CY - "Kaç Kitap Okudun?" Artık Gereksiz Bir Soru

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 115

  • @efe_aydal
    @efe_aydal  17 วันที่ผ่านมา +7

    Canlı yayınları izlemek için:
    kick.com/efeaydal
    Videolara destek için:
    www.bynogame.com/en/donate/efeaydal
    &
    buymeacoffee.com/efeaydal
    "Beyaz Hap" filmini seyretmek için:
    Efeaydal.com/beyazhap

  • @spinozaipm1874
    @spinozaipm1874 17 วันที่ผ่านมา +122

    Ya mesela TH-camdan felsefe tarihine bakıp bir şeyler öğrenmeye çalışıyorsun ama bilgiler yeterli gelmiyor bu sefer kitaba yöneliyorsun o daha tatmin edici geliyor. Üstüne bir de videoları izleyince bu sefer aklında kalmaya başlıyor. Eğer sadece izleyerek öğrenirsen bilgi yüzeysel kalıyor ve karşındakiyle tartışmaya girdiğinde özümseyemediğinden tıkanabiliyorsun. Bir de karşıdaki kaynak göster dediğinde "şu kanalda demişti" dediğimiz zaman fos oluyor. Sonra o da "ya şu kanal da ona şöyle söylemişti istersen onu izle" diyor. Yani bilgiyi doğrudan alıp özümsemek yerine tembelliğe kaçınca başkalarının harmanlanmış görüşünü savunmak zorunda kalıyoruz.

    • @bugrayuzer
      @bugrayuzer 17 วันที่ผ่านมา +1

      TH-cam kanalı önerince fos kalması nispeten algısal. Mesela tarih için oyun da önerilebilir; Emrah Safa Gürkan öyle yapıyor. Kitaplarla youtube kanalının farkı akademik çevreler tarafınca henüz pek karşılık bulmaması da diyebiliriz. Two Minutes Paper gibi yapay zekayla ilgili makaleleri anlatan kanallar arttıkça kitaba denk bir algıya ulaşabilir.

    • @keremdeveci3984
      @keremdeveci3984 17 วันที่ผ่านมา

      bu devirde kitap bulmak ve satın almakta ayrı bir zorluk özellikle ülkede az kaynak olduğunda mesela karbon ayak izi hakkında araştırma yapıyordum üniverstenin 3. yılında türkçe kaynaklar çok yetersizdi sadece 42 tane falan vardı, yabancı kaynaklara yönelmek zorunda kaldım ve tabiki de kitap olarak bulamazdım veya bulsam bile çok pahalı olurdu o nedenle: kaç kitap okudun gereksiz bir soru oldu benim için. ama evet bulabiliyorsan başkasının toplayıp özetlediği bilgiyi değil ana kaynağa gitmen gerekir. + olarak efe abinin dediği gibi önemli olan kaç tane okuduğun değil okuduğun kadarıyla ne anlayıp onu nasıl kullanacağını bilmendir.

    • @nettlex
      @nettlex 16 วันที่ผ่านมา +1

      sen hatırlamasan da okuma sürecinde düşündüklerin öğrendiklerin bilinçaltına etki ediyor

    • @MetehanMete_1
      @MetehanMete_1 12 วันที่ผ่านมา

      İlla biriyle tartışman mı lazım? Kişisel gelişimin için mi bilgi ediniyorsun insanlarla tartışmak için mi?

  • @mete.31
    @mete.31 17 วันที่ผ่านมา +60

    Olay okumaktan çok anlamak özümsemek aslında.
    Örneğin yurtdışını gezmek var bi de bomboş yurtdışına gidip geri dönmek var.

    • @Toksikitaplar
      @Toksikitaplar 16 วันที่ผ่านมา

      Kesinlikle 1:35

  • @arthurmorgan5904
    @arthurmorgan5904 17 วันที่ผ่านมา +35

    bence roman ve klasikleri okumak insanın olaylara bakış açısını ve vizyonunu geliştiriyor o açıdan çok önemli

  • @ShahlarSalim
    @ShahlarSalim 16 วันที่ผ่านมา +15

    Abi yanlış düşüncede olduğun nadir konulardan .
    İlk olarak okumakla podcast dinlemek aynı değil .
    Okumak , yazarak okumak hafızada dinlemekten daha iyi kalıyor.
    Kitap okuyarak illa birşeyler yazmak zorunda değilsin , bu tam farklı bir şey .
    Biraz farklı tarafdan bakmışsın olaya ama o değil

    • @apexinaq
      @apexinaq 13 วันที่ผ่านมา +1

      Kitap okumuşsun da ne olmuş? Sonuç: “tarafdan”.

    • @alisengoz7335
      @alisengoz7335 11 วันที่ผ่านมา

      ​@@apexinaq:D

  • @Tesellüm
    @Tesellüm 17 วันที่ผ่านมา +20

    1 kitap okursun, ömür boyu işleyip satabileceğin birikim katar sana. 1000 kitap okursun, ayaklı kütüphane olursun ama sosyal bir problemde mal gibi kalırsan bir anlamı yok. Kitap okumanın zihne etkisi tartışılmaz fakat "eskisi kadar" değerli bir yerde olmadığı gibi okuduğun şeyin kalitesi ve onu yönetme becerin de çok değerli.

