De ce NU FOLOSESC Rate fara Dobanda

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 92

  • @TheJaninna2006
    @TheJaninna2006 ปีที่แล้ว +13

    Felicitări pentru munca ta. Te apreciez enorm pentru informațiile pe care le împarti cu noi

  • @devnull711
    @devnull711 ปีที่แล้ว +11

    Depinde ce fel de om esti, eu am folosit un card de credit cu dobanda zero pentru a-mi cumpara o masina si ulterior niste titluri de stat. Nu recomand oricui dar pentru mine a functionat :)

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      👍

    • @andrei280
      @andrei280 ปีที่แล้ว +1

      Foarte interesant! Poți să fie mai explicit? Cum ai folosit un astfel de card pt a cumpăra titluri de stat?

    • @andreitita1430
      @andreitita1430 ปีที่แล้ว

      Ba eu cred ca minți! 🍻

    • @cristia.6477
      @cristia.6477 ปีที่แล้ว +5

      @@andrei280 Poti lua de pe o platforma de cumparaturi un laptop de toate fondurile disponibile, il faci retur fara sa il scoti din cutie si oferi un cont de debit pentru returnarea banilor.

    • @ShadowSkotone
      @ShadowSkotone ปีที่แล้ว +1

      @@cristia.6477 Avand card de credit folosesti banii bancii, iar tu incepi sa platesti prima rata abia dupa 45+- de zile. Practic banii pe care ii deti pot fi folositi inteligent si reusesti sa iti cumperi si cele necesare cu banii bancii.

  • @Adrian-qr6ee
    @Adrian-qr6ee ปีที่แล้ว +16

    Merge folosit doar dacă ești disciplinat financiar și nu ajungi sa ai întârzieri la plată, așa cum ai menționat și tu în video. Eu le folosesc și îmi achit soldurile la timp, fără să mă întind la mai multe cheltuieli, iau doar ce e necesar și știu că pot achita într-un interval de timp planificat.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว +4

      Eu prefer să nu le folosesc. Pentru că nimic nu este așa de important pentru mine astfel încât să nu suporte amânare. Dar de asta se numesc Finanțe Personale.

    • @Adrian-qr6ee
      @Adrian-qr6ee ปีที่แล้ว +5

      @@ovidiutarcu exact, e opțiunea fiecăruia. Eu il mai folosesc (Orange Money este cardul) pentru că strâng și puncte Orange Thank you cu care am reducere la telefoane și am și Cashback la cumpărături de la supermarket. Mă costă 24 lei costul de administrare dar obțin max 50 lei pe lună din Cashback deci ies pe plus cu 26 lei pe lună care e abonamentul de mobil, deci cardul îmi plătește mobilul de fapt 😁

  • @sergiuovydyu_SB_Studio
    @sergiuovydyu_SB_Studio ปีที่แล้ว +1

    Felicitari pentru toate informatiile oferite si modul de a explica!

  • @Thund3rSt0rm123
    @Thund3rSt0rm123 ปีที่แล้ว +24

    Ai 0% dobanda cand rambursezi integral ratele, altfel esti penalizat cu 26% dobanda (+/- depinde de banca) doar pe luna respectiva, restul ratelor revin cu dobanda 0 daca platesti in continuare la timp
    Banca isi ia comision de la comerciant, nu ramane nimeni cu buza umflata si cu servicii prestate gratis, sa ne intelegem. apoi banca mai are si rulaj care e in avantajul ei desi pe tine ca si client nu te intereseaza/afecteaza aspectul asta.
    Daca merita ratele fara dobanda? Banca iti da banii, daca nu esti disciplinat financiar, da, atunci nu lua pe credit pentru ca o sa platesti dobanda penalizatoare. Dar daca banca isi ia un risc cu tine, de ce sa nu fi si tu putin atent si sa platesti la timp? doar atat trebuie sa faci, sa platesti la timp rata integral si totul e GRATUIT
    Eu de exemplu am setat plati recurente si ratele se platesc la timp singure, nici macar nu trebuie sa-mi bat capul.
    Cat despre shoppingul impulsiv, sunt de parere ca trebuie sa ne intindem cat ne permite plapuma, cu sau fara credit.
    Daca totul ar fi cu banii jos, Romania era si acum la spart seminte in fata blocului (sper ca intelegi comparatia)

