Haluaisitko kuulla lisää aiheesta? Tänään Yle Perjantaissa keskustellaan siitä, mihin maaseutua tarvitaan. Vieraina ex-kansanedustaja Paavo Väyrynen sekä taiteilija Osmo Rauhala. Jakso on jo Areenassa ---> areena.yle.fi/1-50693653? -Annu/Perjantai
Kai siihen nyt vaikuttaa miten sen homman tekee. Jos hankit kalliita laitteita uutena velkarahalla jollain 10 prosentin korolla, niin saattaa mennä vaikeaski, mutta kai asioita voi tehdä monella tapaa. Olisihan se nyt kummallista jos valtio takaisi maatalousyrittäjien talouden. Nehän voisi tehdä mitä vaan, kun valtio takaa. Pitää omista touhuista vähän vastuussa olla ja mikäli ala on täysin kannattamaton, niin kuka sitä pakottaa tekemään, ihan sama kuinka on maatalonpoika. Ei täällä juuri suutarinkaan poikia näy alaa jatkamassa, että kai sitä voi vähän järkeä käyttää. Jos halpaviljaa tulee Suomeen ulkomailta, niin että se kilpailee kotimaisen pois markkinoilta ja valtio ei puutu toihuun tuontiverolla, niin se on sitten ihan valtion tietoinen päätös ettei Suomessa tarvitse olla maanviljelyä. Ja ei siinä jos niin päätetään - päättihän valtio joku aika sitten ettei baarin pitäjienkään tarvitse enää harjoittaa elinkeinoaan Suomessa, niin mikäs siinä. Totalitaristi Suomi päättää ja kansa reagoi. Ei pitäisi olla mikään ylläri enää kellekään.
Tätä nykyä näyttää että se joka uskaltaa lopettaa on se kovajätkä, koska se on todella raju päätös, paljon vaikeampi kuin millin velan otto. Itse tein alasajon 2002 vuonna, enkä ole hetkeäkään katunnu. Pitää nähdä että millon varat ei enää kata velkoja ihan oikeasti se on viimenen hetki lopettamiselle onnistuneesti. Nykyisin vaikuttaa useampi asia siihen että onnistuuko maatalon pito, kuin ennen. Ennen riitti että uskonto oli 10 matikasta ei niin väliä.
@PastaAivo Jos tekevät nälkäpalkalla, kuka heille sitten ostaa autot, moottoripyörät yms. Myös lapsilla on kallit menopeliot kun 15v täyttävät. Jos vielä epäilet tuloja, kysy verotoimistolta, kai tiedät, vain puhtaasta tulosta maksetaan vero.
Jos suomi jatkaa tälläistä mallia viljeliöiden suhteen niin 5-10 vuoden päästä ei enään syödä pääasiasssa suomalaista ruokaa. Maatalouslomittajana itse näen läheltä kuinka ahdistuneita tilalliset ovat tilanteeseen. 80% tilallisista puhuu heti ku pystyy niin lopettavat toiminnan.
Tulevana 13 polven maanviljelijänä jatkan mieluusti tätä suvussa yli 400 vuotta kulkenutta elinkeinoa, olisi mukavampaa vaan jos siitä saisi kunnon palkankin.
Todella surullista katsottavaa. Toivotaan vaan että tulee parannus ilmastoon ja saadaan suomalaisten tuottajien tuotteiden hinnat hyvin ylöspäin. Ei se niin iso asia ole maksaa siitä ruisleivästä tai maidosta vaikka 0.10€ enemmän! Saataisiin paljon viljeliöiden ahdinkoon helpotusta.
En ole asiasta mitenkään oikeasti tietoinen, mutta kuvittelisin että yhtenä syynä on se, että tuotteita saa niin halvalla muualta. Jos meren yli tuodut banaanit maksavat kuluttajalle 1€/kg ja säkki riisiä saman verran tai vähemmän, niin kyllä saa suomalainen viljellä perunaa aika monta kymmentä tonnia ennen kuin edes nuo koneet on maksettu takaisin.
@@PastaAivo kaikista helpoin on siihen vetää se että avocadoa nykyään viljelee vanhat huume trokarit kun on avocadon viljelystä tullut kannattavampaa kun saadaan poljettua kaikki työläisten palkat alas eikä ole laittomuuden vaaraa, samalla kun kyseistä hedelmää hehkutetaan maailmalla. tai suklaa. kaikki maailman suklaa on tuotettu orjatyövoimalla. sen poimii ja kuorii penskat afrikassa ja ne ei siitä palkkaa saa, kaverit siellä on pyssyjen kanssa kattomassa perään. sitten se laitetaan säkkehin joista tulee jokin olematon hinta farmareille. se vaihtaa käsiä matkalla monta kertaa ennen kuin päätyy tehtaaseen joidenka omistajat ovat yhdessä sopineet suklaan raakahinnan keskenään (historiallinen fakta) ja jotka voivat sanoa että koska he eivät henkilökohtaisesti tiedä miten suklaa on kasvatettu eivät he ole siitä vastuussa että se tuotetaan orjatyövoimalla. sitten siitä tehdään fazerin sinistä ja myydään 2 euroa kappale.
