Aveți un super peisaj de la fereastră. Felicitări pentru tot ce faceți, dar mai ales că împărtășiți și cu alții din experiența și ideile dumneavoastră. Spor!
Super ideea cu masa de calcat.cred ca o sa o aplic si eu.geamurile mele sint pline de flori😊asa ca ...asta era ce mi lipsea😊.o zi frumoass in continuare si multumesc pt toate ideile.💐🌈
Salutare din Germania ,Da asa este adevărat ,eu am văzut plantații întregi cu acest stil de plantare ,stil culcata ,rădăcini mai puternice și o producție dublă de roșii
Salutare din Romania! 💚 Metoda nu e o nouate, se aplica si in Romania de mult, eu am vazut-o la bunici cand puneau rosiile in gradina. Aici e vorba de rasad la repicat, o metoda de a ingropa toata tulpina😀
@@GradinaBIOLegumix aveți dreptate ca aceasta metoda este veche din bătrâni ,eu nu știam aceasta metoda ,pt ca nu am avut bunici la țară .Dar văzând video dv ,am cautat pe net și am dat de canalul lui Tibi Tips ,unde explica aceasta metoda la tomate . El spune ca se numește metoda MASLOV și provine din Rusia ,acolo se practica mult aceasta metoda . Mulțumim pt video și ca împărtășiți cu noi toate secretele ,pe care le folosiți .Eu am pus deocamdată doar semințele de ardei gras ,știind ca durează mai mult sa se dezvolte .Le-am semănat pe 1 februarie și fix după 15 zile au început sa încolțească ,acum.au deja cele 2 frunze .A 2 tavita am semanato pe 7 februarie și fix pe 22 .02 au încolțit și acolo cam 5 buc .Sunt tare incantata ,pt ca este prima oara când îmi fac rasaduri singura .Cred ca pe 1 martie am sa pun și rasadul de tomate ,care sper sa fie bun de plantat la data de 1 Mai ,știind ca ii trebuie între 50-60 de zile ca să fie bun de plantat afara .
@@GradinaBIOLegumix mulțumesc la fel ,datorita dv cu tot ce ne împărtășiți ,mi-am făcut curaj sa fac rasaduri .Sa va dea Dumnezeu sănătate ❤ și recolte bogate ,ca tare m-ati molipsit 😀 .Tot datorita dv ,prietena mea ,care i-am recomandat canalul dv și-a făcut paturi înălțate în gradina ,7 la nr 🤩 .Dar are cine sa o ajute și compost de câțiva ani .Pe când eu fac totul singura .Plus ca știți cum a fost gradina mea ,o pădure ( pozele care l-ați văzut ) .Dar încet ,înce ,sper sa reușesc sa fac și eu măcar un pat înălțat .Toate cele bune va doresc ❤ .
Va doresc succes în tot ce faceți. Eu am pus ptr prima data seminte de floricele în jardiniere. Sa vad dacă voi reuși. Deja ai geriatrie. Sunt cam cit în bold.
Cel mai usor e sa va luati un suport cu vreo 2-3 etaje si la fiercare etaj montata o banda led . Eu asa am facut chiar daca am 2 geamuri ft. mari spre SUD. E mai usor asa si fara lumina se lungesc extrem chiar daca sunt pe sud si dupa repicare , tulpina ramane relativa subtire ceea ce nu e ok , dorim sa fie groasa. Smecheria cu ingroparea totala a tulpinii e ft. buna pt ca tomata va da radacini pe toate tulpina dar dupa aceea e problema. :) , ori scoase afara in sera prin martie ori lumina artificiala deasupra lor. Succes
Eram pregatiti sufleteste sa facem aceasta investitie de care vorbiti, anul acesta. Dar totusi gandul de a ne muta cu totul in solar sau macar dupa ce rasar e din ce in ce mai puternic si am ramas le solutiile de anul trecut. Dupa repicare le mut in spatiul mai usor de controlat la temparaturi dar cu mai multa lumina artificiala. Multumesc pentru sfaturi. Cate leduri folositi si ce culoare? Eu mi-am format o idee cam ce ar trebui dar vreau sa-mi confirmati ca nu gresesc😀
@@GradinaBIOLegumix Folosesc lumina neutra normala... Eu le tin asa doar vreo 2 sapt dupa repicare dupa care le duc in sera sub un tunel achizitionat din Dedeman. E ft cald sub ala si caldura se pierde greu si ele cresc incet si frumos si se ingroasa. Anul trecut am facut pentru prima data si rezultatele au fost ft bune.
Va intrebasem saptamana trecuta de telina si apio, daca semanati in tavite, intre timp am citit pe plic ca se seamana in martie-aprilie si le-am dat deoparte....dar acum ca am vazut ca dvs le-ati semanat deja, le voi semana si eu! Ardeii si vinetele le-am pus la germinat. Salatele sunt in jardiniere, deja in diferite stadii. Am notat sfaturile, voi incerca si eu cuburile nutritive. Multumim si Spor!
Multumesc! Azi am taiat tufele de coacaz dupa recomndarile dv. Au iesit super! Daca ma intreaba cineva, va recomand cu drag! Am si un pom gaurit, acus ma apuc si de el😀
Ca sa nu cheltui banii cu lumina electrică, acoperă o bucata de carton cu folie de aluminiu și o pui in partea care are mai putina lumi iar aluminiu reflecta lumina și ele cresc drept… așa fac eu
De obicei la florărie au pământ pentru flori care nu e bun pentru răsaduri, mai bine căutați la un magazin de bricolaj sau la magazinele din jurul pieții unde se găsesc substraturi speciale pentru răsaduri . Sau mai găsiti online
Felicitări pentru videoclipuri. Foarte bine explicat totul. Vă rog să-mi spuneți de unde ați achiziționat tăvița neperforată? Am tot căutat pe net dar nu am găsit modelul pe care îl aveți în videoclip. Mulțumesc.
Daca va referiti la tava in care tin tavile alveolare, e o tava pentru incaltaminte, cred, de la Dedeman, din sectorul mobilier de gradina. Anul trecut am cumparat.
Sarutmana, Doamne ajuta! O intrebare: Mai repicati? In alveole cu cate celule semanati rosii, vinete, ardei, brocoli? Multumesc anticipat ptr raspuns! Va doresc mult spor!!!
