Το έχω πει και σε άλλα βιντεο. Η καθυστέρηση του κλαδέματος "φρενάρει" την βλάστηση 7 με 10 ημέρες το πολύ. Η βλάστηση είναι κατά 90% εξαρτώμενη απο τις θερμοκρασίες και το φως.
Ευχαριστώ για την απάντηση Γιώργο. Με λένε Χρυσή και το Δεκέμβριο του 2021 φυτέψαμε γύρω στα 2500 αμπέλια με 4 ποικιλίες, 2 από τις οποίες είναι Ελληνικές. Αυτό γίνετε πειραματικά σε χώρα Αφρικής η οποία δεν έχει αμπέλια και δεν βγάλει ποτέ κρασί. Με την ομάδα αποφασίσαμε σε high trained bush vines για πολλούς λόγους. Τα αμπέλια από τότε που φυτεύτηκαν δεν τα έχουμε κλαδέψει μόνο τα δέσαμε σε πάσσαλο τα ποτίζαμε. Πολλά από αυτά όμως είναι στραβά και πρέπει κάτι να κάνουμε. Από Νοέμβριο θα αρχίσουν οι βροχές για 6 μήνες και θελουμε να τα φέρουμε σε ένα καλύτερο σχήμα πριν τότε. Αν μπορείς να μας δώσεις κάποια συμβουλή θα βοηθούσε πολύ. Ευχαριστώ πολύ και πάλι.
Γειά σας . Ευχαριστούμε για το βίντεο! Εξαιρετικό. Έχουν βλαστήσει σε μια μεγάλη γλάστρα μου, 4 αμπελάκια που θα πρέπει να μεταφυτεύσω! Υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσω την ποικιλία τους; Ευχαριστώ
Ευχαριστώ πολύ! Αν είναι κάποια κοινή ποικιλία, ρωτήστε τους παραγωγούς της περιοχής σας. Αν πρόκειται για ποκιλίες γηγενείς ή ξενικές είναι δύσκολο. Υπάρχουν πάνω από 1000. Υπάρχει και βιβλίο αμπελογραφίας για σύγκριση φύλλων και τσαμπιών που μπορεί να βοηθήσει.
Όπως αναφέρω και στο βίντεο, αυτό εξαρτάται από την ανάπτυξη. Αν είναι ικανοποιητική, τον ίδιο χρόνο. Αν όχι, κόψιμο στα δυο μάτια τον χειμώνα και την επόμενη χρονιά αυτη η διαδικασία.
Για σου Γιώργο μια ερώτηση αν δεν υπάρχει ομοιόμορφη ανάπτυξη σε όλα τα φυτά πρέπει να τα κόψω όλα ή μόνο αυτά που δεν μεγάλωσαν. Μικρό αμπελακι για προσωπική χρήση. 300 δέντρα. Ευχαριστώ.
Καλησπέρα φίλε μου. Αν η χαμηλή ανάπτυξη είναι στο 20-25% των φυτών τότε θα κόψεις μόνο αυτά. Αν είναι πάνω απο τα μισά χαμηλή ανάπτυξη και δεν φτάνουν σύρμα τότε καλύτερα κόψτα όλα στα 2 μάτια για να μεγαλώσει ομοιόμορφα. Η πλειοψηφία κερδίζει!
Καλησπέρα σας συγχαρητήρια για την εκπομπή σας .. Ηθελα να μαθω ποτε εγινε η φύτευση και ποτε εγινε το βιντεο δηλαδή σε ποσο χρονικό διάστημα υπαρχει αυτη η βλάστηση.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το βίντεο ! Σχετικά με το πότισμα στα νέα αμπέλια κάθε πότε τα ποτίζουμε ( είμαι Σαντορίνη τα έβαλα πριν λίγες μέρες έχω βάλει και σωλήνα με μπουκάλι στο καθένα για να τα ποτίζω ) ευχαριστώ ! Καλή συνέχεια
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Το πότισμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τύπος εδάφους, κλίση, υποκείμενο και ποικιλία, γονιμότητα εδάφους, ηλικία αμπελώνα, αν έχεις χορτοταπητα η καλλιέργειες το έδαφος και πόσο διαθέσιμο νερο χεις. Τα νεαρα πρεμνα θέλουν τακτικά νερό. Αν μπορείς και κάθε εβδομάδα από λίγο νερό. Όσο πιο τακτικά τόσο πιο καλή ανάπτυξη.
