Ar fi fost o mare pierdere pentru multi oameni..daca dumneavoastra nu va'ti fi impartasit cunostintele pe acest canal yutube. FACETI CEVA SERIOS..SI UTIL PENTRU NOUA GENERATIE DE OAMENI..TINERI..SI PENTRU CEI MAI IN VARSTA. FOARTE BINE. TOATA STIMA SI RESPECTUL. SANATATE SA VA DEA DUMNEZEU ,SI O VIATA LUNGA ,CA PREDATI NISTE LECTII SERIOASE..UTILE. BRAVOO.
Sunteți un geniu in prezentare,o adevărată enciclopedie. Nu exista cuvinte pentru a exprima gratitudinea pentru ceea ce oferiți pe acest canal. Mulțumim
Nu am mai întâlnit pe nimeni ca dumneavoastră care să răspundă la fiecare comentariu! Acesta este încă un argument pentru seriozitatea de care dați dovadă și pentru care urmăritorii dumneavoastră vă apreciază și vă respectă! Mult succes și vă urmărim în continuare!
Sfaturile și detaliile prezentări sunt foarte complete...ar fi util ca acest pom sa fie urmărit și prezentat...pe parcursul întregului an...de la tăieri pana la rodire...cu stropiri și intervenții...si cu explicațiile necesare...asa se vor înțelege multe
Iată o nouă lecție benefică din care aflam și învățăm lucruri noi , asta datorită acestui domn bun specialist de valoare care ne explica pe înțelesul tuturor multe lucruri utile din domeniul pomicol. Va mulțumesc pentru toate aceste videoclipuri ! Respect !
Cum să nu dăm like ! Păi dumneavoastră vă rupeți din timpul dumneavoastră liber să ne ajutați cu explicații atât de necesare și binevenite. Vă dorim multă sănătate și spor in toate,un an agricol foarte bun cu multe roade și de data aceasta fără grindină și ploaie înghețată!!!
Buna ziua,sfaturile dvoastra sunt nepretuite dle.Trofin,atat cele legate de pomi si nu numai,cat si cele care intregesc acest tutorial,legate de viata noastra de zi de zi...!Dragostea pt. profesia dvoastra ne-o transmiteti si noua si cei care gandesc asa, ii intalnim aici in comentarii!Cei care ofera informatii si sfaturi de viata sunt cei cu experienta si multe trairi,iar egoismul nu este cunoscut de dansii.Ma minunez de fiecare data de cuvintele dvoastra,amintindu-mi de tatal meu...va multumesc dle!🙏🤝👏
"Munca pe care o faci cu drag este distractie, daca nu o faci cu drag, toata viata transpiri la locul de munca". Nici nu trebuie mai mult. Altii spun "decat cocosat de munca, mai bine burtos de bere", glumesc, e valabil pentru politicieni. Stima. De retinut : "La prunii intrati deplin pe rod facem aceste taieri in ferestrele iernii nu primavara ca sa poata diferentia mugurii cu rod sa aiba timp pana in primavara." Daca o ramura nu prea are muguri vegetativi, nu se simte prea bine si facem o scurtare. Multe elemente de retinut: "buchet de mai viabil tanar". Un clip frumos si complet despre taierea unui prun la maturitate deplina in plin rod.
Inradevar ,de vreo 2 ani de când vă urmăresc, totul pare mai ușor, au rămas foarte puține întrebări pt că m-ați făcut să înțeleg biomecanica de care are nevoie un pom pt a trăi fericit. Toate lecțiile dumneavoastră au contat,și rezultatele au fost pe măsură. Să ne trăiți mulți ani fericiți !!
Va salut ! Intradevar ,sunt cateva tutoriale care stau la baza itelegerii celorlalte ,dar care par prea teoretice si lumea trece peste ele (Inductia antogena )th-cam.com/video/1I6IEGx8Eqg/w-d-xo.htmlsi=_R4w
Vaii! A venit la fix acest tutorial! Multe lucruri învăț zilnic de la dvs. si va multumesc din suflet pentru tot ce ma învățați! Si, ptr ca sf iernii se apropie, invat zi de zi, ca sa nu dau gres la taieri! Respect si stima dle profesor! Sanatate si roade bogate!🤝🙏
Ce indicații prețioase ne dați. Nici pe departe nu sunt la un nivel ridicat,dar mă descurc,datorită tutorialelor dv. Ce frumos explicați! Felicitări. Așteptăm cu nerăbdare alte și alte explicații. Sănătate multă să aveți.
Vă mulțumim și pentru aceste prezentări de tăiere explicate în stilul dv., foarte ușor de ințeles și însușit, și care presupun că sunt valabile pentru toate soiurile de prun !
Mulțumim pentru multitudinea de informații , de transpunerile în practică pe înțelesul nostru , al novicilor , a cunoștințelor dumneavoastră în domeniul pomiculturii și nu numai . Am rugămintea de a ne spune câteceva și despre pomii columnari . Aș avea în intenție , personal , să planteze și așa ceva ... Ce ziceți , se merită ? Mulțumesc anticipat pentru ajutor !
Multumim maestre! Este o placere sa va urmaresc. Aveti dreptate, munca facuta cu placere si pasiune este garantia unei vieti prospere, sanatoasa si fericita. Multa sanatate!
Va multumesc din sufet, ca intodeauna ne faceti sa capatam incredere ca sub indrumarea dumneavoastra putem avea grija de livezile noastra in mod adecvat si fara frica ca putem comtromite culturile.
