Risukeitin avotunturissa. Vaellus Lapissa pelkän risukeittimen kanssa.
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 1 ธ.ค. 2024
- Retkeilijä kirja:
www.adlibris.c...
www.suomalaine...
Tällä kertaa testasin risukeitintä avotunturissa. Minua on kiehtonut ajatus, että pääsisi eroon kaikesta turhasta tavarasta Lapin vaelluksella. Pelkkää risukeitintä käyttämällä pääsisi eroon erillaisten polttoaineiden käytöstä kuten kaasupullojen yms. En oikein netistä löytänyt tietoa miten hyvin risukeitin soveltuu maastoon jossa ei ole kunnolla puita joten päätin kokeilla itse. Tässä tarina siitä kokeilusta. Tämä pätkä on kuvattu Norjassa Finnmarkissa. Koko video on myös yotubessa. se on nimeltään taimenen ja raudun kalastamists Lapissa.
Risukeitin videolla on
Bushcraft essentials bushbox ultralight
Näppäränä miehenä väsäät tuulisuojan isosta alumiinifoliovuoasta reunoja leikkaillen, taitellen 25cmx35cm kokoisen tuulisuojan, joka painaa 20g. Itselläni on käytössä vastaava tuulisuoja. Vesiastia, joka sinulla on käytössäsi painaa tolkuttomasti, itselläni on 0,5l PET muovipullo, joka painaa 23g. Risuilla tulenteko on aina haasteellista tunturissa joko niitä ei ole tai ne ovat märkiä tai ne ovat lahoja, ainakin tunturikoivulle käy laho aika nopsaan. Nuotion teko avomaalle on ainainen riesa, retkeilijästä ei saa jäädä muuta jälkeensä kuin hieman viipyvä haju, jäljellejäävät kivikehät ja nuotiopaikat eivät kuulu jokamiehen oikeuksiin, jokaisella retkeilijällä on myös velvollisuudet, risujen käyttö on OK, mutta monikaan ei tiedä mikä on risu, se on pienempi kuin oksa, risuun ei tarvitse käyttää sahaa eikä kirvestä, risusta suuremmat ovat AINA maan-ja metsänomistajan omaisuutta, jotka vaatii omistajan luvan. 👍Kiitos videosta.
on ihan ok käyttää tuulen suojana folio ja folio ei paljoa paina. Vesi lämpenee baljon nopeammin folion kanssa. Hyvä idea oli ottaa mukaan sytytyspaljoja ja varalle pienen kaasusysteemi (Y)
Kelly kettle savupiippumalli on alunperin puuttomaan nummimaisemaan tehty. Työntää varpua sisään huonossakin säässä. Kun löytyy karahkaa niin vie mukaansa. Sytykkeitä kuivaa edellisessä paikassa alumiinifoliossa.
Moi, toi on ihan mielenkiintoinen vekotin. En ole itse aikaisemmin törmännyt. Vähän painava mutta edullinen.
Samaa pohdintaa ja kokeilua. Viiden päivän vaelluksella karussa maastossa oli kaasu varulta mukana, mutta risuilla tehtiin suurin osa veden lämmityksistä. Risukeittimen jätin kotiin, mutta valmiille tulipaikoille laitettiin 2-3 pikkukiveä niin, että sai kattilan pysymään ylhäällä. Sitten paljon risuja ja veden lämmitykseen. Kivaa puuhastelua ja elävä tuli antamassa tunnelmaa.
Moi, itsekin käytän risukeitintä sen takia, että siitä ei jää jälkeä luontoon. Periaatteessahan se on muuten ihan turha keksintö. Pikku tulipesän kikkailu luonnossa on helppoa jos haluaa.
Kaasua pidän aina varmuudeksi mukana pikkupullon ja mulla on 25g painava keitin niin sen kantaminen ei ahdista liikaa. Kaikki mahtuu pieneen 0,9l titaanikattilaan jos haluaa. Tosi kompakti retkikeittiö.
