Sori kun hieman kesti. Tämä on pisin videoni ja tällaisen tekemisessä on yllättävän monta työvaihetta. Mutta nautin siitä kyllä. Se muistutti minua taas siitä kuinka onnekas olenkaan, että pääsen tekemään tällaisista aiheista videoita ja jakamaan kokemuksiani teille. Aihe on todella laaja ja tämä dokumentti käsittelee siitä vain yhtä kaistaletta. Erityisesti tämän videon kohdalla kiinnostaa kuulla täällä kommenteissa teissä herääviä ajatuksia tähän liittyen. Kiinnostaa esimerkiksi tietää, oliko teillä ennen katsomista jonkinlainen mielipide aiheesta, joka sitten kenties oli muuttunut videon lopussa. Avasiko tämä jotain uusia ulottuvuuksia aiheeseen?
Kiitos Jaakko, timanttista laatukontenttia🙏🏼Omaan lähipiiriin kuului Suomessa maalaajia joten elämäntapa on ihan tuttu, mutta silti tosi mielenkiintoinen aihe😊
Offtopic mutta mites noi taustalla soineet biisit? Ei ole mitään lopputekstejä tms. Vaikka olisi creative commons niin kai voi tekijöille antaa jotain krediittiä? Kysyn kuitenkin itsekkäistä syistä, koska olisin voinut jatkaa fiilistelyä kuuntelemalla biisimusiikkia.
@@ApeSinian noi styget on vaivoin Epidemicsoundista kalastamiani eikä niitä mun käsittääkseni ole missään muualla edes kuultavissa. Tai ehkä onkin? Yle maksaa niistä jotain lisenssimaksua erikseen. Jos haluat googlailla, niin kappaleiden nimet olivat: Weimann - Aleph One, Hitzeheit - Ondolut, Unexplained - Aleph One, Gum Arabic - Aleph One , Blühmen - Ondolut, After Midnight - Molife.
@@JaakkoKesoYle Graffittien poiston hinnalla saisi esimerkiksi jokaiselle sairaanhoitajalle 1500 euron koronalisän tai kaikille suomalaisille 20 euroa puhtaana käteen” että miettikääpä sitä. Jos aikuinen ihminen on älykkyydeltään niin vajaa ja itsekäs että alkaa laittomille alustoille maalaamaan kuuluu siitä myös saada kunnon rangaistus. Nykymaailmassa ja Suomessa vaan pitäisi kaikki suvaita ja hyväksyä. Toivottavasti apinat saavat ansionsa mukaan.
Jaakko, kiitos heittäytymisestä, ihailen intohimoasi työtä kohtaan. Näytät näkökulmia, jotka eivät yleensä ansaitse mediatilaa, kiitos siitä! Ehdottaisin tulevaksi aiheeksi ongelmapelaamista (Tietokone - ja konsolipelit, uhkapelit yms.)
Ai saatana tää olis hyvä aihe. Vaikkakin jättäisin sanan ongelman pois. Pelaaminen nähdään usein ongelmallisena, vaikka todellisuudessa se ei välttämättä sitä ole. Toki on olemassa paljon ongelmapelaamista, joka näkyy enemmän päälle päin kuin ongelmaton pelaaminen. Jos @Jaakko Keso - Yle Kioski haastateltavaa niin voin tulla kertomaan pelaamisen ongelmatonta puolta! :D
Hieno dokumentti! Olisin kuitenkin kaivannut toisenkin asianomaisen (VR) näkökantaa asiaan. Se olisi selkeyttänyt touhun todellisia kuluja ja vaikutuksia. Lisäksi se olisi ylipäätään journalistisesta kulmasta ollut hyvä käsitellä.
Hyvä huomio. Tämä tosiaan oli vain yks katsaus aiheeseen, jota olisi helppo käsitellä monelta kantilta. Pitäisi tehdä varmaan jatko-osa jostain muusta vinkkelistä.
Hiton kova! Suosittelen kans lukemaan kirjan nimeltä "Sä Maksat", kyseessä ihan fiktiivinen teos mut käsittelee myös graffitikulttuuria mielenkiintoisella tavalla.
Kiitos! Mä itse asiassa kuuntelin sen tuolla ollessani kun yksi noista kolmesta suositteli sitä mulle. Suosittelen itsekin muille kuultavaksi/luettavaksi. Tykkään siitä että Hätä-Miikka on itse lukenut sen kirjan siinä audioveriossa.
Yleensä en kommentoi mihinkään, mutta sulla on aivan loistavaa tuotantoa! Ei pelkästään tämä dokkari, monet muutkin. Nautin kovasti työstäsi ja arvostan tällaista omistautumista aiheelle/aiheille. Tuot monta erilaista näkökulmaa asioihin ja pohdiskelet asioita luontevan objektiivisesti, mikä onkin mielestäni dokkareiden tekijälle tärkein piirre. Respect.
No tuohan sen aika hyvin kiteyttää, että ensin graffiteja perustellaan oikeudella "luoda kaupunkikuva omanlaiseksi", mutta kiinnostus kaupunkikuvan luomiseen yht'äkkiä hälvenee, jos siihen saadaan lupa.
Yleisesti nää maalaajat haluu et niien työt nähää mahollisimman julkisesti. Noi lailliset seinät on aina jossai persreiässä, jossa kukaan ei niitä nää. Tosin tää on vaa mun oma näkemys.
@@xamispe5774 Tuskin ne niitä junia pelkän pinnan takia maalaa. Prosessin kokonaisuus ja tausta- ja kommandotyö tossa vaikuttais olevan se houkuttava tekijä. Jos siihen saatais lupa niin homma olis ihan eri.
@@arttumartikainen4005 Täähän on se pointti. Junat ja vaikeet pinnat on haluttuja koska se vaatii sen ekstra vaivan. Jos sää pystyt laillisesti maalaa junii sä yhtä hyvin pystyt maalaa vaan vanerii.
Arjessa olen huomannut että usein tällaiset taiteelliset suunnitellut graffitikokonaisuudet ei ole yhtä iso pahennuksen aiheuttaja kuin tagit, jotka näyttävät epämääräiseltä sotkulta. Niistä olisin mieluusti kuullut enemmän keskustelua.
Tuosta on keskusteltu jo iät ja ajat. Kulttuurin ulkopuoliset ihmiset hokevat tätä samaa kysymystä ja vertaavat lähes poikkeuksetta tägejä tilaustöihin. Sama homma tuon retorisen yksityisomaisuus kysymyksen kanssa. Lähes jokainen maalari maalaisi mielummin monivärisen ja hämmästystä herättävän teoksen, kuin tägin. Tägi on singneeraus jolla mitataan nopeutta, näppäryyttä ja taitoa. Hyvän maalauksen takana on vuosia ja tuhansia tägejä. Eikä aikaa ole maalarilla todellakaan toteuttamaan isoja ja värikkäitä teoksia, kun asutaan naapuruston kyttien luvatussa maassa. Nopeassa toiminnassa on kyse selviytymisestä ehjin nahoin.
@@danne8797 tagihan on yks tärkein juttu jos vedät illegal mut taas legal graffiti art siel ei pahemmin noita ole paitsi joka signeeraus ala nurkas jne
En yleensä kommentoi ollenkaan tänne youtuben ihmeelliseen maailmaan, mutta nyt on pakko sanoa että tämä dokkari oli aivan helvetin hyvä! Hyvin puolueettomasta asemasta kuvattu ja halua ymmärtää tätä skeneä ja nuorisoa jotka tätä harrastaa. Ei ylistämistä mutta ei halveksumistakaan. Jaakko Keso, KEEP IT UP!
Graffitit matkustajajunien kyljessä on kyllä outo juttu - säilyvät alle 24h, veronmaksaja maksaa poistamisen, maalaajien omat resurssit menee viemäriin ja teokset pitää olla suht juosten kustuja. Olis hienoa nähdä enemmän luovia ja kantaaottavia maalauksia, mutta antakaa matkustajajunien olla.
@@Petri_Pennala Ne normi vr junat on kyl aika tylsän näkösiä. Tosin ei mitää töhryjäkään jaksa katella mut jos joku oikeesti panostaa siihen graffitin tekemiseen nii hienojahan ne on
Tanskassa ei junia paljon pestä eikä tartioida, maalausten taso parempi ja saattaa olla 2kk samat junan kyljessä. Siitä mallia Suomeen, ongelma on VR:n päässä
Mikään ei mee hukkaan jos taiteilija pääsee toteuttamaan teoksensa (: Niin moni ei ehkä pääse näkemään sitä, mutta eihän se ole se pointti, eihän? Ja se että ne pitää tehdä nopeasti ainakin itsellä nostaa sitä arvostusta, jos joku on onnistunut hienosti ja laadukkaasti hetkessä tekemään!
@@romuhusse TH-cam is making it so only the creators (person uploading the video) can put CC aka closed captions and write them out. Tube haluaa poistaa toiminnon jolla katsojat voi tehdä videolle tarvittaessa tekstitykset ja käännökset, joten tähän ei varmaan tuu parempaakaan tulosta. Paskaa tässä hommassa on se, että sen vuoks monet huono kuuloiset ja kuurot ei enää voi kattoo samaa kontenttia mitä he ennen katsoivat, koska yhteisö ei voi enää tehdä siitä kontentista mahdollista katsoa.
Kebabrulla on minun lempiruokaani. Kerran tosin sain niin kuivaa kebabbia että jäi syömättä. Oli vähä harmillista mutta sain mahan täyteen ja tuli hyvä mieli :) Nukuin aivan maistuvaiset yö unet seuraavana yönä mutta aamulla se iski. Mahassa myllersi, poltti ja kuumotti. Menin juosten vessaan ja päästin nestemäisen ulosteen paineella pihalle ja tuntui kuin jokin demoni olisi minusta puhjennut. Ei siittä sen enempää mutta nyt jatkan dokumentin katsomista.
Tämä oli erittäin mielenkiintoinen video ja avasi mukavasti tuota maalaajien sielunmaisemaa. Mulla on aina ollut melko neutraali yleisfiilis tuosta porukasta. Toisaalta kun näkee sellaisia oikeasti paskoja töherryksiä, siis sellaisia mihin itse kykeneen windowsin paintilla ja vielä sellaisissa paikoissa mihin ne ei todellakaan kuulu, se vituttaa ja ensifiilis on, että tekisi lähinnä mieli haastaa riitaa tuollaisien velliperseiden kanssa. Toisaalla on sitten tämän tyyppinen kolmikko, jonka toivon edustavan sitä enemmistöä, joilla on oikeasti lahjakkuutta ja joiden maalaamat kuvat pysäyttää ihastelemaan. Ensifiilikseni maalauksista tosiaan on täysin riippuvainen sen laadusta. Jos se on paska, niin suutun, jos taas kaunis niin saan siitä hyvää fiilistä. Hankala jotenkin pukea täysin sanoiksi. Erittäin ristiriitaista. Samalla tavalla se tuntuu minun - nettoveronmaksajan - kukkarossa kun se poistetaan, oli se paska tai hyvä. Selvähän se on, että tuollainen tietynlainen anarkismihan tuossa on taustalla ja tuo kysymys siitä, että tekisivätkö he tätä, jos se olisi kiellettyä oli erittäin hyvä. Reaktioista päätellen uskon vastauksen olevan ei, eivät tekisi. Maalaamisessa tuntuu yhtä paljon olevan kyse siitä, että koristellaan katukuvaa ja jätetään se oma kädenjälki, vaikakkin vain hetkeksi ja siitä, että puraistaan sitä kiellettyä hedelmää ja saadaan se "fiksi", eli päivän adrenaliiniannos tekemällä jotain, mikä on määritelty kielletyksi. Tämän kolmikon kohdalla uskon olevani oikeassa, kun väitän että he omaavat vahvan moraalikompassin. Joku saattaa nyt miettiä, että miten voi omata vahvan moraalikompassin jos rikkoo tietoisesti lakia. Jos haastetteluja kuuntelee, niin kyllä se sieltä aukeaa. Eli lähtökohtaisesti huolehditaan aina siitä, että kyseessä on uhriton rikos, joka ei ikinä kohdistu suoraan tavalliseen tallaajaan. Oma suhtautumiseni lakiin on se, että noudatan sitä parhaan kykyni mukaan. Mutta noudatanko sitä, koska koen, että se on oikein vai pelkäänkö vain potentiaalisia seurauksia sen rikkomisesta? Tällainen kysymys minulle itselleni heräsi tämän videon myötä, enkä osaa siihen ihan suoralta kädeltä vastata. Ja onko oikein moralisoida maalaajia, kun meistä ihan joka ikinen rikkoo lakia elämänsä aikana - toiset enemmän toiset vähemmän: olkoonkin se sitten punaisia päin käveleminen tai ylinopeuden ajaminen, tai jopa pahoinpitely minkä kundit ansiokkaasti nosti esiin, ettei se aiheuta lähellekään samankaltaista paheksuntaa kansalaisissa, koska se mielletään tavallaan osaksi omaa kulttuuriamme. Koska pojat nyt vähän kännissä tappeli. Tämäkin on erittäin ristiriitaista. Kiitos Jaakko ajatuksia herättävästä videosta aiheesta, mikä on itselleni melko tuntematon. Ei varmasti ollut helppo editoida sellaiseen muotoon, minkä voi suhteellisen huolettomasti esittää katsojille, mutta niin, että siinä on sisältöä ja pohdintaa, mikä herättää potentiaalista keskustelua.