Să ne trăiți dom' Profesor. Mi-am salvat toate filmulețele, despere tăieri, formări de coroane, tratamente etc. și când merg la țară și sunt în fața pomului îmi pun filmul despre pomul pe care trebuie să-l tai. Am o nelămurire despre tăierea la cep, la pruni, pentru că am văzut la d-voastră că tăiați, de zor, la inel. Vă mulțumesc, pentru tot ce faceți pentru noi amatorii. ❤️
Taierile la cep se fac la pomii care rodesc pe ramuri anuale :cais piersic ,nectarin ,si sunt inlocuiti in fiecare an cu altul format ramura cea mai de jos ,in cazul piersicului si nectarinului si idata la trei ani ,la cais ! Prunul rodeste pe ramuri de doi ani si cepul nu poate fi inlocuit pentru ca el devine purtator de ramuri multianuale si in aceasta situatie ,cepul se numeste ramura de semischelet !
Va salut și mulțumim pentru tot ce ne arătați. Am o rugăminte, ne puteți arata cum se fac tăierile la un mar batran, eventual cele de regenerare? Va mulțumesc anticipat!
Ce frumos l-ati făcut! În ce mă privește, mi-a prins foarte bine pentru că am vreo 15 pruni de vârstă celui prezentat de Dv. Mulțumesc mult! Rod bogat vă doresc!
Va salut cu respect și va mulțumesc pentru informațiile pe card ni le oferiți, am și eu o mica livada de pruni Stanley care este un soi foarte productiv dar cea mai mare luptă trebuie să o duci cu monilioza, oricând aș prefera anaspeth...
Foarte frumos explicat ca întotdeauna, puteti sa faceti un clip cele mai bune soiuri la fiecare pom fructifer? Cred ca toti am vrea si parerea dvs. Multumim!
Vă salut, am înțeles foarte bine și vă mulțumesc! Aș fi interesat să văd o tăiere la un prun Anna Spath, dacă timpul vă permite. Să aveți putere de muncă și sănătate!
Buna ziua ! Ce ati putea spune despre lacusta Calugarita ,cat de folositoare poate fi si cum putem favoriza inmultirea aceateia ? Sunt fascinat de ea !
Tratamente stricte cu insecticide si preventive si calugarita se va inmulti de la an la an ! Este f peietenoasa cu omul si cansuma multe insecte daunatoare !
Multumesc pentru explicatiile d-voastra ! Lastarii care pornesc din radacini se taie la suprafata sau se sapa cat mai adanc cu harletul ? S-au inmultit foarte mult si din cauza lipsei de rod in urma ingheturilor tarzii din ultimii doi ani !
Buna ziua In primul rind felicitari pentru ceea ce faceti sunteti un adevarat profesionist Am o intrebare daca imi este permis vreau sa plantez pe spalierPRUN, CAIS SI PIERSIC si am o mare rugaminte la dumneavoastra daca puteti sa imi recomandati niste soiuri care se preteaza pentru un asa sistem de plantare. VA MULTUMESC ANTICIPAT
Avem 5 meri golden in judsv langa Falticeni,sat Boura se fc taieri de un baiat din sat la un moment dat merele cad jos cand sint ca ouale de porumbel,(o fi problema tratamentelor)sau taieri prost facute si ințre pomi eu i-am plantat la o distanta de 2,5 m asa am considerat atunci va multumesc
Ca de obicei, o lectie frumoasă și utilă! Domnu' inginer, am nevoie de un sfat de la Dvs. Am o mica livada de pruni. Livada s-a impădurit, eu am defrisat si am ales anumiti pruni, crescuti din sămburii celor mai vechi. Problema e ca acesti pruni, din cauza lipsei de lumină (era ca o junglă) au crescut fusiformi, foarte inalti. Tulpina avea vreo 3m de unde porneau ramuri verticale de alți 2m. Pruni de 6-7 ani, soiul Bistrița (zona Huedin). Ce am făcut eu? Primavara trecuta am sectionat vreo 5 pruni din ăstia la 2m de la sol. Am retezat tulpina. Acum am obtinut din mugurii de sub taietura o multime de lastari de 20-40cm. Cum ar trebui sa procedez in continuare, cum mă sfătuiți să tai acum in primăvară? Vă mulțumesc.
Mai greu ! Odata aparute ,inseamna ca accepta mediul asa cum e si ar trebui sa tineti cont de tratamentele facute si sa le mentineti si in anii urmatori !
Va salut !buchetul dupa rodire se ingroasa pe toata lungime si evolueaza in alte buchete ! Deci nu ramane ca o ramura scurta subtire si ingrosata doar onde a fructificat ,precum bursa !
Anul trecut am avut productie mare si ramurile s-au lasat foarte mult, unele chiar rupt, ce pot sa fac in cazul acesta? Sa tai acele ramuri? Ele sunt pline de muguri de rod, ma gandeam sa le indrept fortat cu tutoti individuali rigizi, pomul e anul 7 8
Opinia mea că amator, este că trebuie scurtate sa nu ajungeți să puneți proptele la crengi cum am mai văzut la unii. Aveți în filmuleț o grămadă de exemple de scurtare, rărire. Și dacă va lega iar rod abundent, daca lăsați toate crengile cu rod, se epuizează pomul și intră în alternanță. Este de dorit un rod constant mai mic, decât rod abundent să rupă crengile și sporadic.
