@@georgeboiteanugeorgeboitea654 da.mi voie sa.ti spun ca vocabularul nu te recomanda deloc ca a fi inginer...ai vrea sau ti.ai dori sa fii inginer?esti praf omule....si ce este mai grav,este ca suntem nevoiti sa respiram acelasi aer cu tine pe acest pamant...
Este mai mic fata de 3 focuri in 3 sobe in cazul meu..am centrală 6 kv 1600ron 4 luni cu tot cu casă 2020 2021 ,pe cand cu 3 sobele 2000-3000ron o iarnă , depinde la fiecare. Daca ai calorifere treci pe lemne direct doar ca costa mai mult decât cea electrica(emag conter heating 1750ron 6kw plus tranaport,vine cu vas expansiune,are pompa apa sigurante ceas pentru temperatura.apei si bari,merge la 2 bari)
Am un protherm de 18kw, trifazica. Apa calda pe boiler de 80l. Am platit decembrie, ianuarie, februarie 1300 lei / luna la o casa de 120mp pe parter. Termostat ambiental. Casa izolata cu polistiren de 10 si podul cu vata minerala de 10 + podit cu scandura.
@@BlogdeInstalatii 1300lei inseamna curentul la toata casa. TV, frigidere, congelator, iluminat, boiler, pc. Eu zic ca este rentabil din pdv al sigurantei in exploatare si a confortului. pe an total costuri curent 5000 lei/an. Cu lemne sau cu gaz + curent+ spart lemne+ etc ajungi la mai mult de 5000 lei. Cu respect Simion Valentin
E mult! Daca se poate mai ieftin de ce sa arunci cu banii? Am o pompa de căldură care are un randament de 5-6 ori mai mare decât o centrala electrica. Eu am pompa apa apa. Dar o pompa aer apa e mai ieftină și tot consuma de 3 ori mai puțin....fiecare face ce vrea...
Nu te supăra dar centrala electrica nu da și apă caldă menajeră? Intreb că și eu vreau sa îmi pun centrala electrica și nu știu dacă sa îmi cumpăr și boiler electric sau nu. Mulțumesc
Bună ziua, Am o centrală electrică Bosch de 9 kw montată în septembrie 2021(parcă, la vremea aceea încă nu explodaseră prețurile la curent) dar pe care am început s-o folosec doar din această toamnă într-un sat din nordul țării, unde nu este gaz. La temperaturile care au fost în octombrie-noiembrie, consumul mediu este de 40 kw/24 h la termostat reglat 20,5 grade, ceea ce este mult gândindu-ne că n-a fost prea frig. Casa are cam 110 mp dar nu încălzesc decât jumătate (plus boilerul de apă caldă care este cu serpentină) fiind izolată, pe o scară a valorilor de la 1-10, de nivelul notei 6. Prin comparație, utilizând în camera de locuit (20 mp) și în bucătărie (9 mp) câte un radiator cu ulei - treapta I, cursorul pe mediu - consumul mediu este de 10 kw, dar nu ai apă caldă și nici încălzire în baie. Dacă mai pun și acolo un radiator și cuplez și boilerul, ajung la un consum mediu de 20 kw/ 24 h, tot mai bine decât centrala dar mai incomod. Concluzionez că randamentul centralei electrice este cu cel puțin 25% mai mic decât al celei pe gaz iar costurile sunt de trei ori mai mari dacă nu mai mult. Pentru a mă descurca, am inserat un termoșemineu cu bazin în circuitul de calorifere și fac foc, funcție de frig, odată sau de două ori în zi iar pe noapte folosesc un radiator, apa caldă păstrându-se fierbinte până a doua zi. Centrala o folosesc rar, doar pentru menținerea temperaturii când am musafiri și încălzesc toată casa în prealabil cu termoșemineul. Chiar dacă m-am cam lungit, sper să fi fost de folos!
Acum sunt cele mai bune centralele electrice, energia electrică este foarte ieftină, 1,3 Ron/kw. Mulțumim ministrului energiei, să-i de-a Dumnezeu sănătate lui și la toată familia lui. Era foarte scumpa înainte, 0,68 bani/kw.
Nici gazul nu e ieftin, nici peletii. Nici lemnul. La lemn mai pui si disconfortul, taiatul, crapatul, spatiul de depozitare, munca zilnica de curatat camera de ardere samd…Renunti la fumat, alcool, dulciuri, cafea, si platesti curentul….
Dețin o casa de 90 m ,doar parter, in centrul Bucureștiului. Casa este izolata cu polistiren de 10 cm,vata minerala in tavane false ,geamuri tripan salamander. Încălzirea se face cu centrala protherm Ray 14kw montata împreună cu 8 calorifere. Consum mediu 1200-1300 kw in cele mai friguroase luni. Concluzia mea este că dacă locuința este bine izolata și este până în 100 m rentează mai mult pe curent decât pe gaz.Eu unul n as risca cu bomba n casa sa explodeze sau știu eu ce pierderi de gaz sa murim axfisiati pentru o diferență de 100 lei pe luna la factura. Centrala electrica este foarte silențioasă ,nu are nevoie de autorizații ,n are iscir ,n are revizii nimic. Este strict părerea mea personală după 4 ani de utilizare a centralei electrice.
@@BlogdeInstalatii In timpul verii plătesc 300-350 lei lunar curentul ,însemnând aer condiționat ,tv,boiler ,lumini etc. Iarna plătesc cu totul undeva la 1000-1200 lei lunar. Scăzând consumul pe care l as avea și vara rezultă că centrala consuma undeva intre 700-900 lei pe lună în cele mai friguroase luni.Mai mult de atât n am platit niciodată. Am termostat de ambient,cat santem la serviciu sta pe 21.5 grade,când ajungem acasă pe 22 grade .
@@BlogdeInstalatii am sa trec videoclipul tau la favorite dacă vreodată sunt întrebat de cineva ce cred despre centrale pe curent ai pot arata acest videoclip.
Interesant si ft bun subiectul ... parerea mea este ca pretul este sus inca. O montam electrica pentru ca e mai putin deranj, adus de teava de gaz ... care este infim pana la urma ... pe termen mediu si lung se justifica un pe gaz ... din ce spun domnii in scrisori reiese ca oe curent sare destul de mult ..... Intra-adevar acolo unde nu ai gaz nu ai alte posibilitati decat asa, ca sa fie fara lemn fara deranj fara mizerie si fara ...
4:10 DOMNUL INGINER sau cum te autonumesti la minutul 4:10 40KW/h x6h/zi >240 KW /zi x 0,75 ron> 180 RON/ zi x30 zile > 5400 RON/luna ,deci terminati cu aberatile si cu centralele electrice ,va spun din propie experienta e o adevarata pacaleala
Alex, chiar sunt inginer, nu ma autonumesc asa :) Multumesc pentru calcul si pentru observatii. Consumul la centrala electrica este mai mare de cateva ori decat la cea pe gaz.
bobitule, s-a facut o greseala, acei 40kW erau pe zi, dar nu 24h, ci in 6h pe zi, cum dracu sa consume 40kw pe ora? deci daca inmultuesti 40 * 0.75, ghici ce = 30
@@szekelyistvan9390nu cred ca de 4 ori, dețin asa ceva, cel mai confortabil, instalație în pardoseala, plita pe inducție, cuptor electric și boiler, undeva a la 7-800 lei/ luna de iarna, și cu - 17, amprenta de 91...
Am centala electrica de 3 ani protherm 6 kw ,incalzeste 70 metri patrati,consumul este cam de 1000/1200 kw pe luna in functie de frigul de afara,este pe mono fazic.
@@BlogdeInstalatii am in plan izolarea casei,sa vad atunci care este consumu.,am contract cu enel ca si consumator mai mare cu 49 de bani kw-atu cu tot cu tva.,pret la nivel cu trifazicu.
Se merita doar daca ai casa sau apartamentul bine izolat. Se merita mai ales la casa unde ai o instalatie electrica moderna, adaptata consumului, daca ai si panouri solare este un bonus ca se mai reduc din costuri. Oricum viitorul este electric, avem un Soare sa-l folosim zic, nu?
Am o centrală Protherm Ray 9kw, trifazică. Mai detin un boiler Ariston 1800 W si o plita elictrică 3000 w. In ianuarie 2023 am platit 1400 de ron/ luna, la o casă de 57 m2 locuibili. Sunt multumit. Voi opta pe viitor si la un sistem fotovoltaic on-grid de 10kw trifazic.
Buna ziua, domnule inginer! In conditia in care locuiesc la tara, este mai avantajos sa imi cumpar o centrala pe lemne sau pe gaz? Tin sa mentionez ca nu sunt conectat la gaz, si va fi nevoie sa imi cumpar un rezervor GPL, cred, imi cer scuze daca gresesc, nu lucrez in domeniu. O zi frumoasa!
Eu am o pompa de caldura, marca termocasa, de 14 kw termici ,la o casa de 200 mp bine izolata ,in Suceava, la 23 grande consum între 700 si 900 kw luna.
Pompa de caldura da ....se poate la monofazat pompa nu consuma 12kw ....la pompa de 12kw termic consumul e aprox.2.5kw 3kw.maxim maxim.....cauta la producator COP_ cat ieste_....ex.daca e 5...adica consuma 1kw si produce 5kw termici antelegi? Termocasa 12 kw...nu inseamna consum de 12kw...consumul max.3kw h. Tinand cont caci nu merge non stop
Daca ai contract cu Enel de 6kW, nu poti sa-ti iei centrala de 9kW. Cum depasesti 6kW se decupleaza curentul. Nu de foarte mult timp, se poate trece la 10kW (monofaza) contractuali. Si chiar si la 10kW contractuali, nu poti sa folosesti o centrala de 9kW in acelasi timp cu o masina de spalat, sau o plita pe inductie, sau oricare consumator care depaseste 1kW. Cine are posibilitatea sa-si traga curent trifazat, economiseste, avand o mai mare eficienta.
@@BlogdeInstalatii Cine are posibilitatea sa-si traga curent trifazat si sa adopte o solutie trifaza, amortizeaza costurile. Intre GPL si curent monofaza nu sunt diferente de pret notabile. Eu folosesc mai mult curentul electric decat GPL pentru practicitate. In trecut am folosit si metan pe o perioada de 5 ani de zile. Costa un pic mai putin, dar costa si metanul si mare afacere nu faci.
Buna ziua, Despre centrala electrica am facut cateva materiale care va pot ajuta. Atat cu alegerea cat si cu consumul. Intrati sa le vedeti aici: Articol: blogdeinstalatii.ro/centrala-electrica/ Video despre consum: th-cam.com/video/xniyApS987A/w-d-xo.html Video despre alegere: th-cam.com/video/Ri9AJAnAdUU/w-d-xo.html Apa calda cu centrala electrica: blogdeinstalatii.ro/centrala-electrica-cu-preparare-apa-calda-menajera/ Sper sa va fie de folos. Toate cele bune.
Incalzirea electrica este de luat in calcul doar in lipsa gazelor. Factura pentru gaze va fi la aproximativ jumatate din cea de curent la aceeasi caldura furnizata. Am o casa de 220mp foarte bine izolata (sus, jos, pereti, geamuri tripan de calitate), tocmai montez centrala electrica, ma astept la 1500 lei/luna in lunile mai friguroase. De fapt am facut proba cu cateva calorifere electrice, la temperaturi medii de 0 grade sunt necesari 5 kw permanent pentru 23-24 grade in casa, cand scade temperatura mai trebuiesc adaugati 1-2 kw.
Am montat centrala de 14kw dar setata pe max. 9kw, noptile trecute au fost 0 grade in Bucuresti, cu termostatul setat pe 24 grade centrala functioneaza 6 minute la puterea de 7kw si 4 minute pauza, la temperatura exterioara de 5 grade celsius se inverseaza, functioneaza 4 minute si pauza 6-7 minute. Deci pentru 0 grade temperatura exterioara voi avea o factura la curent de (24 ore x 0,6) x 7kw x 0,5 lei x 30 zile = aprox. 1500 lei. Se cam potriveste proba mentionata mai sus cu calorifere electrice. Estimez ca la -10 grade va merge centrala permanent iar la -20 nu va mai face fata, va trebui sa-i las toata puterea de 14kw, ori reglez temperatura din termostat ceva mai jos si mai opresc din caloriferele din camerele nefolosite. Cat spatiu se poate incalzi pe gaz cu o factura de 1500 lei? Mult mai mare spatiu, probabil o pensiune mai mica.