Tocmai am postat un video cum repic tomatele. Se vede si cum le seman, mai multe intr-un vas sau mai multe intr-o celula mai mare sau chiar si individual in celule f mici. Nu am o regula atat de stricta in privinta tomatelor care oricum suporta repicarea foarte bine. La ardei si vinete seman in celule individualle fiecare samanta ca sa pot repica cu tot balotul de pamant. Inca nu am cumparat tavi profesionale cu foarte multe celule, dar o s-o fac in curand ca sa ocup spatiu mai putin pana la repicat macar. Am vazut de exemplu pe canalul gradina lui Dan , unde se fac multe rasaduri pentru vanzare, alveole de 288 si de 200 de celule pentru ardei. Eu nu pun atatia ardei in gradina, nu stiu daca dv intentionatia asta. Deci depinde foarte mult ce si cat dorim sa cultivam si cat de repede putem sa ne ocupam de repicat.
@@GradinaBIOLegumix Multumesc frumos de raspuns, dupa ce am comentat, am vazut sugestia la noul video postat. Felicitari ptr continut! Asa am sa fac si eu in alveole de 200 rosii si 288 ardei si vinete. Fac ca si dvs. ptr mine si cativa prieteni/rude, nu ptr vanzare. Am agril si o mica rasadnita fara incalzire, de care o sa ma ajut..aici sunt la munte, inca e frig, zapada, temperaturi cu minus..Toata stima!
Am explicat incepand de la minutul 6:55 care ar fi conditiile necesare pentru ca rasadurile sa fie sanatoase si sa nu se lungeasca. Va rog sa-l vizionati cu atentie si sa vedeti ce nu respectati. Apoi cautam solutii. Apasati pe link-ul de mai jos th-cam.com/video/Ln7w2-ZuTkw/w-d-xo.html
Bună seara. Vă rog frumos dacă se poate să mă sfătuiți unde să pun alveole cu semințe ( ardei ) pe care le-am semanat și udat din abundență acum 2 zile? Trebuiesc acoperite ? Au nevoie de lumină ?? Am urmărit un video în care le punea în răsadniță în solar. Dar eu nu am. Unde le pot ține până răsar plănt uțele( dacă vor răsări). Mulțumesc frumos
Ati vazut, eu le tin in baie ca acolo e cel mai cald. Trebuie 24-26 grade la ardei pana rasar. Pamant umed si acoperit cu ziare e bine, ca sa tina umiditatea. Dupa cateva zile vor rasari. Cand incep sa apara ardeii, duceti tava la lumina multa, 18-20 de grade ziua si noaptea mai frig( 12-16 grade) Urmariti filmele mele cu rasaduri ca mai explic acolo ce mai aveti de facut.
Am o lampă cu neon si aș dori sa o folosesc pt a lumina rasadurile,este de culoare alba lumina , Cum sa fac sa va trimit poza si sami dati o idee daca e buna?
Bună ziua doamna draga , vroiam sa ma plâng și eu cuiva și nu aveam cui asa ca v-am găsit pe dumneavoastră, ieri a fost o zi frumoasa siiii.... am zis ca plantutele mele au nevoie de mai multa lumina și puțin de mai mult spațiu asa ca le-am luat și le-am dus în sera în gradina cu tăvițele în care erau semănate și le-am pus acolo , le-am udat le-am mângâiat apoi am plecat le-am urat succes si am plecat urma sa întru în tura de noapte la servici asa ca m-am ocupat cu treburile prin casa ce sa zic urma sa vina o noapte geroasa de minus 7 grade, nu am știut dar când am aflat era prea târziu eu eram deja plecata . Toată noaptea m-am gândit oare ce fac planetele mele în sera m-am făcut grija pentru ele ca pentru copii mei A doua zi când am mers sa vad ce mai fac cum o duc ,( îmi plăcea sa le deranjez toată ziua sa ma uit la ele sa le mișc sa le admir...) ce sa zic erau MOARTE au murit prietenele mele toate au murit ce sa mai fac le-am luat ca erau în tăvițe de carton și le-am aruncat peste resturile din compost . Asta e din greșelile noastre învățăm sper ca a doua oara nu voi mai fi asa grăbită voi fi o mama și o prietena mai buna.
Doamne, ce pacat! Imi pare tare rau de intamplarea asta!!!🥲Asa cum stim sa invatam din greseli, cred ca de data asta ati tras invataturile pentru totdeauna. Avam telefoane inteligente, prognoza vremii e la un click distanta. Intotdeauna verificam caci nu greseste foarte mult. Asa ca stiti vorba accea: mai bine sa previi decat sa nu fii!
Am dus si eu in solar sub bidon si patru straturi de agril trei dintre rasadurile de tomate repicate pentru penultimul video. Au stat acolo cateva zile intepenite, nu au progresat deloc. Intr-o noapte una a murit iar pe celelalte doua le-am adus ianpoi in casa. A fost un experiment asumat. Dar tot am invatat. Mai jos de 11 grade tomatele nu evolueaza, dar f mult mai jos din pacate mor.
Buna ziua! Am pus niste rasaduri pt solarul bunicii mele in turba si niste pamant universal pt flori.. acuma vad ca pe langa rosii au aparut mute ciupercute mici maro. Avand in vedere ca nu o sa stropim cu nimic in solar oare ar fi maj bine sa arunc rasadurile ca sa nu umplem solarul cu ciuperci? Multumesc! Ps. Apreciez f tare canalul dumneavoastra de youtube.
Posibil ca pamantul sa fie prea acid. Mai bine nu mai folositi pe viitor pamnatul de flori. Doar turba spaciala pt rasaduri. Umiditatea prea mare stimuleaza aparitia ciupercilor si compozitia bogata in substante organice. Putetisa smulgeti pur si simplu ciupercutele si ca sa modificati putin aciditatea puteti sa pudrati foarte putina cenusa. Sau si mai bine faceti o solutie cu 5 gr cenusa la 1 l apa calda cu care stropiti usor solul dupa ce se raceste. Nu e cazul sa aruncati rasadurile.