Buna ziua. Am doi pruni de 7-8ani au facut rod putin si au foarte mulți lastari măturoaie.Anul trecut nu i-am curatat deloc in primăvara doar am mai taiat in verde o parte din lastarii lacomi dupa recoltare. Intrebarea este ce trebuie facut ca sa reduc aglomeratia de ramuri,se mai intervine anul acesta cu vreo curatare sau trebuie lasat asa? Va mulțumesc anticipat
Am o problema cu doi pruni, anul acesta au inceput sa se usuce ramurile cu frunze ,tot este plin de clei si chiar de e noembrie pe unele ramuri sint aparute flori si frunzulite.Ce se intampla. Multumesc
Va salut, am și eu întrebare, prunele rotunde aproape de coacere fac o maroneala în interiorul fructului în jurul samburelui iar fructul nu mai are nici gust nici dulceață pomi au în jut de 15 ani dar din ce am învățat din postările dumneavoastră cel care ii taie e cam paralel iar recomandările celor care am cumpărat substanțele de stropit de fapt cumpărăm ca acum am notat indicațiile dumneavoastră și din iarna voi aplica schema cu cele 5 tratamente a dumneavoastră mulțumesc dacă mă puteți ajuta cu depistarea boli sau ce este a fructelor
Buna dimineata ! Situatia prezentata ,apare de regula ,ca si caracteristica de soi ,dar pentru a vedea daca este vorba despre alt ceva ,incercari sa puneti acum ingrasamant cu continut de calciu mai ridicat si incorporat in sol . Vara ,3/4fertilizare cu Calcig Ca-Mg ! Daca si dupa asta ,nu se schimba in bine ,inseamna ca este o caracterisica de soi care o intalnim si la soiul Renglot Altchan !
@@pomicolanalbant bună dimineața , am dat anul acesta cu complexele care am văzut la dvs cu 20 20 20 și au făcut. Am 11 Anna spath din care 2 fac putregaiul asta maro cam 60 % ceilalți cam 9 cam 90% dar cele câteva bune sunt extraordinar de dulci și parfumate. Stanley nu are nimic doar ca sunt cam lipite va mulțumesc ca v-ați făcut timp sa îmi raspundeti
@@pomicolanalbant am pomii fructiferi de 6 7 ani, am făcut prostia mare ca nu am stropit de loc și bineînțeles amvsuferit consecințe, ma gândeam sa nu dau la copii fructe stropite , otrăvite, in consecință , va rog frumos sa mi Spune-ți dacsa ii pot stropi in Februarie , Menționez ca i am stropit și in Decembrie. Nu ma întrebați cu ce, mi a dar de la magazinul care se ocupa cu lucrurile astea. Dv , va rog , ce Spune-ți cu ce sa i stropesc i Februarie. Am avut in vara pe pomul de par o creanga cu cinci omizi urate, gutuiului i au căzut frunzele foarte târziu , la zarzar , jos laradacina am găsit mare parte o culoare maro, am curățat cât am putut și am dat cu mastic. Sunt NOVICE in domeniu. Nu are cine sa ma ajute. Va rog sa mi dati un răspuns. Multumesc anticipat
Ce marca și model de foarfeca folosiți? Sunt oarecum investit in Makita, dar ei visează cai verzi pe pereți. Foarfeca de genul acesta, cu acumulatorii detașați este vreo 6.000 lei. Au scos un model cu acumulatorul pe scula, dar pe 12 volti, la 3500 lei, numai foarfeca.
Producția sta în foarfeca taietorului.Nu îți trebuie o foarfeca asa de scumpa,fiindca nu își are rostul în primul rand,în al doilea rand ,fiind începător,îți poți tăia degetele.Iti trebuie multa munca ,adică mult studiu,sa cunoști ramurile de rod,sa înveți sa tai pomii fructiferi,urmaresti aceste tutoriale,stai in fata pomilor,vezi structura lor,trebuie sa vezi in spatiu,apoi îți cumperi o foarfeca original lowe 8.107 sau 8.109 cu mâner rotativ pe care ti le recomand ptr.pomii fructiferi și,gata.Incetul cu încetul poți învață!
@@ioncristianpasol7192 nu vad conexiunea cu ce am intrebat. conteaza sa cunosti domeniul, conteaza sa ai sculele potrivite. dar eu am intrebat ce foarfeca este aceea. sunt modele de foarfece electrice care actioneaza cat timp apesi tragaciul, ca sa previna accidentele. ca fapt divers am deja o felco 8, gresie si teaca. oamenii o sa apecieze rapsunsurile mai mult cand raspunzi la obiect si nu tii prelegeri pe langa intrebare. multumesc pentru intelegere.
Va salut ! Eu folosesc un Pellenc ,care m-a costat 1200 euro si una sotia mea Infaco ,care m-a costat 1400 euro ! Par scumpe ,dar sunt profesionale ,adica nu poti goli acumulatorum intr-o zi de munca ! Cea de la Infaco ,are si pritectie la degete !
Ar fi fost o mare pierdere pentru multi oameni..daca dumneavoastra nu va'ti fi impartasit cunostintele pe acest canal yutube. FACETI CEVA SERIOS..SI UTIL PENTRU NOUA GENERATIE DE OAMENI..TINERI..SI PENTRU CEI MAI IN VARSTA. FOARTE BINE. TOATA STIMA SI RESPECTUL. SANATATE SA VA DEA DUMNEZEU ,SI O VIATA LUNGA ,CA PREDATI NISTE LECTII SERIOASE..UTILE. BRAVOO.