Συνήθως αν έχεις νερό και σχετικά γόνιμο έδαφος την πρώτη χρονιά μονοβεργεις στο πρώτο σύρμα και φτιάχνεις τον κύριο κορμο. Την δεύτερη χρονιά φτιάχνεις τους δύο βραχίονες. Δες αναλυτικά το βίντεο τα αναφέρω όλα
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά! Να ρωτήσω το πρώτο σύρμα σε τι ύψος βρίσκεται από το έδαφος; Οι πασσαλοι ανα πόσα μέτρα τοποθετούνται; και τα κλήματα σε τι απόσταση βρίσκονται μεταξύ τους στο συγκεκριμένο αμπελι; Ευχαριστώ!
Καλημέρα και χρόνια πολλά. Για το σύστημα υποστύλωσης και τις αποστάσεις να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Όπως το τί μηχάνημα έχει ο παραγωγός, τι ποικιλία καλλιεργείται, τι συνθήκες εδάφους υπάρχουν, κλίσεις και κλιματολογικές συνθήκες, ύπαρξη νερού άρδευσης κ.α. Το συγκεκριμένο είναι αρδευόμενο και με κλίση σχεδόν 8% (αρκετά μεγάλη). Οι πάσσαλοι είναι 2,5 μέτρα / 2mm πάχος, 80 εκ μέσα στην Γη (είναι αρκετά έως πολύ βαθιά) και το πρώτο σύρμα είναι στα 80 εκ (αρκετό ψηλό όπως επιτάσσει η κλιματική αλλαγή). Θα γίνει βίντεο οδηγός για το σύστημα υποστύλωσης και την επιλογή αποστάσεων.
Καλημέρα από Ζάκυνθο....ερώτηση:όταν θα κάνουμε διαμόρφωση δεξιά κ αριστερά στο πρώτο σύρμα πόσα περίπου μήκος πρέπει να είναι οι βεργες μας...ευχαριστώ κ χρονια πολλά
Ανάλογα με την απόσταση φυτό με φυτό μοιράζεις τις βεργες. Αν για παράδειγμα έχει φυτά στο 1.2 μέτρα ο κάθε βραχίονας θα γίνει 50-55 εκ Μαξ (αφήνεις πάντα απόσταση βραχίονα με βραχίονα γιατί με τα χρόνια ανοίγουν τα μεσογονατια)
ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ.. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΑΛΑΒΡΥΩΝ ΕΙΣΑΙ?? ΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΑΙΓΙΟ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ..
Καλησπέρα και ευχαριστώ. Όχι είναι Γουμένισσα Κιλκίς (Β.Ελλάδα). Από Κόρινθο λίγα ξέρω, έχω κάνει αρκετές επισκέψεις και ξεναγήσεις στα φυτώρια Μπακασιέτα.
@@TheGreekVineyard ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ..ΝΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΛΕΣ..ΦΥΤΩΡΙΟΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ.. ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΟΥΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΜΕΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ..
αν υπάρχει νερό απο την πρώτη χρονιά (φθινόπωρο μετά την φύτευση). Αν ειναι ξηρικό, κλαδεύεται στα 2 μάτια την πρώτη χρονιά και αυτη η διαδικασία γίνεται στο τέλος της δεύτερης χρονιάς.
Καλησπερα. Μια ερωτηση οσον αφορα την διαμόρφωση σε κύπελλο και οχι σε γραμμικό. Ακολουθούμε την ιδια διαδικασια; Δηλαδή κραταμε ενα κύριο βλαστό τον πρωτο χρόνο και επιλέγουμε τον δευτερο 2-3 βλαστους που θα αφησουμε κύριους; Η κραταμε εξαρχης τον πρωτο χρόνο 2-3 βλαστούς; ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλησπέρα. Καλύτερα πρώτα ένα κύριο βλαστό και μετά να κρατήσεις 2-3 βλαστούς για να κάνεις βραχίονες. Να δώσεις λίγο ύψος από το έδαφος για αερισμό και προστασία απο περιττή υγρασία
@@TheGreekVineyard Ευχαρίστω πολύ για την απάντηση ..Ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο ..Τώρα θα φυτέψω για πρώτη φορά ένα πολύ μικρό αμπελακι .Είμαι ερασιτέχνης πρωτη φορά θα ασχοληθώ και ήθελα να ρωτήσω μετά από πόσο καιρό θα αποδωσει?