Nyt teitte kyllä hienosta ja tärkeästä aiheesta dokkarin missä avataan että ei se maatalous mitään ruusuilla tanssimista ole, näin pienviljatilan poikana pystyn sanomaan Ei siinä paljoa "palkassa" hurraamista ole. Esimerkiksi jos on ollut huono viime syksyn sato ja omat viljat ei riitä/käy siemenviljaksi, siemenviljat pitää ostaa samoin myös apulannat (pakko käyttää venäläistä kun se on halvempaa) jotka on meidän tilalla sitä 6000-7000 euron luokkaa, jos viljaan tulee tauteja tai kirvoja niin kuin melkein joka vuosi pitää ostaa helvetin kalliita ruiskutus aineita. Kun on sateinen syksy osa viljasta menee lakoon eli hukkaan ja loput on märkää, vilja pitää kuivata että menee mihinkään kaupaksi, meidän omalla kylmäilma kuivurilla ei lähes koskaan saa niin kuivaksi että kelpaa kauppaan joten käytetään kaverin kuivuria, joka kuluttaa löpöä monta sataa litraa yhdessä yössä jos se ei riitä pelkästään kuivaus tulee kalliimmaksi kuin viljan hinta jyvistä ja apulannoista puhumattakaan. Kun vilja on liian kosteaa eikä kelpaa kauppaan se pitää myydä lehmien rehuviljaksi jolla on melkein puolet paskempi hinta, tälläisenä vuonna kun laskee summat yhteen jäädään reilusti miinukselle ja sitten kun vielä koneet hajoaa pahimpaan kiire aikaan Viitisen vuotta sitten isä oli työtön ja äiti postinjakaja ja huono vuosi sadon kannalta, meidän silloisesta Casesta tuli kiertokanki öljypohjasta läpi, kun Case oli korjautettu Valtraan tuli vähän reilumpi remontti, näiden kahden remontin yhteishinta oli noin 8000e (isällä ei oikeita tuloja ja äidillä sen joku 1500e kuussa) Case oli niin vanha että se vaihdettiin Jontikkaan ja välirahaa jäi maksettavaksi noin 40 000e, isä siinä sivussa alkoi tekemään vähän kaivuri urakointia, soranajoa jne että saisi edes jostain rahaa. Sen jälkeen on tullut vielä uusi (1984) puimuri, tasausäes, ja viljakärryt. Viime vuonna isä sai töitä maansiirto firmasta joka on hyvä koska Jontikkaa ei ole maksettu vieläkään kokonaan mutta maataloudelle jää niin vähän aikaa että vapaa aikaa ei ole ollenkaan. Kun porukka luulee että siellä sitä vaan ajellaan uusilla tuilla ostetuilla koneilla niin pientiloilla ei sinne päinkään, meillä kalusto on luokkaa 1982-2003 vanhoilla vehkeillä on pakko painaa kun edellisetkin on maksatta. Ja suurtilat syövät kokoajan pientiloja pois, meidäkin kylässä on parhaimmillaan ollut 5 karjatilaa ja enää on vain 1. Suomen maatalous on lähes kaikkien aikojen huonoimmassa tilassa kun ulkomailta saa ties millä myrkyillä kasvattettua tavaraa niin halvalla että suomen hinnat on pakolla poljettu maa tasalle. Jos omistaa tilan eikä tarvitse muuta työtä tilan pitää olla ihan helvetin iso varmaan jotaki 300 hehtaarin paikkeilla. Joten pyydän, ostakaa suomalaista ruokaa vaikka se olisikin sen 20 senttiä kalliimpaa, Kiitos
Haluan muuttaa maalle, alkaa jotakuinkin omavaraiseksi ja myydä/vaihtaa tavaraan pienen tilani tuotteita naapureille. Jonain päivänä, jonain päivänä... jos kaikki tekisivät samoin, voisimme elää toisiamme varten, nauttien omien työmme tuloksista, eikä pyöriä kapitalismin kourissa.
Viljely on monelle tiloilla varttuneille elämän tapa. Se jonnekkin kuulumisen tunne on usein suonut jaksamista alan harjoittajissa tilanteisiin missä moni ulkopuolinen pysyisi kaikin keinoin loitolla. Itselle pienenä renki poikana töihin osallistuminen oli ainoa tapa vanhempien näkemiseen päivittäin. Sen yhteinen tekemisen aikana jaettiin ilot, kuulumiset ja huolet. Se motivoi vielä nykyäänkin vaikka paperilla olisi parempi työskennellä jossain muualla. Kaupunki kulttuuri kuitenkin väsyttää enemmän kun 18h työpäivät. Pakko lähtö tosin taitaa tulla lopulta vastaan kun kuuntelee nykyisen hallinnon ideologioita. Helppohan se on tosin kävellä pois. Jätä vaan saappaas ja osa ihtees rapulle ennen kun meet. Nyt on vaa seuraava tavoite saada isäntä ja emäntä mahollisemman nopeasti eläkkeelle ennenkun lopullisesti hajoavat. Tuli mitä tuli, kerkeän tuskailla jatkoa myöhemminkin.
Helppo on kävellä pois, jos ei ole velkaa. Kolmikymppisellä vljelijällä sitä yleensä on satoja tuhansia. Pudotuspeli on ollut kovaa, varsinkin pienet karjatilat ovat täältäpäin lopettaneet kaikki.
@@JuhaK71 Kyllä se sillon huomattavasti helpompaa on. Itse jäin onneksi odottamaan hieman parempaa hetkeä jota ei sitten kuitenkaa enää tullut joten velaton ollaan. Parempi näin vaikka ikävää että homma loppuu lähivuosina täälläkin. Ehkä jatko haluja olisi ollut enemmän jos saman henkisen emännän olisi löytänyt, tosin harvinaisempia tämän kaltaiset ovat nykyään.
Mutta kuinka saadaan se hinnan nosto nimenomaan tuottajalle? Kauppa ja kuljetus tahtoo omansa. Niille ne nostot menevät aina, vaikka luvattaisiin lisää tuottajalle. Näin ainakin menneisyydessä. Valion maitokohuakin maksoivat ja maksavat tuottajat, ei edes osittain Valio, kauppa tai kuluttajat. Toiminta on yleisesti kuin punaisella ristillä. Nostetaan 10 snt. hintaa, tuottaja saa 1snt ja kauppa + kuljetus 4 snt. Loput varat vaan hävisivät? Lähetettiin 500milj. avustuksia, 100k pääsi perille. Suomen tuottaja, on kehitysmaan kerjäläinen. Ja näin ei tulisi olla.
@@roniv7860 Sanotaan että tuottaja ei saa mitään ja kauppa vetää suurimman osan välistä. Sitten kuitenkin ne tilojen suoramyyntihinnat on vielä korkeampia kuin kaupassa. Itse hakisin tuotteet tiloilta, jos tuotteet oli edullisempia kuin kaupassa. Niinhän niiden pitäisi olla, kun välistä olisi useampi ahne välistä vetäjä pois.
Meillä on ollut maatila yli 50 vuotta mutta tällä menolla se ei pitkään enää jatku. En uskaltanut lähteä maanviljeliän koulutukseen vaan menin ajoneuvomekaanikoksi. Saa nähdä jos on järkevää jatkaa tilaa vai myynkö pellot kunhan saan tilan sitten kun isä lopettaa viljelyn.
Vaikka haluisin sanoa että, "kunnon vehkeillä hommat luistaa" niin, ihan asiaan liittyen. Haluaisin nähä mustoo valakosella, minnekkä se raha häviää siitä tuottajan ja kuluttajan välistä? Jos halavennetaan hintoloita niin, se lähtöö aina tuottajan puolesta (melekei joutuu nykysellään maksamaan siitä että, suap meijän ruokiloihin maijon, viljan yms tuottoo) mutta ku, hintoja nostellaan millon minkii tekosyyn tautta (koronat, mualiman markkinat etc) niin, sekii hinnan nosto ei tunnu tuas siellä tuottajan piässä millään lailla. Se tuas jiäpi sinne välille.. kyllä mie oon valamis maksamaan vaekka maitopurnukasta 5e, jos suan tietää että se mänöö SUOMALAISELLE TUOTTAJALLE suurin osa siitä.... -Kiitos.