Nyt oli 5/5 kontenttia. Hyvä myös rohkea ja diipimpi haastattelu loppuun. Haastattelija kuvaili tunteitaan aika hyvin. Mikä ehkä jäi vähän pienemmälle käsittelylle on graffitimaailmassa olemassa oleva keskinäinen kilpailu. Halutaan että oma nimi tai crewin nimi tunnetaan skenessä ja ollaan vaikka jonkun "kaupungin kingejä" eli maineikkaimpia wraittereita. En kuitenkaan tiedä kuinka vahva tämä puoli kulttuurista on Suomessa. Oma näkemykseni on se, että graffiteja tehdään osittain taiteellisista syistä, adrenaliinin hakuisista syistä ja myös kulttuurin sisäisen statuksen vuoksi. Pienenä osana mitä ehkä liikaa korostetaan ja käytetään selityksenä voi joukossa olla myös keskisormea yhteiskuntaa tai juurikin näitä isoja Coca-Cola mainoksia kohtaan. Kuitenkin itsekkäät adrenaliinipärinän hakuiset junanmaalaukset voi mielestäni rehellisesti myöntää enkä nää siinä mitään kovin vakavaa kunhan homma vain hoidetaan, jos voi käyttää sanaa, vastuullisesti, eli ei aiheuteta kenellekään fyysistä/henkistä vahinkoa. Hieno video ja propsit dokkariin suostuneille maalaajille.
Erittäin mielenkiintoinen dokkari! Olisi kiva nähdä pätkä street-skedeemisestä. Tuli tätä katsoessa mieleen että skedemisessä on paljon samoja piirteitä kun graffitissa.
Kiitos mielenkiintoisesta dokumentista. Graffitteja näkee monentasoisia, osa todella hienoja, osa ei niinkään. Mutta näinhän se on muunkin taiteen kanssa. Se, mikä itseäni jäi tässä mietityttämään, on nimenomaan laittoman maalaamisen ihannointi. Varsinkin lopun kysymys siitä, kiinnostaisiko junien maalaaminen jos se olisi sallittua, tiivisti hyvin asian. Jäi vaikutelma, että itseasiassa se taiteen luominen ei kuitenkaan ole haastateltavien ensisijainen kiinnostuksen kohde, vaan jonkinlainen jännityksen hakeminen ja oman identiteetin vahvistaminen sääntöjä rikkomalla. Ja eikö laillinen graffiti heistä sitten yhtälailla elävöitä kaupunkikuvaa?
Graffiti on vapauttavaa. Ensinnäkin, se valmistuu yleensä yhdellä kertaa. Se ei ole kanvaasi huoneesi nurkassa kyseenalaistamassa geopoliittista opportunismiasi. Graffiti on luovaa ja jos sitä haluaa taiteeksi kutsua, ensisijaisesti, olisi helpompaa tehdä muita pikkurikoksia jos sitä tehtäisiin vain kapinoinnin eli sääntöjen rikkomisen vuoksi. Graffiti on puhdasta luomista, se ei aseta rajoja, koska sitä ei tarvitse myydä. Sen ei tarvitse miellyttää ketään ja kuka tahansa voi tehdä sitä. Kuka on valmis ottamaan riskejä vain vaihtaakseen jonkin alustan väripinnan ? Graffiti on ja tulee olemaan Avant - Garde.
Jaakko mua kiinnostais kovasti tietää Suomen sisäisestä laittomasta tavarajunamatkustamisesta (lisää tietoa löytyy ihan TH-camsta haulla "freight train hopping"). Tapahtuuko tätä Suomessa paljonkin, ja olisiko kaltaisellasi laatujournalistilla tällaiseen aiheeseen mielenkiintoa?
Hahaa joo, mä oon myös ollut trainhopping kaninkolossa tässä jonkin aikaa ja katellut siihen liittyviä videoita ja lukenut siihen liittyviä postauksia. Jännää puuhaa.
Ooo tästä kyllä itekkin kuulisin mieluusti lisää. Jenkeistä, itä-euroopasta ja Venäjältä löytyy paljon avoimemmin keskustelua ja tarinoita netistä mutten ehkä oo sellasissa piireissä suomessa että tietäisin asiasta sen koommin kun tuntuu ettei löydy mitään. Kuvittelisin ite että mittasuhteet ja rataverkon pienuus vois vaikuttaa kun esim liftaus on myös vaihtoehtona. Noissa paikoissa jotka luettelin, junalla pääsee taittamaan paljon tehokkaammin matkaa johon liftaamalla menis verrattain pitkästi... Enpä tiedä, omaa pohdintaa.
Kiitos taas erittäin mielenkiintoisesta videosta. Oli graffiteista esteettisesti tai eettisesti mitä mieltä tahansa, niin nämä kolme tyyppiä ovat minusta taiteilijoita. Ehkä ulkopuolisia, eivät oman viiteryhmänsä ulkopuolella millään tavalla tunnustettuja ja harmaalla alueella tai selkeästi laittomuuden puolella liikkuvia, mutta silti taiteilijoita, joiden luovuutta ruokkivat idealismi ja adrenaliini.
Olishan tähän saatu huomattavasti parempaa kulmaa jos olisit ollut yhteydessä esimerkiksi VR:ään ja selvittänyt heidän suhtautumisensa tälläiseen toimintaan, ja millaisia toimenpiteitä yksi maalaus matkustajajunan kyljessä aiheuttaa, ja miksi ne tulisi poistaa. Nyt lähinnä vain annoit kavereille areenan retostella omilla maalauksillaan, ja kertoa miten siistiä niitä on tehdä. Oli lähinnä vaivaannuttavaa kuunnella kavereita selittämässä omaa moraaliaan näihin maalauksiinsa, kun ei siinä ollut oikein mitään punaista lankaa. Tämän huomasit selvästi itsekin, olisit voinut tarttua asiaan syvemmin. Lopuksi mainitsivatkin etteivät edes maalailisi junia jos se olisi laillista. Toki ymmärrän senkin, että jatkossa on paljon vaikeampi päästä kuvaamaan tälläisiä videoita jos kauheasti kyseenalaistat haastateltavien toimia, mutta enemmän näkökulmia nämä videot kaipaa. Hienoja maalauksiahan ne oli, mutta jotain kyseenalaistamista kavereiden tekemisiin olisin kaivannut, nyt jäi todella vaisuksi. Plussaa näistä Helsingin Stop töhryille -kampanjan juttujen arkistosta kaivamisista, muistan näistä myös kymmenisen vuotta sitten itsekin paljon lukeneeni. Näistä saisi oman videonsa tehtyä!
Mua ei häirinnyt niin paljon mut tottahan se on et tää saattaa romantisoida graffiteja. Kolikon toinen puoli eli tekemisen kohde ja heidän näkökulma ois ollut tosi jees ja tehnyt hyvin ohjatusta dokkarista viel ammattimaisemman
Todo eso me pareció una travesía de personas llenas de arte, cuanto esfuerzo le ponen, aunque no entendí mucho el idioma esto sin duda me entretuvo Saludos desde mexico 🇲🇽✨
Hyvä graffiti on hyvä graffiti, ja maalaajat taiteilijoita. Minusta graffitit pystyy virkistää katukuvaa, mut ennen kaikkea mieluusti niin päin, että ollaan annettu lupa, pyydetty tai tilattu graffiteja kuin että otetaan oma lupa ja töhritään yhteistä/muiden omaisuutta. Minusta graffitiseinät oli hyvä asia mitä viimeisen 15 v aikana on tapahtunut, kun siellä voi harrastaa luvallisesti ja tehdä katukuvaan upeita teoksia.
Tosi hyvä, mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä pätkä! Kiitos jälleen viihdyttävästä dokkarista. Itellä oma suhtautuminen graffiteja kohtaan on yleisesti myönteinen. Ja on edelleen dokkarin jälkeenkin. Pidän kuinka ne elävöittää tylsiä harmaita betoni pintoja. Varsinkin lähiöalueilla joissa itekkin oon aina asunut. Vaikea kuitenkin yhtyä näiden maalareiden ajatukseen siitä, että esim. VR:n matkustajavaunuja olisi oikeutettua maalata sillä perusteella, että kaupungin asukkaan pitäisi voida vaikuttaa elinympäristönsä ulkonäköön (vaikka heidän tekemänsä maalaus junassa olikin siisti!). Kuten itsekin videolla pohdit asiaa, on myös muita kaupunkilaisia joille tämä ei välttämättä ole OK. Ja maalatessa kenenkään muun mielipidettä ei ole kysytty kuin maalareiden itsensä. Symppaan kuitenkin heidän näkemystä etäisten korporaatioiden mainoksista julkisten kyljissä. Hekin muokkaavat ympäristöämme, mutta se on laillisesta vain koska heillä on varaa maksaa siitä. Miksipä ei kaupunkilaisille tarjottaisi mahdollisuutta värittää julkisten ulkoasua töillään? Ajatus junien sallitusta maalaamisesta onkin hassu siinä, kuinka nämä maalarit eivät itsekään osanneet sanoa muokkaisivatko he enää elinympäristöään omanlaisekseen junien kohdalla, jos se olisikin OK. Onko se extreme urheilun fiilis tässä graffitimaalauksessa kuitenkin se isoin tekijä joka vetää puoleensa, oman jäljen jättämisen sijaan.
En muista kertaakaan tilannetta jossa graffiti olisi itselle tai kenellekkään tuntemalleni ihmiselle aiheuttanut mielipahaa, päinvastoin muistan elävästi lapsuuden koulumatkan varrella olleet graffitit ja miten niitä silloin ihailtiin.
No tuolla kun kävelee ja katsoo jotain ihan paskoja jonnejen tageja niin ei siinä muuta kun ala masentamaan kun miettii et taas menee joltain aikaa ja rahaa ja vaivaa tommoseen turhaan paskaan. Jos ne edes olisi hienosti tehty niinkuin tuo meluaita tässä videossa niin ihan fine mun puolesta. Mut sittenkun noitten annettais olla paikallaan niin joka paikka on parin vuoden päästä ihan paskan näkösiä.
Eihän se tietenkään mielipahaa aiheuta tutuille, jos tuttavapiiri kertyy noista elämäntapalorvijoista. Jotain muuta saattaa vituttaa kun joutuu tahtomattaan osallistumaan puhdistuskustannuksiin.
meidän firman kiinteistöjä ja varotyskylttejä töherretää ja sit niitä joudutaan vaihtamaan ja se maksaa rahaa, joka nostaa kaiken hintaa. Tai no kaiken mihin tarvitaan energiaa. Mut jos pitäis järjen päässä niin ei ois ongelmaa mutta räjähdysvaaralliset alueet sais jättää rauhaan.
Kyllä nämä pellet voi tehä jtn muuta kuin tuhria toisten omaisuutta. Oli se sitten valtion tai jonkun yksityisen niin yleensä eihän ne mitään hienoja ole.
Kannattaa muistaa et tägit ja töherrykset ei oo sama asia ku graffitti 😎. Kunnon työ on taidetta - tägit on taas viestintäväline. Itekkää en tägeistä ja sotkuista diggaa. Tästä oisin halunu paremman käsittelyn toho dokkarii..
Kiitos tästä(kin) dokkarista! Ihan hyvin sait näkyviin maalarien puolen, jota harvemmin käsitellään paria kommenttia enempää. Vähän laajemman otteen olisin halunnut tuohon, jossa kysyit ihmisiltä asemalla maalauksesta. Parin ihmisen "en oikeen tiedä" -kommentti oli aika lailla nollatasoa. Jos sata ihmistä sanoisi samoin, sekin olisi jokin tulos. Nyt en tiedä, onko tavallinen junamatkustaja graffiteista jotain mieltä, huomataanko niitä edes onko niillä ylipäätään mitään vaikutusta mihinkään. Oisko muutaman minuutin jatko-osan paikka?
Eihän se ole oikein, että 3 henkilöä tekee valtion junista sen näköisiä kun itse haluaa, jos kaikki muut haluavat pitää ne normaaleina. Sinne menee verovarat junia ouhtaaksi hinkatessa.
Mielestäni tämä on Keson vielä lyhyehkön, mutta erittäin uskottavan dokumentaristiuran paras video! Se antaa rehellisen ja erittäin mielenkiintoisen tavan tutustua näiden harrastelijoiden näkökulmaan asiaan.
Mielenkiintoinen dokkari, olen 8 vuotta ammatikseni poistanu grafiteja ja ilman tälläisiä tyyppejä minulla ei olisi töitä 😊 Noh laitontahan se on ja monesti harmittaa älyttömästi poistaa vaunusta taikka alikulusta grafiteja ku ne ovat suorastaan hämmästyttävän hienoja mut minkäs teet.
