Η βίλα που ο Σικελιανός, συναντούσε τον Καζαντζάκη, τον Καρυωτάκη και τον Παλαμά

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ก.พ. 2025
  • Η βίλα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της γυναίκας του Εύας Πάλμερ βρίσκεται στην είσοδο του πευκοδάσους, μέσα στο οικόπεδο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Sikeon, στο οποίο και ανήκει. Η βίλα αγοράστηκε τη δεκαετία του 1950 από τον εφοπλιστή Σπύρο Τυπάλδο.
    Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός έζησε έναν μεγάλο και παράξενο έρωτα με την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, έναν έρωτα που πυροδότησε το κοινό τους πάθος για την Αρχαία Ελλάδα.
    Το οικόπεδο το αγόρασε το 1908 η Εύα Πάλμερ, η σύζυγος του Άγγελου Σικελιανού. Η βίλα άρχισε να χτίζεται το 1912 πάνω σε σχέδια του ίδιου του ποιητή και τα έξοδα καταβλήθηκαν από την Πάλμερ. Πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι φτιαγμένο με τη μέθοδο της ισοδόμου λιθοδομής με πέτρα που μεταφέρθηκε από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.
    Τα αρχιτεκτονικά σχέδια συνδυάζουν τρεις τάσεις: την αρχαιοελληνική με τους κίονες στην πρόσοψη, τη βυζαντινή τεχνοτροπία στους κανόνες της οποίας υπακούουν τα παράθυρα και την ενετική που συναντάμε στα μπαλκόνια. Υπάρχει ισόγειο, υπόγειο και πρώτος όροφος και είναι συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων με μεγάλες βεράντες.
    Στις συγκεκριμένες βεράντες χαίρονταν την καλή παρέα και το μοναδικό τοπίο εξέχουσες προσωπικότητες, φίλοι του Άγγελου Σικελιανού, ο Καζαντζάκης, ο Καρυωτάκης, ο Παλαμάς. Στην ίδια βίλα έχουν περάσει κάποια καλοκαίρια τους ο Παύλος και η Φρειδερίκη. Μάλιστα, οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν ένα δείπνο στη βίλα με επίσκεψη στο εσωτερικό του χώρου, και συγκεκριμένα στα σαλόνια όπου υπάρχουν χειρόγραφα και σημειώσεις του Έλληνα ποιητή.
    Με εξαίρεση τα μεγάλα διαστήματα κατά τα οποία διέμενε στην Αθήνα, όπου βρισκόταν και η μόνιμη κατοικία του, τρία ήταν τα σπίτια που σηματοδοτούν σημαντικές περιόδους της ζωής του σπουδαίου Έλληνα ποιητή. Το πρώτο, στη Συκιά Κορινθίας όπου περνούσε μεγάλα διαστήματα ακόμα και χωρίς την Εύα.
    Το 1915 φιλοξενεί εκεί τον Καζαντζάκη, ο οποίος σημειώνει στο ημερολόγιό του: «Μέναμε οι δυο σ’ ένα εξοχικό σπίτι, μέσα σε πευκώνα, στην άκρα της θάλασσας. Διαβάζαμε Ντάντε και Παλαιά Διαθήκη και Όμηρο, μου απάγγελνε με τη βροντερή φωνή του στίχους δικούς του, κάναμε μακρινούς περιπάτους. Γκρεμίζαμε και δημιουργούσαμε τον κόσμο, ήμασταν κι οι δυο σίγουροι πως η ψυχή είναι παντοδύναμη. Μονάχα που εκείνος νόμιζε πως η ψυχή η δική του, εγώ πως η ψυχή του ανθρώπου».
    Εκεί, σύμφωνα με μια μαρτυρία, τον Αύγουστο του 1922, ο Σικελιανός μαθαίνει και την είδηση για την Μικρασιατική καταστροφή και επί τρεις μέρες κλείνεται στο δωμάτιό του και κλαίει. Το ίδιο αυτό σπίτι, το τόσο γόνιμο για τον ποιητή, θα επιλέξει αργότερα ο γιος του Γλαύκος για να ζήσει για καιρό μια ήσυχη και απομονωμένη ζωή.
    Κατά την περίοδο της διαμονής του στη Συκιά, ο Άγγελος Σικελιανός περνούσε πολλές ώρες στη βεράντα του ορόφου όπου βρισκόταν το δωμάτιο και το γραφείο του. Μάλιστα, στη βεράντα υπάρχουν πολλές εσοχές - αγαπημένα του σημεία καθώς καθόταν κι έγραφε τα ποιήματα του. Επιπλέον, τον ευχαριστούσε να περνάει κάποιες ώρες της ημέρας του στο παγκάκι που βρίσκεται μέχρι και σήμερα κάτω από ένα μεγάλο πεύκο.
    Η αρχή του τέλους για την βίλα της Συκιάς ήταν το 1930, όταν, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το ζευγάρι, το οίκημα βγήκε σε πλειστηριασμό και πέρασε στην ιδιοκτησία του Μαντζούφα, καθηγητή της Οικονομικής Σχολής Αθηνών και τον γαμπρό του Ιωάννη Μεταξά.
    Η μονοκατοικία μετατράπηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε αρχηγείο των Ιταλών και των Γερμανών, ενώ ο εμφύλιος το βρήκε στα χέρια των ανταρτών. Λίγα χρόνια αργότερα, το οίκημα πέρασε στα χέρια των Σπύρου και Χαράλαμπου Τυπάλδου, οι οποίοι το ενέταξαν στην επιχείρηση με τις τουριστικές εγκαταστάσεις που είχαν ιδρύσει στην περιοχή του Ξυλοκάστρου.
    Σήμερα η επιβλητική οικία του Σικελιανού βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Sikeon. Οι δύο κεντρικοί χώροι είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να περάσουν μερικές ώρες διαβάζοντας βιβλία του ποιητή ή βλέποντας ταινίες, ενώ στα άμεσα σχέδια των ιδιοκτητών είναι να γίνει επισκέψιμος ο όροφος που ζούσε ο σημαντικός ποιητής. Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού είναι ανοιχτό για το κοινό, χωρίς να πληρώνει κάποιο αντίτιμο, καθώς η οικογένεια Τυπάλδου επιθυμεί να δώσει την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να δει και να αφουγκραστεί από κοντά το μέρος όπου γράφτηκε ένα σπουδαίο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.
    Τα πλάνα του βίντεο είναι την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025.

