ไม่สามารถเล่นวิดีโอนี้
ขออภัยในความไม่สะดวก

Ο Κώδικας Τιμής των Ελλήνων Πολεμιστών κατά τον Όμηρο - Ευγένιος Γιαρένης & Γιώργος Λαθύρης.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ต.ค. 2022
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο δύο ομιλιών με θέμα: «Τρωικός Πόλεμος και Διαμόρφωση του Πολεμικού Ήθους των Ελλήνων», βασισμένον στο βιβλίο του Δρ. Ευγένιου Αρ. Γιαρένη «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ».
    Επανάληψη
    Α΄ ομιλία: «Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ».
    Αναλύουν και τεκμηριώνουν οι κ.κ.:
    - ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΡ. ΓΙΑΡΕΝΗΣ, Δρ. Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου - Στρατιωτικός Εισαγγελέας - Συγγραφέας.
    - ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ - ΙΑΛΥΣΣΟΣ, Νομικός - Φιλόλογος - Συγγραφέας, Ιδρυτής και Διευθύνων της Πολιτιστικής - Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
    Η ομιλία δόθηκε στην αίθουσα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, στις 23 Μαρτίου 2018.
    ----------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    Οι ομιλητές αναφέρθηκαν αρχικά σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα των Ελλήνων: την χαρά για τη ζωή και την απόλαυση της ομορφιάς της και, παράλληλα, την επίγνωση της πίκρας που επίσης μπορεί να φέρει η ζωή, μια ζωή που έτσι κι αλλιώς είναι σύντομη, ο δε θάνατος πάντα επικείμενος.
    Ανέφεραν τρία σπουδαία αποσπάσματα που αναδεικνύουν το χαρακτηριστικό αυτό:
    α΄) “Λιγόχρονα ανθίζει των θνητών η χαρά. Κι έτσι πέφτει χάμω, γκρεμισμένη από αντίξοη μοίρα. Εφήμεροι. Τι είν’ ο καθείς μας; Τι δεν είναι; Σκιάς όνειρο είναι ο άνθρωπος. Αλλ’ όταν έρθει δόξα θεόσταλτη, λαμπρό φως φτάνει στους ανθρώπους και γλυκιά ζωή” [Πίνδαρος, Πυθιόνικος 8, 88 επ].
    β΄). “…αν όμως έχεις επίγνωση ότι άνθρωπος είσαι κι εσύ και ανθρώπους εξουσιάζεις, μάθε πρώτα το εξής: κύκλος είναι τα ανθρώπινα πράγματα και γυρίζει, και δεν αφήνει πάντοτε τους ίδιους ανθρώπους να ευτυχούν” [Ηρόδοτος, Ιστοριών 1, 207.1 επ.] και
    γ΄) “Όπως των φύλλων τη γενιά μοιάζει η γενιά των ανθρώπων. Άλλα από τα φύλλα καταγής σκορπά ο αγέρας, κι άλλα στ’ ανθισμένο δάσος φυτρώνουν, σαν έρθει η άνοιξη. Έτσι και των ανθρώπων οι γενιές, μια γίνεται, μια φεύγει”… [Ομήρου Ιλιάς, Ζ 146-149].
    Στη συνέχεια μίλησαν για την παθολογία του πολέμου κατά τον Θουκυδίδη. Μία βασική διαπίστωση είναι ότι “αυτά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν στους αιώνες, όσο παραμένει ίδια η φύση των ανθρώπων” […ταῦτα γιγνόμενα μέν καί αἰεί ἐσόμενα, ἓως ἄν ἡ αὐτή φύσις ἀνθρώπων ἧ (Θουκ. ΙΙΙ, 82.2)].
