„Fereastra” din creier prin care ne putem controla organismul - Dr. Dragoș Cîrneci

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ต.ค. 2018
  • Conferințele CINETic
    „Fereastra” din creier prin care ne putem controla organismul
    Conferință susținută de Dr. Dragoș Cîrneci, Universitatea Spiru Haret din Bucureşti
    5 mai 2018 | 11:00 | CINETic UNATC București
    Amintirile noastre, planurile noastre de viitor, lucrurile pe care ni le imaginăm, visele cu ochii deschişi, poveştile, preferinţele, convingerile, felul ȋn care ȋi judecăm pe alţii dar şi semnificatia pe care o dăm vieţii noastre au toate ceva ȋn comun - o reţea din creier numită Default mode network (DMN). Ea se grupează ȋn jurul a 9 hub-uri de conexiuni neuronale care alcătuiesc miezul creierului. Această reţea are rolul de a veghea la păstrarea homeostaziei, atât a celei din corpul nostru cât şi a celei din relaţia cu mediul din jur. Aici apar stresul, depresia cât şi schizophrenia şi Alzheimerul. Ce este şocant este faptul că ea este probabil construită de viruşi antici şi de urmaşii lor salvaţi ȋn ADN-ul speciilor, inclusiv al omului. Şi este construită pe principii similare cu cele ale imunităţii, ambele definindu-ne cine suntem şi apărând această definiţie. Dar cel mai important este că ea poate fi folosită ca o fereastră prin care putem comunica cu sistemul nostru imunitar reducând inflamaţia şi chiar putem repara ADN-ul neuronilor, amânând astfel ȋmbătrânirea.
    ___
    Dragoş Cȋrneci este doctor ȋn Psihologie specializat ȋn neuroştiinţe. Are 20 de ani de experienţă academică. A predat la Universitatea Tibiscus din Timişoara, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea Bucureşti, iar ȋn prezent este conferenţiar la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti. A lucrat aproape 10 ani ca cercetător ȋn cadrul Academiei Române, iar ȋn prezent este cercetător ştiinţific la Centrul International de Cercetare şi Educaţie ȋn Tehnologii Creative (CINETic) - Laboratorul de Dezvoltare Cognitivă şi Psihologie Aplicată prin Experienţe Imersive. A publicat ȋn 2004 prima carte de neuroştiintele dezvoltării din România (Demascarea secolului: Ce face din noi creierul), iar ulterior alte trei cărţi: Origin of the mind; From viruses to beliefs (2013), Stresul din mintea noastră şi războiul din lumea celulelor (2014) şi Creierul de Homo Sapiens; Ghid de utilizare (2016). A realizat ȋntre 2010-2013, ȋn premieră ȋn România, o suită de exerciţii on-line pentru antrenarea creierului. Din 2010 realizează studii ȋn domeniul interdisciplinar al psiho-neuro-imunologiei. Este membru fondator al Asociaţiei de Ştiinţe Cognitive din România, membru al Societăţii Naţionale de Neuroştiinţe, membru afiliat la Federation of European Neurosciences (FEN) şi la International Brain Research Organization (IBRO).
    ___
    Organizator:
    CINETic UNATC
    ___
    Inițiate în aprilie 2018, Conferințele CINETic sunt gândite ca o serie de întâlniri și dezbateri pe teme de psihologie aplicată, neuroștiință, noi tehnologii, medii digitale și interacțiunea cu teatrul și cinematografia, într-un sens mai larg, propunându-și să aducă în spațiul public cele mai noi cercetări în aceste domenii.
    Echipa de implementare:
    Inițiator: Prof.univ.dr. Horea Murgu
    Coordonator de program: Dr. Elena Belciu
    Sunet: Ing. Mihai Gheorghiu
    Editor imagine: Bogdan Alexandru

ความคิดเห็น • 11

  • @ammelie987
    @ammelie987 20 วันที่ผ่านมา +2

    Felicitari pentru aceasta conferinta, nota 10! Nota 2 pentru sunet !!

  • @iuliasag9685
    @iuliasag9685 3 ปีที่แล้ว +1

    Fara cuvinte... Traim in bezna fara aceste informatii

  • @rodicagheorghiu4444
    @rodicagheorghiu4444 4 ปีที่แล้ว +1

    Excelenta expunere!.. Complimenti!..

  • @lucretiatita1748
    @lucretiatita1748 2 วันที่ผ่านมา

    😮

  • @victorinborsciov6817
    @victorinborsciov6817 6 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Sunt studii? care studii?Tare as vrea sa gasesc si niste linkuri care sa ne dirijeze spre cateva studii, cercetari, dovezi palpabile. Oi fi eu iubitor de Pink Floyd, Eric Clapton and the like dar tot am o problema cu procesarea informatiilor fara backing up-ul doveziilor, cercetarilor sau eventual al marturiilor.

  • @varain87
    @varain87 3 ปีที่แล้ว +3

    ne-a luat o suta de ani sa ne prindem ca si capul de sus e important :)))

  • @M8012PV
    @M8012PV 5 ปีที่แล้ว

    nu im-i permite sa ma subscriu, im-i apare sa cancelez, nimic mai mult am voie decit la comentari care sigur nici alea nu ajung in Romania

    • @RaduP3
      @RaduP3 4 ปีที่แล้ว

      daca va apare sa cancelati atunci cand vrei sa va abonati, inseamna ca sunteti deja abonat.

  • @coreyt3m4
    @coreyt3m4 2 ปีที่แล้ว

    Dilema Secolului despre "viata si moarte" nud in public si balta de singe (RELIGIE, SEX SI SOCIETATE)TIMPUL!!???.