E un filmuleț care-mi trezeşte amintiri plăcute.Țin să-l înştiințez, totuşi, pe autorul postării, deşi cred că ştie, că, la vremea aia, ne băgau ruşii pe gât, nouă şi celorlalte armate din Tratatul de la Varşovia, tehnică militară veche şi condiționată, pe deasupra.Adică, o autostație radio sovietică, de care ei se săturaseră, o vopseau proaspăt şi venea la pachet cu 100.000 de perechi de ciorapi, 2000 de tone de îngrăşământ pentru agricultură, 15.000 de potcoave pentru cai, 500. 000 de gheme de sfoară, 2.500 de sticle de lampă, etc.Cifrele sunt doar sugestive, nu neapărat exacte.
Indiferent de comentarii, nu te lăsa! România are nevoie de o armată reală, nu de una de paie, sau deloc. O țară fără armată e ca o curte fără garduri. Si fără câine de pază!
Ceausescu a facut o armata de paie. In loc de a face instructie militara, recrutii erau sclavi pe plantatie. Era circa 2% instructie si 98% munca neplatita.
Am fācut armata la Timiṣoara în anul 1981 la Chiṣoda. Cazarma a avut mai mult de 100 camioane. La un exercițiu, sau cum se numeṣte au pornit 4 camioane care a reuṣit sā iasā din cazarmā. Din patru camioane s-a întors unu singur, 3 au râmas la drum. N-am avut motorinā. Plutonul nostru de infanterie era expert de muncā agricolā, am fi bātut NATO la un concurs de depānuṣare de porumb.
Tovarasi *Domni* eu am facut armata in 84-86 Regimentul de garda, conditii de trai pot spune bune ,dar sa nu ne amagim , noi singuri nu am fi facut fata unui atac competent, sa nu uitam ca in acea perioada 80% din armata era la cules porumb sau extractie de carbune etc!
Era la cules de porumb, dar cei de la 1877 de unde au venit nu tot de la brazda si de la plug, in primul razboi mondial taranii romani analfabeti l au batut pr Mackenzen, oricum soldatii faceau si perioada de instructie asa ca nu cred ca atunci inainte de 89 armats romans nu ar fi putut face faya unui razboi
Vorbiti aiureli. La porumb mergeau garzile patriotice si militarii in termen care mai aveau 3 luni pana la terminarea stagiului militar. - daca ati facut Armata, trebuia sa stiti acest lucru.
Am facut armata in 83-85 la Lugoj ,Securitate mixta si am fost Sergent,comandant de pluton.A fost ff.greu dar si frumoa In acele vremuri toti me iubeam tara si am fi facut Totul sa o aparam .Oare acum tinerii mai gindesc asa ,chiar si cei platiti nu militar in termen.Cind stiu ce parade se faceau atunci si ce vad acum la absolvirea Academiei mi se face mila.
La ce unitate de aviație ai făcut armata, Adrian? Eşti din contingentul veteranilor mei, că pe mine m-a încorporat în septembrie 1984, tot la aviație, U.M. 01919, de la Boboc, jud. Buzău, unde era şi Şcoala Militară de Ofițeri de Aviație "Aurel Vlaicu"(U.M. 01838). Am fost radiotelegrafist(morsist), la compania transmisiuni.Comandantul şcolii era general-maior Mereu Constantin, iar la noi, la grup(01919), era maior Leonescu Gheorghe.Doi piloți extraordinari şi oameni deosebiți.M-aş bucura să-mi răspunzi, sunt amintiri frumoase, importante pentru mine.
@@dumitrucolcova8164 am fost incorporat la unitatea militara Alexeni,jud Ialomita in octombrie 1983.Dupa perioada de instrucție obligatorie si scoala de gradati am fost selecționati pentru Parada ,2 luni ,noi cei din "Aviatie"am fost cantonati la Bobocu,apoi pentru restul perioadei la Bucuresti,pe Antiaeriana!
@@dumitrucolcova8164 Domnul general maior Mereu era si comandantul batalionului nostru,dupa aceea la Bucuresti,comandantul sef a fost domnul general de armata Paul Keler,comandantul Armatei a 4 a Transilvania! Dumnezeu sa l ierte!
@@adrianneacsu9973 De la voi, de pe Alexeni, decolau aeronavele militare pentru paradă.Erau piloți din toată țara, dar nu mai ştiu numărul unității voastre(U.M.?).În 4 ianuarie 1985, pe mine m-au trimis la cursul pentru radiotelegrafişti (morsişti), la Otopeni, la batalionul de transmisiuni de aviație(U.M 01925).M-am bucurat, am zis că sunt aproape de casă, în Bucureşti, dar nu ne-au dat nicio învoire de acolo.Au venit ai mei într-o Duminică, la poartă şi atât.Unitatea era, practic, concentrată la etajul 3, cu acces separat şi izolat de etajele 1 şi 2, unde se zicea că sunt stewardese de la Tarom, într-o clădire de lângă aeroport.Îi spunea "blocul Tarom".Mai e şi azi blocul, dar nu mai e unitate militară, iar curtea ei dinspre DN 1, e plină de vegetație neîngrijită, ierburi înalte, lăstăriş, etc.Am stat două luni acolo, am avut şi colegi de la Alexeni, cu care am făcut apoi trafic radio în alfabetul Morse, conform misiunilor specifice ordonate, dar şi cu ceilalți colegi de la toate unitățile de aviație din țară, care fuseseră şi ei la Otopeni.Veteranii mei morsişti, din centrul de emisie-recepție, erau Pătruț George şi Lengher Nicolae, iar la centrala telefonică unul Tudorache Laurențiu, dacă-ți spun ceva numele astea.Acum câțiva ani în urmă, am văzut pe TH-cam că Alexeniul a fost desființat.Pe pista de altădată, se fac drifturi şi alte minuni.Tu de unde eşti, de loc, Adrian?
