İsviçre’ye Göç Eden Cerrahpaşalı Bir Hekim!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 ก.พ. 2022
  • Ben Pelin Öztürk, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu Dr. Enes Salih Arpa ile mezuniyet sonrası İsviçre’ye göç etme süreci, geçtiği basamakları konuşup, deneyimlerini dinledik. Umarım videoyu beğenirsiniz, abone olmayı unutmayın iyi seyirler!
    Instagram hesabı
    Enes, @enessaliharpa ►bit.ly/3rnWMdB
    Şahsi hesaplarım
    Instagram, drpellinnozturkk ►bit.ly/35tiDVl
    Twitter, drpelinoztrk ►bit.ly/3wAKq21
    Reklam ve iş birlik: drpelinozturk95@gmail.com

ความคิดเห็น • 44

  • @mrmdr641
    @mrmdr641 2 ปีที่แล้ว +19

    Vay be daha 2. Sınıftan geleceği ile alakalı radikal kararlar almış ve gerçekleştirmek için çabalmış biri çok saygı duydum ben daha tusun ne olduğunu yeni öğreniyorum

    • @hakikitosunpasabenim3088
      @hakikitosunpasabenim3088 2 ปีที่แล้ว +2

      Abi faktörü çok önemli. Eğer ailende ufkunu genişletecek biri yoksa yurtdışı hayal.

    • @erdemsk3023
      @erdemsk3023 2 ปีที่แล้ว +1

      @@hakikitosunpasabenim3088 diyelim öyle, abisini nasıl açıklıyorsun? Ona EPFL doktorası piyangodan mı çıkmış?

    • @hakikitosunpasabenim3088
      @hakikitosunpasabenim3088 2 ปีที่แล้ว +2

      @@erdemsk3023 anne baba eğitimlidir o zaman (muhtemelen doktor) hiç şaşmaz. İlkokul mezunu anne babadan EPFL doktorasına giden çocuk duydun mu hiç?

    • @erdemsk3023
      @erdemsk3023 2 ปีที่แล้ว

      @@hakikitosunpasabenim3088 hayır ama ilkokula bile gitmeyen anne babanın Nobel alan çocuğunu duydum, hem de bu ülkeden çıktı: Aziz Sancar
      Sadece uç örneklerden bahsetme peşinde değilim ama yaklaşımın hatalı. Neden mi? Bir şeyi hep önce başkalarının gerçekleştirmesini bekleyemezsin, yoksa onlar da beklese o örnekler de çıkmayacaktı gibi bir kısır döngüye giriliyor. Kimsenin Aziz Sancar kadar başarılı olmasının garantisi yok ama çoğu insan elinden geleni yaptığı müddetçe başarılı olacaktır. Şans faktörü bu başarının daha erken veya daha geç gelmesine neden olabilir ama büyük oranda sonsuza kadar engel olamaz. İnsanın doğduğu çevre elbette hayatı üzerinde etkilidir ama tamamen kaderci bir yaklaşım çok yanlış. Abisinden bahsediyorsun mesela, TH-cam gibi bir mecra olduğu ve Enes beyin hikayesini dinleyebildiğin için bir nevi senin de Lozan'a doktoraya giden bir abin var. Farklı farklı kişilerin hikayesini dinleyebiliyor, yol yordam öğrenebiliyorsun eğer mesele gerçekten vizyon sahibi olmak ise. Anne babanın mesleği veya doğduğun ülkeyi suçlamak konforlu oluyor ama uzun vadede hiçbir getirisi yok ve potansiyeline erişmene engel olur. İyimser bir çalışkanlık en rasyonel karamsarlığa, hiç değilse mental olarak getirdikleriyle, yeğdir. Birine Nobel almasını veya milyarder olmasını garanti edemezsin ama yurtdışında doktora, hekimlik, kalıcı oturum/ vatandaşlık vs imkansız işler değil. Yurtdışında staj yapacak maddi imkan olmayabilir (benim de yok) ama Türkiye'de iş tecrübesi edinip ve bir miktar para biriktirip çeşitli iş fırsatları kovalanabilir. Belki kişi hedeflerine 1-2 yıl geç ulaşır ama sonunda ulaşır. Ayrıca zor ve kıymetli gördüğümüz işler bugüne göre zor ve kıymetli. Bu videodaki iki hekime lise hayatında sorsan üniversite sınavını zor derlerdi sonra tıbba başladılar, mezun oldular tus, doktora süreçleri vs derken bugün tekrar sorsan hem üniversite sınavını eskisi kadar zor anmazlar hem de Cerrahpaşa'yı kazanmayı o kadar büyük başarı olarak görmezler. Zorluk ve başarı anlayışları dinamiktir, onlar da hayatla birlikte evriliyor ve insan kendisine hep yeni hedefler koyuyor. Saatlerce tartışılabilecek ve insanın gördüğü örneklerle birlikte bakışının değiştiği bir konu ama umarım kendimi ifade edebilmişimdir.