Meillä oli savotan suurempi risukeitin matkassa kalkkoaivissa, lähinnä kalojen paistamista varten. Loistava tulipesä saatiin jopa kolmen kalan savustus onnistumaan. Monet kahvit ja teet tehtiin myös. Kaasua oli mukana maltillisesti eli jos ei puulla olisi onnistunut niin nälkä olisi tullut. Lähdössä kävin keräämässä kämpän puuliiteristä tuohta ja pilkettä, kalkkoaivi on kyllä jo niin rehevää maastoa ettei polttoaine lopu.
Moi. Kiiti kommentista. Savottaa olen itsekin tässä aina välilä harkinnut. Toi iso painaa jo melkein 500g. Se ahdistaa yksin kulkijaa. :) Mun nykyinen kaasuviritelmä painaa 225g kaasuineen ja sillä elää 3-4 päivää. Kalat ei sillä toki paistu ja ruuan tekemisessä joutuu olemaan tarkkana, kun.on niin huteta keitin.
Nämä suomen vaellusmaastot sopii hyvin risukeitin hommiin, ehkä käsivarren kivikoita lukuunottamatta. Etenkin Inarin ja Vätsärin suunta on nuotion polttajan juhla-aluetta. Kaldoaivissakin on vain pieni nurkka jossa huonommin puuta tarjolla.
Minkälainen on kalkkoaivi vaeltavan kalastajan näkökulmasta? Oliko hyvä reissu? Tuosta alueesta löytää harvemmin infoa mistään. Itse pyörin useiten puurajan yläpuolella. Siellä kaasu on tylsän helppo ratkaisu.
@@Tunturikalastaja ekaa kertaa näin alhaalla käsivarressa, vaihtelevaa maastoa kunnon pusikkoa ja avotunturia , paljon jokia ja riittävästi järviä. Kalasto monipuolinen haukea, ahventa, harjausta ja alamittasta taimenta niin ja siikakin saatiin. Risukeitin otettiin vartavasten hauen valmistusta varten viime reissussa kaasut kävi vähiin kun skaddajärvestä sain hauen. Reissu oli hyvä, nyt on seuraavaan retkeen askelmerkit valmiina ja "tietämys" tarvittavista varusteista. Suuret kiitokset videoistasi , oikeastaa on sinun ansiota että otin perho välineet mukaan tällekin matkalle, olin jo päättänyt jätetään ne kotiin mutta kun katselin poroenon teurastajan niin ei voinnut kun pakata välineet matkaan.
@@kalle-veikkalahtinen7001 Hyvä juttu. Pitää itsekin miettiä jos joskus tuonne suunnalle menisi. Vaihtelu virkistää ja on tosiaan semmoista seutua.josta en tiedä mitään.
Perhovehkeet kannattaa ottaa aina mukaan. Koskaan ei voi tietää mitä yllättksiä tulee vastaan. :)
Mun tarkotus tuolle risukeittimelle on lähinnä se, että jos sattuu kaasu loppumaan matkalla ja pitää saada ruoka lämpimäksi. Turhan vaivalloista omaan makuun myös tuon kanssa pelaaminen. Lisäksi kaikki astiat on sen jälkeen noessa ja tervassa. Samanlainen vehes on siis kun tuo sinun ja just painon takia hankittu. Hyviä videoita kyllä! 👍
Kiitti! Samalla logiikalla itsekin liikkeellä. Etenkin, kun yksin liikkuu niin yrittää päästä mahdollisimman helpolla nokien yms. kanssa.
Tuossa sun kodassa olisi saanut laitella safkat tuulelta suojassa risukeittimellä. Ihan mielenkiintoinen oli tämä video. Itsellä tietysti tuli sellainen olo, että olihan tuossa vaikka kuinka paljon poltettavaa. Videosta kun ei näe, että kuinka kuivaa tai lahonnutta puu on. Ilmeisesti tuo puu on tunturipajua. Risukeittimen isoin ongelma on tuuli. palopesässä ei ole juuri ollenkaan hiillosta joten kaikki lämpö menee juuri sinne mihin liekitkin.
