Yazılım Mühendisliği Problemlerinde Zorluğun Tanımı

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 27

  • @muratdndr
    @muratdndr 5 ปีที่แล้ว +3

    Hocam süpersin. “Hatta donanımın altındaki fiziği anlamak” dediğinizde zihnimdeki sınırlamaların beni zorladığını farkederken; ufkunuzun ve probleme bakış açınızın genişliği şokunu yaşadım.

  • @mursitkc5328
    @mursitkc5328 5 ปีที่แล้ว +1

    Sektör dışından yazilimciliga hazırlanan biri olarak bu vizyonu daha önce kimsede görmedim. Tebrik ediyorum. Bütün anlattıklarınızı güzel bir türkçe ile dinlemiş olmaktan acayip mutluyum. Kanalı yeni keşfettim. Keşke videoların devamı gelseymis. Altın elbiseli adam dan sonra bırakamadığım tek kanal. Her dakikası bana birşeyler katıyor. Emekleriniz ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum.

  • @matematikpsikologu1753
    @matematikpsikologu1753 7 ปีที่แล้ว +4

    Bilgem hocam birinin sizi izlemesi için bilgisayar bilimleri ile ilgili olmasına gerek yok herkezin ufkunu açacak bir video olmuş. Kendi alanı ile ilgili en temelden en yükseğe neler öğrenmeli bunun felsefesi çok güzel anlatmışsınız. Burası yalın kod kalitenin adresi:)

  • @umituzun6837
    @umituzun6837 5 ปีที่แล้ว +2

    Bu kadar derinlikte düşünüp, fizikten matematiğe, donanımdan yazılama kadar aslında hepimizin bildiği fakat hiçbir zaman üzerine bu derinlikte düşünmediği gerçekleri bu kadar yalın ve anlaşılır anlattığınız için teşekkür ederim 🙏 Ağzınıza, yüreğinize sağlık hocam 😉

  • @ilkerua
    @ilkerua 7 ปีที่แล้ว +15

    seste bazı yerlerde cızırtı var hocam, onun dışında kusursuz :) Ağzınıza sağlık.Lütfen devam.

  • @dogancan
    @dogancan 7 ปีที่แล้ว +3

    Belgesel izledim sanki. Bu ayarda devam et hocam, süpersin.

  •  7 ปีที่แล้ว +1

    Ufkum açıldı, şahane bir bakış açısı. Mükemmel...

  • @ertugrulcetin9136
    @ertugrulcetin9136 7 ปีที่แล้ว

    Agziniza saglik cok aydinlatici ve guzel bir cekim olmus.Umarim bu tur videolarin ardi arkasi kesilmez insan cok sey ogreniyor sizden.

  • @MehmetKoseDev
    @MehmetKoseDev 7 ปีที่แล้ว +8

    matematik, fizikten api ve data mining'e çizdiğiniz piramiti hayal ederken baya küçüldüğümü hissettim :) eminim yapacağınız oyun oldukça performanslı çalışacaktır

  •  7 ปีที่แล้ว +2

    10:26 - 11:30 arasında gözümüzde canlandıran evreni nefesimi tutarak dinledim :)

  • @ercanteke7597
    @ercanteke7597 7 ปีที่แล้ว

    Özet yazmak istiyorum. MÜTHİŞ bir anlatım . Ben şahsen çok beğendim.