    • @hakikitosunpasabenim3088
      @hakikitosunpasabenim3088 2 ปีที่แล้ว

      @@erdemsk3023 zaman ayırıp uzunca yazdığın için teşekkürler. Ancak ben şu an ABD’den yazıyorum bunu. ABD’deki Türkler birkaç gruptan oluşuyor: beyaz Türkler-TC kurulduktan sonra oluşturulan yönetici sınıfın çocukları ve Ermeni Rum malına çöken burjuvanın çocukları: bu grup eski Türkiye’de kaliteli eğitim alıp buraya göç edenler; fetullahçılar: bu gruptakiler en tehlikeli grup sistemin açığını bulup manipüle edenlerden oluşuyor, ve diğerleri bir şekilde yeşil kartla gelip esnaflık yapanlar, kaçaklar-garsonluk, uber şoförlüğü vs yapanlar) Aziz Sancar zamanındaki İstanbul Tıp Fakültesi yahudi kökenli Alman profesörlerin gelip kürsü kurduğu, öğrenci yetiştirdiği bir yerdi. Şimdiki üniversitelerle karşılaştırmak abesle iştigal olur. Biraz dağıttım farkındayım ama yurtdışında iyi konumlarda bulunan insanlar geldikleri ülkenin kaymak tabakasından oluyor maalesef. Zenginle fakir arasındaki fırsat eşitsizliği uçurumu da her geçen gün arttığı için göç daha da zorlaşacak. Yurtdışına çıkınca şunu anladım: bizi vatan millet bayrak masallarıyla uyutan adamlar (asker, bürokrat, işadamları, profesörler vs) hepsi çocuklarını yurtdışına yollamış, Türkiye’de kendilerine hizmetçilik yapacak köle arıyormuş.

  • @esrakara7603
    @esrakara7603 6 หลายเดือนก่อน +3

    Keske isvicre'de dis hekimligi denkligi ile ilgili de video gelse:(

  • @alpleringezginleri366
    @alpleringezginleri366 ปีที่แล้ว +3

    Ikinizi de Tebrik ediyorum.
    Güzel sorularla gayet mütevazi ve net cümlelerle cevaplama oldu.
    Giyim cenneti Türkiye. Orda niye pahali ?
    Ayni Türkiye'de araç neden pahali gibi. Belki Türkiye'de çok şey üretiyoruz ama kendi markamiz olmayinca iç piyasaya verilse bile marka sahipleri belirliyor.
    Ayni ürünleri kopyalayip merdiven alti dediğimiz. Kalite tabiki düşük.
    Losan'da çin dükkani gibi.

