Depistarea problemelor în instalațiile de încălzire,cu ajutorul camerei cu termoviziune.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ก.ย. 2024
  • În acest video vă prezint folosirea camerei de termoviziune Bosch GTC 600 C la depistarea problemelor în instalațiile de încălzire. Putem avea rapid o imagine în care se vede bine starea elementelor din instalație, circulația agentului termic. Clientul poate avea informații corecte, nu doar presupuneri din partea noastră.

ความคิดเห็น • 11

  • @nukeyly4901
    @nukeyly4901 9 หลายเดือนก่อน

    Dupa ce le-a schimbat, pe camera IR apareau ca se incalzesc uniform ?_un link de continare la rezolvarea situatiei ar fi de ajutor. ex: =urVq8bHf8z8

    • @fuloplehel
      @fuloplehel  9 หลายเดือนก่อน

      Caloriferele au fost înlocuite peste câteva luni, și nu am mai verificat cu camera termică, dar se încălzesc uniform, prima dată se încălzește partea superioară și după cel mult zece minute se uniformizează.

  • @danielmihai5
    @danielmihai5 2 ปีที่แล้ว +1

    Problema este foarte clară: Caloriferele sunt conectate greșit, adică invers.
    După cum se vede în imaginea termografică, apa caldă intră pe jos (64 de grade) după care odată ajunsă în interiorul radiatorului urcă imediat pe elemenții cei mai apropiați (ajutată de fenomenul de termosifonare - apa caldă are densitate mai mică, adică e mai ușoară, deci urcă croindu-și loc și înlăturând apa rece cu o densitate mai mare). Odată ajunsă în partea de sus, fiind caldă, ea va înainta spre celălalt robinet doar pe sus, de aceea restul caloriferului rămâne rece. De altfel ar fi și ilogic să montezi robinetul cu cap termostatat la sfârșitul radiatorului și nu la intrare.
    Dacă intrarea apei calde ar fi pe sus, cum ar fi normal, apa caldă va începe să se răcească datorită schimbului de căldură care se face prin pereții exteriori ai radiatorului, iar pe măsură ce se răcește devine „mai grea” și coboară în mod natural către robinetul de jos (termosifonare inversă) ajutând astfel și în sensul de curgere generat de pompa de circulație. Pe de altă parte odată ajunsă în toată partea de sus a radiatorului, apa va coborî în mod uniform pe toată lungimea, adică pe toate elementele distribuitorului.
    Deci, nu trebuie schimbat niciun calorifer, ci văzut unde s-au inversat cele două țevi, turul și retururul. Asta în cazul în care nu cumva s-a montat intenționat așa, din motive pe care doar instalatorul le poate ști. Am văzut aceeași greșeală și al un youtuber renumit pentru casa lui pasivă, dar la primul sediu al firmei, nu la casa personală.
    Era bine și dacă ar fi conectat ambii robineți jos, ca la radiatoarele port-prosop, decât soluția asta nefericită.

    • @fuloplehel
      @fuloplehel  2 ปีที่แล้ว

      Nu vă contrazic, dar am făcut verificări și apa caldă vine din partea de sus prin robinet. În plus toate caloriferele arătau așa pe camera de termoviziune, dar numai timp de zece minute. În schimb astea două nu se încălzesc în partea de jos nici după săptămâni. Nu a apărut nici măcar o mică pată de căldură în zona de jos de la începutul iernii. Cât de prost să circule apa? Țin să precizez că apa circulă non stop în instalație, centrala termica nu se oprește niciodată.

    • @danielmihai5
      @danielmihai5 2 ปีที่แล้ว

      @@fuloplehel La primul calorifer nu este concludent din cauza filmării făcute sumar, dar la al doilea se vede clar, și acum vorbesc doar de partea de sus, cum în partea din stânga, unde e robinetul de intrare, sunt 59 de grade Celsius (minutul 2:21, cu un maxim de 67,6 la minutul 2:22) în timp ce în partea din dreapta, adică spre ieșire, se înregistrează 68,5 grade Celsius (minutul 2:19).
      Întrebarea logică, și retorică, este simplă: Pe ce parte intră apa caldă în acel calorifer? stânga sau dreapta?
      Apa care vine prin robinet poate să fie doar din cauza presiunii din instalație și nu generată de sensul de rotație al pompei.