  • @MrCarburettor
    @MrCarburettor 3 ปีที่แล้ว

    Hocam üzülerek söylüyorum bu konuda aynı fikirde olamadım.
    Çok kolay donanım problemleri var, çok zor yazılım problemleri var. Ama benzer problem, senin analojinle aynı alanı tarayan iki dörtgen, bir donanım bir yazılım çözümü varsa, donanım çözümü genelde daha zordur.
    Sebebi de benim açımdan gayet teknik, debug edilme zorluğu, yazılımda GDB lldb veya Microsoft'un nesi varsa olmasa bile bir printf le kompleks debug yapılabilir.
    Ama donanım da, kompleksitesine göre jtag ler, log lar signal analyzer bile olsa hala o donanım hakkinda çok detaylı bilgiye ihtiyaç vardır. Çoğu zaman karanlıkta el yordamıyla çalışılması gerektiren durumlar içerir.
    Kendi tecrubemden bir kere yeni bir donanım üzerinde kodu debug etmek için donanım üzerindeki LED yi açıp kapatmak zorunda kaldım, satır satir if if LED gpio açık kapama kodunu ilerlete ilerlete printf çalıştırmaya çalıştım.
    En bilindik CPU nun bile onu üreten kendi şirketinde ilk defa çalıştırmak için onlarca adam geceli gündüzlü kamp yapmak zorundadır.
    Debug ötesinde donanım da herşey doğru çalışacak diye bir durum da söz konusu değil, yazılımın aksine, bir donanımin bir tanesi bozuk çıkarsa mühendis aylarını ziyan edebilir.
    Donanım problemleri mayın tarlasında yürümek gibidir. Bir kere mayın tarlasını 10 dk da gecebilirsin ama bir sonraki seferin garantisi yok.
    Benzer bir şekilde multithread programminde de debug etme zorluğunda dolayı genelde daha zorlu bir alandir. Printf ler bile her zaman yardımcı olamaya bilir.
    Bir de her yazdığı kodu bir tuşla Compile test eden bir yazilimciyla, her yazdığı satır için Compile sonra flash sonra bir kapat aç yapan gömülü yazılımcı arasında fark var, iyi kotu farkı değil bu, ama birisi ömür törpüsu.
    Şimdi ikincisi birincisiyle dalga geçmeye kalkarsa bırak geçsin, yazık, en azından o keyfine karışma :)

  • @Antianalgesic
    @Antianalgesic 7 ปีที่แล้ว +9

    Ufkum genişledi hatta 2-3 katına çıktı. Aynı oksijeni tükettiğim için kendimden utandım. O nasıl bir bilgi birikimi nasıl bir kültür altyapısı. Nasıl sade ve akıcı anlatım tarzı. Tarif edebilecek kelime bulamadım ama gerçekten bu aktarımlarınız için minnettarım. Çok teşekkürler.

  • @PoyrazAlkan
    @PoyrazAlkan 7 ปีที่แล้ว +2

    Problem uzayındaki hakimiyeti arttırmak için sürekli çok yönde saldırmak, okumak deneyimlemek gerekiyor. fakat bize sistemin dayattığı bir düzen ve bizden beklenen işler var bunlar semantik olarak hep aynı düzeyde ve futures olarak genişlemekte, ben 2 boyutlu bir eksen olarak görmekten çok ters çevrilmiş bir piramit gibi görüyorum problem uzayını. çünkü bir alt sistem birden fazla üst sistemin kaynağını ve yapısını oluşturuyor. Yani bir web compodenti işlenirken öncelikle tarayıcı yönergelerine ardından tarayıcının işletim sistemine gönderdiği bir işleme, ardından işletim sisteminin donanıma gönderdiği bir ara koda,(assambyl) ardından makine diline ve elektriğe dönüşüyor.Doğal olarak semantik olarak aşağı indikçe futures sayılarının azaldığını ve bu kısmın daraldığını ve bahsettiğiniz hakimiyet alanımızı artırmak için bence huninin dar kısmını da ki hakimiyet üst kısımlardaki hakimiyetten çok daha önemli . çünkü biz bilgileri ilişkilendirerek öğreniyoruz. ve tüm bilgiler burdan geçmek zorunda ise bu kısmı hallettikten sonra üzerine istediğimiz bilgiyi işlemek ve öğrenmek daha kolaylaşacaktır.

    • @mursitkc5328
      @mursitkc5328 5 ปีที่แล้ว

      Future ler feature olması lazım.