@@GradinaBIOLegumix bună, doamnă dragă, încerc și eu anul acesta să-mi fac răsaduri ptr grădină, că nu am solar. Și as dori să seman tomate în alveole dar nu știu cind anume sa încep. V-aș rămâne recunoscătoare dacă mi-ati putea spune. Eu locuiesc în zona Buzăului! Mulțumesc!
Va spun sincer, e primul an cand fac rasad de telina. Anul trecut am facut de telina Apio din 9.02 si a iesit foarte bine pana la recolta. Am inceput si telina de radacina anul asta din 5.02. Eu o cumparam de la cineva si era f dezvoltata si poate acesta e secretul ca am obtinut radacini f mari, chiar si de 1kg. O sa vad cum merge. Mai tine si de soi. Nu am semanat hibrid ci doua soiuri de la Agrosel. Pe de alta parte, specialistii recomada sfarsitul lui februarie pt semanat la telina. Varza nu e pe lista de preferinte in gradina. Am pus mai mukt Kale. Anul trecut am semanat niste varza creata Vertus 2 de experiment pe 11.03 si am cules-o toamna tarziu căpățână. Rasadurile cat sunt mici la ud pe deasupra cand se usuca pamantul la suprafata. Dupa ce le repic si sunt mai mari le ud in tavita pt ca sunt alte nevoi. Ati rezolvat cu mucegaiul? Am intrebat la Agrosel unde am vazut ideea cu ceaiul de cenusa dar nu mi-au raspuns ce cantitate se pune. In video nu specifica😕
@@GradinaBIOLegumix Multumesc frumos pentru raspunsul detaliat! Din pacate tot cam asa e cu mucegaiul. Am luat cu o lingura si am curata cat am putut. Iar am aplicat biopretoect+neemex+biohumussol. Au trecut 3 zile si a mai realarut dar mai putin. Mai fac un tratament acuma. Scrie sa fac la fie care 7 zile dar e cam grav la mine. Fiind un produs bio nu cred ca ar trebuii sa faca rau daca aplic incun tramtament mai rapid.
@@GradinaBIOLegumix Da, am folosut turba pentru semanat Thomaflor. Vad cand ud la tava si drenez excesul de apa dupa 20min retine apa turba cam 2 saltamani.
@@peter.s-yt cred ca e prea multa apa daca rasadurile sunt mici. Mai bine sa sufere de sete decat de prea multa apa. Pot aparea mai multe probleme de la excesul de umiditate. Mai puneti cateva seminte din nou dar nu mai udati in tava . Doar spre maturitatea rasadurilor. Sa vedem daca sunt diferente. Mai e timp, nu-i tarziu
Ce tip de becuri folositi pentru a oferi lumina plantelor in cresa? Eu am lampi cu rosu si albastru,speciale pt rasaduri,dar nu imi place cum s-au dezvoltat rosiile,nu le priesc lampile
Eu folosesc becuri cu led cu putere de 24 w (echivalentul a 120w bec incandescent), temperatura de culoare 6500 K (lumina rece alb-albastra). Pentru dezvoltarea rasadurilor de la faza de germinare, pana aproape la faza de inflorire cea mai recomandata este temperatura de culoare cuprinsa in intervalul 6000 -6500 K (lumina albastra), dar si intensitatea acesteia si durata de expunere a plantelor la lumina sunt foarte importante.
Lumina multa si 16 grade o sap tamana. Apoi la 18-20 ziua si lumina. 12-16 noapte si intuneric. Plus- Aici sunt conditiile cele mai importante pe care ar trebui sa le oferiti th-cam.com/video/eg7zB-Gs_Qo/w-d-xo.html
am pus pauza la minutul trei , am vazut pulverizatorul dv , eu am unul de doi litri , initial a functionat bine , dupa un timp garnitura de etansare vas s-a deformat si nu tine presiunea , am confectionat eu una , dar nu este performanta din cauza ca partea activa trebuie sa fie ingusta ca sa intre in locas , un esec constructiv , nu permite imbunatatiri ...... chestii consumabile , poate gasesc ceva mai bun , cu o garnitura de etansare mai rezonabila , mi-e necaz ca am pierdut timpul , aveam altceva de facut
Bună ziua si eu fac acelasi lucru acum eu deja am și plantat în seră, da anul ăsta am făcut comanda de pe internet la gogoșari și roși hibrid și roși lacrima feceoarei le-am semănat pe data de 4 februarie și din 100 de semințe de gogoșari mia ieșit 6 i-ar din 400 de semințe de roși hibrid una lacrima feceoarei încă nici una. Ear semintele mele care le-am strâns eu au iesit și am și plantat în seră. Ce am loat de pe comandă era de la o firma FLORIAN
@@petrudan928 incercati sa acumulati caldura de peste zi in bidoane sau butoaie cu apa duse in solar pt a se inclazi dec a soare. Noaptea ele cedeaza caldura inapoi. Banuiesc ca cunoasteti deja metoda…
Întrebare : după ce facem găurile cu degetul in cutiutele cu răsaduri trebuie sa presarăm puțin pământ peste sămânță sau putem pur și simplu sa le stropim si pe măsură ce cresc sămânță se afunda în pământ pana ce eventual dispare?
Nu ne dorim sa dospara ci sa apara😀. Da, controlam cat mai bine adancimea de semanare si dupa ce punem samanta presaram ceva pamant fin sau turba in amestec cu nisip dar cam de trei ori diametrul semintei. Asa spune teoria, noi aproximam cat putem de bine ca sa nu fie samanta prea adanc dar nici neacoperita.
Mi-am amintit acest truc. Mulți ani nu am mai ținut grădină. Roșia are proprietatea de a face rădăcini din tulpină. Întrucât încercați culturi fără săpat și cu mulcire nu puteți avea mai multe straturi de rădăcini. La plantare puneam răsadul de roșii în vad. La ceva timp trăgeam pământul și solul devenea plan astfel obținem stratul doi de rădăcină. După alte câteva săptămâni trăgeam pământul spre rădăcină și obținem stratul 3 de rădăcină. Așa se procedează și la alte culturi. Se obțin astfel plante cu tulpină foarte groasă și rod bogat. Primul strat de rădăcini în timp își scade randamentul dar rămân celelalte două. Nu se poate folosi acest procedeu la foliile de mulcire.