  • @usyan
    @usyan 17 วันที่ผ่านมา +21

    Fareler ve insanlar Amerikanın ilk kurulduğu yıllarda değil büyük buhran döneminde geçiyor abi. Çok iyi kitap. Hem onu hem de sineklerin tanrısını okumaya ilk başlayan arkadaşlara tavsiye ediyorum. Hem çarpıcı hem de okuması keyifli.

    • @thRoxel0
      @thRoxel0 17 วันที่ผ่านมา +3

      lan ben cok kitap okudum ama sineklerin tanrısıni da ilk başlarda okuyacam demiştim nasıl unuttum ben onu ya, okudum diyorum çünkü artık aktif okumuyorum ama okudugum donemde baya onerilen kitaplari senin onerdigin turdeki kitaplarin çoğunu okumuştum

  • @sgt.archdornan1979
    @sgt.archdornan1979 16 วันที่ผ่านมา +11

    Bu konuda katılmıyorum. Türkiye'de düzenli kitap okuyor olmak, kitapların türüne de bağlı olmak üzere, bir flextir ve kişinin kültür seviyesinin averaj üstünde olduğunu gösterir.

  • @heavyd9949
    @heavyd9949 17 วันที่ผ่านมา +5

    Efe Abi, üniversite okurken tabii o zaman e-kitabın acemisiyiz. Facebook gruplarından indiriyoruz. 16 yaşında bir genç geldi dedi benim yazmaya merakım var, işte senaryo nasıl yazılır bunlarla ilgili e-kitap atabilir misiniz dedi. Grupta kıyamet koptu işte sen kaç kitap okudun, 30.000 kitap okumalısın yazmak için falan abuk sabuk argümanlar ileri sürdüler. Çocuk sorduğuna soracağına pişman oldu. Böyle bi gatekeeping olayına canlı şahit oldum.
    Bir de şu anımı anlatmak isterim Abi sen hem gezip hem okuyan bir insan olarak bilirsin. 2023'de drama dersine gidiyordum trsm'de ve hocamızda aynı zamanda yazar ve editördü. Bize birgün bir konu verdi dedi böyle böyle yazın. Bende geçen hafta dedem vefat etmişti ve bayağı, şöyle bir 20 yıl olabilir, memlekete gitmemiştim ve oradaki gözlemlerimle yazdığım şeye bayağı bir edebiyat katmıştım. Burdan şunu demek istiyorum bizim küçüklüğümüzde "çok gezen mi bilir çok okuyan mı?" derlerdi hep. Bence ikisini de yapan çok bilir.

  • @utaratsz9031
    @utaratsz9031 17 วันที่ผ่านมา +9

    Hunların tanhuları isimlerimi ya yanlış ya da çoğu yok mö 500 ve ms 200 arası internette neredeyse yok. Rıza Nur'un 14 ciltlik Türk Tarihinde her birinin ismi ve biyografisi yazıyor. Gerçek bilgiye ulaşmak için kitap şart.

  • @yunusdosluMut
    @yunusdosluMut 17 วันที่ผ่านมา +7

    Esasen kitap okuma olayını ben egzersiz gibi görüyorum çok bilgili olmuşum yada çok kaslı olmuşum o beni ilgilendirmiyor kafam dagılıyor kendimi iyi hissediyorum hepsi bu.

  • @gunes-tan6126
    @gunes-tan6126 17 วันที่ผ่านมา +4

    Kitap okumak ile video yada ses dinleme arasında çok ciddi fark var. Evet ikiside öğretiyor ama kitap okuduğunda mecbur aynalama yapıyorsun. Mecbur hayal ediyorsun. Mecbur anlamak için yazarın hikayesini canlandırıyorsun. Videoda bu yok. Uygulamalı videolar da biraz var o program öğreten ders videoalrı falan çünkü ondada aktif uygulama yapıyorsun. Haricinde sadece belgesel izle yada ses dinlemede yok unutman çok kolay.

  • @toyeca10
    @toyeca10 17 วันที่ผ่านมา +14

    Kitap okumayı severim ancak kitap okumanın kutsallaştırılması benim de sinirimi bozuyor. Sanki bu çağda bilgi edinmenin tek yolu fiziksel kitap okumakmış gibi. Gerçekten tam bir boomer bakış açısı. Ayrıca bu tür insanlar kitap okumayı kutsallaştırdığı için kendisi üç beş dandirik roman okudu diye kendini de kutsallaştırıp üst insan olarak görüyor.