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί πραγματοποιείτε το κλάδεμα αυτή την εποχή όπου το φυτό δεν έχει ρίξει τα φύλλα του;. Δεν θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε μέχρι τον Γενάρη όπου θα έχουν επιστρέψει οι χυμοί;
Αυτη την εποχή (Νοέμβριος) τα φύλλα είναι ήδη σχεδόν ανενεργά. Τα περισσότερα θρυμματίζονται μάλιστα εφόσον τα πιέσεις. Η καταπράσινη εικόνα τους οφείλεται στην πολύ καλή φυτοπροστασία του Φθινοπώρου. Το κλάδεμα σε ώριμους αμπελώνες, φυσικά γίνεται την περίοδο Τέλη Ιανουαρίου-Τέλη Μαρτίου. Σε νέα αμπέλια η διαμόρφωση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Κατά την δική μου εμπειρία, καλοκαιρινό βλαστολόγημα και διαμόρφωση αυτό το καιρό είναι η καλύτερη επιλογή.
Γιώργο καλησπέρα. Φύτεψα τον Μάιο του 2020 ένα αμπελάκι, οπότε φέτος θα κάνω την διαμόρφωση του κύριου βλαστού. Επειδή στην περιοχή μου έχουμε πρόβλημα με όψιμους παγετούς είναι λάθος να κάνω το κλάδεμα διαμόρφωσης αφότου γίνει εκπτυξη των βλαστών;
Καλησπέρα και καλορίζικο. Δεν πρέπει να βλαστήσουν τα αμπέλια. Αν ξεκινήσεις διαμόρφωση με τα αμπέλια σε βλάστηση ή ακόμα και με φουσκωμένα μάτια είναι πολύ πιθανό να σπάς μάτια και βλαστούς και να προκαλέσεις ζημιές.
Χρόνια πολλά. όχι είναι αμπελουργικό προϊόν. Θα το βρείς σε αρκετές εταιρείες που κάνουν συστήματα υποστύλωσης για αμπέλια. Τα συγκεκριμένα είναι της winemetal (Κόρακας) με έδρα την Νεμέα.
Καλημερα ... Το φητο που εδειξες καλητερα να το εκωβες στα δυο με τρεια ματια . Διοτι ειναι πολη στραβω και σιγουρα θα παρει κληση . Εαν το αφησεις με αυτο των τροπο Θα πρεπει να το δεσεις με λαστιχο και επανω στο σωληνα γιατι βλεπω οτι το ποτιζης και τα καινουργια βλασταρια Θα το βαρηνουν και θα κοπει το λαστιχο που εδεσες στο επανω σηρμα Μραβο για τα βιντεο ...
Καλησπέρα. Το λάστιχο είναι 3αρι και δεν κόβεται για τουλάχιστον 3 χρόνια. Τα νέα βλαστάρια θα βλαστολογηθούν κατευθείαν και θα πάραμείνουν μονο 4 στην κορυφή (λίγο κάτω απο το σύρμα) που θα δεθούν με ταινία μαξ (σχήμα βεντάλιας) πάνω στα διπλά σύρματα. Δεν τίθεται θέμα βάρους για τόσο χοντρό λάστιχο και για πρώτη χρονιά. Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.
Σε ενα καινουργιο ξερικο αμπελι Το κοβω χαμηλα για τα δυο πρωτα χρονια και την δευτερη χρονια στο ξεβλαστομα αφηνω ενα βλαστο για να το γηρισω στο συρμα. Με αυτο τον τροπο επιδη ειναι ξερικο του δινω χρονο για να ριζωση καλητερα. Την τριτη χρονια και με αυτο τον τροπο περνω σταφυλια
Καλησπέρα Γιώργο ..έχω ένα χωράφι ενάμιση στρέμμα και είμαι σε χαμηλό υψόμετρο σε ένα χωριό της Νάουσας ..θα ήθελα να μου πεις ποικιλία με καλή απόδοση για τσίπουρο ..πως θ γίνει να επικοινωνήσουμε να σε ρωτήσω κάποια πράγματα αν θέλεις .. ευχαριστώ εκ των προτέρων..!σου αφήνω και το email μου αν θέλεις να μου στείλεις κάποιο τηλέφωνο ή να μου απαντήσεις εκεί pesiospetross@gmail.com
Άποψη σου αυτή συνεπώς χαρακτηρισμους τέτοιου τύπου απέφυγε τους. Το φυτό δεν ήταν έτοιμο για γύρισμα και σταυρωμα ασχέτως αν είχε καλή ανάπτυξη. Ήταν μόλις 8 μηνών. Εκτός αν τα αμπέλια τα θες για 8-10 Χρόνια. Το υπόλοιπο για το δέσιμο κάτω από το μάτι γίνε και λίγο πιο σαφής.