ความคิดเห็น • 38

  • @purpleflower2095
    @purpleflower2095 5 วันที่ผ่านมา +6

    Εξαιρετικό βίντεο κύριε Μιχάλη! Μπράβο σας!! Ούτε καν το ήξερα, ότι έζησε εκει ο Σικελιανός ήξερα μόνο το σπίτι στην Σαλαμίνα. Μπράβο σου!!

  • @kal.Ko1719
    @kal.Ko1719 5 วันที่ผ่านมา +8

    Αξιόλογο κτίριο , με Ιστορία , πού πρέπει νά αξιοποιηθεί κάποια στιγμή , χωρίς κωλυσιεργίες ! Αν βρισκόταν στήν Ιταλία , αυτό τό διαμαντακι , θά είχε μετατραπεί σε θαυμάσιο παλατσο , τού τύπου Βίλα ντ Εστε !!! 😊
    Ευχαριστούμε για τίς πολύτιμες πληροφορίες σας !!!

  • @k.kontochristos
    @k.kontochristos 5 วันที่ผ่านมา +4

    Πολύ όμορφο βίντεο 👍
    Ευχαριστώ πολύ
    Καλημέρα σας

  • @stelioscharalampous9282
    @stelioscharalampous9282 วันที่ผ่านมา +1

    Κ Μιχάλη κ πάλη μας εκπλήσσεις με τα βίντεο σου που ο κόσμος δεν διανοουνταν για αυτήν την βίλα κ για όσα μας διώχνεις για την διώρυγα μπράβο σου .

  • @georgebilalis4049
    @georgebilalis4049 5 วันที่ผ่านมา +2

    Εξαιρετικές εικόνες για άλλη μια φορά. Ευχαριστουμε

  • @neaphilosophia
    @neaphilosophia 5 วันที่ผ่านมา +7

    Καταθέτω ως σχόλιο για το συγκεκριμένο - πολύ ωραίο, ως συνήθως - βίντεο, έναν στίχο του Αρτέμη Φανουργιάκη από το σπουδαίο στιχουργικά κομμάτι των Τerror X Crew με τίτλο «Το ξόδι Νο2». Νομίζω ταιριάζει με ό,τι είδαμε, ως ερέθισμα για συνειρμούς.
    Αν δεν το έχεις ακούσει Μιχάλη, άκουσέ το όλο το κομμάτι (είναι του 2010 αν δεν κάνω λάθος), αξίζει, κι ας μην ταιριάζει - όπως πιθανολογώ - στα μουσικά γούστα σου:
    «Και αναρωτιέσαι,
    γιατί στη χώρα που γεννήθηκαν τα υψηλά ιδανικά,
    σήμερα όλοι τείνουνε χείρες για δανεικά;
    Επειδή απλά,
    από τη Δελφική Ιδέα του Σικελιανού και της Πάλμερ,
    είχαν οδηγηθεί στην ιδέα του Cayenne και του Hammer.»

    • @akis1958
      @akis1958  5 วันที่ผ่านมา +1

      th-cam.com/video/Vjw3KOSDnEg/w-d-xo.html

  • @ΙωαννηςΡοθωνης
    @ΙωαννηςΡοθωνης 5 วันที่ผ่านมา +4

    Φοβερό το βίντεο!!!