Interesanta metoda. Multumesc! Nu miscam prea mult solul dar putem completa oricand. Cu compost ar fi ideal de facut musuroi la tomate. Folie de mulcire nu folosesc decat la capsuni.
La incubator 22-24de grade la toamate, 24-26 la ardei si vinete, 20-22 varzoase, 18 salata, 25-30 castraveti, dovlecei. Daca facem o medie 24 ar merge la mai multe. Castravetii oricum ii pun mai tarziu si salatelw direct in camera mei rece. La cresa cam 20’ziua, 17 noaptea, nu reusesc mai putin acolo pe timpul noptii. E ok deocamdata
Sunt mai multe probleme la ceapa care sfarsesc prin a arata ca un putregai. Mana , putregaiul cenusiu, putregaiul umed. Ca prima masura nu trebuie sa plantati ceapa sau bulboase in acelasi loc. Umiditatea in exces favorizeaza bolile fungice si chiar si recoltarea in perioada umeda nu e recomandata. Ar trebui depistata exact cauza problemelor si facute tratamente specifice. Va recomand sa faceti peste tot in gradinuta un tratament de sol pe baza de microorganisme benefice si uleiuri din plante..
@@voichitarotaru5117 parerea mea este ca daca au crescut si au paharul plin cu radacini va trebui sa le mai mutati o data in vase si mai mari, mai ales daca e vorba de tomate. Le puteti ingropa mai adanc sau cu tulpina indoita ca sa intre cat mai mult in sol. Si apoi le tineti intr-o camera mai racoroasa si luminoasa. Noaptea sa fie si mai racoare de at ziua. Ce alte rasaduri aveti?
Nu e chiar romgleza, daca doriti neaparat putem sa-i spunem rom-franceza. Conform DEX “tomátà (-te), s.f. - Pătlăgea roșie. - Var. Mold. dumatã. Fr. tomate. (Dictionarul etimologic român) TOMÁTÃ s.f. Pätlagea rosie. [< fr. tomate]. TOMÁTÀ s. (BOT.; Lycopersicum esculentum) pàtlagea, pätlagica, rosie, (reg.) galatana, (Tran-silv. si Ban.) paradais. (Salatà de ~e.) (Sursa: Sinonime ) Si lista nu se opreste aici. Nu stiu de ce, poate-mi spuneti dv. , si specialistii tot “tomate”le numesc. Ati vazut?
Aveți un super peisaj de la fereastră. Felicitări pentru tot ce faceți, dar mai ales că împărtășiți și cu alții din experiența și ideile dumneavoastră. Spor!
Avantaj sa stai pe deal. Multumesc!
Super ideea cu masa de calcat.cred ca o sa o aplic si eu.geamurile mele sint pline de flori😊asa ca ...asta era ce mi lipsea😊.o zi frumoass in continuare si multumesc pt toate ideile.💐🌈
Si cu ocazia asta mai amanam putin calcatul.,,.😉
Într-adevăr
Corect din punct de vedere tehnic..dar impecabil si stilistic, estetic!!! Succes!
Multumesc! 💚
Comentariul dumneavoastră ma face sa fiu sigur ca am avut dreptate în privința acestui canal.! Mulțumesc!
Felicitări ! Mulțumim !🇹🇩
Foarte interesante și practice idei!Si ușor de aplicat.Multumesc și aștept cu nerabdare următorul filmuleț!
Vine acusica si partea a doua! 💚
Și noi la fel
Multumesc frumos ptr sfaturile pretioase ... Sanatate sa va dea D-zeu .
Săi dea Dumnezeu
Îmi place geamul dumneavoastră dar mai ales priveliștea. Informații foarte utile și Felicitări pentru video!
Claudiu, cand ajungi prin zona me, a te astept la un schimb de experienta. Sa vezi si peisajul in ansamblu😀💚
@@GradinaBIOLegumix Cu prima ocazie, cu mare drag!
Foarte frumos și organizat totul. Mulțumesc pentru sfaturi👏👏👏
Cu drag!💚
Va mulțumesc pt informații foarte utile 🌹🌺🍀
Cu drag!💚
Da sint utile
Foarte bune idei,mulțumesc!
Cu drag!💚
Salutare din Germania ,Da asa este adevărat ,eu am văzut plantații întregi cu acest stil de plantare ,stil culcata ,rădăcini mai puternice și o producție dublă de roșii
Salutare din Romania! 💚 Metoda nu e o nouate, se aplica si in Romania de mult, eu am vazut-o la bunici cand puneau rosiile in gradina. Aici e vorba de rasad la repicat, o metoda de a ingropa toata tulpina😀
@@GradinaBIOLegumix aveți dreptate ca aceasta metoda este veche din bătrâni ,eu nu știam aceasta metoda ,pt ca nu am avut bunici la țară .Dar văzând video dv ,am cautat pe net și am dat de canalul lui Tibi Tips ,unde explica aceasta metoda la tomate .
El spune ca se numește metoda MASLOV și provine din Rusia ,acolo se practica mult aceasta metoda .
Mulțumim pt video și ca împărtășiți cu noi toate secretele ,pe care le folosiți .Eu am pus deocamdată doar semințele de ardei gras ,știind ca durează mai mult sa se dezvolte .Le-am semănat pe 1 februarie și fix după 15 zile au început sa încolțească ,acum.au deja cele 2 frunze .A 2 tavita am semanato pe 7 februarie și fix pe 22 .02 au încolțit și acolo cam 5 buc .Sunt tare incantata ,pt ca este prima oara când îmi fac rasaduri singura .Cred ca pe 1 martie am sa pun și rasadul de tomate ,care sper sa fie bun de plantat la data de 1 Mai ,știind ca ii trebuie între 50-60 de zile ca să fie bun de plantat afara .
@@adrianaalexandru2579 va felicit! Tibi e un bun gospodar. Il urmaresc si eu. Are multe clipuri f bune. Succes cu rasadurlle!!! Lumina multa😉
@@GradinaBIOLegumix mulțumesc la fel ,datorita dv cu tot ce ne împărtășiți ,mi-am făcut curaj sa fac rasaduri .Sa va dea Dumnezeu sănătate ❤ și recolte bogate ,ca tare m-ati molipsit 😀 .Tot datorita dv ,prietena mea ,care i-am recomandat canalul dv și-a făcut paturi înălțate în gradina ,7 la nr 🤩 .Dar are cine sa o ajute și compost de câțiva ani .Pe când eu fac totul singura .Plus ca știți cum a fost gradina mea ,o pădure ( pozele care l-ați văzut ) .Dar încet ,înce ,sper sa reușesc sa fac și eu măcar un pat înălțat .Toate cele bune va doresc ❤ .
