Rareori mi-a fost dat să mă bucur atât de mult atunci când cineva întrerupe clipul la care reacționează. Fiecare pauză a fost o gură de aer. Mulțumesc!
Nu știu dacă a mai scris cineva legat de 33:12: se referea la “Shein and Temu HAUL” (un fel de shopping spree, unde marii incluenceri își cumpără zeci de articole vestimentare) sau “FIT-CHECK” (atunci când tot acești influenceri se filmează cu ce s-au îmbrăcat azi - ridicând piciorul în sus - și cer opinia poporului).
Greșit , nu ești deloc un anonim . Eu am ascultat toată seria podcastului de filosofie de pe Spotify , deși nu am mari legături cu domeniul . Așa că spor și numai bine .
@@podcastuldefilosofie daca as fi in locul lui Patraru , m-as gândi serios la un segment " Starea Filosofiei Politice " , ancorat în meandrele politicii de astăzi . Eu cred că trebuie explicat cu subiect și predicat filosofia oricărui curent politic pentru că absolut orice idee de centru , dreapta sau stânga mărșăluiesc Intr-un derizoriu de nedescris . Cel puțin la noi nu mai exista de mult forma politica în oricare direcție care sa și susțină punctual ideologia curentului politic reprezentat . E păcat că un popor sa voteze doar sută de lei în plus . Seara frumoasa .
Octav, esti cel mai tare! Cred ca in "The Picture of Dorian Gray" Oscar Wild zicea "To be popular one must be a mediocrity", o idee care mi-a ramas in cap. Tu discuti in podcast despre filosofie, o tema grea, un subiect poate contraintuitiv uneori, clar abstract, care implica mult rationament, logica si argumentare. Menawhile lumea tipa sa se mai deschida o casa la lidl cand la self e gol. 😅 But is ok, dam noi share, like si sub si popularizam si filosofia in Romania!
Lasă că nu trebuie sa ne facem self checkout.....Lidl trebuie sa angajeze oameni nu să-i dea afara pentru că self-orice......nu....e nevoie de oameni în piața muncii, casele self scad economia României și o cresc pe a Germaniei. Mergeți în Germania și vedeți cate case de self exista în Lidl -urile lor, veți fi surprinși....așa că..mai ușor cu ironia pseudointelectuala, rămâneți grounded că printre stele vom sta destul
Absolut superb argumentat. De fiecare data cand ascult ceva de la tine, e atat o gura de aer proaspat cat si mancare pentru mine, ca dup-aia stau sa rumeg la ce-ai zis 2 zile. Foarte pertinent, chiar mi-a placut. Mi-era dor sa nu ma mai isterizez la un video din cauza unor idei extravagante. Also, este "haul" 😂 trendul de "haul de pe X magazin" este taticul suprem al consumerismului capitalist =)))
@@podcastuldefilosofie in esenta sunt niste gagici care cumpara exteeeem de multe produse de pe siteul X si fac "haul" - un fel de unboxing, doar ca pentru haine, daca au chef le si probeaza :))
La metroul din Madrid sunt niste afise cu un qr code pe care il scanezi pentru a vedea amprenta ta de carbon. De fiecare data cand il vad ma gandesc ca nu prea mai exista limita la batjocura. Exista, statistici, exista calcule care arata ca cei care nu calca pe la metrou sa vada afisul ala, daca ar renunta relativ putin la confortu lor, ar face diferenta. Strategia decidentilor e la fel ca in criza economica din 2008, foarte bine rezumata la finalul filmului The Big Short: they gave themselves bonuses and they blamed the poor and immigrants. Nu sunt de acord ca toti suntem parte din problema. Pur si simplu nu e adevarat. Posesorii de private jets trebuie sa inteleaga ca pentru a repara ce se mai poate repara: bye bye growth, welcome degrowth. Ei fac diferenta. Ei decid ca un tablou poate valora mai mult de 6 zerouri, ei ne creaza nevoile, ei ne-au blocat in tehnologie.
Doamne și ultimul slide cu ce putem face pentru mediu - da! exact asta! Să investim mai puțin în procesele care consumă resurse și mai mult în* cele prietenoase cu mediul. Lupta pentru protejarea mediului nu e 0 sau 100, ci foarte mulți pași mici de la foarte mulți oameni (și câțiva pași imenși de la companiile de carburanți fosili).
33:00 - "oamenii fac (nu inteleg nici eu aici - hall? hold-uri?) de pe Shein si Temu" (sunt doua magazine online de haine ieftine). Cred ca vrea sa zica ca unii isi fac garderobe intregi (hall-uri?) de pe Shein si Temu, in timp ce aia care le-au confectionat mor prin astfel de cladiri.
Mai e ceva, o cauză care inglobează probabil toate celelalte cauze, anume suntem mulți, ff mulți, mai mulți decât am fost vreodată in istorie in sensul ca vreun nr de populatie din istorie care sa concureze cu nr din zilele noastre nu e nici pe departe "challenger", asta asociat cu confortul de azi face să traim mâlul ăsta "semiradioactiv" deocamdată
Misto video. Eu sunt mai aproape de pozitiile lui Alex, dar mi-ai dat de gandit! Niste remarci legate de exemplul cu iataganul si furatul ceasului - daca omul care vine sa il fure face asta cu scopul de a ajungea un outcome care sa fie mai bun si pentru tine si pentru familia sa? In exemplul dat, e binele celui care fura si al familiei sale care ar avea nevoie disperata de bani VS binele tau, care ai dreptul ca proprietatea ta sa ramana a ta. Insa in contextul unui protesc pentru schimbarile climatice este inconventienta oamenilor afectati de protest (un drum blocat de exemplu) VS intentia altor oameni de a directiona atentia catre o problema fata de care daca nu actionam, nu doar ca o sa ne faca viata mult mai grea tururor, ci si copiilor nostri. Iar legat de argumentul - exista vreun studiu care sa arate ca protestul functioneaza? Well, cred ca daca ar fi studii care sa arate o metoda eficienta de a atrage atentia asupra schimbarilor climatice, cu siguranta toti activistii de mediu ar folosi-o deja. Problema de rezolvat nu e ca schimbarile climatice exista. Asta nu se mai poate rezolva. Ideea e sa mobilizam oamenii sa sustina actiunea climatica, poate si cumparand haine de la 2nd hand, dar mai ales votand cu politicieni care prioritizeaza actiunea climatica fata de a face pe plac companiilor. Si nu, sorry, vina consumatorul de rand nu este comparabila cu cea a oamenilor care nu doar ca polueaza mai mult pentru ca sunt bogati si emit din 3 curse de private jet mai mult CO2 decat voi emite eu intr-o viata, dar s-au si imbogatit prin afaceri care emit C02, in contextul in care companiile de petrol si gaze stiau de peste jumatate de secol la ce probleme de mediu se poate ajunge din cauza industriei lor. Stiind asta, au continuat nu doar sa isi faca afacerea, nu doar au decis sa ascunda o informatie atat de importanta, dar au si facut lobby politicienilor ca sa fie sustinuta industria lor. De asemenea, sugerai sa isi puna oamenii fotovoltaice. In this economy, cine isi permite sa aiba o casa in primul rand, ca sa isi puna problema fotovoltaicelor? 😅 Justitia climatica nu se poate realiza fara justitie economica. E unfair sa invinovatesti omul de rand de problemele cauzate de schimbarile climatice. Nu mai vorbesc de felul in care capitalismul creaza nevoi care nu exista ca sa iti vanda un produs. E poveste lunga si ai avut niste remarci bune fata de cum si-a construit Alex discursul, dar cred ca are si el dreptatea lui. Numai bine!