Oletko jo vastannut Perjantai-dokkareiden katsojakyselyyn? Sen täyttäminen vie vain muutaman minuutin, ja autat samalla kehittämään Perjantai-dokkareita. Kysely löytyy täältä ---> forms.gle/NWGhenzqx42hqvpbA
No sehän on hyvä homma jos susta tulee isona maanviljeliä ite asun maal meil löytyy kaikkiin peltohomiin kuuluvat koneet ja vempaimet meil oli noin 15vuotta sitte oli viel 21 lehmää.nykypäivänä maksat ittes kipees jos ostat uuden karmeita koneita.saahan nähä mitä aika tuo tulleessaan.meillä edellee jatketaan rehuntekoa ja puimista jne meijä rehut myydään.ite olen 11v nytte ja ajan traktorii jo ite ja peltohommiakin teen jo
Joo kylhän tää iha hauskaa hommaa on oon 13 ja iskän on kaivinkone urakoitsija ja maanviöjelijä nii kyllä tässä on kaivurillaki saanu tehä iha täysmittasta työpäivää tämä vuonna oli sato ihan paska ku sade tule nii myöhää. Kyl mäki uskon että tää tästä vielä paranee. Mutta kylhän sitä matalouden parempaa valoa on saanu jo 60 odottaa
Siinä ei auta leivän hinnan korotus kauppa ei anna sitä viljelijälle.Kauppa on liian keskittynyttä ja se haluaa niin ison katteen kun se vaan saa jopa sen 5centtiä.Tähän yhtälöön on aika vaikea vaikuttaa varsinkin kun tilat ovat rakennemuutoksen kourissa laajentaneet ja velkaantuneet rajusti sato on kerran vuodessa vaan pakko myydä oli hinta mikä hyvänsä teollisuus tietää tämän hyvin ja pitää hinnat keinolla millä hyvänsä alhaalla samalla se silti myy kalliita tuotanto panoksia viljelijöille.Eli lypsetään kumpaakin päätä.
Mitä tästä opimme: älä tee sukulaisten kanssa yrityskauppoja. Olis kiinnostava tietää mitä kaveri isälleen tosta kaikesta maksoi. Tiedän tapauksia jossa ihan omaa poikaa kusetetaan ja lujaa, niin talo kuin yrityskaupoissa. Toivottavasti kaveri ei tehnyt kauppaa vaan "että isä olis tyytyväinen" koska totta kai isä on tyytyväinen josvaan pääsee tappiofirmasta eroon ja saa vielä kiskuri hinnan kylkeen.
spv kaupassa hinta määräytyy siten että tila jää elinkelpoiseksi. Monella tulee se ongelma että tilan vakuusarvo pankille on paljo isompi ku spv hinta vanhalle isännälle. Että kyllä saa vanha isäntä ehkä kauppa hinnalla talon itelleen,ettei tarvi mihinkää hikisee rivarii lähtä/tehä asuntovelkaa eläkepäiville. Vieraalle myydessä sais paremman hinnan. Se taas monelle uudelle isännälle on ongelma että ku tilan arvo on isompi kun spv hinta,ni ne menee oyttaa lisää velkaa ja sitte ne ongelmat alkaa. Pitäs elää liikevaihon mukaan eikä tilan vakuus arvon mukaan,ku ne velat pitää maksaa ja vuodet ei oo veljiä. Sitte menee hyvinki tilan kulut hoitaa pelkällä eu tuella
Kiitos toiveesta! Pari dokkaria meillä tästäkin aiheesta jo löytyy, esim. tehotuotetun broilerin elämästä kertova Syötäväksi syntynyt areena.yle.fi/1-4369414? ja sikafarmarin arjesta kertova Oodi possulle th-cam.com/video/IGle68ik9UA/w-d-xo.html . Kierroksissa on ollut dokkari turkistarhaajasta, kiinnostaisiko sellainen? -Annu/Perjantai
@@YlePerjantaiPelottaako propagandan sijasta käydä eläintilalla ja huomata ettei eläimillä mitään hätää ollutkaan? Sympaattista toki käydä maanviljelijälle empatiaa keräämässä, Villen jotenkin tunnen itsekin, mutta kyllähän tämän dokkarin pointti oli puolustaa ruokaTEOLLISUUTTA, koska prosessoitu "ruoka" tarvitsee halpaa raaka-ainetta (siemeniä) köyhiltä viljelijöiltä (jotka eivät voi neuvotella hinnasta). Toivottavasti ruoasta tulee vielä pulaa, niin tekin siellä Ylellä tajuatte hävetä kun ymmärrätte ruoan(tuottajan) tärkeyden kaikkien ihmisten elämälle. Tehkää vaikka dokkari diabeteksen, sydänsairauksien ja rasvamaksan yleistymisestä ja lääkeyhtiöitten kasvavista voitoista. Nykyäänhän apteekitkin sijoitetaan suoraan "ruoka"kaupan viereen. Terveellistä tämä uusi normaali.
On se maatalous, tai muu yritystoimitat, toiset menestyy, toiset ei. Työnteon määrä ei ratkaise, vaan se kuka osaa tehdä työnsä. Meillä katkesi maatalous, kun tyttäret ja poika kiinnostui tietotekniikasta -90 luvun alussa. Ensin maatila oli vuokralla ja myytiin 2013. Nykyään maatilalla pärjäävän pitää olla yhä osaavampi ja sosiaalisempi. Näin "kaupunkilaisena" kyllä ihmettelee miksi maataloutta pitää tukea ja sitte myydä verorahoilla tuettua ulkomaille halvemmalla kuin suomessa suomalaisille.
Moikka! Emme varsinaisesti ole harrastaneet jatko-osia, vaan pyrimme tekemään dokkareita aina uusista aiheista. Sen sijaan olemme harkinneet omaa sarjaa, jossa käytäisiin suosittujen Perjantai-dokkareiden päähenkilöiden luona kysymässä kuulumisia. Nyt onkin hyvä tilaisuus kysyä, miltä sellainen kuulostaisi? -Annu/Perjantai
@@YlePerjantai Yhden ns dokkarin voisitte tehdä siitä miten tästä maasta on tullut eu-n maatalousvastaisin maa?. Viljan osalta 10v kuluessa palataan yli 100v aikaan kaikki vilja tuli silloin venäjältä ja tulee myös tulevaisuudessa.
Viljelijä ei ole ruuantuottaja, vaan se tuottaa raaka-aineita, joista ruokaa valmistetaan, sen takia se ei voikkaan määritellä työnsä hintaa, koska se on riippuvainen niistä raaka-aineiden ostajista, jotka sitten valmistavat raaka-aineista sitä syötävää ruokaa.