    Ζητούμενο λοιπόν η μεταστροφή της φύσης μας μέσω της καλλιέργειας του εαυτού.
    Κατόπιν οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ιστορικό υπόβαθρο των ομηρικών επών, δηλ. τα επιτεύγματα του λαμπρού Μυκηναϊκού πολιτισμού, τα κατορθώματα των ηρώων του οποίου εξυμνεί η επική ποίηση, η οποία φτάνει στην τελειότερη μορφή της με τα έργα του Ομήρου.
    Το ιπποτικό αγωνιστικό πνεύμα της ομηρικής μάχης αλλά και ο κώδικας τιμής των Ελλήνων πολεμιστών, όπως ακριβώς περιγράφονται στα Ομηρικά Έπη, βρίσκουν την συνέχειά τους από πολύ νωρίς στην μετα-ομηρική ελληνική κοινωνία: Οι περήφανοι άρχοντες της Χαλκίδας ονομάζονταν “Ιπποβόται” και όταν γύρω στα 700 π.Χ. πολέμησαν με τους άρχοντες της Ερέτριας για την κατοχή του Ληλάντιου Πεδίου, απαγόρευσαν, με έγγραφη συμφωνία τους, όλα τα «εκηβόλα» (τηλεβόλα) όπλα, ώστε η έκβαση του πολέμου να κριθεί από την ιπποτική «σταδίαν» μάχη. Το Ομηρικό ηρωικό πνεύμα μάχης διαπότισε λοιπόν για αιώνες τον ελληνικό κόσμο και διαμόρφωσε την πολεμική κουλτούρα και το ήθος των Ελλήνων πολεμιστών.
    Οι ομιλητές αναφέρθηκαν, τέλος, στην ομηρική περιγραφή της πρώτης συλλογικής μάχης (Ραψωδία Δ, 422-544), με τις θαυμάσιες παρομοιώσεις («Πώς στην πολύβουην ακτή, ψηλά σηκώνει με τις ριπές του ο Ζέφυρος το κύμα της θαλάσσης, το ’να κατόπιν του άλλου - πρώτα βαθιά στο πέλαγος θεριεύει, ύστερα σπάζει στη στεριά βαριά βογγώντας, τέλος στους κάβους κορυφώνεται κυρτό, ξερνώντας αλισάχνη… παρόμοια και των Δαναών οι φάλαγγες, επάλληλες κι ατέλειωτες, η μια πίσω απ’ την άλλη προχωρούσαν να μπουν στη μάχη. Κάθε αρχηγός να ηγεμονεύει τους δικούς του, κι εκείνοι αμίλητοι τραβούσαν μπρος…»), όπου κυριαρχεί ο αμοιβαίος και ισόρροπα μοιρασμένος φόνος μεταξύ των μαχητών και των δύο στρατοπέδων.
    Η ομηρική περιγραφή κλείνει με έναν θαυμάσιο επίλογο, στον οποίο φανερώνεται η περί πολέμου ιδεολογία του ποιητή και συνακόλουθα ολοκλήρου του έπους. (Ραψωδία Δ, 536-544).
    ----------------------------------------------------------
    ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
    Βιογραφικό σημείωμα Δρ. Ευγένιου Αρ. Γιαρένη: drive.google.c...
    Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού: drive.google.c...
    ----------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τους κ.κ. Ευγένιο Αρ. Γιαρένη και Γιώργο Λαθύρη - Ιαλυσσό για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής, καθώς και το ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ για την ζεστή φιλοξενία του.
    ----------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