În exemplul modificat cu iataganul: aș spune că noi folosim termenul de "justiție" (dreptate) independent de considerente cantitative și că foarte bine facem altfel majoritatea ar domina minoritatea în mod regulat. Deci și dacă binele îl include pe cel furat, tot rămâne nedrept să ți se ia ceasul "de dragul majorității" cum ar veni.
"De ce oare inca ne confruntam cu neajunsuri legate de masuri si solutii?" Octav: pentru ca suntem niste "consumatori" cu totii, valorile noastre se invart in jurul consumului, consumam ampulea tot ce ne pica in mana. De aici deducem ca solutia ta Octav, la aceasta problema este ca fiecare dintre noi, fiecare individ in parte sa se EDUCE cu privire la criza climatica, sa ACCEPTE ca fiind adevarata criza climatica si sa DECIDEM in mod constient sa reducem consumul, TOTI, la UNISON. Nu intru prea mult in discutia de ce lucru asta este IMPOSIBIL pentru ca e la minte cocosului, exista conflicte de interese, inegalitati sociale care limiteaza sau restrictioneaza accesul la educatie, exista dependenti de zahar, de alcool, obsedati de avere si putere, aspecte care ne impiedica sa decidem cu totii la unison sa reducem consumul. Oare nu ar fi o solutie mai buna, niste masuri politice? decat sa ne bazam pe fiecare individ in parte sa-si faca "partea" lui? Sa ne bazam pe fiecare negationist, libertarian, oameni cu posibilitati reduse sau restrictionate pentru a evita EXTINCTIA rasei umane mi se pare semnarea sentintei.
Păi bine dar aș putea să avansez exact argumentul opus: să ne așteptăm ca lucrurile să se rezolve prin "măsuri politice" este din exact aceleași motive semnarea sentinței. Probabil că sunt necesare amândouă - și noi să nu ne mai luăm bolide cu consum de elicopter nici politica să nu stea în loc. Cât despre "unison" el nu e necesar pt că spectrul de acțiuni posibile e larg și foarte divers. Nu trebuie să facem cu toții dușuri mai scurte sau să mergem pe biță.
19:35 nu ar trebui mentionat si ca al doilea motiv e mult mai important decat primul? Sigur, e bine sa fim constienti ca acest consumerism de care dam dovada contribuie la poluare, dar, ca imagine de ansamblu, tot industrializarea pe baza de resurse neregenerabile va polua mai mult. In plus, suntem si incurajati sau influentati inspre consumerism, tot pentru profitul gigantilor care polueaza la greu, deci mai are rost sa ne facem morala unul altuia ca avem posibilitatea sa ne micsoram amprenta de dioxid de carbon si nu o facem? Sau ar fi mai bine sa abordam o atitudine mai putin moralizatoare si mai indreptata spre a colabora pentru a ne fi bine tututor? Acelasi lucru mi se pare ca se intampla si intre vegetarieni/vegani si cei care consuma carne. Primii urla la cei din urma ca industria carnii polueaza si de-asta se duce planeta asta de rapa, dar daca ne uitam la imaginea de ansamblu, sunt alte industrii care polueaza mult mai mult (e.g. transport, constructii, producerea de electricitate si caldura) si care ar trebui prioritizate decat se ne dam in cap unul altuia in functie de ce mancam.
Foarte bun video-ul si foarte bune argumente! Omul a început să distrugă natura nu o dată cu colonialismul ci odată cu agricultura (acum vreo 10-12000 de ani) când dadea foc la paduri sa facă pasuni pentru cultivat și crescut animale, lucru care ne-a permis sa ne înmulțim și să cream civilizația așa cum o știm azi. Atunci a început acest pattern care s-a menținut până azi. E greu să dezvolți și să menții o civilizație fara sa strici natura, cel puțin cu mijloacele de până acum. Acum legat de activism, aruncatul cu ciorbe în picturi celebre și lipitul oamenilor de șosele nu face decât să enerveze, nu sa creeze awarness. Eu personal nu cred in activismul de acest tip, eu cred in activismul ăla are presupune plantatul de copaci, adunatul gunoaielor, statul în stradă cu zilele ca sa blochezi proiecte toxice pentru mediu, etc. Toate astea fiind acțiuni concrete. Aruncatul cu ciorba e doar attention seeking și virtue signaling din ăla grețos. Eu am fost ca voluntar la impaduriri și pot spune că nu e ușor, ca munca mă refer. Poate de aceea unii "activiști" preferă statul în drum, că e mai simplu. Din păcate Alex Zlăvog e prea apropiat de ideologia in care el crede când face anumite afirmații și de aceea uneori are fracturi de logica. Combaterea crizei climatice se va face fie prin educație și măsuri coercitive luate de state, fie în mod natural in momentul in care fenomenele climatice se vor înrăutăți și ne vor obliga forțat să acceptăm să trăim într-un disconfort continuu, așa cum am mai făcut-o în istoria noastră. Pe scurt, fie ne cumințim fie o sa ne cumințească natura.
@@podcastuldefilosofie bună întrebare! Știu că există soluții pe fiecare domeniu în parte de reducere a emisiilor de CO2 sau de a face lucrurile mai sustenabil astfel încât să nu afectam mediul prea tare. Acum ideea este câtă voința și răbdare exista sa facem lucrurile astfel. Cel mai mare challenge este sa asiguram continuarea evoluției civilizației fara să-i amenințăm însăși existența.
Îmi place că Zlăvog dă exemple din Bangladesh, însă nu se uită aici, mai aproape, la România. Respectiva țară are un guvern, are autorități locale, și se poate administra într-un fel. Sunt multe de spus, iar într-un singur comentariu nu poate nimeni să dezbată totul.
cam la un canal de YT de genul ma gandeam si eu sa mi fac(cand aveam mancarici,nu ii mai am)..trebuie sa ti spun ca indiferent care e diferenta dintre parerea ta si a celorlati p a ta o sustii foarte bineargumentat, si folosesti cuvintele care trebuiesc(adica ai vocabular si se vede ca sti sa l folosesti,ceea ce dpmdv e placut).pe de alta parte tot dpmdv ai si dreptate.referior la subiect am vreo 3=4 tricouri jumate`(atat a mi ramas din ele ..au 30 de gauri.daca ti imaginezi cumm ar arata un astfel de tricou,rupe l mai rau .unul il am chiar acum pe mine:))l tin pentru ca `1.de ce sa mi cumpar tricou de casa daca astea sunt bune? si 2 . sunt perfecte pentru vara cand se mai racoreste.tine si cald si permite si aerului sa intre cacalau in contac cu pielea.e ce trebuie.mereu m am luat de tot felul de grupuri..dpmdv grupurile sunt pentru idioti.eu o fac(de ex treaba cu tricourile)pentru ca asa mi se pare logic.am motivele mele logice care ma definesc.la fel(iar un subiect `tare`)si cu homosexualitatea:pentr ce gruparile astea activiste,care mai rau fac.si noua si lor.fi ma cat de homosexual vrei ca nu ne intereseaza.trebuie sa te imbraci cu toate culorile si accesoriile si sa te postezi pe toate retelele de socializare ca fanatic?:)) ce vreau sa subliniez ,e ca oamenii prefera sa se asocieze unui grup,cum e si asta de mediu,dupa care sa si caute oponenti in loc a si formeze o parere unica ,structurata pe simturile si experientele lor(bine ,cum a mers crestinismul?:))anyway.eu nu arunc gunoaie pe jos ca sa protejez natura,o fac pentru ca asa mi se pare normal`.intelegeti voi..