Εξαιρετικό βίντεο και φοβερές πληροφορίες. Τώρα σε ανακάλυψα. Πολλά μπράβο. Ευχαριστούμε πολύ
Ευχαριστώ πολύ και εγώ!
Ευχαριστούμε Γιώργο για τις χρήσιμες συμβουλές σου !!
Ευχαρίστηση μου!
Ευχαριστώ!! Είσαι ωραίος!
Αθάνατη Γουμένισσα....φαντάρος το 2001....μηχανοκίνητη μονάδα...φοβερό μέρος κ γόνιμο...Μπράβο σε ολλα κ για τα βίντεο σας...
Ευχαριστώ πολύ!
Συγχαρητήρια φίλε....
🎉
Μπράβο φίλε πολύ χρήσιμες οδηγίες συνέχισε έτσι 🔝
Ευχαριστώ πολύ!
Πολυ ωραια βιντεο!!
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπερα κ ευχαριατω για τα χρησιμα βιντεακια σου....θα ηθελα να μου προτεινεις ενα αξιοπιστο ψαλιδι κλαδεματος μπαταριας με κοστος μεχρι 600ευρω!!!
Κινέζικο pfo αν δεν κάνω λάθος κοντά στα 600
Γιώργο κόβοντας Νοέμβριο δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν βλάστηση νωρίς την άνοιξη καί σέ ενδεχόμενο παγετό να έχουμε προβλήματα?
Το έχω πει και σε άλλα βιντεο. Η καθυστέρηση του κλαδέματος "φρενάρει" την βλάστηση 7 με 10 ημέρες το πολύ. Η βλάστηση είναι κατά 90% εξαρτώμενη απο τις θερμοκρασίες και το φως.
Γεια σου Γιώργο. Θα με ενδιέφερε να μάθω πως γίνεται η διαμόρφωση κορμού σε bush vines όταν δεν υπάρχουν σύρματα. Ευχαριστώ πολύ.
Θα το κάνουμε το βίντεο αλλά την επόμενη χρονιά!
Ευχαριστώ για την απάντηση Γιώργο. Με λένε Χρυσή και το Δεκέμβριο του 2021 φυτέψαμε γύρω στα 2500 αμπέλια με 4 ποικιλίες, 2 από τις οποίες είναι Ελληνικές. Αυτό γίνετε πειραματικά σε χώρα Αφρικής η οποία δεν έχει αμπέλια και δεν βγάλει ποτέ κρασί. Με την ομάδα αποφασίσαμε σε high trained bush vines για πολλούς λόγους. Τα αμπέλια από τότε που φυτεύτηκαν δεν τα έχουμε κλαδέψει μόνο τα δέσαμε σε πάσσαλο τα ποτίζαμε. Πολλά από αυτά όμως είναι στραβά και πρέπει κάτι να κάνουμε. Από Νοέμβριο θα αρχίσουν οι βροχές για 6 μήνες και θελουμε να τα φέρουμε σε ένα καλύτερο σχήμα πριν τότε. Αν μπορείς να μας δώσεις κάποια συμβουλή θα βοηθούσε πολύ. Ευχαριστώ πολύ και πάλι.
Γειά σας . Ευχαριστούμε για το βίντεο! Εξαιρετικό.
Έχουν βλαστήσει σε μια μεγάλη γλάστρα μου, 4 αμπελάκια που θα πρέπει να μεταφυτεύσω! Υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσω την ποικιλία τους; Ευχαριστώ
Ευχαριστώ πολύ! Αν είναι κάποια κοινή ποικιλία, ρωτήστε τους παραγωγούς της περιοχής σας. Αν πρόκειται για ποκιλίες γηγενείς ή ξενικές είναι δύσκολο. Υπάρχουν πάνω από 1000. Υπάρχει και βιβλίο αμπελογραφίας για σύγκριση φύλλων και τσαμπιών που μπορεί να βοηθήσει.