Nu am varianta ieftina, nu am prevazut spatiu tehnic pentru o centrala pe lemne/peleti si nici nu cred ca mi-ar place mizeria, fumul si bagatul pe foc iar gazele nu sunt accesibile pe strada mea momentan. Am varianta finala de a fugi iarna la bloc si sa asigur doar o temperatura minima in casa. Asa platesc toti care au incalzire electrica, binenteles corespunzator cu spatiul incalzit. Si curentul electric tocmai se scumpeste si vor mai urma scumpiri odata cu eliminarea tarifelor reglementate pentru utilizatorii casnici. Valoarea facturii impartita la kwh era pana acum cca 0,5 lei, urmeaza cca 0,7 lei. Pentru cine nu stie de ce e curentul electric scump, va spun eu: statul si UE sunt principalii vinovati (UE pentru ca vrea sa scape de centralele pe carbune si impune niste costuri de descurajare). Cam acesta e cursul: pretul curentului la bursa e in medie 0,23 lei, distribuitorul il cumpara si ni-l da noua cu 0,37-0,41 lei. In profitul care iese distribuitorului, de 0,15 - 0,18 lei/kwh ar trebui sa intre toate cheltuielile de transport, distributie si altele. Ar fi un pret convenabil, nu? Dar nu e chiar asa, se mai adauga taxa de intrare in retea, taxa de transport, taxa de extragere din retea, taxa de sistem, certificate verzi, taxa de cogenerare, acciza si peste toate se aplica TVA si de la un 0,4 lei/kwh ajungem la peste 0,7 lei/kwh adica aproape dublu. .. Pana la urma acciza, taxa de cogenerare si certificatele verzi sunt o forma de impozit la care ne obliga statul si culmea, mai platim si TVA la acest impozit. Chiar daca distribuitorul ar renunta la profit si ne-ar da curent gratis tot am plati vreo 0,3 lei/kwh pentru ca acestea au valoare fixa per Mwh indiferent cu cat il cumparam in realitate. Lucrurile stau si mai rau la benzina si tigari, acolo statul ia grosul, mult peste jumatate din pretul pe care il platim. Mi-ar fi placut ca neamtul sau ungurul sa promita in campania electorala eliminarea tuturor accizelor si taxelor aiuristice de la benzina si de la curent. Nu va faceti sperante cu fotovoltaicele, acestea desi au ocupat multe hectare din tara furnizeaza doar 3% din curentul produs in tara, eolienele stau mai bine dar grosul vine tot de la carbune.
Am un apartament de 55 mp și dacă aș putea înlocui centrala de gaz cu una strict electrica adică dacă este rentabilă din punct de vedere financiar? Mulțumesc anticipat pentru răspuns
Cât de scump ? Nu am decât un aragaz o centrala pe gaz (pentru încălzire și apă caldă menajeră) o mașină de spălat rufe Nu le folosesc/ nu le as folosi pe toate în același timp De aceea am simtit nevoia de a solicita o opinie referitoare la centrala electrica de apartament
Bună dacă puteți sa îmi spuneți unde introduc sonda de la kitul de vana cu 3 cai ca nu îmi arata pe nici o schiță unde exact pe tur pe retur la ieșirea din centrala sau din boiler?
Salut! Ce parere ai despre centralele electrice pe inductie? Sunt de vanzare pe internet dar nu si in marile magazine. Ele promit un consum cu 40% mai mic dar nu gasesc pe nimeni care sa faca un review despre ele
Nu-mi este clar de ynde vine diferenta de consum de 40%. Centralele electrice au randament de 99%. Ce poate sa fie mai bun de atat? Intre timp, centralele electrice sunt mai ieftine, si au service mai bun. Plus ca se gasesc piese de schimb mai usor.
Salut,detin o garsoniera mica,de 22 mp,la ora actuala detin un boiler electric pnt apa calda si un convector pe gaz pentru caldura,as dorii sa pun o centrala electrica,as dorii sa stiu daca anulez tot,boiler+convertor si montez o centrala de ex 3kw..as dorii sa stiu daca o pot folosii si pentru apa calda la baie,bucatarie si pentru caldura...si as dorii sa stiu care ar fii costul facturii..cum se calculeaza?
Salut Cosmin,am rugămintea să-mi dai o părere despre cele trei centrale termice electrice de 6 kW,care să aleg între Bosch, Vaillant și Protherm? Am văzut că Protherm și Vaillant au randament de 99.5% , față de Bosch cu 97.5% , mi-e greu să aleg intre aceste branduri, și nu înțeleg de ce prețul la Protherm de 9 kw este mai ieftin față de 6 kw? Mulțumesc anticipat.
Aș dori să montez o centrală electeică de 18 kWh la o casă de ~200 m2. Casa are momentan doar tavanele izolate și ferestre și uși termopan. La ce costuri ar trebui să mă aștept? 🤔
Am o centrala electrica de 18 kw trifazica, am renuntat sa o folosesc pentru ca este consumul foarte mare,cazul meu la o casa de 120 mp.Ca si idee cam 3300 lei lunar.Am achizitionat o pompa de caldura aer-apa,foloseste aerul care-l transforma in caldura, centrala este de 9kw.consumul este cam de 600 lei /luna cu apa calda cu tot.In lunile foarte friguroase,ianuarie,februarie pe puterea 7 cu functionare non stop,am uitat sa mentionez functioneaza fara termostat de ambiant la mine,ajunge la 1000 lei lunar cu apa calda cu tot. Daca folositi termostatul de ambiant costurile scad mult.
Salut...acum aproape de 2024..ce preturi sunt la faxturi?de ex..la un apartament de 33mp se merita cea electrica??sunt 2 calorifere unul mic la buc si unul la baie..apartamentul este incadrat..ka ce costuri sa ma astept?
Buna ziua, va rog cu respect, sa ma ajutati cu un sfat: avem o casa de tara izolata la exterior pana la nivelul geamurilor, casa de caramida si geamuri termopan. Am masurat volumul camerelor (4) doua holuri si 2 bai = 191 mc si in mp 85. Rugamintea ar fi sa ne recomandati o centrala electrica la 380 V, intrucat am facut cerere pentru marirea de putere. Cum calculam marimea caloriferelor/camera? Va multumesc!
Salutare din nou. Am revenit cu un update la postarile mele si consumul pt luna februarie. Am pastrat aceleasi conditii ca in lunile trecute inclusiv 22 grade in interior non stop. Deci centrala functioneaza mereu. E drept ca a fost mai cald in februarie decat in ianuarie si consumul a fost de 1050 kw pentru toata luna doar centrala. Deci 1050x0.70=735 ron pentru aceasta luna.Pentru mine este bine si sunt foarte multumit...ma asteptam atunci cand am montat centrala la niste consumuri fenomenal de mari...insa nici nu sunt mici... dar in cazul meu ma declar foarte multumit.Caldura gratis nu exista si fiecare sistem are plusuri si minusuri...depinde ce cauta fiecare...dar viitorul este electric
Cosmin33 este vorba despre un spatiu comercial de 80m patrati structura de beton cu zidarie din bca si izolatie de 10 pe exterior.daca te mai pot ajuta cu ceva sfaturi din experienta mea te rog sa ma intrebi.Multumesc
Am gasit gata.Merci mult.Deci se pare ca nu e chiar asa sperietoare centrala electrica.Eu daca am 100mp utili si cu izolatie dubla fatza de cladirea ta ar trebui sa ies la un consum foarte bun,teoretic.
In video asta unde am facut coment este un domn Gabriel care si-a montat singur centrala si spune ca este inginer in automatizari , roboti etc el spune , pare un om ok , si as fi vrut sa pot sa iau leg cu el sau cu altcineva care se pricepe la centrale electrice deoarece urmeaza sa achzitionez una si sa o montez dar ma interesa un om mai bazat pe partea asta ca sa vad ce mi s-ar potrivi ....sa nu fie nici mare nici mica ...
Știe cineva să-mi zică dacă pt a seta centrala electrică Bosch 3500 de 4 kw ( să functioneze după termostat ambiental cu fir programabil și să nu mai functioneze pompa continuu) este nevoie de specialist de la Bosch? Mulțumesc!
Salut eu am O centrala romstal de 24kw și bineînțeles sporul de putere de la 1 ianuarie a scăzut la 10 kw pentru trifazat unde e și centrala am am dat pe 8 kw și îmi consumă 170 kw pe zi ??? Ce crezi ca e de făcut ?în condiția în care doar 3 calorifere folosesc !
Am.o centrala vaillant de 9kw, consumn lunar între 2000/2500 pe 4 camere( 2dormitoare 1 baie 1 calorifer, casa izolata exterior, temperatura 22 pe termostat de ambient si robineti termostatati. Cam mult, anul acesta ma schimb pe gaz.
O centrala indiferent de care consuma atat cat pierde cladirea!E mai ieftin pe gaz sau pe lemn ori alt combustibil pentru ca electricitatea este o sursa de energie finala,fata de restul care sunt surse primare si nu au in pret didtributia si mentenanta!
Buna, stau pe ganduri si nu stiu ce sa fac..Am un proiect de 55 m2 utili pe care intentionez sa o finalizez anul acesta. Pe proiect am trecut o centrala electrica de 9 kw. Nu am gaz in localitate, asadar optiunile mele sunt Lemn, peleti, curent sau gaz proopan la butelie. Izolatia va fi de 15 cm vata plus polistiren de 5 planseul inspre pod plus pun o izolatie de lana de oaie sub planseul de beton, in in camerele unde pun lambriuri pe tavan. Ce ati recomanda intre centrala pe curent sau centrala pe GPL ??? Ar consuma mai mult de 1000-1200 de lei pe luna cea electrica ? Am vazut ca nici cele pe gaz nu consuma putin… Multumesc
@@bogdanavram756 Nu am primit. Dar m-am hotarat la gaz propan la butelie intrucat in decurs de maxim doi ani va veni gazul natural. Curentul nu e optiune…Oricum sunt la faza de zidit acum, mai este pana finalizez.
da. dar nu se merita fiind veche casa. implicit si cosul. tot ce pot face e sa il sparg de tot. si alt cos. cel de acum facut de nemti practic e cos si afumatoare.
O centrala pe curent putem spune ca are randamentul 100%. O centrala clasica (fara condensare) pe gaz are randamentul de 70%. Poate centrala e mai veche sau cel mai frecvent caloriferele sunt subdimensionate, din aceste motive putem considera randamentul ca fiind 60%. Presupunem ca avem nevoie de 1000kWh intr-o luna pentru a ne incalzi. - pe ELECTRIC la 0,64 lei/kWh insemna 1000kWh x 0.64 = 640 lei - pe GAZ la 0,17 bani/kWh, la un randament de 60% necesarul este de 1000kWh/0,6=1666 kWh. 1666kWh x 0,17= 283 lei. Deci pe curent ne va costa mai mult decat dublu. La noi transportul si distributia scumpesc curentul foarte mult. Se produce cu 8-9 bani iar la consumatorul final ajunge la 64 de bani.
Centrala protherm de 12 kw la un spatiu de 80mp si o inaltime de 2.7metri,incalzire in pardosea.....unul dintre pereti este complet din sticla termoizolanta...in rest izolatie de 10 exterior si zidarie de bca....este un spatiu comercial unde se deschide usa mai mereu....consum la o temperatura de afara intre +4 si -5 si termostat de ambient la 22 grade constant fara sa modific nimic pe noapte sau weekend si temperatura agent termic din instalatie la 30 grade,1200kw doar centrala...la 0.70 bani kw-ul...840ron....este drept ca poate cu gaz era mai ieftin cu 2-300 de lei pe luna dar la final pe iarna diferenta asta nu e atat de mare incat sa spui ca te rupe la buzunar avand in vedere ca si gazul necesita ceva revizii...cand se incalzeste toata suprafata pardoselii si se ajunge la temperatura de ambient dorita centrala se opreste dar pardoseala incalzita emana caldura inca mult timp dupa aia...evident ca centrala electrica si calorifere este o combinatie nasoala dar cu incalzirea in pardosea mi se pare ok si mai sigur decat gazul.Acum fiecare cum considera...
E buna foc.La o casa de 80mp,neizolata,consum full electric cu o centrala Protherm 9Kw la 220V,costurile au fost de aproximativ 9.000ron din Septembrie pana in Mai.In perioadele insorite apa calda menajera a fost asigurara de un panou solar.Deci in concluzie media este undeva la 900 lei/luna cu incalzire si apa calda(partial) generate electric.
Salut Cosmin, spune-mi te rog daca nu te superi, pe un cablu de 3x4mm cyaby tras pe sub placa de beton direct din tablou la centrala , cu priza speciala monofazata de 32a, duce acest tip de centrala de 6 kw , sau si mai mare de 9kw? Ma refer la centrale Bosch tronic heat 3500. Multumesc
Nu rezistă instalația electrică monofazată. Vă spun acest lucru din experiența proprie. La 6 kw, dacă mai utilizați în același timp și un alt consumator mare pe instalația casei (aspirator, mașină de spălat sau altceva), va declanșa siguranța generală, altfel, va lua foc branșamentul sau vor ceda conexiunile acestuia la rețeaua electrică și veți rămâne fără electricitate. Soluția sigură pentru centrala electrică este instalația electrică trifazată.
Nu apucați taurul de coarne. O fi o investiție mai ușor de realizat, dar când e vorba de coturi lunare pentru a locui comfortabil, e incontestabil mai mare. Am centrala termica pe gaz de 14 ani ,iar cel mai mult am plătit gazul 500lei. Dacă aș face o medie lunară pe timp de iarnă nu cred că aș depăși 250de lei.
Sa te vad dupa ce nu mai subventioneaza astia pretul gazului cam cat te va costa. Basca sa stai la mila rusilor cu livrarea. Prefer de departe panouri fotovoltaice si centrala electrica.