I was not going to argue the case of climate change here, but it's too tempting since it's a philosophy podcast, after all. I understand how this theme of environmental activism fits the larger paradigm (i.e., the destruction of nature brought about by the industrial revolution, the fact that capitalism takes natural resources for granted and gives way to unrestricted consumerism), but in spite of all that I do not comprehend what it takes to be a greenie (an environmental activist, that is). Why in the world would one want to replace the financial austerity already imposed by the powerful elites with another, more vicious form of "green" austerity this time, freely assumed by virtue of a supposed higher understanding about the world and in spite of our deep love for technology. Now, since the Pandora's Box is now open, I will just say that discussions about climate change have long passed the realm of reason - this topic has reached almost mythical proportions and is being discussed with a quite religious passion. In this regard, scientific arguments are completely useless. People will believe what they believe, against all odds. But if the pandemic has taught us anything, it would be that scientists are no prophets, and those of them who pretend to be prophets (to speak the truth, that is) are either liars or fools. To me personally, if there is such a thing as "global warming" (because even this has not been proven beyond any reasonable doubt) it can hardly be argued to be caused by human activity alone. Anything that's alive and breathing on this earth is a source of CO2 (plants are producing it at nighttime), and it seems to me preposterous to aim at engineering gas exchanges on earth, at a global scale. This is the kind of hubris and planetary control Big Brother would want to achieve, not us. Therefore, here I rest my case.
Video-ul asta a fost o gura de aer curat. Cand am vazut video-ul original prima data ceva nu se lega pentru mine si exact asta ai punctat in reactia asta.
Dar serios vorbind acum, ai toata aprecierea mea pentru ca incerci sa introduci filosofia in Romania intr-un mod placut, conversational si entertaining. Era pacat sa faca doar Stephen West treaba asta la Philosophize This! si doar in engleza cand si noi avem iubitori de cunoastere calificati. Btw, intentionez si eu sa intru pe "piata" din Romania in curand cu filosofie. No promo intended.
Hai ca las al treilea comentariu deja hahaha, ca răspuns la întrebarea retorica cine-o fi Mircea Fechet: ministrul mediului. Pe rapperul Rava l-ai nimerit :)
33:20 pt că eu sun obișnuit cu engleza as spoken aici : haul(-uri) de pe shein și temu. Poți face și tu un haul cu coletele primite? Nu știu de câte lucruri ai nevoie pt un haul. Rava-i rapper
Problema climatica, cum ati spus, este foarte complicata, sunt zeci, sute de cauze si fiecare contribuim. Ce nu imi place este cand se pun niste etichete simple, asa cum si tu ai observat, ca nu orice miscare este o miscare de activism pe care noi in momentul de fata nu o putem accepta si o catalogam ca si terorista. Martin Luther King si Mandela nu s-au cimentat de autostrada sau de o reprezentanta de masini. Ideea ca orice lupta impotriva sistemului acum este o forma de activism ce ar trebui acceptata este o imbecilitate. La fel cum nu am "dreptul" de a agresa fizic sau chiar ucide persoane doar pentru a atrage atentia cu privire la degradarea continua a societatii si planetei. In cazul de fata "scopul scuza mijloacele" nu cred ca este cea mai buna idee. Mai departe a vorbit putin despre cum toate problemele se leaga, de la imperialism, colonialism pana in zilele noastre, cum toti au dorit intr-o forma sau alta sa fie mai presus de semeni si de aia s-a ajuns aici, ceea ce este doar partial adevarat. Toate proiectele acestea, Podcastul de Filosofie, Starea Natiei, Sanatatii contribue intr-un fel sau altul la amprenta ca carbon la nivel national/global. Faptul ca noi stam bem apa imbuteliata si o cafea cumparata de la Magazinul Natiei, nu inseamna ca vrem sa fim mai presus de ceilalti, nu inseamna ca ne dorim exterminarea planetei, este un "moft" dupa sute de ani de evolutie sociala si culturala, evolutie ce a putut fi realizata cu aceste sacrificii, mai mici sau mai mari. Dupa asta face niste comparatii putin aberante. Cum ai spus si tu, folosind o tragedie pentru a trezi in noi niste empatie, asta ar trebui sa ma faca sa accept orice forma de activism de pe mediu? Pe de alta parte ne spune dupa tragedia respectiva ca nu ne pasa ca erau alt fel de oameni, ceea ce este total gresit, problema de ce nu ne "pasa" fiind psychological distance (am zis sa nu traduc ca e mai usor asa), tragedii sunt peste tot in lume, multe cauzate de oameni si companii unde noi ca societate contribuim indirect, fie urmarind un youtuber care se crede rege in tarile mai putin dezvoltate, fie cumparand alimente pentur ca sunt mai bune sau mai ieftine. Mai departe legatura cu Colectiv, alta aberatie. Cand vorbeste de coruptie, absolut nimic, dar nimic nu mai are rost. Ce mai conteaza ce legi exista, ce reguli scrise sau nescrise sunt cand coruptia exista. Ce rost are sa inasprim pedepsele pentru deseuri cand poti da 500 de lei sa scapi de amenda de 20k de lei, la fel si in cazul companiilor. Overall un material slabut pentru activismul de mediu dar un material foarte bun pentru Podcastul de filosofie, ca intotdeauna!
Îmi permit o întrebare la punctul 5 pe care din cauza vocabularului redus nu am putut să i-o adresez profei de olandeză când ne povestea despre "consuminderen". Cum putem reconcilia limitarea consumerismului cu condamnarea automată la sărăcie a oamenilor din lumea 3-a? Unde este exact etica acestui gest? Nu vor rămâne fără joburi (chiar și la sweatshops) din cauza acestui minimalism occidental post-consumerist? Ce alt vehicul economic poate eleva acești oameni din sărăcie? Dacă nu își pot câștiga un salariu sclavagind pentru Primark, îi mutăm să facă cipuri la TSMC? Și dacă tot suntem aici, nu omul în sine are cel mai mare "ecological footprint"? Dacă tot vrem să salvăm planeta, de ce unii își permit aroganța să mai facă copii, care apoi mai ajung să arunce și cu ciorbă pe tablouri?
Deci alegerea e - sweatshop sau moarte? Să fim serioși. Iar "aroganța să mai facă copii" e un drept fundametal pe care nimani - în afară de tine? - nu se gândește să-l pună la îndoială. Același drept care te-a adus pe tine pe lume de altfel. Un vehicul care îi poate scoate pe oameni din sărăcie e economia locală sau rezonabilă - aceeași oameni în alte condiții sau condiții mai bune.