Moi, kiitos kommentista. Erittäin hyviä havaintoja. Se mikä videolta ei näy on, että tuo teltta ei ole sama mikä on muilla videoillani. Tämä kotateltta on vain 135cm harjakorkeudeltaan. Se on liian pieni tulella leikkimiseen. Kipinä riski on liian iso ja savu ei ehdi poistua tuuletusaaukoista. Teltan suuaukossa ehkä uskaltaa tulet tehdä, kunhan teltta on vain tuuleen nähden oikeinpäin.
Risut on hyviä siloin, kun ne napsahtaa pekalojen välissä poikki. Nämä puut vain taipuivat tai olivat liian lahoja sisältä. Kyllä nekin palaa mutta lähinnä hiipuvat pois antamatta juurikaan lämpöä. Isommassa tulipesässä olisi ehkä onnistunut paremmin. Tuo pikku risukeitin vain hyytyi jos niitä sinne laitteli.
Näissä jutuissahan on myös kyse siitä miten sissi tykkää olla. Oma raja menee siinä, että jos veden keittämiseen menee yli 30min puiden etsimisineen niin sitten se alkaa olemaan liian vaivalloista.
Kaikki paikat ei toki ole noin vaikeita ja tuoltakin olisi löytynyt kunnon puuta jos olisi viitsinyt pari kilometriä kävellä jonkun isomman järven rantaan.
Työn iloa leikkuuhommiin! Meinasin laittaa sähköpostia että missä olit ja mitä tuli ja tuleeko kalastusmatskua tuubiin. Tärkeimpään tulikin jo vastaus videossa. Hyvä pätkä oli tämäkin, taattua Jäppis-laatua.
Kiitti. Kävin sor-varangin alueella itä-Norjassa ja eka pläjäys tulee olemaan taimenen ja ruudun kalastamista. Vaellusjuttuja vähemmän.
Toinen on Iesjärven alueella ja jutussa mukana myös vaellushommia. Taimenta ja etenkin harjusta tuli mukavasti tällä reissulla.
Pitkästä aikaa puhdasta tunturi kalastamista.
@@Tunturikalastaja Loistavaa, jään odottelemaan.
Hyviä pointteja, kuitenkin risukeittinretket on suunniteltavissa. 👍
Kiitos videosta. Risukeittimen käytöstä yleinen kysymys: Miten sen nokeentumisen kanssa tulee toimeen? :D Ettei olisi jatkuvasti sormet, rinkka yms. noessa... Ja onko jotain pesuainetta, jolla noki parhaiten lähtisi irti sitten kotioloissa. Kiitos.
Moi, tuohon ei taida olla olemassa mitään patentoitua kikkaa. Kaiken tulen kanssa tulee nokea joka sotkee. Se on ärsyttävää mutta ei voi mitään. Pieni risukeitin mahtuu muovipussissa kattilan sisään. Kattilakin pitää olla kunnon muoveissa jotta ei sotke rinkkaa. Olen pessyt noita joskus fairyllä mutta ei niistä enää täysin puhtaita saa.
@@Tunturikalastaja Ok, kiitoksia pikaisesta vastauksesta:)
Tiedän että et ole spriikeittimien ystävä, ainakin niin mainitsit jollain videolla. Joissain isommissa retkikeitin malleissa tulee mukana "lautanen" johonka sprii kaadetaan ja poltetaan siinä. Kovinkaan tuuli ystävällinen se ei ole. Itellä on just semmonen kiinan tuote, sen lautasen jättää matkasta pois niin siihen mahtuu ihan spriikeitin sisään ja risukeitin toimii tuulensuojana. Ajattelin ihan vihjeenä mainita niille jotka mielummin spriitä käyttää kuin kaasua.
Kiitos, laadukasta videota ja asiaa! Valokuvausta harrastavana kiinnostaisi, että miten käytät ja kannat kuvausvälineitä tunturissa? Itselläni kameran runko ja kaks objektiivia kantautuvat vanhassa Suomen armeijan kaasunaamarilaukussa, joka on kiinnitettynä eteen rinkan viilekkeisiin. Melkoisen lisäpainon ne tuovat kantamuksiin, mutta palkihtee ainakin jälkeenpäin.
Moi, kiitti. Mulla on Ortliebin vedenpitävö protect kameralaukku johon mahtuu kamera linsseineen ja mikrofonit. Se tulee kanssa tuossa kaulalla ja siihen om helppo pääsy ilman, että rinkkaa täytyy ottaa selästä.