@@dumitrucolcova8164 din Urziceni,la fel ca si tine n am avut timp sa ma bucur de libertate,asa cum ti am zis ,am reajuns in unitate pe 30 august 1984,dupa cum ne a venit randul relocarii batalioanelor participante la PARADA.Apoi din septembrie am avut in mod exceptional o permisie de 14 zile,de care n am beneficiat fiindca am si inceput pregatirea noilor recruti,apoi am participat la instruirea gradatilor si uite asa am terminat armata,ultimele doua saptamani ,ca veteranii ,nicio activitate!. ...UM 01898,nu mai stiu exact Regiment de elicoptere!
In mare parte este foarte adevarat, in 90 cand am facut eu armata, la regimentul din Focsani pot sa va confirm ca aveam in regiment 100-200 de autocamioane produse in Romania, nu stiu ce marca erau, dar erau NOI NOUTE, aveau rezervorul plin si cineva se ocupa de ele lunar, le pornea le verifica, sa fie gata de plecare, in unitate erau disponibile mii de pusti automate, si alte materiale de infanterie, nu va mai spun ce erau in depozitele secrete, pentru ca la un moment dat am facut paza si aparare la unul dintre ele, mii sau zeci de mii de mine antitanc, TNT, explozibil fel de fel, si alte chestii ucigatoare
Foarte convingator. Doar ca nu camioanele transporta infanteria, macar dupa al doilea razboi mondial, ci TAB-urile. Pe ele nu le-ati vazut? Si erau si (mii de) "pusti automate". Ce era automat la ele? Le activa calculatorul Felix? Trebuie ca sunteti singurul care a a facut armata si foloseste o asemenea denumire. Cat ati stat in Focsani nu vi s-a vorbit de pm (pistol mitraliera) si PM (pusca mitraliera, mult mai rara decat pm-ul, doar 3 la plutonul cu efectiv de pace)? Cam groasa ata...
1973-1976 am fost militar la UM01775 Craiova ☝️😁... Nu as vrea sa nu fi facut armata si sa Nu am aceste amintiri de atunci. Camearazii au fost din toate päturile sociale dela ex -puscariasi pana la baieti cu bacul facut! Dar am fost prieteni si camarazi fara nici o rezerva.. Nu existau nici un fel de resentimente! M-a ajutat mult in viata 👍 Salutari la toti dragilor 👍
Comentariu de om căzut în cap din partea autorului. Tinere , România a avut o armată mai mare decât astăzi, dar mult mai prost echipată și absolut ineficientă. Eu am fost parașutist la Boteni între 1987-1989, tu nu știu dacă ai fost măcar mental calificat să faci armata. Unitățile militare romane nu aveau aproape nici un cartuș, lui Ceaușescu ii era frică de armată, aveau un pumn de gloanțe pentru serviciul de gardă. Frigul, foamea și bătaia de joc era principala caracteristică a armatei române. Mulți militari au avut o tragere sau două în tot ciclul militar, erau prost instruiți de ofițeri și subofițeri incapabili. Școlile militare erau pline de incompetenți cu dosare bune din punct de vedere ideologic dar îngrămădiți cât cuprinde. Aviația nu avea piese și nici combustibil suficient, orele de zbor absolut insuficiente. Tremura occidentul de frica unor soldați înfometați, nepregătiți, batjocoriți și folosiți la munci? Vorbești niște prostii mai mari ca tine. Sadam Hussein avea a cincea armată ca mărime din lume, mult mai bine echipată și instruită decât alcooliștii noștri, cât au rezistat în fața americanilor?
Un comentariu cu foarte mult bun-simt. Eu am facut armata in 2003, si lucrurile se schimbasera enorm fata de ce-mi povesteau ai mai batrani. Mancarea era foarte buna in toate unitatile in care am fost, si trageri si instructie in poligon si tabara am bagat din greu. Si razboiul in ziua de azi nu-l mai duci ca in anii '80 (spre exemplu rusii in Ucraina in ziua de azi). Dar cu niste nostalgici comunisti n-ai ce discuta, nici macar nu-ti asculta argumentele, ei judeca emotional, nu faptic.
@@dandondera2618 da, nostalgici suntem toți, toți zic ce bine era în anii 80, ații 90 etc E normal, toți ne gândim cu plăcere la anii tinereții. Creierul uman are tendința să estompeze traumele și lucrurile negative, e un proces de autoprotejare mentală cred și să exagereze lucrurile pozitive. Când însă estompezi forțat tot negativismul din trecut pentru o agendă la zi, cum e cazul acestui individ, devii un imbecil , nu un nostalgic
De ce erai mandru atunci? Ca il pupai in c... pe Ceausescu si foloseai tehnica sovietica invechita? De ce este povara acum? ca aperi o tara democratica, avansata economic si social intre celelate tari europene? Sa-ti fie rusine.
Am făcut armata între 1987 și 1989 la 1457 Bârlad, Marea Unitate de Artilerie Grea, cercetași. În timpul aplicațiilor și pregătirii de specialitate foloseam telemetre germane fabricației 1938, lunetele de observare erau din 1932, obuzierele de 150 erau nemțești din 1942, cele de 122 erau Skoda din 1934……Radio stația era rusească, de prin 196…și ceva. Camioanele erau mai moderne, Dac, foarte bune ce-i drept. PM-ul, EC 2552 era din ‘72…..PSL-ul( eram și lunetist) din ‘78. La noi, la Bârlad se pregăteau ARPR-urile pentru a fi duse in Iran. În cadrul unității era și un batalion instruit special pentru paza obiective( vai de mama lor!). Mâncarea? Cât nisip am înghit cu fasolea, ghiveciul și alte porcării pe care ne obligau să le înghițim…..
Si eu tot cercetas ,artilerie an tiaeriana, la Tg.Jiu.Scriam invers, cu ceracolor, pe planseta, traiectoria avioanelor care intrau in tara. Si am stat cu luneta in turn la Capul Midia in 1988, ca am avut trageri. Aveam tehnica de la al doilea razboi mondial, si baiatul asta ne zice ca eram cei mai dotati !😀 Si culmea, sunt multi care chiar il cred ! Doamne fereste, in ce vremuri zapacite traim !