@@podcastuldefilosofie Argumentam din poziția avocatului diavolului și nu dintr-una de edgelord :) Citesc răspunsul tău wishful thinking și așa într-o cheie utopică. Local și rezonabil sunt concepte incompatibile cu nevoile pe care acest gen de mini economii le pot asigura atâtor oameni (i-or automatiza în final și pe ei, și pe mine...). În cel mai bun caz pot menține un nivel de sărăcie (primitivism) din care nu vor putea niciodată să scape fără complicitatea noastră în consumerism. Cât despre legătura dintre amprenta ecologică și perpetuarea speciei am vrut doar să evidențiez cât de repede se poate ajunge logic la concluzii inumane dacă urmărim orbește acest țel ecologist. Tu ai spus-o btw...people are irrational și își cumpără pixuri în exces. O faptă bună în final! Gândește-te că ai pus o pâine pe masă angajatului de la fabrica de pixuri! 😀
vom trece cu totii cu vedea la faptul ca zavlog a facut acest continut in stilul starea natiei sau a carei stare era? cum se numeste ceea ce face el? intreb total neironic fiindca nu stiu
Am o întrebare conspirationista: what if activismul de mediu aparent enervant e sponsorizat de big oil ca sa indeparteze oamenii moderați de activism. Could it be?
In sfarsit o analiza completa a "scaparilor" din partea Team Prieteni. Daca s-ar putea si un react sincer la viziunea celor din tabara Faiar despre socialism sau minoritati ar fi perfect. Nu sunt total impotriva taberei lor, doar ca in sustinerea unor argumente au dese ori "scapari" de ratiune care te fac sa nu ii mai urmaresti.
A zis pe covor pentru că tabloul e inchis intr-o chestie de sticla super-securizată, astfel că singurul lucru afectat de acțiunea aia e covorul... Cred. De fapt asta gândesc eu.
Poate putea sa devina clipul prea lung dar merita criticata si faza cu criza climatica a aparut doar cand europenii au ``inventat`` cumva coloniasmul cand in realitate au fost crize climatice si inainte. Populatiile germanice nu au migrat ca doreau o vacanta all inclusive la mediterana.
@@skibbdy6136 din păcate am inceput sa distrugem natura de acum 12000 de ani, când am inventat agricultura. Am inceput cu distrusul pădurilor pentru a crea pășuni și am vânat unele specii de animale, care avea rolul lor în reglarea ecosistemului, până la extincție. Obiceiul asta nu a început cu colonialismul, și nu are legătură cu doctrina ideologică, pur și simplu de asta a fost nevoie pentru a crea și întreține civilizația, fie că ne place sa o recunoaștem sau nu. Problema e că ne apropiem de fundul sacului, și trebuie să vedem cum facem să continuăm evoluția civilizației fara sa ii amenințăm însăși existența.
@@raduplesa6356 @alexandrustila Fair enough, nu mă gândeam că au apărut crizele climatice man-made fix cu colonialismul, dar nu credeam că triburile germanice au plecat din cauza unor probleme de mediu create de om, îmi imaginam că distrugerea naturii nu era atât de extinsă acum 1500-2000 de ani ca să fie cauza și în niciun caz nu în zonele în care trăiau triburile relativ dezorganizate și necentralizate (deci nefiind teoretic posibilă o acțiune concertată asupra mediului gen defrișări masive, arat câmpuri întregi care să macine solul etc.). Placa standard e că au venit atrași de prosperitatea economică a Imperiului Roman. O să mă mai documentez pe temă pentru că momentan nu sunt convins. Mersi!
Lasă că nu trebuie sa ne facem self checkout.....Lidl trebuie sa angajeze oameni nu să-i dea afara pentru că self-orice......nu....e nevoie de oameni în piața muncii, casele self scad economia României și o cresc pe a Germaniei. Mergeți în Germania și vedeți cate case de self exista în Lidl -urile lor, veți fi surprinși....așa că..mai ușor cu ironia pseudointelectuala, rămâneți grounded că printre stele vom sta destul
Sunt mare fan al jurnalismului practicat de Starea Natiei. Dar cand abordeaza subiecte mai complexe vireaza puternic la stanga. E bine ca ai venit sa ii tragi putin inapoi spre centru.
Tocmai urmaresc acest video dupa dezbaterea care a pornit in Olanda legat de limitarea dreptului la protest dupa blocarea in repetate randuri a celei mai aglomerate autostrazi din Haga de catre activistii de mediu. Primaria Haga a interzis protestele pe autostrada, legea permitand acest lucru. Mai mult, noul ministru al justitiei doreste limitarea dreptului la protest. Situatia e explicata bine in ultimul video de la canalul de youtube Avond Show met Aarjen Lubach. E greu de tras o concluzie despre aceasta situatie…
Rareori mi-a fost dat să mă bucur atât de mult atunci când cineva întrerupe clipul la care reacționează. Fiecare pauză a fost o gură de aer. Mulțumesc!
Foarte tare, mai vrem reacții. Intră bine de tot. Mersi!
care că ți le-am dat pe toate ție. când apare videoclipul? 😊
@@podcastuldefilosofie realistic prin Decembrie. (Se arată un sezon cu invitați puternici, merită așteptarea)
Nu știu dacă a mai scris cineva legat de 33:12: se referea la “Shein and Temu HAUL” (un fel de shopping spree, unde marii incluenceri își cumpără zeci de articole vestimentare) sau “FIT-CHECK” (atunci când tot acești influenceri se filmează cu ce s-au îmbrăcat azi - ridicând piciorul în sus - și cer opinia poporului).
Greșit , nu ești deloc un anonim . Eu am ascultat toată seria podcastului de filosofie de pe Spotify , deși nu am mari legături cu domeniul . Așa că spor și numai bine .
relativ la numerele lor eu sunt neica nimeni, dar nu mă plâng îmi place postura de underdog online 🤓🤓
@@podcastuldefilosofie daca as fi in locul lui Patraru , m-as gândi serios la un segment " Starea Filosofiei Politice " , ancorat în meandrele politicii de astăzi . Eu cred că trebuie explicat cu subiect și predicat filosofia oricărui curent politic pentru că absolut orice idee de centru , dreapta sau stânga mărșăluiesc Intr-un derizoriu de nedescris . Cel puțin la noi nu mai exista de mult forma politica în oricare direcție care sa și susțină punctual ideologia curentului politic reprezentat . E păcat că un popor sa voteze doar sută de lei în plus . Seara frumoasa .
Timbrul, accentul și tempoul zlavog-ului îmi sunt suficiente ca să mă țină departe de temele lui.
Bun, bun
Domnul podcastul de filosofie, mi-ai dat de reflectat 🥲 foarte bun video-ul!
plăcerea a fost de partea mea
Faină mențiunea cu Rachel Carson :)
Silent spring e mai degrabă o schemă retorică decât o cercetare serioasă - dar na, a funcționat 🤷🏼♂️🤷🏼♂️🤷🏼♂️
Spor in toate!
Octav, esti cel mai tare! Cred ca in "The Picture of Dorian Gray" Oscar Wild zicea "To be popular one must be a mediocrity", o idee care mi-a ramas in cap. Tu discuti in podcast despre filosofie, o tema grea, un subiect poate contraintuitiv uneori, clar abstract, care implica mult rationament, logica si argumentare. Menawhile lumea tipa sa se mai deschida o casa la lidl cand la self e gol. 😅 But is ok, dam noi share, like si sub si popularizam si filosofia in Romania!
în fine ar fi putut să mai deschidă o casă dar nu mai zic io nimic :)))) glumesc mulțumesc de comment :)
stiu, io eram ala de tipa 😂
Lasă că nu trebuie sa ne facem self checkout.....Lidl trebuie sa angajeze oameni nu să-i dea afara pentru că self-orice......nu....e nevoie de oameni în piața muncii, casele self scad economia României și o cresc pe a Germaniei. Mergeți în Germania și vedeți cate case de self exista în Lidl -urile lor, veți fi surprinși....așa că..mai ușor cu ironia pseudointelectuala, rămâneți grounded că printre stele vom sta destul
@@Claudius123 daca asta ai inteles tu din ce am spus eu, te rog lasa-ma in pace, mi-e frica de oameni ca tine...