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว +4

      Înțeleg ce vrei să spui. Dar chiar și eu, care sunt disciplinat financiar, prefer să nu le folosesc. Nu mi se pare că e ceva cu adevărat gratuit. Poate prețurile ar fi mai mici dacă oamenii ar cumpăra mai rar, dar cu banii de jos. Pentru că ar fi o concurență mai mare între producători și produse de calitate superioară.
      Dar nu sunt de acord cu ce spui cu privire la situația României. Pentru că una este să iei un credit ca să-ți dezvolți o afacere și una ca să-ți cumperi un iPhone. Una aduce bunăstare economică și crește productivitatea (poate), celălalt creează o imagine falsă privind situația ta financiară.
      Și sunt exemple de companii care funcționează foarte bine fără credite. Și tot se dezvoltă. Pentru că atunci când nu ai rate, ai bani pe care-i poți strânge ca să investești.

    • @cristia.6477
      @cristia.6477 ปีที่แล้ว +2

      Romania ESTE "la spart seminte in fata blocului" pentru ca populatia ei este profund iresponsabila. Iresponsabila cu banii, cu viata de familie, cu modul in care se exprima si se poarta in societate, iresponsabila in trafic, s.a.m.d. Cateva citate:
      - "În genere, naţiile mari au câte un dar sau vreo meteahnă specifică: englezii au spleenul, ruşii - nihilismul, francezii - l'engouement, spaniolii - morga, italienii - vendetta etc.; românii au Moftul! Trăiască dar Moftul român!" - Caragiale
      - "Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi!" - Tutea
      - „V-am lasat săraci și proști, cand m-am întors v-am găsit și mai săraci și mai proști” - Brancusi
      La nivelul mentalului colectiv, nu pare sa se fi schimbat prea multe.

    • @btm1
      @btm1 ปีที่แล้ว

      @@ovidiutarcu creditele cu dobanzi mici sau 0 sunt un hedge impotriva inflatiei...trebuie sa stim sa punem lucrurile in balanta in functie de situatie

    • @marinizo1
      @marinizo1 7 หลายเดือนก่อน

      @@ovidiutarcu astazi am cumparat un karcher cu card avantaj, 6 rate fixe fara dobanda 1200 lei asta inseamna rata de 200 de lei timp de 6 luni, am banii sa il achit integral cu banul jos dar de ce sa fac lucrul asta ? bani ii pot folosii pentru alte lucruri si lunar las cate 200 de lei pentru spalator de care aveam nevoie in perioada asta ca na speli vara cu el si pana vine frigul este achitat,in timpul asta nici nu simt ca l-am platit mai ales ca, card avantaj imi permite cand nu am bani de o rata intreaga intr-o luna sa pun un minim din rata gen 30 lei ca sa nu imi puna dobanda si sa nu se considere ca am intarziat achitarea ratei si in felul asta pot sa ajung sa il platesc si in 12 luni, fara stres ,fara gaura in buget din punctul meu de vedere
      pe tine te deranjaza din ce observ eu, ca fac bani mai multi lanturile de magazine si ca preturile sunt mari din cauza cererii mari, asta nu ai cum sa o schimbi , cerere va fi indiferent de rata cu sau fara dobanda

  • @Vampire_Heart
    @Vampire_Heart ปีที่แล้ว +2

    Felicitari pentru ceea ce faci. Esti un profesionist

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Mulțumesc pentru apreciere! 🙂

  • @0Deac
    @0Deac ปีที่แล้ว +5

    Salut! Interesanta tema. Sa sti ca pot sa spun ca sunt “patit”. Ma credeam si eu destul de disciplinat financiar insa de vreo 5 luni mi-am facut un card de cumparaturi si credeti-ma, tentatia e extrem de mare si poti sari calul foarte usor. Am luat eu vreo 2-3 electrocasnice care mi le-as fi permis sa le platesc cash dar am zis ca mai bine dau 500 de lei pe luna timp de 6 luni, mai un cadou pt sotie, mai un gadget pt copil pana cand m-am trezit ca intr-o luna am ajuns la o rata de 2.700 de lei. Superb. Urmatoarea luna am facut un efort financiar si am pus toti banii inapoi pe card si de atunci incerc sa evit aceste rate