Va multumesc pentru apreciere ! Zile bune !
@@pomicolanalbant 👋
Sunteți un geniu in prezentare,o adevărată enciclopedie.
Nu exista cuvinte pentru a exprima gratitudinea pentru ceea ce oferiți pe acest canal.
Mulțumim
Ma bucur sa aud asta ! Va multumesc !
Nu am mai întâlnit pe nimeni ca dumneavoastră care să răspundă la fiecare comentariu! Acesta este încă un argument pentru seriozitatea de care dați dovadă și pentru care urmăritorii dumneavoastră vă apreciază și vă respectă! Mult succes și vă urmărim în continuare!
Va salut ! Fac asta pentru a duce omul pana
la mal !
Sfaturile și detaliile prezentări sunt foarte complete...ar fi util ca acest pom sa fie urmărit și prezentat...pe parcursul întregului an...de la tăieri pana la rodire...cu stropiri și intervenții...si cu explicațiile necesare...asa se vor înțelege multe
Da,așa ar fi interesant ,dar nu am timp pentru asta si i-mi pare rau ca nu pot !
Iată o nouă lecție benefică din care aflam și învățăm lucruri noi , asta datorită acestui domn bun specialist de valoare care ne explica pe înțelesul tuturor multe lucruri utile din domeniul pomicol. Va mulțumesc pentru toate aceste videoclipuri ! Respect !
🤝
"Cand faci din pasiune, munca este o distractie"... Superb comentariu motivant ,mai ales pt. tanara generatie . Sanatate va dorim!
Corect si in acelasi timp ,cred in noile generatii ,generatii la care daca ne uitam mai atenti ,observam ca ele ne fac viata mai usoara !🤝
Doamne ajută tuturor, să ajungem la nivelul de înțelepciune prin care orice muncă să devină o distracție.
Asata e solutia !
Cum să nu dăm like ! Păi dumneavoastră vă rupeți din timpul dumneavoastră liber să ne ajutați cu explicații atât de necesare și binevenite. Vă dorim multă sănătate și spor in toate,un an agricol foarte bun cu multe roade și de data aceasta fără grindină și ploaie înghețată!!!
Va mulțumesc ! 🤝
V-am auzit de multe ori de lăcustă călugăriță! De ce a-ți lăsat cuibul ei,cu ce anume ne ajută această lăcustă?
Sunteți la distanta mare de orice alt specialist urmărit de mine pa tutoriale. Sunt norocos că va pot urmarii.
Va salut si ma bucur !
Buna ziua,sfaturile dvoastra sunt nepretuite dle.Trofin,atat cele legate de pomi si nu numai,cat si cele care intregesc acest tutorial,legate de viata noastra de zi de zi...!Dragostea pt. profesia dvoastra ne-o transmiteti si noua si cei care gandesc asa, ii intalnim aici in comentarii!Cei care ofera informatii si sfaturi de viata sunt cei cu experienta si multe trairi,iar egoismul nu este cunoscut de dansii.Ma minunez de fiecare data de cuvintele dvoastra,amintindu-mi de tatal meu...va multumesc dle!🙏🤝👏
Ma bucur ! 🤝
Mulțumesc pentru explicații, ca de fiecare data învăț ceva deosebit
Ma bucur ! 🤝
"Munca pe care o faci cu drag este distractie, daca nu o faci cu drag, toata viata transpiri la locul de munca". Nici nu trebuie mai mult. Altii spun "decat cocosat de munca, mai bine burtos de bere", glumesc, e valabil pentru politicieni. Stima. De retinut : "La prunii intrati deplin pe rod facem aceste taieri in ferestrele iernii nu primavara ca sa poata diferentia mugurii cu rod sa aiba timp pana in primavara." Daca o ramura nu prea are muguri vegetativi, nu se simte prea bine si facem o scurtare. Multe elemente de retinut: "buchet de mai viabil tanar". Un clip frumos si complet despre taierea unui prun la maturitate deplina in plin rod.
Va salut ! 🤝
E o plăcere să vă ascult. Să vă dea Dumnezeu sănătate .
Multumim la fel ! 🤝
Inradevar ,de vreo 2 ani de când vă urmăresc, totul pare mai ușor, au rămas foarte puține întrebări pt că m-ați făcut să înțeleg biomecanica de care are nevoie un pom pt a trăi fericit. Toate lecțiile dumneavoastră au contat,și rezultatele au fost pe măsură. Să ne trăiți mulți ani fericiți !!
Va salut ! Intradevar ,sunt cateva tutoriale care stau la baza itelegerii celorlalte ,dar care par prea teoretice si lumea trece peste ele (Inductia antogena )th-cam.com/video/1I6IEGx8Eqg/w-d-xo.htmlsi=_R4w
Vaii! A venit la fix acest tutorial! Multe lucruri învăț zilnic de la dvs. si va multumesc din suflet pentru tot ce ma învățați! Si, ptr ca sf iernii se apropie, invat zi de zi, ca sa nu dau gres la taieri! Respect si stima dle profesor! Sanatate si roade bogate!🤝🙏
Va salut ! A-ti prins firul ,acum altfel merge treba !👍
@@pomicolanalbant🤝
Ca o sugestie, ar fi frumos sa filmați acest prun cand va fi plin de fructe, sa ni-l arătați si noua!
Toate cele bune va doresc!🙏
Ce indicații prețioase ne dați.