Am făcut armata in 89-90, la unitatea 01318 Tg.Mureș, compania T.R. (termen redus-adică viitor student la facultatea de mate ). Din Septembrie până in decembrie 89 (la revoluție), am vazut arma din dotare de vreo 5 ori, o săptămână de intrucție de front înainte de jurământ, în rest munci agricole la C.A.P. Vaidacuta. E o vrăjeala cu -ce armată aveam-. Dacă noi T.R.-iștii (viitorii ofițeri în rezervă), ne pregătem în halul ăsta, vă imaginați ce se întâmpla la -trupă-. Pe de-altă parte înțeleg nostalgia vremurilor trecute, când eram tineri, în putere și fără prea multe griji.
Pentru noi, cei de atunci aflați sub Jurământ și Drapelul de Luptă, Patria însemna TOTUL. Am suportat cu tărie greutățile și privațiunile serviciului militar. Și, fără falsă modestie, aveam o înaltă conștiință patriotică. Ne iubeam țara mai mult decât orice. Așa fusesem educați încă din fragedă copilărie. Acum sunt pensionar sexagenar. Și nu-mi place deloc ce văd la tineretul din zilele noastre. Dar asta este o altă poveste.
Domnule, fabulezi în legătură cu forța militara a României de atunci. Probabil ai visat ceea e spui, adevărul fiind altul. Armata din epoca nu te învăța mai nimic, cadrele nu știau cum să fenteze, soldații la fel. După ora 16 eram lăsați pe mana unor dobitoci inculți care credeau ca sunt cineva. Am făcut armata în anul 1977, cu pile în București, adică acasă. Am fost și la munci la porumb. Așa ca vezi ce spui, ma faci sa cred ca ai fost unul din dobitocii gradații la apelul de seara și cu macaroane pe umeri vedeai viata în roz.
O tara cand este transformata in colonie primul lucru care i se amputeaza este armata ,pe urma restul vin de la sine atat timp cat ii ai pusi in conducere pe tradatorii calici si saraciile pamantului ....indiferenta duce la dezastru Romaniei ii trebuie 100 de ani in care sa nu fie deranjata de straini si cu conducatori de fier sa ajunga inapoi unde a fost odata ,dar astea sunt doar vise la cum se misca lumea mondial nu cred ca va mai exista cat de curand din pacate!
Am fost tanar locotenent inginer de aviatie in timpul revolutiei din 1989. Am fost tinuti in cazarmi, in stare de alarma de lupta pana in martie 1990. Se zvonea ca vor sa intre rusii. Muream ca prostii. In timpul revolutiei s-a tras ca la balamuc, nu a existat o minte clara, o informare corespunzatoare si nici mijloace de comunicare intre diferite unitati atat ale armatei cat si ale Ministerului de interne iar acestea au tras unele in altele. In plus au fost date arme si garzilor patriotice care cum vedeau unul care era trimis sa stranga informatii (De la unitatile de cercetare sau de informatii militare), care era imbracat in civil sau avea mai multe haine pe el, tabarau cu tirul asupra lui. Mai tarziu, cand armata a devenit profesionista si a inceput sa se doteze cu tehnica occidentala si sa prinda experienta alaturi de partenerii din NATO am participat la doua misiuni externe in Iraq. Va garantez ca aici nu s-a mai tras ca la Revolutia din decembrie 1989, s-a tras doar cu folos. In concluzie, desi armata este mai mica este mult mai dotata ca atunci si mult mai profesionista. Stam mult mai prost la rezerva deoarece cei care au facut armata pana in 2006 nu mai sunt familiarizati cu noile tipuri de tehnica militara si ,saracii, vor fi folositi in eventualitatea unui eventual conflict, doar pe post de carne de tun (Tinta brau culcata sau in picioare nr7, eroul Ionica de la Samburesti) . Pentru ca traim vremuri foarte tulburi ar fi bine daca s-ar introduce macar un stagiu de armata obligatoriu, minimum de trei luni sau stagii lunare de cate trei zile in fiecare unitate militara astfel incat Vasile, Ion, Gheorghita sa stie ca asta e tancul lor in caz de ceva, sau asta este tunul lor sau dronele pe care le vor folosi la nevoie (cam cum este in Elvetia)
E foarte clar, pentru cine a "satisfacut serviciul militar" in anii aceia, ca habar nu aveti despre ce vorbiti. Aveti vreo idee cate TAB-uri din regimentele de infanterie mecanizata puteau macar sa fie pornite? Cat despre a circula, fie doar pe sosea, mai mult de 100 de kilometri, nu stie nimeni, pt ca asemenea "expeditii" pur si simplu nu se faceau. De ce emiteti judecati peremptorii despre lucruri care va sunt complet straine? Daca simtiti o nevoie ireprimabila de recunoastere, de ce nu va apucati sa invatati ceva serios, dupa care sa va satisfaceti dorinta de a da lectii altora?
Cred că ești din alt film. Oamenii nu emit judecăti "preemptorii" ( ce dracu or fi alea?) , sunt doar nostalgici, cu amintiri aproape șterse. Acum vii tu și dai lecții de logistică ? E doar lipsă de bun simț, atât. Fii bun și lasă-ne!
Eu am 11 ani și visez de când aveam 7 ani sa devin un soldat în armata României si chiar are dreptate aveam o armata încât și la rusi le tremurau chiloții.
Am facut armata din 80 pana in 81...Vai de capul nostru, ce armata aveam pe atunci. Scrie unul mai sus ca erau masinile de interventie gata la orice ora. Aiureli! Am facut 2 aplicatii, am prins 2 alarme cu iesire in obiectiv si vreo zece pana la iesirea din parcul tehnic. In afara de cateva masini(Bucegi, Dac si Aro, restul pana la cateva sute( cca 50% erau gioarse rusesti , bune de dus la topit) nu puteau sa se miste avand diferite probleme: combustibil furat, cauciucuri sparte, motoare defecte, baterii descarcate...Pe astea din urma te mai puteai baza; erau remorcate pe rand si pornite una cate una. In unitate era si regiment de blindate. Porneau doar unul sau doua tancuri, restul erau de forma, cu piese lipsa, fara combustibil si fara baterii. Va spun doar ca eram unitate din Bucuresti, mai mult nu vreau sa spun, sa nu-i fac de rasul lumii. Mandrie am ca's roman, datorita altor calitati ale noastre , nicidecum de ce a reprezentat pe vremea lui Ceasca, armata romana.😏
@@adrian970 Suntem mai bine de cât am fost. Asta nu înseamnă că acum suntem bine, uitate la un studiu despre sărăcia din România și vezi că-ți copii se culca nemâncați.
