Hocam, bir ud aldım, çalma konusunda istekliyim ama bu akord işini anlayamıyordum. Bu videoyu izleyince meseleyi kavradım. Çok teşekkür ederim. Sağ olun. Çok yararlandım. Harika bir özet olmuş. Bu arada ses tonunuz ayrıca "etkileyici". Esen kalın.
Keman enstrümanında batı notalarıyla donanmış notalarla sanat müziği çalınması istendiğinde notaları sol,re,la mi yerine do,sol,re, la şeklinde akort edilerek değiştirmek şart mıdır.? Yoksa transpoze işlemini dört ses ileriye götürerek çalmak mümkün müdür? hangi durumda TSM çalmak daha kolay olabiir? teşekkürler
4 tip akort kullanılabilir ama en yaygını sol re la re GDAD ama Türk Müziğindeki nota isimlerini verin Do sol re sol olarak anılırsa rahat olur . Türk müziği akort sistemine en uygun hali bu .
hocam amatör olarak klarnetle uğraşsamda solfejlerinizi, makam anlatımlarınızı beğeni ile takip ediyorum ve çok faydalı oluyor çok sağolun ,benim anlamadığım bir husus var internetten türk sanat müziği notalarını örnek bir kızıl goncaya benzer La üzeri yazılmış eseri ben klarnette çalarken RE gibi mi düşünüp çalmalıyım ,yoksa gördüğüm notaları mı çalmalıyım bu konuda bir türlü somut bir şey bulamadım cevap verirsenin çok sevinirim .
Tufan bey merhaba. O eser üzerinden örnekle ; Türk Müziği eşlikli çalacaksanız Türk Müziği yerinden La akort karşılığı Batı Re.... 4 ses Mi akort, batı karşılığı La... 5 ses Re akort karşılığı, Batı Sol denk gelmeli. Gördüğünüz gibi çalmak isterseniz de eğer eşlik etmeyecekseniz Batı-Türk bir sorun olmaz La görün La çalın.
@@uddersi Çok teşekkürler hocam ,biraz da olsa taşlar yerine oturdu ,notalarını bulduğumuz şarkılar genelde klarnet için benim kulağıma tiz geliyor örneğin bir kızıl goncaya benzer de şarkıya nota kağıdında gördüğüm sol -la -la gibi değil de ben şarkıya re -mi- mi notalarıyla başlıyorum yaptığım 4 ses Mİ üzeri mi oluyor .
Asil hocam selamlar, emekleriniz için çok teşekkürler. Sayenizde biraz yol aldık/alıyoruz. Sizden ricam ; Anour Brahem'in The Astounding eyes parçasına bir ders videosu gelebilir mi acaba ?
Hocam biz ud çalan bir arkadaş ile benim uzun sap bağlamamı ortak çalmayı denedik ben bağlamamı alt tel karar sesi la kabulu ile batı müziğinde 440 frekansa göre C3 olarak ayarlıyorum fakat ud için bir türlü akort tutturamadık ortak çalmak için nasıl yapabiliriz yardımcı olur musunuz?
@@umitsn Bağlamadaki karar hususu udda başka çalışır . Makamın karar tonuna göre ud üzerinde pozisyon alınır. Karar perdesi açık telde de olabilir , baskılı seste de. Bağlamadaki karar ve akort ilişkisi sonrasında ud üzerinde o sesli karşılığını bilmeniz gerekmektedir.Bağlamadaki ALT-ORTA-ÜST" sırası ile RE KARAR, RE SOL LA (D,G,A) ud üzerinde Sol Mİ KARAR, Mİ LA Sİ (E,A,B) udda La FA KARAR, FA LA# DO (F,A#,C) udda Do KARA DÜZEN LA, LA RE SOL (A,D,G) Udda Re KARA DÜZEN Sİ, Sİ Mİ LA (B,E,A) udda Mi KARA DÜZEN DO, DO FA LA# (C,F,A#) Uddq Fa MİSKET DÜZENİ RE, RE SOL Sİ (D,G,B) Udda Sol seslerinde karar ettirilir ve donanımlara ,makamın özelliklerine dikkat edilir. Selamlar .