  • @sotiriospapafragkou4422
    @sotiriospapafragkou4422 5 วันที่ผ่านมา +4

    Βλέπω μέρη στα βίντεο αυτά που δεν θα αξιωθώ ποτέ να πάω.

  • @ouraniaandrioti6142
    @ouraniaandrioti6142 5 วันที่ผ่านมา +3

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ VIDEO ! ΠΑΡΟΤΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΣΣΑ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑ!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΦΟΡΑ!👍🙏👍

  • @georgematthaios3792
    @georgematthaios3792 4 วันที่ผ่านมา +2

    Ωραιο βιντεο Μιχαλη!

  • @visitcrete-2866
    @visitcrete-2866 4 วันที่ผ่านมา +1

    Ωραία η Ενημερωτική Ξενάγηση για αυτόν τον χώρο Μιχάλη...Σε ευχαριστούμε.....!!!

  • @ΚωνσταντιναΓκεζερλη
    @ΚωνσταντιναΓκεζερλη 5 วันที่ผ่านมา +2

    Σας ευχαριστούμε για τα ωραία βίντεο που μας δίνετε.....

  • @Κωστας2236
    @Κωστας2236 5 วันที่ผ่านมา +3

    Σηκωθηκε ο Σικελιανος και φωναξε: Μιχαααααλη!!!
    ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

  • @giorgoskakomanolis6719
    @giorgoskakomanolis6719 5 วันที่ผ่านมา +4

    Μεγαλος Μυστης ο Αγγελος Σικελιανος !

  • @arievanderzouwen1954
    @arievanderzouwen1954 5 วันที่ผ่านมา +2

    A very nice document.
    Thank you.

  • @ingridthive2361
    @ingridthive2361 3 วันที่ผ่านมา +1

    Ωραια περιήγηση μπραβο

  • @aristrianta3073
    @aristrianta3073 5 วันที่ผ่านมา +5

    Καλημέρα....👏🆘💣📌
    Μιλάτε για τη θεία μου......💣💣💣📌 Palmera
    Τον πρώτο κρικό συγγενειας.

  • @ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΦΡΙΓΓΗΣ
    @ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΦΡΙΓΓΗΣ 5 วันที่ผ่านมา +4

    Ωραίο το βίντεο άξιζε και αυτό !!Τώρα λέω εγώ μήπως πρέπει να το δει το δάσος κάποιος Γεωπόνος να του δώσει λίγο αέρα ;

    • @akis1958
      @akis1958  5 วันที่ผ่านมา +3

      Το δάσος το προσέχουν, δεν μπορεί να μην συμβουλεύονται γεωπόνο. Ο φίλος σε σχόλιο που έκανε λίγα λεπτά μετά από εσένα, γράφει ότι το δάσος έχει αραιωθεί πολύ.

    • @Ανδριάνα-ρ7μ
      @Ανδριάνα-ρ7μ 5 วันที่ผ่านมา +1

      Παίρνει αέρα αρκετό!! Μακάρι όλα τα κτίρια να ήταν έτσι χωροταξικά δομημένα!!! Προτιμώ να το κρατήσουν ιδιώτες και όχι το κράτος στο οποίο δεν έχω καμία εμπιστοσύνη!!!!

  • @ΙωαννηςΡοθωνης
    @ΙωαννηςΡοθωνης 4 วันที่ผ่านมา +1

    Είμαι σε αναμονή για το νέο βίντεο!!!

  • @giovannatzililis4312
    @giovannatzililis4312 5 วันที่ผ่านมา +5

    Καλησπέρα σας κύριε Μιχάλη, πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό το βίδεο!!
    Φαίνεται ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση το παλατάκι του Σικελιανού…
    Λυπάμαι λίγο για αυτό που είδα, διότι πιστεύω ότι χρειάζεται καλή και σωστή συντήρηση . Τί λέτε;
    Το δάσος κοντά στη θάλασσα είναι πανέμορφο και μοναδικό στην Ελλάδα
    Ολόκληρη η παραλία έχει βοτσαλάκια και χρειάζεται οπωσδήποτε να φορέσεις θαλασσινά παπούτσια
    Εγώ σ´εκείνη τη ακτή έσπασα δύο φορές τα πόδια μου κι όμως την αγαπάω φοβερά!!
    Γιατί το παλατάκι του σικελιανού δεν είναι κρατικό κτήριο διατηρητέο και δεν ανήκει τώρα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ;
    Δεν θα μπορούσε να γίνει κέντρο του νέο ελληνικού πολιτισμού με διαδηλώσεις πολιτιστικές και σεμινάρια;

    • @akis1958
      @akis1958  5 วันที่ผ่านมา +3

      Καλησπέρα. Δεν γνωρίζω τους νόμους για να μπορέσω να του απαντήσω. Φαντάζομαι ότι αφού το πλήρωσαν οι αγοραστές πριν από χρόνια, τους ανήκει. Αν το κράτος θέλει να το μετατρέψει σε κέντρο νεοελληνικού πολιτισμού, πρέπει να το πληρώσει. Μπορεί; Αυτό είναι το ερώτημα, γιατί όπως ξέρεις το κράτος μας είναι καταχρεωμένο...