Pentru vremea respectivă Armata Română era extrem de bine dotată cu tehnologie militară foarte performantă pentru acele timpuri și similară cu a altor țări chiar mai dezvoltate economic decât țară noastră .
Intr-adevar pe vremea lui Ceausescu aveam o armata foarte puternica dar si in prezent Iohannis fie ca va place de el sau nu, a modernizat armata destul de mult. Am ajuns sa avem si anti-aerian Patriot. Stiu ca au luat jafurile alea de F16 dar am impresia ca au fost ca un fel de cerinta de la Americani de genul: daca vreti sa va dam F35, trebuie intai sa luati F16 ca sa ne scapati de ele. Nu e ceva oficial, asa banuiesc eu, dar oricum acum urmeaza sa primim F35 care sunt destul de ok! Poate ca faceam treaba mai buna daca luam doar Eurofighter Typhoon dar acum nu mai conteaza, oricum e ok si asa... eu nu zic acum ca am revenit azi la nivelul la care eram pe vremea lui Ceausescu dar tot ce zic este ca totusi vad ca se face ceva, am inceput sa ne mai modernizam si noi armata, fata de guvernele anterioare care nu au ridicat un deget, Iohannis totusi a facut destul de multe pentru armata. A cumparat si cateva frigate.
Avion f 35 in armata romana poate dupa anul 2035 .Vom avea armata cat de cat ok dupa ce vom scoate la pensie P.M-urile (aka 47 kalashnikov), sicriele zburatoare mig 21 , tancurile t55 , tab 71, 77,79 si macar sa modernizam cele 2 fregate cumparate de aprox. 20 de ani din Marea Britanie cu rachete performante anti nava , anti aeriene sau torpile antisubmarin atunci vom fi cat de cat de luat in seama.
Mihai GTR multe din acele echipamente de tip sovietic sunt si acum in dotarea armatei romane; de exemplu tancuri t55, rachete sol aer volhov , tab 71 , 77, sau tab C 79 sau tab purtator de rachete antitanc maliutka.
@@M177-h7i pentru a casa de exemplu tancurile t55 sau tr 580-800 trebuie sa le inlocuiesti inainte cu altele pe care nu le ai si pana vei avea alte tancuri noi le carpesti pe acelea.
Poate cei caror le place să trăiască în secolul 21 că niște slugi și își bat joc de trecutul părinților noștri și de fostul președinte asasinat la ordin străin cu mana romana special în ziua de Crăciun.Sa arunce o privire și să înțeleagă că ai noștri nu au trăit în epoca de piatră și să se abțină să tragă o flegma pe istorie pentru că astăzi sunt nimic Armata a fost armata.
Trăiască România!!! Dumnezeu să binecuvânteze poporul român!!!
E un filmuleț care-mi trezeşte amintiri plăcute.Țin să-l înştiințez, totuşi, pe autorul postării, deşi cred că ştie, că, la vremea aia, ne băgau ruşii pe gât, nouă şi celorlalte armate din Tratatul de la Varşovia, tehnică militară veche şi condiționată, pe deasupra.Adică, o autostație radio sovietică, de care ei se săturaseră, o vopseau proaspăt şi venea la pachet cu 100.000 de perechi de ciorapi, 2000 de tone de îngrăşământ pentru agricultură, 15.000 de potcoave pentru cai, 500. 000 de gheme de sfoară, 2.500 de sticle de lampă, etc.Cifrele sunt doar sugestive, nu neapărat exacte.
Indiferent de comentarii, nu te lăsa! România are nevoie de o armată reală, nu de una de paie, sau deloc. O țară fără armată e ca o curte fără garduri. Si fără câine de pază!
Ceausescu a facut o armata de paie. In loc de a face instructie militara, recrutii erau sclavi pe plantatie. Era circa 2% instructie si 98% munca neplatita.
Am fācut armata la Timiṣoara în anul 1981 la Chiṣoda. Cazarma a avut mai mult de 100 camioane. La un exercițiu, sau cum se numeṣte au pornit 4 camioane care a reuṣit sā iasā din cazarmā. Din patru camioane s-a întors unu singur, 3 au râmas la drum. N-am avut motorinā. Plutonul nostru de infanterie era expert de muncā agricolā, am fi bātut NATO la un concurs de depānuṣare de porumb.
Multumesc pentru postare.
Tovarasi *Domni* eu am facut armata in 84-86 Regimentul de garda, conditii de trai pot spune bune ,dar sa nu ne amagim , noi singuri nu am fi facut fata unui atac competent, sa nu uitam ca in acea perioada 80% din armata era la cules porumb sau extractie de carbune etc!
Era la cules de porumb, dar cei de la 1877 de unde au venit nu tot de la brazda si de la plug, in primul razboi mondial taranii romani analfabeti l au batut pr Mackenzen, oricum soldatii faceau si perioada de instructie asa ca nu cred ca atunci inainte de 89 armats romans nu ar fi putut face faya unui razboi
Cred ca exagerati cu extractie de carbune.
Nu exagerează cu nimic. Armata a lucrat și în minele de cărbuni. @@elenabibescu1848
Vorbiti aiureli. La porumb mergeau garzile patriotice si militarii in termen care mai aveau 3 luni pana la terminarea stagiului militar.
- daca ati facut Armata, trebuia sa stiti acest lucru.