ความคิดเห็น • 26

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  ปีที่แล้ว +10

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @asteriosrigas4969
    @asteriosrigas4969 ปีที่แล้ว +8

    Είστε εξαιρετικοί ομιλητές και γνώστες σας ευχαριστούμε, φρυκτωρίες σας ευχαριστούμε για τις καταπληκτικές εκπομπές σας

  • @ellenvele6608
    @ellenvele6608 ปีที่แล้ว +13

    Ανδρεία και δικαιοσύνη να λουσει τους στρατιώτες μας και όλους τους Έλληνες, αμην! Καλη δυναμη.

  • @sakispapatheodorou2107
    @sakispapatheodorou2107 ปีที่แล้ว +7

    Καταπληκτική ομιλία,σας ευχαριστώ πολύ.

  • @Georgia-y9s
    @Georgia-y9s ปีที่แล้ว +10

    Εξαιρετική παρουσίαση!!!! Σας ευχαριστούμε!

  • @user-sd9vm7sp2e
    @user-sd9vm7sp2e ปีที่แล้ว +9

    Άριστοι ευχαριστώ πολύ

  • @dimitriosagiasofitis6420
    @dimitriosagiasofitis6420 ปีที่แล้ว +10

    Μία εκπομπή γεμάτη Ελλάδα...εύγε Σας

  • @apostolossiutas7351
    @apostolossiutas7351 ปีที่แล้ว +7

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • @giannispsargianos8745
    @giannispsargianos8745 ปีที่แล้ว +9

    Ευχαριστώ πολύ για το έργο σάς. Χαιρετισμούς από Γερμανία

  • @tomsmith4542
    @tomsmith4542 ปีที่แล้ว +10

    Ωραια εκπομπη !

  • @ventourisphotography5499
    @ventourisphotography5499 ปีที่แล้ว +7

    Eύγε! Παρακαλώ συνεχίστε το έργο σας!

  • @pavfot4835
    @pavfot4835 ปีที่แล้ว +10

    Αυτή η συνεργασία μεταξύ δύο εκλεκτών διανοητών με ενθουσιάζει και με γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον του Ελληνισμού!

  • @user-sj6nr9dl2c
    @user-sj6nr9dl2c ปีที่แล้ว +1

    Παρακαλώ αν μπορείτε να αναφερθείτε στο Απολλωνίο Τυανεύς για τις αναφορές για τον Παλαμίδη κ τον Αχιλλέα.
    Όπως ότι ο Όμηρος ειχε παππού τον Οδυσσέα.
    Θα ήθελα πολύ να το δώσετε διάσταση.

  • @user-ht9ql9cx9w
    @user-ht9ql9cx9w 3 หลายเดือนก่อน

    ετ αει,......πυλο...

  • @rassitxc6936
    @rassitxc6936 ปีที่แล้ว +7

    υπεροχη ομιλία με φοβερα στοιχεια και υπεροχοι ομιλητές. θελουμε και αλλες τετοιες ομιλιες απο τους 2 κυριους

  • @constantinosxenos5567
    @constantinosxenos5567 ปีที่แล้ว +1

    Τα σημερινά πρότυπα περικλείονται στην ιδανική προσωπικότητα του Αχιλλέα..ήταν ο ολοκληρωμένος ήρωας για τους αρχαίους,,ήταν ακόμα κ μουσικός και ξακουστός μάγειρας.το παράξενο είναι ότι όλο το Hollywood παρουσιάζει τους Αχαιούς κ τους Μενέλαο - Αγαμέμνονα, λίγο πολύ ως καφρους, ενώ οι πάντα παρασπονδοι Τρώες (μην ξεχνάμε ότι γι'αυτό ο Ηρακλής είχε αλώσει την Τροία)παρουσιάζονται ιδανικοί...επίσης πως γίνεται στην άλωση της Τροίας, οι Αχαιοί να προβαίνουν σε ανοσιες πράξεις, ενώ άφησαν των Αινεία να περάσει, με σεβασμό στο γεγονός ότι κουβαλούσε τον γέρο πατέρα του??βέβαια πιστεύουμε ότι ο Αχιλλέας απείχε των μαχων , για μια αιχμάλωτη που του πήρε ο Αγαμέμνων.....ενώ ο δειλός Πάρις σώθηκε από τους θεούς.... .