Onko maanviljelijöille sattunut koskaan hyvää vuotta. Ilmastonmuutos on pidentänyt kasvukautta viikoilla mutta silti pukkaa joka vuosi huonointa vuotta viiteenkymmeneen vuoteen
Elämä on valintoja. Joidenkin on tultava toimeen palkkatyötuloilla, jotkut lisäksi viljelevät siinä ohessa. Viljelyn kannattavuus on sellainen minkä siitä itse tekee. Selvää on, että näillä hintasuhteilla pääoma kustannuksia täytyy saada alemmas, ehkä ilmassa on ollut takavuosina liikaa optimismia, ja voisi olla hyvä itsetutkiskelun paikka ainakin niille, jotka aina valittaa.
@@artolauri Just joo, kyllä sun huuhaapaskasi on nähty ja kuultu jo vuosia sitten, ettei ole viitsinyt enää edes huvikseen poppareita syöden katsoa ......
Työkoneet ovat maatilalla investointeja, joilla pyritään kasvattamaan tilan kannattavuutta...mikäli aikaisemmin tilalla on ollut pullonkaulana puintikaluston tehottomuus, pitää se vaihtaa isompaan.
@@luurip Työkoneet on kulu siinä missä ilmaa ajettu poltoaine. Viljasiilot,kunnossa olevat pellot takaa hyvät sadon ja sieltä se raha tulee! Mua oikeesti naurattaa yrittäjät/viljeliät jotka luulee että miljoonan ku laittaa uusiin koneissiin,ni sitte on laarissa pelkkiä euroja. Mulla on uusimmat koneet 90 luvun loppupuolta ja ei oo pankin väki hiillostamassa takasin maksun kanssa. Jos investoin ni ostan peltoa,mutta en sitäkää ylihintaan
Täällä päin päätoiminen viljanviljelijä vuokrasi tälläisiä perseenkokoisia tilkkuja sekä osti,nyt se on täysin persaukinen jäi vuokrat maksamatta ja ostetut pellot on myyty eteenpäin.
"Jos tuottajahintaa nostettaisiin 5snt voisin maksaa velat pois" - Nostetaan kaikkien yrittäjien tuottajahintaa jotta voivat raukat yrittäjät maksaa velkansa pois.
Herää kysymys kuka hullu tuohon hommaan lähtee. Ensin tehdään töitä koko lapsuus ilmaiseksi ja sitten jonain päivänä mennään pankkiin hakemaan rahaa, ?? että päästään töihin. Nykypäivänä firman voi perustaa melkein 0€ ja kymmenen vuoden päästä se pyörii omillaan seuraten tilannetta vierestä. No kukin tavallaan.
Jos on oman isän ja perheen sukutila, niin ei varmasti voi kaikki hyvällä omatunnolla myydä pois. Ja jos kaikki ajattelisivat tuolla tavalla niin ei Suomessa olisi enään yhtäkään tilaa jäljellä
Aika ruususet kuvitelmat jollain firman perustamisesta,kulut 0e ja 10v päästä pyörii omillaan??? Ehkä ensin pitää kehittää se oma firma jolla tuottoa olis,olempa nähnyt elämäni aikana monia firmoja jotka tulee ja menee konkkaan. Että älä ainakaan ihan vielä ala firmaasi perustamaan heh.
Haluaisitko kuulla lisää aiheesta? Tänään Yle Perjantaissa keskustellaan siitä, mihin maaseutua tarvitaan. Vieraina ex-kansanedustaja Paavo Väyrynen sekä taiteilija Osmo Rauhala. Jakso on jo Areenassa ---> areena.yle.fi/1-50693653? -Annu/Perjantai
Haluan kuulla lisää
Jotenkin on kummallista ajatella, että ne ihmiset jotka kirjaimellisesti ruokkivat meidät, joutuvat itse tekemään työtä nälkäpalkalla.
Kai siihen nyt vaikuttaa miten sen homman tekee. Jos hankit kalliita laitteita uutena velkarahalla jollain 10 prosentin korolla, niin saattaa mennä vaikeaski, mutta kai asioita voi tehdä monella tapaa. Olisihan se nyt kummallista jos valtio takaisi maatalousyrittäjien talouden. Nehän voisi tehdä mitä vaan, kun valtio takaa. Pitää omista touhuista vähän vastuussa olla ja mikäli ala on täysin kannattamaton, niin kuka sitä pakottaa tekemään, ihan sama kuinka on maatalonpoika. Ei täällä juuri suutarinkaan poikia näy alaa jatkamassa, että kai sitä voi vähän järkeä käyttää.
Jos halpaviljaa tulee Suomeen ulkomailta, niin että se kilpailee kotimaisen pois markkinoilta ja valtio ei puutu toihuun tuontiverolla, niin se on sitten ihan valtion tietoinen päätös ettei Suomessa tarvitse olla maanviljelyä. Ja ei siinä jos niin päätetään - päättihän valtio joku aika sitten ettei baarin pitäjienkään tarvitse enää harjoittaa elinkeinoaan Suomessa, niin mikäs siinä. Totalitaristi Suomi päättää ja kansa reagoi. Ei pitäisi olla mikään ylläri enää kellekään.
Tätä nykyä näyttää että se joka uskaltaa lopettaa on se kovajätkä, koska se on todella raju päätös, paljon vaikeampi kuin millin velan otto. Itse tein alasajon 2002 vuonna, enkä ole hetkeäkään katunnu. Pitää nähdä että millon varat ei enää kata velkoja ihan oikeasti se on viimenen hetki lopettamiselle onnistuneesti. Nykyisin vaikuttaa useampi asia siihen että onnistuuko maatalon pito, kuin ennen. Ennen riitti että uskonto oli 10 matikasta ei niin väliä.
harvoin olen köyhää maanviljelijää nähnyt ,pelit ja vehkeet viimisen päälle vaikka" nälkäpalkalla" töitä tehdään
@@allutuppurainen3283 ...jotka on velaksi ostettu, koska niitä tarvitaan jotta työ olisi tuottavaa.
@PastaAivo Jos tekevät nälkäpalkalla, kuka heille sitten ostaa autot, moottoripyörät yms. Myös lapsilla on kallit menopeliot kun 15v täyttävät.
Jos vielä epäilet tuloja, kysy verotoimistolta, kai tiedät, vain puhtaasta tulosta maksetaan vero.
Mielelläni söisin 5 senttiä kalliimpaa ruisleipää
ei se nousis ku sentillä se hinta.
Sanos että nousis vaan sentillä
Suprax; Et ehkä käsittänyt, se on 30 % enemmän kuin "maatalon isäntä" nyt saa.
Kyllä minäkin menisin takaisin maataloushommiin , vaikka olen 88v.
Vaikka maksais euron enempi ostasin silti
Joo kyllä vois ostaa vaikka olis euronki kalliimpaa
Hyvä Yle ! Nyt joku nopea tekemään lakialoite jotta viljelijä saa viljalleen hinnan ettei kuolla nälkään jos tuotanto loppuu ja rajat menee kiinni.