@@elenabibescu1848nu a facut Armata
Am facut armata in 83-85 la Lugoj ,Securitate mixta si am fost Sergent,comandant de pluton.A fost ff.greu dar si frumoa In acele vremuri toti me iubeam tara si am fi facut Totul sa o aparam .Oare acum tinerii mai gindesc asa ,chiar si cei platiti nu militar in termen.Cind stiu ce parade se faceau atunci si ce vad acum la absolvirea Academiei mi se face mila.
Sigur că da! Voi comandați și ei executau, prostii duceau greul și voi erați privilegiați.
Eu am fost aici, am avut privilegiul sa fac parte din Batalionul Aviației, după vânătorii de munte, noi am fost cei mai apreciați
La ce unitate de aviație ai făcut armata, Adrian? Eşti din contingentul veteranilor mei, că pe mine m-a încorporat în septembrie 1984, tot la aviație, U.M. 01919, de la Boboc, jud. Buzău, unde era şi Şcoala Militară de Ofițeri de Aviație "Aurel Vlaicu"(U.M. 01838). Am fost radiotelegrafist(morsist), la compania transmisiuni.Comandantul şcolii era general-maior Mereu Constantin, iar la noi, la grup(01919), era maior Leonescu Gheorghe.Doi piloți extraordinari şi oameni deosebiți.M-aş bucura să-mi răspunzi, sunt amintiri frumoase, importante pentru mine.
@@dumitrucolcova8164 am fost incorporat la unitatea militara Alexeni,jud Ialomita in octombrie 1983.Dupa perioada de instrucție obligatorie si scoala de gradati am fost selecționati pentru Parada ,2 luni ,noi cei din "Aviatie"am fost cantonati la Bobocu,apoi pentru restul perioadei la Bucuresti,pe Antiaeriana!
@@dumitrucolcova8164 Domnul general maior Mereu era si comandantul batalionului nostru,dupa aceea la Bucuresti,comandantul sef a fost domnul general de armata Paul Keler,comandantul Armatei a 4 a Transilvania!
Dumnezeu sa l ierte!
@@adrianneacsu9973 De la voi, de pe Alexeni, decolau aeronavele militare pentru paradă.Erau piloți din toată țara, dar nu mai ştiu numărul unității voastre(U.M.?).În 4 ianuarie 1985, pe mine m-au trimis la cursul pentru radiotelegrafişti (morsişti), la Otopeni, la batalionul de transmisiuni de aviație(U.M 01925).M-am bucurat, am zis că sunt aproape de casă, în Bucureşti, dar nu ne-au dat nicio învoire de acolo.Au venit ai mei într-o Duminică, la poartă şi atât.Unitatea era, practic, concentrată la etajul 3, cu acces separat şi izolat de etajele 1 şi 2, unde se zicea că sunt stewardese de la Tarom, într-o clădire de lângă aeroport.Îi spunea "blocul Tarom".Mai e şi azi blocul, dar nu mai e unitate militară, iar curtea ei dinspre DN 1, e plină de vegetație neîngrijită, ierburi înalte, lăstăriş, etc.Am stat două luni acolo, am avut şi colegi de la Alexeni, cu care am făcut apoi trafic radio în alfabetul Morse, conform misiunilor specifice ordonate, dar şi cu ceilalți colegi de la toate unitățile de aviație din țară, care fuseseră şi ei la Otopeni.Veteranii mei morsişti, din centrul de emisie-recepție, erau Pătruț George şi Lengher Nicolae, iar la centrala telefonică unul Tudorache Laurențiu, dacă-ți spun ceva numele astea.Acum câțiva ani în urmă, am văzut pe TH-cam că Alexeniul a fost desființat.Pe pista de altădată, se fac drifturi şi alte minuni.Tu de unde eşti, de loc, Adrian?
@@dumitrucolcova8164 din Urziceni,la fel ca si tine n am avut timp sa ma bucur de libertate,asa cum ti am zis ,am reajuns in unitate pe 30 august 1984,dupa cum ne a venit randul relocarii batalioanelor participante la PARADA.Apoi din septembrie am avut in mod exceptional o permisie de 14 zile,de care n am beneficiat fiindca am si inceput pregatirea noilor recruti,apoi am participat la instruirea gradatilor si uite asa am terminat armata,ultimele doua saptamani ,ca veteranii ,nicio activitate!.
...UM 01898,nu mai stiu exact Regiment de elicoptere!
Am fost soldat in armata Română. O Armata cu cai de lemn în care cu toții eram carne de tun, La fel ca și soldații ruși pentru Putin.
Am fost acolo , in batalionul de securitate ! Emotionant sa revad .
Adevărat am trăit acele momente cu multa dragoste și patriotism fata de tara 😘
In mare parte este foarte adevarat, in 90 cand am facut eu armata, la regimentul din Focsani pot sa va confirm ca aveam in regiment 100-200 de autocamioane produse in Romania, nu stiu ce marca erau, dar erau NOI NOUTE, aveau rezervorul plin si cineva se ocupa de ele lunar, le pornea le verifica, sa fie gata de plecare, in unitate erau disponibile mii de pusti automate, si alte materiale de infanterie, nu va mai spun ce erau in depozitele secrete, pentru ca la un moment dat am facut paza si aparare la unul dintre ele, mii sau zeci de mii de mine antitanc, TNT, explozibil fel de fel, si alte chestii ucigatoare
Nu era nimic secret. Ai fost la 1270?
Foarte convingator. Doar ca nu camioanele transporta infanteria, macar dupa al doilea razboi mondial, ci TAB-urile. Pe ele nu le-ati vazut? Si erau si (mii de) "pusti automate". Ce era automat la ele? Le activa calculatorul Felix? Trebuie ca sunteti singurul care a a facut armata si foloseste o asemenea denumire. Cat ati stat in Focsani nu vi s-a vorbit de pm (pistol mitraliera) si PM (pusca mitraliera, mult mai rara decat pm-ul, doar 3 la plutonul cu efectiv de pace)? Cam groasa ata...
la 01270? eu acolo am fost pe atunci era comandant dl maior Ferariu Stelian
1973-1976 am fost militar la UM01775 Craiova ☝️😁... Nu as vrea sa nu fi facut armata si sa Nu am aceste amintiri de atunci.
