Bankada bir miktar vadeli param var burdan aldığım fazlalığı kullanabilir miyim? | Osman Ünlü hoca

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 20

  • @fatmaozturk9885
    @fatmaozturk9885 6 ปีที่แล้ว +9

    Allahu teala cùmlemizi. anlayanlardan. idrak edenlerden eylesin ...... hocam Allahu teala razi olsun

    • @Blackwhite-dd9bj
      @Blackwhite-dd9bj 3 ปีที่แล้ว

      Fatma hanım hocamız bankalarda alınan fazlalığı ihtiyac sahiplerine ve arada ev ihtiyacı için kulana bilirsiniz dedi değilmi ben yanlış anlamdım ?

    • @ebubekirakin
      @ebubekirakin 2 ปีที่แล้ว

      Âmin âmin inşallah

  • @meryemoguz5376
    @meryemoguz5376 ปีที่แล้ว +2

    Aynen

  • @ahmettanriverdi5771
    @ahmettanriverdi5771 2 ปีที่แล้ว +1

    Allah senden razı olsun Hocam 👍

  • @halimeakcan6406
    @halimeakcan6406 3 ปีที่แล้ว +2

    Allah razı olsun

  • @Cixsav
    @Cixsav 3 ปีที่แล้ว +4

    Konuyla alakalı hocamıza şu soruyu sordum cevabı gelince paylaşırım:
    Sevgili hocam
    Bir konuşmanizda ne ben ne dinimizislam huccet değildir dediniz tam ilmihal saadeti ebediyyeyi işaret buyurdunuz osman ünlü de nihayetinde bir insandır ve hata yapabilir dediniz bunlara sığınarak bu soruyu affiniza sığınarak sormak istiyorum
    Yıllarca ailem ve ben bankaya vadeli hesap haram diye acmadik hep vadesiz hesap açtık
    1 yıl oldu sizi sürekli dinliyor kitaplarimizi sürekli okuyorum dinimizi doğru şekilde öğrenip yaşamak istiyorum
    Vadeli hesap ile alakali sohbetinize denk geldim ve sizi dinlemeyi çok sevdiğim için cevabını bildiğim halde dinleyim dedim çünkü haram olduğundan adım gibi emindim sizde zaten faiz olur diye fetva vereceginizi düşünüyordum ama caiz olduğunu ve bu konuda tam ilmihal banka ve faiz bahsini okumamizi konuyu daha iyi anlayacagimizi söylediniz bende o konuyu pür dikkat okudum sevgili hocam
    Ama sizin dediğiniz gibi hiç bir şey bulamadım konuyla alakali ne hadisi şerif var ne de caiz olduğuyla alakalı tek bir bilgi.
    bankanın hangi işleri yaptığı ve bunların çoğunun islamiyete faydalı şeyler olduğu yazıyor.
    Banka çalışmaları hakkında bilgi veriliyor ilk bankacilik ne zaman olmuş kasasinda kaç para varmis gibi.
    Sonra bankanın zararlarindan çokça bahsediliyor milleti somurdugu komunistlige kapilaslistlige surukledigi ahlaki cokuntulere yol actigi gibi..
    faizin azininda cogununda haram olduğu bildiriliyor.
    Faiz ile alışveriş yapmayarak müşterilerinin çalışmalarına karlarina mudarebe müzare yolu ile ortak olan ihtiyacı olanlara 'karz-i hasen' olarak ödünç veren iskonto ve faiz adı ile bir şey almayan yalnız hizmeti ve masrafı karşılığı ücret alan bir İSLAM bankasının millete çok faydalı olacağı anlatılıyor.
    İslam Bankası ticaret Sanat ve inşaat yapanlara ihtiyacı olanlara faiz ile ödünç para vermez diye yazıyor
    Son paragrafta parantez içinde ise efganinin talebelerinden MASON REFORMİST muhammed apduhun banka faizinin caiz olduğunu tevil ettigini ama baskılar sonucu bundan rücu etmiş gibi göründüğü yazıyor.
    Sevgili hocam Bütün bu bilgilerden vadeli hesap açmanın caiz olduğunu cikartamadim ben. sadece Mason abduhun tevilinden caizdir sonucu çıkıyor ama oda Mason ve reformist onun teviline göre nasıl amel edebiliriz biz.
    Yeterli ikna edici bilgilendirmenizi bekliyorum sevgili hocam.
    Mümkünse radyoda soru olarak alıp açıklama yaparsaniz ve yayın linkini de bana atarsaniz sizi her zaman ki gibi severek dinlerim ve konuyla alakalı her müslüman da daha ikna edici bilgilere kavuşur
    Bunlar konuyla alakali dinlediğim sohbetlerinizin linkleri
    th-cam.com/video/zeTK0c5pXWI/w-d-xo.html
    th-cam.com/video/9uIZA9nZBEE/w-d-xo.html
    th-cam.com/video/yCAMmxxD8OI/w-d-xo.html
    th-cam.com/video/D_Hsxpqst2M/w-d-xo.html
    th-cam.com/video/W-TkhaJRH34/w-d-xo.html