  • @ttrkaya
    @ttrkaya 7 ปีที่แล้ว

    bu guzel vizyonu paylastiginiz icin tesekkur ederim. takipteyim.

  • @ilkermansur4129
    @ilkermansur4129 2 ปีที่แล้ว

    Sesi bu kadar bozuk olan bir videoyu sonun kadar izlediğim olmamıştır hiç. Bu kadar yalın ifade etmek gerçektende ciddi birikim gerektirir.

  • @mertciflikli
    @mertciflikli 4 ปีที่แล้ว

    Muhtesem bir video. Tesekkurler.

  • @ismylhakkituran
    @ismylhakkituran 7 ปีที่แล้ว

    Merhabalar, dikey eksen hakkında bahsettiğiniz, sonsuz uzunluktaki kavramların
    ( ...Application-Library-VM-Driver-CPU-Physical Layer-Physic-Math... ) başında, sonunda ve her katmanında nedensellik&felsefe bakış açısının da bu bilimlere ayrı bir ufuk kattığını da eklemek gerektiğini düşünüyorum. Nedensellik&felsefeyi konudan hariç tutamayız, "nasıl?" sorusunun cevabının yanında "neden?" sorusu da en az onun kadar önemli olduğunu düşünüyorum... (kaliteli bir mühendis olabilmek için)

  • @ArdaKaraduman
    @ArdaKaraduman 7 ปีที่แล้ว

    Donanımcıların gördüğü rağbet biraz bize özgü galiba. Japonya'da donanıma yakın çalışanlara neredeyse (afedersin) 'amele' gözüyle bakılıyor. Tabi buradaki algı biraz farklı, donanım diyince genelde device driver filan anlaşılıyor ve bunlar genelde Çin veya Hindistana outsource edilebilecek az vasıf gerektiren işler olarak algılanıyor. Verilen maaşlar da diğer yüksek seviyede çalışan geliştiricilere göre çok düşük.

  • @ozgurgonen9061
    @ozgurgonen9061 4 ปีที่แล้ว

    en ust kismindaki mining&viz algolari benim icin tamam :)

  • @rayofmerc
    @rayofmerc 7 ปีที่แล้ว

    Belki de çok alakalı olmayacak ama ülkemizdeki okullar üniversiteler kurslarda ekrana hello world yazdırtınca tamam sen yazılımcı oldun gazı, ayrıca insanlardaki kestirmeden "bir şey" olma arzusu bize işlerin mesleklerin özüne inmeye pek teşvik etmiyor gibi. İş yerimde web taraflı "geliştirmeler" yapıyoruz ve haydi kendi html/dom engine'imizi yapalım dediğimde "adamlar zaten yapmış onu öğrenelim" tepkisini alınca bunları düşünmüştüm. Açıkçası bahsettiğiniz problem uzayının semantik ekseninde alt seviyelere inmeye üşenmek yurdum mühendisinin sorunu.... Yani kendimiz deneyimlemeden, bizzat işi zevkli kılacak problemlerle ve bizi ileri taşıyacak tecrübeleri edinmeden donanım seviyesinde değil her seviyede zorlukları gözde büyütmek kaçınılmaz. Kısacası zor gelen çalışmak :) Naçizane...

  • @onuryuksel9698
    @onuryuksel9698 7 ปีที่แล้ว +1

    Şu cızırtıları gideren bir software lazım bize hocam

  • @cenkalasalvar4407
    @cenkalasalvar4407 6 ปีที่แล้ว

    Bunu makale olarak yayinlasaniz çok güzel olurdu. Info mail adresine bakarmisin rica etsem mail yolladim ya da instagrama baksan da olur ama lütfen bak. Teşekkür ederim.

  • @aliismetylmaz9582
    @aliismetylmaz9582 7 ปีที่แล้ว

    bastaki kitap metaforu uygun olmadi sanki

  • @iliakus
    @iliakus 7 ปีที่แล้ว

    yönlendirin demişsin ya :) evet buyrun benim :))