  • @ChanseR
    @ChanseR 16 วันที่ผ่านมา +3

    kitabı içinden bir şey alınacak bir şey olarak görmeyin okuyacağım ve bir şeyler alacağım ondan dolayısıyla ne kadar çok okursam o kadar çok alırım gibi bakıyorsanız boşuna okuyorsunuz zaten kitap içinden bilgi alıp devam edeceğiniz bir şey değil çoğu kitabın içindeki bilgi doğru mu zaten onu bile bilemezsiniz kitabı bakış açıları görmek için düşünme sisteminizi çalıştırmak için daha da önemlisi okuma olayı kendi başına frontal korteksi çalıştırdığı için (yani feridun abinizin s3kiz hikayelerini de okusanız o korteks çalışacak ve zekanızı geliştirecek) okumuyorsanız okumayın zaten gpt den daha çok sek hızlı bilgi alırsınız ben mesela bazı kitapları okurken 4 saat kitap elimde duruyorum bi bakıyorum 50 sayfa okumuşum ben gerçekten okuyor olsam 50 sayfa mı okurum 4 saatte 1 saat okumuşsam 3 saat düşünmüşüm okuduklarım üzerine bu iş böyle yapılır asıl verimi 1 saatlik okumadan değil 3 saatlik düşünmeden alırsınız ama kitabı 1 saat okumazsanız muhtemelen kendinizi 3 saat boş şeyler düşünürken bulursunuz ya da instagramda kaydırırken kitabı o yüzden okuyoruz beynimizi çöp düşünceler yerine düşünmeye değer şeylerle doldurmak için yoksa kendinizi gecenin 3ü oses türkiyeye çıksam hangi şarkıyı söylerdim diye düşünürken bulursunuz halbuki hiç ses yeteneğiniz bile yoksa bu düşünceler vakit kaybıdır

  • @huseyingungor1057
    @huseyingungor1057 17 วันที่ผ่านมา +4

    Kitap okumayı kutsallaştırmayı da çok boomerca görmüştüm ben de. Filmlerden daha fazla şey öğrenmişimdir. Okumayı bildikten sonra çevrendeki her şey bir metindir. The Death of the Author.

  • @SadeceYucel
    @SadeceYucel 17 วันที่ผ่านมา +5

    Abi artık ülke öyle bir hale geldi ki artık ne kitap okumanın ne kültürlü entellektüel olmak bi işe yaramıyor

  • @slownreverb
    @slownreverb 17 วันที่ผ่านมา +2

    edebi zevk denen bir şey var. o zevki bir kez tattıktan sonra daha çok okuyası geliyor insanın. bu zevkin doruklarına çıkmak isteyenler yapı kredi yayınlarından don kişot'u, john steinbeck^ten cennetin doğusu'nu ve ahmet hamdi tanpınar'dan saatleri ayarlama enstitüsü adlı kitaplara başvurmalarını istir ve de ham ederim.

  • @sercanaydn377
    @sercanaydn377 16 วันที่ผ่านมา +2

    Kitabı zevk için okuduğun zaman içerisindeki dersleri,bilgileri otomatik olarak alıyorsun.Kendim bir örnek vereyim Asimov'un robot ve vakıf serilerini bilirsiniz,onları hem zevkle okudum hem de içindeki yapay zekanın temelleri,robot mevzusu,uzak gelecekte insanların toplum yapısı gibi güzel öngorüleri de hayatıma kattım.

  • @Hachi-Roku86268
    @Hachi-Roku86268 17 วันที่ผ่านมา +1

    Lisedeyken türk edebiyatı dersine sinan korkmaz isimli bir hoca girerdi.
    Kendisi bizlere sergüzeşt, mai ve siyah, kuyucaklı yusuf, mavi kuş, yaban gibi türk edebiyat eserleri okumamızı bu kitaplardan sınavda sorular geliceğini söylerdi.
    Ve gerçekten sınavlarda bu kitaplar ile ilgili sadece kitabı okuyan bir insanın rahatlıkla cevaplayabileceği ama kitabı okumamış bir insanın ise asla cevaplayamıyacağı sorular sorardı.
    Sinan hocam sayesinde bugün türk edebiyatını seviyorum.

  • @阿尔达
    @阿尔达 7 วันที่ผ่านมา

    Efe, denizin ötesindeki sesler ve diamond tema podcastlarinden, videolarından cidden çok fazla şey öğrendim. Özellikle bir dönem hayatım çok yoğundu ve kitap okumak çok zaman alıyordu ayrıca yorucu geliyordu bu yüzden bu yollarla çok bilgi edindim. Şimdi de her alanda (bölümüm moleküler biyoloji olsun, coding olsun, Çince olsun) ChatGPT'yi kullanarak bişeyler öğreniyorum fakat asla bir sonuç olarak bakmıyorum. Ondan öğrenmek istediğim konuyla ilgili en başta fikir alıyorum genel çerçeveyi öğreniyorum sonrasında kendi araştırmamı kendim yapıyorum çeşitli kaynaklardan ve özellikle bölümüm ile ilgili çok büyük yanlış bilgiler verdiğini fark ediyorum (premiumda kullandım bu bahsettiğim yanlışlar düzelmedi). AI'ın kullanım alanlarını iyi belirlemek ve doğru prompt yazmak çok önemli, mesela kitap okumaya vaktiniz yoksa o kitabın pdfini atıp özetlettirebilir istediğiniz soruyu sorabilirsiniz eğer direkt kaynağını siz ona sunarsanız iyi iş çıkarıyor gerçekten ve şüphelenecek şey az oluyor. Bence kitap okumanın verdiği hazzı vermiyor fakat bu hızlı yaşantımız içinde doğru kullanımı öğrenildiği taktirde çok yardımcı bir araç.