@@uddersi detaylı açıklamışsınız çok teşekkür ederim sanırım udumuzu ud akordu nasıl yapılır videonuzda olduğu gibi tuner ile yaparsak ses uyumunda bir sorun olmaz sanırım. Teşekkürler tekrardan.
peki üstad bir sualim var şimdi sanat musikisinin bir notasını okumak istediğinzde bu şekilde okuyuyorsunuzda batı müziğinin bir notasını okumak isteğinizde aynı isimli notaların başka şekilde mı okuyacağız yani iki sistemide mi öğrenmemiz gerekiyor mu hem musiki hemde batı müziği aynı anda yapmazmıyız
Solfej kuralları aynıdır , notanın yeri ismi süresi değişmez . Bu konu sadece Türk müziği enstrümanlarının akort ve seslerin frekans değerleri karşılığında verilen isimlerin farklı oluşuyla ve sese kavuşturulmasıyla alakalı . Portedeki La’nın yeri aynı ancak frekans değeri başka . Çok karışık işler değil mi 😅
Sayın hocam, Türk müziğimizde kullandığımız farklı ses alanlarına sahip pek çok çalgı bulunmakta. Peki neden çalgıların ses renkleri ve bulundukları oktav aralıkları göz önünde bulundurularak sol anahtarından başka anahtar kullanılmamış? Örneğin, Kanun Geleneksel Türk müziğimizin piyanosu diyebiliyoruz. Sol el, Fa anahtarı okurken sağ el sol anahtarı okuyamaz mıydı? Ya da viyolonsel çalan arkadaşlar sol anahtarı okumak yerine fa anahtarı okumaları daha doğru olmaz mıydı? Türk müziğimizin notasyonu da bu doğrultuda geliştirilebilir miydi? Aktarım düşünmek yerine anahtar çözümlemek fa anahtarı, do anahtarı, vb.. Saygı ve sevgilerimle..
Katılıyorum. Ancak Türk Müziğinin tarihsel gelişim sürecindeki teknik öğreti ve bilimsel metod yerine zamanın şartları itibariyle zaruri olarak tercih edilen meşk usülünün uzantısı olan usta çırak öğreti sistemi sebebiyle tüm unsurlar bundan nasibini almış durumda. Enstruman meselesine gelince ; Türk Müziği sazları Türk Müziği ses sistemi doğrultusunda yapılmış ve günümüze ulaşmıştır. Batı sazı olan yaylı grubu bunun dışındadır. İşin gurur verici yanı ise çaldığı saz Türk Müziği sazı olmasına rağmen batı müziği sistemini öğrenip yol alan çokça saz üstadının olduğu gerçeğidir. Müziğimizin temelinde ünison- tek sesli bir yapı olduğu için icrada sol anahtarı dışında bir anahtara gerek duyulmamıştır. Ancak herşey bir yana batı ve Türk Müziği arasındaki bu durum olumsuzluk olarak görülmeyip, dünya müzik tarihinde eşi benzeri olmayan bir ses sistemi üzerine kurulu olan bu kültür mirasını gelecek nesillere bilinç ile aktarmamız gerektiğini düşünüyorum.
Vesselam segah perdesinin mevcut olduğu bir musiki zengindir. İfadesi için tek gereken bilmektir. Anahtar, akort sistemi vs vs konular teknik detaylar.
Hocam selamlar, degerli bilgileriniz icin tesekkürler. Ben birsey sormak istyorum, bir türlü anlamiyorum. Kendim uzun Sap baglama ögreniyorum. Tekne boyu 42. Bati Akort aletine göre alt tel Si -> B. Simdi ben bunun Si oldugunu unutup Türk Müziginde karsiligi olan Mi diyemi düsünecegim. TSM eserlerini icra ederken Mi notasi gördügümde yerinden oldugunda Baglamamda Si'yemi basacagim ? Bir türlü ikna olamadim, yardimci olursaniz cok sevinirim.