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว +2

      Exact astfel de „pățănii” încerc eu să previn cu acest clip. 🙂

  • @radu2173
    @radu2173 ปีที่แล้ว +3

    Eu am folosit cardul de cumparaturi cu 0% dobanda chiar daca aveam 4 salarii in cont, doar de drag psihologic, adica 4 salarii in cont aratau mult prea bine ca sa iau de acolo chiar si 800 de lei. Pentru mine sunt foarte ok astfel de carduri.

  • @GeorgeSerban1
    @GeorgeSerban1 ปีที่แล้ว +3

    Ovidiu consider ca ai tratat acest subiect doar dintr-o perspectiva ci nu in intregime, in primul rand, cum faci sa ai un scor FICO cat mai bun daca nu folosesti un card de credit?
    In al-doilea rand, ai tratat acest subiect din perspectiva faptului ca iti doresti ceva dar nu si din perspectiva faptului ca ai nevoie de ceva. De exemplu, mai ai 2 zile pana la salariu si trebuie sa iti platesti niste analize medicale, o consultatie, o interventie pe care de exemplu stii ca asiguratorul unde ai asigurare de sanatate ti-o va rambursa. Ce faci - iti lichidezi un depozit care mai avea 1 luna pana la maturitate si pierzi dobanda ca sa platesti cu banii jos? Sau platesti in rate fara dobanda - si peste 2 luni cand primesti banii inapoi inchizi planul de rate? E mai chibzuit sa pui tu banii tai jos sau sa ii folosesti pe ai bancii si cu ai tai sa faci altceva?
    Perspectiva mea este ca ai abordat, si nu esti singurul care a facut-o, aceasta problema ca si cum toti suntem niste Dorei ca lucram pe salariul minim pe economie si ne facem card de credit ca sa ne luam ultimul iPhone. Eu sincer nu inteleg de ce e gresit sa imi cumpar un iPhone, pe care mi-l permit si cu banii jos (fie prin economie lunara, fie direct din salariu) in 12 rate fara dobanda. Practic iti esalonezi cheltuiala de 4500 de lei contra a 12 salarii in loc de unul singur.
    Eu personal am un card de credit cu care platesc tot si rambursez integral apoi, fiindca imi aduce mile de zbor, asadar primesc ceva inapoi. Am un card de credit la care pot platii in 3 rate fara dobanda oriunde in lume. Sa zicem ca esti in SUA si gasesti un iPhone la un pret mult mai atractiv decat in Romania si deja erai in pozitia de a-l schimba. Ce faci, iti impactezi bugetul vacantei, sau lichidezi un depozit/ vinzi niste titluri de stat ca sa iti cumperi telefon sau folosesti un card de credit?
    Consider ca acesta este un subiect amplu si trebuie tratat din toate perspectivele. Chiar daca nu ai platit inca produsul, te folosesti de el, iti imbunatateste viata. Daca ai un televizor cu tub, e mai bine sa faci economii timp de 6-8 luni pana iti iei un smart tv sau te uiti pe laptop la Netflix? Iti cumperi un televizor si ai o experienta de vizionare mai buna.
    Vreau sa subliniez din nou un lucru foarte important - toate cele de mai sus privite din perspectiva in care iti permiti deja acel lucru sa-l cumperi cu banii jos - noi aici nu vorbim de situatia in care te duci peste puterea ta de cumparare si iti cumperi ceva peste nivelul tau doar pentru ca iti doresti.
    Asadar, consider ca orice card de credit, folosind si ratele fara dobanda (pe care le poti inchide anticipat) sunt un instrument financiar extrem de folositor.