Nici pe departe nu sunt la un nivel ridicat,dar mă descurc,datorită tutorialelor dv. Ce frumos explicați!
Felicitări. Așteptăm cu nerăbdare alte și alte explicații.
Sănătate multă să aveți.
Va multumesc pentru apreciere si ma bucur !
Domnule multumim pentru lectia predata, sunteti o adevarata comoara mii de multumiri.
Cele bune !
Invatam , invatam , invatam si ....iar , conspectam !! 😉Multumim , domn profesor !! Sanatate si o iarna usoara !!
Multumim la fel !
Ca întotdeauna, ne răsfățați cu noi și noi explicații valoroase! Vă mulțumim!
Buna seara !
Ca de obicei, o lecție f utilă, chiar avem în grădină doi Stanley de 14 ani la care le vom aplica cele văzute. Mulțumim și multă sănătate!
Spor !
Va multumesc,cu stima.
Zile frumoase va doresc !
Bine de știut.
Va salut !
Bună ziua!!Sa ne trăiți, că multe ne mai învățați!!Totul bun și foarte util! Multă sănătate si spor in toate!❤❤❤
Buna seara ! Va mulțumesc ! 🤝
Foarte bine explicat Maestre mulțumesc anticipat.
🤝
Școala frate școală ❤
🤝
Vă urmăresc demult , aplic sfaturile dv., dar recunosc am făcut și greșeli din care învăț și vă mulțumesc 🎉.
Asta e da felicitat !🤝
Mulțumesc.
Va salut !
Frumos, scurt și la obiect, este foarte usor cand te pricepi și știi ce ai de facut, spor 👍🏻👍🏻👍🏻
Va salut ! Cele bune !
Mulțumim pentru informații
Cu drag !
Vă mulțumesc f!
Fericire va doresc !
Vă mulțumim și pentru aceste prezentări de tăiere explicate în stilul dv., foarte ușor de ințeles și însușit, și care presupun că sunt valabile pentru toate soiurile de prun !
Buna seara ! Nu este valabil la toate soiurile de prun!
Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
@@pomicolanalbant Vă mulțumesc, m-ar interesa pe soiul de prun Mirabelle!
Va multumim incă o data pentru tot ! Sa fiti sanatos impreuna cu toti cei dragi dumneavoastră !
Multumim la fel ! 👍
Un om deosebit care ajuta si pe alti cu sfaturile lui.
Respect👍🙏🏻
Va mulțumesc !
Sunteți priceput și d3osebit
Mulțumim pentru multitudinea de informații , de transpunerile în practică pe înțelesul nostru , al novicilor , a cunoștințelor dumneavoastră în domeniul pomiculturii și nu numai .
Am rugămintea de a ne spune câteceva și despre pomii columnari . Aș avea în intenție , personal , să planteze și așa ceva ... Ce ziceți , se merită ? Mulțumesc anticipat pentru ajutor !
In primavara voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
Merita plantati !
Multumim maestre! Este o placere sa va urmaresc. Aveti dreptate, munca facuta cu placere si pasiune este garantia unei vieti prospere, sanatoasa si fericita. Multa sanatate!
Corect !
Buna ziua. Si eu si vecinu va urmarim videourile.multumim de prezentari!
F frumos ,ca in felul asta fixati mai bine lectia !👍
Un profesor talentat , cu har .Jos pălăria!
🤝
Sănătate multă!
Multumim la fel !
Buna seara oameni dragi! Multumim frumos maestre! Sanatate si numai bine va doresc tuturor!
🤝
Va multumesc din sufet, ca intodeauna ne faceti sa capatam incredere ca sub indrumarea dumneavoastra putem avea grija de livezile noastra in mod adecvat si fara frica ca putem comtromite culturile.
Buna seara ! Ma bucur !
Buna ziua ,frumoasa prezentare si foarte bine explicata,numai bine si la mai multe prezentari...doamne ajuta multa sanatate
Va salut ! Cele bune !
Să ne trăiți dom' Profesor. Mi-am salvat toate filmulețele, despere tăieri, formări de coroane, tratamente etc. și când merg la țară și sunt în fața pomului îmi pun filmul despre pomul pe care trebuie să-l tai.
Am o nelămurire despre tăierea la cep, la pruni, pentru că am văzut la d-voastră că tăiați, de zor, la inel.
Vă mulțumesc, pentru tot ce faceți pentru noi amatorii. ❤️
Taierile la cep se fac la pomii care rodesc pe ramuri anuale :cais piersic ,nectarin ,si sunt inlocuiti in fiecare an cu altul format ramura cea mai de jos ,in cazul piersicului si nectarinului si idata la trei ani ,la cais !
Prunul rodeste pe ramuri de doi ani si cepul nu poate fi inlocuit pentru ca el devine purtator de ramuri multianuale si in aceasta situatie ,cepul se numeste ramura de semischelet !
@@pomicolanalbant❤
Va salut și mulțumim pentru tot ce ne arătați. Am o rugăminte, ne puteți arata cum se fac tăierile la un mar batran, eventual cele de regenerare? Va mulțumesc anticipat!
Va salut ! Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
Multumim. Multa sănătate.
Cu drag ! 🤝
Foarte bine explicat profesore mulțumim.
Va mulțumesc ! Fericire va doresc ! 👍
Foarte bine explicat.
Mulțumim maistore!!
🤝
Multumim frumos, domnule Ionica! Excelenta prezentarea, ca intotdeauna, maestre! Salutari de la Cluj!