  • @ΜαριαΠρωτοπαππα-δ4ι
    @ΜαριαΠρωτοπαππα-δ4ι 5 วันที่ผ่านมา +1

    Κυρ Μιχάλη καλή Πέμπτη ωραίο.βιντεο κυρ Μιχάλη 😮😮😮😮😮😮

  • @soclelaki
    @soclelaki 4 วันที่ผ่านมา +3

    Μια όμορφη ιστορία : ο Άγγελος Σικελιανός επισκέφθηκε κάποια Άνοιξη το κοντινό χωριό Θαλερό και εντυπωσιάστηκε από την υπέροχη θέα στον Κορινθιακό και τη Ρούμελη . Το χωριό μέχρι τότε λεγόταν "Θολερό" , μάλλον λόγω του ότι το χειμώνα είχε ομίχλη ή χαμηλή νέφωση. Τόσο εντυπωσιασμένος ήταν από τις ομορφιές του "Θολερού" που είπε στους κατοίκους με τη χαρακτηριστική φωνή του : "Μα γιατί να αποκαλείτε τον όμορφο τόπο σας Θολερό;;; Εδώ όλα θάλλουν!!! Θα έπρεπε να το λέτε Θαλερό" ! Έκτοτε το Θολερό , μετονομάστηκε σε Θαλερό κι έτσι έμεινε μέχρι σήμερα !

    • @akis1958
      @akis1958  4 วันที่ผ่านมา +2

      Μακάρι να το ήξερα αυτό δάσκαλε, πριν φτιάξω το βίντεο. Να είσαι σίγουρος ότι θα το έλεγα!

  • @ioannisdamianos4716
    @ioannisdamianos4716 5 วันที่ผ่านมา +2

    Ομορφιά.

  • @paulsalonikas3625
    @paulsalonikas3625 4 วันที่ผ่านมา +2

    Αν και μου αρεσει να φαινεται το αποτυπωμα του χρονου που αφηνει απο οπου περνα, ενα χερακι βελτιωσης εξωτερικα το χρειαζεται η βιλα. Ενα ομως οχι πολλα.

  • @ΒασιλικήΧαριοπολιτου
    @ΒασιλικήΧαριοπολιτου 5 วันที่ผ่านมา +1

    ❤❤❤

  • @Ανδριάνα-ρ7μ
    @Ανδριάνα-ρ7μ 5 วันที่ผ่านมา +1

    Εξαιρετικό το βίντεο αλλά θα ήθελα καλύτερη φωνή στην αφήγηση.Προκειται για ιστορία της Ελλάδας με τους μεγαλύτερους ποιητές της χώρας μας!!!!

    • @akis1958
      @akis1958  4 วันที่ผ่านมา +3

      Είναι αργά για να κάνω μαθήματα ορθοφωνίας. Υπόσχομαι στο επόμενο σχετικό βίντεο, γιατί έχω σκοπό να πάω Σαββατοκύριακο που είναι ανοικτά, να προσπαθήσω περισσότερο. Ελπίζω κάποιος από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου, να μας πει δυο λόγια.

  • @kat-wq4jl
    @kat-wq4jl 5 วันที่ผ่านมา +2

    Οικογένεια Τυπάλδου έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά

  • @georgentounis7774
    @georgentounis7774 3 วันที่ผ่านมา +1

    Ο Σικελιανός πίστευε διάφορα. Οτι μπορεί να αναστήσει ανθρώπους και τέτοια. Και είχε παρασυρθεί και ο Καζατζάκης σε αυτά. Φήμες λένε οτι έκαναν πειράματα εκεί στο υπόγειο. Μεγάλα μυαλά περίεργες ανησυχίες. Και η Πάλμερ μαζί ήταν και αυτή μυστήρια....

  • @Ανδριάνα-ρ7μ
    @Ανδριάνα-ρ7μ 5 วันที่ผ่านมา +1

    Παίρνει αέρα το κτίριο δεν χρειάζεται καν να κόψουν άλλα δέντρα!!! Μακάρι όλα τα κτίρια να είχαν τέτοια χωροταξική τοποθέτηση!!!Ας το κρατήσουν ιδιώτες και όχι το κράτος στο οποίο δεν έχω καμία εμπιστοσύνη!!!!