Cum prevenim condensul la termopane?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 4 ต.ค. 2024
  • Timpul zboara si am ajuns in sezonul rece, cand unul dintre fenomenele frigului ne face zile grele. Condensul care se poate crea la geamurile de termopan poate fi prevenit, iar riscurile aparitiei pot fi micsorate daca respectam cateva reguli. Principalele calitati ale tamplariei PVC sunt etanseitatea, rezistenta in timp si protectia termica. Etanseitatea, pe langa avantajele evidente, elimina insa posibilitatea schimburilor necontro-late de aer, acestea revenind utilizatorilor. Lipsa de ventilatie dintr-o incapere duce in mod inevitabil, in anumite conditii de temperatura si umiditate, la aparitia condensului pe geamul termo-izolant incepand de la partea inferioara a sticlei. Afla mai multe detalii urmarind episodul 10 al serialului Responsabili de profile.

ความคิดเห็น • 28

  • @mihaivale7170
    @mihaivale7170 4 ปีที่แล้ว +27

    Geamul trebuie reciclat, nu aruncat, daca nu e bun!
    Cum previi condensul in camera? Pai nu prin calitatea montajului (atata timp cat ai o sursa de umiditate in camera - oameni, iar aerul nu circula. poti sa ai si mama sistemelor de colectare ca ele nu fac fata).
    Mai intai cate ceva despre el:
    El e dat de nivelul de apa prea mare din camera si este favorizat de temperatura rece de afara. Apa, din cauza etanseitatii tamplariei nu are pe unde sa iasa. Omul, pe langa pipi si caca mai elimina si apa. Apa/umiditate, care la un moment dat e prea multa in aer, începe sa se adune pe tot ce e mai rece, asa e in fizica. Punctul de roua poate fi si la 18 grade C (ex: cabina de dus), el e direct proportional cu gradul de saturatie al aerului.
    Cand erau ferestrele din lemn înainte, apa/umiditatea ieșea afara prin închiderile imperfecte. Se realiza astfel un echilibru higroscopic între interior și exterior sau cel putin, diferența era suficient de mica încât sa nu se acumuleze apa prin condensare pe suprafetele reci (ex: geam. toc). Azi, daca pui polistiren pe casa si pvc la geam, stai ca in punga. Voi utilizatorii, trebuie sa va concentrati pe circulatia aerului, nu pe fereastra în sine - cat de bine e reglata si eu mai stiu ce.. Daca e bine reglata atunci e etansa, iar logic luand-o: circulatia aerului e oprita si condensul e mai mare.
    Soluția de prevenire este CIRCULATIA AERULUI.
    Pentru asta s-a inventat aerisirea prin deschiderea ferestrei macar 10 minute / zi, larg SAU mai exista sisteme scumpe de ventilație / de tratare a aerului etc SAU fantele pentru ventilatie naturala date pe toc. Fantele astea sunt acoperite cu niște carcase de plastic cu grile reglabile. Fantele se practica atat pe tocul de sus cat si pe cel de jos. Ele nu se dau doar sus cum zic cretini care montează diverse chestii (pt. ca vezi doamne se pierde caldura). Nu! ele se dau si sus si jos pt ca aerul SA CIRCULE prin termodinamica: sus iese aer cald si umed, jos intra aer rece si uscat de afara. Dimensiunea grilei/gaurii din chestiile astea e calculata astfel încât sa nu circule nici prea mult aer (pierzi caldura), nici prea puțin (ca n-ai făcut nimic). E suficient de mare incat intr-o camera obisnuita sa aduca diferența de umiditate interior - exterior in niște parametrii confortabili (cat sa nu îți fută sănătatea).
    Daca aduni condensul in toc ca sa il dai afara, in timp in toc se dezvolta bacterii, ciuperci etc (ele iubesc carbonul din tamplaria de PVC, apa si locurile ascunse).
    Chestiile astea - grilele de ventilatie + fante, ar trebui sa vina la pachet cu tamplaria. Insa e mai scump: ~30 lei / grila, rezulta 60 lei in plus la tamplarie. Taranul roman zice "da-le dracu' ca e mai ieftin" si apoi da sute de lei pe dezumidicatoare sau zeci de mii de lei pe sanatate (nu am inteles niciodata cum dracu e mai ieftin pentru el si de ce e atat de dobitoc). Francezii, olandezii etc, care au aer mai umed (ocean) au grile din astea si sus si jos incorporate in tâmplărie, cu mecanisme de reglare etc, de zeci de ani si o duc foarte bine.
    Daca vreti material documentar: sunt cursuri întregi și cărți la biblioteca Univ. de Arhitectura sau Fac. de Constructii pe tema asta.

    • @mihaivale7170
      @mihaivale7170 4 ปีที่แล้ว +3

      Exemple de grile incorporate in tamplarie sau aplicate dupa montaj (daca tamplaria e mai veche): www.google.com/search?q=grile+de+ventilatie+tamplarie&rlz=1C1AVFC_enRO853RO853&sxsrf=ACYBGNRHHy7OkZVaWb0bH0COiQ2e25vRRQ:1578737619816&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi535b4p_vmAhVx_SoKHT4DDkEQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1598&bih=829

    • @MrAlinTM
      @MrAlinTM 4 ปีที่แล้ว +1

      MERCI

    • @pescuitamatorialcuvasile7622
      @pescuitamatorialcuvasile7622 3 ปีที่แล้ว +1

      @@mihaivale7170 mersi de pont și informati

    • @vikram777
      @vikram777 3 ปีที่แล้ว +1

      lemnul respira deci lemnul absorbea la interior umezeala asta e explicatia omul prin expiratie elimina vapori de apa

    • @vikram777
      @vikram777 3 ปีที่แล้ว +1

      aerul mai umed nu e dat de mare sau de ocean !aerul umed e dat de clima temperata vara la mare nu e caldura mare pt ca briza regleaza clima cel mai naspa e la campie si in locuri unde nu exista paduri care iar absoarbe umiditatea excesiva care da senzatia neplacuta precum si transpiratia!