🤝
Mulțumim frumoentru explicații
Ce frumos l-ati făcut! În ce mă privește, mi-a prins foarte bine pentru că am vreo 15 pruni de vârstă celui prezentat de Dv. Mulțumesc mult! Rod bogat vă doresc!
Cele bune !
Sanatate, ar trebui sa faceti o scoala, sa organizati grupuri de taieri pomi contra cost, mi-ar placea sa invat de la dv 🙏
Poate ca da !
😂 veniți și la Ciocănești jud Călărași că să tăiați pomii mei , căci eu nu pot , nu am curaj ( să nu îi stric ) mulțumesc frumos pentru videoclip.
Cand ii termin pe ai mei !
Foarte bine explicat!
Va salut !
Bună ziua!Va urmărim cu mare interes și mulțumim că ne împărtășiți cunoștințele dv!Va rog, spuneți-mi,cum putem tăia un nuc pt reducerea coroanei
Da puteti face reductii de unde considerati ca inaltime si de deasupra unei ramura de semischelet !
Felicitări!!!și succes. Doamne ajuta
Va mulțumesc ! 🤝
Foarte instructiv ! Multumim!
Va mulțumesc ! 🤝
Toata stima !
Va salut ! 🤝
Ori ce sfat este de folos❤
🤝
Acum e acum!
Abia astept, ca si ai mei au 8ani
Proba 😃
Va salut cu respect și va mulțumesc pentru informațiile pe card ni le oferiți, am și eu o mica livada de pruni Stanley care este un soi foarte productiv dar cea mai mare luptă trebuie să o duci cu monilioza, oricând aș prefera anaspeth...
Foarte frumos explicat ca întotdeauna, puteti sa faceti un clip cele mai bune soiuri la fiecare pom fructifer? Cred ca toti am vrea si parerea dvs. Multumim!
Voi incerca sa fac asta la vara ,mi-am pripus asta !
❤❤❤
Vă salut, am înțeles foarte bine și vă mulțumesc! Aș fi interesat să văd o tăiere la un prun Anna Spath, dacă timpul vă permite. Să aveți putere de muncă și sănătate!
Va salut ! Da este altceva intradevar ,pentru ca are alt tip de fructificare !
Voi cauta !
Buna ziua ! Ce ati putea spune despre lacusta Calugarita ,cat de folositoare poate fi si cum putem favoriza inmultirea aceateia ? Sunt fascinat de ea !
Tratamente stricte cu insecticide si preventive si calugarita se va inmulti de la an la an !
Este f peietenoasa cu omul si cansuma multe insecte daunatoare !
Minunat!o
Va salut !
Maestre o să vă dau în judecată pentru că din ce în ce îmi ocupați tot timpul cu informațiile dumneavoastră 😂😂😂
Da da !🤝
Multumesc pentru explicatiile d-voastra ! Lastarii care pornesc din radacini se taie la suprafata sau se sapa cat mai adanc cu harletul ? S-au inmultit foarte mult si din cauza lipsei de rod in urma ingheturilor tarzii din ultimii doi ani !
Se taie de unde pornesc
Buna ziua
In primul rind felicitari pentru ceea ce faceti sunteti un adevarat profesionist
Am o intrebare daca imi este permis vreau sa plantez pe spalierPRUN, CAIS SI PIERSIC si am o mare rugaminte la dumneavoastra daca puteti sa imi recomandati niste soiuri care se preteaza pentru un asa sistem de plantare. VA MULTUMESC ANTICIPAT
👍
🤝
🤝
Bună ziua, dacă am tratat cu insecticid, afectează ponta lăcustei călugărițe?Mult succes, sănătate și spor in toate.
Daca nu se abuzeaza ch tratamentele ,scapa !
La noi sa inmultit dezja !
Bună ziua
Va salut !
I'mi place foarte mult explicatiile dumneavoastra.
Acum in momentul de fata este oare prea tarziu sa facem taieri la pruni?
Cu cat este ma fevreme este mai bine !
Nu e tarziu !
Avem 5 meri golden in judsv langa Falticeni,sat Boura se fc taieri de un baiat din sat la un moment dat merele cad jos cand sint ca ouale de porumbel,(o fi problema tratamentelor)sau taieri prost facute si ințre pomi eu i-am plantat la o distanta de 2,5 m asa am considerat atunci va multumesc
Daca vegeteaza puternic ,poate avorta in masa si distanta este mica !
👋
🤝
Faceti un tutorial pentru stanlei cu ax central forma de fus 4 ani
Nu am astfel de pom !👍
😊😊😊😊😊😊😊😊👌👌👌👌
🤝
Buna ziua. Aveti de vanzare acest soi? Nu ma refer la soiul Stanley din comert care nu are viata mai mare de 10-12 ani.
Pomi fructiferi :PRUN(Stanlay,Centenar,Tuleu Gras ,President,Blufry,Anna Spath,Leporica.CIRES(Stela,Van,Galben,Bigareau burlat,Germersdorf,Cordia,Summit.MAR(Golden spur,Red love,Starkrinson,Champion,Florina,Idared.PAR(Nasti,Cure,Willias,Untoasa Hardy,Favorita lui Klap,Rosioara de Cluj,Abatele fetel.GUTUI(Bereszki,Constantinopol.VISIN(Meteor,Crisana.CAIS(Goldrich,Umberto,Sulmona,Cais negru,Sulina.PIERSIC(Superba de toamna,Cardinal, Paraguay,Red haven,nectared,COLUMNAR(Mar,Par,Prun,Visin.ALUN,NUC.