Nimenomaan, miks vaikka alikulut jotka on käsittämätön rumia ni miks niistä pitää poistaa hienot maalaukset? Tästä ois kiva et yhteiskunnallisesti käytäis isompaa keskustelua. Junat ymmärrän tai talojen seinien maalauksen.
Kaikki tällaset aiheet on aina niin vaikeita pureskella:D Jotenki siin aina eksyy et mikä on oikein ja mikä on väärin. Just se laki juttu et toisen ihmisen hakkaamista kännissä katotaan pienempänä juttuna ku seinän maalaaminen. Sama on käyny niin monessa muussa aiheessa, yleensä pohjimpana on just raha. Tavallaan surullista ku miettii mihin tää maailma on menossa, oma mielipide graffiteist on et niit sais tehä lisää. Kyl mä ennemmin katon jotain värikästä maalausta ku harmaata betoniseinää, on sitä kuitenki nähnty jo tarpeeks. After all hyvä video ja sai katsojan miettimää tätä aihetta oikeesti enemmän. En itekkää oo miettiny graffiteista sen enempää, tää kyl avas silmät.
Graffitit yleisillä paikoilla herättää hiukan semmosia fiiliksiä ensiksi että miks junan/ alikulkutunnelin sienät on pitäny maalata kaikilla erivärisillä tuntematomilla teksteillä, jotka ehkä perustu joidenkin ihmisten tuntemuksiin ja ajatuksien purkauksiin. Vähän sama asia kun ihmiset alkasivat purkaa omia tuntemiksia ja ajatuksia randomisti huutelemalla semi yleisillä kaduilla. Teitysti se joidenkin maalauksien ehkä räikeys sitten tuo enemmän esiin sitä herättääkö se muissa ihmiisissä minkälaisia tuntemuksia. Ehkä se on sitten ihan ok jos niitä on justiin jossain alikulkutunneleissa ja esim rahtivaunujen kyljissä koska se ei ole niin yleisesti ja selkeästi nähtävissä. Ja kysymys on se sitten että haluatko sä itse nähä jatkuvasti sitten jonkun muun ajatuksia ja tuntemuksia yleisillä paikoilla ollessasi ja etkä esim saa olla enään olla rauhassa kun et niitä jaksa katella.
Minun mielestä sais olla kaikki alikulkutunnelit täynnä maalauksia jos vaan ovat hienoja eikä pelkkää suhrua ja tägejä. Kivampi niitä katsoa kuin betoniseinää.
Yhteiskunta rakentuu yhteisille sopimuksille ja kompromisseille. Nyt yhteinen sopimus on se, että graffitien tekeminen on luvatonta kaikkialla paitsi erikseen luvallisiksi merkityillä seinillä, joilla tosiaan elävöitetään sitä kaupunkikuvaa ja annetaan asukkaille mahdollisuus siihen elävöittämiseen ja kaupunkiympäristön luomiseen. Oma maailmankuvani ei ole "minä vs. yhteiskunta" kuten selvästi näillä on. Itse ajattelen että olen kiitollinen ja onnekas kun saan olla osa toimivaa yhteiskuntaa. Vapaudet ja oikeudet tuovat kuitenkin mukanaan myös vastuuta, joilla pyritään yhteiseen hyvään. Mielenkiintoinen ja hyvin tehty dokkari, mutta en hyväksy maalarien toimintaa. Etenkin maalien varastelu kertoo aika ylimielisestä ja välinpitämättömästä asenteesta. En sen sijaan näe mitään ongelmaa siinä, et kaupunkitaidetta pyritään lisäämään luvallisilla graffitiseinillä ja muraaleilla, ja sehän onkin ollut trendinä. Kiitos taas Jaakolle laatujournalismista 🙏
@@JaakkoKesoYle Erittäin onnistunut pätkä mielestäni, olit hyvät jätkät löytänyt tätä varten ja käsittelit asiat läpi ottamatta puolta siitä onko tämä nyt väärin vai oikein, iso plussa siitä
@@saromsalt1375 Ootko ite maksanu ikinä veroja tai onko sulla mitään huumorintajua? Ei vissiin kumpaankin, kun tästä rupeet huutelemaan tajuumatta et oman veroprosentin nostaminen johtaa ilman tulojen kasvamista vain veronpalautuksiin. En tajuu miten selviit elämästä kun tämäkin on niin helvetin vakava asia.
Ukoilla on hyviä pointteja mutta tavallaan aika risti riitaset fiilikset silti että minkä takia pitää mennä tarkoituksella uhmaamaan lakia ja tekemään graffiteja sinne mihin niitä ei saa tehdä kun on esim paikkoja minne niitä saa luvan kanssa tehdä
Uijui, just pari päivää sitten puhuin töissä samasta aiheesta :o Osui hyvään saumaan. Tää video sai mut ajattelemaan, että luvaton maalailu on keino yrittää käsitellä huteraa minä vs. maailma - näkemystä. En oo ikinä ymmärtänyt, mitä haittaa siitä on jos jossain on maalia pinnalla, mutta varastelu ja jonkun toisen omaisuuden sotkeminen on väärin, vaikka kuinka ajattelisi sen olevan enemmän oikein kuin vaikka ihmisen satuttaminen. Vääryyttäkin on monen asteista eikä vähemmän väärä ole oikein vaikka huonompaan verratessa siltä näyttäisi.
Olis todella mielenkiintoista nähdä sun tekemä dokkari aiheesta metsästys; esim. menisit metsästysreissuille jonkun nuoren mukaan ja jututtaisit myös porukassa olevia "vanhoja jääriä" ja kuuntelisit heidän tarinoitaan. Sun visiolla tulis melko varmasti taas laatukontenttia, kuten tämäkin pätkä. Aihe on mahdollisesti hieman sulle poikkeava, mutta tällähän sitä saisi haastettua itseään.
Tosi mielenkiintoinen video!! Minulla on jo pitkään ollut hieman ristiriitaiset fiilikset kyseisestä aiheesta. Jäi kuitenkin vähän auki, että millä perusteella meidän muiden tulisi sitten maksaa näiden ihmisten maalailujen kustannukset?
Eihän siihen mitään perusteita tarvita kun ei siihen heillä mitään oikeutta kerran ole. Mutta mistäs se oikeus saadaan ? Valtiolta, jumalalta ? Ihmiset rikkoo lakia tuolla minkä kerkeävät, ei siihen mitään lupia kysellä. Senkus tekevät vaan.
Mielenkiintoinen ajatusleikki on että graffitien poistamiskuluista veronmaksaja saa useamman kymmenen prosentin alennuksen, koska maksava taho on myös veroja keräävä taho. Jos esim valtio ostaa soodapuhallus yrittäjältä alikulkutunnelin putsaukseen syntyy graffitista työtä, jota ei muuten olisi ollut. Valtio maksaa veronmaksajien rahoilla yrittäjälle työstä ja yrittäjä taas maksaa veroa kyseisestä työstä ansaitusta tulosta monella eri tavalla (yhteisövero, alv, palkkaan liittyvät verot yms.) Eli tällä logiikalla valtion omaisuudesta graffitien poistaminen voi olla jotain 10-50% halvempaa, kuin yksityiselle henkilölle. Tää on jotenkin todella vaikea hahmottaa mut sama pätee esim. Tien rakentamiseen. Valtiolle se on halvempaa koska tietä rakentavat ihmiset ja tahot maksavat veroa niistä tuloista, joita ne saavat tien rakentamisesta.
Yllättävästä aiheesta kyllä dokkarin teit ja se on siis vaan posiitiivinen asia! Hyvä että graffiteistakin ja niiden tekijöistä tehtiin tämmönen kuvaus ns. ulkopuolisille, on nää dokkarit vaan jotain niin parasta!
Kysymys mikä itsellä päässä: Miksi niitä junia edes tarvitsee pestä graffiteista? Kenelle niistä on haittaa? Kun ei ne peitä mitään tärkeää informaatiota vaikka, ainoastaan vihreävalkoisen tylsän maalipinnan. En itse ole koskaan tehnyt ainoatakaan 'töhryä', mut ihan sama mulle on onko junan kylki vihreää ja valkoista vai kaikkia sateenkaaren värejä.
vieläkun sais sellasen dokkarin missä otat selvää Ylen työntekijöiden politisoituneisuudesta, sekä terveysviranomaisten kytköksistä lääkeyhtiöihin/järjestöihin. 💁
Graffitit on kyl valtaosallisesti sotkua, mut osa taas helsvetin hienoja. Noist tyypeistä tulee mielee tosin vaa Studio Julmahuvin kommentti "Halutaan saada huomiota ja päästä pätemään" :D
Kiitos hyvästä dokkarista. Mahtavaa ja legendaarista journalismia. Mietin asiaa myös, mitä kaikkia vihjeitä dokumentti voikaan antaa virkavallalle? Hienosti osas kaverit reflektoida omia itseään. Onko tämä jotenkin myös toimittajan ansiota? Laittomuus taitaa monessa paikkaa lisätä tiettyjen ihmisten kiinnostusta. Tietynlaista konfliktihakuisuutta? Olen sitä aika paljon itsessäni tutkiskellut ja tuntuu siltä, että konflikti on voimakkaasti addiktoiva tapahtuma, joka ohjaa huomaamatta omaa päätöksentekoa.
Jos matkustajajunissa ois jotain yksittäisiä vapaita kohteita vaikkapa maksua vastaan, ois siinä pieni (liian pieni?) bisnes VR:lle ja vois ehkä vähentää tota videolla nähtyä hommaa. Toki maalaamaan ei noin vaan pääsisi vaan ainakin sketsi täytyisi esittää haettaessa maalauslupaa. Tavarajunissa näkee usein laadukkaampia tuotoksia ihan jo varmasti senkin takia ettei niitä valvota niin tarkasti ja suhutteluun voi olla enemmän aikaa. Joskus kiskoilla näkee suoranaisia gallerioita. Alikulut ois otollisia laillisen katutaiteen sijoituskohteita. Tägäys ja pommitus taas on omasta mielestä mautonta settiä, ihan jo (suurimmaksi osaksi) värittömyydenkin vuoksi, mutta toisaalta esim. monien rönsyilevämpien baarien vessan seinissä ja bäkkäreillä nekin antaa vähän ilmettä, mutta jossain ABC:n vessassa ne aiheuttaa lähinnä hermostuneisuutta. "Pikateokset" muuntajakopeissa yms. näkyvämmissä paikoissa menee myös suurelta osaksi töhry -kategoriaan (riippuen tietenkin tekijöiden can controlista ja muista taidoista). Matkustajajunien maalaamisen taustalla lienee myös ego ja tietyn piirin kunniotuksen havittelu. Laittomuuden luoma jännitys ja adrenaliinimyrsky on varmasti koukuttavia aspekteja.
mun mielest graffiteissa ei oo mitään pahaa kuhan ei ole mitään hirveän sopimatonta sisältöä tai graffitoida kenenkään yksityiseen omaisuuteen, se on kivan näköistä kun kaduilla on graffitteja
Kesolta hyvä dokkari, kiitos siitä. Sisällöstä kyllä täytyy antaa miinusta. Työttömät pikkurikolliset tehtailevat laittomuuksia, omien sanojensa mukaisesti niiden laittomuuden vuoksi. Kaljaa kuluu, enkä usko, että ihan ansaitulla kesälomallakaan tässä ollaan, vaan hommaa rahoitetaan Kelan korvauksilla sekä varastelulla. Oikeutusta kysyessä keksitään hätäpäissään sepustuksia siitä "kuinka näkökannat eivät vaan kohtaa" ja sillä, että kyllähän nää nyt varmaan saattaa jotain ihmistä piristää. Tämän sakin mielestä juuri heidän mielipiteellään on arvoa, eikä yleistä graffitivastaista mielipidettä kunnioiteta. Ehkäpä asuinalueilla ja julkisilla yhtiöillä on jotkut standardit ja imagot, joita he haluavat varjella. He itsekin myöntävät, että junanvaunujen puhdisamisesta koituu mittavaa taloudellista haittaa yhtiölle, joka taas kustannetaan verorahoilla. Eihän se tietysti hetkauta, jos ei tarvitse maksaa veroa, kun ei itse edes tienaa.
Tainut pojilla jäädä koulut kesken kun tuollaisia ajatuksia tulee. ”Ei mun mielestä raha määritä sitä kenen kaupunki on.” Ei ole mielipiteestä kiinni se. Ostat oman junan ja siihen saat maalata. Toisen eli kaupungin omaisuuteen et voi maalata eikä ole kysymys mistään että kenelle kaupunki kuuluu.