Bağlama batı müziği akorduna göre yapılır ve isimlendirilir. Kendi akordunuzda sisteminizde çalın söyleyin. Pest veya tiz gelme ihtimali haliyle çok yüksek makam ses yapıları ve Türk Müziği akort sistemi gereği. Türk Müziği akort sistemi ile çalacaksanız karşılık gelen seslere çevirmeniz gerekecek. Batı =Türk çevrimi La=Re, Si=Mi, Do=Fa, Re=Sol, Mi=La, Fa=Sib, Sol=Do.. Bir örnek daha vereyim Arap akort sisteminde ud tel yapısı değiştirilerek batı akorduna göre çekilir ve öyle isimlendirilir. Makam karar sesleri de değişir haliyle.
hocam koro akordu dediğiniz enstürmanlar akort kulakçıklarından 4 ses geriye mi çekiliyor acaba? doğru mu anladım? Yoksa sadece transpoze işlemi mi bahsettiğiniz?
Transpozeden bahisle çalınacak eserin karar tonunun ve makamının ses aralık düzeninin pest taraftaki istenilen sese nakli. Ortalama koro tonu 4 ses geri doğru sayılarak aktarılır . Burgularla oynanmaz .
Uzun zamandir cevabini merak ettigim bir soru. Yalniz ben yanitinizi pek anlayamadim sanirim. Frekanslara farki isim vermek vokal icin nasil bir kolaylik/zorluk olusturuyor ve bu neden bati muzigi vokalistleri icin gecerli degil? Turk muziginde geleneksel olarak kullanilan perde araliginin porteye yazilmaya baslanmasiyla ortaya cikan bir sorun olarak yorumladim ama tam da anlayamadim.
Batı müziğindeki frekanslar Türk Müziği saz ve ses icrasına tiz geliyor o yüzden o frekansların isimleri değiştiriliyor. Bunun sebebi ise tek anahtar kullanıyor olmak. İsim değiştiği için örneğin La karar sesi ile okunacak bir eser dik gelmesi sebebiyle pest perdeden okunmuş oluyor. Yani Türk Müziği, Batı Müziği seslerini işin en başında tam 4 lü aralık kadarınca transpoze etmiş. Bu durum Batı Müzisyenleri için geçerli değil. Onlarda malum ses üzerinden okunamıyor ise transpoze yapılıyor gerekirse anahtar değiştiriliyor ancak biz frekansları sabit bırakıp isimleri değiştirmişiz. Kendimize göre bir düzen almışız. Çünkü makam kurulumları bu frekans değerlerinin Türk Müziğine adaptesinden daha önce yapıldığı için elimizdeki yapıya icra bakımından uygun hale getirilmiş.
Başka bir deyişle Türk Müziği Makam icrasında Batı Müziği frekans ve isimlerini orjinal haliyle alıp çalacak "Ney" hariç bir enstrüman yok ( 12 fertli bir saz) .
@@kemaloezbagi4385 Evet😁 Türk müziğinin transpoze yaparkenki saçmalıkları deyip geçin demişti bir hocamız 😁 Çünkü zihinden yapılan bu işlem dünyada başka hiçbir müzikte kullanılmaz. Bir biz kullanıyoruz onu da yanlış ifade ediyoruz maalesef. Şaka bir yana 4 sesten kasıt şu 2 tam,1 yarım perde aralığı kadar pest tarafa gitmek , 1 seste ise 1 tam ses pest tarafa gitmek . Sayma işi karıştırıyor hesabı kitabı. Ancak bu aralık taşıma işleminde kendini saymayıp tiz bölgeye giderseniz hakkınca 4 ses yapıyor . Ama o da transpozedeki pestleştirme mantığına uymuyor . Tezatlar tekniği pratiğe dökerken çok göze batıyor lakin yıllardan beri süregelen geleneksel tutum , sorgu suali bir yere kadar götürmemize izin veriyor . Sonrasında da şu cevaba mecbur kalıyoruz “ O öyle “…… Selamlar .