Dețin un Vailant de 14 kw trifazata despre consum ,la o casa de 110 mp locuibili cu izolație de 10 cm și o temperatura medie afară de 0 grade consum lunar medie 2400 kw * 6.4 bani kw 15360 Ron. Foarte scump.Unde exista posibilitate pe lemne ,peleti ,biomasa sau gaz nu rentează pe curent.
Hai sa va spun ceva: se tot bate moneda pe incalzirea globala, pe faptul ca taiem padurile ,ca poluam. Eu nu cred in incalzirea globala, asa cum nu cred nici in covid. Pai daca vdeti sa nu mai taiem padurile, de ce nu faceti ceva in sensul asta?? Nu ar fi normal ca sa reduceti pe timpul iernii de la 1 noiembrie si pana la 15 martie, pretul la energia electrica la jumatate?? Asa lumea ar pune centrale electrice si am reduce poluarea!! Dar de ce nu se face asta? Pentru ca ei nu mai castiga bani cu lopata, iar pentru ei asta e important , nu incalzirea globala. La covid e la fel. Spuneti ca este un virus super mortal, dar in loc ca testarea sa fie gratis, jecmaniti oamenii sa faceti avere pe timp de plandemie. Numai minciuni debitati. Apropo...masinile electrice polueaza mai mult ca masinile cu combustie interna. Procesul de fabricare a bateriilor este mai nociv pentru planeta decat orice, de la extractie si pana la fabricile pline de tot felul de substante chimice, care deverseaza totul in apa si pamant. Pe timpul lui Ceausescu am invatat ca paduriel absorb monoxidul de carbon emanat de masini, cosuri de fum, etc. Pai de ce nu plantati paduri bai criminalilor, doar le taiati?? Asta e adevarata poluare, nu prostiile voastre.
Salut.Mosule, mesajele pe care lea-i prezentat sunt bune, informatii bune e bine ca ne informezi .Dar eu am convertit metri cubi de gaz consumati la incalzire si ACM dupa factura de gaze in kw si sa stii ca e aproape foarte bun calculul, numai ca RONii socotiti in kw sunt mai multi decat RONii platiti pe gaz ,sunt nelamurit aici recunosc. Eu cred ca astia ne taxeaza la kw incorect ,e bine ce zic ? Numai bine.
Am centrala electrica 6kw(6000w consum 50lei 3 zile încălzesc 4 camere o baie și un hol la minus 26 in 2021 total pe 4 luni 1600lei am mai aprins cate un foc in 3 sobe ,am folosito cu economie deoarece am monofazat siguranta 32A maxim 7kw maxim pot consuma mai am boiler 2000w trebuie sa sting o siguranta la centrală sa echivalez cei 7000w am centrala de pe emag 1750ron conter heating plus transportul la emag. Trebuie sa tragi cazuri de la contoar de 6 altfel le topește firele de 2,5 poti folosi 2 sigurante,centrala are 3 sigurante fiecare are 2000w le dai pe on in functie de necesitate cat vrei apa in instalație,vine cu vas expansiune 9l are ceas bari si temperatura apei plus reglaj termostatul.. poti sa adaugi ul alt termostatul eu am pus logictherm la ora de sa pornească in ziua de are 7 zile și vro 8 -12programe de pornire in ziua respectiva. Lemn vs electric recomand lemn daca esti pe calorifere daca ai sobe si faci foc la 3 sobe recomand electric, daca ai gaze este cam același lucru la bloc trifazat nu am auzit. Casa mea are 50-60mp aproximativ. Succes depinde la fiecare de necesitate cu lemne ajungea. La 2000-3000ron electric 4 luni 1600ron asta pt ca in cazul meu făceam 3 focuri daca aveam centrală probabil era mai avantajos pe.lemne dar costurile sunt mai mari..urmează sa adaug puffer sau șemineu cu erpentina pentru a ajuta centrala pt ca nu am 3 faza si mai folosesc curentul si la alte electrocasnice si nu o pot folosi la maxim pt randament bun temperatura camerei 20-29° iarna 2021 va salut.
@@tedyciprian123 de ex..la un apartament dd 30mp..cu 2 calofirefere de 1m..plus unul potprosop la baie și unul de 40 cm la baie..ce consum poate avea??apartamentul este încadrat la mijloc..plus izolat
Având în vedere că prețul gazului se dublează e ok sa schimb cu o centrala electrica sa sa pun una pe condensare ? Care ar fi alegerea mai buna la un apartament trei camere? Multumesc
Salut,ia in considerare pozitia apartamentului(bate soarele ziua?)pe urma ce pereti ai in contact cu exteriorul 1?2?3?ce izolatie are imobilul?daca are...deocamdata luate in calcul aceleasi conditii chiar si cu o scumpire de pest 100% la gaz este mai ieftin pe gaz.Problema este ca eu cred ca se va scumpi si curentul.Eu am calculat si la preturile actuale in acelasi conditii pe curent este cam de 3 ori mai scump decat pe gaz.Desi eu sunt pro electric (daca imi fac casa nici nu imi trag gaz)si stau in brasov (cade muntele pe mine).Eu imi voi lua electrica pt.ca fiind constructie noua voi izola afara de 20cm...si inauntru voi lasa distanta intre peretele exterior si cel interior,incalzirea se va face numai in pardoseala care va vi izolata pentru a radia caldura in sus nu in pamant.
@@Thelastmistake Multumesc mult pentru răspuns. Încă nu am izolat apartamentul.e planificat pentru la anul.Am 4 pereți exteriori. O să mai stau anul asta cu centrala curenta și o să fac un upgrade la una pe condensare. O zi minunata.Eram mai mult îngrijorat că tot se scria că o sa de-a gaz cu porția anul asta.
Detin o centrala electrica bosh de 9 kw si as vrea sa știu cum se calculează consumul pe treapta 1,2,3 adica pe treapta 1 consuma 1000 w , treapta 2 ,2000w ca nu am înțeles ms
Salutare! Daca aveti o centrala Bosch de 9 kW, ea are 3 trepte de putere a cate 3 kW! Tr1=3 kW Tr2=3 kW Tr3=3kW Daca functioneaza pe doua trepte, inseamna ca va consuma 6 kW / ora Sper ca ati înțeles!
Eu sunt instalator am montat 2 centrale de 6 kw te rog să mă crezi consumă mai ales la pornire am mai studiat pe net o centrala pe inductie era rusească da pretul curentului tot mare este , gazul încă este suportabil dar il vor scumpi iar oricum dacă cauti o economie maximă este centrala în condensare pe gaz si în tandem 1 şemineu cu boiler încorporat acel boiler poate fi termoelectric , bivalent trivalent etc bine acest proiect l-am executat la o vilă cu suprafata de 320 mp destul de mare dar randamentul este cu adevarat bun pe timp de iarna restul fara suparare dar electric în România este o poveste frumoasă 😁
Ovidiu, sunt mntate la noi in tara zeci de mii de centrale electrice. Consuma mai mult decat una pe gaz. Dar in unele situatii, sunt preferate de beneficiari. De exemplu daca nu vrei sa fi fochist la cazanul pe lemne si sa faci focul la fiecare 3 ore.
Buna ziua, Pentru alegerea centralei termice, va recomand aceste resurse: Articol: blogdeinstalatii.ro/cea-mai-buna-centrala/ Calculator: blogdeinstalatii.ro/oferte/calculator-centrala-termica-pe-gaz/ Video: th-cam.com/video/pbSSuWMXfeA/w-d-xo.html Sper sa va fie de folos. Toate cele bune.
Salutare si fac un update pt luna martie...aceleasi setari fara nici o modificare... au mai fost unele seri reci,adica ceva cu minus dar nimic de speriat....310 kw consum centrala....310x0.70=217 ron....va salut si daca aveti intrebari nu ezitati
Da...nu este de speriat...acum sigur ca depinde fiecare ce setari are...cum am mai mentionat,cu incalzire in parosea este super ok...cu calorifere este o combinatie nu tocmai fericita.Astept intrebari pentru cei interesati si de alte aspecte
Salut Ciprian.Cam cat timp functioneaza centrala ai idee ? Ma refer la porniri si functionare pe zi.Am un prieten cu incalzire in pardoseala si chiar daca foloseste 39-45de grade pe tur ii functioneaza cam multe ore pe zi..
Cosmin33 Salut Cosmin, pai eu o las permanent sa mearga la 21,5 grade si ea isi face treaba singura in functie de nevoi.Total am platit din noiembrie si pana pe 2 iunie 3800ron
Cosmin33 eu pe tur folosesc 35 grade temperatura agentului termic....iti mentionez ca in postarile anterioare ca am un perete total din sticla(2.3m inaltime pe 8m lungime) si cred ca ajuta mult in zilele cu soare care bate direct in pardosea si o incalzeste...dar depinde de multe conditii cum ar fi izolarea,aerisirea...eu unul am constatat ca functioneaza mai ok daca o las in pace la 21,5 grade pe termostatul de ambient...e un musai sa ai termostat de ambient...in rest voie buna...la gaz nici nu ma mai gandesc...eu sunt multumit si daca te mai pot ajuta cu unele sfaturi te rog sa nu eziti sa ma intrebi
@@Rby20 La consumatorii casnici nu se instaleaza putere mare electrica - chiar si pe trifazic. 75 de kw este uz industrial. Probabil trebuie un transformator separat pentru asta. Discutati cu un electrician, este mai in masura sa va indrume.
E cazul sa trecem înapoi pe sobe de teracota că prea sunt scumpe toate. Cu teracota E cel mai eficient și mai confortabil de stat în casă. Cu câteva lemne încălzești casa și ține căldura până a doua zi.
@@AlbertofullHd Da, ai scris 668 kw/ora ceea ce inseamna altceva decat 668 kwh referindu-se la consumul de energie electrica pe timp de o luna. S-ar scrie 668 kwh/luna.
@@AlbertofullHd Eu nu incerc s-o cotesc, doream doar sa te corectez nitel. A mentine o casa intreaga la 24 grade celsius, timp de o luna, iarna, nu-i exagerat. Depinde insa de omul care plateste acest consum.
Bună ziua este adevărat consumul este foarte mare eu am una de 21kw am unconsum pînă la 4800kw pe lună la temperatură mare casa este izolată foarte bine
toti inginerii stiu ca pe electric la noi in tara te costa ±20% mai mult ca pe gaz. si daca pui si costul transformarii bransamentului din monofazat in trifazat...
Nu va inteleg, de ce sa pun centrala pe curent sa trag țevi sa montez calorifer cînd este la fel de simplu să cumperi niste calorifere electrice și le pui unde vrei și gata cu totul.
Pt. ca, caloriferele electrice au randament foarte prost. Adica caldura pe care o emana este mica in raport cu energia pecare o trage de la priza. In general eficienta caloriferelor electrice este de 20-30%. incalzirea cu calorifere electrice este ce-a mai ineficienta solutie.
Am incercat ambele variante insa desi randamentul si factura /sunt aceleasi caloriferele prezinta un mare pericol de incendiu, la orice consumator de peste 1kw se observa ca stecherul e cald datorita reistentei de contact care va tot creste pana se ajunge la un mic arc electric si daca nu sunt schimbate frecvent priza si stecherul vor lua foc la un moment dat. Alt motiv pentru care am renuntat la caloriferele electrice este comanda centralizata pe care o ofera centrala prin termostatul de camera programabil, se mai poate adauga la motive si incarcarea echilibrata a fazelor. Cu monofazic nu se poate incalzi o casa, poate una foarte mica in care nu mai ai alti consumatori importanti (plita electric, cuptor electric etc.).
Salutare! Doresc sa aflu cateva informatii despre exploatarea centralei enectrice intr-un mod cat mai efficient. Prin urmare, se dau urmatoarele: Casa P+M 90mp, Izolatie exterioara polistiren 10cm, vata minerala 15cm + folie aluminiu cu bule la acoperis, centrala electrica Vaillant 9kW, incalzire in pardoseala in toate camerele, thermostat ambiental cu reglaj de la distanta. Centrala este legata la current trifazat. In meniul centralei se poate regla temperatura pe Tur, puterea de la 1-9kW si presiunea. In cutia de distributie pentru incalzirea in pardoseala, exista montat un alt termostat manual langa grup amestec. Tinand cont ca se poate alege puterea la care sa lucreze centrala si temperatura pe tur pentru a mentine, de exemplu, o temperatura ambientala de 20 grade, cum este mai bine sa functioneze centrala: sa fie temperatura pe tur mai mica, gen 30 de grade si puterea centralei sa fie de 6kW sau sa fie o temperatura pe tur mai mare, gen 40-45 grade si puterea centralei de 9kW? Am formulat aceasta intrebare pentru ca in prima situatie, pentru a incalzi camera la 20 grade (avand termostatul instalat, cel care va porni si opri centrala) centrala va lucra mai mult timp pentru a recupera cele 1-2 grade pierdute, fata de a doua situatie cand, pentru a recupera cele 1-2 grade pierdute, centrala va lucra mai putin pentru ca va incalzi agentul termic mai repede si la o temperatura mai mare, oferid astfel posibilitatea ca pardoseala sa fie mult mai calda si sa incalzeasca mai repede camerele. PS: cele 1-2 grade pierdute la care am facut referire mai sus reprezinta diferenta in jos pentru a declansa termostatul pornirea centralei. Si o alta intrebare: care mai este rostul acelui termostat de la grupul de amestec daca eu pot seta temperatura din meniul centralei? Adica, termostatul de la grupul de amestec este setat pe 30 grade, si in mediul centralei aleg 45 grade, care din cele doua vor fi luate in considerare? Multumesc anticipat!