@@TheGreekVineyard δεν υπάρχουν παραγωγοί στην περιοχή μου.
Συγχαρητηρια Γιωργο..μηπως μπορεις να μου πεις που βρισκω τα πασαλακια που φαινονται στο βιντεο????
Ευχαριστώ πολύ. Τα ατομικά σωληνάκια τα βγαζουν σχεδόν οι περισσότερες εταιρείες που πουλάνε πασσάλους. Τα συγκεκριμένα είναι από την winemetal.
Σε αυτο το σταδιο του αμπελιου πρεπει να κορυφολογουμε τη βεργα που κρατησαμε για κορμο ωστε να παχυνει και να την προστατεψουμε απο τον ανεμο η οχι?
Αν έχει φτάσει στο επιθυμητό ύψος ναι.
@@TheGreekVineyard τους μεσοκαρδιους που θα βγουν τους πειραζουμε?
Με ποιο κριτήριο κρατάμε την πρώτη βέργα? Αυτή που αναπτύσσεται πρώτη ή την ποιο ευθεία στην ανάπτυξη?
Πρώτος στόχος είναι η πιο ευθυτενής βέργα. Και φυσικά να είναι υγιής και καλά αναπτυγμένη. Αν ειναι πολύ λεπτή ή δεν φτάνει στο σύρμα δεν μας κάνει.
Σε καινούργια πρεμνα που είχαν φυτευθεί πέρυσι ποτέ κάνουμε αυτή την διαδικασία?
Όπως αναφέρω και στο βίντεο, αυτό εξαρτάται από την ανάπτυξη. Αν είναι ικανοποιητική, τον ίδιο χρόνο. Αν όχι, κόψιμο στα δυο μάτια τον χειμώνα και την επόμενη χρονιά αυτη η διαδικασία.
Γιωργο γεια σου κλαδεμα σε νεαρα πρεμνα μπορει να γινει και τωρα αυγουστο; ευχαριστω
Καλησπέρα. Μπορεί να γίνει απλά με προσοχή γιατί το φυτό έχει ακόμα φύλλωμα που παράγει. Αν σπάσεις φύλλα και βλαστούς θα του κόψεις την φόρα.
Για σου Γιώργο μια ερώτηση αν δεν υπάρχει ομοιόμορφη ανάπτυξη σε όλα τα φυτά πρέπει να τα κόψω όλα ή μόνο αυτά που δεν μεγάλωσαν.
Μικρό αμπελακι για προσωπική χρήση. 300 δέντρα. Ευχαριστώ.
Καλησπέρα φίλε μου. Αν η χαμηλή ανάπτυξη είναι στο 20-25% των φυτών τότε θα κόψεις μόνο αυτά. Αν είναι πάνω απο τα μισά χαμηλή ανάπτυξη και δεν φτάνουν σύρμα τότε καλύτερα κόψτα όλα στα 2 μάτια για να μεγαλώσει ομοιόμορφα. Η πλειοψηφία κερδίζει!
@@TheGreekVineyard ευχαριστώ πολύ να σε καλά.
Γειά σου Γιώργο συγχαρητήρια για την εκπομπή σου. Θέλω να μας δείξεις και την επόμενη χρονιά πως διαμορφώνεις το σχήμα
Ευχαριστώ πολύ! Θα γίνει το φθινόπωρο την εποχή που είναι η καταλληλη για τέτοια εργασία.
@@TheGreekVineyard ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα σας συγχαρητήρια για την εκπομπή σας .. Ηθελα να μαθω ποτε εγινε η φύτευση και ποτε εγινε το βιντεο δηλαδή σε ποσο χρονικό διάστημα υπαρχει αυτη η βλάστηση.
Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ. Μέσα σε ένα χρόνο.
Δηλαδή τι μήνα εγινε η φύτευση και το βίντεο?