  • @huseyinoz5233
    @huseyinoz5233 17 วันที่ผ่านมา +1

    abi kitapların özeti de filimler de olduğu gibi bi tık eksik kalıyor veya değişik kalıyor. Ama kaç kitap okudun hakkında söylediklerin ben de kesinlikle katılıyorum, ilginin olduğu konular hakkından araştırma yapmak 10 kat daha iyi belki amma ve lakin :D kitaplar yerini tutmuyor bazı durumlarda

  • @root6748
    @root6748 12 วันที่ผ่านมา +1

    Kitap okumak ile video izlemek, podcast dinlemek arasında onlarca gömlek fark var. Kitap okurken kendinizi vermek zorundasınız. Enerji harcıyorsunuz. Ancak video izlerken zaten akıyor kulağınıza. Değerlendirebilene o da çok iyi. Ancak genelde öyle değil.

  • @shahmuradalizada
    @shahmuradalizada 17 วันที่ผ่านมา +2

    Okumakla dinlemek arasında dağlar kadar fark var.

  • @yin-yang512
    @yin-yang512 16 วันที่ผ่านมา +1

    Klasik kitapların her birisi zaten ufuk açan kitaplar.

  • @havucrenklihrka7198
    @havucrenklihrka7198 16 วันที่ผ่านมา +1

    Bence ne olursa olsun dünya klasikleri , felsefe ve kuramsal kitaplar her zaman okunmalidir.

  • @erooosennin
    @erooosennin 17 วันที่ผ่านมา +3

    sineklerin tanrısı bir bana mı uyduruk bir kitap geldi,hiç sarmamisti,yarıda bıraktım.

    • @osmnkrpnr
      @osmnkrpnr 17 วันที่ผ่านมา

      Çok önemli bir roman bence. İnsan özünde vahşidir ve eğitimi yarı kalan erkek çocuklari insan özündeki bencilliği ortaya çıkarıyor. Hatta o kitap ile ilgili bu gece inceleme videosu çekecektim

    • @userolifrombmth
      @userolifrombmth 14 วันที่ผ่านมา

      ​@@osmnkrpnr Kitap küçük çocukların diyaloglarından ibaret ve aşırı derecede yoruyor

  • @erooosennin
    @erooosennin 17 วันที่ผ่านมา +1

    kitap önerileri tarzı bir video gelse tadından yenmez

  • @berhanozgurciftci1188
    @berhanozgurciftci1188 17 วันที่ผ่านมา +2

    Bençe kitap okumak şuan yurumek yada bisiklete benmek gibi bir hobi de ibaret

  • @BerkLeonStefanBayraktar
    @BerkLeonStefanBayraktar 17 วันที่ผ่านมา

    9:43 'teki (kitaptaki sahne uzatması) Türk dizilerindeki bakışmalı yavaş çekimli uzatmalar bizim genlerimize o zamandan işlemiş demekki.

  • @devrimyigitrevoliciano381
    @devrimyigitrevoliciano381 17 วันที่ผ่านมา +2

    ben bu konuda sana katılmıyorum efe abi kitap okumanın sadece fikirsel anlamda bir değer katması mevzu değil insan beyninin gelişmesi için kitap önemli chatgpt beyin gelişimi açısından önemli bir araç gereç değil tam tersine insanları aptallaştıran bir şey. Ayrıca kitabın diğer önemli kısmı da özellikle çocukken hayal kurma kabiliyeti +analitik zeka kazandırır

  • @anarchowizard
    @anarchowizard 17 วันที่ผ่านมา

    2023'de 40'a yakın kitap okumuşum 2024'te bu 15'e düşmüş. Zamanla baştan sona kitap okumak yerine makale okumayı tercih etmeye başlamışım. Özellikle kendi alan bilgini artırmak için makale okumak kitap okumaya göre daha isabetli, spesifik bir verim oluyor.
    Ve de Efe Aybi'nin dediği gibi CPT var. Kitabın özetini, ana başlıklarını ve argümanlarını size sunabiliyor. Ben şahsen felsefe kitabı okumak yerine genellikle tartışmayı seviyorum. Kafama takılan noktalarda da CPT kullanıyorum. Ve de yine makalelere başvuruyorum.
    Başka bir örnek olarak daha, alanımda çıkan makaleleri çevirerek yayınlıyorum. Çeviri sürecinde karşılaştığım terim, kavramları araştırarak bilgi ediniyorum. Bu da kitap okumak kadar verimli olabiliyor.

  • @burakcan3944
    @burakcan3944 17 วันที่ผ่านมา +1

    Bunun birde kaç ülke gezdin versiyonu var. İlla bir şeyler ilahlastirilmak zorunda sanki

  • @SpectruMetaL
    @SpectruMetaL 17 วันที่ผ่านมา +2

    Yıllardır diyorum, kitabı okumak meziyet değildir. Kitabı kimin okuduğu önemlidir. Ne okuduğunu seçebilecek, okuduğunu anlayabilecek, anladığından fikir üretemeyecekse hiç okumaması daha iyi. Bunları yapabilecek kişilerin ise okuması zorunludur. Herkese okutsak yine kitap okumaması gerekenler aynı kalacak, tek fark "ben kaç kitap okudum biliyo musun" diye dolaşacak. Gereksiz bir yükleme.