Camearazii au fost din toate päturile sociale dela ex -puscariasi pana la baieti cu bacul facut!
Dar am fost prieteni si camarazi fara nici o rezerva.. Nu existau nici un fel de resentimente!
M-a ajutat mult in viata 👍
Salutari la toti dragilor 👍
Pentru acele vremuri armata română era chiar f ok din punct de vedere tehnic militar
Onor et gloriam
Comentariu de om căzut în cap din partea autorului. Tinere , România a avut o armată mai mare decât astăzi, dar mult mai prost echipată și absolut ineficientă. Eu am fost parașutist la Boteni între 1987-1989, tu nu știu dacă ai fost măcar mental calificat să faci armata. Unitățile militare romane nu aveau aproape nici un cartuș, lui Ceaușescu ii era frică de armată, aveau un pumn de gloanțe pentru serviciul de gardă. Frigul, foamea și bătaia de joc era principala caracteristică a armatei române. Mulți militari au avut o tragere sau două în tot ciclul militar, erau prost instruiți de ofițeri și subofițeri incapabili. Școlile militare erau pline de incompetenți cu dosare bune din punct de vedere ideologic dar îngrămădiți cât cuprinde. Aviația nu avea piese și nici combustibil suficient, orele de zbor absolut insuficiente. Tremura occidentul de frica unor soldați înfometați, nepregătiți, batjocoriți și folosiți la munci? Vorbești niște prostii mai mari ca tine. Sadam Hussein avea a cincea armată ca mărime din lume, mult mai bine echipată și instruită decât alcooliștii noștri, cât au rezistat în fața americanilor?
Cu pare de rău trebuie sa- ți dau dreptate.....
Un comentariu cu foarte mult bun-simt. Eu am facut armata in 2003, si lucrurile se schimbasera enorm fata de ce-mi povesteau ai mai batrani. Mancarea era foarte buna in toate unitatile in care am fost, si trageri si instructie in poligon si tabara am bagat din greu. Si razboiul in ziua de azi nu-l mai duci ca in anii '80 (spre exemplu rusii in Ucraina in ziua de azi). Dar cu niste nostalgici comunisti n-ai ce discuta, nici macar nu-ti asculta argumentele, ei judeca emotional, nu faptic.
@@dandondera2618 da, nostalgici suntem toți, toți zic ce bine era în anii 80, ații 90 etc E normal, toți ne gândim cu plăcere la anii tinereții. Creierul uman are tendința să estompeze traumele și lucrurile negative, e un proces de autoprotejare mentală cred și să exagereze lucrurile pozitive. Când însă estompezi forțat tot negativismul din trecut pentru o agendă la zi, cum e cazul acestui individ, devii un imbecil , nu un nostalgic
@@GigiDuruDuru total de acord. Respect, domnul meu!
@@dandondera2618 la fel 👍
Doamne câtă dreptate ai
Alt loc ticsit de nostalgici trepanati.
Orice realizare cere sacrificii...candva erai mandru totusi ca esti roman ...acum este o povara.
De ce erai mandru atunci? Ca il pupai in c... pe Ceausescu si foloseai tehnica sovietica invechita? De ce este povara acum? ca aperi o tara democratica, avansata economic si social intre celelate tari europene? Sa-ti fie rusine.
Am făcut armata între 1987 și 1989 la 1457 Bârlad, Marea Unitate de Artilerie Grea, cercetași. În timpul aplicațiilor și pregătirii de specialitate foloseam telemetre germane fabricației 1938, lunetele de observare erau din 1932, obuzierele de 150 erau nemțești din 1942, cele de 122 erau Skoda din 1934……Radio stația era rusească, de prin 196…și ceva. Camioanele erau mai moderne, Dac, foarte bune ce-i drept. PM-ul, EC 2552 era din ‘72…..PSL-ul( eram și lunetist) din ‘78. La noi, la Bârlad se pregăteau ARPR-urile pentru a fi duse in Iran. În cadrul unității era și un batalion instruit special pentru paza obiective( vai de mama lor!). Mâncarea? Cât nisip am înghit cu fasolea, ghiveciul și alte porcării pe care ne obligau să le înghițim…..
Si eu tot cercetas ,artilerie an
tiaeriana, la Tg.Jiu.Scriam invers, cu ceracolor, pe planseta, traiectoria avioanelor care intrau in tara. Si am stat cu luneta in turn la Capul Midia in 1988, ca am avut trageri. Aveam tehnica de la al doilea razboi mondial, si baiatul asta ne zice ca eram cei mai dotati !😀 Si culmea, sunt multi care chiar il cred ! Doamne fereste, in ce vremuri zapacite traim !
Am făcut armata in 89-90, la unitatea 01318 Tg.Mureș, compania T.R. (termen redus-adică viitor student la facultatea de mate ). Din Septembrie până in decembrie 89 (la revoluție), am vazut arma din dotare de vreo 5 ori, o săptămână de intrucție de front înainte de jurământ, în rest munci agricole la C.A.P. Vaidacuta. E o vrăjeala cu -ce armată aveam-. Dacă noi T.R.-iștii (viitorii ofițeri în rezervă), ne pregătem în halul ăsta, vă imaginați ce se întâmpla la -trupă-. Pe de-altă parte înțeleg nostalgia vremurilor trecute, când eram tineri, în putere și fără prea multe griji.
Pentru noi, cei de atunci aflați sub Jurământ și Drapelul de Luptă, Patria însemna TOTUL. Am suportat cu tărie greutățile și privațiunile serviciului militar. Și, fără falsă modestie, aveam o înaltă conștiință patriotică. Ne iubeam țara mai mult decât orice. Așa fusesem educați încă din fragedă copilărie. Acum sunt pensionar sexagenar. Și nu-mi place deloc ce văd la tineretul din zilele noastre. Dar asta este o altă poveste.
