@@Grejarlite Som sagt var, tänkt på det i nio år och när sensorn gick sönder igen tänkte jag att det var dags. Dessutom kul att nörda lite med det här.
Ja, vi har temperaturer på alla sidor om shuntventilen för kulverten. Någon annan styrning än framledning/matning av kulverten mot yttertemperaturen finns inte idag. Hur var det du tänkte att vi skulle styr mot returen?
@@sundhult Stor skillnad i temperatur betyder stor avkylning dvs kallt i huset och såklart det motsatta vid liten differens. Vindstilla vårdag med stor inställning av energi från fönster, hela familjen tillsammans med någon gäst och ugn och spis igång eller blåsig mulen rå höstdag där en person är ensam hemma. Samma utetemp men olika energibehov, moderna värmepumpar använder dessa parametrar.
@@sundhultVi tar två scenarier. Fin vårdag, vindstilla och mycket instrålning av solljus genom fönster och hela familjen pluss någon gäst äter middag lagad med både ugn och spis som skapar värme. Alternativ två, en blåsig, mulen rå höstdag där någon är ensam hemma och inte lagar mat. Två scenarier med samma utetemperatur men med olika värmebehov. En stor differens på utgående och inkommande vatten är ett tecken på stor avkylning och liten differens tvärt om. Moderna värmepumpar använder dessa värden för att förbättra värmekomforten så kanske kan detta även vara en faktor för er att ta hänsyn till.
Pannan används endast för radiatorvärme. Eftersom det är två hushåll och en kulvert på 50m blir det en ganska dyr och komplicerad lösning att låta pannan sköta det. Dessutom en hel del energiförluster. Vi låter solelen producera varmvatten i en elberedare till stora delar av året i istället. Vi berättar mer om det i den här filmen: th-cam.com/video/WhjsGwtbijo/w-d-xo.htmlsi=w5mlJ4okH0rkWaVM
Eller så gör du lite av båda. Vi brukar ha en inne temperatur på 19-20°C ungefär, och den här lösningen gör att vi kan styra det bättre än vad vi kunnat göra tidigare. Nu kan vi lätt spara på energin under natten när vi kryper ner under våra täcken och ändå komma upp till en behaglig värme.
@@niclasdahlquist3491 Tja, alla gillar olika. Fördelen för oss är att vi nog gör åt mindre ved än vad du gör då. = ännu billigare. :) I familjen vill vi ha lite olika varmt, så någon kanske tar på sig en extra tröja. Är att föredra tänker jag. Skulle kännas pinsamt om vi hade folk på besök och några sprang omkring nakna för att de känns för varmt.
@@sundhult , som jag förstått värmer ni flera fastigheter och då är det givetvis viktigt att hålla nere vedförbrukningen. Minskad tid för vedhantering ger ökad tid för andra saker på gården ☺Intressant och underhållande video 👌
Ni har ju en fantastisk styrning på värmen in till huset, så bra 😮😊❤
@@MrBosse1959
Tack!
Det kan nog bli riktigt bra till slut.
Kul att få följa med på utvecklingen i pannrummet. Trevlig Helg.
Tack för besöket i pannrummet! 😃
Trevlig helg!
Fin lösning och bra förklarat 👍👍
Tack för återkopplingen!
Snyggt. Bra förklarat.
Tack så mycket!
Nice! 👌 Gött att ha full koll på anläggningen och kunna styra den smartare också! 😃
@@Grejarlite
Som sagt var, tänkt på det i nio år och när sensorn gick sönder igen tänkte jag att det var dags.
Dessutom kul att nörda lite med det här.
Ser att ni har givare på både ut och inkommande vatten i kulverten. Har ni lagt in någon kompensationskurvs för differensen mellan dessa temperaturer?
Ja, vi har temperaturer på alla sidor om shuntventilen för kulverten.
Någon annan styrning än framledning/matning av kulverten mot yttertemperaturen finns inte idag.
Hur var det du tänkte att vi skulle styr mot returen?
@@sundhult Stor skillnad i temperatur betyder stor avkylning dvs kallt i huset och såklart det motsatta vid liten differens. Vindstilla vårdag med stor inställning av energi från fönster, hela familjen tillsammans med någon gäst och ugn och spis igång eller blåsig mulen rå höstdag där en person är ensam hemma. Samma utetemp men olika energibehov, moderna värmepumpar använder dessa parametrar.
@@sundhultVi tar två scenarier. Fin vårdag, vindstilla och mycket instrålning av solljus genom fönster och hela familjen pluss någon gäst äter middag lagad med både ugn och spis som skapar värme. Alternativ två, en blåsig, mulen rå höstdag där någon är ensam hemma och inte lagar mat. Två scenarier med samma utetemperatur men med olika värmebehov.
En stor differens på utgående och inkommande vatten är ett tecken på stor avkylning och liten differens tvärt om.
Moderna värmepumpar använder dessa värden för att förbättra värmekomforten så kanske kan detta även vara en faktor för er att ta hänsyn till.
Hur löser ni tappvarmvattnet i husen när ni har så låg kulvert temp?
Pannan används endast för radiatorvärme.
Eftersom det är två hushåll och en kulvert på 50m blir det en ganska dyr och komplicerad lösning att låta pannan sköta det. Dessutom en hel del energiförluster.
Vi låter solelen producera varmvatten i en elberedare till stora delar av året i istället.
Vi berättar mer om det i den här filmen:
th-cam.com/video/WhjsGwtbijo/w-d-xo.htmlsi=w5mlJ4okH0rkWaVM
Har ni el-patron så ni kan dumpa elöverskott i varmvatten, tänkte nu när 60öringen på solceller kanske försvinner.
Se svaret på pereicsons kommentar.
👍 eller en tröja eller långkalsong redo..
Eller så gör du lite av båda.
Vi brukar ha en inne temperatur på 19-20°C ungefär, och den här lösningen gör att vi kan styra det bättre än vad vi kunnat göra tidigare. Nu kan vi lätt spara på energin under natten när vi kryper ner under våra täcken och ändå komma upp till en behaglig värme.
@@sundhult 19-20 grader låter kallt 🥶 Anledningen till att jag eldar med ved är att jag kan få det varmare till lägre kostnad än el.
@@niclasdahlquist3491
Tja, alla gillar olika.
Fördelen för oss är att vi nog gör åt mindre ved än vad du gör då. = ännu billigare. :)
I familjen vill vi ha lite olika varmt, så någon kanske tar på sig en extra tröja.
Är att föredra tänker jag. Skulle kännas pinsamt om vi hade folk på besök och några sprang omkring nakna för att de känns för varmt.
@@sundhult , som jag förstått värmer ni flera fastigheter och då är det givetvis viktigt att hålla nere vedförbrukningen. Minskad tid för vedhantering ger ökad tid för andra saker på gården ☺Intressant och underhållande video 👌
Alltså vi har 19-20C för att det är lagom varmt, inte för att spara ved.