    • @pinkypink6294
      @pinkypink6294 17 วันที่ผ่านมา +2

      Sineklerin Tanrısı kitabını okurken, içime fenalık geldi.Dayanamayip biraktim.Sürekli küçük çocukların basit düzeydeki diyalogları, cocuk kitabı okuyor hissi verdi.

  • @Raşel-1923
    @Raşel-1923 17 วันที่ผ่านมา +4

    Ben de öyle. Okuduğum bölüm yüzünden normal kitap okuyacak ne vaktim ne enerjim kalıyor. Kitapların dili de ağdalı. İngilizce bilmeme rağmen orta yerimden çatlıyorum anlıcam diye. Hele bir Pamela var aabbboo! Yarım dönem onu işledik. Öööğğğ gelmişti artık. Birde Yeni Havva’nın Çilesi var. İlginç kitap ama çok müstehcen. Öyle böyle değil midem bulandı okurken, zarzor bitirdim. Otranto Şatosu’nu üç defa okumak zorunda kaldığımı saymıyorum bile.

    • @ekremsamanoglu7500
      @ekremsamanoglu7500 15 วันที่ผ่านมา

      @@Raşel-1923 ne okuyorsun

    • @Raşel-1923
      @Raşel-1923 15 วันที่ผ่านมา

      @ İngiliz Dili Ve Edebiyatı

  • @R__isk
    @R__isk 17 วันที่ผ่านมา

    Ohhh Beeee
    Biri artık şu konuya değindi adamsın Efe abi

  • @DeepWebGunlukleri
    @DeepWebGunlukleri 17 วันที่ผ่านมา +1

    kitab var kitab var... anlayana.

  • @MuhammedAvc-xm6ne
    @MuhammedAvc-xm6ne 14 วันที่ผ่านมา

    Ne okuduğuna göre değişir mesela Wattpad, kişisel gelişim, spiritüalizm kitapları okunmasa da olur ya da nasıl okuduğun da önemli eğer akademik bir kitabı not tutmadan hızlıca okuyup bitirirsen bir hafta sonra okuduğunu unutacaksın.

  • @erol44019
    @erol44019 16 วันที่ผ่านมา

    04:15 ESG demişti, okuduğun kitap seni zorlayacak, yani zorlanacaksın ki bir şeyler öğreneceksin, demişti.

  • @mucahit6827
    @mucahit6827 16 วันที่ผ่านมา

    Felsefe kitaplarında özellikle farklı yazarlar aynı fikri savunsa dahi her okuyuş farklı şeyler katar sana. Kurgu, tarihi veya saf bilgi içeren kitaplar için söylediğin geçerli olabilir ancak felsefe için geçerli değil bence. Şansen felsefe dolaylı yollardan çok farklı şeyler düşündürüyor ve aynı kitabı okumak bile bir şeyler katıyordur. Tabi okunacak onca şey varken gidip aynı kitabı okumak da mantıklı değil ama aynı görüşü savunan da okunur bence

  • @adamnbiri2387
    @adamnbiri2387 16 วันที่ผ่านมา

    Data edinmek için evet tartışılır kitabın gerekliliği. Fakat kitap okumak zihinsel sağlık için çok önemli bence. Daha yoğun bir dikkat vermen gerekiyor, daha uzun odaklanman gerekiyor ki bunlar günümüzde yavaş yavaş süper power gibi bişey olmaya başladı. Ayrıca ben kitap okuduğumda zihnimin nefes aldığını hissediyorum. O yüzden kitap okumak önemli bence

  • @kadirt5741
    @kadirt5741 17 วันที่ผ่านมา +1

    Çok kitap okuma kısmına kesinlikle katılıyorum. Bu arada ben de çok kitap okudum ve okumaya da devam ediyorum. Buna rağmen söylüyorum.

  • @yunuskzgn3082
    @yunuskzgn3082 17 วันที่ผ่านมา

    bir kitabı okumakla o kitabı dinlemek, o kitabı dinlemekle de o kitabın anlattıklarının videosunu seyretmek, filmini izlemek anlamlı derecede farklı. Kitap okumak uzun, yorucu ve verimsiz hissettiriyor. Ancak okuma sürecinde kitap sizi içine çeker (akıcı veya ilginç olmasından bahsetmiyorum), düşündürür ve o sıkıcılıkta sizin üzerinizde iz bırakır. Bunu 1 ay garsonluk yapmak ile 1 yıl garsonluk yapmak gibi düşünün. Anlatabildim mi bilmiyorum ama farklı bir deneyim olduğunu söylemek istiyorum. Değip değmeyeceği size kalmış.

  • @emreackgoz168
    @emreackgoz168 17 วันที่ผ่านมา

    kitap okumak zahmetli bir iş. kitap okuma zahmetine girmeyip kitap okumayı önemsizleştirebiliriz ya da kitap lkuyup gelişimimizi kendimiz görebiliriz.