Ca de obicei, o lectie frumoasă și utilă!
Domnu' inginer, am nevoie de un sfat de la Dvs. Am o mica livada de pruni. Livada s-a impădurit, eu am defrisat si am ales anumiti pruni, crescuti din sămburii celor mai vechi. Problema e ca acesti pruni, din cauza lipsei de lumină (era ca o junglă) au crescut fusiformi, foarte inalti. Tulpina avea vreo 3m de unde porneau ramuri verticale de alți 2m. Pruni de 6-7 ani, soiul Bistrița (zona Huedin). Ce am făcut eu? Primavara trecuta am sectionat vreo 5 pruni din ăstia la 2m de la sol. Am retezat tulpina. Acum am obtinut din mugurii de sub taietura o multime de lastari de 20-40cm. Cum ar trebui sa procedez in continuare, cum mă sfătuiți să tai acum in primăvară? Vă mulțumesc.
Va salut ! Acum il puteti trata ca pe un pom tanar si ii alegeti ramuri de schelet pe care le scurtati uar restul le scoateti la inel !
Mulțumesc frumos!
Daca ponta de calugarita ramane pe ramura, nu este afectata de tratamente? Multumesc!
Mai greu ! Odata aparute ,inseamna ca accepta mediul asa cum e si ar trebui sa tineti cont de tratamentele facute si sa le mentineti si in anii urmatori !
Buna ziua si sanatate. La minutul 2:30 supuneti ca acolo a fructificat. Cum va dati seama. Este cumva o mica umflatura precum la mar, par? Multumesc!
Va salut !buchetul dupa rodire se ingroasa pe toata lungime si evolueaza in alte buchete !
Deci nu ramane ca o ramura scurta subtire si ingrosata doar onde a fructificat ,precum bursa !
Anul trecut am avut productie mare si ramurile s-au lasat foarte mult, unele chiar rupt, ce pot sa fac in cazul acesta? Sa tai acele ramuri? Ele sunt pline de muguri de rod, ma gandeam sa le indrept fortat cu tutoti individuali rigizi, pomul e anul 7 8
Opinia mea că amator, este că trebuie scurtate sa nu ajungeți să puneți proptele la crengi cum am mai văzut la unii. Aveți în filmuleț o grămadă de exemple de scurtare, rărire.
Și dacă va lega iar rod abundent, daca lăsați toate crengile cu rod, se epuizează pomul și intră în alternanță. Este de dorit un rod constant mai mic, decât rod abundent să rupă crengile și sporadic.
Trebuie sa scoateti acea ramura si este bine sa luati de bine si comentariul slaturat !🤝
19:31 După cât timp mai interveniti cu o nouă tăiere? De cît timp nu au fost tăiați? (2-3 ani) Va mulțumesc.
Doi ani netaiati di cred ca va urna peste inca doi !
Daca am ratat asta toamna stropirea cu cupru a merilor, pot sa fac asta maine,iar dupa toaletarea de primavara sa dau cu ,,champ77 ? Multumesc !
Este bine oricand ,numai sa le faceti !👍
Buna ziua. Am doi pruni de 7-8ani au facut rod putin si au foarte mulți lastari măturoaie.Anul trecut nu i-am curatat deloc in primăvara doar am mai taiat in verde o parte din lastarii lacomi dupa recoltare. Intrebarea este ce trebuie facut ca sa reduc aglomeratia de ramuri,se mai intervine anul acesta cu vreo curatare sau trebuie lasat asa? Va mulțumesc anticipat
Nu mai taiati in uscat si in iunie dati jos cu mana lastarii care pornesc in pozitii nedorite !
Am o problema cu doi pruni, anul acesta au inceput sa se usuce ramurile cu frunze ,tot este plin de clei si chiar de e noembrie pe unele ramuri sint aparute flori si frunzulite.Ce se intampla. Multumesc
Salut. Am si eu niste pruni dar mai mici dar nu le da lăstari tineri au numai muguri de rod.Ce sa tai de la ei sa ii mai intineresc ?
Rariti ramurile de rod si scurtatile pe cele cu multe ramificatii !
Daca aveti buchete de mai ramificate multe ,eliminati o parte din ele !🤝
Va salut, am și eu întrebare, prunele rotunde aproape de coacere fac o maroneala în interiorul fructului în jurul samburelui iar fructul nu mai are nici gust nici dulceață pomi au în jut de 15 ani dar din ce am învățat din postările dumneavoastră cel care ii taie e cam paralel iar recomandările celor care am cumpărat substanțele de stropit de fapt cumpărăm ca acum am notat indicațiile dumneavoastră și din iarna voi aplica schema cu cele 5 tratamente a dumneavoastră mulțumesc dacă mă puteți ajuta cu depistarea boli sau ce este a fructelor
Buna dimineata ! Situatia prezentata ,apare de regula ,ca si caracteristica de soi ,dar pentru a vedea daca este vorba despre alt ceva ,incercari sa puneti acum ingrasamant cu continut de calciu mai ridicat si incorporat in sol .
Vara ,3/4fertilizare cu Calcig Ca-Mg !
Daca si dupa asta ,nu se schimba in bine ,inseamna ca este o caracterisica de soi care o intalnim si la soiul Renglot Altchan !