Hocam bir sorum olacaktı saçma gelebilir cahilliğime verin bı eseri transpoze ettiğimizde 4 ses 5 ses farketmez makamı gocurmus olmuyormuzyuz sed makamlarla arasındaki fark ne oluyor
Şed icra yapmış oluyorsunuz,, o eserin icra edileceği perdeyi değiştirmiş oluyorsunuz.... Şed makam ise bir diziyi alıp başka bir perde üzerine taşırken yeni yeni özellikler kazanması ile oluyor. Soru için teşekkür ederim, bu konuda yıllar önce çok çeşitli araştırmalar, sunumlar yapıldı.
İyi ki sizi takip ediyorum. Saygılarımla.
Sayın hocam,bizlere faydalı olma yönündeki çabalarınızı takdir ediyor ve teşekkür ederim..
Hocam, bir ud aldım, çalma konusunda istekliyim ama bu akord işini anlayamıyordum. Bu videoyu izleyince meseleyi kavradım. Çok teşekkür ederim. Sağ olun. Çok yararlandım. Harika bir özet olmuş. Bu arada ses tonunuz ayrıca "etkileyici". Esen kalın.
Eksik olmayın Mutlu bey,teşekkür ederim.Ud yolculuğunuzda kolaylıklar diliyorum.
çok güzel açıklamışsınız hocam teşekkürler
Teşekkür ederim hocam Tekrar tekrar dinlemek faydalı oldu.Sağolun var olun.
Teşekkür ediyorum kıymetli bilgiler için
Elinize sağlık çok faydalandim
Çok yararlı bilgiler tekrar tekrar izlemekte fayda var
Teşekkürler hocam
mastering yaparken bassları biraz daha da açsaydınız keşke iyice kolonlar sallanır daha da tok cool bir hava veriridi :):) saygılar
Taşımaz kolonlar 😃
@@uddersi tabiki :) fabfilter da vb pluginlerle baslara yüklenirsek ;) saygılar
Kuantum fiziği de bu ses tonuyla anlatilsa saatlerce dinlerim
🙏
Teşekkürler.
Teşekkürler
Keman enstrümanında batı notalarıyla donanmış notalarla sanat müziği çalınması istendiğinde notaları sol,re,la mi yerine do,sol,re, la şeklinde akort edilerek değiştirmek şart mıdır.? Yoksa transpoze işlemini dört ses ileriye götürerek çalmak mümkün müdür? hangi durumda TSM çalmak daha kolay olabiir? teşekkürler
4 tip akort kullanılabilir ama en yaygını sol re la re GDAD ama Türk Müziğindeki nota isimlerini verin Do sol re sol olarak anılırsa rahat olur . Türk müziği akort sistemine en uygun hali bu .
hocam amatör olarak klarnetle uğraşsamda solfejlerinizi, makam anlatımlarınızı beğeni ile takip ediyorum ve çok faydalı oluyor çok sağolun ,benim anlamadığım bir husus var internetten türk sanat müziği notalarını örnek bir kızıl goncaya benzer La üzeri yazılmış eseri ben klarnette çalarken RE gibi mi düşünüp çalmalıyım ,yoksa gördüğüm notaları mı çalmalıyım bu konuda bir türlü somut bir şey bulamadım cevap verirsenin çok sevinirim .
Tufan bey merhaba. O eser üzerinden örnekle ; Türk Müziği eşlikli çalacaksanız Türk Müziği yerinden La akort karşılığı Batı Re.... 4 ses Mi akort, batı karşılığı La... 5 ses Re akort karşılığı, Batı Sol denk gelmeli. Gördüğünüz gibi çalmak isterseniz de eğer eşlik etmeyecekseniz Batı-Türk bir sorun olmaz La görün La çalın.
@@uddersi Çok teşekkürler hocam ,biraz da olsa taşlar yerine oturdu ,notalarını bulduğumuz şarkılar genelde klarnet için benim kulağıma tiz geliyor örneğin bir kızıl goncaya benzer de şarkıya nota kağıdında gördüğüm sol -la -la gibi değil de ben şarkıya re -mi- mi notalarıyla başlıyorum yaptığım 4 ses Mİ üzeri mi oluyor .