Mulțumesc pentru sfaturi sănătate doamne ajuta
Doamne ajuta
Am anvatat multe din video-urile prostate de d-voastra . Multumesc frumos!
Va doresc succes în tot ce faceți. Eu am pus ptr prima data seminte de floricele în jardiniere. Sa vad dacă voi reuși. Deja ai geriatrie. Sunt cam cit în bold.
vor iesi cu siguranta! Succes!💚
Felicitări și mulțumiri !!
Cel mai usor e sa va luati un suport cu vreo 2-3 etaje si la fiercare etaj montata o banda led . Eu asa am facut chiar daca am 2 geamuri ft. mari spre SUD. E mai usor asa si fara lumina se lungesc extrem chiar daca sunt pe sud si dupa repicare , tulpina ramane relativa subtire ceea ce nu e ok , dorim sa fie groasa. Smecheria cu ingroparea totala a tulpinii e ft. buna pt ca tomata va da radacini pe toate tulpina dar dupa aceea e problema. :) , ori scoase afara in sera prin martie ori lumina artificiala deasupra lor. Succes
Eram pregatiti sufleteste sa facem aceasta investitie de care vorbiti, anul acesta. Dar totusi gandul de a ne muta cu totul in solar sau macar dupa ce rasar e din ce in ce mai puternic si am ramas le solutiile de anul trecut. Dupa repicare le mut in spatiul mai usor de controlat la temparaturi dar cu mai multa lumina artificiala. Multumesc pentru sfaturi. Cate leduri folositi si ce culoare? Eu mi-am format o idee cam ce ar trebui dar vreau sa-mi confirmati ca nu gresesc😀
@@GradinaBIOLegumix Folosesc lumina neutra normala... Eu le tin asa doar vreo 2 sapt dupa repicare dupa care le duc in sera sub un tunel achizitionat din Dedeman. E ft cald sub ala si caldura se pierde greu si ele cresc incet si frumos si se ingroasa. Anul trecut am facut pentru prima data si rezultatele au fost ft bune.
Mulțumesc mult sănătate
Va intrebasem saptamana trecuta de telina si apio, daca semanati in tavite, intre timp am citit pe plic ca se seamana in martie-aprilie si le-am dat deoparte....dar acum ca am vazut ca dvs le-ati semanat deja, le voi semana si eu! Ardeii si vinetele le-am pus la germinat. Salatele sunt in jardiniere, deja in diferite stadii. Am notat sfaturile, voi incerca si eu cuburile nutritive. Multumim si Spor!
Anul trecut am inceput Apio la inceput de februarie si a fost f bine. Am avut tulpini ca la magazin😀
@@GradinaBIOLegumix Doamne ajuta! Azi le pun si eu!
Felicitări
Mulțumim pentru emisiunile practice
Ok acum am înțeles
Foarte interesant.
Multumesc! Azi am taiat tufele de coacaz dupa recomndarile dv. Au iesit super! Daca ma intreaba cineva, va recomand cu drag! Am si un pom gaurit, acus ma apuc si de el😀
@@GradinaBIOLegumix Multumim. Si spor.
Multumesc pentru sfat
cu drag!💚
@@GradinaBIOLegumix frumos mulțumesc mult pentru filmuleț.
Bună!Aveți dreptate cu "Grădina lui Dan".....Chiar știe omul ce face!!!!
de acord cu dv!
Ca sa nu cheltui banii cu lumina electrică, acoperă o bucata de carton cu folie de aluminiu și o pui in partea care are mai putina lumi iar aluminiu reflecta lumina și ele cresc drept… așa fac eu
Urmeaza in ep 2😀. Multumesc oricum pt idee. Schimbul de experienta e benefic
Bună ideie
Multa sanatate va doresc!
Multumesc, asemenea!
Sunteți fantastica!
💚
Avem nevoie de așa ceva
Se pot pune in pamant cumparat de la florarie ?
De obicei la florărie au pământ pentru flori care nu e bun pentru răsaduri, mai bine căutați la un magazin de bricolaj sau la magazinele din jurul pieții unde se găsesc substraturi speciale pentru răsaduri . Sau mai găsiti online
Va multumesc !
Vă rog spuneți de unde luați semințe
Am explicat aici th-cam.com/video/oLlEYCmub-o/w-d-xo.html
Ce tip de bec folosiți pentru lumina artificială?
Mulțumesc!
th-cam.com/video/veqXIFg9EDo/w-d-xo.html
Bună ziua este vreo problemă dacă se înroșesc ușor tulpinile răsadurilor de roșii. Mulțumesc
Nu. Isi vor reveni odata ce ajung in sol si cresc temperaturile.
Unde se găsesc aceste tăvi cu alveole pt răsaduri? Mulțumesc. 😘
Gasiti pe internet. Cautati “ tavi alveolare”.
Felicitări pentru videoclipuri. Foarte bine explicat totul. Vă rog să-mi spuneți de unde ați achiziționat tăvița neperforată? Am tot căutat pe net dar nu am găsit modelul pe care îl aveți în videoclip. Mulțumesc.
Daca va referiti la tava in care tin tavile alveolare, e o tava pentru incaltaminte, cred, de la Dedeman, din sectorul mobilier de gradina. Anul trecut am cumparat.
Foarte frumose , sunt deja ... daca as , pune seminte de rosi si ardei saptamana care vine , e prea traziu ?! Ce parere aveti ?
Pentru plantat afara e cam devreme pentru tomate, pt ardei e bine. Eu incep tomatele dupa 8 Martie
Bună dimineața , vă urmăresc de la Vișeu de Sus, MM . Vă urmăresc cu atenție. Vreau să pun și eu.
Bună ziua! Dar fără turba nu merge sa plantam?