  • @humancake115
    @humancake115 17 วันที่ผ่านมา +1

    Abi finallere calisiom da videoyu yeni actim daha 1 dakika gecmedi farkinda olmadan -ya da olarak bilemicem- Bourdieu'nun pratik eylem kuramindan bahsediyorsun evet okudugun kitap sayisini gostermeye calismakla parani gostermenin arasinda bi fark yok biri kulturel sermaye digeri ekonomik sermaye ama ikisinde de sermayeni gosterip kendini bir nevi bir urun gibi topluma pazarliyorsun. Boylece efe aydal izleyerek finallere calismis oldum.

  • @Karaniuss
    @Karaniuss 17 วันที่ผ่านมา +2

    Katilmiyorum

  • @Sebo07
    @Sebo07 17 วันที่ผ่านมา +1

    benim babamdan da örnek verilebilir adam günde bir kitap bitirmesine rağmen şeriatın doğru yol olduğunu düşünüyor ve 20 yıldan beri AKP'ye basıyor (okuduğu kitaplar nitelikli)

  • @ahmetgul8302
    @ahmetgul8302 13 วันที่ผ่านมา

    Hocam, belgeseller falan da değerli tabi, ancak mesela kitaplar da benim açımdan dipnotları nedeniyle değerli... Adam sana bir bilgi aktarıyor, ama nereden? Hangi yazardan, hangi arşiv belgesinden, ne kadar sağlıklı bir kaynaktan aktarıyor? Bilinçli bir okuyucuysan, görüntüler eşliğinde büyülenip tufaya getirilme olasılığın azalıyor.

  • @yigitmuhammetsar1033
    @yigitmuhammetsar1033 17 วันที่ผ่านมา

    Hocam. İyi kitapları iyi bir şekilde okumalıyız konusuna katılıyorum. Ama bence hiçbir podcast veya TH-cam videosu kitap okumak kadar insanı geliştirmez. E-kitap da evet kitaptır; ama sadece kitap üzerinde göz gezdirme imkanı sunar. Ancak bana göre beklentiyi karşılamaz. Binlerce kitaba bir tıkla erişme imkanı insanı okumaktan uzaklaştırır. Okumak aktarmak için de değildir ayrıca. Kişinin ne öğrendiğini sorduğunuzda ne anlatabildiğinden yola çıkarak okumayı değerlendirmek bence olayı dar bir açıdan görmek demektir.

  • @osmnkrpnr
    @osmnkrpnr 17 วันที่ผ่านมา

    Fareler ve İnsanlar romanı Amerika kurulduktan 120 yıl sonra hocam. Bu roman ile ilgili film de mükemmeldir

  • @musfikinsan3423
    @musfikinsan3423 17 วันที่ผ่านมา +1

    Bence okumanın zihîn geliştirici bir yönü var.Mesele sadece bilgi edinmek değil.

  • @fatihyldrm2549
    @fatihyldrm2549 17 วันที่ผ่านมา

    300 sayfalık bir kitaptaki bilgiyi belgeselde ogrenmen için 50 belgeselde anca öğrenirsin. Kitabın avantajı, sabırlı olma , hissetme , hatta kokusu bile Artı değer. Chat gbt yada videolar saba herturlu bilgiyi hızlıca verebilir ama kitap gibi derinlemesine öğrenemezsin. O yüzden zaten sınavlarda performans düştü.

  • @Hachi-Roku86268
    @Hachi-Roku86268 17 วันที่ผ่านมา

    Kitap okumak eğer zevk alıyorsan güzel bir şey.
    Bu sebeple ben fantastik veya bilim kurgu kitapları tüketiyorum ve zevk alıyorum.
    Ayrıca bol bol manga okuyorum. Manga okumakta çok faydalı oluyor.
    Japonların kafa yapısı insana bir şeyler katıyor.

  • @emoqi
    @emoqi 17 วันที่ผ่านมา +1

    Başlık korkuttu içerik şaşırttı.

  • @srr1023
    @srr1023 17 วันที่ผ่านมา +1

    şimdi.. o biraz da kitabına bağlı😌🤲🏼

  • @Attila_Ozer
    @Attila_Ozer 17 วันที่ผ่านมา

    Korku çizgi romanı olarak ne önerirsin abi ? Ben bu aralar çok manga okuyorum sarıyor. Korku manga yazarı olarak junji itoyu önerebilirim.

  • @hazretimendel1158
    @hazretimendel1158 17 วันที่ผ่านมา

    Katılmıyorum
    Eğer düzgün kitap seçimleriniz varsa, kitabı okuduğunuz sürece beyninizi kullanıp düşünüyorsunuz. Sizi asıl geliştiren şey budur.
    Fakat bir film veya belgesel izlerken hem düşünmek için süreciniz kısa hem de çok da düşünmenize gerek yok. Akış sizi tüketici yapıyor ve hipnoz olarak izliyosunuz.
    Şahsen çok okumam ve üşenirim ama okuduğum vakitler çok daha faydalı oluyor