Nuorempana tuli maalattua laittomasti mutta nykyään laillisia tai "päivämestoja". Graffitin maalaamisessa mua kiehtoo se piisin luomisen prosessi joka alkaa jostain utusesta hahmottelusta ja linjojen hakemisesta, ja sit sitä vaan brainstormaa loppuun. Toisinaan työ on suunniteltu alusta loppuun paperille. Maalaan ja piirrän myös kaikkea muutakin todella paljon. Maisemakuvista hentoihin akvarelli maalauksiin, tai vahvan psykedeelisestä naivistiseen koiramäkimäiseen sarjakuva tyyliseen tulkintaan. Pointtina se että teinimäinen uho, fuck the system ja jännityksen haku on vaihtunut haluun luoda mahollisimman hienoja piissejä. Graffitin maalaaminen on lähellä sydäntä js tulen tekemään sitä vielä eläkkeelläkin.
Graffitit itsessään eivät ole minulle ongelma. Päinvastoin. Osa graffiteista on älyttömän hienoja ja persoonallisia tuotoksia, joita toivoisin näkeväni enemmän. Kuitenkin (yleistän nyt dokumentin perusteella) henkilöt graffitien takana ovat se ns. "ongelma". Työttömät ihmiset näpistelevät maaleja ja maalaavat paikkoja, joita ei saisi. Olutta hörpitään, mutta maaleihin ei ole varaa. Kaiken tämän keskellä toivotaan, että laittomuus säilyisi sen sijaan, että varsinaisia graffitti paikkoja perustettaisiin. Eli toisin sanoen yhteiskunnan varoilla elävät henkilöt haluavat toimia lain vastaisesti, samalla nauttien omien halujen maksimoinnista tuottamatta itse mitään positiivista yhteiskunnan kassaan. Melestäni tämä ei ole okei. Jos graffitteja tekevät henkilöt (heidän joukossaan varmasti on myös tällaisia) olisivat työssä käyviä ja palkastansa maalinsa ostavia henkilöitä, antaisin tukeni graffiteille ja niitä maalaaville.
Ehkä jättämällä oluet ostamatta heillä olisi jonkin verran paremmin varaa maaleihin, eikä heidän tarvitsisi jatkuvasti varastaa niitä. Henkilöt käyttävät eräänlaista tunnettua psykologista oman mielen puolustuskeinoa, ettei esim. isoa kauppaketjua voi juurikaan haitata maalien varastaminen, koska se on niin pieni pisara meressä. Työttömätkin voisivat halutessaan tehdä laillisia graffiteja, koska silloin niistä ei olisi paljoa tarpeetonta vaivaa muille, niin kuin käy dokumentissa junavaunuihin tehtyjen graffitien kohdalla, joita hädin tuskin kukaan muu kuin tekijät ehtivät mielessään mitenkään edes huomioida tai yrittää ymmärtää ennen kuin joku muu joutuu putsaamaan ne pois. Haastatellut sivulliset eivät ymmärtäneet suurella vaivalla tehtyä graffitia. Tuntuu, ettei tekijöillä tässä kohtaa ole todellisuudentajua, vaan he elävät omassa maailmassaan huomioimatta muita. Lisäksi tuntuu, että yleisesti ottaen graffitit ovat usein kokonaan niin vaikeaselkoisia, että muiden kuin itse tekijöiden on liian hankala yrittää ymmärtää, mitä he yrittävät niillä sanoa, joten siksi ne usein näyttäytyvät muiden silmiin pelkkinä töhryinä, joten jos tavoite on esim. jostain syystä ollut ärsyttää, useimmiten aiheutettu tunne onkin vain pelkkä välinpitämättömyys tai "onpa synkeän näköinen, vaikeaselkoinen kuva seinässä, en ymmärrä mitä sillä yritetään sanoa, paitsi että maailma on ankea ja kova paikka, vaikka tiedän sen kyllä toki muutenkin ilman tuota kuvaa, ei sitä toki tarvitsisi sentään ihan niin paljoa alleviivata, ei kiitos". 🤦🏻♂️🙂
Hieman ehkä mietityttää se että miksi nuo graffitit sit on loppupeleissä niin huono asia tai miksi niiden tekijöistä kehitetään aina ennakkoluuloja että he olisivat nistejä tai muuten vaan jälkeenjäänneitä omasta mielestäni vaikuttivat ihan normaalilta kansalaisilta ja asiallisilta että he halusivat olla tämmöisessä dokkarissa mukana ja että he kertoivat tuosta maailmasta missä he elävät niin mun mielestä se on ihan hyvä asia ja asiallisia ihmisä jotka vaan tykkäävät harrastaa graffiteja siinä missä jotkut ihmiset tykkäävät vaikkapa polttaa tupakkaa ja heittää ne tumpit maahan eikä tuhkakuppiin että kyllä niikun joidenki ihmisten pitäisi hieman miettiä mitä luulee/ajattelee näistä graffitien tekijöistä ennenkun alkavat huudella että "kuolisittepa" tai "olisittepa jäänny junan alle" että niiku en paremmin osaa selittää mutta mielestäni ihan asiallisia ja normaaleja kansalaisia niin kuin me muutkin
Ei vaikuta kovin asialliselta omasta mielestä maalata julkisia alueita ilman lupaa, varastaa maalit ja paskantaa johonkin seinään. Puhumattakaan siitä, että perse jäi ilmeisesti pyyhkimättä.
Aivan mahtava tämä kanava 💪 hetkeen ei ole tullut taas tätä katsottua, mutta jälleen älyttömän kiinnostavaa sisältöä. Muutti tämäkin hieman suhtautumistani aiheeseen.
Hyvä pätkä. Pidän objektiivisesta tavastasi tarkastella asioita perus suomalaisen tuomitsemisen sijaan. Pelien mikromaksut + ongelmapelaaminen voisi olla hyvä aihe jollain videolla käsiteltäväksi. Samoin myös nykyinen huumelainsäädäntö, ääri oikeisto/vasemmisto ja uskonnot suomessa.
Erittäin hyvä dokumentti. Espoossa gfattitti taiteilijat on ajettu todella nurkkaan. säälittää katsella näin taiteen ulkopuolisena kun ainoat maalaukset jotka jätetään on tyyliin kehä 2 varrella kaikilta katseilta piilossa. Kaikki alikulkukäytävien hienot maalaukset valtiovalta /kaupunki vetää synkäksi muutamassa päivässä. Ei näytä "värikäs" Espoo hyvältä
@@JaakkoKesoYle Heh, onhan noita! Pimeä laatikko -niminen valokuvauspocast on tällä hetkellä pääfokuksena. Sivupolkuja-podcastiinkin, jonka arkistoista siis löytyy se sinun kanssa äänitetty jakso, on tullut nyt korona-aikana tehtyä jaksoja aktiivisemmin kuin moneen vuoteen. :)
Sori kun hieman kesti. Tämä on pisin videoni ja tällaisen tekemisessä on yllättävän monta työvaihetta. Mutta nautin siitä kyllä. Se muistutti minua taas siitä kuinka onnekas olenkaan, että pääsen tekemään tällaisista aiheista videoita ja jakamaan kokemuksiani teille.
Aihe on todella laaja ja tämä dokumentti käsittelee siitä vain yhtä kaistaletta. Erityisesti tämän videon kohdalla kiinnostaa kuulla täällä kommenteissa teissä herääviä ajatuksia tähän liittyen. Kiinnostaa esimerkiksi tietää, oliko teillä ennen katsomista jonkinlainen mielipide aiheesta, joka sitten kenties oli muuttunut videon lopussa. Avasiko tämä jotain uusia ulottuvuuksia aiheeseen?
Ei se mitään vaikka kesti, ymmärrän täysin ja arvostan kovasti että käytät dokumenttisi tekemiseen aikaa, koska se aika takaa yleensä laatua
Kiitos Jaakko, timanttista laatukontenttia🙏🏼Omaan lähipiiriin kuului Suomessa maalaajia joten elämäntapa on ihan tuttu, mutta silti tosi mielenkiintoinen aihe😊
hattu päästä oli kyllä semmone aihe mikä kiinnostanu aina! keep it going!
Offtopic mutta mites noi taustalla soineet biisit? Ei ole mitään lopputekstejä tms. Vaikka olisi creative commons niin kai voi tekijöille antaa jotain krediittiä? Kysyn kuitenkin itsekkäistä syistä, koska olisin voinut jatkaa fiilistelyä kuuntelemalla biisimusiikkia.
@@ApeSinian noi styget on vaivoin Epidemicsoundista kalastamiani eikä niitä mun käsittääkseni ole missään muualla edes kuultavissa. Tai ehkä onkin? Yle maksaa niistä jotain lisenssimaksua erikseen. Jos haluat googlailla, niin kappaleiden nimet olivat: Weimann - Aleph One, Hitzeheit - Ondolut, Unexplained - Aleph One, Gum Arabic - Aleph One , Blühmen - Ondolut, After Midnight - Molife.
tää kolmikko tietää VR:än aikataulut paremmin VR:ä ite tietää :DD
:D
:D
:D
:D
:D
Mahtavaa että suomesta löytyy näinkin kattavasti alakulttuureja käsittelevää sisältöä. Kiitos Jaakko. Sun videot on aina ilonen yllätys
Kiitos paljon, tämä kommentti lämmittää mieltä!
vimeo.com/ondemand/uudetdiktaattorit
@@JaakkoKesoYle Graffittien poiston hinnalla saisi esimerkiksi jokaiselle sairaanhoitajalle 1500 euron koronalisän tai kaikille suomalaisille 20 euroa puhtaana käteen” että miettikääpä sitä. Jos aikuinen ihminen on älykkyydeltään niin vajaa ja itsekäs että alkaa laittomille alustoille maalaamaan kuuluu siitä myös saada kunnon rangaistus. Nykymaailmassa ja Suomessa vaan pitäisi kaikki suvaita ja hyväksyä. Toivottavasti apinat saavat ansionsa mukaan.
Taaskaan ei kontentin laatu pettäny. Nää dokkarit on varmaan oma lemppari suomitubesta.
Kiitos paljon!
Asiallinen profiilikuva
Nyt teit kiinnostavasta aiheesta dokkarin! Kiitos tästä!
Kiitos paljon! Toivottavasti viihdyt
Ju
K
Ai että
Jaakko, kiitos heittäytymisestä, ihailen intohimoasi työtä kohtaan. Näytät näkökulmia, jotka eivät yleensä ansaitse mediatilaa, kiitos siitä!
Ehdottaisin tulevaksi aiheeksi ongelmapelaamista (Tietokone - ja konsolipelit, uhkapelit yms.)
Kiitos paljon ja kiitti myös ideasta. Niitä saa tosiaan heittää
Ai saatana tää olis hyvä aihe. Vaikkakin jättäisin sanan ongelman pois. Pelaaminen nähdään usein ongelmallisena, vaikka todellisuudessa se ei välttämättä sitä ole. Toki on olemassa paljon ongelmapelaamista, joka näkyy enemmän päälle päin kuin ongelmaton pelaaminen. Jos @Jaakko Keso - Yle Kioski haastateltavaa niin voin tulla kertomaan pelaamisen ongelmatonta puolta! :D
Käy Aleksi Rantamaan kanavalla, sieltä löytyy tuore video!
Hieno dokumentti! Olisin kuitenkin kaivannut toisenkin asianomaisen (VR) näkökantaa asiaan. Se olisi selkeyttänyt touhun todellisia kuluja ja vaikutuksia. Lisäksi se olisi ylipäätään journalistisesta kulmasta ollut hyvä käsitellä.
Hyvä huomio. Tämä tosiaan oli vain yks katsaus aiheeseen, jota olisi helppo käsitellä monelta kantilta. Pitäisi tehdä varmaan jatko-osa jostain muusta vinkkelistä.
Kyllä jatko-osa!
Varmaan vähä kiusallista haastatella vr henkilöä graffiteista ku ite oot se joka menee niitte nistien kans siel radoil kuvaamas niit
@@aodlbxkskfbbfkfnqlegknenf781 miten ne on nistejä kerro? Vähä läppä et menee noin ihon alle ku se on vaan maalia seinässä
@@aodlbxkskfbbfkfnqlegknenf781 herätys taas, ei suurinosa ees jokka tekee paljon ole mitään narkkeja
Aivan ehdottomasti Suomen paras urbaani toimittaja, viihdyttävää ja kiehtovaa toimitusta kerta kerran jälkeen. Jaakko olet taitava! Proper respect.
Kiitos!
Hiton kova! Suosittelen kans lukemaan kirjan nimeltä "Sä Maksat", kyseessä ihan fiktiivinen teos mut käsittelee myös graffitikulttuuria mielenkiintoisella tavalla.
Myös perintö 2018
@rex ihan metrojen ja junien maalausta löytyy, uskoisin et kirjoittajilla saattaa olla jotain asiantuntemusta vaikka kirja onkin fiktiivinen!
Löytyy myös äänikirjana ja hätiksen lukemana esim nextorysta
Kiitos! Mä itse asiassa kuuntelin sen tuolla ollessani kun yksi noista kolmesta suositteli sitä mulle. Suosittelen itsekin muille kuultavaksi/luettavaksi. Tykkään siitä että Hätä-Miikka on itse lukenut sen kirjan siinä audioveriossa.