    • @sophiapapadopoyloy1050
      @sophiapapadopoyloy1050 ปีที่แล้ว +1

      Ο Αχχιλευς δεν αποσηρθη εκ των μαχων εξ αιτίας μιας νεανιδος αλλά λογω του μενους που τον κυριευσε για τη συγκαληψη της δολοφονίας του φίλου του Παλαμήδη από τον Αγαμέμνων βέβαια ο 'Ομηρος προκειμενου να μην εκθεσει τον παππού του που συνεβαλε στη δολοφονία αντικατεστησε το γεγονός αυτό με μια ερωμενη ως γέρας ως πεδίον αντιπαραθεσεως μεταξύ Αχχιλέως και Αγαμέμνωνος

    • @constantinosxenos5567
      @constantinosxenos5567 ปีที่แล้ว

      @@sophiapapadopoyloy1050 αυτό που αναφέρετε έχει μια βάση.στην εν λόγω εκτέλεση αυτού του σημαντικού άντρα συνέβαλλε ο Οδυσσέας, από φθόνο πιθανώς ...η, ο Αχιλλέας ήταν σε αποστολή εκτός στρατοπέδου, κ μόλις επέστρεψε, ανέλαβε δράση.

  • @user-dias.erkeios
    @user-dias.erkeios ปีที่แล้ว +1

    η άποψή μου για την γραφή είναι ότι οι Έλληνες Σοφοί δεν έγραψαν τίποτα.
    Μόνο δίδασκαν ή παρουσίαζαν τα έργα τους και μάλιστα με δύο μόνο τρόπους.
    Είτε στο θέατρο, το οποίο προετοίμαζαν συνεργάτες τους και όχι μόνο επιστατούσαν οι ίδιοι αλλά κυριαρχούσαν στην σκηνή ως να ήταν οι ίδιοι το γραμμένο σενάριο,
    είτε απαγγέλοντας τις ιστορίες τους στο ακροατήριο τους, μαθητές ή και σε πολίτες σε εκδηλώσεις σαν αυτές που παρατηρούμε στους δρόμους της σημερινής πόλης και στις συναθροίσεις του τύπου φεστιβάλ και συναυλίες ύστερα από επίμονο εκ μέρους του πλήθους ή προγραμματισμένο από κάποιον φορέα ή και τον ίδιο τον Ποιητή κάλεσμα.
    Η γραφή είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας των αυλικών υπευθύνων, για αποδεδειγμένες αναφορές και παρακολούθηση συγκεκριμένων αποθεμάτων ή συγκρινόμενων ποσοτήτων, των βασιλέων, στους Άνακτες.
    Οι Διδάσκαλοι αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στην διαμόρφωση της γραφής ώστε να αποδίδονται σωστά το νόημα και ο ήχος της γλώσσας από όποιον τυχόν μάθαινε τα ποιήματα αυτά από τα εγχειρίδια εκπαίδευσης, εξ αιτίας της ανάμιξης αυτών, των βασιλέων, με την ανακάλυψη και εφαρμογή νέων μεθόδων εκπαίδευσης (μάλλον για να διδάσκονται οι γόνοι των Ανάκτων που υστερούσαν σε κάποιου είδους αγώνες προκειμένου να μην εξευτελίζονται μπροστά στους υπηκόους τους).
    Οι Αρχαίοι μας Σοφοί δεν έγραφαν και δεν έγραψαν ποτέ τίποτα.
    Επιπλέον όταν έγραψαν καταδικάστηκαν και ή εξοστρακίστηκαν ή θανατώθηκαν.
    Και είναι λογικό.
    Αυτός που διαχειρίζεται την εξουσία επιτρέπει να υπάρχει και να ισχύει μόνο κάθε τι που ταιριάζει στην πολιτική με την οποία ασκεί την εξουσία του σκεπτόμενος και τον κοινωνικό αντίκτυπο των εγγεγραμμένων αλλά και τον τρόπο που η ιστορία θα τον καταγράψει για τις επόμενες γενιές.
    Η Ελληνική γλώσσα είναι μια πνευματική γλώσσα, που εμπεριέχει όλους τους όρους και τους κανόνες του σύμπαντος κόσμου. Είναι η γλώσσα της δημιουργίας.
    Το αλφάβητο (οποιαδήποτε αλφάβητο) είναι μια μέθοδος καταγραφής ή απεικόνισης και δεν έχει να κάνει με την Ελληνική γλώσσα.

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  ปีที่แล้ว +7

      Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα. Με ποια στοιχεία μπορείτε να υποστηρίξετε την θεωρία σας, πέρα από εικασία ? Σας ευχαριστούμε.

