Μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού Limassol Medieval Castle Greek Narration English Subtitles

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ต.ค. 2024
  • Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, παράλληλα του Μόλου κοντά στον καθεδρικό ναό της Αγίας Νάπας, δίπλα στο παλιό λιμάνι.
    Χτίστηκε επάνω σε παλιότερο βυζαντινό κτίσμα, ενώ εντοπίστηκαν βάσεις κιονοστοιχίας που μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
    Σύμφωνα με καταγραφές πρέπει να χτίστηκε κάπου στο 1190 από τον ιδρυτή της δυναστείας των Λουζινιανών, Γκυ ντε Λουζινιάν.
    Στην είσοδο υπάρχει συλλογή λίθινων σφαιρών καθώς και τηλεβόλα με τις μεταλλικές μπάλες που εκτόξευαν.
    Στο υπέρθυρο της κλίμακας υπάρχει το οικόσημο της οικογένειας των Ποδοκατάρο της Λευκωσίας του 16ου αί. μΧ.
    Κατεβαίνοντας στον κεντρικό θαλαμο με τις υπέροχες πέτρινες μεσαιωνικές αψίδες , υπάρχουν φωτογραφικές εκθέσεις που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική κατασκευαστική τεχνοτροπία στο πέρασμα των αιώνων, από τον 9ο αιώνα μέχρι και τον 16ο.
    Σε γυάλινη προσθήκη συναντούμε ανθρώπινο σκελετό που ανήκει σε στρατιώτη που πολέμησε εναντίον των Οθωμανών το 1570.
    Στην κεντρική βιτρίνα συναντούμε πήλινα αγγεία του 13ου και 14ου αιώνα με απλή αλλά και περίτεχνη διακόσμηση.
    Στις στοές του κάστρου βλέπουμε θολωτούς μακρόστενους θαλάμους γεμάτους από διακοσμητικά σύμβολα των Ιπποτών που πέρασαν από το νησί , αλλά και υπολείμματα βυζαντινών και παλαιοχριστιανικών εκκλησιών.
    Σύμφωνα με τα κατάλοιπα των οχυρωματικών τειχών, ο συγκεκριμένος πύργος πρέπει να ήταν τμήμα μεγαλύτερου συμπλέγματος κάστρων, που στο πέρασμα των χρόνων, μετά από λεηλασίες και φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί του 1567 και 1568, οι Οθωμανοί τροποποίησαν και έχτισαν το 1590 , το κάστρο που βλέπουμε σήμερα , κατά την κυριαρχία τους στο νησί.
    Το κάστρο παραχωρήθηκε στους Ναίτες ιππότες το 1308 από τον βασιλέα σαν μια από τις βάσεις τους στο νησί.
    Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο εκτός από τα οικόσημα των ιπποτών βλέπουμε επιτύμβιες στήλες όπως αυτή της αρχόντισσας Ακυλίνας του 1556 με την ανάγλυφη νεκροκεφαλή, χαρακτηριστικό σύμβολο της αιώνιας ζωής και της ελπίδας για ανάσταση.
    Στο κέντρο δεσπόζει ανάγλυφο γρανιτένιο κάλυμμα σαρκοφάγου που ανήκε στον στρατιωτικό διοικητή της Κύπρου Αδάμ της Αντιοχείας με τον χαρακτηριστικό σταυρό των Ναϊτών ιπποτών.
    Στον επόμενο όροφο βρίσκουμε γυάλινες προθήκες με πανοπλίες ενώ στα δωμάτια φιλοξενούνται ευρήματα από την ανθρώπινη καθημερινή δραστηριότητα, αλλά και πολεμικές εξαρτήσεις και εξοπλισμός από διάφορες χρονικές περιόδους.
    Στο οπλοστάσιο υπάρχουν
    κράνη , πολεμικές εξαρτήσεις, τυφέκια και ξίφη από διάφορες χρονικές περιόδους.
    Στο κέντρο της αίθουσας υπάρχει μεγάλη συλλογή νομισμάτων από την βυζαντινή κυρίως περίοδο αλλά και αργότερα.
    Όπως φαίνεται και από το κάστρο της Λεμεσού, το νησί της Κύπρου ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με διάφορα τάγματα στσταυροφόρων όπως των Ναϊτών ιπποτών. όπως των Ναϊτών ιπποτών.
    Το νησί υπήρξε αντικείμενο συνδιαλλαγής μεταξύ του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου που μετά την οριστική νίκη εναντίον των βυζαντινών υπό του Ισαακίου Κομνηνού εκχώρησε την κυριαρχία της Κύπρου στους Ναίτες ιππότες έναντι 100.000 βυζαντίων.
    Έτσι μια μικρή αλλά εξοπλισμένη δύναμη 120 αντρών εγκαταστάθηκαν στο νησί υπό του Αρνώ ντε Μπουχάρ κυρίως σε βυζαντινές οχυρωματικές εγκαταστάσεις κυρίως στην Λευκωσία αλλά και αλλού.
    Οι ιππότες επέβαλαν στον ντόπιο πληθυσμό σκληρή φορολογία με σκοπό να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό ύψους 60.000 βυζαντίων που χρωστούσαν στον βασιλιά Ριχάρδο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια των κατοίκων.
    Ο λαός εξεγέρθηκε και πολιόρκησε το 1192 τους ιππότες στο Κάστρο της Λευκωσίας , όμωστις 5 Απριλίου του ίδιου έτους οι ιππότες επιχείρησαν έξοδο η οποία αιφνιδίασε τους πολιορκητές και κατέληξε σε αιματοχυσία.
    Παρόλο την πρόσκαιρη νίκη τους οι Ναίτες ιππότες δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν το νησί , ακύρωσαν την συμφωνία τους με τον βασιλιά, και αποχώρησαν από την Κύπρο παραχωρώντας την θέση τους στους Φράγκους υπό του Γουίδου Λουζινιανού και έτσι άρχισε η περίοδος της φραγκοκρατίας στην Κύπρο.
    Από τους πιο γνωστούς θρύλους είναι η δραστηριότητα των Σταυροφόρων στις εκστρατείες στους Αγίους τόπους χρησιμοποιώντας το νησί της Κύπρου ως βάση.
    Κατά τον μύθο, όταν το τάγμα των Ναϊτών ιπποτών καταδικάστηκε στην πυρά ως αιρετικό , έκρυψε αμύθητα πλούτη , αλλά και το ιερό δισκοπότηρο σε κάποια από τις βάσεις τους πιθανόν στην Κύπρο.
    Στην κορυφή του πύργου περιμετρικά υπάρχουν πολεμίστρες , κανόνια και φυσικά μια πανοραμική θέα του κέντρου της Λεμεσού μέχρι την θάλασσα.
    Κατά την οθωμανική κυριαρχία χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή, μια χρήση που διατηρήθηκε μέχρι το 1948, οπότε και λειτούργησαν οι φυλακές της Λευκωσίας και έκτοτε παραδόθηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία για να φιλοξενήσει το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής.
    Στο τελευταίο υπερυψωμένο σημείο του κάστρου συναντούμε το παρατηρητήριο που έδινε την απαιτούμενη εικόνα στους να μαχητές για πιθανούς εισβολείς και από την ξηρά αλλά κυρίως την θάλασσα.
    Η είσοδος στο κάστρο κοστίζει 5€ και πιστεύω ότι αξίζει να διαθέσετε λίγο από τον χρόνο σας για να δείτε από κοντά αρκετούς αιώνες ιστορίας να ξεδιπλώνονται μπροστά σας.

ความคิดเห็น •