Mitäs vittua sähän teit joskus videon missä dumasit graffitimaalareita 😂
Yleensä en kommentoi mihinkään, mutta sulla on aivan loistavaa tuotantoa! Ei pelkästään tämä dokkari, monet muutkin. Nautin kovasti työstäsi ja arvostan tällaista omistautumista aiheelle/aiheille. Tuot monta erilaista näkökulmaa asioihin ja pohdiskelet asioita luontevan objektiivisesti, mikä onkin mielestäni dokkareiden tekijälle tärkein piirre. Respect.
Mitä lisäarvoa se tuo sun sanoille että ilmoitat ettet yleensä kommentoi mihinkään
Hyvä kommentti, respect
Mikko kävi rakennuksen kulmalla ulostamassa
XDDD
Kakasta poliisit saa dna:n talteen :D
@@koppari6088 voi vittu🤣🤣
:Ddd
Nää miehet on ympäristön paskaajia, usealla tavalla :D
Tosi mielenkiintosta settii taas Jaakko 🔥 my man
!
..just tätä oikee katu kulttuuri kaupunki kulttuuri ei näil vitun YLE hipeil oo hajuukaa. Kadotkaa boheemt sun muut
!
!
No tuohan sen aika hyvin kiteyttää, että ensin graffiteja perustellaan oikeudella "luoda kaupunkikuva omanlaiseksi", mutta kiinnostus kaupunkikuvan luomiseen yht'äkkiä hälvenee, jos siihen saadaan lupa.
Juurikin tämä. Kaikki tuo perustelu on niin aivotonta haparoivaa sontaa joka kaatuu heti jos sitä edes vilkaisee johdonmukaisesti.
Yleisesti nää maalaajat haluu et niien työt nähää mahollisimman julkisesti. Noi lailliset seinät on aina jossai persreiässä, jossa kukaan ei niitä nää. Tosin tää on vaa mun oma näkemys.
No lähinnä tarkoitin tuota Jaakon tarjoamaa ajatusleikkiä, jossa nimenomaan VR antaisi luvan junien tuhrimiselle. Vaikeiksi menivät.
@@xamispe5774 Tuskin ne niitä junia pelkän pinnan takia maalaa. Prosessin kokonaisuus ja tausta- ja kommandotyö tossa vaikuttais olevan se houkuttava tekijä. Jos siihen saatais lupa niin homma olis ihan eri.
@@arttumartikainen4005 Täähän on se pointti. Junat ja vaikeet pinnat on haluttuja koska se vaatii sen ekstra vaivan. Jos sää pystyt laillisesti maalaa junii sä yhtä hyvin pystyt maalaa vaan vanerii.
Arjessa olen huomannut että usein tällaiset taiteelliset suunnitellut graffitikokonaisuudet ei ole yhtä iso pahennuksen aiheuttaja kuin tagit, jotka näyttävät epämääräiseltä sotkulta. Niistä olisin mieluusti kuullut enemmän keskustelua.
Tuosta on keskusteltu jo iät ja ajat. Kulttuurin ulkopuoliset ihmiset hokevat tätä samaa kysymystä ja vertaavat lähes poikkeuksetta tägejä tilaustöihin. Sama homma tuon retorisen yksityisomaisuus kysymyksen kanssa.
Lähes jokainen maalari maalaisi mielummin monivärisen ja hämmästystä herättävän teoksen, kuin tägin. Tägi on singneeraus jolla mitataan nopeutta, näppäryyttä ja taitoa. Hyvän maalauksen takana on vuosia ja tuhansia tägejä.
Eikä aikaa ole maalarilla todellakaan toteuttamaan isoja ja värikkäitä teoksia, kun asutaan naapuruston kyttien luvatussa maassa. Nopeassa toiminnassa on kyse selviytymisestä ehjin nahoin.
@@danne8797 tagihan on yks tärkein juttu jos vedät illegal mut taas legal graffiti art siel ei pahemmin noita ole paitsi joka signeeraus ala nurkas jne
@@danne8797Todella hyvin sanottu😁👍
"Onks toi tehty tahalteen?". Ei, nyt kävi vahinko
Joo aika aivokuollutta meininkiä ”Ei herätä mitään”
Emmätiiä
Jos Jaakko ois sanonu ei nyt kävi vahinko nii oisin huutistellu :D
Mietti vaan oliko Vr:än tilaama työ, kun Jaakko tuli asiasta puhumaan kameran kanss
Se kertoo jo et on taidetta jos ei erota onko tehty tahallaan tai ei
En yleensä kommentoi ollenkaan tänne youtuben ihmeelliseen maailmaan, mutta nyt on pakko sanoa että tämä dokkari oli aivan helvetin hyvä!
Hyvin puolueettomasta asemasta kuvattu ja halua ymmärtää tätä skeneä ja nuorisoa jotka tätä harrastaa.
Ei ylistämistä mutta ei halveksumistakaan. Jaakko Keso, KEEP IT UP!
Kiitos, tämä lämmittää mieltä!
Graffitit matkustajajunien kyljessä on kyllä outo juttu - säilyvät alle 24h, veronmaksaja maksaa poistamisen, maalaajien omat resurssit menee viemäriin ja teokset pitää olla suht juosten kustuja.
Olis hienoa nähdä enemmän luovia ja kantaaottavia maalauksia, mutta antakaa matkustajajunien olla.
Eikäse ois hienoa jos junat olisivat täynnä graffiteja meidänkin talo on kahden junaradan välissä niin kivempi niitä ois katella
@@Petri_Pennala Ne normi vr junat on kyl aika tylsän näkösiä. Tosin ei mitää töhryjäkään jaksa katella mut jos joku oikeesti panostaa siihen graffitin tekemiseen nii hienojahan ne on
Tanskassa ei junia paljon pestä eikä tartioida, maalausten taso parempi ja saattaa olla 2kk samat junan kyljessä. Siitä mallia Suomeen, ongelma on VR:n päässä
Mikään ei mee hukkaan jos taiteilija pääsee toteuttamaan teoksensa (: Niin moni ei ehkä pääse näkemään sitä, mutta eihän se ole se pointti, eihän? Ja se että ne pitää tehdä nopeasti ainakin itsellä nostaa sitä arvostusta, jos joku on onnistunut hienosti ja laadukkaasti hetkessä tekemään!
Jotkut kai kokee et taiteen kuuluukin olla ohimenevää, et nautitaan siinä hetkessä ja sit tekemään aina uutta
Aah man, I truly wish that I could understand this 😪
Just basic stuff about racking and what others think about graffiti
Fancy seeing you here ;)
I love yours videos!
Nice. I hope some one will make english text for this
@@romuhusse TH-cam is making it so only the creators (person uploading the video) can put CC aka closed captions and write them out.
Tube haluaa poistaa toiminnon jolla katsojat voi tehdä videolle tarvittaessa tekstitykset ja käännökset, joten tähän ei varmaan tuu parempaakaan tulosta.
Paskaa tässä hommassa on se, että sen vuoks monet huono kuuloiset ja kuurot ei enää voi kattoo samaa kontenttia mitä he ennen katsoivat, koska yhteisö ei voi enää tehdä siitä kontentista mahdollista katsoa.
Mikäli ei ihan käsistä lähde niin mielestäni tämä on erittäin kiintoisaa ja tuo mielenkiintoa paikkoihin jos tekee asiat kunnolla!
Kebabrulla on minun lempiruokaani. Kerran tosin sain niin kuivaa kebabbia että jäi syömättä. Oli vähä harmillista mutta sain mahan täyteen ja tuli hyvä mieli :) Nukuin aivan maistuvaiset yö unet seuraavana yönä mutta aamulla se iski. Mahassa myllersi, poltti ja kuumotti. Menin juosten vessaan ja päästin nestemäisen ulosteen paineella pihalle ja tuntui kuin jokin demoni olisi minusta puhjennut. Ei siittä sen enempää mutta nyt jatkan dokumentin katsomista.
kebabpsykoosit kohillaan
Ok
Takas ylikselle mars
Et käyny kyykyllä pihalla sentään 🤣
@@salsa2264 seppoo
Tämä oli erittäin mielenkiintoinen video ja avasi mukavasti tuota maalaajien sielunmaisemaa. Mulla on aina ollut melko neutraali yleisfiilis tuosta porukasta. Toisaalta kun näkee sellaisia oikeasti paskoja töherryksiä, siis sellaisia mihin itse kykeneen windowsin paintilla ja vielä sellaisissa paikoissa mihin ne ei todellakaan kuulu, se vituttaa ja ensifiilis on, että tekisi lähinnä mieli haastaa riitaa tuollaisien velliperseiden kanssa. Toisaalla on sitten tämän tyyppinen kolmikko, jonka toivon edustavan sitä enemmistöä, joilla on oikeasti lahjakkuutta ja joiden maalaamat kuvat pysäyttää ihastelemaan. Ensifiilikseni maalauksista tosiaan on täysin riippuvainen sen laadusta. Jos se on paska, niin suutun, jos taas kaunis niin saan siitä hyvää fiilistä. Hankala jotenkin pukea täysin sanoiksi. Erittäin ristiriitaista. Samalla tavalla se tuntuu minun - nettoveronmaksajan - kukkarossa kun se poistetaan, oli se paska tai hyvä.
Selvähän se on, että tuollainen tietynlainen anarkismihan tuossa on taustalla ja tuo kysymys siitä, että tekisivätkö he tätä, jos se olisi kiellettyä oli erittäin hyvä. Reaktioista päätellen uskon vastauksen olevan ei, eivät tekisi. Maalaamisessa tuntuu yhtä paljon olevan kyse siitä, että koristellaan katukuvaa ja jätetään se oma kädenjälki, vaikakkin vain hetkeksi ja siitä, että puraistaan sitä kiellettyä hedelmää ja saadaan se "fiksi", eli päivän adrenaliiniannos tekemällä jotain, mikä on määritelty kielletyksi. Tämän kolmikon kohdalla uskon olevani oikeassa, kun väitän että he omaavat vahvan moraalikompassin. Joku saattaa nyt miettiä, että miten voi omata vahvan moraalikompassin jos rikkoo tietoisesti lakia. Jos haastetteluja kuuntelee, niin kyllä se sieltä aukeaa. Eli lähtökohtaisesti huolehditaan aina siitä, että kyseessä on uhriton rikos, joka ei ikinä kohdistu suoraan tavalliseen tallaajaan.
Oma suhtautumiseni lakiin on se, että noudatan sitä parhaan kykyni mukaan. Mutta noudatanko sitä, koska koen, että se on oikein vai pelkäänkö vain potentiaalisia seurauksia sen rikkomisesta? Tällainen kysymys minulle itselleni heräsi tämän videon myötä, enkä osaa siihen ihan suoralta kädeltä vastata. Ja onko oikein moralisoida maalaajia, kun meistä ihan joka ikinen rikkoo lakia elämänsä aikana - toiset enemmän toiset vähemmän: olkoonkin se sitten punaisia päin käveleminen tai ylinopeuden ajaminen, tai jopa pahoinpitely minkä kundit ansiokkaasti nosti esiin, ettei se aiheuta lähellekään samankaltaista paheksuntaa kansalaisissa, koska se mielletään tavallaan osaksi omaa kulttuuriamme. Koska pojat nyt vähän kännissä tappeli. Tämäkin on erittäin ristiriitaista.
Kiitos Jaakko ajatuksia herättävästä videosta aiheesta, mikä on itselleni melko tuntematon. Ei varmasti ollut helppo editoida sellaiseen muotoon, minkä voi suhteellisen huolettomasti esittää katsojille, mutta niin, että siinä on sisältöä ja pohdintaa, mikä herättää potentiaalista keskustelua.
Kiitos, hyvä postaus!
Mielummin maksan veroni Keson Jaakolle että tällästä kontentia pystytään tuomaan pinnalle versus sillä pestään VR:n vaunuja
No tämä on kyllä totta!
sori bro, sun verorahat meni italiaan mut ei hätää me saadaan niistä ehkä pari euroo takas
Onhan se kivaa ja näin mutta suuri osa graffiteista ei oo kyl niin hienoi että voisin sanoa yleisesti graffiteja maailmaa koristaviksi
Indeed. Elämäm kallu sotkua se on yleensä,ei mitään tollasia hienoja syöpätohtori tyylisiä
Pässejä mitä pässejä
Aiemmin en ole kommentoinut videoihin, mutta tää setti sitä vaatii! Hyvin sä vedät, nää on ihan herkkua katsoa
Nyt oli 5/5 kontenttia.
Hyvä myös rohkea ja diipimpi haastattelu loppuun. Haastattelija kuvaili tunteitaan aika hyvin. Mikä ehkä jäi vähän pienemmälle käsittelylle on graffitimaailmassa olemassa oleva keskinäinen kilpailu. Halutaan että oma nimi tai crewin nimi tunnetaan skenessä ja ollaan vaikka jonkun "kaupungin kingejä" eli maineikkaimpia wraittereita. En kuitenkaan tiedä kuinka vahva tämä puoli kulttuurista on Suomessa.