  • @janeeyre6174
    @janeeyre6174 2 ปีที่แล้ว +2

    teşekkürler ikinize de zevkle izledim 🙃

  • @ahmetkirazkirmizi9050
    @ahmetkirazkirmizi9050 ปีที่แล้ว +1

    Bu zamana kadar gördüğüm en kaliteli ve verimli video diyebilirim

  • @nilufernini7159
    @nilufernini7159 ปีที่แล้ว +17

    Kızım biraZ susta adam konuşsun

  • @sevnuraslan1219
    @sevnuraslan1219 2 ปีที่แล้ว +3

    Merhaba pelin seni çok seviyorum ♥️

  • @yolgezerisvicrede
    @yolgezerisvicrede 2 ปีที่แล้ว +1

    Klinikten uzak cunku researcher olarak calisabilmesi uygun olani. Arastirmaci olmak baska doktor olmak baska. O yuzden hic sasirmadim.

  • @cintonikbeyyy
    @cintonikbeyyy 10 หลายเดือนก่อน

    Yeni video ne zaman gelecek

  • @alpleringezginleri366
    @alpleringezginleri366 ปีที่แล้ว +2

    Kişisel cesaret çok önemli isviçre'de

  • @ahmetalkn2073
    @ahmetalkn2073 ปีที่แล้ว +3

    Pelin hanım nolur şımarmadan konuş, videolar şahane.

  • @milen.7855
    @milen.7855 ปีที่แล้ว +2

    Video tesadüfen karşıma çıktı kader gibi gerçekten. Medipol ingilizce tıp 1.sınıf öğrencisiyim. Tercih döneminde bilgisayar ve tıp arasında çok kararsızdım ve aile, çevre etkisiyle tıp yazdım. Şu an 1. Sınıf olmama rağmen hala çok kararsızım sürekli acaba pcde olsam daha mı mutlu olurdum vs gibi düşünüyorum. Ve sırf yurtdışı planım olduğu için ingilizce bölüm tercih ettim. Şu anki kararsızlığım Enesinde zamanında yaşadığı gibi düşük notlar almama sebep oluyor. Sınıfta kalırsam bölüm değiştirdimde ailem de destekler gibi kafamda senaryolar kuruyordum. Ben de şu an yurtdışındaki üniversiteleri araştırıyorum,hocalara kendimce mailler atmaya çalışıyorum. Enes tam olarak gelecekteki ben gibi… Umarım ben de bu kararsızlık sürecinden Enes gibi kurtulur ve kendi yolumu yeni döneme başlmadan bulurum. Video için çok teşekkür ederim.

    • @tschesk
      @tschesk ปีที่แล้ว

      Ya ben daha 9. Sinifim ilerde ne olucagim hic bilmiyorum sayısaldan pc secmek istiyorum bi yandan ama hicbir bilgim yok tıp desen çok zor geliyo hangisini seçmeliyim ünivertisetede yazılım öğrenemem gibi geliyor

    • @milen.7855
      @milen.7855 11 หลายเดือนก่อน

      @@alpevsan şu an geçecek ilgi ve motivasyona sahip olmadığıma karar verdim. Ve ingilizce tıptan devam ediyorum. Bölüm çok zor geldi geçen sene ama allaha şükür kalmadan geçtim ve devam edicem. Pc ye geçsem çok çok ilgim var gibi gelmiyor sadece rahat koşullar ve yurtdışı imkanı için geçiş yapmak boş bir umut gibi geldi. Halihazırda ingilizce tıp okuduğum için en başından yurtdışına adamaya karar verdim kendimi. Umarım en doğru kararı vermişimdir

    • @milen.7855
      @milen.7855 11 หลายเดือนก่อน +1

      @@alpevsan yok yok uktelik bi durumum yok sadece hangi doktorla konuşsam yazma ilerde daha da zor olcak, sosyal hayatın olmıcak, ömrün gidiyo vs söylemleri beni aşırı etkilemişti. Tıpa da öyle aşık falan olmadığım için pc mantıklı gelince ciddi ciddi düşünüyordum.

  • @mehmetnejatalptekin6454
    @mehmetnejatalptekin6454 ปีที่แล้ว +1

    Sevgili yeğenim seviliyorsun.