    • @fuloplehel
      @fuloplehel  2 ปีที่แล้ว

      @@danielmihai5 Eu am verificat în tavanul casetat conductele care vin la aceste calorifere. Cu siguranță pot spune că la primul calorifer apa caldă intră pe sus la robinet. La al doilea nu prea am acces. Eu am mai văzut calorifere conectate invers sau chiar pe aceeași parte, dar după câteva ore tot se încălzea pe toată suprafața. Acestea două le urmăresc mai atent de o săptămână cel puțin. Imaginea termică este exact la fel, căldura nu se răspândește nici măcar un centimetru. Deci eu cred totuși că este blocată circulația apei. Forma aceea din imagine este prea definită, nu se schimbă nici măcar un pic. Dar aștept să văd ce spune clientul, caloriferele astea au peste 10 ani. Sigur s-a depus ceva acolo.

    • @danielmihai5
      @danielmihai5 2 ปีที่แล้ว

      @@fuloplehel Nu insist pentru că e posibil să ai dreptate. Ca să îți dai seama dacă sunt legate corect, cel mai sigur e ca centrala să facă o pauză până se răcesc radiatoarele, apoi să o pornești și să filmezi cu camera în ce parte se încălzesc prima dată.
      Există și varianta ca depunerile din distribuitorul de jos al radiatorului să fie atât de mari încât să obtureze complet unele elementele, cele care rămân albastre în filmare.

    • @fuloplehel
      @fuloplehel  2 ปีที่แล้ว +2

      @@danielmihai5 Nu este nici o problemă, de asta suntem aici să discutăm, oricine poate avea o idee bună. Centrala termică nu pot să o opresc, ea deservește centrale de tratare a aerului de pe acoperiș, afară sunt grade minus. Dar am găsit în tavanul fals, robineți pe tur și retur,pe care le-am închis am așteptat până s-au răcit radiatoarele. Cu aceasta ocazie am identificat cu camera termografică, conductele de tur și retur. Am deschis robinetul, și am urmărit zona care se încălzește. Radiatoarele sunt legate bine, se încălzește chiar lângă robinetul cu termostat, dar după o oră de așteptare rezultatul este la fel ca și în acest video. Am suprapus imaginile cu cele anterioare, sunt identice. Deci cred că există depuneri care s-au acumulat, plecând din coltul de jos unde nu există nici un racord. Aici apa circulă mai lent. Nu știu dacă ar fi corect să conectez ambele ieșiri din partea de jos a radiatorului la conducta de retur. Nu am văzut așa ceva, dar m-am gândit și la varianta asta.

  • @pavel7333
    @pavel7333 2 ปีที่แล้ว

    Salut bun filmuleț.
    Stau și mă gîndesc înfundat de la ce????că normal acolo este un circuit închis nu are de unde să între impurități să se înfunde .ore nu este altă cauză??
    Eu de exemplu ma-m lovit de o situație similară cînd turul era pe o parte și returul pe alta și se încăzea exact ca în acest clip am schimbat punând și returul pe partea cu turul după care a funcționat în parametrii normali.
    Acuma eu cred că depinde și aici de producător cum a creat acel calorifer în mod normal ar trebui să aibă și el un fișă tehnică.
    Și eu îți doresc numai bine sănătate Dumnezeu să fie cu tine și în acest an

    • @fuloplehel
      @fuloplehel  2 ปีที่แล้ว +1

      Bună, să le luăm pe rând. Deci instalația este un circuit închis, are filtre, care sunt verificate periodic, dar instalația este din țevi de oțel în mare parte, și cupru. Acestea ruginesc, nu toate impuritățile ajung la filtre. În toată clădirea caloriferele sunt legate în acest fel, pe diagonală dar numai astea au probleme, în plus au peste 10 ani, de funcționare. În ceea ce privește conectarea lor, de obicei se face pe diagonală in majoritatea cazurilor,din ce am văzut eu. Unele dintre calorifere sunt mai noi, și se încălzesc uniform, pe toată suprafața. La un moment dat am propus montarea unei pompe de recirculare, secundare în instalație, pentru a îmbunătăți circulația agentului termic, și rezultatele au fost foarte bune,. Dacă viteza de circulație este mică, impuritățile se depun mai ușor în calorifere. Aici vorbim de o instalație mare, care cuprinde și centrale de ventilație, încălzire în pardoseală.

    • @pavel7333
      @pavel7333 2 ปีที่แล้ว

      @@fuloplehel ok am înțeles.
      Aștept filmulețe noi cu rezolvarea problemei să ai o zi binecuvântată de Dumnezeu