Oma näkemykseni on se, että graffiteja tehdään osittain taiteellisista syistä, adrenaliinin hakuisista syistä ja myös kulttuurin sisäisen statuksen vuoksi. Pienenä osana mitä ehkä liikaa korostetaan ja käytetään selityksenä voi joukossa olla myös keskisormea yhteiskuntaa tai juurikin näitä isoja Coca-Cola mainoksia kohtaan. Kuitenkin itsekkäät adrenaliinipärinän hakuiset junanmaalaukset voi mielestäni rehellisesti myöntää enkä nää siinä mitään kovin vakavaa kunhan homma vain hoidetaan, jos voi käyttää sanaa, vastuullisesti, eli ei aiheuteta kenellekään fyysistä/henkistä vahinkoa.
Hieno video ja propsit dokkariin suostuneille maalaajille.
En oo moneen vuoteen jaksanut kattoa 40min pitkää dokumenttivideota loppuun.. Kiitos tästä! Respectiä sulle ja kolmikolle!
43 minuuttia keson tekemää kontenttia. Päiväni pelastus😄
nii ja seki!
Mitä helevettiä.. 43 minuuttia meni hujauksessa enkä edes tajunnut tän olevan näin pitkä
Harvemmin koko viikko mahtuu 43minuutin videoon..
Erittäin mielenkiintoinen dokkari! Olisi kiva nähdä pätkä street-skedeemisestä. Tuli tätä katsoessa mieleen että skedemisessä on paljon samoja piirteitä kun graffitissa.
Kyllä on sisällön laatu muuttunu ammattimaiseksi 👍 Sama käyny Rantamaan dokkareille. Näitä lisää!
Kiitos mielenkiintoisesta dokumentista. Graffitteja näkee monentasoisia, osa todella hienoja, osa ei niinkään. Mutta näinhän se on muunkin taiteen kanssa. Se, mikä itseäni jäi tässä mietityttämään, on nimenomaan laittoman maalaamisen ihannointi. Varsinkin lopun kysymys siitä, kiinnostaisiko junien maalaaminen jos se olisi sallittua, tiivisti hyvin asian. Jäi vaikutelma, että itseasiassa se taiteen luominen ei kuitenkaan ole haastateltavien ensisijainen kiinnostuksen kohde, vaan jonkinlainen jännityksen hakeminen ja oman identiteetin vahvistaminen sääntöjä rikkomalla. Ja eikö laillinen graffiti heistä sitten yhtälailla elävöitä kaupunkikuvaa?
Graffiti on vapauttavaa. Ensinnäkin, se valmistuu yleensä yhdellä kertaa. Se ei ole kanvaasi huoneesi nurkassa kyseenalaistamassa geopoliittista opportunismiasi. Graffiti on luovaa ja jos sitä haluaa taiteeksi kutsua, ensisijaisesti, olisi helpompaa tehdä muita pikkurikoksia jos sitä tehtäisiin vain kapinoinnin eli sääntöjen rikkomisen vuoksi. Graffiti on puhdasta luomista, se ei aseta rajoja, koska sitä ei tarvitse myydä. Sen ei tarvitse miellyttää ketään ja kuka tahansa voi tehdä sitä. Kuka on valmis ottamaan riskejä vain vaihtaakseen jonkin alustan väripinnan ? Graffiti on ja tulee olemaan Avant - Garde.
Jaakko mua kiinnostais kovasti tietää Suomen sisäisestä laittomasta tavarajunamatkustamisesta (lisää tietoa löytyy ihan TH-camsta haulla "freight train hopping"). Tapahtuuko tätä Suomessa paljonkin, ja olisiko kaltaisellasi laatujournalistilla tällaiseen aiheeseen mielenkiintoa?
Train hopping oli suunnitelmana viimekesänä mut jäi tekemättä
Hahaa joo, mä oon myös ollut trainhopping kaninkolossa tässä jonkin aikaa ja katellut siihen liittyviä videoita ja lukenut siihen liittyviä postauksia. Jännää puuhaa.
Ooo tästä kyllä itekkin kuulisin mieluusti lisää. Jenkeistä, itä-euroopasta ja Venäjältä löytyy paljon avoimemmin keskustelua ja tarinoita netistä mutten ehkä oo sellasissa piireissä suomessa että tietäisin asiasta sen koommin kun tuntuu ettei löydy mitään.
Kuvittelisin ite että mittasuhteet ja rataverkon pienuus vois vaikuttaa kun esim liftaus on myös vaihtoehtona. Noissa paikoissa jotka luettelin, junalla pääsee taittamaan paljon tehokkaammin matkaa johon liftaamalla menis verrattain pitkästi... Enpä tiedä, omaa pohdintaa.
Katoin jonku parin tunni video ku joku jossai itä euroopassa teki sitä ja päivitti tilannetta aina välil, yöpy ain ulkona ja sillee
dentatex kanavalla näkyy mutta ei rahtijunaan vaan matkustajajunaan
Jaakko on Ylen paras toimittaja. Käy läpi aitoja juttuja ja tilanteita. 10/10.
Kiitos taas erittäin mielenkiintoisesta videosta. Oli graffiteista esteettisesti tai eettisesti mitä mieltä tahansa, niin nämä kolme tyyppiä ovat minusta taiteilijoita. Ehkä ulkopuolisia, eivät oman viiteryhmänsä ulkopuolella millään tavalla tunnustettuja ja harmaalla alueella tai selkeästi laittomuuden puolella liikkuvia, mutta silti taiteilijoita, joiden luovuutta ruokkivat idealismi ja adrenaliini.
Olishan tähän saatu huomattavasti parempaa kulmaa jos olisit ollut yhteydessä esimerkiksi VR:ään ja selvittänyt heidän suhtautumisensa tälläiseen toimintaan, ja millaisia toimenpiteitä yksi maalaus matkustajajunan kyljessä aiheuttaa, ja miksi ne tulisi poistaa. Nyt lähinnä vain annoit kavereille areenan retostella omilla maalauksillaan, ja kertoa miten siistiä niitä on tehdä. Oli lähinnä vaivaannuttavaa kuunnella kavereita selittämässä omaa moraaliaan näihin maalauksiinsa, kun ei siinä ollut oikein mitään punaista lankaa. Tämän huomasit selvästi itsekin, olisit voinut tarttua asiaan syvemmin. Lopuksi mainitsivatkin etteivät edes maalailisi junia jos se olisi laillista. Toki ymmärrän senkin, että jatkossa on paljon vaikeampi päästä kuvaamaan tälläisiä videoita jos kauheasti kyseenalaistat haastateltavien toimia, mutta enemmän näkökulmia nämä videot kaipaa. Hienoja maalauksiahan ne oli, mutta jotain kyseenalaistamista kavereiden tekemisiin olisin kaivannut, nyt jäi todella vaisuksi.
Plussaa näistä Helsingin Stop töhryille -kampanjan juttujen arkistosta kaivamisista, muistan näistä myös kymmenisen vuotta sitten itsekin paljon lukeneeni. Näistä saisi oman videonsa tehtyä!
Mua ei häirinnyt niin paljon mut tottahan se on et tää saattaa romantisoida graffiteja. Kolikon toinen puoli eli tekemisen kohde ja heidän näkökulma ois ollut tosi jees ja tehnyt hyvin ohjatusta dokkarista viel ammattimaisemman
uskon et suurin osa ihmisistä ajattelee about samanlailla graffiteistä voit itekkin varmaa kuvitella mitä vr henkilöstö olis ollu mieltä
Eiköhän me tiedetä VR suhtautuminen asiaan
Ehkä juoni siinä, että se on jatkuvasti esillö ja parin klikkauksen päässä olevaa tietoa
Todo eso me pareció una travesía de personas llenas de arte, cuanto esfuerzo le ponen, aunque no entendí mucho el idioma esto sin duda me entretuvo
Saludos desde mexico 🇲🇽✨
Hyvä graffiti on hyvä graffiti, ja maalaajat taiteilijoita. Minusta graffitit pystyy virkistää katukuvaa, mut ennen kaikkea mieluusti niin päin, että ollaan annettu lupa, pyydetty tai tilattu graffiteja kuin että otetaan oma lupa ja töhritään yhteistä/muiden omaisuutta. Minusta graffitiseinät oli hyvä asia mitä viimeisen 15 v aikana on tapahtunut, kun siellä voi harrastaa luvallisesti ja tehdä katukuvaan upeita teoksia.
Tosi hyvä, mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä pätkä! Kiitos jälleen viihdyttävästä dokkarista.
Itellä oma suhtautuminen graffiteja kohtaan on yleisesti myönteinen. Ja on edelleen dokkarin jälkeenkin. Pidän kuinka ne elävöittää tylsiä harmaita betoni pintoja. Varsinkin lähiöalueilla joissa itekkin oon aina asunut.
Vaikea kuitenkin yhtyä näiden maalareiden ajatukseen siitä, että esim. VR:n matkustajavaunuja olisi oikeutettua maalata sillä perusteella, että kaupungin asukkaan pitäisi voida vaikuttaa elinympäristönsä ulkonäköön (vaikka heidän tekemänsä maalaus junassa olikin siisti!). Kuten itsekin videolla pohdit asiaa, on myös muita kaupunkilaisia joille tämä ei välttämättä ole OK. Ja maalatessa kenenkään muun mielipidettä ei ole kysytty kuin maalareiden itsensä. Symppaan kuitenkin heidän näkemystä etäisten korporaatioiden mainoksista julkisten kyljissä. Hekin muokkaavat ympäristöämme, mutta se on laillisesta vain koska heillä on varaa maksaa siitä. Miksipä ei kaupunkilaisille tarjottaisi mahdollisuutta värittää julkisten ulkoasua töillään?
Ajatus junien sallitusta maalaamisesta onkin hassu siinä, kuinka nämä maalarit eivät itsekään osanneet sanoa muokkaisivatko he enää elinympäristöään omanlaisekseen junien kohdalla, jos se olisikin OK. Onko se extreme urheilun fiilis tässä graffitimaalauksessa kuitenkin se isoin tekijä joka vetää puoleensa, oman jäljen jättämisen sijaan.
Hyvä postaus
En muista kertaakaan tilannetta jossa graffiti olisi itselle tai kenellekkään tuntemalleni ihmiselle aiheuttanut mielipahaa, päinvastoin muistan elävästi lapsuuden koulumatkan varrella olleet graffitit ja miten niitä silloin ihailtiin.
No tuolla kun kävelee ja katsoo jotain ihan paskoja jonnejen tageja niin ei siinä muuta kun ala masentamaan kun miettii et taas menee joltain aikaa ja rahaa ja vaivaa tommoseen turhaan paskaan. Jos ne edes olisi hienosti tehty niinkuin tuo meluaita tässä videossa niin ihan fine mun puolesta.
Mut sittenkun noitten annettais olla paikallaan niin joka paikka on parin vuoden päästä ihan paskan näkösiä.
Eihän se tietenkään mielipahaa aiheuta tutuille, jos tuttavapiiri kertyy noista elämäntapalorvijoista. Jotain muuta saattaa vituttaa kun joutuu tahtomattaan osallistumaan puhdistuskustannuksiin.
meidän firman kiinteistöjä ja varotyskylttejä töherretää ja sit niitä joudutaan vaihtamaan ja se maksaa rahaa, joka nostaa kaiken hintaa. Tai no kaiken mihin tarvitaan energiaa. Mut jos pitäis järjen päässä niin ei ois ongelmaa mutta räjähdysvaaralliset alueet sais jättää rauhaan.
Kyllä nämä pellet voi tehä jtn muuta kuin tuhria toisten omaisuutta. Oli se sitten valtion tai jonkun yksityisen niin yleensä eihän ne mitään hienoja ole.
Kannattaa muistaa et tägit ja töherrykset ei oo sama asia ku graffitti 😎. Kunnon työ on taidetta - tägit on taas viestintäväline. Itekkää en tägeistä ja sotkuista diggaa. Tästä oisin halunu paremman käsittelyn toho dokkarii..
”Täytyy ottaa huikka kaljaa, liian synkkä ajatus et graffiti ois laillista” 😂
Kiitos tästä(kin) dokkarista! Ihan hyvin sait näkyviin maalarien puolen, jota harvemmin käsitellään paria kommenttia enempää. Vähän laajemman otteen olisin halunnut tuohon, jossa kysyit ihmisiltä asemalla maalauksesta. Parin ihmisen "en oikeen tiedä" -kommentti oli aika lailla nollatasoa. Jos sata ihmistä sanoisi samoin, sekin olisi jokin tulos. Nyt en tiedä, onko tavallinen junamatkustaja graffiteista jotain mieltä, huomataanko niitä edes onko niillä ylipäätään mitään vaikutusta mihinkään. Oisko muutaman minuutin jatko-osan paikka?
Eihän se ole oikein, että 3 henkilöä tekee valtion junista sen näköisiä kun itse haluaa, jos kaikki muut haluavat pitää ne normaaleina. Sinne menee verovarat junia ouhtaaksi hinkatessa.
Olis kiva, jos olis mahdollista väsätä joku toinenkin video graffiteista, koska näistä ei löydy kauheemmin suomenkielistä sisältöö.