@@ΧρίστοςΠερβολαρακης Τέλη Φλεβάρη η φύτευση περίπου τέλη μαϊου αν θυμάμαι έγινε το βίντεο
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το βίντεο ! Σχετικά με το πότισμα στα νέα αμπέλια κάθε πότε τα ποτίζουμε ( είμαι Σαντορίνη τα έβαλα πριν λίγες μέρες έχω βάλει και σωλήνα με μπουκάλι στο καθένα για να τα ποτίζω ) ευχαριστώ ! Καλή συνέχεια
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Το πότισμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τύπος εδάφους, κλίση, υποκείμενο και ποικιλία, γονιμότητα εδάφους, ηλικία αμπελώνα, αν έχεις χορτοταπητα η καλλιέργειες το έδαφος και πόσο διαθέσιμο νερο χεις. Τα νεαρα πρεμνα θέλουν τακτικά νερό. Αν μπορείς και κάθε εβδομάδα από λίγο νερό. Όσο πιο τακτικά τόσο πιο καλή ανάπτυξη.
Δηλαδή σε καινούργιο αμπελώνα...πέρυσι φυτεμένο..φέτος θα γίνει η διαμόρφωση του βραχίονα τον χειμώνα κ του χρόνου η διαμόρφωση στα πρεμνα.????
Συνήθως αν έχεις νερό και σχετικά γόνιμο έδαφος την πρώτη χρονιά μονοβεργεις στο πρώτο σύρμα και φτιάχνεις τον κύριο κορμο. Την δεύτερη χρονιά φτιάχνεις τους δύο βραχίονες. Δες αναλυτικά το βίντεο τα αναφέρω όλα
Συγχαρητήρια Γιώργο για το βίντεο παρέχει χρήσιμες πληροφορίες! Τα συγκεκριμένα πρέμνα φυτεύτηκαν την προηγούμενη άνοιξη?
Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ. Τέλη Φεβρουαρίου του 20 φυτευθηκαν.
@@TheGreekVineyard Περιμένουμε βιντεάκι την άνοιξη με χάραξη αμπελώνα και διαμόρφωση των βραχιόνων.
@@ΙωάννηςΛιόντας είναι στα πλάνα του 2021!
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά! Να ρωτήσω το πρώτο σύρμα σε τι ύψος βρίσκεται από το έδαφος; Οι πασσαλοι ανα πόσα μέτρα τοποθετούνται; και τα κλήματα σε τι απόσταση βρίσκονται μεταξύ τους στο συγκεκριμένο αμπελι; Ευχαριστώ!
Καλημέρα και χρόνια πολλά. Για το σύστημα υποστύλωσης και τις αποστάσεις να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Όπως το τί μηχάνημα έχει ο παραγωγός, τι ποικιλία καλλιεργείται, τι συνθήκες εδάφους υπάρχουν, κλίσεις και κλιματολογικές συνθήκες, ύπαρξη νερού άρδευσης κ.α. Το συγκεκριμένο είναι αρδευόμενο και με κλίση σχεδόν 8% (αρκετά μεγάλη). Οι πάσσαλοι είναι 2,5 μέτρα / 2mm πάχος, 80 εκ μέσα στην Γη (είναι αρκετά έως πολύ βαθιά) και το πρώτο σύρμα είναι στα 80 εκ (αρκετό ψηλό όπως επιτάσσει η κλιματική αλλαγή). Θα γίνει βίντεο οδηγός για το σύστημα υποστύλωσης και την επιλογή αποστάσεων.
Καλημέρα από Ζάκυνθο....ερώτηση:όταν θα κάνουμε διαμόρφωση δεξιά κ αριστερά στο πρώτο σύρμα πόσα περίπου μήκος πρέπει να είναι οι βεργες μας...ευχαριστώ κ χρονια πολλά
Ανάλογα με την απόσταση φυτό με φυτό μοιράζεις τις βεργες. Αν για παράδειγμα έχει φυτά στο 1.2 μέτρα ο κάθε βραχίονας θα γίνει 50-55 εκ Μαξ (αφήνεις πάντα απόσταση βραχίονα με βραχίονα γιατί με τα χρόνια ανοίγουν τα μεσογονατια)
@@TheGreekVineyard σε ευχαριστώ πολύ κ μπράβο για άλλη μια φορά για τα υπέροχα βίντεο σου....καλημέρα από Ζάκυνθο....!
ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ.. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΑΛΑΒΡΥΩΝ ΕΙΣΑΙ?? ΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΑΙΓΙΟ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ..
Καλησπέρα και ευχαριστώ. Όχι είναι Γουμένισσα Κιλκίς (Β.Ελλάδα). Από Κόρινθο λίγα ξέρω, έχω κάνει αρκετές επισκέψεις και ξεναγήσεις στα φυτώρια Μπακασιέτα.
