Kiek omhoog met Frans - Laurierblaadjes - Godweersingel Design interieur studio ‘Loft76
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 28 ต.ค. 2024
- Het indrukwekkende pand Strens - Loft76
De familie Strens is van oorsprong een Belgische patriciërsfamilie uit de omgeving van Brussel. Veel nazaten bekleedden aanzienlijke functies zoals rentmeester, rechter, advocaat of waren actief in de politiek. Eugène Strens (1861-1919), een telg van de 6e generatie, was een gerespecteerd notaris te Roermond, president van de voogdijraad en ridder in de orde van Oranje-Nassau.
In 1898 gaf Eugène Strens de opdracht voor de bouw van een royaal herenhuis aan de jonge architect Frans Dupont, die toen pas 18 jaar oud was. Hoewel Dupont zich pas in 1906 in Roermond vestigde, zijn er al meerdere ontwerpen van hem bekend vóór die tijd. Het pand Strens aan de Godsweerdersingel behoort waarschijnlijk tot zijn eerste werken.
Na het overlijden van Strens in 1919 vertrok zijn vrouw Johanna naar Arnhem, en het pand werd te koop aangeboden. In de vroege jaren 20 kocht de Limburgse Tramweg Maatschappij (LTM) het pand, dat tot na de oorlog hun hoofdkantoor was. Begin jaren 50 kreeg het herenhuis de functie van hotel Atlanta.
In 1958 kwam het pand in handen van Arend Nollen, die er zijn meubelzaak begon. Onder Nollen sr. en junior vonden diverse verbouwingen plaats. De eerste ingreep was de bouw van een nieuw volume rechts van de ingang, bestemd als woning voor de familie Nollen. Op de begane grond bevinden zich een woonkamer en keuken, gescheiden door een dwarsgang, met meerdere slaapkamers op de eerste verdieping. De tweede verdieping van het nieuwe volume diende als toonzaal. In 1974 vond de laatste grote aanpassing plaats: het vloerniveau van de westelijke kamers van het hoofdvolume werd verlaagd om etalagevensters te realiseren.
In de laatste 13 jaar heeft het pand de functie van design- en interieurstudio met showroom onder de naam ‘Loft76’. Het indrukwekkende interieur verrijkt de mooiste designmerken zoals Frits Hansen, Vitra en Artifort. De huidige eigenaren koesteren de geschiedenis van het pand en het werk van Frans Dupont, en hopen nog vele jaren in deze ‘Parel van Roermond’ te vertoeven