Mielestäni tämä on Keson vielä lyhyehkön, mutta erittäin uskottavan dokumentaristiuran paras video! Se antaa rehellisen ja erittäin mielenkiintoisen tavan tutustua näiden harrastelijoiden näkökulmaan asiaan.
Erittäin hyvin tehty dokumentti tästä aiheesta! Kiitos Jaakko! ❤️
Kiitos!
Mielenkiintoinen dokkari, olen 8 vuotta ammatikseni poistanu grafiteja ja ilman tälläisiä tyyppejä minulla ei olisi töitä 😊
Noh laitontahan se on ja monesti harmittaa älyttömästi poistaa vaunusta taikka alikulusta grafiteja ku ne ovat suorastaan hämmästyttävän hienoja mut minkäs teet.
Onko hyvä palkkane työ?
Aina voi vaihtaa alaa :)
Nimenomaan, miks vaikka alikulut jotka on käsittämätön rumia ni miks niistä pitää poistaa hienot maalaukset? Tästä ois kiva et yhteiskunnallisesti käytäis isompaa keskustelua. Junat ymmärrän tai talojen seinien maalauksen.
Inhoan kun noita hienoja maalauksia poistetaan
Kaikki tällaset aiheet on aina niin vaikeita pureskella:D Jotenki siin aina eksyy et mikä on oikein ja mikä on väärin. Just se laki juttu et toisen ihmisen hakkaamista kännissä katotaan pienempänä juttuna ku seinän maalaaminen. Sama on käyny niin monessa muussa aiheessa, yleensä pohjimpana on just raha. Tavallaan surullista ku miettii mihin tää maailma on menossa, oma mielipide graffiteist on et niit sais tehä lisää. Kyl mä ennemmin katon jotain värikästä maalausta ku harmaata betoniseinää, on sitä kuitenki nähnty jo tarpeeks. After all hyvä video ja sai katsojan miettimää tätä aihetta oikeesti enemmän. En itekkää oo miettiny graffiteista sen enempää, tää kyl avas silmät.
Graffitit yleisillä paikoilla herättää hiukan semmosia fiiliksiä ensiksi että miks junan/ alikulkutunnelin sienät on pitäny maalata kaikilla erivärisillä tuntematomilla teksteillä, jotka ehkä perustu joidenkin ihmisten tuntemuksiin ja ajatuksien purkauksiin. Vähän sama asia kun ihmiset alkasivat purkaa omia tuntemiksia ja ajatuksia randomisti huutelemalla semi yleisillä kaduilla. Teitysti se joidenkin maalauksien ehkä räikeys sitten tuo enemmän esiin sitä herättääkö se muissa ihmiisissä minkälaisia tuntemuksia. Ehkä se on sitten ihan ok jos niitä on justiin jossain alikulkutunneleissa ja esim rahtivaunujen kyljissä koska se ei ole niin yleisesti ja selkeästi nähtävissä. Ja kysymys on se sitten että haluatko sä itse nähä jatkuvasti sitten jonkun muun ajatuksia ja tuntemuksia yleisillä paikoilla ollessasi ja etkä esim saa olla enään olla rauhassa kun et niitä jaksa katella.
Minun mielestä sais olla kaikki alikulkutunnelit täynnä maalauksia jos vaan ovat hienoja eikä pelkkää suhrua ja tägejä. Kivampi niitä katsoa kuin betoniseinää.
Voidaan rinnastaa tämä mainoskyltteihin mitä tuolla on tienvarret väärällään, ei kukaan kysele halutaanko niitä katella.
Yhteiskunta rakentuu yhteisille sopimuksille ja kompromisseille. Nyt yhteinen sopimus on se, että graffitien tekeminen on luvatonta kaikkialla paitsi erikseen luvallisiksi merkityillä seinillä, joilla tosiaan elävöitetään sitä kaupunkikuvaa ja annetaan asukkaille mahdollisuus siihen elävöittämiseen ja kaupunkiympäristön luomiseen. Oma maailmankuvani ei ole "minä vs. yhteiskunta" kuten selvästi näillä on. Itse ajattelen että olen kiitollinen ja onnekas kun saan olla osa toimivaa yhteiskuntaa. Vapaudet ja oikeudet tuovat kuitenkin mukanaan myös vastuuta, joilla pyritään yhteiseen hyvään. Mielenkiintoinen ja hyvin tehty dokkari, mutta en hyväksy maalarien toimintaa. Etenkin maalien varastelu kertoo aika ylimielisestä ja välinpitämättömästä asenteesta. En sen sijaan näe mitään ongelmaa siinä, et kaupunkitaidetta pyritään lisäämään luvallisilla graffitiseinillä ja muraaleilla, ja sehän onkin ollut trendinä. Kiitos taas Jaakolle laatujournalismista 🙏
Ei se mikään yhteinen sopimus ole, kun ei kaikki sitä ole allekirjoittanut :)
Kiitos tästä. Pitkästä aikaa semmonen video, missä ei tarvinnu miettiä hengittämistä tai silmien räpäyttämistä. Hieno teos!
Nyt oli kova! Itsekkin jo melkein toistakymmentä vuotta asian pariin vihkiytyneenä nautin tästä suuresti
On todella mukava kuulla jos tämä menee läpi asiaan vihkiytyneelle ihmiselle. Oliko tässä sinun mielestäsi jotain isoja puutteita tai ongelmia?
@@JaakkoKesoYle Erittäin onnistunut pätkä mielestäni, olit hyvät jätkät löytänyt tätä varten ja käsittelit asiat läpi ottamatta puolta siitä onko tämä nyt väärin vai oikein, iso plussa siitä
@@WickedBrutality Miten tää vois olla oikein?
Nostan veroprosenttiani tämän dokumentin kunniaksi!
Laitappa linkki sitten verotietoihin paljon nostit niin et oo pelkkä puhuja vaan tekijä. Noloo huudella tollasia jos ei mitään tapahdu.
@@saromsalt1375 mitä vittua selität? Selvä vitsi, ääliö!!
@@saromsalt1375 Ootko ite maksanu ikinä veroja tai onko sulla mitään huumorintajua? Ei vissiin kumpaankin, kun tästä rupeet huutelemaan tajuumatta et oman veroprosentin nostaminen johtaa ilman tulojen kasvamista vain veronpalautuksiin. En tajuu miten selviit elämästä kun tämäkin on niin helvetin vakava asia.
@@jripule näin!!
Ukoilla on hyviä pointteja mutta tavallaan aika risti riitaset fiilikset silti että minkä takia pitää mennä tarkoituksella uhmaamaan lakia ja tekemään graffiteja sinne mihin niitä ei saa tehdä kun on esim paikkoja minne niitä saa luvan kanssa tehdä
Et ilmeisesti kattonu koko pätkää. Johan siinä useaan otteeseen todetaan miksi tätä tehdään nimenomaan laittomasti.
@@siriplaydopethrone8973 katsoin kyllä mutta ei siltikään itseäni kovin vakuuttanut
Osa kulttuuria eikä se muutu mihinkää
@@joelh2492 maristaan maahanmuuttajien kulttuurista mutta tämmönen sitten hyväksytään
@@juliaalina2124 hyväksy tai älä graffiti ei silti mihinkää oo lähtemäs
Siis aivan tajuttoman hyvä dokumentti aiheesta:))
Uijui, just pari päivää sitten puhuin töissä samasta aiheesta :o Osui hyvään saumaan. Tää video sai mut ajattelemaan, että luvaton maalailu on keino yrittää käsitellä huteraa minä vs. maailma - näkemystä. En oo ikinä ymmärtänyt, mitä haittaa siitä on jos jossain on maalia pinnalla, mutta varastelu ja jonkun toisen omaisuuden sotkeminen on väärin, vaikka kuinka ajattelisi sen olevan enemmän oikein kuin vaikka ihmisen satuttaminen. Vääryyttäkin on monen asteista eikä vähemmän väärä ole oikein vaikka huonompaan verratessa siltä näyttäisi.
Se on sinun mielipiteesi, että se on väärin. Kaikkien mielestä ei ole :)
Olis todella mielenkiintoista nähdä sun tekemä dokkari aiheesta metsästys; esim. menisit metsästysreissuille jonkun nuoren mukaan ja jututtaisit myös porukassa olevia "vanhoja jääriä" ja kuuntelisit heidän tarinoitaan. Sun visiolla tulis melko varmasti taas laatukontenttia, kuten tämäkin pätkä. Aihe on mahdollisesti hieman sulle poikkeava, mutta tällähän sitä saisi haastettua itseään.
Tosi mielenkiintoinen video!! Minulla on jo pitkään ollut hieman ristiriitaiset fiilikset kyseisestä aiheesta. Jäi kuitenkin vähän auki, että millä perusteella meidän muiden tulisi sitten maksaa näiden ihmisten maalailujen kustannukset?
Eihän siihen mitään perusteita tarvita kun ei siihen heillä mitään oikeutta kerran ole. Mutta mistäs se oikeus saadaan ? Valtiolta, jumalalta ? Ihmiset rikkoo lakia tuolla minkä kerkeävät, ei siihen mitään lupia kysellä. Senkus tekevät vaan.
Ei tulisikaan. Maalaukset tulisi jättää paikalleen.
Mielenkiintoinen ajatusleikki on että graffitien poistamiskuluista veronmaksaja saa useamman kymmenen prosentin alennuksen, koska maksava taho on myös veroja keräävä taho. Jos esim valtio ostaa soodapuhallus yrittäjältä alikulkutunnelin putsaukseen syntyy graffitista työtä, jota ei muuten olisi ollut. Valtio maksaa veronmaksajien rahoilla yrittäjälle työstä ja yrittäjä taas maksaa veroa kyseisestä työstä ansaitusta tulosta monella eri tavalla (yhteisövero, alv, palkkaan liittyvät verot yms.) Eli tällä logiikalla valtion omaisuudesta graffitien poistaminen voi olla jotain 10-50% halvempaa, kuin yksityiselle henkilölle.
Tää on jotenkin todella vaikea hahmottaa mut sama pätee esim. Tien rakentamiseen. Valtiolle se on halvempaa koska tietä rakentavat ihmiset ja tahot maksavat veroa niistä tuloista, joita ne saavat tien rakentamisesta.
mun mielest vr:n omaisuutta ei tarttis maalata, mutta harmaisiin tunneleihin ja siltoihin maali tuo ihan kivaa näköä
Yllättävästä aiheesta kyllä dokkarin teit ja se on siis vaan posiitiivinen asia! Hyvä että graffiteistakin ja niiden tekijöistä tehtiin tämmönen kuvaus ns. ulkopuolisille, on nää dokkarit vaan jotain niin parasta!
Kysymys mikä itsellä päässä: Miksi niitä junia edes tarvitsee pestä graffiteista? Kenelle niistä on haittaa? Kun ei ne peitä mitään tärkeää informaatiota vaikka, ainoastaan vihreävalkoisen tylsän maalipinnan. En itse ole koskaan tehnyt ainoatakaan 'töhryä', mut ihan sama mulle on onko junan kylki vihreää ja valkoista vai kaikkia sateenkaaren värejä.
Ihan oikeesti lisää graffiti dokumentteja
Jaakosta kuullaan vielä sadan vuoden päästä legendana
Tää oli kyllä ihan hiton hyvä video! 👌 Ilo maksaa Yle veroa!
Pojilla suolistot pelaa 😂😂
vieläkun sais sellasen dokkarin missä otat selvää Ylen työntekijöiden politisoituneisuudesta, sekä terveysviranomaisten kytköksistä lääkeyhtiöihin/järjestöihin. 💁
Aiheesta kiinnostuneille, kannattaa kuunnella Perttu Häkkisen jakso graffiteista. Löytyy nimellä "Töhryjuttuja ja öistä sutinaa."
Oho, kiitos vinkistä. Olen Pertun (RIP) ja Panun sisältöjen suuri ystävä, mutta tätä en ole kai kuullutkaan.
Erittäin mielenkiintoinen aihe👍🏽
Graffitit on kyl valtaosallisesti sotkua, mut osa taas helsvetin hienoja. Noist tyypeistä tulee mielee tosin vaa Studio Julmahuvin kommentti "Halutaan saada huomiota ja päästä pätemään" :D
ne jotka tekee hienoja on yleensä vanhempia tyyppejä joilla monien vuosien kokemus puhutaan yli 5-10v kokemuksesta
Tee lisää graffitin liittyviä videoita!🤗 Nää on ihan parhaita👍 HYVÄ JAAKKO!🔥
Yhtääkkii vaa ”mun pitää käydä kakalla”😂
Jeeep 🤣
Kiitos hyvästä dokkarista. Mahtavaa ja legendaarista journalismia. Mietin asiaa myös, mitä kaikkia vihjeitä dokumentti voikaan antaa virkavallalle? Hienosti osas kaverit reflektoida omia itseään. Onko tämä jotenkin myös toimittajan ansiota? Laittomuus taitaa monessa paikkaa lisätä tiettyjen ihmisten kiinnostusta. Tietynlaista konfliktihakuisuutta? Olen sitä aika paljon itsessäni tutkiskellut ja tuntuu siltä, että konflikti on voimakkaasti addiktoiva tapahtuma, joka ohjaa huomaamatta omaa päätöksentekoa.
voisitko tehä lisää graffitiaiheisia videoita?