    • @user-dias.erkeios
      @user-dias.erkeios ปีที่แล้ว +1

      @@Fryktories-Web-TV
      ,έχετε δίκιο.
      Όμως, για κάποιον λόγο και εξ αιτίας ενός παραδείγματος θα κατανοήσετε γιατί οι Έλληνες Φιλόσοφοι δεν έγραψαν (ίσως να ενέκριναν τα γραμμένα αλλά δεν έγραψαν) ποτέ.
      Ας ξεκινήσουμε με το παράδειγμα.
      Σας συνιστώ να προετοιμαστείτε καλά πρίν την εφαρμογή και να είστε ειλικρινής.
      Προσπαθήστε να εξηγήσετε δύο λέξεις περιγράφοντας την έννοιά τους από στήθους χωρίς κείμενο να διαβάζετε σε κάποιον ο οποίος θα γράφει όσα λέτε, όχι όμως με ρυθμό υπαγόρευσης αλλά απαγγέλοντας όσα λέτε.
      Όταν ολοκληρώσετε θα του πάρετε το χαρτί και αυτός θα συνεχίσει να γράφει σε άλλο χαρτί μέχρι να καταγράψει όσα του απαγγείλατε.
      Όταν ολοκληρώσει την καταγραφή όσων είπατε θα του ζητήσετε να σας υποβάλλει διευκρινιστικές ερωτήσεις αν είναι απαραίτητο ώστε να καταλάβει πλήρως το νόημα αυτώ των λέξεων.
      Στην συνέχεια θα απαντήσετε στις ερωτήσεις του αφού προηγουμένως θα τις γράφετε εσείς.
      Και μετά θα του ζητήσετε να σας περιγράψει αυτός το νόημα των λέξεων που θα σας δώσω παρακάτω αλλά και τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των εννοιών.
      Κανονικά αυτό που θα ακούσετε θα είναι αυτό που του είπατε και θα είστε σίγουρος ότι σας κατάλαβε ενώ κατέγραφε όσα του λέγατε.
      Και επομένως οι διαφορές που θα σας αναφέρει θα είναι αυτές που θα περιμένατε ακριβώς.
      Οι λέξεις είναι: η λέξη αυγή και η λέξη αυδή.
      Αυτό ήταν το παράδειγμα.
      Ο λόγος για τον οποίο επιμένω ότι δεν έγραφαν είναι διότι ένας φιλόσοφος όταν ομιλεί ταυτόχρονα διεξάγει συνάψεις και συγκρίνει όσα λέει με όσα ξέρει και όσα έχει παρατηρήσει και είναι υποχρεωμένος να διατηρεί μια συνεχή σύνδεση με το θέμα για το οποίο φιλοσοφεί με ταχύτατο ρυθμό, τέτοιον κανένα χέρι δεν μπορεί να παρακολουθήσει.
      Το ξέρω γιατί μου συμβαίνει συνεχώς.
      Ίσως να θεωρείτε ότι υπερβάλλω ή ότι περπερεύομαι,.. όμως όχι!
      Σας εξηγώ για ποιόν λόγο οι Αρχαίοι Προγονοί μας Φιλόσοφοι δεν έγραψαν.

    • @Fryktories-office
      @Fryktories-office ปีที่แล้ว +8

      @@user-dias.erkeios Καλησπέρα σας, κε Νικολόπουλε.
      Το ότι, αυτό που περιγράφετε, συμβαίνει σε εσάς, δεν σημαίνει ότι συνέβαινε και στους αρχαίους φιλοσόφους. Έχετε κάποια επιστημονική ΑΠΟΔΕΙΞΗ ή μελέτη που να κατατείνει σε αυτό που υποστηρίζετε; Αν όχι, τότε όλα είναι εικασίες.
      Παρακαλούμε πολύ, μη παραπλανάτε τον κόσμο, προβάλλοντας δημοσίως προσωπικές και μόνο απόψεις ως αντικειμενικές. Ευχαριστούμε πολύ.