Sigur, exista si alte variante. Am prezentat aici combinatii propuse de specialisti in agricultura ecologica :th-cam.com/video/eyLF_I3aAwA/w-d-xo.html
Cu ce sterizezi semintele
Am aratat aici cateva variante. th-cam.com/video/Ln7w2-ZuTkw/w-d-xo.html De obicei fac tratamentul termic umed.
Sarutmana, Doamne ajuta! O intrebare: Mai repicati? In alveole cu cate celule semanati rosii, vinete, ardei, brocoli? Multumesc anticipat ptr raspuns! Va doresc mult spor!!!
Tocmai am postat un video cum repic tomatele. Se vede si cum le seman, mai multe intr-un vas sau mai multe intr-o celula mai mare sau chiar si individual in celule f mici. Nu am o regula atat de stricta in privinta tomatelor care oricum suporta repicarea foarte bine. La ardei si vinete seman in celule individualle fiecare samanta ca sa pot repica cu tot balotul de pamant. Inca nu am cumparat tavi profesionale cu foarte multe celule, dar o s-o fac in curand ca sa ocup spatiu mai putin pana la repicat macar. Am vazut de exemplu pe canalul gradina lui Dan , unde se fac multe rasaduri pentru vanzare, alveole de 288 si de 200 de celule pentru ardei. Eu nu pun atatia ardei in gradina, nu stiu daca dv intentionatia asta. Deci depinde foarte mult ce si cat dorim sa cultivam si cat de repede putem sa ne ocupam de repicat.
@@GradinaBIOLegumix Multumesc frumos de raspuns, dupa ce am comentat, am vazut sugestia la noul video postat. Felicitari ptr continut! Asa am sa fac si eu in alveole de 200 rosii si 288 ardei si vinete. Fac ca si dvs. ptr mine si cativa prieteni/rude, nu ptr vanzare. Am agril si o mica rasadnita fara incalzire, de care o sa ma ajut..aici sunt la munte, inca e frig, zapada, temperaturi cu minus..Toata stima!
Buna mi-am pus răsaduri in lădițe in pervazul de la geam mi s-au lungit ce mă sfatuiti
Am explicat incepand de la minutul 6:55 care ar fi conditiile necesare pentru ca rasadurile sa fie sanatoase si sa nu se lungeasca. Va rog sa-l vizionati cu atentie si sa vedeti ce nu respectati. Apoi cautam solutii. Apasati pe link-ul de mai jos
th-cam.com/video/Ln7w2-ZuTkw/w-d-xo.html
Bună seara. Vă rog frumos dacă se poate să mă sfătuiți unde să pun alveole cu semințe ( ardei ) pe care le-am semanat și udat din abundență acum 2 zile? Trebuiesc acoperite ? Au nevoie de lumină ?? Am urmărit un video în care le punea în răsadniță în solar. Dar eu nu am. Unde le pot ține până răsar plănt
uțele( dacă vor răsări). Mulțumesc frumos
Ati vazut, eu le tin in baie ca acolo e cel mai cald. Trebuie 24-26 grade la ardei pana rasar. Pamant umed si acoperit cu ziare e bine, ca sa tina umiditatea. Dupa cateva zile vor rasari. Cand incep sa apara ardeii, duceti tava la lumina multa, 18-20 de grade ziua si noaptea mai frig( 12-16 grade) Urmariti filmele mele cu rasaduri ca mai explic acolo ce mai aveti de facut.
@@GradinaBIOLegumix mulțumesc frumos. Mulțumesc
Am o lampă cu neon si aș dori sa o folosesc pt a lumina rasadurile,este de culoare alba lumina ,
Cum sa fac sa va trimit poza si sami dati o idee daca e buna?
Va rog sa va uitati pe ea, ce scrie. Ar trebui sa gasiti o valoare in Kelivin ( K). Ideal e 6500. Degeaba vad poza, importante sunt valorile.
ce lampi sunt si de unde le pot lua ?
Gasiti aici detalii despre lumina pe care o folosesc: th-cam.com/video/veqXIFg9EDo/w-d-xo.htmlsi=mZFx71Z3G_xy4Jez
Bună ziua doamna draga , vroiam sa ma plâng și eu cuiva și nu aveam cui asa ca v-am găsit pe dumneavoastră, ieri a fost o zi frumoasa siiii.... am zis ca plantutele mele au nevoie de mai multa lumina și puțin de mai mult spațiu asa ca le-am luat și le-am dus în sera în gradina cu tăvițele în care erau semănate și le-am pus acolo , le-am udat le-am mângâiat apoi am plecat le-am urat succes si am plecat urma sa întru în tura de noapte la servici asa ca m-am ocupat cu treburile prin casa ce sa zic urma sa vina o noapte geroasa de minus 7 grade, nu am știut dar când am aflat era prea târziu eu eram deja plecata . Toată noaptea m-am gândit oare ce fac planetele mele în sera m-am făcut grija pentru ele ca pentru copii mei
A doua zi când am mers sa vad ce mai fac cum o duc ,( îmi plăcea sa le deranjez toată ziua sa ma uit la ele sa le mișc sa le admir...) ce sa zic erau MOARTE au murit prietenele mele toate au murit ce sa mai fac le-am luat ca erau în tăvițe de carton și le-am aruncat peste resturile din compost . Asta e din greșelile noastre învățăm sper ca a doua oara nu voi mai fi asa grăbită voi fi o mama și o prietena mai buna.
Doamne, ce pacat! Imi pare tare rau de intamplarea asta!!!🥲Asa cum stim sa invatam din greseli, cred ca de data asta ati tras invataturile pentru totdeauna. Avam telefoane inteligente, prognoza vremii e la un click distanta. Intotdeauna verificam caci nu greseste foarte mult. Asa ca stiti vorba accea: mai bine sa previi decat sa nu fii!
Am dus si eu in solar sub bidon si patru straturi de agril trei dintre rasadurile de tomate repicate pentru penultimul video. Au stat acolo cateva zile intepenite, nu au progresat deloc. Intr-o noapte una a murit iar pe celelalte doua le-am adus ianpoi in casa. A fost un experiment asumat. Dar tot am invatat. Mai jos de 11 grade tomatele nu evolueaza, dar f mult mai jos din pacate mor.