Absolut superb argumentat. De fiecare data cand ascult ceva de la tine, e atat o gura de aer proaspat cat si mancare pentru mine, ca dup-aia stau sa rumeg la ce-ai zis 2 zile. Foarte pertinent, chiar mi-a placut. Mi-era dor sa nu ma mai isterizez la un video din cauza unor idei extravagante.
Also, este "haul" 😂 trendul de "haul de pe X magazin" este taticul suprem al consumerismului capitalist =)))
tot nu m-am prins în ce constă dar cre că mi-am făcut o idee vagă
@@podcastuldefilosofie in esenta sunt niste gagici care cumpara exteeeem de multe produse de pe siteul X si fac "haul" - un fel de unboxing, doar ca pentru haine, daca au chef le si probeaza :))
La metroul din Madrid sunt niste afise cu un qr code pe care il scanezi pentru a vedea amprenta ta de carbon. De fiecare data cand il vad ma gandesc ca nu prea mai exista limita la batjocura. Exista, statistici, exista calcule care arata ca cei care nu calca pe la metrou sa vada afisul ala, daca ar renunta relativ putin la confortu lor, ar face diferenta. Strategia decidentilor e la fel ca in criza economica din 2008, foarte bine rezumata la finalul filmului The Big Short: they gave themselves bonuses and they blamed the poor and immigrants. Nu sunt de acord ca toti suntem parte din problema. Pur si simplu nu e adevarat. Posesorii de private jets trebuie sa inteleaga ca pentru a repara ce se mai poate repara: bye bye growth, welcome degrowth. Ei fac diferenta. Ei decid ca un tablou poate valora mai mult de 6 zerouri, ei ne creaza nevoile, ei ne-au blocat in tehnologie.
Doamne și ultimul slide cu ce putem face pentru mediu - da! exact asta! Să investim mai puțin în procesele care consumă resurse și mai mult în* cele prietenoase cu mediul.
Lupta pentru protejarea mediului nu e 0 sau 100, ci foarte mulți pași mici de la foarte mulți oameni (și câțiva pași imenși de la companiile de carburanți fosili).
Ceasul e un Tissot PRX, da e frumos! Great video!
gusturile nu se discută dar după părerea mea unanimă e un ceas mișto 🙂
33:00 - "oamenii fac (nu inteleg nici eu aici - hall? hold-uri?) de pe Shein si Temu" (sunt doua magazine online de haine ieftine).
Cred ca vrea sa zica ca unii isi fac garderobe intregi (hall-uri?) de pe Shein si Temu, in timp ce aia care le-au confectionat mor prin astfel de cladiri.
cuvantul "trebuie" e foarte derutant pentru un filozof si in general pentru oamenii care isi pun intrebari, dar daca trebuie...
Strict pentru argumentul de la 20:00, dau share
Mai e ceva, o cauză care inglobează probabil toate celelalte cauze, anume suntem mulți, ff mulți, mai mulți decât am fost vreodată in istorie in sensul ca vreun nr de populatie din istorie care sa concureze cu nr din zilele noastre nu e nici pe departe "challenger", asta asociat cu confortul de azi face să traim mâlul ăsta "semiradioactiv" deocamdată
Misto video. Eu sunt mai aproape de pozitiile lui Alex, dar mi-ai dat de gandit!
Niste remarci legate de exemplul cu iataganul si furatul ceasului - daca omul care vine sa il fure face asta cu scopul de a ajungea un outcome care sa fie mai bun si pentru tine si pentru familia sa?
In exemplul dat, e binele celui care fura si al familiei sale care ar avea nevoie disperata de bani VS binele tau, care ai dreptul ca proprietatea ta sa ramana a ta.
Insa in contextul unui protesc pentru schimbarile climatice este inconventienta oamenilor afectati de protest (un drum blocat de exemplu) VS intentia altor oameni de a directiona atentia catre o problema fata de care daca nu actionam, nu doar ca o sa ne faca viata mult mai grea tururor, ci si copiilor nostri.
Iar legat de argumentul - exista vreun studiu care sa arate ca protestul functioneaza? Well, cred ca daca ar fi studii care sa arate o metoda eficienta de a atrage atentia asupra schimbarilor climatice, cu siguranta toti activistii de mediu ar folosi-o deja.
Problema de rezolvat nu e ca schimbarile climatice exista. Asta nu se mai poate rezolva. Ideea e sa mobilizam oamenii sa sustina actiunea climatica, poate si cumparand haine de la 2nd hand, dar mai ales votand cu politicieni care prioritizeaza actiunea climatica fata de a face pe plac companiilor.
Si nu, sorry, vina consumatorul de rand nu este comparabila cu cea a oamenilor care nu doar ca polueaza mai mult pentru ca sunt bogati si emit din 3 curse de private jet mai mult CO2 decat voi emite eu intr-o viata, dar s-au si imbogatit prin afaceri care emit C02, in contextul in care companiile de petrol si gaze stiau de peste jumatate de secol la ce probleme de mediu se poate ajunge din cauza industriei lor. Stiind asta, au continuat nu doar sa isi faca afacerea, nu doar au decis sa ascunda o informatie atat de importanta, dar au si facut lobby politicienilor ca sa fie sustinuta industria lor.
De asemenea, sugerai sa isi puna oamenii fotovoltaice. In this economy, cine isi permite sa aiba o casa in primul rand, ca sa isi puna problema fotovoltaicelor? 😅
Justitia climatica nu se poate realiza fara justitie economica. E unfair sa invinovatesti omul de rand de problemele cauzate de schimbarile climatice.
Nu mai vorbesc de felul in care capitalismul creaza nevoi care nu exista ca sa iti vanda un produs.
E poveste lunga si ai avut niste remarci bune fata de cum si-a construit Alex discursul, dar cred ca are si el dreptatea lui.
Numai bine!
În exemplul modificat cu iataganul: aș spune că noi folosim termenul de "justiție" (dreptate) independent de considerente cantitative și că foarte bine facem altfel majoritatea ar domina minoritatea în mod regulat. Deci și dacă binele îl include pe cel furat, tot rămâne nedrept să ți se ia ceasul "de dragul majorității" cum ar veni.
Bolșevism un pic, nu crezi?
Excelent videoclip, a fost foarte refreshing :) te urmăresc mereu cu drag!
mulțumesc ☺️
"De ce oare inca ne confruntam cu neajunsuri legate de masuri si solutii?"
Octav: pentru ca suntem niste "consumatori" cu totii, valorile noastre se invart in jurul consumului, consumam ampulea tot ce ne pica in mana. De aici deducem ca solutia ta Octav, la aceasta problema este ca fiecare dintre noi, fiecare individ in parte sa se EDUCE cu privire la criza climatica, sa ACCEPTE ca fiind adevarata criza climatica si sa DECIDEM in mod constient sa reducem consumul, TOTI, la UNISON. Nu intru prea mult in discutia de ce lucru asta este IMPOSIBIL pentru ca e la minte cocosului, exista conflicte de interese, inegalitati sociale care limiteaza sau restrictioneaza accesul la educatie, exista dependenti de zahar, de alcool, obsedati de avere si putere, aspecte care ne impiedica sa decidem cu totii la unison sa reducem consumul.