  • @i3looi2
    @i3looi2 2 หลายเดือนก่อน +1

    Exista si situatia in care un produs dorit apare la "super oferta"/blackfriday/etc , dar nu ai buget pentru banii jos si oferta probabil expira pana luna viitoare cand poti strange bugetul.
    Daca esti disciplinat financiar, e logic sa bagi in rate ca sa nu explodezi bugetul pe luna curenta; la final obtinand un "profit" considerabil din cauza ofertei.
    DAR, optim ar fi cand este necesar o plata in rate (Sau cum are emag, "plata peste 30zile") sa fie in cat mai putine rate. (De obicei 4)

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  หลายเดือนก่อน

      Există și astfel de situații. Dar eu nu prea le-am întâlnit. 🙂

  • @catagabriel7430
    @catagabriel7430 ปีที่แล้ว +3

    Ma intrebam care e spilul cu ratele cu 0% dobanda. Ms de explicatii si exemple. Un video folositor ✌️✌️

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว +1

      Mă bucur că ți-a fost de folos!😀

  • @sanduadrian8357
    @sanduadrian8357 ปีที่แล้ว +1

    Felicitari pentru video. Romanul este nascut sa aiba rate. Cea mai safe metoda pentru ratele fara dobanda este sa platesti cu un card de credit care iti permite rate fara dobanda. Astfel ai doar 1 singura rata de platit nu mai multe. In plus, in cazul in care uiti sa platesti rata, planul de rate nu este desfiintat.

  • @mihaingu
    @mihaingu ปีที่แล้ว

    Multumim pentru video! eu folosesc de ani buni cardul de credit, imperativ necesar este sa platesti rata la data scadenta, si astfel nu platesti nici un fel de dobanda, asta e regula de aur, pe care mi-au spus-o si lucratori de la diferite banci.

  • @PaulCretu92
    @PaulCretu92 10 หลายเดือนก่อน

    Eu folosesc destul de des cardul de credit din prisma faptului ca acumulez puncte cu ajutorul carora pot achizitiona alte lucruri. Iar pretul unui produs nu difera indiferent prin ce forma il achizitionezi(cash, card sau rate fara dobanda), ce face magazinul in spate, nu ma intereseaza.

  • @comedyman112
    @comedyman112 ปีที่แล้ว +2

    Eu am luat astfel de card pentru a-mi îmbunătăți credit scorul. Nu se aplica? Tu cum îl îmbunătățești?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Se aplică. Eu personal folosesc un card de credit pentru asta. Și am arătat cum îl folosesc în acest clip: th-cam.com/video/1b6eJ8sDBD0/w-d-xo.html

  • @Barser18
    @Barser18 ปีที่แล้ว +2

    Eu am cardul de cumparaturi de la BRD din 2017 si a fost life saver de multe ori. Orice cumparatura peste 200 lei poate fi pusa in rate, indiferent unde platesc. Am reusit sa imi cumpar electrocasnicele prin casa, am reusit sa merg in vacante in strainatate cu el. Pentru mine a functionat fara sa am nici o intarziere, cu toate ca am avut luni cu rate si peste 6000 lei, dar toate au fost asumate si calculele au fost facute. Am avut cateodata cumparaturi impulsive, dar consider ca educatia financiara castigata din 2017 pana acum a ajutat sa elimin complet acest obicei.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Eu personal nu le-aș folosi. Dar de asta se numesc Finanțe Personale.

    • @Barser18
      @Barser18 ปีที่แล้ว +1

      @@ovidiutarcu De acord, dar cand m-am mutat singur in 2018, nu aveam posibilitatea sa imi echipez apartamentul cu toate cele necesare (centrala, frigider, plita, cuptor, etc.), iar pentru mine a fost foarte ok in acel moment. Le-am pus pe 12-18 luni, fiindca aveam un salariu din care nu puteam sa le cumpar pe toate cash. Daca esti cumpatat, e un tool bun de folosit.

  • @sorinelul08
    @sorinelul08 ปีที่แล้ว +1

    Salut! Vreau sa incep prin ati spune ca te apreciez si ca am invatat multe de la tine.
    Stiu ca n are legatura cu videoclipul,insa voiam sa intreb legat de t212 daca eu mi am deschis contul in lei dar vreau sa investesc mult in etf uri americane, are vreo relevanta, ma v a ajuta cu ceva daca inchid contu si deschid altul in dolari? Ma gandesc ca ma complic cu comisionale de exchange la revolut si nu stiu daca are vreun impact sau nu long term.( planuiesc sa investec doar aici o perioada lunga)
    Multumesc anticipat de raspuns!