As merge pe varianta cu centrala setata la putere maxima sau aproape de maxim. Pentru ca acesta este necesarul de caldura si (probabil) va modula singura puterea. Iar agentul termic ar trebui setat undeva intre 45 - 55 grade daca aveti kit de amestec pentru pardoseala.
Problema cea mai mare nu e consumul ci faptul ca e foarte scump curentul electric, defapt nu curentul e scump ci taxele vietii, tarife de distributie etc, pai la o factura de 400 de lei, daca te uiti la taxe, platesti 200-250 lei doar taxele.. Cand nu vor mai fi taxele astea imense, atunci imi voi baga centrala electrica, adica niciodata..
Dragii mei,la un buzunar gol si un leu este mult....viitorul este electric...fac un update la consum pe luna ianuarie cand au fost temperaturi de -12 noaptea si -5 peste zi....plus minus cateva grade....acelasi spatiu ca in comentul de mai jos,aceeasi temperatura de ambient de 22 grade,etc...consum de 1300kw toata luna doar centrala pentru ca am instalat contor separat doar pentru centrala ca sa monitorizez consumul...1300kw x 0,70ron=910 ron.....consum real si fara atatea minciuni...pentru cine isi permite eu spun ca merita pe electric....sigur ca sunt variante mai ieftine dar prea multa hartogaraie si umblatura.Eu unul sunt multumit...si va spun ca am instalat centrala electrica sa pot trece iarna pentru ca cei de la gaz au niste termene de instalare si bransare la retea de spui ca lucreaza la NASA.Am fost speriat la inceput dar acum dupa 3 luni si jumatate sincer spun ca nu mai vrea gaz nici sa ma roage.Este mult de vorbit pe tema asta si multe de luat in calcul...daca lasi centrala in pace sa mearga liniar si mereu constant la o temperatura este mult mai ok decat sa tot o ridici sau cobori sa nu consume.Diferenta de la gaz este cu siguranta dar eu unul am tot mai multi prieteni care trec pe electric la apartamente si sunt super multumiti....insa sa nu uitam ca toate tin de foarte multi factori....Va salut si o sa revin cu consumul pe luna februarie
Se va stopa producerea de centrale pe gaz indepand din 2025. Va fi interzisa montarea de centrale pe gaz in UE incepand cu 2025. Asa ca probabil varianta centralei electrice va deveni populara la nivelul Europei.
Multa lume greseste calculand la limita puterea. Regula: orice masina termica indiferent cum o cheama (frigider; cazan; centrala; motor etc) este in consum specific minim la 1/3 din puterea nominala. Nu are legatura consumul specific (util) cu consumul maxim. O centrala mic la limita va consuma infinit mai mult decat una de 3X necesarul. E ca si cum ai merge cu autoturismul in a 2-a la 100km/h. O sa consumi enorm iar in plus uzura va fi accelerata. Mereu ma tocmesc cu toti desteptii in centrale pe gaz sa le lase la puterea maxima. Alta jmecherie e agentul termic. Apa chioara are 4200 jouli/kg*grd adica fix 1kcal/kg*grd ; solutia 50/50 antigel are 3500; Castigul cu antigel este 4200/3500 =1,2 adica 20%. Nu mai vb de mersul pompei cu role si altele (racirea mai buna a centralei care va dura astfel mai mult etc). Caloriferele convectoare (cele de tabla) incalzesc cat mai repede aerul dupa care gata. Cele propriuzise cu elementi si fara convectie sunt depasite si ineficiente (vreo 20% din caldura o transit zidului prin conductie). Iar daca convectie nu e nimic nu e (v cuptoarele moderne cu convectie fata de arzatoarele traditionale care nu faceau nimic).
Prietene ... Prima centrala ma tinut 15ani Biasi,timp in care am inlocuit decit daua sonde de temperatura.Costul centralei,materiale si manopera a fost de 53 mililane in 2004.Anul trecut in luna mai am schimbato.Consumul la asta este de 3 m cubi in 24h.Calculeaza sa vezi cit platesc pe luna. Se cauta cu orice pret promovarea centralelor electrice, dar nu se merita.
Astia care vb ca consuma putin centrala electrica fiti atenti am centrala de 9kw cand declanseaza termostatul la o ora jumate doua merge cel putin o oră la temp setată de 21grade faceti calculul ziua are 24 de ore daca porneste la doua ore sunt 12 ore de functionare ori 9 kw sunt 108kw pe zi ,atunci ce vb numa aiureli
Pai dupa cum vad nu se merita sa investesc in centrala,apa prin toata casa ,vreo avarie ceva,nu sunt acasa imi pun mainile in cap cand vin. De 35 ani merg cu calorifer de 10 elementi pe ulei si fac doar intr o camera cald,am si boilar de apa calda,masina de spalat,tv si altele si platesc 170 roni/luna,imi mai iau un calorifer tot ca si asta si il pun in camera cealalta si gata povestea
@@BlogdeInstalatii nu,ca plecam dimineata la 7 si venim seara la 5 e cald in camera,avem izolat si pe afara si pe dinauntru,fac ceva de mancare si la pat.
Ce parere ai despre consumul centralei electrice? Este mare? Scrie la comentarii.
@@georgeboiteanugeorgeboitea654 nu cred că era nevoie sa jigniți chiar dacă ați avea dreptate.
@@georgeboiteanugeorgeboitea654 da.mi voie sa.ti spun ca vocabularul nu te recomanda deloc ca a fi inginer...ai vrea sau ti.ai dori sa fii inginer?esti praf omule....si ce este mai grav,este ca suntem nevoiti sa respiram acelasi aer cu tine pe acest pamant...
Centrala mea electrica vaillant 6kw consuma 60 kw pe zi cu 2 caporifere deschise
Este mai mic fata de 3 focuri in 3 sobe in cazul meu..am centrală 6 kv 1600ron 4 luni cu tot cu casă 2020 2021 ,pe cand cu 3 sobele 2000-3000ron o iarnă , depinde la fiecare. Daca ai calorifere treci pe lemne direct doar ca costa mai mult decât cea electrica(emag conter heating 1750ron 6kw plus tranaport,vine cu vas expansiune,are pompa apa sigurante ceas pentru temperatura.apei si bari,merge la 2 bari)
Te rog sam-i raspunzi si mie ,vreau sa pun centrala electrica cu panouri sare ,ce parere ai ?
Am un protherm de 18kw, trifazica. Apa calda pe boiler de 80l. Am platit decembrie, ianuarie, februarie 1300 lei / luna la o casa de 120mp pe parter. Termostat ambiental. Casa izolata cu polistiren de 10 si podul cu vata minerala de 10 + podit cu scandura.
Destul de mult, dar include si apa calda.
Aveti izolatie la casa?
@@BlogdeInstalatii 1300lei inseamna curentul la toata casa. TV, frigidere, congelator, iluminat, boiler, pc. Eu zic ca este rentabil din pdv al sigurantei in exploatare si a confortului. pe an total costuri curent 5000 lei/an. Cu lemne sau cu gaz + curent+ spart lemne+ etc ajungi la mai mult de 5000 lei. Cu respect Simion Valentin
E mult! Daca se poate mai ieftin de ce sa arunci cu banii? Am o pompa de căldură care are un randament de 5-6 ori mai mare decât o centrala electrica. Eu am pompa apa apa. Dar o pompa aer apa e mai ieftină și tot consuma de 3 ori mai puțin....fiecare face ce vrea...
Nu te supăra dar centrala electrica nu da și apă caldă menajeră? Intreb că și eu vreau sa îmi pun centrala electrica și nu știu dacă sa îmi cumpăr și boiler electric sau nu. Mulțumesc
@@valentinsimion8951 1300 lei lunar. Ai absolvit 4 clase?
Bună ziua,
Am o centrală electrică Bosch de 9 kw montată în septembrie 2021(parcă, la vremea aceea încă nu explodaseră prețurile la curent) dar pe care am început s-o folosec doar din această toamnă într-un sat din nordul țării, unde nu este gaz. La temperaturile care au fost în octombrie-noiembrie, consumul mediu este de 40 kw/24 h la termostat reglat 20,5 grade, ceea ce este mult gândindu-ne că n-a fost prea frig. Casa are cam 110 mp dar nu încălzesc decât jumătate (plus boilerul de apă caldă care este cu serpentină) fiind izolată, pe o scară a valorilor de la 1-10, de nivelul notei 6. Prin comparație, utilizând în camera de locuit (20 mp) și în bucătărie (9 mp) câte un radiator cu ulei - treapta I, cursorul pe mediu - consumul mediu este de 10 kw, dar nu ai apă caldă și nici încălzire în baie. Dacă mai pun și acolo un radiator și cuplez și boilerul, ajung la un consum mediu de 20 kw/ 24 h, tot mai bine decât centrala dar mai incomod. Concluzionez că randamentul centralei electrice este cu cel puțin 25% mai mic decât al celei pe gaz iar costurile sunt de trei ori mai mari dacă nu mai mult. Pentru a mă descurca, am inserat un termoșemineu cu bazin în circuitul de calorifere și fac foc, funcție de frig, odată sau de două ori în zi iar pe noapte folosesc un radiator, apa caldă păstrându-se fierbinte până a doua zi. Centrala o folosesc rar, doar pentru menținerea temperaturii când am musafiri și încălzesc toată casa în prealabil cu termoșemineul.
Chiar dacă m-am cam lungit, sper să fi fost de folos!
Nu am inteles nimic. Deci cat incalzesti cu electric si cat costa?
Mulțumesc foarte mult chiar mă ajutat video dumneavoastră
Multumesc si eu
Mulțumesc pt. Informații
Multumesc si eu
Acum sunt cele mai bune centralele electrice, energia electrică este foarte ieftină, 1,3 Ron/kw. Mulțumim ministrului energiei, să-i de-a Dumnezeu sănătate lui și la toată familia lui. Era foarte scumpa înainte, 0,68 bani/kw.
Nici gazul nu e ieftin, nici peletii. Nici lemnul. La lemn mai pui si disconfortul, taiatul, crapatul, spatiul de depozitare, munca zilnica de curatat camera de ardere samd…Renunti la fumat, alcool, dulciuri, cafea, si platesti curentul….
Mai nene unde ai văzut 60 bani KW? Poate 2 lei
Dețin o casa de 90 m ,doar parter, in centrul Bucureștiului.
Casa este izolata cu polistiren de 10 cm,vata minerala in tavane false ,geamuri tripan salamander.
Încălzirea se face cu centrala protherm Ray 14kw montata împreună cu 8 calorifere.
Consum mediu 1200-1300 kw in cele mai friguroase luni.
Concluzia mea este că dacă locuința este bine izolata și este până în 100 m rentează mai mult pe curent decât pe gaz.Eu unul n as risca cu bomba n casa sa explodeze sau știu eu ce pierderi de gaz sa murim axfisiati pentru o diferență de 100 lei pe luna la factura.
Centrala electrica este foarte silențioasă ,nu are nevoie de autorizații ,n are iscir ,n are revizii nimic.
Este strict părerea mea personală după 4 ani de utilizare a centralei electrice.
Sunteti multumit de consum?
@@BlogdeInstalatii
In timpul verii plătesc 300-350 lei lunar curentul ,însemnând aer condiționat ,tv,boiler ,lumini etc.
Iarna plătesc cu totul undeva la 1000-1200 lei lunar.
Scăzând consumul pe care l as avea și vara rezultă că centrala consuma undeva intre 700-900 lei pe lună în cele mai friguroase luni.Mai mult de atât n am platit niciodată.
Am termostat de ambient,cat santem la serviciu sta pe 21.5 grade,când ajungem acasă pe 22 grade .
Ai dreptate am și eu tot pe curent e ok
Va mulțumesc frumos de informatii
Multumesc si eu. Toate cele bune.
Bravo foarte bun și informativ acest videoclip.
Multumesc!
@@BlogdeInstalatii am sa trec videoclipul tau la favorite dacă vreodată sunt întrebat de cineva ce cred despre centrale pe curent ai pot arata acest videoclip.
Interesant si ft bun subiectul ... parerea mea este ca pretul este sus inca. O montam electrica pentru ca e mai putin deranj, adus de teava de gaz ... care este infim pana la urma ... pe termen mediu si lung se justifica un pe gaz ... din ce spun domnii in scrisori reiese ca oe curent sare destul de mult ..... Intra-adevar acolo unde nu ai gaz nu ai alte posibilitati decat asa, ca sa fie fara lemn fara deranj fara mizerie si fara ...