Mä harrastan kalastuksen videokuvausta niin en tarvitse välttämättä tele linssiä. Tosin joskus harmitta, kun ei saa kuvaa noista hienoista petolinnuista mitä aina silloin tällöin näkee. Tohon Ortliebin malliin ei mahdu kuin yksi perus zoomi. Videoinnin tskia joudun kantamaan myös jalustaa. Ne on ärsyttävän painavia. :)
Voihan tuolla keittimellä kestää veden kiehuminen. Kokeile niitä kaksikerroksisia, joissa puukaasu palaa sinisellä liekillä keittimen yläosan rei'istä. Kuumemmalla liekillä homma hoituu paremmin, eikä keitin ole yhtään sen isompi.
Moi, ne on varmasti nopeampia kuin tämä mutta kyitenkin aika paljon painavampia.
@@Tunturikalastaja No jaa, mallista riippuen 250 - 300g. Paljonko tuo sinun keitin painaa?
@@hopalong1124 Se painaa n.70 grammaa. Jos keitin alkaa olemaan 500g tuntumassa niin.kaasun käyttö on itselleni mielekkäämpää. Tulessa on toki oma hohtonsa jota ei voi korvata millään.
Hyvä testinaihe. Oon joskus samaa miettinyt, mut jättänyt risukeittimen ainakin vielä matkasta. Kauanko suunnilleen meni puolen litran keittämisessä noissa olosuhteissa?
Moi, aika kauan. Ei tullut kellotettua mutta Arviolta 10-20min. Riippuen tuulesta ja puun laadusta. Johtuu varmaan osittain pienestä risukeittimestä. Siihen ei saanut noila puilla oikein kunnon hiillosta ja välillä tuli sammui jos ei ollut kokoajan hereillä. Retkeilijän taidollakin voi olla merkitystä. Isompi pesäinen keitin on varmasti helpompi ja nopeampi.
Tein jo toisenkin reissun risukeittimellä jossa rajasin käytön metsäosuudelle ja avotunturi osuuden tein kaasulla. Se tapa sopi paremmin omalle luonteelle. 100g kaasupullo + 25g poltin niin pysyi keittiön paino kurissa. Sinänsä toi risukeittimen polttelu on kivaa puuhaa eikä tunturissa ole kiire mihinkään.
@@Tunturikalastaja Saman tapaiset on omat kokemukset pienestä risukeittimestä. Vaikka Suomen tunturialueilta yleensä löytyy helpommin poltettavaa, niin sadejaksoja varten backup on tarpeellinen, sitä varten mukana on purkki ravintoloiden käyttämää polttopastapurkkia (esim Bartcher), joka istuu keittimeen. Sen verran työlästä pienen risukeittimen käyttö on, että useimmiten jää pois rinkasta.
@@pulliharri Moi, kiitti vinkistä. Pitää tsekata toi tuote.
Miksi raahasit Crocsit tunturiin?
Moi, en raahannut. Ne on todella kevyet ja mukavat leiri kengät. Ei kastu koskaan ja ei tartte koko aikaa vaelluskengissä olla.
@@Tunturikalastaja Ok no ehkä kaiken ei tarvitse olla ihan survival-tyyppistä vaan mukavuuteen voi panostaa, sitä paitsi kastumattomuus oli oiva perustelu. Voi se olla hyvä juttu että saa ajoissa vaelluskenkänsä tuulettumaan eikä käytä niitä iltaan asti kun on muuta jalkaan pantavaa.
Itse raahaan altto-nokkahuilua joka paikkaan vaikka ei silläkään ole elossapysymis-merkitystä. Tuleepahan intiaanitunnelmaa!
@@Heikki_Finland Musa vehkeiden raahaus ei ole koskaan turhaa. Yritin joskus opetella huuliharpun soittamista jos sellaisen saisi mukaan reissulle. Pikku kitaroista yms. aina haaveillut mutta pakkausvaiheessa iskee realiteetit vastaan.
Hyvii on nää sun erätarinat
Kiitos!