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Vei avea întotdeauna impactul cursului de schimb. Dar dacă investești în USD e irelevant la Trading 212. Pentru că nu poți deschide cont în USD.
      Pentru asta ai avea nevoie de alt broker precum XTB sau Interactive Brokers.

  • @adrianpetrea8052
    @adrianpetrea8052 ปีที่แล้ว +2

    Salut. Rate fara Dobanda este una dintre metodele prin care marile companii incurajeaza cumparaturile impulsive. Chiar ar putea fi o idee de Video :" Metode de a incuraja cumparaturile impulsive".

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Mi-am notat ideea ta. Dacă găsesc niște informații interesante pe subiect, voi face un clip în viitor.

  • @adrian_reti
    @adrian_reti 3 หลายเดือนก่อน +1

    Eu vreau sa il folosesc pentru punctele FICO pentru a cumpara o casă

  • @Andrei9thouzen
    @Andrei9thouzen 26 วันที่ผ่านมา +1

    stresul ca stresul dar, comisionul? eu nu cred ca daca cumpar un produs de 10.000 de lei dau tot 10.000 de lei dar in 4 6 12 24 etc rate. De comisioane nu vorbeste nimeni?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  17 วันที่ผ่านมา

      Nu toate opțiunile din piață au comision.

  • @iordacheionut5748
    @iordacheionut5748 11 หลายเดือนก่อน

    Si dacă mie imi ploua în casă si nu imi permit să repar acoperisul doar daca imi fac rata fara dobanda.. atunci ce sa fac sa stau sa ploua pe mine 12 luni până strang banii? E o alternativa zic o urgenta.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  11 หลายเดือนก่อน

      Pentru astfel de situații ai nevoie de un Fond de Urgență. Care ar trebui să acopere ușor contravaloarea unor astfel de reparații. Însă, dacă nu ai și apare o astfel de urgență, evident că poți să apelezi la un credit pe care să-l rambursezi cât mai repede.

  • @catalinastingaciu8584
    @catalinastingaciu8584 ปีที่แล้ว +14

    Nu prea sunt de acord cu video-ul asta si cat de categoric e impotriva. Transmite o idee gresita ca toate datoriile sunt rele ceea ce nu e deloc adevarat. Prezintă asta doar din perspectiva unui om fara self control care folosesti datoriile pentru frivolitate, pe cand ratele cu dobanda 0 se pot folosi f productiv de oameni care au self control si care cumpara cu ele ceva ce generează profit. Spre exemplu, mobila pentru apartamentul pe care il inchiriez e luata cu rate cu dobanda 0, rate pe care le platesc si acum, pe cand apartamentul e deja inchiriat de luni de zile si produce profit. Nu e deloc adevarata treaba ca trebuie sa astepti sa platesti chestii cu bani jos, cel putin nu mereu, si ar trebui sa prezinti si partea asta, nu sa bagi o idee gresita in capul oamenilor ca toate datoriile sunt rele si sa-i faci sa le fir frica de orice rata, pentru ca risti sa-i panichezi degeaba si sa-i privezi de o super oportunitate pe mai tarziu cand vor vrea sa faca o investiție.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว +4

      Înțeleg perfect ce spui, Cătălina. Și dacă toți am fi extrem de raționali, ar funcționa perfect.
      Însă din toate cărțile pe care le-am citit rezultă că nu suntem chiar așa. Chiar dacă nouă ne place să credem asta despre noi, suntem extrem de emoționali. Și necesită o voință mare ca să ne controlăm. Și există o posibilitate ca, dacă stai bine și analizezi, ai cumpărat câteva lucruri mai scumpe, sau ceva în plus, decât dacă ai fi plătit pentru el cu cash,
      Personal, aș prefera să existe mai puține persoane care câștigă 3.000 RON și au ultimul model de iPhone datorită faptului că-l pot plăti în rate. Cred că și prețul lor ar fi mai rezonabil și ar exista mai puțin consumerism.
      Dar dacă tu ai găsit o modalitate de a folosi ratele fără dobândă cu succes, nu trebuie să mă asculți pe mine. Asta este doar părerea mea. De asta se cheamă finanțe personale. 🙂