Ar fi bine sa ne spune-ti consumul după ce izolați casa.ar fi interesant
4:10 DOMNUL INGINER sau cum te autonumesti la minutul 4:10 40KW/h x6h/zi >240 KW /zi x 0,75 ron> 180 RON/ zi x30 zile > 5400 RON/luna ,deci terminati cu aberatile si cu centralele electrice ,va spun din propie experienta e o adevarata pacaleala
Alex, chiar sunt inginer, nu ma autonumesc asa :)
Multumesc pentru calcul si pentru observatii.
Consumul la centrala electrica este mai mare de cateva ori decat la cea pe gaz.
@@BlogdeInstalatii aproape de 4 ori.....
bobitule, s-a facut o greseala, acei 40kW erau pe zi, dar nu 24h, ci in 6h pe zi, cum dracu sa consume 40kw pe ora?
deci daca inmultuesti 40 * 0.75, ghici ce = 30
@@szekelyistvan9390nu cred ca de 4 ori, dețin asa ceva, cel mai confortabil, instalație în pardoseala, plita pe inducție, cuptor electric și boiler, undeva a la 7-800 lei/ luna de iarna, și cu - 17, amprenta de 91...
Hai noroc ,nici panourile nu fac zgomote si super eficienta fara pierderi ,adauga un video si cu tipul asta de incalzire
Va referiti la panourile radiante?
Am centala electrica de 3 ani protherm 6 kw ,incalzeste 70 metri patrati,consumul este cam de 1000/1200 kw pe luna in functie de frigul de afara,este pe mono fazic.
Destul de mare consumul.
Casa este fara izolatie?
@@BlogdeInstalatii casa nu are izolatie dar pereti sunt grosi cam de 60 cm.
@@nexusnelu1802 E bine ca sunt grosi, dar nu fac acelasi lucru ca izolatia.
Daca sunteti multumit asa, e bine.
@@BlogdeInstalatii am in plan izolarea casei,sa vad atunci care este consumu.,am contract cu enel ca si consumator mai mare cu 49 de bani kw-atu cu tot cu tva.,pret la nivel cu trifazicu.
Cat este factura pe luna in lunile de iarna?
Se merita doar daca ai casa sau apartamentul bine izolat. Se merita mai ales la casa unde ai o instalatie electrica moderna, adaptata consumului, daca ai si panouri solare este un bonus ca se mai reduc din costuri. Oricum viitorul este electric, avem un Soare sa-l folosim zic, nu?
E bine sa folosim energia electrica - dar e inca destul de scumpa.
Am o centrală Protherm Ray 9kw, trifazică. Mai detin un boiler Ariston 1800 W si o plita elictrică 3000 w. In ianuarie 2023 am platit 1400 de ron/ luna, la o casă de 57 m2 locuibili. Sunt multumit. Voi opta pe viitor si la un sistem fotovoltaic on-grid de 10kw trifazic.
Buna ziua, domnule inginer!
In conditia in care locuiesc la tara, este mai avantajos sa imi cumpar o centrala pe lemne sau pe gaz?
Tin sa mentionez ca nu sunt conectat la gaz, si va fi nevoie sa imi cumpar un rezervor GPL, cred, imi cer scuze daca gresesc, nu lucrez in domeniu.
O zi frumoasa!
Buna ziua, Daca nu aveti gaz, lemnele raman o varianta ieftina pentru incalzit.
@@BlogdeInstalatii am înțeles, vă mulțumesc.
Eu am o pompa de caldura, marca termocasa, de 14 kw termici ,la o casa de 200 mp bine izolata ,in Suceava, la 23 grande consum între 700 si 900 kw luna.
Sunteti multumit de ea?
Foarte mulțumit
TOTI VISEAZA ca daca ai o casa cat o scoala generala stai ieftin ca in ap de 50mp unde ai si vecini care incalzesc.....
Salut. Ce părere ai de o centrală electrică prin ionizare comparativ cu una normală?
Am scris pe BlogdeInstalatii.ro un articol despre centala cu ionizare.
Buna ziua Cosmin ma poți ajuta cu un răspuns te rog.Pot monta o pompa de caldura termocasa de 12 kw pe o instalație monofazat?multumesc
Ar trebui sa sunati la producator ca sa aflati exact.
Pompa de caldura da ....se poate la monofazat pompa nu consuma 12kw ....la pompa de 12kw termic consumul e aprox.2.5kw 3kw.maxim maxim.....cauta la producator COP_ cat ieste_....ex.daca e 5...adica consuma 1kw si produce 5kw termici antelegi? Termocasa 12 kw...nu inseamna consum de 12kw...consumul max.3kw h. Tinand cont caci nu merge non stop
@@adipmh7302 Multumesc.acum inteleg
mereu alaturi de tine
Cateodata, tot ce ai nevoie pentru a avea o zi buna, este o vorba buna.
Multumesc pentru vorbele frumoase Ilie.
😀
@@BlogdeInstalatii cu drag
Daca ai contract cu Enel de 6kW, nu poti sa-ti iei centrala de 9kW. Cum depasesti 6kW se decupleaza curentul. Nu de foarte mult timp, se poate trece la 10kW (monofaza) contractuali. Si chiar si la 10kW contractuali, nu poti sa folosesti o centrala de 9kW in acelasi timp cu o masina de spalat, sau o plita pe inductie, sau oricare consumator care depaseste 1kW. Cine are posibilitatea
sa-si traga curent trifazat, economiseste, avand o mai mare eficienta.
Credeti ca e buna o centrala electrica?
@@BlogdeInstalatii Cine are posibilitatea sa-si traga curent trifazat si sa adopte o solutie trifaza, amortizeaza costurile. Intre GPL si curent monofaza nu sunt diferente de pret notabile. Eu folosesc mai mult curentul electric decat GPL pentru practicitate. In trecut am folosit si metan pe o perioada de 5 ani de zile. Costa un pic mai putin, dar costa si metanul si mare afacere nu faci.
foarte fain clipul
Multumesc Ilie
Buna ziua! Cum pot vorbi cu domnul Gabriel, as avea cateva intrebari, poate ma ajuta cu unele sfaturi sa pot sa-mi montez centrala electrica.
Buna ziua,
Despre centrala electrica am facut cateva materiale care va pot ajuta.
Atat cu alegerea cat si cu consumul.
Intrati sa le vedeti aici:
Articol: blogdeinstalatii.ro/centrala-electrica/
Video despre consum: th-cam.com/video/xniyApS987A/w-d-xo.html
Video despre alegere: th-cam.com/video/Ri9AJAnAdUU/w-d-xo.html
Apa calda cu centrala electrica: blogdeinstalatii.ro/centrala-electrica-cu-preparare-apa-calda-menajera/
Sper sa va fie de folos.
Toate cele bune.
Multumesc! Am sa urmaresc clipurile si apoi revin cu intrebari daca este cazul.
putine informatii utile
Multumesc pentru feedback.
Toate cele bune.
Incalzirea electrica este de luat in calcul doar in lipsa gazelor. Factura pentru gaze va fi la aproximativ jumatate din cea de curent la aceeasi caldura furnizata. Am o casa de 220mp foarte bine izolata (sus, jos, pereti, geamuri tripan de calitate), tocmai montez centrala electrica, ma astept la 1500 lei/luna in lunile mai friguroase. De fapt am facut proba cu cateva calorifere electrice, la temperaturi medii de 0 grade sunt necesari 5 kw permanent pentru 23-24 grade in casa, cand scade temperatura mai trebuiesc adaugati 1-2 kw.
Súper bine explicat.
Am montat centrala de 14kw dar setata pe max. 9kw, noptile trecute au fost 0 grade in Bucuresti, cu termostatul setat pe 24 grade centrala functioneaza 6 minute la puterea de 7kw si 4 minute pauza, la temperatura exterioara de 5 grade celsius se inverseaza, functioneaza 4 minute si pauza 6-7 minute. Deci pentru 0 grade temperatura exterioara voi avea o factura la curent de (24 ore x 0,6) x 7kw x 0,5 lei x 30 zile = aprox. 1500 lei. Se cam potriveste proba mentionata mai sus cu calorifere electrice. Estimez ca la -10 grade va merge centrala permanent iar la -20 nu va mai face fata, va trebui sa-i las toata puterea de 14kw, ori reglez temperatura din termostat ceva mai jos si mai opresc din caloriferele din camerele nefolosite. Cat spatiu se poate incalzi pe gaz cu o factura de 1500 lei? Mult mai mare spatiu, probabil o pensiune mai mica.
Nu pot dacat să mă exprim că plătești extrem de mult te rog să cauți o varianta mai ieftina eu am studiat piata suntem fu..ți din păcate.
Nu înțeleg poate poate sunt mai prost de ce ai optat pentru o casa așa de mare.
Nu am varianta ieftina, nu am prevazut spatiu tehnic pentru o centrala pe lemne/peleti si nici nu cred ca mi-ar place mizeria, fumul si bagatul pe foc iar gazele nu sunt accesibile pe strada mea momentan. Am varianta finala de a fugi iarna la bloc si sa asigur doar o temperatura minima in casa.
Asa platesc toti care au incalzire electrica, binenteles corespunzator cu spatiul incalzit. Si curentul electric tocmai se scumpeste si vor mai urma scumpiri odata cu eliminarea tarifelor reglementate pentru utilizatorii casnici. Valoarea facturii impartita la kwh era pana acum cca 0,5 lei, urmeaza cca 0,7 lei.
Pentru cine nu stie de ce e curentul electric scump, va spun eu: statul si UE sunt principalii vinovati (UE pentru ca vrea sa scape de centralele pe carbune si impune niste costuri de descurajare).
Cam acesta e cursul: pretul curentului la bursa e in medie 0,23 lei, distribuitorul il cumpara si ni-l da noua cu 0,37-0,41 lei. In profitul care iese distribuitorului, de 0,15 - 0,18 lei/kwh ar trebui sa intre toate cheltuielile de transport, distributie si altele. Ar fi un pret convenabil, nu? Dar nu e chiar asa, se mai adauga taxa de intrare in retea, taxa de transport, taxa de extragere din retea, taxa de sistem, certificate verzi, taxa de cogenerare, acciza si peste toate se aplica TVA si de la un 0,4 lei/kwh ajungem la peste 0,7 lei/kwh adica aproape dublu. .. Pana la urma acciza, taxa de cogenerare si certificatele verzi sunt o forma de impozit la care ne obliga statul si culmea, mai platim si TVA la acest impozit. Chiar daca distribuitorul ar renunta la profit si ne-ar da curent gratis tot am plati vreo 0,3 lei/kwh pentru ca acestea au valoare fixa per Mwh indiferent cu cat il cumparam in realitate. Lucrurile stau si mai rau la benzina si tigari, acolo statul ia grosul, mult peste jumatate din pretul pe care il platim. Mi-ar fi placut ca neamtul sau ungurul sa promita in campania electorala eliminarea tuturor accizelor si taxelor aiuristice de la benzina si de la curent.
Nu va faceti sperante cu fotovoltaicele, acestea desi au ocupat multe hectare din tara furnizeaza doar 3% din curentul produs in tara, eolienele stau mai bine dar grosul vine tot de la carbune.
Am un apartament de 55 mp și dacă aș putea înlocui centrala de gaz cu una strict electrica adică dacă este rentabilă din punct de vedere financiar?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns
Probabil ca va fi mai scump electric.
Cât de scump ?
Nu am decât un aragaz o centrala pe gaz (pentru încălzire și apă caldă menajeră) o mașină de spălat rufe
Nu le folosesc/ nu le as folosi pe toate în același timp
De aceea am simtit nevoia de a solicita o opinie referitoare la centrala electrica de apartament
Bună dacă puteți sa îmi spuneți unde introduc sonda de la kitul de vana cu 3 cai ca nu îmi arata pe nici o schiță unde exact pe tur pe retur la ieșirea din centrala sau din boiler?
Probabil ca este pentru boiler
Salut! Ce parere ai despre centralele electrice pe inductie? Sunt de vanzare pe internet dar nu si in marile magazine. Ele promit un consum cu 40% mai mic dar nu gasesc pe nimeni care sa faca un review despre ele
Nu-mi este clar de ynde vine diferenta de consum de 40%.
Centralele electrice au randament de 99%. Ce poate sa fie mai bun de atat?
Intre timp, centralele electrice sunt mai ieftine, si au service mai bun. Plus ca se gasesc piese de schimb mai usor.
aprox 1000kw/luna
stefan rusu de cati kw este centrala ta si ce suprafata acopera? Mersi
@@stefanrusu3076 bună ziua,ce fel de centrală aveți, cîti kw, și ce suprafață de încălzire aveți? mulțumesc.
Salut, la centrala electrica este necesar si boiler?
Da, trebuie boiler.
Salut ce centrala micuta ami recomanzi pentru apartment mic 45 metri patrati
Salut,detin o garsoniera mica,de 22 mp,la ora actuala detin un boiler electric pnt apa calda si un convector pe gaz pentru caldura,as dorii sa pun o centrala electrica,as dorii sa stiu daca anulez tot,boiler+convertor si montez o centrala de ex 3kw..as dorii sa stiu daca o pot folosii si pentru apa calda la baie,bucatarie si pentru caldura...si as dorii sa stiu care ar fii costul facturii..cum se calculeaza?