  • @kubra12iuena
    @kubra12iuena 15 วันที่ผ่านมา +1

    Okuduğun kitap sayısıyla hava atmanın çok saçma olduğuna katılıyorum ama melek kartı diye neden çöp olsun ki sonuçta herkesin ilgi alanı başka yönde insanlar doğru düzgün kitap bile okumazken bir de onların ne okuduğunu mu yargılayalım bu yargılamak olur senin ilgielndiğin ateizm konusu da bir başkasına çöp veya gereksiz gelebilir evrim ağacının da kitap okumakla ilgili videosu vardı ne tür okursak okuyalım insan sağlığına faydası olduğuna dair kanıtların olduğundan bahsediyor izleyici konumdayken beyin daha az çalışıyormuş okurken bir yandan düşünebiliyoruz beynimiz daha fazla çalışmış oluyor hem gereksiz uzatılmış bir kitap bile olsa kelime dağarcığını artırabilir stres seviyeni azaltabilir
    Tabi günümüzde herkesin okadar vakti de yok herkes yaşamda kalma mücadelesi içinde bu durumda da ne okuyanlara hayran olurum ne de okumayanları yargılarım keşke şartlar daha iyi olsa herkes bir kitaba para mı verilir diye düşünmese zaten teknoloji ilerledikçe kitap okuma alışkanlığı azalıyor ben kesinlikle katılmıyorum telefondan okumak nerede gerçek kitap okumak nerede gerçek bir kitabı elime aldığımda kendime de güzel sessiz bir ortam bulduysam daha da bir şey istemem o huzur, o sakinlik, her sayfaya dokunmak kokusunu almak çok başka bazen çok sevdiğim bir kitabı bitirdiğimde yanımda bir eşya gibi taşıyorum başkasına vermeye de kıyamıyorum galiba duygusal bir bağ oluşuyor ben kitap kadınıyım sen seversin sevmezsin beni ilgilendirmez 😂

    • @yunusttt
      @yunusttt 10 วันที่ผ่านมา

      Kesinlikle katılıyorum. İnsanlar neden bu kadar fayda peşinde onu anlamıyorum. Her okuduğun kitabın faydalı mı olması gerekiyor sanki. 19. yüzyıldaki İzlanda'nın toplumsal durumunu öğrendin mesela, nerede kullanacaksın bu bilgiyi? Ama bunu öğrenirken keyif alacak bir yapın olabilir, aynı şekilde farklı insanlar da aynı zevki farklı kitaplardan/konulardan alır.
      Bence kitap okumak hâla elegant bir zevk, özellikle odak süremizin bu kadar kısaldığı bir zamanda...

  • @Rivendell73
    @Rivendell73 17 วันที่ผ่านมา

    Son zamanlarda çok güzel içerikler geliyor

  • @osmnkrpnr
    @osmnkrpnr 17 วันที่ผ่านมา

    15 -22 yaş arası roman okumak yerine finans ve borsa kitapları okusaydım şu an çok zengindim

    • @erenklc8567
      @erenklc8567 16 วันที่ผ่านมา

      15-22 yaş arası finans borsa ile ilgili kitap okuyan insan sayısı %0.01 falandır, kabul edelim o yaşlarda hiçbirimiz özellikle finans kitabı okumakla ilgilenmiyoruz. Sonrasında dönüp bakınca ise keşke o zaman okusaymışız diyoruz.

    • @altugduman8414
      @altugduman8414 15 วันที่ผ่านมา

      ​@@erenklc8567 yaşım 20. Uzun süredir ve düzenli okuyorum. Yeterince verimli ve "keşke" denilecek bir mesele olduğunu zannetmiyorum.

  • @oguzstravelsandguests9089
    @oguzstravelsandguests9089 17 วันที่ผ่านมา

    Efe Bey, ateist olarak kafamı kurcalayan bir durum var. Öldükten sonra bizler nereye ve nasıl gömülüyoruz. Ceset yakmak yasal olarak yasakmış. Müslümanların mezarlığı var. Ateist mezarlığı veya bir cenaze töreni, örfü veya geleneği neden yok ? Varsa da acaba nasıl?

  • @hasantherotten6137
    @hasantherotten6137 17 วันที่ผ่านมา

    Beynin çalışma şekli interaktif öğrenmeye meyilli. kitap okumak belgesel seyretmeye kıyasla çok daha öğretici oluyor çünkü beyin kitap okurken daha fazla yoruluyor

  • @TÜRK2212-w7q
    @TÜRK2212-w7q 15 วันที่ผ่านมา

    Sayıdan çok okuduğun kitap önemli ve video izlemek ile kitap okumanın bir olduğunu düşünmüyorum kitap daha akılda kalıcı ve videolarda bilgiler oldukça yüzeysel ve video youtubedan falan izliyorsan fazla dikkat dağıtıcı içerik var ayrıca sadece bilgi edinme değil başka yararları var

  • @osmnkrpnr
    @osmnkrpnr 17 วันที่ผ่านมา

    İzlemediyseniz 1996 ve 1964 yapımı Sineklerin Tanrısı filmlerini öneririm

  • @Sein3
    @Sein3 17 วันที่ผ่านมา

    Teşekkürler

  • @ozantayar
    @ozantayar 17 วันที่ผ่านมา +4

    Ben de bin küsür kitap okudum (çoğu e pub fiziksel olanlar yüzü geçmez) ama hepsi fiction/power fantasy. Ne kattı bana deseniz hiç sadece eğlendiğimle kaldım bir de çoğu İngilizce olunca dil geliştirdi o kadar. Klasik denilen kitaplardan 3 bilemedin 5 okumusumdur anca

    • @Aeronn.1
      @Aeronn.1 10 วันที่ผ่านมา

      Reverend İnsanity (Rahip Delilik) Okumamış gibisin. İnsana çok şey katıyor.