    • @buggy89
      @buggy89 ปีที่แล้ว

      Agree

    • @the.blue.raven7777
      @the.blue.raven7777 ปีที่แล้ว

      Ovidiu, daca te referi la Dave Ramsey... el ii considera pe toti oamenii niste prosti care nu stiu sa inteleaga niste reguli simple, nu mi se pare ca e o filosofie demna de preluat la noi, mai ales in Ro. Ca tanar cu un salariu, nu cred ca e o placere sa stai sa astepti " sa strangi " cand poti sa iti iei ce nevoie acum, nu la pensie.

    • @catalinastingaciu8584
      @catalinastingaciu8584 ปีที่แล้ว +2

      @@ovidiutarcu Hmm, pai nu te ascult, in sensul ca nu fac ce recomanzi tu aici, dar te ascult in sensul clasic al cuvantului, literalmente ascult ce zici in video. Totusi, ca si educator financiar, consider ca ai o responsabilitate de a educa oamenii, si parte din acea educatie ar trebui sa fie echilibrul. Iar echilibrul nu înseamnă "say no to all debt" inseamna "say no to bad debt", adica nu te imprumuta ca sa cumperi chestii care se depreciaza in timp dar poti sa te imprumuti ca sa cumperi lucruri care se apreciaza si genereaza profit. Clasicul exemplu cu imprumutul la banca pentru apartament de inchiriat, da, voi plati mai mult pe apartamentul ala, dar in the end, eu tot ies pe plus, pentru ca genereaza mai mult profit decat dobanda. Daca inveti oamenii sa le fie frica de orice datorie e oricum ingrozitor pt finantele lor. E important sa stii sa folosesti datoriile in avantajul tau.

    • @cristia.6477
      @cristia.6477 ปีที่แล้ว +1

      @Catalina Stingaciu Nu stiu altii cum sunt, dar eu, daca m-as imprumuta ar insemna ca nu imi permit.
      Ca-i good debt, ca-i bad debt, e tot debt. Si debt, conform dictionarului meu, inseamna datorie.
      Acuma... eu il consider pe Ovidiu cel mai frecventabil dintre toti parerologii de pe cocioc pentru ca prin aproape tot ce posteaza se refera, per ansamblu, la "liniste financiara". Iar in cazul de fata, lipsa datoriilor, pentru mine inseamna liniste. Partiala, dar liniste. Sigur si pentru tine inseamna la fel, doar ca interventia ta pare ca vine mai degraba din nevoia de justificare.
      Cand esti dator, trebuie sa faci lucruri. Cand faci lucruri, nu mai ai timp. Cand nu mai ai timp, nu mai ai viata.
      Am vazut ca autorul a acordat o mare parte din timp sa iti raspunda, inteleg de ce, eu as fi fost mult mai transant.
      Nu cryoto, nici euro, nici dolarul si ai sa razi, nici macar leul nu este cea mai valoroasa moneda. Ai ghicit deja - pentru ca daca ai ajuns pe canalul asta denota inteligenta - cea mai valoroasa moneda este timpul.
      Stima!

  • @dodiloi
    @dodiloi ปีที่แล้ว +5

    Logica mea este ca orice rata fara dobanda este binevenita. Pentru ca inflatia. Este ca si cum ai vumpara cu o reducere garantata. Sunt carduri cu care poti cumpara de oriunde cu rate fara dobanda

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว +1

      Înțeleg ce vrei să spui. Însă când vorbim de intervale scurte de timp, 1-2 ani, inflația nu este atât de puternică ca să spui că e un mega deal. Adică nu știu de câte ori ai cumpărat ceva cu reducere de 3%.

    • @dospy1
      @dospy1 ปีที่แล้ว

      Daca cumperi atunci cand economia e in deflatie, logica e invers si de fapt dai mai multi bani.

    • @misterc3835
      @misterc3835 ปีที่แล้ว

      ​@@dospy1 hmm. Cert este că dacă cumpărai acum 1-2 ani era că și cum aveai poate și 30% discount.