Jos matkustajajunissa ois jotain yksittäisiä vapaita kohteita vaikkapa maksua vastaan, ois siinä pieni (liian pieni?) bisnes VR:lle ja vois ehkä vähentää tota videolla nähtyä hommaa. Toki maalaamaan ei noin vaan pääsisi vaan ainakin sketsi täytyisi esittää haettaessa maalauslupaa. Tavarajunissa näkee usein laadukkaampia tuotoksia ihan jo varmasti senkin takia ettei niitä valvota niin tarkasti ja suhutteluun voi olla enemmän aikaa. Joskus kiskoilla näkee suoranaisia gallerioita. Alikulut ois otollisia laillisen katutaiteen sijoituskohteita. Tägäys ja pommitus taas on omasta mielestä mautonta settiä, ihan jo (suurimmaksi osaksi) värittömyydenkin vuoksi, mutta toisaalta esim. monien rönsyilevämpien baarien vessan seinissä ja bäkkäreillä nekin antaa vähän ilmettä, mutta jossain ABC:n vessassa ne aiheuttaa lähinnä hermostuneisuutta. "Pikateokset" muuntajakopeissa yms. näkyvämmissä paikoissa menee myös suurelta osaksi töhry -kategoriaan (riippuen tietenkin tekijöiden can controlista ja muista taidoista). Matkustajajunien maalaamisen taustalla lienee myös ego ja tietyn piirin kunniotuksen havittelu. Laittomuuden luoma jännitys ja adrenaliinimyrsky on varmasti koukuttavia aspekteja.
tää aihe on kyllä 5/5
hitto muaki alko jännittää tätä kattoessa et kuinka käy!! kova! 💪 kiitos Jaakko 🤙
mun mielest graffiteissa ei oo mitään pahaa kuhan ei ole mitään hirveän sopimatonta sisältöä tai graffitoida kenenkään yksityiseen omaisuuteen, se on kivan näköistä kun kaduilla on graffitteja
valitettavan usein se kohdistuu yksityiseen omaisuuteen.
kannattaa muistaa että firman omaisuus on myös jonkun yksityistä omaisuutta.
jaakko vois tehä 2h dokkarin vaikka seinämaalin kuivumisesta ja se olis mielenkiintoinen. pirunhyvää settiä taas kerran, peukut tälle
Ihan mielenkiinnosta: mitä muuta nämä kaverit tekee kun maalaa graffiteja?
Kesolta hyvä dokkari, kiitos siitä. Sisällöstä kyllä täytyy antaa miinusta. Työttömät pikkurikolliset tehtailevat laittomuuksia, omien sanojensa mukaisesti niiden laittomuuden vuoksi. Kaljaa kuluu, enkä usko, että ihan ansaitulla kesälomallakaan tässä ollaan, vaan hommaa rahoitetaan Kelan korvauksilla sekä varastelulla. Oikeutusta kysyessä keksitään hätäpäissään sepustuksia siitä "kuinka näkökannat eivät vaan kohtaa" ja sillä, että kyllähän nää nyt varmaan saattaa jotain ihmistä piristää. Tämän sakin mielestä juuri heidän mielipiteellään on arvoa, eikä yleistä graffitivastaista mielipidettä kunnioiteta. Ehkäpä asuinalueilla ja julkisilla yhtiöillä on jotkut standardit ja imagot, joita he haluavat varjella. He itsekin myöntävät, että junanvaunujen puhdisamisesta koituu mittavaa taloudellista haittaa yhtiölle, joka taas kustannetaan verorahoilla. Eihän se tietysti hetkauta, jos ei tarvitse maksaa veroa, kun ei itse edes tienaa.
Loistavasti tiivistetty! Helppohan se on sanoa että ”se on vaan väriä seinässä”, kun seinä ei ole heidän eivätkä sen puhdistamisesta joudu maksamaan.
Tainut pojilla jäädä koulut kesken kun tuollaisia ajatuksia tulee. ”Ei mun mielestä raha määritä sitä kenen kaupunki on.” Ei ole mielipiteestä kiinni se. Ostat oman junan ja siihen saat maalata. Toisen eli kaupungin omaisuuteen et voi maalata eikä ole kysymys mistään että kenelle kaupunki kuuluu.
Kaikki ei jaa tuollaista kapitalistista maailmankuvaa.
Mahtavaa kkontenttia taas. Näitä sun videoita vois kahtoo monta tuntia putkeen on jokainen niin mielenkiintoinen !
Nuorempana tuli maalattua laittomasti mutta nykyään laillisia tai "päivämestoja". Graffitin maalaamisessa mua kiehtoo se piisin luomisen prosessi joka alkaa jostain utusesta hahmottelusta ja linjojen hakemisesta, ja sit sitä vaan brainstormaa loppuun. Toisinaan työ on suunniteltu alusta loppuun paperille. Maalaan ja piirrän myös kaikkea muutakin todella paljon. Maisemakuvista hentoihin akvarelli maalauksiin, tai vahvan psykedeelisestä naivistiseen koiramäkimäiseen sarjakuva tyyliseen tulkintaan. Pointtina se että teinimäinen uho, fuck the system ja jännityksen haku on vaihtunut haluun luoda mahollisimman hienoja piissejä. Graffitin maalaaminen on lähellä sydäntä js tulen tekemään sitä vielä eläkkeelläkin.
Hommat etenee Kesolla. Hienoa tuotantoa, pidä noususuhdanne toimittamisessasi yllä! The content IS REAL!
Graffitit itsessään eivät ole minulle ongelma. Päinvastoin. Osa graffiteista on älyttömän hienoja ja persoonallisia tuotoksia, joita toivoisin näkeväni enemmän. Kuitenkin (yleistän nyt dokumentin perusteella) henkilöt graffitien takana ovat se ns. "ongelma".
Työttömät ihmiset näpistelevät maaleja ja maalaavat paikkoja, joita ei saisi. Olutta hörpitään, mutta maaleihin ei ole varaa. Kaiken tämän keskellä toivotaan, että laittomuus säilyisi sen sijaan, että varsinaisia graffitti paikkoja perustettaisiin.
Eli toisin sanoen yhteiskunnan varoilla elävät henkilöt haluavat toimia lain vastaisesti, samalla nauttien omien halujen maksimoinnista tuottamatta itse mitään positiivista yhteiskunnan kassaan. Melestäni tämä ei ole okei.
Jos graffitteja tekevät henkilöt (heidän joukossaan varmasti on myös tällaisia) olisivat työssä käyviä ja palkastansa maalinsa ostavia henkilöitä, antaisin tukeni graffiteille ja niitä maalaaville.
Viimeinen kappale särähti korvaan. Vain työssäkäyvillä oikeus tehdä graffiteja? Työttömiltä harrastukset kielletty?
Ehkä jättämällä oluet ostamatta heillä olisi jonkin verran paremmin varaa maaleihin, eikä heidän tarvitsisi jatkuvasti varastaa niitä. Henkilöt käyttävät eräänlaista tunnettua psykologista oman mielen puolustuskeinoa, ettei esim. isoa kauppaketjua voi juurikaan haitata maalien varastaminen, koska se on niin pieni pisara meressä. Työttömätkin voisivat halutessaan tehdä laillisia graffiteja, koska silloin niistä ei olisi paljoa tarpeetonta vaivaa muille, niin kuin käy dokumentissa junavaunuihin tehtyjen graffitien kohdalla, joita hädin tuskin kukaan muu kuin tekijät ehtivät mielessään mitenkään edes huomioida tai yrittää ymmärtää ennen kuin joku muu joutuu putsaamaan ne pois. Haastatellut sivulliset eivät ymmärtäneet suurella vaivalla tehtyä graffitia. Tuntuu, ettei tekijöillä tässä kohtaa ole todellisuudentajua, vaan he elävät omassa maailmassaan huomioimatta muita. Lisäksi tuntuu, että yleisesti ottaen graffitit ovat usein kokonaan niin vaikeaselkoisia, että muiden kuin itse tekijöiden on liian hankala yrittää ymmärtää, mitä he yrittävät niillä sanoa, joten siksi ne usein näyttäytyvät muiden silmiin pelkkinä töhryinä, joten jos tavoite on esim. jostain syystä ollut ärsyttää, useimmiten aiheutettu tunne onkin vain pelkkä välinpitämättömyys tai "onpa synkeän näköinen, vaikeaselkoinen kuva seinässä, en ymmärrä mitä sillä yritetään sanoa, paitsi että maailma on ankea ja kova paikka, vaikka tiedän sen kyllä toki muutenkin ilman tuota kuvaa, ei sitä toki tarvitsisi sentään ihan niin paljoa alleviivata, ei kiitos". 🤦🏻♂️🙂
Jaakko tekee kyl niin hyvää työtä. Legit nää videot on niin hyvin tehtyjä että ei tarvii tylsistyy katsoessa.
Hieman ehkä mietityttää se että miksi nuo graffitit sit on loppupeleissä niin huono asia tai miksi niiden tekijöistä kehitetään aina ennakkoluuloja että he olisivat nistejä tai muuten vaan jälkeenjäänneitä omasta mielestäni vaikuttivat ihan normaalilta kansalaisilta ja asiallisilta että he halusivat olla tämmöisessä dokkarissa mukana ja että he kertoivat tuosta maailmasta missä he elävät niin mun mielestä se on ihan hyvä asia ja asiallisia ihmisä jotka vaan tykkäävät harrastaa graffiteja siinä missä jotkut ihmiset tykkäävät vaikkapa polttaa tupakkaa ja heittää ne tumpit maahan eikä tuhkakuppiin että kyllä niikun joidenki ihmisten pitäisi hieman miettiä mitä luulee/ajattelee näistä graffitien tekijöistä ennenkun alkavat huudella että "kuolisittepa" tai "olisittepa jäänny junan alle" että niiku en paremmin osaa selittää mutta mielestäni ihan asiallisia ja normaaleja kansalaisia niin kuin me muutkin
Ei vaikuta kovin asialliselta omasta mielestä maalata julkisia alueita ilman lupaa, varastaa maalit ja paskantaa johonkin seinään. Puhumattakaan siitä, että perse jäi ilmeisesti pyyhkimättä.
Aivan mahtava tämä kanava 💪 hetkeen ei ole tullut taas tätä katsottua, mutta jälleen älyttömän kiinnostavaa sisältöä. Muutti tämäkin hieman suhtautumistani aiheeseen.
Suomen parasta TH-cam-kontenttia. Helposti. Kiitos Jaakko tästäkin videosta!
Kiitos Jaakko. Kiitos. Loistavaa työtä jälleen.
Joo'o on se vähän kaks piippuinen homma. Taidetta se on mielestäni ihan "ok", mutta tägit ja selkeä tährääminen on niin jä näin
Aivan mahtava video! Kiitos Jaakko, että teet tälläistä sisältöä suomi tubeen!
Sulla on oikeesti hyviä videoita, mutta tämä oli kyllä mestariteos 5/5.
Hyvä pätkä. Pidän objektiivisesta tavastasi tarkastella asioita perus suomalaisen tuomitsemisen sijaan. Pelien mikromaksut + ongelmapelaaminen voisi olla hyvä aihe jollain videolla käsiteltäväksi. Samoin myös nykyinen huumelainsäädäntö, ääri oikeisto/vasemmisto ja uskonnot suomessa.
nyt on loistava ja venattu aihe
Erittäin hyvä dokumentti. Espoossa gfattitti taiteilijat on ajettu todella nurkkaan. säälittää katsella näin taiteen ulkopuolisena kun ainoat maalaukset jotka jätetään on tyyliin kehä 2 varrella kaikilta katseilta piilossa. Kaikki alikulkukäytävien hienot maalaukset valtiovalta /kaupunki vetää synkäksi muutamassa päivässä. Ei näytä "värikäs" Espoo hyvältä
Aivan loistava video ja aihe! Kiitos!
Mielenkiintoisia videoita. Kiitos Jaakko!
Hyvä dokkari, myös musat kolahti 👍
Kiinnitin itsekin musavalintoihin huomiota, sopi tosi hyvin osaksi tätä kokonaisuutta.
Kiitos Joonas jäbä! Onko tullut uusia podcasteja?
@@JaakkoKesoYle Heh, onhan noita! Pimeä laatikko -niminen valokuvauspocast on tällä hetkellä pääfokuksena. Sivupolkuja-podcastiinkin, jonka arkistoista siis löytyy se sinun kanssa äänitetty jakso, on tullut nyt korona-aikana tehtyä jaksoja aktiivisemmin kuin moneen vuoteen. :)
Vittu JESS! Vihdoin uutta videota Kesolta, propsit! arvostan jäbää ihan kybällä ja videoitasi! 😊