În aceia perioada eram la frontiera tarii la Grănicerii
Domnule, fabulezi în legătură cu forța militara a României de atunci. Probabil ai visat ceea e spui, adevărul fiind altul. Armata din epoca nu te învăța mai nimic, cadrele nu știau cum să fenteze, soldații la fel. După ora 16 eram lăsați pe mana unor dobitoci inculți care credeau ca sunt cineva. Am făcut armata în anul 1977, cu pile în București, adică acasă. Am fost și la munci la porumb. Așa ca vezi ce spui, ma faci sa cred ca ai fost unul din dobitocii gradații la apelul de seara și cu macaroane pe umeri vedeai viata în roz.
O tara cand este transformata in colonie primul lucru care i se amputeaza este armata ,pe urma restul vin de la sine atat timp cat ii ai pusi in conducere pe tradatorii calici si saraciile pamantului ....indiferenta duce la dezastru Romaniei ii trebuie 100 de ani in care sa nu fie deranjata de straini si cu conducatori de fier sa ajunga inapoi unde a fost odata ,dar astea sunt doar vise la cum se misca lumea mondial nu cred ca va mai exista cat de curand din pacate!
Unde a fost odata? La ce perioada va referiti?
Am facut armata la Focsani aviatie 1988-1989
Iar în 89 am Ordin de chemare la Revoluție
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
aveam pe dracu-n 84,soldati la munci si tehnica sovietica
Partea proastă e că multe dintre blindate mai defilează și astăzi.
Felicitări pentru clip.
1996-1997 Zalău U.M 01384 Div.AA ce vremuri frumoase vă salut pe toți din Germania
Ai băut fotoghin ?
Am fost tanar locotenent inginer de aviatie in timpul revolutiei din 1989. Am fost tinuti in cazarmi, in stare de alarma de lupta pana in martie 1990. Se zvonea ca vor sa intre rusii. Muream ca prostii. In timpul revolutiei s-a tras ca la balamuc, nu a existat o minte clara, o informare corespunzatoare si nici mijloace de comunicare intre diferite unitati atat ale armatei cat si ale Ministerului de interne iar acestea au tras unele in altele. In plus au fost date arme si garzilor patriotice care cum vedeau unul care era trimis sa stranga informatii (De la unitatile de cercetare sau de informatii militare), care era imbracat in civil sau avea mai multe haine pe el, tabarau cu tirul asupra lui. Mai tarziu, cand armata a devenit profesionista si a inceput sa se doteze cu tehnica occidentala si sa prinda experienta alaturi de partenerii din NATO am participat la doua misiuni externe in Iraq. Va garantez ca aici nu s-a mai tras ca la Revolutia din decembrie 1989, s-a tras doar cu folos. In concluzie, desi armata este mai mica este mult mai dotata ca atunci si mult mai profesionista. Stam mult mai prost la rezerva deoarece cei care au facut armata pana in 2006 nu mai sunt familiarizati cu noile tipuri de tehnica militara si ,saracii, vor fi folositi in eventualitatea unui eventual conflict, doar pe post de carne de tun (Tinta brau culcata sau in picioare nr7, eroul Ionica de la Samburesti) . Pentru ca traim vremuri foarte tulburi ar fi bine daca s-ar introduce macar un stagiu de armata obligatoriu, minimum de trei luni sau stagii lunare de cate trei zile in fiecare unitate militara astfel incat Vasile, Ion, Gheorghita sa stie ca asta e tancul lor in caz de ceva, sau asta este tunul lor sau dronele pe care le vor folosi la nevoie (cam cum este in Elvetia)
Unde dracu am disparut,noi,romanii?
In spania
E foarte clar, pentru cine a "satisfacut serviciul militar" in anii aceia, ca habar nu aveti despre ce vorbiti. Aveti vreo idee cate TAB-uri din regimentele de infanterie mecanizata puteau macar sa fie pornite? Cat despre a circula, fie doar pe sosea, mai mult de 100 de kilometri, nu stie nimeni, pt ca asemenea "expeditii" pur si simplu nu se faceau. De ce emiteti judecati peremptorii despre lucruri care va sunt complet straine? Daca simtiti o nevoie ireprimabila de recunoastere, de ce nu va apucati sa invatati ceva serios, dupa care sa va satisfaceti dorinta de a da lectii altora?
Corect! Era problema mare si cu calitatea/cantitatea carburantilor si anvelopelor, fiabilitatea redusa a echipamentelor produse in Romania.
Sincer ,la mine în unitate zburau toate elicopterele
Cred că ești din alt film. Oamenii nu emit judecăti "preemptorii" ( ce dracu or fi alea?) , sunt doar nostalgici, cu amintiri aproape șterse. Acum vii tu și dai lecții de logistică ? E doar lipsă de bun simț, atât. Fii bun și lasă-ne!
"Peremptorii". Incearca in dictionar, o sa gasesti cuvantul.
Acum avem armata smericana
Am urat armata din toti rarunchii,a fost o mare bataie de joc sub comunisti.Un an si jumatate de umilinte si batjocura.
Mai stie tineretul care i stangul,care i dreptul?
@@user-jq7fd5xu2i am 67 de ani! Cred ca stiu! tu comentezi asa ca sa te aflii in treaba.
Nara stângă sau nara dreapta știe tineretul
Ce rachete visati d-voastra in anii 80 in Romania?🙄🙄
Am defilat în batalionul de parasutisti.
O armata buna la muncile agricole si in constructii. Restul tinichele vopsite si revopsite. La fel si astazi. Armata in termen, o pierdere de timp.
Cu siguranta mult mai folositor decit sa fie trimisa in Iraq, Afganistan si in alte locuri de pe glob suportind mizeriile create de altii.
Eu am 11 ani și visez de când aveam 7 ani sa devin un soldat în armata României si chiar are dreptate aveam o armata încât și la rusi le tremurau chiloții.
Salutare!cireș.
Nea vindut scirbele din ziua de azi.
Am facut armata din 80 pana in 81...Vai de capul nostru, ce armata aveam pe atunci. Scrie unul mai sus ca erau masinile de interventie gata la orice ora. Aiureli!
