Wecken | inmaken | pressure cannen | zelfvoorzienend

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 ก.ย. 2024
  • In deze video heb ik het over wecken, inmaken en pressure cannen en laat ik zien wat ik op welke methode verwerk en waarom ik dat doe. Verder nog een update over de tomaten en de phytophthora. Wil je meer weten over ons zelfvoorzienend leven en welke cursussen en producten ik aanbied kijk dan eens op deze link www.terug-naar... Voor de cursus van Lisa over pressure cannen • GROOT NIEUWS!

ความคิดเห็น • 13

  • @jillmartin7689
    @jillmartin7689 ปีที่แล้ว +1

    Joepi! Leuk kanaal sinds ik zelf mijn babystapjes in het moestuinen en bewaren maak!

  • @Boerderijineenrijtjeshuis
    @Boerderijineenrijtjeshuis ปีที่แล้ว +1

    Hoi Anna, super video! Wat fijn dat pressure cannen steeds meer besproken word.

    • @Annazelfvoorzienendleven
      @Annazelfvoorzienendleven  ปีที่แล้ว

      Hee Lisa, ja ik hoor er ook steeds meer mensen over, enthousiast geworden doordat ik ermee begon, heb in het verleden ook wel workshops gegeven over pressure cannen, dat maakt de stap om het zelf te gaan doen ook iets eenvoudiger. Hoop dat je cursus lekker gaat lopen, Groetjes.

  • @tynkesantman366
    @tynkesantman366 ปีที่แล้ว +1

    Wat fijn Anna dat steeds meer mensen je weten te vinden! Ik heb je boek ontvangen en ben er erg blij mee. Ook met je video over de pressure canner ben ik blij, de eerste keer dat ik m gebruikte vond ik doodeng maar nu lukt het goed. Groetjes uit Friesland

    • @Annazelfvoorzienendleven
      @Annazelfvoorzienendleven  ปีที่แล้ว

      Mooi Tynke, dat je ook aan het pressure cannen bent, ik kookte al jaren onder hoge druk, dan is het zo spannend niet meer. De canners van tegenwoordig zijn ook zo beveiligd dat het eigenlijk niet fout kan gaan als je de instructies opvolgt.

  • @David-sj6dj
    @David-sj6dj ปีที่แล้ว +1

    Zoals altijd weer een zeer interessante video.
    Maar hoe zit het met de voedingswaarde van de ge-pressurecande producten ?
    Gaan bij die temperaturen niet (bijna) alle voedingswaarden verloren ?
    Groetjes David

    • @Boerderijineenrijtjeshuis
      @Boerderijineenrijtjeshuis ปีที่แล้ว +1

      Hoi David, Helaas verliezen groentes na de oogst al vitamines. Zelfs als je je groente in de koelkast bewaart direct na de oogst verliest de groente na 1 of 2 weken ongeveer de helft van de vitamines. Als je groente niet gekoeld bewaart, halveert het al na een paar dagen. Dus vergis je niet je verliest altijd vitamines wat je ook met de groente doet behalve als je het rechtstreeks na de oogst eet.
      Tijdens het pressure can proces verlies je 1/3e tot 1/2e van de vitamines A, C, B1 en B2. Na het pressure cannen verliest je nog wat extra vitamines en dat kan wisselen tussen 5 tot 20 % per jaar. Andere vitamines verminderen overigens nauwelijks. Dus als je groente snel conserveert na de oogst kan het zo zijn dat ze zelfs meer vitamines bevatten dan de verse groentes in de supermarkt aangezien er ook veel vitamines verloren gaan binnen 2 weken van gekoeld bewaren.

    • @David-sj6dj
      @David-sj6dj ปีที่แล้ว +1

      @@Boerderijineenrijtjeshuis
      Ik ben op dit moment het boek : wat je niet wordt verteld over vaccinaties van Anneke Bleeker en daar staat een stukje in over hoeveel procent vitaminen en mineralen er zijn verdwenen uit onze groenten en fruit sinds 1985 .
      Schrik niet maar maar er komen percentages voor van min 92% .

    • @Annazelfvoorzienendleven
      @Annazelfvoorzienendleven  ปีที่แล้ว

      @@Boerderijineenrijtjeshuis Dank je Lisa voor je uitgebreide antwoord, ik moest het allemaal weer even terughalen uit mijn notities. Eigenlijk zouden we alles vers van de struik of boom moeten eten, dan zit alles er nog in, fruit begint 10 minuten na de pluk al met verlies van vitaminen. Inderdaad je eigen groenten en fruit vers eten nadat je hebt geoogst is altijd nog beter dan uit de supermarkt. En pressure cannen en wecken is voor mij ook een onderdeel van het preppen.

    • @Annazelfvoorzienendleven
      @Annazelfvoorzienendleven  ปีที่แล้ว

      @@David-sj6dj David dit is mij al een flink aantal jaren bekend, vanuit mijn opleiding dierhouderij leerde ik veel over rantsoenberekening en vitaminen en mineralen behoeften, er zijn voor vee allerlei mineralenmengsel ontwikkeld om de tekorten aan te vullen. Maar over de voeding voor de mens hoorde je er heel weinig over. Die gehalten aan vitaminen en mineralen kun je weer terug krijgen in je voeding als je de bodem waarop je de groenten en fruit verbouwd behandeld zoals God dat heeft bedoeld. Kijk maar naar de natuur daar blijft het hele jaar de bodem bedekt met een natuurlijke laag mulch, daar gaat terug naar Eden (back to Eden) en permacultuur ook over, de bodem behandelen zoals de bedoeling is. Dan komen de mineralen weer terug in de bodem en kunnen de gewassen de nodige voedingsstoffen weer opnemen, dat is mede de reden waarom gewassen uit een back to Eden/permacultuur tuin veel meer smaak bevatten en sappiger zijn. Paul Gautchi van Back to Eden verteld hier uitgebreid over en hoe studenten die wetenschappelijke testen hebben gedaan in zijn tuin helemaal verbluft waren van zijn resultaten. Goed trouwens dat je het verlies van vitaminen en mineralen noemt in je comment, nog niet iedereen weet dit.

  • @LotsPots_amsterdam
    @LotsPots_amsterdam ปีที่แล้ว

    Hi Anna, ik heb je nog maar pas gevonden op youtube. Wat een leerzame video’s! Ik hoor je in deze video zeggen dat je een infrarood kookplaat hebt voor je pressure canner. Bevalt dat? Mag ik je vragen welke je hebt?

    • @Annazelfvoorzienendleven
      @Annazelfvoorzienendleven  ปีที่แล้ว +1

      De infrarood pit heb ik moeten aanschaffen omdat de canner het niet doet op mijn inductie kookplaat, op zich ben ik er wel tevreden over, alleen duurt het een behoorlijke tijd voordat de canner op druk is, dat gaat een stuk sneller op een elektrisch fornuis of op het gas. Ik weet zo uit mijn hoofd het merk niet, maar het is 2000 watt.

    • @LotsPots_amsterdam
      @LotsPots_amsterdam ปีที่แล้ว +1

      Dank je voor je antwoord en de info, Anna! Ik ga denk ik ook nog zo’n adapterplaatje proberen op inductie.