  • @MMMcafe_ro
    @MMMcafe_ro 3 ปีที่แล้ว +6

    Când ați realizat acest video, nu v-ați gândit că va mai aud și unii cre știu cu ce se mănâncă fizica ?
    Ar trebui sa primiti cate un report de la fiecare telespectator pt. dezinformare.
    Apropo, gaura pentru drenaj trebuie sa fie făcută cu freza nu 3 gauri la misto cu un burghiu și din cele 3 gauri mai rămâne una libera că celelalte 2 vin astupate de ornament(știe reporterul ce zice dar nenea directorul batman batman)

  • @ciprianturbatu2750
    @ciprianturbatu2750 4 ปีที่แล้ว +4

    Discutia se poarta pe doua paliere:
    1.Condens la interiorul sau la exteriorul profilului pvc.
    2.Condens la interiorul sau la exteriorul geamului termoizolant.
    Concluzia:
    Ramplast este producator de profile pvc.
    Nu poti spune ca o data cu aparitia condensului pe sticla aruncam ferestra;exista solutii, se poate inlocui doar sticla domnule director(cu parere de rau dar nu pot fi de acord cu domnia voastra) si o spun in calitate de fost Asm in Barrier Romania care este si procesator de sticla termoizolanta.

    • @pupaza703
      @pupaza703 3 ปีที่แล้ว +2

      Bine punctat, tovarasul director nu prea le are cu meseria, poate e bun la altceva, nu-i mai luati interviuri :)))

  • @senzatiitari8989
    @senzatiitari8989 ปีที่แล้ว

    alooo, de Grilă de ventilare montate pe ferestre nu ati auzit nu?

  • @alexilie6273
    @alexilie6273 2 หลายเดือนก่อน

    De ce ramanele unor termopane crapa dupa un timp in colturi?

  • @subkutan22
    @subkutan22 4 ปีที่แล้ว +5

    si cum reghlezi fereastra daca nu a fost pusa corect si face condens pe interior?

    • @vikram777
      @vikram777 3 ปีที่แล้ว +1

      reglezi cu alte ferestre

    • @mihaivale7170
      @mihaivale7170 ปีที่แล้ว +1

      Cu un baros!

  • @ar22evo
    @ar22evo 3 ปีที่แล้ว +4

    habar nu aveti.....condes poate sa faca geamul din cauza aluminiului dintre sticle care este un foarte bun conductor de energie, pt a elimina aceasta problema au aparut baghetele caldem asa ca inainte sa faceti un video mai bine documentativa inainte

  • @margavasile1728
    @margavasile1728 4 ปีที่แล้ว +3

    Cum reglezi fereastra daca nu a fost corect montata , de condens pe interior ?

    • @margavasile1728
      @margavasile1728 4 ปีที่แล้ว +2

      V ,as fi recunoscatoare daca mi , ati raspunde la intrebare . Ma intereseaza foarte mult cum scapi de condensul de pe geam . Multumesc anticipat

    • @mihaivale7170
      @mihaivale7170 4 ปีที่แล้ว +1

      @@margavasile1728 Uite mai sus :)
      Nu m-am putut abtine vazand video-ul asta :))

    • @margavasile1728
      @margavasile1728 4 ปีที่แล้ว +2

      @@mihaivale7170 Va multumesc frumos draga domnule Mihai Vale pentru toate sfaturile date . Sa va dea bunul dumnezeu multa sanatate si spor in toate , multe realizari in acest an 2020

  • @mitinegoita901
    @mitinegoita901 4 ปีที่แล้ว

    Salut cum pot lua legatura cu dumneavoastra petru a face comande de ferestre si usi petru o casa mai exzact ar fi vorba de 11 bucati

  • @nicunicu5844
    @nicunicu5844 3 ปีที่แล้ว +1

    Directorași aceștia ,care vorbesc doar sa impresioneze a ancurcat borcanele.
    Condensul la interior,nu se face din cauza drenajului (și nici nu este făcut corect).
    Sunt convins că nu știe că trebuie să se facă un chiuretaj la garnitura de bătaie de pe toc și cerceveaua sa aive gauri de ventilație ........

  • @eugengheorghiu533
    @eugengheorghiu533 4 ปีที่แล้ว +1

    Capacul exterior ,daca se monteaza in cele trei gauri,prezentate in videoclip,pe unde se mai dreneaza condensul?

    • @ciprianturbatu2750
      @ciprianturbatu2750 4 ปีที่แล้ว +2

      Eugen avem trei orificii si doua puncte de fixare a mascutei, deci prin orificiul din mijloc se va elmina condensul desi PROFI este sa frezam cu dispozitiv special si nu sa gaurim pur si simplu clasic in trei puncte cu un spiral asa cum prezinta Dl Tepu.
      Turbatu Ciprian
      Braila
      Partener Barrier Romania
      0751465802

    • @vikram777
      @vikram777 3 ปีที่แล้ว

      @@ciprianturbatu2750asa va cheama sau sunteti turbat?

  • @Ris-v4w
    @Ris-v4w ปีที่แล้ว

    bai da' greu i-o fost sa raspunda, de parca ce secret ar fi zis