Tack Björn för en bra instruktionsfilm. Jag skulle vilja föreslå två tips till Din packning, dels ett par plastpåsar typ Systembolagets plastkassar som Du kan ha runt fötterna i de blötta kängorna efter plurret, dels plasthandskar typ diskhandskar för att skydda händerna från att bli blöta och nedkylda när Du kramar ur de blöta kläderna efter plurret. Jag tar mig friheten att dela Din film.
Jag tror det beror ganska mycket hur en är som person, vattnet är så kallt i sig så det är ju en liten chock när det träffar exponerad hud, samtidigt får en ju lite adrenalin påslag när en hamnar i vattnet så mest tänker en på att en måste upp ur vattnet, men kläderna skyddar väldigt mycket och jag var inte i särskilt länge. I slutet av filmen när jag klär av mig så syns det att jag fortfarande är torr på delar av överkroppen. Ur ett ”frysa” perspektiv så skulle jag säga att det är värre att byta om efter att en plumsat, därför har jag börjat packa med en vindsäck i packningen numera!
Et snabbt spørsmål fra en "smarting". Er det sikkert å bruke en helt vanlig drill som erstatning for ispik/isstaver? Da tenker jeg først og fremst for å sjekke tykkelse på isen?? Jeg vet det største boret jeg får plass til i drillen er kun 13 mm i diameter, vil dette være tilstrekkelig for å måle om isen er trygg??Jeg tror jeg vet svaret, men hadde satt pris på en tilbake melding på hvorfor dette ikke er særlig lurt :) Takk!
Mja, grejen med ispikarna är att det ska gå snabbt att kolla isen, när en är ute och åker så kan en ju avverka stora distanser och därmed kan isens förutsättningar snabbt förändras, särskilt om en åker på platser med strömmande vatten! Åker en skridskor på en stabil sjö så kan en ju dra slutsatsen att isen är jämn tjock och det räcker nog med en test borrning, men om du ger dig ut på havsis eller i en fjord där det kan vara stora förändringar i vattenflöden så skulle jag ta med mig ispikar för att kolla isen med jämna intervaller!
@@bjornfalkevik Takk for svar. Har vært i en diskusjon vdr om hvordan man tester om isen er trygg. Jeg påstår at ispik er det riktige svaret mens, de motsatte påstod at en drill med et bor er tilstrekkelig. Noe jeg selv mener er høyst uansvarlig. Er du ikke enig?
@@henriks5008 jo, jag håller med, men samtidigt beror det ju mycket på vad det är för ställen som en åker på, är det en stabil insjö, där jag vet att vattnet inte rör så mycket på sig, så är jag ju inte lika på spänn som om jag åker i skärgården eller på en reglerad eller ett ställe där jag vet att det är strömmande vatten under isen! Samtidigt så är det ju inte en fråga ”om” en kommer att gå igenom isen, det är en fråga om ”när” en kommer att gå igenom 😎
@@bjornfalkevik Det var akkurat det som var problemet, det er snakk om i fjorden rett utenfor Oslo sentrum. Der er det opptil flere utløp fra elver som kommer ut. Der er også fergetrafikk fra Oslo sentrum ut i fjorden. Det er ikke snak om at isen må være trygg, for det er den aldri. Det er heller snakk om at man skal være trygg på isen ;)
Tack så mycket, du är en klippa! tack för all information.
Cool og informative video. Tak
I don't understand a single word...till your experiment on yourself..how calm you stayed and how quick you saved yourself..hats off!
Thanks 😊
Tack Björn för en bra instruktionsfilm. Jag skulle vilja föreslå två tips till Din packning, dels ett par plastpåsar typ Systembolagets plastkassar som Du kan ha runt fötterna i de blötta kängorna efter plurret, dels plasthandskar typ diskhandskar för att skydda händerna från att bli blöta och nedkylda när Du kramar ur de blöta kläderna efter plurret.
Jag tar mig friheten att dela Din film.
Peter Lindström så jäkla sant! Har inte hunnit göra en uppdaterad version!
Superbra film, klart och tydligt, snyggt filmat och klippt.
tusen takk, veldig bra film
bara en fråga: Var det kallt när du var i vattnet?
Jag tror det beror ganska mycket hur en är som person, vattnet är så kallt i sig så det är ju en liten chock när det träffar exponerad hud, samtidigt får en ju lite adrenalin påslag när en hamnar i vattnet så mest tänker en på att en måste upp ur vattnet, men kläderna skyddar väldigt mycket och jag var inte i särskilt länge.
I slutet av filmen när jag klär av mig så syns det att jag fortfarande är torr på delar av överkroppen.
Ur ett ”frysa” perspektiv så skulle jag säga att det är värre att byta om efter att en plumsat, därför har jag börjat packa med en vindsäck i packningen numera!
Et snabbt spørsmål fra en "smarting".
Er det sikkert å bruke en helt vanlig drill som erstatning for ispik/isstaver? Da tenker jeg først og fremst for å sjekke tykkelse på isen?? Jeg vet det største boret jeg får plass til i drillen er kun 13 mm i diameter, vil dette være tilstrekkelig for å måle om isen er trygg??Jeg tror jeg vet svaret, men hadde satt pris på en tilbake melding på hvorfor dette ikke er særlig lurt :) Takk!
Mja, grejen med ispikarna är att det ska gå snabbt att kolla isen, när en är ute och åker så kan en ju avverka stora distanser och därmed kan isens förutsättningar snabbt förändras, särskilt om en åker på platser med strömmande vatten!
Åker en skridskor på en stabil sjö så kan en ju dra slutsatsen att isen är jämn tjock och det räcker nog med en test borrning, men om du ger dig ut på havsis eller i en fjord där det kan vara stora förändringar i vattenflöden så skulle jag ta med mig ispikar för att kolla isen med jämna intervaller!
@@bjornfalkevik Takk for svar. Har vært i en diskusjon vdr om hvordan man tester om isen er trygg. Jeg påstår at ispik er det riktige svaret mens, de motsatte påstod at en drill med et bor er tilstrekkelig. Noe jeg selv mener er høyst uansvarlig. Er du ikke enig?
@@henriks5008 jo, jag håller med, men samtidigt beror det ju mycket på vad det är för ställen som en åker på, är det en stabil insjö, där jag vet att vattnet inte rör så mycket på sig, så är jag ju inte lika på spänn som om jag åker i skärgården eller på en reglerad eller ett ställe där jag vet att det är strömmande vatten under isen!
Samtidigt så är det ju inte en fråga ”om” en kommer att gå igenom isen, det är en fråga om ”när” en kommer att gå igenom 😎
@@bjornfalkevik Det var akkurat det som var problemet, det er snakk om i fjorden rett utenfor Oslo sentrum. Der er det opptil flere utløp fra elver som kommer ut. Der er også fergetrafikk fra Oslo sentrum ut i fjorden. Det er ikke snak om at isen må være trygg, for det er den aldri. Det er heller snakk om at man skal være trygg på isen ;)
I wished this would be in English! Would love to understand what you say...
2:30