    • @Cixsav
      @Cixsav 3 ปีที่แล้ว +5

      Hocamızın cevabı :Efendim; Seadet-i Ebediyye kitabının Faiz ve Banka bahsinde, diğer bilgilerin yanı sıra şu bilgiler de verilmektedir:
      “İbni Âbidîn diyor ki, (Dâr-ül-harbde, kâfirlerin mallarını fâiz, kumar, fâsid bey' ile almak halâldir. Bu yollarla müslimânın zarar etmesi halâl değildir).
      (Mültekâ) kitâbında, (İmâm-ı a'zam ile imâm-ı Muhammed "rahmetullahi teâlâ aleyhimâ" buyurdu ki, Dâr-ül-harbde, müslimân ile kâfir arasında fâiz olmaz). (Mecmâ'ul-enhür)de diyor ki, (Hadîs-i şerîfde, (Dâr-ül-harbde, müslimân ile kâfir arasında fâiz yokdur) buyuruldu. Orada, onların malını almak mubâhdır. Gönül rızâsı ile, gadr yapmadan almak câizdir. Diğer üç mezhebde hiç câiz değildir).
      (Dürer ve Gurer) kitâbında da bu hadîs-i şerîf yazılarak, Dâr-ül-harbde bir müslimânın fâiz ile ve fâsid bey' ile [meselâ ikrâmiyyeli, piyangolu satış yaparak] kâfirden ve orada müslimân olandan mal çekmesi câizdir. Çünki, onların malını rızâları ile almak mubâhdır diyor. Fekat, mallarına saldırmak, zorla almak câiz değildir diyor. Şernblâlî, bunu açıklarken, (Kumar ile alması da câizdir) diyor. (Kudûrî), (Cevhere), (Vikâye), (Dürr-ül-muhtâr) ve (Redd-ül-muhtâr)da ve (Fetâvâyı Hindiyye)de de böyle yazılıdır. (Dâr-ül-harb)de bulunan müslimânların birbirleri ile ve zimmî kâfir ile yapdıkları sözleşmelerin ahkâm-ı islâmiyyeye uygun olması lâzımdır.
      Kâdî zâde, (Feth-ul-kadîr) tekmilesinde yukarıdaki hadîs-i şerîfi açıklarken diyor ki: (Hicretden önce Kureyş müşrikleri, ehl-i kitâb olan rumların acem kâfirlerine yenilmelerine sevinmişlerdi. Rum sûresi nâzil olup, acemlerin az zemân sonra yenilecekleri bildirilince, Ebû Bekr-i Sıddîk, Kureyş kâfirleri ile sözleşme yapdı. Acemler yenildi. Ebû Bekr-i Sıddîk da sözleşilen develeri Kureyş kâfirlerinden aldı. Bu sözleşme kumar idi. Mekke şehri de, müşrik memleketi idi. Resûlullah, bu kumar sözleşmesine ve şart edilen develerin kâfirlerden alınmasına izn verdi).
      Bütün bunlardan anlaşılıyor ki, Dâr-ül-harbde ya'nî Avrupada, Amerikada, kâfirlerin kurduğu ve yalnız kâfirlerden fâiz alan bir bankaya para yatıran bir mü'minin, bu paranın fâizini bankadan alarak ihtiyâclarına harc etmesi halâldir. Bankaya para yatıran bir kimse, banka ile ortaklaşa, parasını fâiz ile işletmeğe vermiş oluyor. Bu bankadan ödünc para alıp fâiz verenlerin hepsi müslimân veyâ zimmî ise, bankaya yatırılan paranın fâizini almak harâm olur. Bankadan para alıp fâiz verenler, müslimân ve harbî kâfir karışık ise, o bankadan alınan fâiz ve hizmet karşılığı alınan ma'âş mekrûh olur. Müslimân veyâ zimmî müşterîsi çok ise, harâma yakın, harbî kâfir müşterîsi çok ise, halâle yakın mekrûh olur. Meşîhat-i islâmiyyenin İstanbulda çıkardığı (Cerîde-i ilmiyye) kitâbının 29 Şubat 1336 ve 9 Cemâzil-uhrâ 1338 târîh ve ellibeşinci sayısının binyediyüzkırkdördüncü sahîfesinde yazılı fetvâda da, (Dâr-ül-harbde kâfir bankasına para yatırıp, bankadan fâiz almak, şer'an halâl olur) buyurulmuşdur. Bankada çalışarak ma'âş almak da, böyledir

    • @Ōlūm-Var-Ōlūm
      @Ōlūm-Var-Ōlūm ปีที่แล้ว

      @@Cixsav Allahü Teala razı olsun.

    • @yusufziyausul2011
      @yusufziyausul2011 7 หลายเดือนก่อน

      İki konu varki tam anlaşılamadı. Soru 1 )videoda soru soran kişi Darül harpte mi yaşıyor. Darül harbin şartları nelerdir.
      Soru 2)hzreti Ebubekir r.a iddiaya girdiğinde faiz ayeti nazil olmuşmuydu. Bilgilendirirsiniz çok memnun olurum..

  • @78thetis
    @78thetis ปีที่แล้ว +2

    Faiz haram diye $ olarak ihlas finans a yatırdığım paramı 23 yıldır alamıyorum bu olayda haram işleyen biri yada birileri kimdir? Haramı kim yemiştir??

    • @MSnmz-hp8rk
      @MSnmz-hp8rk ปีที่แล้ว

      Hoca da mucah it kadar olmasa da aynı gruptan olduğu için cevap veremez

  • @cehennemibirbilsen1660
    @cehennemibirbilsen1660 2 ปีที่แล้ว

    Çalıştırılanpara helal yollardan değilse mesela banka şarapfabrikasınıda çalıştırıyor olabilir. Mesela işbakası paşabahçe cam ürünlerinin sahibi hadi o helal.