Kysyinkö
Hieno dokkari! Muistakaa että NO FARMS NO FOOD!
@@joreuusimies Hallitus täs mättää
ja no farmers no good :)))
Jos suomi jatkaa tälläistä mallia viljeliöiden suhteen niin 5-10 vuoden päästä ei enään syödä pääasiasssa suomalaista ruokaa. Maatalouslomittajana itse näen läheltä kuinka ahdistuneita tilalliset ovat tilanteeseen. 80% tilallisista puhuu heti ku pystyy niin lopettavat toiminnan.
Suuri kunnioitus ja kiitos joka jaksaa vielä tänäkin päivänä tuottaa suomalaista ruokaa
Tulevana 13 polven maanviljelijänä jatkan mieluusti tätä suvussa yli 400 vuotta kulkenutta elinkeinoa, olisi mukavampaa vaan jos siitä saisi kunnon palkankin.
vau!
Olipas hyvä doc,,, täälläpäässä 4:ssä polvessa viljellään 5 odottaa vuoroaan. 👍
Tärkeää työtä suomalaisen ruuan puolesta! Kiitos kommentista ja tsemppiä jatkoon. -Annu/Perjantai
@@YlePerjantai 💌🤝
Sama täällä päässä
Oispa sukutila mitä jatkaa.. Lapsesta asti ollut haave ammattina
@@henripesonen6939 tämä
Todella surullista katsottavaa. Toivotaan vaan että tulee parannus ilmastoon ja saadaan suomalaisten tuottajien tuotteiden hinnat hyvin ylöspäin. Ei se niin iso asia ole maksaa siitä ruisleivästä tai maidosta vaikka 0.10€ enemmän! Saataisiin paljon viljeliöiden ahdinkoon helpotusta.
Miksi viljan hinta on poljettu niin alas? Kaurahiutalepaketin saa kaupasta 40 sentillä.
En ole asiasta mitenkään oikeasti tietoinen, mutta kuvittelisin että yhtenä syynä on se, että tuotteita saa niin halvalla muualta.
Jos meren yli tuodut banaanit maksavat kuluttajalle 1€/kg ja säkki riisiä saman verran tai vähemmän, niin kyllä saa suomalainen viljellä perunaa aika monta kymmentä tonnia ennen kuin edes nuo koneet on maksettu takaisin.
@@PastaAivo kaikista helpoin on siihen vetää se että avocadoa nykyään viljelee vanhat huume trokarit kun on avocadon viljelystä tullut kannattavampaa kun saadaan poljettua kaikki työläisten palkat alas eikä ole laittomuuden vaaraa, samalla kun kyseistä hedelmää hehkutetaan maailmalla.
tai suklaa. kaikki maailman suklaa on tuotettu orjatyövoimalla. sen poimii ja kuorii penskat afrikassa ja ne ei siitä palkkaa saa, kaverit siellä on pyssyjen kanssa kattomassa perään.
sitten se laitetaan säkkehin joista tulee jokin olematon hinta farmareille. se vaihtaa käsiä matkalla monta kertaa ennen kuin päätyy tehtaaseen joidenka omistajat ovat yhdessä sopineet suklaan raakahinnan keskenään (historiallinen fakta) ja jotka voivat sanoa että koska he eivät henkilökohtaisesti tiedä miten suklaa on kasvatettu eivät he ole siitä vastuussa että se tuotetaan orjatyövoimalla. sitten siitä tehdään fazerin sinistä ja myydään 2 euroa kappale.
Asiaa joka sana.Hyvä vireo.🇫🇮🇫🇮🇫🇮
Nyt teitte kyllä hienosta ja tärkeästä aiheesta dokkarin missä avataan että ei se maatalous mitään ruusuilla tanssimista ole, näin pienviljatilan poikana pystyn sanomaan
Ei siinä paljoa "palkassa" hurraamista ole. Esimerkiksi jos on ollut huono viime syksyn sato ja omat viljat ei riitä/käy siemenviljaksi, siemenviljat pitää ostaa samoin myös apulannat (pakko käyttää venäläistä kun se on halvempaa) jotka on meidän tilalla sitä 6000-7000 euron luokkaa, jos viljaan tulee tauteja tai kirvoja niin kuin melkein joka vuosi pitää ostaa helvetin kalliita ruiskutus aineita. Kun on sateinen syksy osa viljasta menee lakoon eli hukkaan ja loput on märkää, vilja pitää kuivata että menee mihinkään kaupaksi, meidän omalla kylmäilma kuivurilla ei lähes koskaan saa niin kuivaksi että kelpaa kauppaan joten käytetään kaverin kuivuria, joka kuluttaa löpöä monta sataa litraa yhdessä yössä jos se ei riitä pelkästään kuivaus tulee kalliimmaksi kuin viljan hinta jyvistä ja apulannoista puhumattakaan. Kun vilja on liian kosteaa eikä kelpaa kauppaan se pitää myydä lehmien rehuviljaksi jolla on melkein puolet paskempi hinta, tälläisenä vuonna kun laskee summat yhteen jäädään reilusti miinukselle ja sitten kun vielä koneet hajoaa pahimpaan kiire aikaan
Viitisen vuotta sitten isä oli työtön ja äiti postinjakaja ja huono vuosi sadon kannalta, meidän silloisesta Casesta tuli kiertokanki öljypohjasta läpi, kun Case oli korjautettu Valtraan tuli vähän reilumpi remontti, näiden kahden remontin yhteishinta oli noin 8000e (isällä ei oikeita tuloja ja äidillä sen joku 1500e kuussa) Case oli niin vanha että se vaihdettiin Jontikkaan ja välirahaa jäi maksettavaksi noin 40 000e, isä siinä sivussa alkoi tekemään vähän kaivuri urakointia, soranajoa jne että saisi edes jostain rahaa. Sen jälkeen on tullut vielä uusi (1984) puimuri, tasausäes, ja viljakärryt. Viime vuonna isä sai töitä maansiirto firmasta joka on hyvä koska Jontikkaa ei ole maksettu vieläkään kokonaan mutta maataloudelle jää niin vähän aikaa että vapaa aikaa ei ole ollenkaan.
Kun porukka luulee että siellä sitä vaan ajellaan uusilla tuilla ostetuilla koneilla niin pientiloilla ei sinne päinkään, meillä kalusto on luokkaa 1982-2003 vanhoilla vehkeillä on pakko painaa kun edellisetkin on maksatta. Ja suurtilat syövät kokoajan pientiloja pois, meidäkin kylässä on parhaimmillaan ollut 5 karjatilaa ja enää on vain 1. Suomen maatalous on lähes kaikkien aikojen huonoimmassa tilassa kun ulkomailta saa ties millä myrkyillä kasvattettua tavaraa niin halvalla että suomen hinnat on pakolla poljettu maa tasalle. Jos omistaa tilan eikä tarvitse muuta työtä tilan pitää olla ihan helvetin iso varmaan jotaki 300 hehtaarin paikkeilla.