Oare nu ar fi o solutie mai buna, niste masuri politice? decat sa ne bazam pe fiecare individ in parte sa-si faca "partea" lui? Sa ne bazam pe fiecare negationist, libertarian, oameni cu posibilitati reduse sau restrictionate pentru a evita EXTINCTIA rasei umane mi se pare semnarea sentintei.
Păi bine dar aș putea să avansez exact argumentul opus: să ne așteptăm ca lucrurile să se rezolve prin "măsuri politice" este din exact aceleași motive semnarea sentinței. Probabil că sunt necesare amândouă - și noi să nu ne mai luăm bolide cu consum de elicopter nici politica să nu stea în loc. Cât despre "unison" el nu e necesar pt că spectrul de acțiuni posibile e larg și foarte divers. Nu trebuie să facem cu toții dușuri mai scurte sau să mergem pe biță.
Esti smart, imi place ce faci. Subscribe
mulțumesc ☺️
Like-ul numărul 100!❤
Sunt curios dacă cineva a studiat cine poluează în lumea asta și dacă acolo vedem acest "activism" .Un mic indiciu China.
vedem dar în formă inversă - oamenii insistă pe importanța păstrării industriei O&G (din diferite motive, long story)
La min 41 tema era din “Crima si Pedeapsa “ :))
Ai uitat sa pui link catre Starea Planetei! Pe langa ca te scarpini in nas nici nu te tii de cuvant!
Great content!
shit. pun acum :)
done!
@@podcastuldefilosofie The awareness police department is thankful
19:35 nu ar trebui mentionat si ca al doilea motiv e mult mai important decat primul? Sigur, e bine sa fim constienti ca acest consumerism de care dam dovada contribuie la poluare, dar, ca imagine de ansamblu, tot industrializarea pe baza de resurse neregenerabile va polua mai mult. In plus, suntem si incurajati sau influentati inspre consumerism, tot pentru profitul gigantilor care polueaza la greu, deci mai are rost sa ne facem morala unul altuia ca avem posibilitatea sa ne micsoram amprenta de dioxid de carbon si nu o facem? Sau ar fi mai bine sa abordam o atitudine mai putin moralizatoare si mai indreptata spre a colabora pentru a ne fi bine tututor? Acelasi lucru mi se pare ca se intampla si intre vegetarieni/vegani si cei care consuma carne. Primii urla la cei din urma ca industria carnii polueaza si de-asta se duce planeta asta de rapa, dar daca ne uitam la imaginea de ansamblu, sunt alte industrii care polueaza mult mai mult (e.g. transport, constructii, producerea de electricitate si caldura) si care ar trebui prioritizate decat se ne dam in cap unul altuia in functie de ce mancam.
true + industria petrochimică să nu uităm.
Foarte bun video-ul si foarte bune argumente!
Omul a început să distrugă natura nu o dată cu colonialismul ci odată cu agricultura (acum vreo 10-12000 de ani) când dadea foc la paduri sa facă pasuni pentru cultivat și crescut animale, lucru care ne-a permis sa ne înmulțim și să cream civilizația așa cum o știm azi. Atunci a început acest pattern care s-a menținut până azi. E greu să dezvolți și să menții o civilizație fara sa strici natura, cel puțin cu mijloacele de până acum.
Acum legat de activism, aruncatul cu ciorbe în picturi celebre și lipitul oamenilor de șosele nu face decât să enerveze, nu sa creeze awarness. Eu personal nu cred in activismul de acest tip, eu cred in activismul ăla are presupune plantatul de copaci, adunatul gunoaielor, statul în stradă cu zilele ca sa blochezi proiecte toxice pentru mediu, etc. Toate astea fiind acțiuni concrete. Aruncatul cu ciorba e doar attention seeking și virtue signaling din ăla grețos. Eu am fost ca voluntar la impaduriri și pot spune că nu e ușor, ca munca mă refer. Poate de aceea unii "activiști" preferă statul în drum, că e mai simplu.
Din păcate Alex Zlăvog e prea apropiat de ideologia in care el crede când face anumite afirmații și de aceea uneori are fracturi de logica.
Combaterea crizei climatice se va face fie prin educație și măsuri coercitive luate de state, fie în mod natural in momentul in care fenomenele climatice se vor înrăutăți și ne vor obliga forțat să acceptăm să trăim într-un disconfort continuu, așa cum am mai făcut-o în istoria noastră. Pe scurt, fie ne cumințim fie o sa ne cumințească natura.
de acord - întrebarea e: ce e de făcut? :_)
cinva la citit pe harari..:))
@@podcastuldefilosofie bună întrebare! Știu că există soluții pe fiecare domeniu în parte de reducere a emisiilor de CO2 sau de a face lucrurile mai sustenabil astfel încât să nu afectam mediul prea tare. Acum ideea este câtă voința și răbdare exista sa facem lucrurile astfel. Cel mai mare challenge este sa asiguram continuarea evoluției civilizației fara să-i amenințăm însăși existența.
Îmi place că Zlăvog dă exemple din Bangladesh, însă nu se uită aici, mai aproape, la România. Respectiva țară are un guvern, are autorități locale, și se poate administra într-un fel. Sunt multe de spus, iar într-un singur comentariu nu poate nimeni să dezbată totul.
sper sa ti faca react ca sa afle 100x oameni de tine si sa ai cifrele pe care le meriti
"Hawls de pe Shein si Temu" 33:26
haha, da. am fost informat de servicii între timp :)))
cam la un canal de YT de genul ma gandeam si eu sa mi fac(cand aveam mancarici,nu ii mai am)..trebuie sa ti spun ca indiferent care e diferenta dintre parerea ta si a celorlati p a ta o sustii foarte bineargumentat, si folosesti cuvintele care trebuiesc(adica ai vocabular si se vede ca sti sa l folosesti,ceea ce dpmdv e placut).pe de alta parte tot dpmdv ai si dreptate.referior la subiect am vreo 3=4 tricouri jumate`(atat a mi ramas din ele ..au 30 de gauri.daca ti imaginezi cumm ar arata un astfel de tricou,rupe l mai rau .unul il am chiar acum pe mine:))l tin pentru ca `1.de ce sa mi cumpar tricou de casa daca astea sunt bune? si 2 . sunt perfecte pentru vara cand se mai racoreste.tine si cald si permite si aerului sa intre cacalau in contac cu pielea.e ce trebuie.mereu m am luat de tot felul de grupuri..dpmdv grupurile sunt pentru idioti.eu o fac(de ex treaba cu tricourile)pentru ca asa mi se pare logic.am motivele mele logice care ma definesc.la fel(iar un subiect `tare`)si cu homosexualitatea:pentr ce gruparile astea activiste,care mai rau fac.si noua si lor.fi ma cat de homosexual vrei ca nu ne intereseaza.trebuie sa te imbraci cu toate culorile si accesoriile si sa te postezi pe toate retelele de socializare ca fanatic?:)) ce vreau sa subliniez ,e ca oamenii prefera sa se asocieze unui grup,cum e si asta de mediu,dupa care sa si caute oponenti in loc a si formeze o parere unica ,structurata pe simturile si experientele lor(bine ,cum a mers crestinismul?:))anyway.eu nu arunc gunoaie pe jos ca sa protejez natura,o fac pentru ca asa mi se pare normal`.intelegeti voi..