Va trebuie boilerul, centrala nu face apa calda.
Salut Cosmin,am rugămintea să-mi dai o părere despre cele trei centrale termice electrice de 6 kW,care să aleg între Bosch, Vaillant și Protherm? Am văzut că Protherm și Vaillant au randament de 99.5% , față de Bosch cu 97.5% , mi-e greu să aleg intre aceste branduri, și nu înțeleg de ce prețul la Protherm de 9 kw este mai ieftin față de 6 kw? Mulțumesc anticipat.
As merge pe Protherm - are mai multe firme de service, foarte multe centrale vandute, piese de schimb accesibile.
@@BlogdeInstalatii mulțumesc mult pentru răspuns
@@BlogdeInstalatii și care este ideea ca ce-a de 9 kw este mai ieftină decât ce-a de 6kw?,eu am 57 mp.
Nu stiu sigur, depinde de ce au in stoc magazinele.
Cred ca este doar o chestie de vanzari.
V-ar trebui 6 kw daca aveti izolatie buna.
Mulțumesc,faci o treabă bună.
Salut Centrala electrică include și apă caldă sau doar căldură la calorifere?
Aș dori să montez o centrală electeică de 18 kWh la o casă de ~200 m2. Casa are momentan doar tavanele izolate și ferestre și uși termopan. La ce costuri ar trebui să mă aștept? 🤔
Pe blogdeinstalatii.ro gasiti un articol despre centrala electrica
Pentru 200mp întrebați guvernul. Se lucrează la un HG care să subvenționeze cu 50% pe cei ce au pînă în 200mp.😁
Am o centrala electrica de 18 kw trifazica, am renuntat sa o folosesc pentru ca este consumul foarte mare,cazul meu la o casa de 120 mp.Ca si idee cam 3300 lei lunar.Am achizitionat o pompa de caldura aer-apa,foloseste aerul care-l transforma in caldura, centrala este de 9kw.consumul este cam de 600 lei /luna cu apa calda cu tot.In lunile foarte friguroase,ianuarie,februarie pe puterea 7 cu functionare non stop,am uitat sa mentionez functioneaza fara termostat de ambiant la mine,ajunge la 1000 lei lunar cu apa calda cu tot. Daca folositi termostatul de ambiant costurile scad mult.
Ce model de pompa de caldura aveti?
buna ziua,ce pret a avut pompa de caldura?
MARE GRĂDINA DOMNULUI.
Salut...acum aproape de 2024..ce preturi sunt la faxturi?de ex..la un apartament de 33mp se merita cea electrica??sunt 2 calorifere unul mic la buc si unul la baie..apartamentul este incadrat..ka ce costuri sa ma astept?
@@Dic3.20 salut, ai primit vreun raspuns? Ti-ai montat, sunt curios in aceiasi situatie
Buna ziua, va rog cu respect, sa ma ajutati cu un sfat: avem o casa de tara izolata la exterior pana la nivelul geamurilor, casa de caramida si geamuri termopan. Am masurat volumul camerelor (4) doua holuri si 2 bai = 191 mc si in mp 85. Rugamintea ar fi sa ne recomandati o centrala electrica la 380 V, intrucat am facut cerere pentru marirea de putere. Cum calculam marimea caloriferelor/camera? Va multumesc!
Pentru centrala termica > blogdeinstalatii.ro/centrala-electrica/
Pentru calorifere> blogdeinstalatii.ro/calculul-caloriferelor/
@@BlogdeInstalatii Multumim mult. Sanatate si sarbatori fericite!
Salutare din nou. Am revenit cu un update la postarile mele si consumul pt luna februarie. Am pastrat aceleasi conditii ca in lunile trecute inclusiv 22 grade in interior non stop. Deci centrala functioneaza mereu. E drept ca a fost mai cald in februarie decat in ianuarie si consumul a fost de 1050 kw pentru toata luna doar centrala. Deci 1050x0.70=735 ron pentru aceasta luna.Pentru mine este bine si sunt foarte multumit...ma asteptam atunci cand am montat centrala la niste consumuri fenomenal de mari...insa nici nu sunt mici... dar in cazul meu ma declar foarte multumit.Caldura gratis nu exista si fiecare sistem are plusuri si minusuri...depinde ce cauta fiecare...dar viitorul este electric
Nu pare un consum mare.
Daca esti multumit, e bine.
Te salut.Ce izolatie ai la casa si ce suprafata incalzesti? Merci !
Cosmin33 este vorba despre un spatiu comercial de 80m patrati structura de beton cu zidarie din bca si izolatie de 10 pe exterior.daca te mai pot ajuta cu ceva sfaturi din experienta mea te rog sa ma intrebi.Multumesc
Cosmin33 cauta mai jos la comentarii ca am postat in fiecare luna consumul si conditiile de functionare....
Am gasit gata.Merci mult.Deci se pare ca nu e chiar asa sperietoare centrala electrica.Eu daca am 100mp utili si cu izolatie dubla fatza de cladirea ta ar trebui sa ies la un consum foarte bun,teoretic.
Multumesc.
Cu drag.
Vreau si eu un nrvde mobil sau cumva sa pot lua legatura cu domnul Gabriel care este inginer ...centrale si roboti industriali , multumesc anticipat
Care Domn Gabriel?
In video asta unde am facut coment este un domn Gabriel care si-a montat singur centrala si spune ca este inginer in automatizari , roboti etc el spune , pare un om ok , si as fi vrut sa pot sa iau leg cu el sau cu altcineva care se pricepe la centrale electrice deoarece urmeaza sa achzitionez una si sa o montez dar ma interesa un om mai bazat pe partea asta ca sa vad ce mi s-ar potrivi ....sa nu fie nici mare nici mica ...
Salut. Imi poti spune cati litri consuma o centrala pe gaz cu boiler pentru a incalzi o casa de 150 m². Cam in medie asa.
Nu am o estimare de consum, depinde de mai multi parametrii.
Cît mai mult.
Știe cineva să-mi zică dacă pt a seta centrala electrică Bosch 3500 de 4 kw ( să functioneze după termostat ambiental cu fir programabil și să nu mai functioneze pompa continuu) este nevoie de specialist de la Bosch? Mulțumesc!
Interventiile asupra centralei trebuie facute de personal de specialitate. Altfel pot aparea avarii.
foarte util
Multumesc frumos
Salut eu am
O centrala romstal de 24kw și bineînțeles sporul de putere de la 1 ianuarie a scăzut la 10 kw pentru trifazat unde e și centrala am am dat pe 8 kw și îmi consumă 170 kw pe zi ??? Ce crezi ca e de făcut ?în condiția în care doar 3 calorifere folosesc !
Mergi la doctor.
Am.o centrala vaillant de 9kw, consumn lunar între 2000/2500 pe 4 camere( 2dormitoare 1 baie 1 calorifer, casa izolata exterior, temperatura 22 pe termostat de ambient si robineti termostatati. Cam mult, anul acesta ma schimb pe gaz.
Daca aveti gaz, scapati de centrala electrica.
@@BlogdeInstalatii, nu sunt gaze la rețea, am în plan cu rezeovr de 1000 de litri, însă nu m-am hotărât!
@@georgeflorinenache3455 va rog sa mi spuneți v ați montat pana La urma rezervor pe gaz?
@@georgeflorinenache3455 si dacă da ,e mai ok decât centrala electrica?mulțumesc
Cel mai bine iei caloriferele și le duci la remat. Pui instalație de încălzire în pardoseală, și izolație buna, vata bazaltica.
Da, dar nu poate toata lumea sa faca asta (cel putin nu cei care stau la bloc).
O centrala indiferent de care consuma atat cat pierde cladirea!E mai ieftin pe gaz sau pe lemn ori alt combustibil pentru ca electricitatea este o sursa de energie finala,fata de restul care sunt surse primare si nu au in pret didtributia si mentenanta!
Bine spus...
Buna, stau pe ganduri si nu stiu ce sa fac..Am un proiect de 55 m2 utili pe care intentionez sa o finalizez anul acesta. Pe proiect am trecut o centrala electrica de 9 kw. Nu am gaz in localitate, asadar optiunile mele sunt Lemn, peleti, curent sau gaz proopan la butelie. Izolatia va fi de 15 cm vata plus polistiren de 5 planseul inspre pod plus pun o izolatie de lana de oaie sub planseul de beton, in in camerele unde pun lambriuri pe tavan. Ce ati recomanda intre centrala pe curent sau centrala pe GPL ??? Ar consuma mai mult de 1000-1200 de lei pe luna cea electrica ? Am vazut ca nici cele pe gaz nu consuma putin… Multumesc
Urmăresc!
Ați primit vreun răspuns ?
@@bogdanavram756 Nu am primit. Dar m-am hotarat la gaz propan la butelie intrucat in decurs de maxim doi ani va veni gazul natural. Curentul nu e optiune…Oricum sunt la faza de zidit acum, mai este pana finalizez.
consumul mare la buzunar :) desi as vrea una. azi am probleme la soba din cauza vantului... deci tot electric ma incalzesc astazi.
Mai puteti prelungi cosul de fum?
da. dar nu se merita fiind veche casa. implicit si cosul. tot ce pot face e sa il sparg de tot. si alt cos. cel de acum facut de nemti practic e cos si afumatoare.
O centrala pe curent putem spune ca are randamentul 100%. O centrala clasica (fara condensare) pe gaz are randamentul de 70%. Poate centrala e mai veche sau cel mai frecvent caloriferele sunt subdimensionate, din aceste motive putem considera randamentul ca fiind 60%.
Presupunem ca avem nevoie de 1000kWh intr-o luna pentru a ne incalzi.
- pe ELECTRIC la 0,64 lei/kWh insemna 1000kWh x 0.64 = 640 lei
- pe GAZ la 0,17 bani/kWh, la un randament de 60% necesarul este de 1000kWh/0,6=1666 kWh.
1666kWh x 0,17= 283 lei.
Deci pe curent ne va costa mai mult decat dublu.
La noi transportul si distributia scumpesc curentul foarte mult. Se produce cu 8-9 bani iar la consumatorul final ajunge la 64 de bani.
Este mia scumpa utilizarea unei centrale electrice. Dar in unele cazuri este e preferat in locul lemnelor.
Centrala protherm de 12 kw la un spatiu de 80mp si o inaltime de 2.7metri,incalzire in pardosea.....unul dintre pereti este complet din sticla termoizolanta...in rest izolatie de 10 exterior si zidarie de bca....este un spatiu comercial unde se deschide usa mai mereu....consum la o temperatura de afara intre +4 si -5 si termostat de ambient la 22 grade constant fara sa modific nimic pe noapte sau weekend si temperatura agent termic din instalatie la 30 grade,1200kw doar centrala...la 0.70 bani kw-ul...840ron....este drept ca poate cu gaz era mai ieftin cu 2-300 de lei pe luna dar la final pe iarna diferenta asta nu e atat de mare incat sa spui ca te rupe la buzunar avand in vedere ca si gazul necesita ceva revizii...cand se incalzeste toata suprafata pardoselii si se ajunge la temperatura de ambient dorita centrala se opreste dar pardoseala incalzita emana caldura inca mult timp dupa aia...evident ca centrala electrica si calorifere este o combinatie nasoala dar cu incalzirea in pardosea mi se pare ok si mai sigur decat gazul.Acum fiecare cum considera...
Cat de mult consuma centrala electrica?
Salut ce Centrală electrica îmi recomanzi pt o casa parter plus mansarda am în total de 157 de mp
Î ți recomand 50mp. Viața ta va fi ca la împrumutul bancar.
Am inteles ca daca esti conectat la trifazic, ai costuri mai mici? este adevarat?
Teoretic asa ar trebui. Depinde si de tarif.
E buna foc.La o casa de 80mp,neizolata,consum full electric cu o centrala Protherm 9Kw la 220V,costurile au fost de aproximativ 9.000ron din Septembrie pana in Mai.In perioadele insorite apa calda menajera a fost asigurara de un panou solar.Deci in concluzie media este undeva la 900 lei/luna cu incalzire si apa calda(partial) generate electric.
Destul de mult. Casa are izolatie?
Care este remperatura apei in centrala? Multumesc!
Salut Cosmin, spune-mi te rog daca nu te superi, pe un cablu de 3x4mm cyaby tras pe sub placa de beton direct din tablou la centrala , cu priza speciala monofazata de 32a, duce acest tip de centrala de 6 kw , sau si mai mare de 9kw? Ma refer la centrale Bosch tronic heat 3500. Multumesc
Nu rezistă instalația electrică monofazată. Vă spun acest lucru din experiența proprie. La 6 kw, dacă mai utilizați în același timp și un alt consumator mare pe instalația casei (aspirator, mașină de spălat sau altceva), va declanșa siguranța generală, altfel, va lua foc branșamentul sau vor ceda conexiunile acestuia la rețeaua electrică și veți rămâne fără electricitate. Soluția sigură pentru centrala electrică este instalația electrică trifazată.
