Systematische naamgeving: Alcoholen
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 9 ก.พ. 2025
- Systematische naamgeving: Alcoholen
In deze aflevering een eerste introductie in karakteristieke groepen aan de hand van alcoholen. De OH-groep krijgt hier een achtervoegsel.
Website met oefenopgaven en uitleg:
www.kemia.nl
Hallo meneer ik heb een vraagje op 6:31 , als het een -x groep is, waarom heet het dan trichloor inplaats van trihalogeen?
In de scheikunde wordt een X van gebruikt om een halogeen aan te geven. Als je weet wélke halogeen, gebruik je ook de naam van dát halogeen.
Let op: veel gemaakte fout is dat leerlingen "chloride" zeggen ipv "chloor". Dus gewoon de naam van het halogeen gebruiken.
In Binas schrijven ze het zo op omdat dat ruimte scheelt. Vier halogenen met vier namen is wat veel ruimte.
Succes met scheikunde!
Dankuwel meneer👍
Is het fout om bij 4:06 Ethanol ethaan-1-ol te noemen?
Hoi
Ik zou het niet fout rekenen, maar ik kijk jouw toets niet na😉
Succes met scheikunde!
Hallo meneer, wanneer weet je nou precies wanneer je het voorvoegsel of achtervoegsel van een karakteristieke groep moet gebruiken in de naamgeving?
Op de linker pagina van Binas tabel 66 staan de karakteristieke groepen. Wanneer je er twee hebt, krijgt de belangrijkste (hoger in de lijst) een achtervoegsel en de lagere een voorvoegsel. Bekijk een paar meer videos over naamgeving en je komt er snel achter.
Bijvoorbeeld deze:
th-cam.com/video/mGGblnB-WME/w-d-xo.html bij 5:30
De regel dat karakteristieke groepen voorrang hebben op dubbele bindingen klopt niet helemaal, want bij bijvoorbeeld cyclohex-5-een-1,2,3,4-tetr(a)ol klopt die regel niet. Je kan beter zeggen dat achtervoegsels voorrang hebben op dubbele bindingen (en voorvoegsels). Dubbele bindingen hebben eigenlijk voorrang op voorvoegsels.