Asil hocam selamlar, emekleriniz için çok teşekkürler. Sayenizde biraz yol aldık/alıyoruz. Sizden ricam ; Anour Brahem'in The Astounding eyes parçasına bir ders videosu gelebilir mi acaba ?
Notası mevcut ise neden olmasın Akif bey. Yoksa da yazarım. Ama kısa zaman içinde söz veremem yoğunluğum sebebiyle.
@@uddersi Cansınız hocam. Nota sanırım yok, kulak yordamıyla olacak sanırım.
@@akifatar frekansı olan herşeyin nota olarak karşılığı vardır.😎
@@uddersi öyle söylemek istemedim hocam, yanlış anlaşılmasın. Yazılı olarak kaynak yok demek istedim. Ayrıca bir çaba isteyecek. Selamlar...
@@akifatar estağfurullah anladım ben, ekleme yapmak istedim sadece. Selamlar.
Hocam biz ud çalan bir arkadaş ile benim uzun sap bağlamamı ortak çalmayı denedik ben bağlamamı alt tel karar sesi la kabulu ile batı müziğinde 440 frekansa göre C3 olarak ayarlıyorum fakat ud için bir türlü akort tutturamadık ortak çalmak için nasıl yapabiliriz yardımcı olur musunuz?
@@umitsn Bağlamadaki karar hususu udda başka çalışır . Makamın karar tonuna göre ud üzerinde pozisyon alınır. Karar perdesi açık telde de olabilir , baskılı seste de. Bağlamadaki karar ve akort ilişkisi sonrasında ud üzerinde o sesli karşılığını bilmeniz gerekmektedir.Bağlamadaki
ALT-ORTA-ÜST" sırası ile
RE KARAR, RE SOL LA (D,G,A) ud üzerinde Sol
Mİ KARAR, Mİ LA Sİ (E,A,B) udda La
FA KARAR, FA LA# DO (F,A#,C) udda Do
KARA DÜZEN LA, LA RE SOL (A,D,G) Udda Re
KARA DÜZEN Sİ, Sİ Mİ LA (B,E,A) udda Mi
KARA DÜZEN DO, DO FA LA# (C,F,A#) Uddq Fa
MİSKET DÜZENİ RE, RE SOL Sİ (D,G,B) Udda Sol
seslerinde karar ettirilir ve donanımlara ,makamın özelliklerine dikkat edilir. Selamlar .
@@uddersi detaylı açıklamışsınız çok teşekkür ederim sanırım udumuzu ud akordu nasıl yapılır videonuzda olduğu gibi tuner ile yaparsak ses uyumunda bir sorun olmaz sanırım. Teşekkürler tekrardan.
Alttan üste D,A,E,B,F#,C# yaparsanız sıkıntı olmaz .
peki üstad bir sualim var şimdi sanat musikisinin bir notasını okumak istediğinzde bu şekilde okuyuyorsunuzda batı müziğinin bir notasını okumak isteğinizde aynı isimli notaların başka şekilde mı okuyacağız yani iki sistemide mi öğrenmemiz gerekiyor mu hem musiki hemde batı müziği aynı anda yapmazmıyız
Solfej kuralları aynıdır , notanın yeri ismi süresi değişmez . Bu konu sadece Türk müziği enstrümanlarının akort ve seslerin frekans değerleri karşılığında verilen isimlerin farklı oluşuyla ve sese kavuşturulmasıyla alakalı . Portedeki La’nın yeri aynı ancak frekans değeri başka . Çok karışık işler değil mi 😅
Sayın hocam, Türk müziğimizde kullandığımız farklı ses alanlarına sahip pek çok çalgı bulunmakta. Peki neden çalgıların ses renkleri ve bulundukları oktav aralıkları göz önünde bulundurularak sol anahtarından başka anahtar kullanılmamış? Örneğin, Kanun Geleneksel Türk müziğimizin piyanosu diyebiliyoruz. Sol el, Fa anahtarı okurken sağ el sol anahtarı okuyamaz mıydı? Ya da viyolonsel çalan arkadaşlar sol anahtarı okumak yerine fa anahtarı okumaları daha doğru olmaz mıydı? Türk müziğimizin notasyonu da bu doğrultuda geliştirilebilir miydi? Aktarım düşünmek yerine anahtar çözümlemek fa anahtarı, do anahtarı, vb.. Saygı ve sevgilerimle..