Cred ca mai e timp suficient sa dati drumul
la alte rasaduri. Se vor face mai frumoase si mai viguroase acum ca deja ziua e mai lunga.
@@GradinaBIOLegumix da ma apuc de maine
Buna ziua! Am pus niste rasaduri pt solarul bunicii mele in turba si niste pamant universal pt flori.. acuma vad ca pe langa rosii au aparut mute ciupercute mici maro. Avand in vedere ca nu o sa stropim cu nimic in solar oare ar fi maj bine sa arunc rasadurile ca sa nu umplem solarul cu ciuperci? Multumesc! Ps. Apreciez f tare canalul dumneavoastra de youtube.
Posibil ca pamantul sa fie prea acid. Mai bine nu mai folositi pe viitor pamnatul de flori. Doar turba spaciala pt rasaduri. Umiditatea prea mare stimuleaza aparitia ciupercilor si compozitia bogata in substante organice. Putetisa smulgeti pur si simplu ciupercutele si ca sa modificati putin aciditatea puteti sa pudrati foarte putina cenusa. Sau si mai bine faceti o solutie cu 5 gr cenusa la 1 l apa calda cu care stropiti usor solul dupa ce se raceste. Nu e cazul sa aruncati rasadurile.
Bună ziua! Pentru a planta în grădină răsad, cînd se pun semințele în forme pentru a face răsadul?
Pt ce planta doriti sa stiti? Depinde de planta si de zona in care stati
@@GradinaBIOLegumix bună, doamnă dragă, încerc și eu anul acesta să-mi fac răsaduri ptr grădină, că nu am solar. Și as dori să seman tomate în alveole dar nu știu cind anume sa încep. V-aș rămâne recunoscătoare dacă mi-ati putea spune. Eu locuiesc în zona Buzăului! Mulțumesc!
@@coriciionica4563 in perioada 20-25 martie, ca sa semanati in 10-15 mai. Cam asa. Solul sa aiba cel putin 12 grade.
Buna seara, cand recomandati sa semanam varza si telina? Udati rasadurile de la baza? Udati cand stratul superior se usuca ca sa nu dezvolte mucegai?
Va spun sincer, e primul an cand fac rasad de telina. Anul trecut am facut de telina Apio din 9.02 si a iesit foarte bine pana la recolta. Am inceput si telina de radacina anul asta din 5.02. Eu o cumparam de la cineva si era f dezvoltata si poate acesta e secretul ca am obtinut radacini f mari, chiar si de 1kg. O sa vad cum merge. Mai tine si de soi. Nu am semanat hibrid ci doua soiuri de la Agrosel. Pe de alta parte, specialistii recomada sfarsitul lui februarie pt semanat la telina.
Varza nu e pe lista de preferinte in gradina. Am pus mai mukt Kale. Anul trecut am semanat niste varza creata Vertus 2 de experiment pe 11.03 si am cules-o toamna tarziu căpățână.
Rasadurile cat sunt mici la ud pe deasupra cand se usuca pamantul la suprafata. Dupa ce le repic si sunt mai mari le ud in tavita pt ca sunt alte nevoi. Ati rezolvat cu mucegaiul?
Am intrebat la Agrosel unde am vazut ideea cu ceaiul de cenusa dar nu mi-au raspuns ce cantitate se pune. In video nu specifica😕
@@GradinaBIOLegumix Multumesc frumos pentru raspunsul detaliat! Din pacate tot cam asa e cu mucegaiul. Am luat cu o lingura si am curata cat am putut. Iar am aplicat biopretoect+neemex+biohumussol. Au trecut 3 zile si a mai realarut dar mai putin. Mai fac un tratament acuma. Scrie sa fac la fie care 7 zile dar e cam grav la mine. Fiind un produs bio nu cred ca ar trebuii sa faca rau daca aplic incun tramtament mai rapid.
@@peter.s-yt s-ar putea sa fie de la pamant… In toate tavitele e la fel?
@@GradinaBIOLegumix Da, am folosut turba pentru semanat Thomaflor. Vad cand ud la tava si drenez excesul de apa dupa 20min retine apa turba cam 2 saltamani.
@@peter.s-yt cred ca e prea multa apa daca rasadurile sunt mici. Mai bine sa sufere de sete decat de prea multa apa. Pot aparea mai multe probleme de la excesul de umiditate. Mai puneti cateva seminte din nou dar nu mai udati in tava . Doar spre maturitatea rasadurilor. Sa vedem daca sunt diferente. Mai e timp, nu-i tarziu
Ce tip de becuri folositi pentru a oferi lumina plantelor in cresa? Eu am lampi cu rosu si albastru,speciale pt rasaduri,dar nu imi place cum s-au dezvoltat rosiile,nu le priesc lampile
Eu folosesc becuri cu led cu putere de 24 w (echivalentul a 120w bec incandescent), temperatura de culoare 6500 K (lumina rece alb-albastra). Pentru dezvoltarea rasadurilor de la faza de germinare, pana aproape la faza de inflorire cea mai recomandata este temperatura de culoare cuprinsa in intervalul 6000 -6500 K (lumina albastra), dar si intensitatea acesteia si durata de expunere a plantelor la lumina sunt foarte importante.
@@GradinaBIOLegumix multumesc, inseamna ca cele cu rosu trb sa le opresc, sa las doar albastru.daca tot le am, le folosesc. Si sa cumpar becuri led
Bună ziua, de unde ați cumpărat acea stropitoare și cum să cheamă?
Cred ca de la LIdl. Dar nu e cine stie ce. Pulverizator de 1,75 litri. Cred ca gasiti la magazinele de bricolaj
@@GradinaBIOLegumix mulțumesc frumos !
Îmi răsar răsadurile de tomate foarte foarte subțiri ce am greșit și ce mă sfătuiți să fac ? Mulțumesc
Lumina multa si 16 grade o sap tamana. Apoi la 18-20 ziua si lumina. 12-16 noapte si intuneric. Plus- Aici sunt conditiile cele mai importante pe care ar trebui sa le oferiti th-cam.com/video/eg7zB-Gs_Qo/w-d-xo.html
Felicitări!
Cu ce ați tratat răsadurile?