Nu apucați taurul de coarne. O fi o investiție mai ușor de realizat, dar când e vorba de coturi lunare pentru a locui comfortabil, e incontestabil mai mare. Am centrala termica pe gaz de 14 ani ,iar cel mai mult am plătit gazul 500lei. Dacă aș face o medie lunară pe timp de iarnă nu cred că aș depăși 250de lei.
Costul la centrala electrica este mai mare. Dar pentru cei care au avut centrala pe lemne, si s-au saturat sa faca focul, este o varianta buna.
Sa te vad dupa ce nu mai subventioneaza astia pretul gazului cam cat te va costa. Basca sa stai la mila rusilor cu livrarea. Prefer de departe panouri fotovoltaice si centrala electrica.
Dețin un Vailant de 14 kw trifazata despre consum ,la o casa de 110 mp locuibili cu izolație de 10 cm și o temperatura medie afară de 0 grade consum lunar medie 2400 kw * 6.4 bani kw 15360 Ron. Foarte scump.Unde exista posibilitate pe lemne ,peleti ,biomasa sau gaz nu rentează pe curent.
ft mult,multumim Patrisia
Hai sa va spun ceva: se tot bate moneda pe incalzirea globala, pe faptul ca taiem padurile ,ca poluam. Eu nu cred in incalzirea globala, asa cum nu cred nici in covid. Pai daca vdeti sa nu mai taiem padurile, de ce nu faceti ceva in sensul asta?? Nu ar fi normal ca sa reduceti pe timpul iernii de la 1 noiembrie si pana la 15 martie, pretul la energia electrica la jumatate?? Asa lumea ar pune centrale electrice si am reduce poluarea!! Dar de ce nu se face asta? Pentru ca ei nu mai castiga bani cu lopata, iar pentru ei asta e important , nu incalzirea globala. La covid e la fel. Spuneti ca este un virus super mortal, dar in loc ca testarea sa fie gratis, jecmaniti oamenii sa faceti avere pe timp de plandemie. Numai minciuni debitati. Apropo...masinile electrice polueaza mai mult ca masinile cu combustie interna. Procesul de fabricare a bateriilor este mai nociv pentru planeta decat orice, de la extractie si pana la fabricile pline de tot felul de substante chimice, care deverseaza totul in apa si pamant. Pe timpul lui Ceausescu am invatat ca paduriel absorb monoxidul de carbon emanat de masini, cosuri de fum, etc. Pai de ce nu plantati paduri bai criminalilor, doar le taiati?? Asta e adevarata poluare, nu prostiile voastre.
Doamneeee. Am citit comentariul asta și am crezut ca l-am scris eu. Corect și aprob tot ce ai spus.
Bună ziua la o casa de 120 mp ce centrala electrica imi trebuie, de cati KW?
Cît mai mare. Că să munceşti toată viața pentru centrală.
Salut.Mosule, mesajele pe care lea-i prezentat sunt bune, informatii bune e bine ca ne informezi .Dar eu am convertit metri cubi de gaz consumati la incalzire si ACM dupa factura de gaze in kw si sa stii ca e aproape foarte bun calculul, numai ca RONii socotiti in kw sunt mai multi decat RONii platiti pe gaz ,sunt nelamurit aici recunosc. Eu cred ca astia ne taxeaza la kw incorect ,e bine ce zic ? Numai bine.
Am.ct.22.daca.scimb.de.18kw.e.mai.rentabil.am.avut.ambientu.lact.22kw..si.am.consumat.3000kw.astept.raspuns.multumesc
Si eu am casa 75mp centrala electrica 9kw mananca 1800 1900 kw pe luna
Consultați un doctor.
Consultați un doctor.
Am centrala electrica 6kw(6000w consum 50lei 3 zile încălzesc 4 camere o baie și un hol la minus 26 in 2021 total pe 4 luni 1600lei am mai aprins cate un foc in 3 sobe ,am folosito cu economie deoarece am monofazat siguranta 32A maxim 7kw maxim pot consuma mai am boiler 2000w trebuie sa sting o siguranta la centrală sa echivalez cei 7000w am centrala de pe emag 1750ron conter heating plus transportul la emag. Trebuie sa tragi cazuri de la contoar de 6 altfel le topește firele de 2,5 poti folosi 2 sigurante,centrala are 3 sigurante fiecare are 2000w le dai pe on in functie de necesitate cat vrei apa in instalație,vine cu vas expansiune 9l are ceas bari si temperatura apei plus reglaj termostatul.. poti sa adaugi ul alt termostatul eu am pus logictherm la ora de sa pornească in ziua de are 7 zile și vro 8 -12programe de pornire in ziua respectiva. Lemn vs electric recomand lemn daca esti pe calorifere daca ai sobe si faci foc la 3 sobe recomand electric, daca ai gaze este cam același lucru la bloc trifazat nu am auzit. Casa mea are 50-60mp aproximativ. Succes depinde la fiecare de necesitate cu lemne ajungea. La 2000-3000ron electric 4 luni 1600ron asta pt ca in cazul meu făceam 3 focuri daca aveam centrală probabil era mai avantajos pe.lemne dar costurile sunt mai mari..urmează sa adaug puffer sau șemineu cu erpentina pentru a ajuta centrala pt ca nu am 3 faza si mai folosesc curentul si la alte electrocasnice si nu o pot folosi la maxim pt randament bun temperatura camerei 20-29° iarna 2021 va salut.
Care este remperatura apei in centrala? Multumesc!
Salut..acum aproape în 2024..cum se comporta centrala?ce consum ai?ținând cont ca prețul la curent e mai mic decât la gaz
@@awardschomes2360grade o tin eu poti si mai sus
@@Dic3.20nu e rentabil doar daca ai compensare cu panouri solare sau un abonament mai bun
@@tedyciprian123 de ex..la un apartament dd 30mp..cu 2 calofirefere de 1m..plus unul potprosop la baie și unul de 40 cm la baie..ce consum poate avea??apartamentul este încadrat la mijloc..plus izolat
Având în vedere că prețul gazului se dublează e ok sa schimb cu o centrala electrica sa sa pun una pe condensare ? Care ar fi alegerea mai buna la un apartament trei camere? Multumesc
Salut,ia in considerare pozitia apartamentului(bate soarele ziua?)pe urma ce pereti ai in contact cu exteriorul 1?2?3?ce izolatie are imobilul?daca are...deocamdata luate in calcul aceleasi conditii chiar si cu o scumpire de pest 100% la gaz este mai ieftin pe gaz.Problema este ca eu cred ca se va scumpi si curentul.Eu am calculat si la preturile actuale in acelasi conditii pe curent este cam de 3 ori mai scump decat pe gaz.Desi eu sunt pro electric (daca imi fac casa nici nu imi trag gaz)si stau in brasov (cade muntele pe mine).Eu imi voi lua electrica pt.ca fiind constructie noua voi izola afara de 20cm...si inauntru voi lasa distanta intre peretele exterior si cel interior,incalzirea se va face numai in pardoseala care va vi izolata pentru a radia caldura in sus nu in pamant.
@@Thelastmistake Multumesc mult pentru răspuns. Încă nu am izolat apartamentul.e planificat pentru la anul.Am 4 pereți exteriori. O să mai stau anul asta cu centrala curenta și o să fac un upgrade la una pe condensare. O zi minunata.Eram mai mult îngrijorat că tot se scria că o sa de-a gaz cu porția anul asta.
Uite aici filmulet interesant.
Cred ca pana la urma este cel mai ieftin pe curent.
th-cam.com/video/a2lteStPf_o/w-d-xo.html
Este vreuna dintre centralele prezentate pe inductie?
Nu sunt centrale electrice cu inductie. Sunt cu rezistente electrice.
@@BlogdeInstalatii Ar fi interesant un consum al unei centrale pe inductie. Cred ca e mai eficienta...
@@adaniel69 Centralele cu inductie sunt mai putin folosite. Ar fi interesanta o comparatie cu centralele electrice.
respect
Multumesc :)
Detin o centrala electrica bosh de 9 kw si as vrea sa știu cum se calculează consumul pe treapta 1,2,3 adica pe treapta 1 consuma 1000 w , treapta 2 ,2000w ca nu am înțeles ms
De obicei rezistentele sunt egale ca si putere.
@@BlogdeInstalatii ok și dacă merg 2 asta înseamnă că merge pe 2000w asta as vrea sa știu ms
Salutare!
Daca aveti o centrala Bosch de 9 kW, ea are 3 trepte de putere a cate 3 kW!
Tr1=3 kW
Tr2=3 kW
Tr3=3kW
Daca functioneaza pe doua trepte, inseamna ca va consuma 6 kW / ora
Sper ca ati înțeles!
Eu sunt instalator am montat 2 centrale de 6 kw te rog să mă crezi consumă mai ales la pornire am mai studiat pe net o centrala pe inductie era rusească da pretul curentului tot mare este , gazul încă este suportabil dar il vor scumpi iar oricum dacă cauti o economie maximă este centrala în condensare pe gaz si în tandem 1 şemineu cu boiler încorporat acel boiler poate fi termoelectric , bivalent trivalent etc bine acest proiect l-am executat la o vilă cu suprafata de 320 mp destul de mare dar randamentul este cu adevarat bun pe timp de iarna restul fara suparare dar electric în România este o poveste frumoasă 😁
Ovidiu, sunt mntate la noi in tara zeci de mii de centrale electrice. Consuma mai mult decat una pe gaz. Dar in unele situatii, sunt preferate de beneficiari.
De exemplu daca nu vrei sa fi fochist la cazanul pe lemne si sa faci focul la fiecare 3 ore.
@@BlogdeInstalatii salut chiar sunt Fochist de meserie 😂 mai nimerit
@@LuisVuiton Nimereala...
Pentru 4 calorifere, ce putere trebuie sa aiba centrala?
6 sau 9 kw
Rezista o instalatie de aluminiu la 9 kw? Sau ia foc
@@cornelcernat8688 depinde de sectiunea conducătorului și de siguranta fuzibila.
Sa vorbesc cu un electrician priceput, ca eu sunt pe dinafara cu electricitatea.
Pai da simplu.cu gaz e jumate consumul.deci gaz ramane cea mai buna
Și dacă nu ai gaz ?
Si daca nu vrei sa folosesti lemne, si nu ai gaz?
@@BlogdeInstalatii eu vreau sa am pe amandoua.dar lemnele se vor gata in curand la cum se taie padurile
Salut, cum as putea sa achiziționez cea mai potrivita centrala, ai un nr de telefon pentru consiliere?
Buna ziua,
Pentru alegerea centralei termice, va recomand aceste resurse:
Articol: blogdeinstalatii.ro/cea-mai-buna-centrala/
Calculator: blogdeinstalatii.ro/oferte/calculator-centrala-termica-pe-gaz/
Video: th-cam.com/video/pbSSuWMXfeA/w-d-xo.html
Sper sa va fie de folos.
Toate cele bune.
Domnu inginer care centrala este mai economica sa mentionez ca nu am gaze ce sugerati sa cumpar
De la cea mai ieftina la cea mai scumpa ar fi acestea:
- centrala pe lemne
- centrala pe peleti
- centrala pe gpl
- centrala pe curent electric
@@BlogdeInstalatii Pentru 15 mp incalzire + Acm, ce recomandati?
@@robertb5158 Un convector electric de 2 kw pentru incalzire
Si un boiler electric pentru apa calda.
Salutare si fac un update pt luna martie...aceleasi setari fara nici o modificare... au mai fost unele seri reci,adica ceva cu minus dar nimic de speriat....310 kw consum centrala....310x0.70=217 ron....va salut si daca aveti intrebari nu ezitati
Pare sa fie un consum mic al centralei electrice.
Da...nu este de speriat...acum sigur ca depinde fiecare ce setari are...cum am mai mentionat,cu incalzire in parosea este super ok...cu calorifere este o combinatie nu tocmai fericita.Astept intrebari pentru cei interesati si de alte aspecte
Salut Ciprian.Cam cat timp functioneaza centrala ai idee ? Ma refer la porniri si functionare pe zi.Am un prieten cu incalzire in pardoseala si chiar daca foloseste 39-45de grade pe tur ii functioneaza cam multe ore pe zi..
Cosmin33 Salut Cosmin, pai eu o las permanent sa mearga la 21,5 grade si ea isi face treaba singura in functie de nevoi.Total am platit din noiembrie si pana pe 2 iunie 3800ron
Cosmin33 eu pe tur folosesc 35 grade temperatura agentului termic....iti mentionez ca in postarile anterioare ca am un perete total din sticla(2.3m inaltime pe 8m lungime) si cred ca ajuta mult in zilele cu soare care bate direct in pardosea si o incalzeste...dar depinde de multe conditii cum ar fi izolarea,aerisirea...eu unul am constatat ca functioneaza mai ok daca o las in pace la 21,5 grade pe termostatul de ambient...e un musai sa ai termostat de ambient...in rest voie buna...la gaz nici nu ma mai gandesc...eu sunt multumit si daca te mai pot ajuta cu unele sfaturi te rog sa nu eziti sa ma intrebi
pretul de intalare al unei centrale electrice?
este mai buna centrala electrica de 75kw decat cele de 9-12kw??