Katılıyorum. Ancak Türk Müziğinin tarihsel gelişim sürecindeki teknik öğreti ve bilimsel metod yerine zamanın şartları itibariyle zaruri olarak tercih edilen meşk usülünün uzantısı olan usta çırak öğreti sistemi sebebiyle tüm unsurlar bundan nasibini almış durumda. Enstruman meselesine gelince ; Türk Müziği sazları Türk Müziği ses sistemi doğrultusunda yapılmış ve günümüze ulaşmıştır. Batı sazı olan yaylı grubu bunun dışındadır. İşin gurur verici yanı ise çaldığı saz Türk Müziği sazı olmasına rağmen batı müziği sistemini öğrenip yol alan çokça saz üstadının olduğu gerçeğidir. Müziğimizin temelinde ünison- tek sesli bir yapı olduğu için icrada sol anahtarı dışında bir anahtara gerek duyulmamıştır. Ancak herşey bir yana batı ve Türk Müziği arasındaki bu durum olumsuzluk olarak görülmeyip, dünya müzik tarihinde eşi benzeri olmayan bir ses sistemi üzerine kurulu olan bu kültür mirasını gelecek nesillere bilinç ile aktarmamız gerektiğini düşünüyorum.
Vesselam segah perdesinin mevcut olduğu bir musiki zengindir. İfadesi için tek gereken bilmektir. Anahtar, akort sistemi vs vs konular teknik detaylar.
Hocam 4 ses dediğimiz olay aslında 3 ses. Yazı olarak da yazdınız. Ama neden 4 ses diyoruz? Bas baya 3 ses 😃
Türk musıkisinin meseleleri
Aralık olarak başka söyleniyor, perde sayısı olarak başka.. Aynen Türk Müziği meseleleri.
Hocam selamlar, degerli bilgileriniz icin tesekkürler. Ben birsey sormak istyorum, bir türlü anlamiyorum. Kendim uzun Sap baglama ögreniyorum. Tekne boyu 42. Bati Akort aletine göre alt tel Si -> B. Simdi ben bunun Si oldugunu unutup Türk Müziginde karsiligi olan Mi diyemi düsünecegim. TSM eserlerini icra ederken Mi notasi gördügümde yerinden oldugunda Baglamamda Si'yemi basacagim ? Bir türlü ikna olamadim, yardimci olursaniz cok sevinirim.
Bağlama batı müziği akorduna göre yapılır ve isimlendirilir. Kendi akordunuzda sisteminizde çalın söyleyin. Pest veya tiz gelme ihtimali haliyle çok yüksek makam ses yapıları ve Türk Müziği akort sistemi gereği. Türk Müziği akort sistemi ile çalacaksanız karşılık gelen seslere çevirmeniz gerekecek. Batı =Türk çevrimi La=Re, Si=Mi, Do=Fa, Re=Sol, Mi=La, Fa=Sib, Sol=Do.. Bir örnek daha vereyim Arap akort sisteminde ud tel yapısı değiştirilerek batı akorduna göre çekilir ve öyle isimlendirilir. Makam karar sesleri de değişir haliyle.
@@uddersi Cok Tesekkürler Hocam
hocam koro akordu dediğiniz enstürmanlar akort kulakçıklarından 4 ses geriye mi çekiliyor acaba? doğru mu anladım? Yoksa sadece transpoze işlemi mi bahsettiğiniz?
Transpozeden bahisle çalınacak eserin karar tonunun ve makamının ses aralık düzeninin pest taraftaki istenilen sese nakli. Ortalama koro tonu 4 ses geri doğru sayılarak aktarılır . Burgularla oynanmaz .