I was not going to argue the case of climate change here, but it's too tempting since it's a philosophy podcast, after all. I understand how this theme of environmental activism fits the larger paradigm (i.e., the destruction of nature brought about by the industrial revolution, the fact that capitalism takes natural resources for granted and gives way to unrestricted consumerism), but in spite of all that I do not comprehend what it takes to be a greenie (an environmental activist, that is). Why in the world would one want to replace the financial austerity already imposed by the powerful elites with another, more vicious form of "green" austerity this time, freely assumed by virtue of a supposed higher understanding about the world and in spite of our deep love for technology.
Now, since the Pandora's Box is now open, I will just say that discussions about climate change have long passed the realm of reason - this topic has reached almost mythical proportions and is being discussed with a quite religious passion. In this regard, scientific arguments are completely useless. People will believe what they believe, against all odds. But if the pandemic has taught us anything, it would be that scientists are no prophets, and those of them who pretend to be prophets (to speak the truth, that is) are either liars or fools. To me personally, if there is such a thing as "global warming" (because even this has not been proven beyond any reasonable doubt) it can hardly be argued to be caused by human activity alone. Anything that's alive and breathing on this earth is a source of CO2 (plants are producing it at nighttime), and it seems to me preposterous to aim at engineering gas exchanges on earth, at a global scale. This is the kind of hubris and planetary control Big Brother would want to achieve, not us. Therefore, here I rest my case.
Salut, despre Pendulul lui Foucault când? Mi-ar placea sa discutăm discutii despre cartea aia.
Video-ul asta a fost o gura de aer curat.
Cand am vazut video-ul original prima data ceva nu se lega pentru mine si exact asta ai punctat in reactia asta.
Mulțumesc! :)
De ce îs oamenii împotriva activismului de mediu? Încălzirea globală este ceva real.
că le blochează ilegal autostrăzile cred 😉😉
@@podcastuldefilosofie small price to pay
26:17 si mie-mi place melodia aia✌️
asteptam asta
Ma enervează cat de bine merg react vids la algoritm 😂
Nu esti un anonim. Faci videoclipuri misto si ai carisma. Sa lasam modestia asta socratica deoparte, vor rog.
ah, m-ai prins. de fapt eu știu că sunt cel mai tare din lume (în ochii fiicei mele, când încălzesc laptele în cuptorul cu micromagie)
@@podcastuldefilosofie Ce poate fi mai frumos decat sa fii cel mai tare om din lume pentru cea mai iubita fiinta din lume? Probabil nimic.
Dar serios vorbind acum, ai toata aprecierea mea pentru ca incerci sa introduci filosofia in Romania intr-un mod placut, conversational si entertaining. Era pacat sa faca doar Stephen West treaba asta la Philosophize This! si doar in engleza cand si noi avem iubitori de cunoastere calificati. Btw, intentionez si eu sa intru pe "piata" din Romania in curand cu filosofie. No promo intended.
@@irevelato mulțumesc mult!! Îl știu pe West și îl ascult. Cred că avem stiluri oarecum asemănătoare (deși eu sunt mai porcos hahaha)
Hai ca las al treilea comentariu deja hahaha, ca răspuns la întrebarea retorica cine-o fi Mircea Fechet: ministrul mediului. Pe rapperul Rava l-ai nimerit :)
33:20 pt că eu sun obișnuit cu engleza as spoken aici : haul(-uri) de pe shein și temu. Poți face și tu un haul cu coletele primite? Nu știu de câte lucruri ai nevoie pt un haul. Rava-i rapper
aha!!! mulțam!
cred că motivul pentru care zice că arunca pe covor este că supa de fapt nu ajunge pe tablou (pe panza)
m-am prins și eu dup-aia, merg mai greu rotițele :-)
Problema climatica, cum ati spus, este foarte complicata, sunt zeci, sute de cauze si fiecare contribuim.
Ce nu imi place este cand se pun niste etichete simple, asa cum si tu ai observat, ca nu orice miscare este o miscare de activism pe care noi in momentul de fata nu o putem accepta si o catalogam ca si terorista.
Martin Luther King si Mandela nu s-au cimentat de autostrada sau de o reprezentanta de masini. Ideea ca orice lupta impotriva sistemului acum este o forma de activism ce ar trebui acceptata este o imbecilitate. La fel cum nu am "dreptul" de a agresa fizic sau chiar ucide persoane doar pentru a atrage atentia cu privire la degradarea continua a societatii si planetei. In cazul de fata "scopul scuza mijloacele" nu cred ca este cea mai buna idee.
Mai departe a vorbit putin despre cum toate problemele se leaga, de la imperialism, colonialism pana in zilele noastre, cum toti au dorit intr-o forma sau alta sa fie mai presus de semeni si de aia s-a ajuns aici, ceea ce este doar partial adevarat. Toate proiectele acestea, Podcastul de Filosofie, Starea Natiei, Sanatatii contribue intr-un fel sau altul la amprenta ca carbon la nivel national/global. Faptul ca noi stam bem apa imbuteliata si o cafea cumparata de la Magazinul Natiei, nu inseamna ca vrem sa fim mai presus de ceilalti, nu inseamna ca ne dorim exterminarea planetei, este un "moft" dupa sute de ani de evolutie sociala si culturala, evolutie ce a putut fi realizata cu aceste sacrificii, mai mici sau mai mari.
Dupa asta face niste comparatii putin aberante. Cum ai spus si tu, folosind o tragedie pentru a trezi in noi niste empatie, asta ar trebui sa ma faca sa accept orice forma de activism de pe mediu? Pe de alta parte ne spune dupa tragedia respectiva ca nu ne pasa ca erau alt fel de oameni, ceea ce este total gresit, problema de ce nu ne "pasa" fiind psychological distance (am zis sa nu traduc ca e mai usor asa), tragedii sunt peste tot in lume, multe cauzate de oameni si companii unde noi ca societate contribuim indirect, fie urmarind un youtuber care se crede rege in tarile mai putin dezvoltate, fie cumparand alimente pentur ca sunt mai bune sau mai ieftine.
Mai departe legatura cu Colectiv, alta aberatie. Cand vorbeste de coruptie, absolut nimic, dar nimic nu mai are rost. Ce mai conteaza ce legi exista, ce reguli scrise sau nescrise sunt cand coruptia exista. Ce rost are sa inasprim pedepsele pentru deseuri cand poti da 500 de lei sa scapi de amenda de 20k de lei, la fel si in cazul companiilor.
Overall un material slabut pentru activismul de mediu dar un material foarte bun pentru Podcastul de filosofie, ca intotdeauna!
Îmi permit o întrebare la punctul 5 pe care din cauza vocabularului redus nu am putut să i-o adresez profei de olandeză când ne povestea despre "consuminderen". Cum putem reconcilia limitarea consumerismului cu condamnarea automată la sărăcie a oamenilor din lumea 3-a? Unde este exact etica acestui gest? Nu vor rămâne fără joburi (chiar și la sweatshops) din cauza acestui minimalism occidental post-consumerist? Ce alt vehicul economic poate eleva acești oameni din sărăcie? Dacă nu își pot câștiga un salariu sclavagind pentru Primark, îi mutăm să facă cipuri la TSMC? Și dacă tot suntem aici, nu omul în sine are cel mai mare "ecological footprint"? Dacă tot vrem să salvăm planeta, de ce unii își permit aroganța să mai facă copii, care apoi mai ajung să arunce și cu ciorbă pe tablouri?
