51. Mat för en skarpare hjärna

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 11

  • @inreutveckling
    @inreutveckling 3 ปีที่แล้ว +1

    Jag upplever alla fördelar du pratar om. Ätit keto i 1 år nu. Finns inget som slår det. Tack.

  • @frudda
    @frudda 3 ปีที่แล้ว

    Tack för bra tips!

  • @ann-marieekstrom
    @ann-marieekstrom 3 ปีที่แล้ว +1

    Helt irrelevant men snälla, håll still kameran! Du är så aktiv själv när du pratar med händerna och kroppen, att byta fokus gör mig snurrig. ;-)
    Tack för ett Bra och intressant program!

    • @JeoJeoJeo125
      @JeoJeoJeo125 3 ปีที่แล้ว

      Håller med, orkar max 3 min. :( Det tar fokus från innehållet.

  • @KristerKauppi
    @KristerKauppi 3 ปีที่แล้ว

    Superintressant avsnitt, Mattias! Kan du länka till studierna i beskrivningen?

  • @ValdemarSchudde
    @ValdemarSchudde 3 ปีที่แล้ว +1

    Hur rekommenderar du att man äter om man e vegan?

    • @Swede.from.Boston
      @Swede.from.Boston 3 ปีที่แล้ว

      Sluta vara det :)

    • @mangomight7938
      @mangomight7938 3 ปีที่แล้ว +1

      Det går absolut att vara vegan och samtidigt vara smart och ha bra minnesförmåga. Jonas von Essen har ju ett av Sveriges bästa minnen och är vegan, okänt hur exakt hans kost ser ut dock.
      Hursomhelst, baljväxter såsom linser innehåller polyfynoler som har neuroskyddande och antiiflammatoriska effekter, förbättrar dessutom ens blodsockernivåer och andra hälsomarkörer pga en mix av kostfibrer, det växtbaserade proteinet och en hög dos av antioxidanter. Färgrika grönsaker o frukter i övrigt är väldigt bra av snarlika anledningar. Finns ingen anledning att äta keto som Mattias säger enligt mitt tycke. Vill man så kan man ju köra periodisk fasta för att öka BDNF under fasteperioden, som hjälper till med inlärning och minneslagring bland annat. Och man för försöka undvika skräpmat med höga halter av mättat fett, socker och salt i största utsträckning. Dessa kan nämligen leda till att man får försämrade blodfetter, kolesterol, insulin- och blodsockernivåer, blodtryck samt förhöjd oxidativ stress som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och andra kroniska sjukdomar så som Alzheimers i det långa loppet. Det går så klart att äta skräpmat då och då, men se till att balansera ut det med mat som negerar de negativa effekterna.

  • @christerjohanzzon
    @christerjohanzzon 3 ปีที่แล้ว

    Grymt intressant avsnitt! Jag har länge funderat över dessa saker, kring hur man äter bäst för att optimera hjärnan, så att säga. Jag har tidigare kollat lite det fenomen som kallas "Nootropics", vad skulle ni rekommendera där för att öka sitt fokus och energi generellt? Jag ser att ni säljer Natural Stacks, fungerar det bra?

    • @mattiasribbingpodcast7832
      @mattiasribbingpodcast7832  3 ปีที่แล้ว

      Jag tror att man får prova sig fram. Generellt skulle jag säga att en omläggning av kosten är den mest kraftfulla "nootropic:en". Sedan har vi försökt ta fram så bra grejer det bara går med Upgrit. Roligt att du gillar avsnittet! :)

  • @User8469
    @User8469 3 ปีที่แล้ว

    Nu är inte jag någon supersmart person, men jag känner igen väldigt mycket av det han säger när man slutar med kolhydrater. Socker är problemet med kosten idag, efter kollar på det här klippet är jag ännu mer övertygad.