Uzun zamandir cevabini merak ettigim bir soru. Yalniz ben yanitinizi pek anlayamadim sanirim. Frekanslara farki isim vermek vokal icin nasil bir kolaylik/zorluk olusturuyor ve bu neden bati muzigi vokalistleri icin gecerli degil?
Turk muziginde geleneksel olarak kullanilan perde araliginin porteye yazilmaya baslanmasiyla ortaya cikan bir sorun olarak yorumladim ama tam da anlayamadim.
Batı müziğindeki frekanslar Türk Müziği saz ve ses icrasına tiz geliyor o yüzden o frekansların isimleri değiştiriliyor. Bunun sebebi ise tek anahtar kullanıyor olmak. İsim değiştiği için örneğin La karar sesi ile okunacak bir eser dik gelmesi sebebiyle pest perdeden okunmuş oluyor. Yani Türk Müziği, Batı Müziği seslerini işin en başında tam 4 lü aralık kadarınca transpoze etmiş. Bu durum Batı Müzisyenleri için geçerli değil. Onlarda malum ses üzerinden okunamıyor ise transpoze yapılıyor gerekirse anahtar değiştiriliyor ancak biz frekansları sabit bırakıp isimleri değiştirmişiz. Kendimize göre bir düzen almışız. Çünkü makam kurulumları bu frekans değerlerinin Türk Müziğine adaptesinden daha önce yapıldığı için elimizdeki yapıya icra bakımından uygun hale getirilmiş.
Başka bir deyişle Türk Müziği Makam icrasında Batı Müziği frekans ve isimlerini orjinal haliyle alıp çalacak "Ney" hariç bir enstrüman yok ( 12 fertli bir saz) .
Labella iplerini sizinkiyle aynı şekilde kullanabilir miyim efendim?
Elbette
4 SES TE KENDI SESINI DE SAYARSAK 4 SES, 1 SESTE 2 SES OLMUYOR MU?
@@kemaloezbagi4385 Evet😁 Türk müziğinin transpoze yaparkenki saçmalıkları deyip geçin demişti bir hocamız 😁 Çünkü zihinden yapılan bu işlem dünyada başka hiçbir müzikte kullanılmaz. Bir biz kullanıyoruz onu da yanlış ifade ediyoruz maalesef. Şaka bir yana 4 sesten kasıt şu 2 tam,1 yarım perde aralığı kadar pest tarafa gitmek , 1 seste ise 1 tam ses pest tarafa gitmek . Sayma işi karıştırıyor hesabı kitabı. Ancak bu aralık taşıma işleminde kendini saymayıp tiz bölgeye giderseniz hakkınca 4 ses yapıyor . Ama o da transpozedeki pestleştirme mantığına uymuyor . Tezatlar tekniği pratiğe dökerken çok göze batıyor lakin yıllardan beri süregelen geleneksel tutum , sorgu suali bir yere kadar götürmemize izin veriyor . Sonrasında da şu cevaba mecbur kalıyoruz “ O öyle “…… Selamlar .
Asıl Ergun bey iletinize teşekkürler
Hocam bir sorum olacaktı saçma gelebilir cahilliğime verin bı eseri transpoze ettiğimizde 4 ses 5 ses farketmez makamı gocurmus olmuyormuzyuz sed makamlarla arasındaki fark ne oluyor
Şed icra yapmış oluyorsunuz,, o eserin icra edileceği perdeyi değiştirmiş oluyorsunuz.... Şed makam ise bir diziyi alıp başka bir perde üzerine taşırken yeni yeni özellikler kazanması ile oluyor. Soru için teşekkür ederim, bu konuda yıllar önce çok çeşitli araştırmalar, sunumlar yapıldı.
@@uddersi teşekkür ederim hocam
Lütfen sizden ud telleri sektörünün adını istiyorum, not edin ben kendi ud enstrümanım, Türkiye'de üretilmiştir.
Kürschner... Pyramid... La Bella... Markaları kullanabilirsiniz.
@@uddersi
💐 💐 💐 💐 💐