O zi frumoasă 👍👍💯
Pana mai cresc le tratez doar cu dragoste si atentie.😀 Am grija sa creasca in conditii cat mai aproape de ideal
am pus pauza la minutul trei , am vazut pulverizatorul dv , eu am unul de doi litri , initial a functionat bine , dupa un timp garnitura de etansare vas s-a deformat si nu tine presiunea , am confectionat eu una , dar nu este performanta din cauza ca partea activa trebuie sa fie ingusta ca sa intre in locas , un esec constructiv , nu permite imbunatatiri ...... chestii consumabile , poate gasesc ceva mai bun , cu o garnitura de etansare mai rezonabila , mi-e necaz ca am pierdut timpul , aveam altceva de facut
Multe lucruri sunt facute de mantuiala... La pompa asta a mea nu pot sa golesc mai mult de jumatate. Nu mai face presiune.
Bună ziua si eu fac acelasi lucru acum eu deja am și plantat în seră, da anul ăsta am făcut comanda de pe internet la gogoșari și roși hibrid și roși lacrima feceoarei le-am semănat pe data de 4 februarie și din 100 de semințe de gogoșari mia ieșit 6 i-ar din 400 de semințe de roși hibrid una lacrima feceoarei încă nici una. Ear semintele mele care le-am strâns eu au iesit și am și plantat în seră. Ce am loat de pe comandă era de la o firma FLORIAN
off! Pacat de bani si mai ales de sperantele dv si de munca! Sera e incalzita?
@@GradinaBIOLegumix nu este încălzită.. dar în timpul zilei este foarte foarte cald , era seara le acopăr cu pânze
@@petrudan928 incercati sa acumulati caldura de peste zi in bidoane sau butoaie cu apa duse in solar pt a se inclazi dec a soare. Noaptea ele cedeaza caldura inapoi. Banuiesc ca cunoasteti deja metoda…
@@GradinaBIOLegumix eu fac așa ceva de vrio câți va ani
Întrebare : după ce facem găurile cu degetul in cutiutele cu răsaduri trebuie sa presarăm puțin pământ peste sămânță sau putem pur și simplu sa le stropim si pe măsură ce cresc sămânță se afunda în pământ pana ce eventual dispare?
Nu ne dorim sa dospara ci sa apara😀. Da, controlam cat mai bine adancimea de semanare si dupa ce punem samanta presaram ceva pamant fin sau turba in amestec cu nisip dar cam de trei ori diametrul semintei. Asa spune teoria, noi aproximam cat putem de bine ca sa nu fie samanta prea adanc dar nici neacoperita.
la mine au fost minus 5 grade azi dimineata
de-asta e bine sa stam in casa cu tot cu rasaduri😀
Mi-am amintit acest truc. Mulți ani nu am mai ținut grădină. Roșia are proprietatea de a face rădăcini din tulpină. Întrucât încercați culturi fără săpat și cu mulcire nu puteți avea mai multe straturi de rădăcini. La plantare puneam răsadul de roșii în vad. La ceva timp trăgeam pământul și solul devenea plan astfel obținem stratul doi de rădăcină. După alte câteva săptămâni trăgeam pământul spre rădăcină și obținem stratul 3 de rădăcină. Așa se procedează și la alte culturi. Se obțin astfel plante cu tulpină foarte groasă și rod bogat. Primul strat de rădăcini în timp își scade randamentul dar rămân celelalte două. Nu se poate folosi acest procedeu la foliile de mulcire.
Interesanta metoda. Multumesc! Nu miscam prea mult solul dar putem completa oricand. Cu compost ar fi ideal de facut musuroi la tomate. Folie de mulcire nu folosesc decat la capsuni.
💚
Cât de racoare e in "creșă"?🙃
La incubator 22-24de grade la toamate, 24-26 la ardei si vinete, 20-22 varzoase, 18 salata, 25-30 castraveti, dovlecei. Daca facem o medie 24 ar merge la mai multe. Castravetii oricum ii pun mai tarziu si salatelw direct in camera mei rece. La cresa cam 20’ziua, 17 noaptea, nu reusesc mai putin acolo pe timpul noptii. E ok deocamdata
🤗🌷😘
👍❤❤❤❤
De ce putrezește ceapa ce nu facem bine
De ani de zile avem problema asta
Sunt mai multe probleme la ceapa care sfarsesc prin a arata ca un putregai. Mana , putregaiul cenusiu, putregaiul umed. Ca prima masura nu trebuie sa plantati ceapa sau bulboase in acelasi loc. Umiditatea in exces favorizeaza bolile fungice si chiar si recoltarea in perioada umeda nu e recomandata. Ar trebui depistata exact cauza problemelor si facute tratamente specifice. Va recomand sa faceti peste tot in gradinuta un tratament de sol pe baza de microorganisme benefice si uleiuri din plante..
Buna ziua Cum sa procedez cu răsaduri că deja au crescut cam mari și până la plantarea in gradina mai este va mulțumesc
@@voichitarotaru5117 parerea mea este ca daca au crescut si au paharul plin cu radacini va trebui sa le mai mutati o data in vase si mai mari, mai ales daca e vorba de tomate. Le puteti ingropa mai adanc sau cu tulpina indoita ca sa intre cat mai mult in sol. Si apoi le tineti intr-o camera mai racoroasa si luminoasa. Noaptea sa fie si mai racoare de at ziua. Ce alte rasaduri aveti?
@@GradinaBIOLegumix mulțumesc frumos
Am răsaduri de vinete,aredei iuți și praj
De ce le numiți tomate și nu ROȘII?? Biata limbă română a devenit ROMGLEZĂ...😢
Nu e chiar romgleza, daca doriti neaparat putem sa-i spunem rom-franceza. Conform DEX “tomátà (-te), s.f. - Pătlăgea roșie. - Var. Mold. dumatã.
Fr. tomate. (Dictionarul etimologic român) TOMÁTÃ s.f.
Pätlagea rosie. [< fr. tomate].
TOMÁTÀ s. (BOT.; Lycopersicum esculentum) pàtlagea, pätlagica, rosie, (reg.) galatana, (Tran-silv. si
Ban.) paradais. (Salatà de ~e.) (Sursa: Sinonime )
Si lista nu se opreste aici.
Nu stiu de ce, poate-mi spuneti dv. , si specialistii tot “tomate”le numesc. Ati vazut?