  • @damn332
    @damn332 ปีที่แล้ว +1

    Și ce se întâmplă dacă inflația este la fel de mare ca acum și cineva cumpără un produs in rate cu scop de a plati mai putin in valoare real a banii?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Cazuri cu inflație de 15% sunt excepția, nu regula. Iar în mod normal, când vorbim de rate pe 6 - 24 luni, efectul inflației nu e chiar așa de puternic. Până anul trecut nu prea vedeai creșteri de prețuri o dată la 3 luni. Și nici în viitor probabil nu se va întâmpla asta.

  • @misterc3835
    @misterc3835 ปีที่แล้ว +1

    Eu as folosi cardul de credit doar pt. bunurile pe care oricum le-aș fi cumpărat și pe care le consider necesare.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Exact așa folosesc și eu cardul de credit. 🙂

  • @adycfrbv
    @adycfrbv ปีที่แล้ว +2

    Mai folosesti CardAvantaj pentru ati creste credit score?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว +1

      Da, încă folosesc Cardul de Credit de la BT pentru scorul FICO.

    • @MrRORVI
      @MrRORVI ปีที่แล้ว +3

      @@ovidiutarcu poti oferi te rog niste informatii despre aceasta strategie? Ai cumva vreun clip publicat despre asta?
      Foarte bun clipul acesta! De mult cautam asa o explicatie!

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว +1

      Da, am prezentat-o în acest clip: th-cam.com/video/1b6eJ8sDBD0/w-d-xo.html

  • @sergiuterzian7610
    @sergiuterzian7610 ปีที่แล้ว +1

    Ai auzit de cash-flow ? 😊

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Da. De ce întrebi?

    • @sergiuterzian7610
      @sergiuterzian7610 ปีที่แล้ว

      @@ovidiutarcu Fiindca draga Ovidiu, daca esti disciplinat financiar, un asemenea card te ajuta la cash flow ! Metoda cu „strang si apoi cumpar cu banii jos” e una retrograda, in opinia mea. Nu iti mai zic, ca in perioade cu inflatie mare, chiar nu este recomandata metoda propusa de tine.

  • @braitoruadrian8963
    @braitoruadrian8963 ปีที่แล้ว +1

    daca esti disciplinat si achiti la timp suma totala de rambursat lunara sunt IDEALE, cu cat mai multe rate fara dobanda cu atat mai bine.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Cu cât ai mai multe, cu atât îți asumi un risc mai mare. Depinde de la persoană la persoană cât risc vrea să-și asume. 🙂

  • @the.blue.raven7777
    @the.blue.raven7777 ปีที่แล้ว +3

    Pe scurt : pt ca nu ai nevoie.

  • @deneanuovidiu23
    @deneanuovidiu23 ปีที่แล้ว

    Omul inteligent va folosi ratele fara dobanda. Poti cumpara de la un magazin in 36 de rate(fara a fi afectat de inflatie) Banii economisiti pot fi investiti la bursa sau in depozite!

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Sau folosește motivația ca să pună bani deoparte cât mai repede ca să-și cumpere bunul cu banii jos. Poate folosi depozite bancare ca să obțină și o dobândă la bani economisiți.
      Iar după ce cumpără bunul, folosește banii pe care până atunci i-a economisit ca să investească pe termen lung. În felul ăsta, tot obțină bunul, da nu are nici o datorie față de nimeni. 😉

  • @lidiatanasescu4807
    @lidiatanasescu4807 ปีที่แล้ว +1

    Comerciantul isi primeate suma integrala in momentul platii! Banca este cea care plateste pt tine.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว +1

      Într-adevăr, ai dreptate. Când am scris scenariul m-am gândit exclusiv la finanțări făcute direct de magazin. Care nu implică un card bancar. Dar mi-a scăpat faptul că poți folosi ratele de la cardul de credit.
      Îmi asum această greșeală. Întrucât nu le folosesc, mi-a scăpat acest caz.

