"Geçici Barınma ve Ortak Yaşam"

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ธ.ค. 2024
  • AURA & İPA Yaz Akademisi kapsamında gerçekleşen kamusal etkinlik serisine “Geçici Barınma ve Ortak Yaşam” başlıklı panele Emre Gündoğdu (Herkes için Mimarlık), Eren Şenkardeş (KAF Kolektif), Esra Sert (MEF Üniversitesi) ve Emre Demirtaş (mod.) konuk oldu.
    Panelde ilk olarak Esra Sert, “Ortak Yaşam: Birlikte Yapmak - Birlikte Yaşamak” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sert, MEF Üniversitesi Design & Build atölyesi başta olmak üzere, öğrencilerle birlikte hayata geçirilen projelerden bahsetti. Gönüllü katılım esasına dayalı bu atölyelerde, öğrencilerin yaparak öğrenmeyi deneyimlediklerini belirtti. Ayrıca üniversitelerin ve mimarlık fakültelerinin deprem sonrası süreçte nasıl bir tepki verdiğini ve farklı dernekler ve vakıflarla işbirliği içinde, demonte potansiyeli taşıyan mekansal elemanlar ve örtüler ürettiklerini vurguladı.
    Ardından Eren Şenkardeş, KAF Kolektif’in 6 Şubat depremleri sonrasında Kahramanmaraş’ta Sümer Ortaokulu bahçesinde açık mutfak ile başlayıp bir sosyal merkeze dönüşen süreci paylaştı. Şenkardeş, depremin dördüncü gününde İstanbul’dan Maraş’a giden bir grup profesyonelin, ilk etapta problem çözme amacıyla bir araya geldiğini anlattı. Mutfak alanının oluşturulmasıyla başlayan bu süreçte, sosyal destek ve temel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çeşitli yapılaşma faaliyetlerine odaklandıklarını belirtti. Ayrıca Herkes İçin Mimarlık ve All Hands and Hearts derneği ile iş birliği içinde oyun birimleri ve kadın sosyal alanları inşa ettiklerini, eğitim ve psikososyal destek alanları oluşturduklarını ifade etti.
    Son olarak Emre Gündoğdu, Herkes İçin Mimarlık’ın afet sonrası süreçte bir sivil toplum örgütü olarak gerçekleştirdiği projelerini “Afet Sonrası Sosyal Dayanışma Ağları” başlıklı sunumu ile paylaştı. Farklı sivil inisiyatiflerle iş birliği yaparak topluluklara yönelik projeler geliştirdiklerini aktaran Gündoğdu, Kahramanmaraş’a yönelik ilk çalışmaları arasında lojman yapımı ve toprak numunesi alma gibi faaliyetlerin yer aldığını belirtti. Düşük bütçelerle hayata geçirilen bu projelerde, sahada elde edilen veriler ışığında tasarım süreçlerinin geliştirildiğini ifade etti. Ayrıca TAK Kadıköy’de düzenlenen tasarım atölyeleri ve açık çağrılarla gerçekleştirilen projelerden de bahsetti. Kadınlar ve çocukların yoğun olarak kullandığı ortak mekanlar ürettiklerini ve bu mekanların, mimarlık açısından önemli dersler içerdiğini vurguladı.
    Panel, Emre Demirtaş’ın moderatörlüğünde izleyenlerin soru ve yorumlarıyla zenginleşti.
    Katkıları için Emre Gündoğdu, Eren Şenkardeş, Esra Sert ve Emre Demirtaş teşekkür ederiz.

ความคิดเห็น • 1

  • @OverHoven
    @OverHoven 3 หลายเดือนก่อน

    😍😍😍