Probabil ca la case de locuit nu veți putea monta o centrala electrica de 75 de kw.
@@BlogdeInstalatii din ce cauza?? Daca ai curent trifazic?
@@Rby20 La consumatorii casnici nu se instaleaza putere mare electrica - chiar si pe trifazic.
75 de kw este uz industrial. Probabil trebuie un transformator separat pentru asta.
Discutati cu un electrician, este mai in masura sa va indrume.
E dublu sau triplu la consum ce rost.mai are sa o.lungim ca e izolata sau nu
Eu dau 3-4 mil la gaz ap cu 4 camere ,toti peretii exteriori izolati
Centrala electrica?
E cazul sa trecem înapoi pe sobe de teracota că prea sunt scumpe toate. Cu teracota E cel mai eficient și mai confortabil de stat în casă. Cu câteva lemne încălzești casa și ține căldura până a doua zi.
Va rog mult...recomandati-mi o centrala electrică pt.o căsuța de 55 m2 multumesc !
Buna ziua, puteti folosi o centrala Protherm de 6 kw.
Nu m-am hotarat ce să i-au boilar istant pe gaz de la butelie sau pe curent. Ce avantaj este
668 kw / ora la domnul Haralambie ... sunteti cu căpocul si tu si el .
Puterea electrica se masoara in kwh, stimabile, asa ca ar fi bine sa te abtii de la injurii si sa te informezi cand nu pricepi ceva.
@@cornneliu păi si ti se pare ca eu am scris altceva ?
@@AlbertofullHd Da, ai scris 668 kw/ora ceea ce inseamna altceva decat 668 kwh referindu-se la consumul de energie electrica pe timp de o luna. S-ar scrie 668 kwh/luna.
@@cornneliu daca era pe luna, menționam. Indiferent cum încerci s-o cotesti, 668kwh e enorm .
@@AlbertofullHd Eu nu incerc s-o cotesc, doream doar sa te corectez nitel. A mentine o casa intreaga la 24 grade celsius, timp de o luna, iarna, nu-i exagerat. Depinde insa de omul care plateste acest consum.
La un nr de 14 calorifere ce consum are.
E greu de estimat. Dar va faceti o idee dupa consumurile enumerate in video.
Acum de care centralea aveti, pe lemne?
Salut Bosch Tronic 12kw O casă 120mp incalzire pardoseala 9 zile pornit 21 grad 560kw😁
Care este remperatura apei in centrala? Multumesc!
40c
Bună ziua este adevărat consumul este foarte mare eu am una de 21kw am unconsum pînă la 4800kw pe lună la temperatură mare casa este izolată foarte bine
toti inginerii stiu ca pe electric la noi in tara te costa ±20% mai mult ca pe gaz. si daca pui si costul transformarii bransamentului din monofazat in trifazat...
Poate 480kw nu 4800kw :)
Nu va inteleg, de ce sa pun centrala pe curent sa trag țevi sa montez calorifer cînd este la fel de simplu să cumperi niste calorifere electrice și le pui unde vrei și gata cu totul.
Pt. ca, caloriferele electrice au randament foarte prost. Adica caldura pe care o emana este mica in raport cu energia pecare o trage de la priza. In general eficienta caloriferelor electrice este de 20-30%.
incalzirea cu calorifere electrice este ce-a mai ineficienta solutie.
@@catalinIntimidatorul total greșit randamentul este de 100 la sută.
@@MadebyConstantin Da.
Am incercat ambele variante insa desi randamentul si factura /sunt aceleasi caloriferele prezinta un mare pericol de incendiu, la orice consumator de peste 1kw se observa ca stecherul e cald datorita reistentei de contact care va tot creste pana se ajunge la un mic arc electric si daca nu sunt schimbate frecvent priza si stecherul vor lua foc la un moment dat. Alt motiv pentru care am renuntat la caloriferele electrice este comanda centralizata pe care o ofera centrala prin termostatul de camera programabil, se mai poate adauga la motive si incarcarea echilibrata a fazelor. Cu monofazic nu se poate incalzi o casa, poate una foarte mica in care nu mai ai alti consumatori importanti (plita electric, cuptor electric etc.).
@@tubes_oldtubes_old Într-un fel ai dreptate in cea ce spui dar la faza cu termostatul rămâne de discutat caloriferele pe ulei au și ele termostat.
Salutare!
Doresc sa aflu cateva informatii despre exploatarea centralei enectrice intr-un mod cat mai efficient.
Prin urmare, se dau urmatoarele: Casa P+M 90mp, Izolatie exterioara polistiren 10cm, vata minerala 15cm + folie aluminiu cu bule la acoperis, centrala electrica Vaillant 9kW, incalzire in pardoseala in toate camerele, thermostat ambiental cu reglaj de la distanta.
Centrala este legata la current trifazat. In meniul centralei se poate regla temperatura pe Tur, puterea de la 1-9kW si presiunea. In cutia de distributie pentru incalzirea in pardoseala, exista montat un alt termostat manual langa grup amestec.
Tinand cont ca se poate alege puterea la care sa lucreze centrala si temperatura pe tur pentru a mentine, de exemplu, o temperatura ambientala de 20 grade, cum este mai bine sa functioneze centrala: sa fie temperatura pe tur mai mica, gen 30 de grade si puterea centralei sa fie de 6kW sau sa fie o temperatura pe tur mai mare, gen 40-45 grade si puterea centralei de 9kW?
Am formulat aceasta intrebare pentru ca in prima situatie, pentru a incalzi camera la 20 grade (avand termostatul instalat, cel care va porni si opri centrala) centrala va lucra mai mult timp pentru a recupera cele 1-2 grade pierdute, fata de a doua situatie cand, pentru a recupera cele 1-2 grade pierdute, centrala va lucra mai putin pentru ca va incalzi agentul termic mai repede si la o temperatura mai mare, oferid astfel posibilitatea ca pardoseala sa fie mult mai calda si sa incalzeasca mai repede camerele.
PS: cele 1-2 grade pierdute la care am facut referire mai sus reprezinta diferenta in jos pentru a declansa termostatul pornirea centralei.
Si o alta intrebare: care mai este rostul acelui termostat de la grupul de amestec daca eu pot seta temperatura din meniul centralei? Adica, termostatul de la grupul de amestec este setat pe 30 grade, si in mediul centralei aleg 45 grade, care din cele doua vor fi luate in considerare?
Multumesc anticipat!
As merge pe varianta cu centrala setata la putere maxima sau aproape de maxim.
Pentru ca acesta este necesarul de caldura si (probabil) va modula singura puterea.
Iar agentul termic ar trebui setat undeva intre 45 - 55 grade daca aveti kit de amestec pentru pardoseala.
Problema cea mai mare nu e consumul ci faptul ca e foarte scump curentul electric, defapt nu curentul e scump ci taxele vietii, tarife de distributie etc, pai la o factura de 400 de lei, daca te uiti la taxe, platesti 200-250 lei doar taxele.. Cand nu vor mai fi taxele astea imense, atunci imi voi baga centrala electrica, adica niciodata..
Este destul de scump curentul electric.
Dragii mei,la un buzunar gol si un leu este mult....viitorul este electric...fac un update la consum pe luna ianuarie cand au fost temperaturi de -12 noaptea si -5 peste zi....plus minus cateva grade....acelasi spatiu ca in comentul de mai jos,aceeasi temperatura de ambient de 22 grade,etc...consum de 1300kw toata luna doar centrala pentru ca am instalat contor separat doar pentru centrala ca sa monitorizez consumul...1300kw x 0,70ron=910 ron.....consum real si fara atatea minciuni...pentru cine isi permite eu spun ca merita pe electric....sigur ca sunt variante mai ieftine dar prea multa hartogaraie si umblatura.Eu unul sunt multumit...si va spun ca am instalat centrala electrica sa pot trece iarna pentru ca cei de la gaz au niste termene de instalare si bransare la retea de spui ca lucreaza la NASA.Am fost speriat la inceput dar acum dupa 3 luni si jumatate sincer spun ca nu mai vrea gaz nici sa ma roage.Este mult de vorbit pe tema asta si multe de luat in calcul...daca lasi centrala in pace sa mearga liniar si mereu constant la o temperatura este mult mai ok decat sa tot o ridici sau cobori sa nu consume.Diferenta de la gaz este cu siguranta dar eu unul am tot mai multi prieteni care trec pe electric la apartamente si sunt super multumiti....insa sa nu uitam ca toate tin de foarte multi factori....Va salut si o sa revin cu consumul pe luna februarie
Multumim.
Se va stopa producerea de centrale pe gaz indepand din 2025. Va fi interzisa montarea de centrale pe gaz in UE incepand cu 2025. Asa ca probabil varianta centralei electrice va deveni populara la nivelul Europei.
Multa lume greseste calculand la limita puterea. Regula: orice masina termica indiferent cum o cheama (frigider; cazan; centrala; motor etc) este in consum specific minim la 1/3 din puterea nominala. Nu are legatura consumul specific (util) cu consumul maxim. O centrala mic la limita va consuma infinit mai mult decat una de 3X necesarul. E ca si cum ai merge cu autoturismul in a 2-a la 100km/h. O sa consumi enorm iar in plus uzura va fi accelerata. Mereu ma tocmesc cu toti desteptii in centrale pe gaz sa le lase la puterea maxima. Alta jmecherie e agentul termic. Apa chioara are 4200 jouli/kg*grd adica fix 1kcal/kg*grd ; solutia 50/50 antigel are 3500; Castigul cu antigel este 4200/3500 =1,2 adica 20%. Nu mai vb de mersul pompei cu role si altele (racirea mai buna a centralei care va dura astfel mai mult etc). Caloriferele convectoare (cele de tabla) incalzesc cat mai repede aerul dupa care gata. Cele propriuzise cu elementi si fara convectie sunt depasite si ineficiente (vreo 20% din caldura o transit zidului prin conductie). Iar daca convectie nu e nimic nu e (v cuptoarele moderne cu convectie fata de arzatoarele traditionale care nu faceau nimic).
Multumim pentru detalii.
Prietene ... Prima centrala ma tinut 15ani Biasi,timp in care am inlocuit decit daua sonde de temperatura.Costul centralei,materiale si manopera a fost de 53 mililane in 2004.Anul trecut in luna mai am schimbato.Consumul la asta este de 3 m cubi in 24h.Calculeaza sa vezi cit platesc pe luna. Se cauta cu orice pret promovarea centralelor electrice, dar nu se merita.
Si daca nu ai gaz in zona, ce faci?
Astia care vb ca consuma putin centrala electrica fiti atenti am centrala de 9kw cand declanseaza termostatul la o ora jumate doua merge cel putin o oră la temp setată de 21grade faceti calculul ziua are 24 de ore daca porneste la doua ore sunt 12 ore de functionare ori 9 kw sunt 108kw pe zi ,atunci ce vb numa aiureli
Depinde de izolatia casei cat de mult va merge centrala.
Am.ocntrala.22w.eco.termal.mart.si.am.100mp.est.mare..sau.trebuie.una.mai.mica
Centrala este cam mare pentru suprafata casei.
Dacă.pun.o.centrala.de.18kw.consumu.mai.mic.o.luna.mea.progamato.22g.ambient.am.consumat.3oookw.vreau.un.raspuns.multumesc
@@elenatruta4158 12kw e ok
Pai dupa cum vad nu se merita sa investesc in centrala,apa prin toata casa ,vreo avarie ceva,nu sunt acasa imi pun mainile in cap cand vin.
De 35 ani merg cu calorifer de 10 elementi pe ulei si fac doar intr o camera cald,am si boilar de apa calda,masina de spalat,tv si altele si platesc 170 roni/luna,imi mai iau un calorifer tot ca si asta si il pun in camera cealalta si gata povestea
Si nu e rece in celelalte camere?
@@BlogdeInstalatii nu,ca plecam dimineata la 7 si venim seara la 5 e cald in camera,avem izolat si pe afara si pe dinauntru,fac ceva de mancare si la pat.
@@getasandu4683 Caloriferul pe ulei merge mereu? Sau doar seara?
Cum pot lualegaruta cu dunevoastra
Cat costă centrala?
Cum pot lua legătura cu dvs
Domnule Nicolae, ma gasiti pe email la blogdeinstalatii@gmail.com
Am primit email-ul dumneavoastra, si v-am raspuns acum.
Toate cele bune.
@@BlogdeInstalatii buna ziua ce ma invatati
@@BlogdeInstalatii face față la 5 calorifere daca cumpăr o centrala 9 kw
Mă - da ce înmulțire jmecheră 40x6x0.6=300 ... Contabilitate nu inginerie !
A.consumat3000w.pel.luna.noiembrie.siemontata.anu.2020.si.e.prima.luna.am.gemuri.trmopane.si.casa.ete.izolata.exterior.si.vata.an.pof.aastept.un.raspune.multumesc
Consumul depinde de mai multi parametrii. E greu de spus daca e mare sau nu, depinde de cum ati folosit centrala, daca aveti termostat...
Ce pot face
La câte grade setam apa în centrala electrica pt calorifere,pt încălzire?
Testati la 55 - 60 grade si vedeti cum merge.