Am facut 2 aplicatii, am prins 2 alarme cu iesire in obiectiv si vreo zece pana la iesirea din parcul tehnic. In afara de cateva masini(Bucegi, Dac si Aro, restul pana la cateva sute( cca 50% erau gioarse rusesti , bune de dus la topit) nu puteau sa se miste avand diferite probleme: combustibil furat, cauciucuri sparte, motoare defecte, baterii descarcate...Pe astea din urma te mai puteai baza; erau remorcate pe rand si pornite una cate una.
In unitate era si regiment de blindate. Porneau doar unul sau doua tancuri, restul erau de forma, cu piese lipsa, fara combustibil si fara baterii.
Va spun doar ca eram unitate din Bucuresti, mai mult nu vreau sa spun, sa nu-i fac de rasul lumii.
Mandrie am ca's roman, datorita altor calitati ale noastre , nicidecum de ce a reprezentat pe vremea lui Ceasca, armata romana.😏
@@cristinelfotachi5321 Da..nu știu ce să mai cred, nici acum nu e bine nici atunci
@@mrmihai6355 acum e bine, Romania e în creștere, tara s-a dezvoltat binișor, privește alte țări care nu pot ieși din sărăcie.
@@adrian970 Suntem mai bine de cât am fost. Asta nu înseamnă că acum suntem bine, uitate la un studiu despre sărăcia din România și vezi că-ți copii se culca nemâncați.
@@asdasdasdasdasdasd775 principalii vinovați sunt părinții, bunicii și după statul, excepție fac cei care au suferit accident pe parcurs,
Pentru vremea respectivă Armata Română era extrem de bine dotată cu tehnologie militară foarte performantă pentru acele timpuri și similară cu a altor țări chiar mai dezvoltate economic decât țară noastră .
Era ordine și disciplină am făcut armata la grăniceri 1983-1985
Salutare, dom' Costică! Mă bucur că te găsesc şi aici, nu doar la combina dumitale de treierat, pe care o apreciez foarte mult.
Erai din aia care impuscau si bateau romanii care incercau sa fuga.
@@valevisa8429 militarul executa ordinul
81 - 82 graniceri transmisiuni brigada 4 graniceri constanta ,armata la ,, catarama ,, a fost frumos
TL -CT grăniceri 83-85 frontiera V. Veche Coroana@@aristelmarcu5821
Intr-adevar pe vremea lui Ceausescu aveam o armata foarte puternica dar si in prezent Iohannis fie ca va place de el sau nu, a modernizat armata destul de mult. Am ajuns sa avem si anti-aerian Patriot. Stiu ca au luat jafurile alea de F16 dar am impresia ca au fost ca un fel de cerinta de la Americani de genul: daca vreti sa va dam F35, trebuie intai sa luati F16 ca sa ne scapati de ele. Nu e ceva oficial, asa banuiesc eu, dar oricum acum urmeaza sa primim F35 care sunt destul de ok! Poate ca faceam treaba mai buna daca luam doar Eurofighter Typhoon dar acum nu mai conteaza, oricum e ok si asa... eu nu zic acum ca am revenit azi la nivelul la care eram pe vremea lui Ceausescu dar tot ce zic este ca totusi vad ca se face ceva, am inceput sa ne mai modernizam si noi armata, fata de guvernele anterioare care nu au ridicat un deget, Iohannis totusi a facut destul de multe pentru armata. A cumparat si cateva frigate.
Și acum o să cumpere și submarine de la francezi care sunt destul de importante
Da ce johanus le a luat, ăștia de acum sunt mercenari asta nu mai e armata
Pe vremea lui ceausescu toată tehnica militara era românească acum cumpărăm vechiturile imperialistilor
Avion f 35 in armata romana poate dupa anul 2035 .Vom avea armata cat de cat ok dupa ce vom scoate la pensie P.M-urile (aka 47 kalashnikov), sicriele zburatoare mig 21 , tancurile t55 , tab 71, 77,79 si macar sa modernizam cele 2 fregate cumparate de aprox. 20 de ani din Marea Britanie cu rachete performante anti nava , anti aeriene sau torpile antisubmarin atunci vom fi cat de cat de luat in seama.
Am avut odată și armata și demnitate.
apropo noi mai avem armată?
Fier vechi și echipamente mult depășește degeaba sunt cu grămadă dacă erau o adunătură de fier vechi pentru ce echipamente militare sunt acum.(:
Mihai GTR multe din acele echipamente de tip sovietic sunt si acum in dotarea armatei romane; de exemplu tancuri t55, rachete sol aer volhov , tab 71 , 77, sau tab C 79 sau tab purtator de rachete antitanc maliutka.
NU EXISTĂ COM
PARATIE INTRE ACUM SI ATUNCI ,AM AJUNS NISTE SARACII
85...87
Unde a disparut tehnica militara ? Erau multe unitati dotate cu tancuri autostatii, camioane, unde sunt? tunuri.
Fier vechi
Multe dintre ele sunt in dotare si acum in armata romana.
Se mai si caseaza, nu sunt eterne
@@M177-h7i pentru a casa de exemplu tancurile t55 sau tr 580-800 trebuie sa le inlocuiesti inainte cu altele pe care nu le ai si pana vei avea alte tancuri noi le carpesti pe acelea.
Le au vândut smecherii la fier vechi
Poate cei caror le place să trăiască în secolul 21 că niște slugi și își bat joc de trecutul părinților noștri și de fostul președinte asasinat la ordin străin cu mana romana special în ziua de Crăciun.Sa arunce o privire și să înțeleagă că ai noștri nu au trăit în epoca de piatră și să se abțină să tragă o flegma pe istorie pentru că astăzi sunt nimic Armata a fost armata.
Habar nu ai ce vorbesti
Da cum nu 👎
daaa, o gramada de fiare vechi. soldatii erau pe santiere sau in agricultura. halal armata!
Cu siguranta mult mai folositor decit sa fie trimisa in Iraq, Afganistan si in alte locuri de pe glob suportind mizeriile create de altii.