık ve el sanatları, ahşap ürünleri sanayi mevcuttur.
    İklimi tipik karasal iklimdir. Kış ayları genellikle kar yağışlı ilk bahar ve sonbahar ise keskin soğukları barındırır. Yazları sıcak ve çoğunlukla kurak geçmektedir. Arazi yapısı açısından çok verimli topraklara sahip değildir. Ormanlarla çevrili oluşu ekilebilir arazi bakımından Dadayı sınırlamaktadır.
    Ayrıca İlçe engebeli bir yapıya sahiptir. Sulama imkânları sınırlıdır. Yumurtacı ve Taşçılar isminde iki gölete sahiptir. fakat bu göletler tarımsal sulama alanında yeterli rezerve sahip değildir. Tarım ve sanayi bitkileri alanında büyük boyutlara ulaşmayan bir üretim yapısı vardır. Süt üretimi belli başlı geçim kaynaklarından birisidir.
    Tarım bitkileri Arpa-buğday-çavdar, yonca, korunga şeklinde ekim alanı bulmaktadır. İkliminin karasal oluşu bu bitkilerin verimini olumsuz yönde etkilemektedir. Baklagiller ise ev tüketimine yönelik olarak üretilmektedir. Elma, armut ve sınırlı sayıda meyveye sahip bir bitki faunasına sahiptir.
    Keskin soğuklar ve ilk baharda yaşanan don olayı sebze ve meyvecilik üzerinde önemli olumsuzluklara yol açmaktadır. Hayvancılık alanında büyük baş hayvancılık köylerde yaygın olarak yapılmaktadır. Ancak yine Hayvancılıkta her köy evinde birkaç büyükbaş ile sınırlıdır. Et üretimine yönelik besicilik faaliyetleri yaygın değildir. Hayvan ırkı açısından zenginliğe sahip değildir.
    Küçükbaş hayvan olarak ise kümes hayvanları yine iç tüketime yönelik olarak beslenilir. Bu iki alanda da üretim endüstriyel boyutta değildir. Daha çok aile içi tüketime yönelik yetiştiricilik yapılmaktadır. Çevre köylerinde sınırlı sayıda da olsa arıcılık yapılmaktadır.
    Bitki örtüsünün çeşitliliği ve ormanlık alanların varlığı bölgede yetiştirilen balın kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Esnafın iş hacmi çok büyük olmayıp genellikle dayanıklı tüketim malları ve gıda mamulleri üzerinde ticaret hayatı şekillenmektedir.
    Daday'ın sosyo ekonomik yapısına bakıldığında; halkın büyük çoğunluğu orta sınıf gelir düzeyine girmektedir. Çok Fakir ve kimsesiz kişi sayısı oldukça azdır. İlçenin Eğitim ortalaması ise Türkiye sınırının çok üzerinde yer almaktadır. okuma yazma bilmeyen kişi sayısı yok denecek kadar azdır.
    ---------------------------------------------
    Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
    Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
    Çekim Tarihi : 09.08.2016
    Prodüksiyon Yapım Tarihi: 09.09.2016
    Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
    web: www.mehmetsokmen.tv
    / mehmetsokmen1

ความคิดเห็น • 8

  • @umutyucel1214
    @umutyucel1214 2 ปีที่แล้ว +1

    Vay vay vay Bır zamanlar bizde burada yaşadık..Bu caddelerde bu sokaklarda çocukluğumuz ve gençligimiz geçti..Ama o güzel günler asla geri gelmeyecek...Unutulmuyor ve sürekli özleniyotsun güzel Daday

  • @bravlstarsok1555
    @bravlstarsok1555 3 ปีที่แล้ว +1

    Dadayda benim dayimoturuyo olum

  • @gurhantayfur7175
    @gurhantayfur7175 4 ปีที่แล้ว +1

    Eflani Karabük'te Zonguldak ta değil 🙄🙄

    • @MehmetSokmenTv
      @MehmetSokmenTv  4 ปีที่แล้ว

      Hatayı düzelttiğin için çok teşekkürler. Sevgilerimle

  • @nihalergincan2078
    @nihalergincan2078 3 ปีที่แล้ว +1

    Yoldan başka ??????

  • @KaanFlexx
    @KaanFlexx 6 ปีที่แล้ว

    Gadget