@@pomicolanalbant bună dimineața , am dat anul acesta cu complexele care am văzut la dvs cu 20 20 20 și au făcut. Am 11 Anna spath din care 2 fac putregaiul asta maro cam 60 % ceilalți cam 9 cam 90% dar cele câteva bune sunt extraordinar de dulci și parfumate. Stanley nu are nimic doar ca sunt cam lipite va mulțumesc ca v-ați făcut timp sa îmi raspundeti
Asta e video dupa iarna aia ca altadata..?
Da ! A trecut repede !
@@pomicolanalbantati vazut, clar nu mai sunt iernile ce au fost..
La noi e zapada , noaptea minus 4. 5. Grade . Se taie acum i n aceste condiții???
Daca stiti ca in primavara nu va ajunge timpul ,da !
@@pomicolanalbant am pomii fructiferi de 6 7 ani, am făcut prostia mare ca nu am stropit de loc și bineînțeles amvsuferit consecințe, ma gândeam sa nu dau la copii fructe stropite , otrăvite, in consecință , va rog frumos sa mi Spune-ți dacsa ii pot stropi in Februarie , Menționez ca i am stropit și in Decembrie. Nu ma întrebați cu ce, mi a dar de la magazinul care se ocupa cu lucrurile astea. Dv , va rog , ce Spune-ți cu ce sa i stropesc i Februarie.
Am avut in vara pe pomul de par o creanga cu cinci omizi urate, gutuiului i au căzut frunzele foarte târziu , la zarzar , jos laradacina am găsit mare parte o culoare maro, am curățat cât am putut și am dat cu mastic. Sunt NOVICE in domeniu. Nu are cine sa ma ajute. Va rog sa mi dati un răspuns. Multumesc anticipat
Sal!S-a dus zăpada.
E gata !
Ce firma este foarfeca și pretul
Infaco ,acum trei ani 1400 euro ,dar cred ca sau mai ieftenit ceva !
Știu firma este top nu te mai doare mana când lucrezi mult
Ce marca și model de foarfeca folosiți?
Sunt oarecum investit in Makita, dar ei visează cai verzi pe pereți. Foarfeca de genul acesta, cu acumulatorii detașați este vreo 6.000 lei. Au scos un model cu acumulatorul pe scula, dar pe 12 volti, la 3500 lei, numai foarfeca.
Producția sta în foarfeca taietorului.Nu îți trebuie o foarfeca asa de scumpa,fiindca nu își are rostul în primul rand,în al doilea rand ,fiind începător,îți poți tăia degetele.Iti trebuie multa munca ,adică mult studiu,sa cunoști ramurile de rod,sa înveți sa tai pomii fructiferi,urmaresti aceste tutoriale,stai in fata pomilor,vezi structura lor,trebuie sa vezi in spatiu,apoi îți cumperi o foarfeca original lowe 8.107 sau 8.109 cu mâner rotativ pe care ti le recomand ptr.pomii fructiferi și,gata.Incetul cu încetul poți învață!
Foarfeca este pe locul doi,pe primul loc fiind cunoștințele acumulate.Asadar,studiu,studiu și iar studiu!.
@@ioncristianpasol7192 nu vad conexiunea cu ce am intrebat. conteaza sa cunosti domeniul, conteaza sa ai sculele potrivite. dar eu am intrebat ce foarfeca este aceea.
sunt modele de foarfece electrice care actioneaza cat timp apesi tragaciul, ca sa previna accidentele.
ca fapt divers am deja o felco 8, gresie si teaca.
oamenii o sa apecieze rapsunsurile mai mult cand raspunzi la obiect si nu tii prelegeri pe langa intrebare. multumesc pentru intelegere.
Va salut ! Eu folosesc un Pellenc ,care m-a costat 1200 euro si una sotia mea Infaco ,care m-a costat 1400 euro !
Par scumpe ,dar sunt profesionale ,adica nu poti goli acumulatorum intr-o zi de munca !
Cea de la Infaco ,are si pritectie la degete !
Eu am felco si fac mușchi.
Sunt super mulțumit 😊
Acum 12 martie nu mai putem scurta pruni de 15 ani care sunt foarte înalţi ?
Va salut !
Ba da ,o puteti face ,dar atentie ,cand apar tinerii lastari ,in locul taierilor ,sa-i eliminati cu mana !
Vă mulţumesc pentru răspunsul dvs. prmpt.
Profi, ca de obicei!
🤝
Cand va vad cu foarfeca aia periculoasa pe langa degete ma trec toti fiorii
Da asa se vede ,dar in realitate mana nu este atat de apriape !
Remarca dumneavoastra este de actualitate, mulți acced la funcții care îi depășesc și transpiră din greu!😅
Corect !
Am o dilema...de ce folositi termenul de scurtare in loc de reductie ( reducere) atunci cand taieti in lemn multianual? Oricum ...va raman dator!!!
Va salut ! Fac asta ca sa priceapa si cei mai putin familiarizati cu termenii pomicoli !🤝
Ptr.pomi.columnari.cind.aratati.cum.se.taie.la.fiecare.soi.de.pom
Ramurile mijlocii de culoare roșiatice se taie sau se scurteazapentru a deveni ramuri de rod !!
O ramura mijlocie ,indiferent de culoare ,nu se scurteaza decat daca se urmareste o continuare a cresterii !
Remarca dumneavoastra este de actualitate, mulți acced la funcții care îi depășesc și transpiră din greu!😅
Cum sa nu ! 👍