  • @pinkypink6294
    @pinkypink6294 17 วันที่ผ่านมา

    TH-cam ta izlemekle okumak aynı şey degil.Okumak beyni geliştirir. Ayrıca bilgiler akılda daha cok kaliyor.

  • @atiozbek105
    @atiozbek105 17 วันที่ผ่านมา

    nasıl tak diye buradayım

  • @huseyingungor1057
    @huseyingungor1057 17 วันที่ผ่านมา +1

    Hoş, okuduğunu anlayabildin mi o da bir mesele.

  • @ErenCelik269
    @ErenCelik269 17 วันที่ผ่านมา

    Abi katılmıyorum, dinleyerek bilgi edinmenin şeyhten bilgi edinmekten farkı yok bence dediğin soru artık değil her zaman saçmaydı kaliteli kitap okuyup içselleştirmek lazım başta temel bilgilere farklı alanlardaki sahip olunmalı...

  • @berhanozgurciftci1188
    @berhanozgurciftci1188 17 วันที่ผ่านมา

    10:05 fareler ve insanlar sonu biraz sizi mutlu etmeye bilir ama baya güzel ben tekrar okuyacam

  • @recepbabacan2417
    @recepbabacan2417 17 วันที่ผ่านมา

    Güzel kitap önerileriniz varsa alırım

  • @Mehmetkayauzm
    @Mehmetkayauzm 17 วันที่ผ่านมา

    İlk yorum bizden olsun abim❤

  • @EnesDemir44
    @EnesDemir44 17 วันที่ผ่านมา

    Okuduğum en iyi kitap Sefiller.

  • @KorayTestereci
    @KorayTestereci 17 วันที่ผ่านมา

    fitnessda kaç kilo kitap rekoru kırıyorsun?:)))))))

  • @TheSemihG
    @TheSemihG 14 วันที่ผ่านมา

    Kardeşim sen kuranı okudun mu

  • @sencercebeci
    @sencercebeci 17 วันที่ผ่านมา

    Yanılıyon abi

  • @Dijital_Bəstə
    @Dijital_Bəstə 16 วันที่ผ่านมา

    201 kitap okudum😅

  • @WiseWood42
    @WiseWood42 17 วันที่ผ่านมา

    10:32 bir başka yolu da oyunlar diyebilirim abi mesela rdr2 deki şehirler vs 100 kitap okusak yine edinemeyeceğimiz deneyimler...

  • @Light-nz9zd
    @Light-nz9zd 17 วันที่ผ่านมา

  • @haliler7723
    @haliler7723 15 วันที่ผ่านมา

    Bayadir anlatmaya çalıştığım bi konu kitap okumaya calistim ara ara ama yok olmuyor odaklanamiyorm keyif vermiyor ama video yada ses olarak bilgiye ulasabiliyorm kendini bi sekilde gelistirebilip keyif aliyosan sorun yok bence

  • @sahandaistakoz6208
    @sahandaistakoz6208 17 วันที่ผ่านมา +1

    Insanlar sayilarla kafayi bozmuş. Ben bu sene mesela 3321 kitap okumuşum fazla kasmaya gerek yok bence.

    • @thRoxel0
      @thRoxel0 17 วันที่ผ่านมา

      yok imkansiz gunde 6 kitap okumus olamazsin yalan

    • @sahandaistakoz6208
      @sahandaistakoz6208 17 วันที่ผ่านมา

      @@thRoxel0 geçen sene 7231 okumuştum. Odaklanınca iyi okuyorum.

    • @Aeronn.1
      @Aeronn.1 10 วันที่ผ่านมา

      ​@@sahandaistakoz6208Klasiklerden hangilerini okudun, tavsiyelerin neler?

  • @SadeceYucel
    @SadeceYucel 17 วันที่ผ่านมา +1

    İlk

  • @Attila_Ozer
    @Attila_Ozer 17 วันที่ผ่านมา

    Birde artık bilgi edinme açısından kitaplar çok geride kaldı adam 10 saat kitap okur sen 5 belgesel bitirirsin.

  • @DUCE1925
    @DUCE1925 17 วันที่ผ่านมา

    bu kitapların ortak okuyanları kafası aynı çalışıyor çoğu kitap için geçerli her kitap okunmaz herhangi bir kitap okunduğu zaman kendine ait olan bir kaç özellik götürür ve kitap okuyup kendini çok zeki sanan arkadaşlar var onlar alınır bu videoya

  • @Vuralsmsek19
    @Vuralsmsek19 17 วันที่ผ่านมา

    Sonuna kadar haklı ne yazıkki 😢

  • @yldraycelik9403
    @yldraycelik9403 17 วันที่ผ่านมา

    Abi bende aynısını düşünüyordum, çok fazla tarihi belgesel ve felsefe üzerine podcastler dinliyorum çoğu felsefe ve tarih kitaplarından edinemediğim bu bilgileri sadece kulaklık takarak ve bir yandan da iş yaparak öğrendim, kitap okumaktan daha iyi olduğunu düşünüyorum