Joten pyydän, ostakaa suomalaista ruokaa vaikka se olisikin sen 20 senttiä kalliimpaa, Kiitos
Kovat on ajat..
@@timorajala635tulee kovia miehiä 🕊️
Haluan muuttaa maalle, alkaa jotakuinkin omavaraiseksi ja myydä/vaihtaa tavaraan pienen tilani tuotteita naapureille. Jonain päivänä, jonain päivänä... jos kaikki tekisivät samoin, voisimme elää toisiamme varten, nauttien omien työmme tuloksista, eikä pyöriä kapitalismin kourissa.
Voipi hyvinkin olla, että tulevaisuudessa palaa paljonti takaisin omavaraistalouteen. Tälläinen kehitys ei voi jatkua loputtomiin
Mä oon kahtonu Tanskalaista maajussia. Siinähä se elää omavaraistaloudessa
Höpö höpö kommari
jos asiasta joskus joku tekee lakialoitteen niin let me know, tärkeen asian puolesta haluisin allekirjottaa!
Arvostan
Viljely on monelle tiloilla varttuneille elämän tapa.
Se jonnekkin kuulumisen tunne on usein suonut jaksamista alan harjoittajissa tilanteisiin missä moni ulkopuolinen pysyisi kaikin keinoin loitolla. Itselle pienenä renki poikana töihin osallistuminen oli ainoa tapa vanhempien näkemiseen päivittäin. Sen yhteinen tekemisen aikana jaettiin ilot, kuulumiset ja huolet. Se motivoi vielä nykyäänkin vaikka paperilla olisi parempi työskennellä jossain muualla. Kaupunki kulttuuri kuitenkin väsyttää enemmän kun 18h työpäivät. Pakko lähtö tosin taitaa tulla lopulta vastaan kun kuuntelee nykyisen hallinnon ideologioita.
Helppohan se on tosin kävellä pois. Jätä vaan saappaas ja osa ihtees rapulle ennen kun meet.
Nyt on vaa seuraava tavoite saada isäntä ja emäntä mahollisemman nopeasti eläkkeelle ennenkun lopullisesti hajoavat. Tuli mitä tuli, kerkeän tuskailla jatkoa myöhemminkin.
Helppo on kävellä pois, jos ei ole velkaa. Kolmikymppisellä vljelijällä sitä yleensä on satoja tuhansia. Pudotuspeli on ollut kovaa, varsinkin pienet karjatilat ovat täältäpäin lopettaneet kaikki.
@@JuhaK71 Kyllä se sillon huomattavasti helpompaa on. Itse jäin onneksi odottamaan hieman parempaa hetkeä jota ei sitten kuitenkaa enää tullut joten velaton ollaan.
Parempi näin vaikka ikävää että homma loppuu lähivuosina täälläkin.
Ehkä jatko haluja olisi ollut enemmän jos saman henkisen emännän olisi löytänyt, tosin harvinaisempia tämän kaltaiset ovat nykyään.
Ja eikun leipäostoksille!
0:19 No Smoke No poke
Taitaa olla syöttöpumppua ruuvattu
Todella iso kunnioitus hänelle positiivisella asenteelle vaan eteenpäin👍😁
Kylmä voisin maksaa ruisleivästä 15senttiä enempi ku nykyää jos se auttaa
voisin maksaa maidosta vaikka euron enemmän jos se hinta menis maidon tuottajalle eikä kukaan betäis välistä ei 1,85 eur per litra ois paha
@@villelindstrom897 hallitus shoppailee verorahoil samaa aikaa ku nää pystyy just ja just elää verotuksen jälkee 😂
@@hege3636 ei olis pitänyt liittyä eu hun ikinä nii maatalous olis ?? ehkä säilynyt tuottavana?
@@villelindstrom897 kaikki olis sillo paremmi
Tottahan tuon on yleisradionki vero on aivan naurettavaa
Pakko arvostaa villeä!
Aiheesta turvetuotanto voitaisiin tehdä myös jakso. Töitä ei ole eikä turve koneille ole mitään käyttöä nyt kun valtio ajaa alas toiminnan!?
Mutta kuinka saadaan se hinnan nosto nimenomaan tuottajalle? Kauppa ja kuljetus tahtoo omansa. Niille ne nostot menevät aina, vaikka luvattaisiin lisää tuottajalle. Näin ainakin menneisyydessä. Valion maitokohuakin maksoivat ja maksavat tuottajat, ei edes osittain Valio, kauppa tai kuluttajat.
Toiminta on yleisesti kuin punaisella ristillä. Nostetaan 10 snt. hintaa, tuottaja saa 1snt ja kauppa + kuljetus 4 snt. Loput varat vaan hävisivät?
Lähetettiin 500milj. avustuksia, 100k pääsi perille. Suomen tuottaja, on kehitysmaan kerjäläinen. Ja näin ei tulisi olla.
yksi millä saadaan tuottajalle enemmään rahaa on ostamalla suoraan tuottajalta
@@roniv7860 Sanotaan että tuottaja ei saa mitään ja kauppa vetää suurimman osan välistä. Sitten kuitenkin ne tilojen suoramyyntihinnat on vielä korkeampia kuin kaupassa. Itse hakisin tuotteet tiloilta, jos tuotteet oli edullisempia kuin kaupassa. Niinhän niiden pitäisi olla, kun välistä olisi useampi ahne välistä vetäjä pois.
Meillä on ollut maatila yli 50 vuotta mutta tällä menolla se ei pitkään enää jatku. En uskaltanut lähteä maanviljeliän koulutukseen vaan menin ajoneuvomekaanikoksi. Saa nähdä jos on järkevää jatkaa tilaa vai myynkö pellot kunhan saan tilan sitten kun isä lopettaa viljelyn.
nyt oli asia dokkari
Vaikka haluisin sanoa että, "kunnon vehkeillä hommat luistaa" niin, ihan asiaan liittyen. Haluaisin nähä mustoo valakosella, minnekkä se raha häviää siitä tuottajan ja kuluttajan välistä? Jos halavennetaan hintoloita niin, se lähtöö aina tuottajan puolesta (melekei joutuu nykysellään maksamaan siitä että, suap meijän ruokiloihin maijon, viljan yms tuottoo) mutta ku, hintoja nostellaan millon minkii tekosyyn tautta (koronat, mualiman markkinat etc) niin, sekii hinnan nosto ei tunnu tuas siellä tuottajan piässä millään lailla. Se tuas jiäpi sinne välille.. kyllä mie oon valamis maksamaan vaekka maitopurnukasta 5e, jos suan tietää että se mänöö SUOMALAISELLE TUOTTAJALLE suurin osa siitä....