@@TheGreekVineyard ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ..ΝΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΛΕΣ..ΦΥΤΩΡΙΟΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ.. ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΟΥΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΜΕΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ..
@@tsig5780 Υπέροχα!
@The Greek Vineyard Αν υποθέσουμε οτι η περιοχη ειχε συχνα δυνατους ανεμους και βοριαδες και νοτιαδες θα καναμε παλι ακριβως οτι βλεπουμε στο βιντεο??
Φυσικά. Αν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι προσοχή πολύ στους πασσάλους που θα διαλέξεις. Πιο ενησχυμενους και πιο πυκνά ανά σειρά.
Καλησπέρα σε ποια χρονια γινεται αθη η διαδικασία;
Αυτη
αν υπάρχει νερό απο την πρώτη χρονιά (φθινόπωρο μετά την φύτευση). Αν ειναι ξηρικό, κλαδεύεται στα 2 μάτια την πρώτη χρονιά και αυτη η διαδικασία γίνεται στο τέλος της δεύτερης χρονιάς.
Μπράβο για όλα.....!!!Ερώτηση:ποσο αφήνουμε σε μήκος τούς βραχίονες δεξιά κ αριστερά σε θέμα διαμορφωση...Ευχαριστώ πολύ ...
Καλησπερα. Μια ερωτηση οσον αφορα την διαμόρφωση σε κύπελλο και οχι σε γραμμικό. Ακολουθούμε την ιδια διαδικασια; Δηλαδή κραταμε ενα κύριο βλαστό τον πρωτο χρόνο και επιλέγουμε τον δευτερο 2-3 βλαστους που θα αφησουμε κύριους; Η κραταμε εξαρχης τον πρωτο χρόνο 2-3 βλαστούς; ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλησπέρα. Καλύτερα πρώτα ένα κύριο βλαστό και μετά να κρατήσεις 2-3 βλαστούς για να κάνεις βραχίονες. Να δώσεις λίγο ύψος από το έδαφος για αερισμό και προστασία απο περιττή υγρασία
αυτο το αμπελι ποσα χρονια ειναι φυτεμενο?
Πρώτης χρονιάς είναι το αμπέλι. Φύτευση Μάρτιος 2020.
@@TheGreekVineyard Ευχαρίστω πολύ για την απάντηση ..Ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο ..Τώρα θα φυτέψω για πρώτη φορά ένα πολύ μικρό αμπελακι .Είμαι ερασιτέχνης πρωτη φορά θα ασχοληθώ και ήθελα να ρωτήσω μετά από πόσο καιρό θα αποδωσει?
Καλησπέρα Γιώργο, τα μεταλλικά σωληνάκια από που τα έχετε προμηθευτεί;
Καλησπέρα. Τα συγκεκριμένα ειναι απο την winemetal.
@@TheGreekVineyard Σε ευχαριστώ
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί πραγματοποιείτε το κλάδεμα αυτή την εποχή όπου το φυτό δεν έχει ρίξει τα φύλλα του;. Δεν θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε μέχρι τον Γενάρη όπου θα έχουν επιστρέψει οι χυμοί;
Αυτη την εποχή (Νοέμβριος) τα φύλλα είναι ήδη σχεδόν ανενεργά. Τα περισσότερα θρυμματίζονται μάλιστα εφόσον τα πιέσεις. Η καταπράσινη εικόνα τους οφείλεται στην πολύ καλή φυτοπροστασία του Φθινοπώρου. Το κλάδεμα σε ώριμους αμπελώνες, φυσικά γίνεται την περίοδο Τέλη Ιανουαρίου-Τέλη Μαρτίου. Σε νέα αμπέλια η διαμόρφωση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Κατά την δική μου εμπειρία, καλοκαιρινό βλαστολόγημα και διαμόρφωση αυτό το καιρό είναι η καλύτερη επιλογή.
Γιώργο καλησπέρα. Φύτεψα τον Μάιο του 2020 ένα αμπελάκι, οπότε φέτος θα κάνω την διαμόρφωση του κύριου βλαστού. Επειδή στην περιοχή μου έχουμε πρόβλημα με όψιμους παγετούς είναι λάθος να κάνω το κλάδεμα διαμόρφωσης αφότου γίνει εκπτυξη των βλαστών;
Καλησπέρα και καλορίζικο. Δεν πρέπει να βλαστήσουν τα αμπέλια. Αν ξεκινήσεις διαμόρφωση με τα αμπέλια σε βλάστηση ή ακόμα και με φουσκωμένα μάτια είναι πολύ πιθανό να σπάς μάτια και βλαστούς και να προκαλέσεις ζημιές.