    • @lidiatanasescu4807
      @lidiatanasescu4807 ปีที่แล้ว

      @@ovidiutarcu da, te cred. Eu folosesc de cativa ani si pana acum a mers dac este o spirala din care iesi greu

  • @LS-yy2nk
    @LS-yy2nk 7 หลายเดือนก่อน

    Induci lumea in eroare te apuci sa faci videoclipuri fara a avea dovezi in ceea ce spui si aberezi foarte mult.Eu folosesc de peste 10 ani astfel de rate fara dobanda iar ceea ce spui tu ca magazinele au preturile mai scumpe te inseli sau hai sa zic ca ai si tu dreptate ca unele magazine "nu toate" si chiar si asa tot este o afacere buna daca nu ai bani sa cumperi cu suma integrala.Am cumparat produse in rate cu dobanda 0 produse mult mai ieftine decat ce gasisem in alte magazine care nu aveau rate cu 0 dobanda,deci ? cum facem ca nu ai dreptate.Adica eu daca cumpar un produs si nu il iau in rate dau mai scump pe el fiindca magazinul ofera rate cu dobanda 0 ? 😅.Nu e nici o smecherie,inselatorie cum crede mintea ta,scopul acestor rate este acela de a se vinde produsele in numar mai mare decat daca ai cumpara cu cash.Daca iti platesti ratele la timp nu o sa ai nici o problema cu penalizarile,ca fiecare banca are penalizarile lor cu un procentaj mai mic sau mai mare aia e te documentezi inainte ce si cum au fiecare in caz ca nu platesti o luna de plata.

  • @delyrium_
    @delyrium_ 29 วันที่ผ่านมา

    Greșești flagrant. Nu ești suficient de bine informat. Eu folosesc sistemul asta de nici nu mai știu cat ani și nu am avut nici cea mai mica problema. Atata timp cat rambursezi sau rulezi acea suma pe cardul de cumpărături nu se întâmplă absolut nimic. Daca întârzi sau nu plătești mai multe luni sa zicem,atunci clar nu are cum sa fie o soluție buna pt tine, cum nici alte sisteme de rate nu vor fi ok daca esti indisciplinat financiar. Deci nu știu de unde te-ai informat, dar de moment ce nu folosești sistemul si nu ai avut tangenta pe termen lung cu acest sistem, consider ca nu poti vorbi ca si in cunoștință de cauză. Ceea ce expui tu aici e pur teoretic.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  17 วันที่ผ่านมา

      Așa este. Nu am folosit deloc sistemul. Din fericire am putut să-mi cumpăr tot ce am vrut cu banii jos. Așa mă simt eu mai liniștit. 🙂

  • @zamolxe12003
    @zamolxe12003 ปีที่แล้ว +1

    Ai dreptate, într-un fel. ADEVĂR doar al tău. Dar bine că e fals. ADEVĂRUL tău e fals. La naiba. Dar eu folosesc rate fără dobândă de peste 10 ani. Este...RAI. Rai = Heaven. Nu știu cum să-ți explic. Este de la ...Isus. De la Dumnezeu. Rate fără dobândă ”este” de la Dumnezeu. Hai..lasă...nu înțelegi multe, nu-i așa? Nu știu ce să-ți mai spun ce să-ți mai spun. Iar asta cu sancțiuni masive...haide mă...te credeam mai inteligent :)

    • @cristianacriss7082
      @cristianacriss7082 ปีที่แล้ว +4

      Nici eu nu sunt de acord cu Ovidiu aici.
      Dacă ești disciplinat, ratele fără dobândă sunt super.
      Dar, no offence, te-ai exprimat ca un bolovan 😅

    • @zamolxe12003
      @zamolxe12003 ปีที่แล้ว

      @@cristianacriss7082 Na...nu toti suntem....fancy and societate :)

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  ปีที่แล้ว

      Poate este FALS pentru tine. Însă, dacă pentru mine funcționează, asta este cel mai important. Pentru că totul depinde de propria persoană și propriile valori. De asta se cheamă finanțe personale.

    • @ameliageorgescu1171
      @ameliageorgescu1171 10 หลายเดือนก่อน

      Si eu folosesc ratele fara dobanda de obicei la lucruri mai scumpe pe care mi le-as permite sa le platesc in luna respectiva dar ar trebui sa strang cureaua la alte cheltuieli si at prefer sa fac plati esalonate. De cel putin 12 ani procedez asa si nu am ratat nicio plata 🤷🏼‍♀️