-Kiitos.
Etkö malta odottaa? Dokkarin voi katsoa jo nyt Yle Areenassa --> areena.yle.fi/1-50318619?
Oletko jo vastannut Perjantai-dokkareiden katsojakyselyyn? Sen täyttäminen vie vain muutaman minuutin, ja autat samalla kehittämään Perjantai-dokkareita. Kysely löytyy täältä ---> forms.gle/NWGhenzqx42hqvpbA
Hyvä dokkari. Minusta tulee isona maanviljeliä vaikka asun kaupungissa
No sehän on hyvä homma jos susta tulee isona maanviljeliä ite asun maal meil löytyy kaikkiin peltohomiin kuuluvat koneet ja vempaimet meil oli noin 15vuotta sitte oli viel 21 lehmää.nykypäivänä maksat ittes kipees jos ostat uuden karmeita koneita.saahan nähä mitä aika tuo tulleessaan.meillä edellee jatketaan rehuntekoa ja puimista jne meijä rehut myydään.ite olen 11v nytte ja ajan traktorii jo ite ja peltohommiakin teen jo
Joo kylhän tää iha hauskaa hommaa on oon 13 ja iskän on kaivinkone urakoitsija ja maanviöjelijä nii kyllä tässä on kaivurillaki saanu tehä iha täysmittasta työpäivää tämä vuonna oli sato ihan paska ku sade tule nii myöhää. Kyl mäki uskon että tää tästä vielä paranee. Mutta kylhän sitä matalouden parempaa valoa on saanu jo 60 odottaa
Mun ukki aloitti 12v ja on kohta 70v eikösse meinaa millään lopettaa
kova jätkä on kyllä sun ukkis!
Siinä ei auta leivän hinnan korotus kauppa ei anna sitä viljelijälle.Kauppa on liian keskittynyttä ja se haluaa niin ison katteen kun se vaan saa jopa sen 5centtiä.Tähän yhtälöön on aika vaikea vaikuttaa varsinkin kun tilat ovat rakennemuutoksen kourissa laajentaneet ja velkaantuneet rajusti sato on kerran vuodessa vaan pakko myydä oli hinta mikä hyvänsä teollisuus tietää tämän hyvin ja pitää hinnat keinolla millä hyvänsä alhaalla samalla se silti myy kalliita tuotanto panoksia viljelijöille.Eli lypsetään kumpaakin päätä.
Mitä tästä opimme: älä tee sukulaisten kanssa yrityskauppoja. Olis kiinnostava tietää mitä kaveri isälleen tosta kaikesta maksoi. Tiedän tapauksia jossa ihan omaa poikaa kusetetaan ja lujaa, niin talo kuin yrityskaupoissa. Toivottavasti kaveri ei tehnyt kauppaa vaan "että isä olis tyytyväinen" koska totta kai isä on tyytyväinen josvaan pääsee tappiofirmasta eroon ja saa vielä kiskuri hinnan kylkeen.
spv kaupassa hinta määräytyy siten että tila jää elinkelpoiseksi. Monella tulee se ongelma että tilan vakuusarvo pankille on paljo isompi ku spv hinta vanhalle isännälle. Että kyllä saa vanha isäntä ehkä kauppa hinnalla talon itelleen,ettei tarvi mihinkää hikisee rivarii lähtä/tehä asuntovelkaa eläkepäiville. Vieraalle myydessä sais paremman hinnan. Se taas monelle uudelle isännälle on ongelma että ku tilan arvo on isompi kun spv hinta,ni ne menee oyttaa lisää velkaa ja sitte ne ongelmat alkaa. Pitäs elää liikevaihon mukaan eikä tilan vakuus arvon mukaan,ku ne velat pitää maksaa ja vuodet ei oo veljiä. Sitte menee hyvinki tilan kulut hoitaa pelkällä eu tuella
Voisko joskus tulla dokumenttia tuotantoeläin kasvattajista?
Kiitos toiveesta! Pari dokkaria meillä tästäkin aiheesta jo löytyy, esim. tehotuotetun broilerin elämästä kertova Syötäväksi syntynyt areena.yle.fi/1-4369414? ja sikafarmarin arjesta kertova Oodi possulle th-cam.com/video/IGle68ik9UA/w-d-xo.html . Kierroksissa on ollut dokkari turkistarhaajasta, kiinnostaisiko sellainen? -Annu/Perjantai
tuotantoeläinkasvattaja on suomalaiselle maanviljeliällä iso loukkaus. häpeä saatana,sullekki sapuskat hommataan pöytään.
@@YlePerjantaiPelottaako propagandan sijasta käydä eläintilalla ja huomata ettei eläimillä mitään hätää ollutkaan? Sympaattista toki käydä maanviljelijälle empatiaa keräämässä, Villen jotenkin tunnen itsekin, mutta kyllähän tämän dokkarin pointti oli puolustaa ruokaTEOLLISUUTTA, koska prosessoitu "ruoka" tarvitsee halpaa raaka-ainetta (siemeniä) köyhiltä viljelijöiltä (jotka eivät voi neuvotella hinnasta). Toivottavasti ruoasta tulee vielä pulaa, niin tekin siellä Ylellä tajuatte hävetä kun ymmärrätte ruoan(tuottajan) tärkeyden kaikkien ihmisten elämälle. Tehkää vaikka dokkari diabeteksen, sydänsairauksien ja rasvamaksan yleistymisestä ja lääkeyhtiöitten kasvavista voitoista. Nykyäänhän apteekitkin sijoitetaan suoraan "ruoka"kaupan viereen. Terveellistä tämä uusi normaali.
On se maatalous, tai muu yritystoimitat, toiset menestyy, toiset ei. Työnteon määrä ei ratkaise, vaan se kuka osaa tehdä työnsä. Meillä katkesi maatalous, kun tyttäret ja poika kiinnostui tietotekniikasta -90 luvun alussa. Ensin maatila oli vuokralla ja myytiin 2013.
Nykyään maatilalla pärjäävän pitää olla yhä osaavampi ja sosiaalisempi.
Näin "kaupunkilaisena" kyllä ihmettelee miksi maataloutta pitää tukea ja sitte myydä verorahoilla tuettua ulkomaille halvemmalla kuin suomessa suomalaisille.
Tässä se nähdään miten kalliiksi Suomelle tulee EU jäsenyys.
Oisko Katuma 25:selle jatko-osaa tiedossa?