  • @tugcekocakaya4416
    @tugcekocakaya4416 2 ปีที่แล้ว +1

    Isvicreyi bilemem ama Almanya`da pratisyen hekimlik kavrami yok, yeni mezun bir doktorun ya da uzmaligi olmayan bir doktorun tek basina doktorluk yapma yetkisi yok. Aile hekimi yani Hausarzt uzman olmak zorunda bir aile hekimligi muayenesi acabilmesi icin, ya da tek basina aile hekimi olarak calisabilmesi icin. Uzman degilse bir hekim bir uzman hekimin yaninda yine Praxis`te Asistan doktor olarak bir aile hekimi uzmaninin yaninda (gözetiminde) calisabilir. Ve aile hekimligi uzmanlik egitimi de 5 sene. Kesinlikle pratisyenligi kücümsedigim icin degil ama türkikeye`deki pratisyen olarak aile hekimligi yapan bir hekim arkadasimiz ile, Almanya`daki 5 sene uzmanlik egitimini tamamlamis bir aile hekimi uzmanini kiyaslamanin dogru oldugunu düsünmüyorum. Yani Almanya`da birinci basamakta aile hekimligiínde hastayi ilk gören yine bir uzman doktor.

  • @mammamias
    @mammamias 2 ปีที่แล้ว +2

    Uzmanlıklara yabancıları almıyorlarmis diye bir duyum almıştım İsviçre ile alakalı doğru mu acaba

    • @yolgezerisvicrede
      @yolgezerisvicrede 2 ปีที่แล้ว

      Almamalari cok olasi. Hukuk ve tıpta kendi vatandaslarina oncelik taniyorlar. Gostermelik olsun diye alim yapiyorlar. Imkansiz degil ama olasilik az.

    • @mammamias
      @mammamias 2 ปีที่แล้ว +1

      @@yolgezerisvicrede bende öyle biliyorum dışardan doktor olarak çalışıyorsun ama devlette eğitim alıp ihtisas yapamiyorsun diye biliyorum

    • @yolgezerisvicrede
      @yolgezerisvicrede 2 ปีที่แล้ว +1

      @@mammamias tıp konusundaysan isvicre cok ama cok zor. Burda okuman lazim gibi bir sey. Zaten almanlar burayi kovaliyor. C tipi oturumlari oldugu icin cok rahat oluyor onlara

    • @yolgezerisvicrede
      @yolgezerisvicrede 2 ปีที่แล้ว +1

      @@mammamias bu arada tahmin ettigim seyi 23. Dakikadan itibaren anlatiyor. Denklik almak zor. C1 seviyede dil bilmek lzm. Burada researcher olmak cok daha mumkun . EPFL de yuksek notla girmek phd yapmak mumkun ama isvicre karisik ulkedir. Kantondan kantona degisir.

    • @mammamias
      @mammamias 2 ปีที่แล้ว

      @@yolgezerisvicrede benim denkliğim var gene de gelmeyi düşünmüyorum İsviçreye 😂

  • @serpilkalay06
    @serpilkalay06 2 หลายเดือนก่อน

    Egitime giden gitsin de buranin bir Vatan oldugunu unutmasinlar

  • @sahingulle
    @sahingulle 6 หลายเดือนก่อน

    İTF yi daha fazla hoca tanıyor. CTF daha az.

  • @bxtmbxtm2487
    @bxtmbxtm2487 ปีที่แล้ว +1

    Keşke konuğu her saniye bölmeseydiniz .

  • @Remhur70
    @Remhur70 2 หลายเดือนก่อน

    Turk kizlarinin bu konusma tarzi asiri itici! Simarik, kendilerini cok cekici zannediyorlar yayvan yayvan 5 yasinda gibi konusunca!komik!

  • @mehmetnejatalptekin6454
    @mehmetnejatalptekin6454 ปีที่แล้ว +1

    Sevgili yeğenim seviliyorsun.