Deci alegerea e - sweatshop sau moarte? Să fim serioși. Iar "aroganța să mai facă copii" e un drept fundametal pe care nimani - în afară de tine? - nu se gândește să-l pună la îndoială. Același drept care te-a adus pe tine pe lume de altfel. Un vehicul care îi poate scoate pe oameni din sărăcie e economia locală sau rezonabilă - aceeași oameni în alte condiții sau condiții mai bune.
@@podcastuldefilosofie Argumentam din poziția avocatului diavolului și nu dintr-una de edgelord :) Citesc răspunsul tău wishful thinking și așa într-o cheie utopică. Local și rezonabil sunt concepte incompatibile cu nevoile pe care acest gen de mini economii le pot asigura atâtor oameni (i-or automatiza în final și pe ei, și pe mine...). În cel mai bun caz pot menține un nivel de sărăcie (primitivism) din care nu vor putea niciodată să scape fără complicitatea noastră în consumerism. Cât despre legătura dintre amprenta ecologică și perpetuarea speciei am vrut doar să evidențiez cât de repede se poate ajunge logic la concluzii inumane dacă urmărim orbește acest țel ecologist. Tu ai spus-o btw...people are irrational și își cumpără pixuri în exces. O faptă bună în final! Gândește-te că ai pus o pâine pe masă angajatului de la fabrica de pixuri! 😀
Comentariu pentru algoritm ❤️
Technology > Protest.
vom trece cu totii cu vedea la faptul ca zavlog a facut acest continut in stilul starea natiei sau a carei stare era? cum se numeste ceea ce face el? intreb total neironic fiindca nu stiu
Este un video apărut chiar în cadrul canalului Starea Nației!
Ți-a mai zis cineva că semeni cu Adrianne Lenker?
maică-mea în tinerețe seamănă cu tipa asta
Am o întrebare conspirationista: what if activismul de mediu aparent enervant e sponsorizat de big oil ca sa indeparteze oamenii moderați de activism. Could it be?
neah nu mi se pare plauzibil. dar nu cred că sunt supărați sau îngrijorați de el.
Am vrut să dau like de două ori... așa că am dat subscribe.
cu ce camera filmezi?
Sony EV-10 dar filmez cu un program care nu-i face cinste (Streamyard). Dacă filmezi direct pe card vei obține calitate mult mai bună.
@@podcastuldefilosofie multumesc!
what? nu e zavlog? 😳
In sfarsit o analiza completa a "scaparilor" din partea Team Prieteni. Daca s-ar putea si un react sincer la viziunea celor din tabara Faiar despre socialism sau minoritati ar fi perfect. Nu sunt total impotriva taberei lor, doar ca in sustinerea unor argumente au dese ori "scapari" de ratiune care te fac sa nu ii mai urmaresti.
A zis pe covor pentru că tabloul e inchis intr-o chestie de sticla super-securizată, astfel că singurul lucru afectat de acțiunea aia e covorul... Cred. De fapt asta gândesc eu.
s-ar putea, da. 👍🏼
sau a tradus "cover"...covor
@@sefultau1 :)))
Poate putea sa devina clipul prea lung dar merita criticata si faza cu criza climatica a aparut doar cand europenii au ``inventat`` cumva coloniasmul cand in realitate au fost crize climatice si inainte. Populatiile germanice nu au migrat ca doreau o vacanta all inclusive la mediterana.
Era această criză climatică de care vorbești man-made?
@@skibbdy6136 La fel de Man made de cel care vorbește zlavog pe timpul imperiilor coloniale.
@@skibbdy6136 din păcate am inceput sa distrugem natura de acum 12000 de ani, când am inventat agricultura. Am inceput cu distrusul pădurilor pentru a crea pășuni și am vânat unele specii de animale, care avea rolul lor în reglarea ecosistemului, până la extincție. Obiceiul asta nu a început cu colonialismul, și nu are legătură cu doctrina ideologică, pur și simplu de asta a fost nevoie pentru a crea și întreține civilizația, fie că ne place sa o recunoaștem sau nu. Problema e că ne apropiem de fundul sacului, și trebuie să vedem cum facem să continuăm evoluția civilizației fara sa ii amenințăm însăși existența.
@@raduplesa6356 @alexandrustila Fair enough, nu mă gândeam că au apărut crizele climatice man-made fix cu colonialismul, dar nu credeam că triburile germanice au plecat din cauza unor probleme de mediu create de om, îmi imaginam că distrugerea naturii nu era atât de extinsă acum 1500-2000 de ani ca să fie cauza și în niciun caz nu în zonele în care trăiau triburile relativ dezorganizate și necentralizate (deci nefiind teoretic posibilă o acțiune concertată asupra mediului gen defrișări masive, arat câmpuri întregi care să macine solul etc.). Placa standard e că au venit atrași de prosperitatea economică a Imperiului Roman. O să mă mai documentez pe temă pentru că momentan nu sunt convins. Mersi!
Mi se pare doar mie sau Zlavog incearca sa il copieze pe Dragos Patraru? Inainte nu vorbea asa pe canalul lui.
Lasă că nu trebuie sa ne facem self checkout.....Lidl trebuie sa angajeze oameni nu să-i dea afara pentru că self-orice......nu....e nevoie de oameni în piața muncii, casele self scad economia României și o cresc pe a Germaniei. Mergeți în Germania și vedeți cate case de self exista în Lidl -urile lor, veți fi surprinși....așa că..mai ușor cu ironia pseudointelectuala, rămâneți grounded că printre stele vom sta destul
Meriți o ciorbă de burtă! Deși nu îți e strict necesară
te dre ce poftă mi-ai făcut
@@podcastuldefilosofie păi dăcât să dai cu ea, ie păcat și dă ciorbă, și de monalisă, și pătezi imaginea la mediu
HAUL URI DE PE SHEIN SI TEMU BA NEBUNILE
Sunt mare fan al jurnalismului practicat de Starea Natiei. Dar cand abordeaza subiecte mai complexe vireaza puternic la stanga. E bine ca ai venit sa ii tragi putin inapoi spre centru.
mă câtă vreme și eu și ei facem bani și reușim să ne luăm ceasuri ce mai contează? știi ce zic? ;)
La putere sunt cei de dreapta, daca stam toti in centru inseamna ca toti mergem cu status quo-ul si nu se schimba nimic
"jurnalism" la starea natiei 😂
Deci eu pana acum am crezut ca e ZaVLOG😂😂😂
Eu ZaFLOC😂😂
true story :(((
Tocmai urmaresc acest video dupa dezbaterea care a pornit in Olanda legat de limitarea dreptului la protest dupa blocarea in repetate randuri a celei mai aglomerate autostrazi din Haga de catre activistii de mediu. Primaria Haga a interzis protestele pe autostrada, legea permitand acest lucru. Mai mult, noul ministru al justitiei doreste limitarea dreptului la protest. Situatia e explicata bine in ultimul video de la canalul de youtube Avond Show met Aarjen Lubach. E greu de tras o concluzie despre aceasta situatie…
să te uiți la bucata făcută de AL despre fatbikes 😂😂😂
@@podcastuldefilosofie am urmarit-o deja 😂. Copiii de pe fat bike uri sunt echivalentul soferilor de bmw.
@@IsMyLife75 hahaha :)
Lingau de activisti hai la siktirel si un scuipatel de la fratele roman ❤
Am o idee: dacă tot am renunțat la lux, hai să renunți și tu! Să nu fiu eu unicul fraier de pe planetă.
done ✅
@@podcastuldefilosofie Mă refeream la oricine citește comentariul meu. 😅
mi-am dat seama ca nu va suport pe amandoi merci
pupici 😘