Moikka! Emme varsinaisesti ole harrastaneet jatko-osia, vaan pyrimme tekemään dokkareita aina uusista aiheista. Sen sijaan olemme harkinneet omaa sarjaa, jossa käytäisiin suosittujen Perjantai-dokkareiden päähenkilöiden luona kysymässä kuulumisia. Nyt onkin hyvä tilaisuus kysyä, miltä sellainen kuulostaisi? -Annu/Perjantai
@@YlePerjantai Sehän on mahtava idea.
@@wee2129 Kiva kuulla! Laitetaan tämä siis vakavaan harkintaan. -Annu/Perjantai
@@YlePerjantai hyvä idea olis
@@YlePerjantai Yhden ns dokkarin voisitte tehdä siitä miten tästä maasta on tullut eu-n maatalousvastaisin maa?. Viljan osalta 10v kuluessa palataan yli 100v aikaan kaikki vilja tuli silloin venäjältä ja tulee myös tulevaisuudessa.
Vinkkinä "pojalle", että heti alussa nähtävä kone on liian iso viljelyyn. Isompi ei ole parempi
offtopic: Mua häiritsee et tossa läppärillä on firefox ja chrome mut silti tää äijä käyttää edgeä
💕
Kylmää ainakin ostaisin kalliimpaa leipää
Tosi kylmää pihalla
komia valametti
Harmi
Oikea traktorimerkki ja puimuri merkit löytyi
Ei ollut kumpikaan😔
itellä oli pari vuotta sitten unelmana olla oma tila. Nimiki on vielä ville. Samoilta seuduiltaki.
Mihinkäs unelmat kaatu?
@@toppee ei ne nyt sinänsä mihinkään kaatunut, eipä vaan enää ole päällimmäisenä asiana tulevaisuuden suunnitteluissa.
Jännä kun muita ruokitaan ja ruaan tuottajat ovat nälässä
Viljelijä ei ole ruuantuottaja, vaan se tuottaa raaka-aineita, joista ruokaa valmistetaan, sen takia se ei voikkaan määritellä työnsä hintaa, koska se on riippuvainen niistä raaka-aineiden ostajista, jotka sitten valmistavat raaka-aineista sitä syötävää ruokaa.
puskee mustaa ja valmetissa lisä valot takana vinossa
Mitä se sanoo kohdassa 1:03
ku tehtii sukupolvevsihos
Onko maanviljelijöille sattunut koskaan hyvää vuotta. Ilmastonmuutos on pidentänyt kasvukautta viikoilla mutta silti pukkaa joka vuosi huonointa vuotta viiteenkymmeneen vuoteen
Ok
Elämä on valintoja. Joidenkin on tultava toimeen palkkatyötuloilla, jotkut lisäksi viljelevät siinä ohessa. Viljelyn kannattavuus on sellainen minkä siitä itse tekee. Selvää on, että näillä hintasuhteilla pääoma kustannuksia täytyy saada alemmas, ehkä ilmassa on ollut takavuosina liikaa optimismia, ja voisi olla hyvä itsetutkiskelun paikka ainakin niille, jotka aina valittaa.
Kk
Voitteko tehdä joskus therianeista ja quadrobics lajista dokkarin
Onpas eksoottisia toiveita! Laitan ylös :D -Annu/Perjantai
@@YlePerjantai siistiä! Sitä odotellessa dokkarimaratooni käyntiin :D
* Todellista totuutta etsiville Arto Lauri TH-cam kanavat tilaukseen. Niin itselle, kuin kavereille myös.
Arto pistää faktat solmuun
@@goliathbomber_officall371 * Arto kertoo varsinaiset salatut faktat.
@@artolauri Niin, siis ne oman mielukuvituksensa tuotokset..... Reaalifaktaa on ehken sen 2% jutuissa. ....
@@MrJusape * Todellista totuutta etsiville Arto Lauri TH-cam kanavat tilaukseen. Niin itselle, kuin kavereille myös.
@@artolauri Just joo, kyllä sun huuhaapaskasi on nähty ja kuultu jo vuosia sitten, ettei ole viitsinyt enää edes huvikseen poppareita syöden katsoa ......
kkkkkk
Miksi kaikki uudet koneet laitettu jos ei kannata.
eipä tuossa videossa ollut muuta uutta kun rollexin kiekot...
@@niklap. Puimuri
@@naru6466 monesti leasinki vehkeitä tai porukkaan ostettuja
Työkoneet ovat maatilalla investointeja, joilla pyritään kasvattamaan tilan kannattavuutta...mikäli aikaisemmin tilalla on ollut pullonkaulana puintikaluston tehottomuus, pitää se vaihtaa isompaan.
@@luurip Työkoneet on kulu siinä missä ilmaa ajettu poltoaine. Viljasiilot,kunnossa olevat pellot takaa hyvät sadon ja sieltä se raha tulee! Mua oikeesti naurattaa yrittäjät/viljeliät jotka luulee että miljoonan ku laittaa uusiin koneissiin,ni sitte on laarissa pelkkiä euroja. Mulla on uusimmat koneet 90 luvun loppupuolta ja ei oo pankin väki hiillostamassa takasin maksun kanssa. Jos investoin ni ostan peltoa,mutta en sitäkää ylihintaan
Miksi näitä peltoja ei voi vuokrata päätoimiselle maanviljelijälle jotta tilakokoa saataisiin vähän isommaksi ja kannattavaksi?
Täällä päin päätoiminen viljanviljelijä vuokrasi tälläisiä perseenkokoisia tilkkuja sekä osti,nyt se on täysin persaukinen jäi vuokrat maksamatta ja ostetut pellot on myyty eteenpäin.
"Jos tuottajahintaa nostettaisiin 5snt voisin maksaa velat pois" - Nostetaan kaikkien yrittäjien tuottajahintaa jotta voivat raukat yrittäjät maksaa velkansa pois.
Sulla on kusta päässä.
Eka👍
Herää kysymys kuka hullu tuohon hommaan lähtee. Ensin tehdään töitä koko lapsuus ilmaiseksi ja sitten jonain päivänä mennään pankkiin hakemaan rahaa, ?? että päästään töihin. Nykypäivänä firman voi perustaa melkein 0€ ja kymmenen vuoden päästä se pyörii omillaan seuraten tilannetta vierestä. No kukin tavallaan.
Jos on oman isän ja perheen sukutila, niin ei varmasti voi kaikki hyvällä omatunnolla myydä pois. Ja jos kaikki ajattelisivat tuolla tavalla niin ei Suomessa olisi enään yhtäkään tilaa jäljellä
Mitä nää syöt jos kukkaa ei tuota tee
Aika ruususet kuvitelmat jollain firman perustamisesta,kulut 0e ja 10v päästä pyörii omillaan???
Ehkä ensin pitää kehittää se oma firma jolla tuottoa olis,olempa nähnyt elämäni aikana monia firmoja jotka tulee ja menee konkkaan.
Että älä ainakaan ihan vielä ala firmaasi perustamaan heh.