@@TheGreekVineyard κατάλαβα σε ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια και περιμένουμε και επόμενα βίντεο. Είναι πολύ κατατοπιστικά!!
@@makoun7s ευχαριστώ πολύ!
Καλημερα,
Χρονια πολλα με υγεια !!!
Τα σωληνακια που χρησιμοποιεις ειναι Μεταλικα υδρευσης;
Χρόνια πολλά. όχι είναι αμπελουργικό προϊόν. Θα το βρείς σε αρκετές εταιρείες που κάνουν συστήματα υποστύλωσης για αμπέλια. Τα συγκεκριμένα είναι της winemetal (Κόρακας) με έδρα την Νεμέα.
Καλημερα ...
Το φητο που εδειξες καλητερα να το εκωβες στα δυο με τρεια ματια .
Διοτι ειναι πολη στραβω και σιγουρα θα παρει κληση .
Εαν το αφησεις με αυτο των τροπο
Θα πρεπει να το δεσεις με λαστιχο και επανω στο σωληνα γιατι βλεπω οτι το ποτιζης και τα καινουργια βλασταρια
Θα το βαρηνουν και θα κοπει το λαστιχο που εδεσες στο επανω σηρμα
Μραβο για τα βιντεο ...
Καλησπέρα. Το λάστιχο είναι 3αρι και δεν κόβεται για τουλάχιστον 3 χρόνια. Τα νέα βλαστάρια θα βλαστολογηθούν κατευθείαν και θα πάραμείνουν μονο 4 στην κορυφή (λίγο κάτω απο το σύρμα) που θα δεθούν με ταινία μαξ (σχήμα βεντάλιας) πάνω στα διπλά σύρματα. Δεν τίθεται θέμα βάρους για τόσο χοντρό λάστιχο και για πρώτη χρονιά. Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.
Σε ενα καινουργιο ξερικο αμπελι
Το κοβω χαμηλα για τα δυο πρωτα χρονια και την δευτερη χρονια στο ξεβλαστομα αφηνω ενα βλαστο για να το γηρισω στο συρμα.
Με αυτο τον τροπο επιδη ειναι ξερικο του δινω χρονο για να ριζωση καλητερα.
Την τριτη χρονια και με αυτο τον τροπο περνω σταφυλια
@@paraskeyasargyrioy8468 ναι στα ξερικα καλα κάνεις. Το αναφερω και ατο βίντεο οτι αν ειναι ξερικό πρέπει να κοπεί χαμηλά για να ριζοβολησει καλα.
Καλησπέρα Γιώργο ..έχω ένα χωράφι ενάμιση στρέμμα και είμαι σε χαμηλό υψόμετρο σε ένα χωριό της Νάουσας ..θα ήθελα να μου πεις ποικιλία με καλή απόδοση για τσίπουρο ..πως θ γίνει να επικοινωνήσουμε να σε ρωτήσω κάποια πράγματα αν θέλεις .. ευχαριστώ εκ των προτέρων..!σου αφήνω και το email μου αν θέλεις να μου στείλεις κάποιο τηλέφωνο ή να μου απαντήσεις εκεί pesiospetross@gmail.com
Kαλησπέρα. Θα επικοινωνήσω εντός του ΣΚ μαζί σας.
Καλησπέρα Γιώργο όταν μπορείς επικοινώνησε μαζί μου αν θέλεις ευχαριστώ
Δε τ κατεχεις τ αθλημα . Οσο αφορα τ διαμορφωση .Τ φυτο ηταν ετοιμο .οσο αφορα τ δεσιμο τ δενουν πανω κατω απο τ ματι.
Άποψη σου αυτή συνεπώς χαρακτηρισμους τέτοιου τύπου απέφυγε τους. Το φυτό δεν ήταν έτοιμο για γύρισμα και σταυρωμα ασχέτως αν είχε καλή ανάπτυξη. Ήταν μόλις 8 μηνών. Εκτός αν τα αμπέλια τα θες για 8-10 Χρόνια. Το υπόλοιπο για το δέσιμο κάτω από το μάτι γίνε και λίγο πιο σαφής.