Gürkan abi benim bağlamdan anladığım kadarıyla kendi yorumum şöyle. Bu yorumumda İsmail Dinçer Tevhidi Kur'an Meali 'ndeki kelime anlamlarının üzerinden gidicem bazı yerlerde, yalnız salat mevzusu bende daha farklı. Abi senin bu mealide diğer mealler gibi incelemeni ve yorumunu merak ediyorum. Salatı öncelikle içinde çok eylem barındıran bir disiplin olarak alıyorum(Kısaca). Bence salat disiplini etken ve edilgen olabiliyor. Etken kişinin kendinin o disiplinde olması, edilgen kişinin başkasının salat disipline yardımcı olması. Burda boşanma diye geçen şey, bence bağlamdan yola çıkarak eski dinini bırakanların içinde bulunduğu eylem. Ayrılma bu anlamda söz konusu.Bu eylem içinde olana, bir müslamanın yardım etmesi yani edilgen salatın oluşması. Bu edilgen salatta oluşa bilecek iki olumsuz durum var(tehlikeli diye geçen). 1) Değiştiğini sandığınız kişi gerçekten değiştimi yoksa münafıkca mı değişti, rol mü kesiyor. Bakara suresindeki karşı taraf çok çetin bir taraf. Kemikleşmiş inançları olan. Dini, toplum üzerinde çok etkili şekilde yön verici olarak kullanabilenlerin olduğu toplum. Karşı taraf gerçekten güçlü, katı olunca onlardan birilerinin islam dinine geçmesi zor bir süreç. 2) İkinci tehlike ise edilgen salatda hakikati verenin kendi salatını(merkezdeki) koruyamayıp karşı tarafa davranışlarında ve bilgi aktarımda yanlışlılığa düşmesi. 238 sonunda vurgulanan o bence hakikatlerin sahibinin kim olduğu bilincini unutmamak. 239 Bence ordaki rukbana kelimesi o yolda hareket eden ehli kişi, yani edilgen salatda hakikatler üzerinden karşı tarafla olan münasebetinizde bir endişeye düşerseniz, edilgen salatda daha usta birinden yardım alın. Senin videoların(tüm emeğin) edilgen salat bence ve sen arapçan yeterli olmadığından arapçaya daha hakim arkadaşlarından yardım alıyorsun ya bence onun gibi. (şimdi yorumu yazarken dikkatimi çekti acaba rukbana ile ruhban arasında bir benzerlik var mı?)
Gürkan bey merhaba, alakasız olabilir ama rical geçtiği için soruyorum; Bakara 282'de geçen rical için de erkek demek doğru değil yetkili kişi demek yorumunu duydum. Böylece iki kadın bir erkeğe eşit eleştirisi de boşa gidiyor. Sizin bir yorumunuz var mı? Varsa bir video gelebilir mi? Teşekkürler.
Bu çalışmaları yazılı çalışmalar, makaleler hâlinde yaparsanız tutarlı ve hakkaniyetli incelemeler açısından daha makul olacağı kanısındayım. Selamet ile.
Aynen öyle Reşad halifeye elçi diyor ama elçi dediği kişinin çevirisini kabul etmiyor farklı söylüyor buradan şunu çıkarıyorum işime geldiği yerde 19 alırım işime gelmeyen yeri atarım bu samimi değil
Salâtın sözlük anlamından çıkan "yükümlülük" değil, "sıkı takip, ilgi, destek". Günlük ibadet bağlamında Kuran'ın/vahyin takip edilmesi, onunla ilgilenilmesi olduğunu düşünüyorum.
Merhaba Gökhan bey VE yerine YANİ koyarsanız Kuranda bir çok ayeti daha iyi anlayacaksınız Kuran'da birçok VE vav la yazılmış bunlar yani manasinda örnek Allah ve Resulü. Allah yani Resulü. Gibi
105. Ayetten 109. Ayete kadar Kuran’ın tebliği duyurulması ile ilgili konulardan bahsederken 110. Ayette bağlamdan çıkarak namazın sesine geliyor, buradada aynı durum mevcut, bu konudaki görüşleriniz nedir? İsra 105. Onu hakk ile indirdik. Ve hakk ile indi. Seni, haber verici ve uyarıcı olmandan başka bir şey için göndermedik. 106. Kur'an'ı; onu, zamana yayarak insanlara duyurman için bölümler halinde birbiri ardınca indirdik. 107. De ki: "Ona ister inanın ister inanmayın; daha önce kendilerine ilim verilenler, o, onlara okunduğu zamanlar, çeneleri üzerine secdeye kapanırlar." 108. Ve derler ki: "Rabb'imiz her şeyden yücedir. Rabb'imizin uyarısı kesinlikle gerçekleşecektir. 109. Onlar, ağlayarak çeneleri üzerine kapanırlar. Bu onların huşularını artırır. 110. De ki: "İster Allah diye çağırın ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız çağırın en iyi isimler O'nundur." Salatında ne fazla yükselt ne de fazla kıs. Bu ikisi arasında bir yol tut.
2 vakit nokta... bu noktayı bulmam 5 yıl sürdü.. aşağılanmalar, alay edilmeler, çöl filozoflarıyla tartışmalar, peygamber boşuna mı gelmiş diyenleri muhatap alma zorunda kalmalar neler neler neler.. atomu parçalamak hikayesi..
Sonia Cihangirde benzer şeyler söylemişti, orta namazın “Allahın yasalarını koruyun, destekleyin ” gibi söylemişti yanlış hatırlamıyorsam. Söylediklerinize katılıyorum Allah razı olsun
Burada vusta ile acaba aşırıya kaçmayın, eşinize olan desteğinizde (bu destek nafaka da olabilir) ne aşırı çok ne de aşırı az vermeyin anlamı verilebilir mi?
Bu (2.238) ayeti cuma toplantı namazı olarak "orta namaz" düşünüyordum, bu gündeme getirdiğin bakış açısıyla şimdi namazla alakalı bir ayet olmadığı konusuna ben ikna oldum. Allah razı olsun. Teşekkürler kardeşim. ☮
238-) Salavat’ı ve orta salat’ı muhafaza edin. Allah’a bağlılık içinde kaim olun. (Yani Allah ile bağlantınız sürekli olsun, sadece Allah'a teslimiyet gösterin, Allah ile aranızda bulunan zihinsel bağı hiç bir zaman kesmeyin, yalnız Allah'a boyun eğin yani ayetin öncesi ve sonrası bahsedilen bir durum ile karşılaşırsanız Allah’ın sizden istediği yükümlülüklerinizi unutmayın)
Bakara 238. Allah'a itaat edin. Namazları ve orta namazları kılın. (İnsanlar iş-güç nedeniyle gündüz namazlarını ihmal ettikleri için bu uyarı ayeti gelmiştir. Bu ayetin bu anlamda indiğini destekleyen başka ayetler de mevcuttur.) Orta namazlar gündüz kılınan namazlardır çünkü yatsı namazı gece değil, erken gece kılınan bir namazdır. Gece teheccüt namazı kılınır ama bu Peygamberimiz için farz kılınmıştır. Kılmak mecburiyeti olmadığı için orta namaz olamaz. Bu nedenle orta namaz gece kılınan bir namaz olamaz ancak bu namazın vakti gün ortasında başlayabilir. 😊
Gürkan bey merhaba. Sizin tabirinizle x vakitte x miktarda yapılabilir bu ritüel zihnimde silinip gitti. Bu x formülüyle ateşlenen araştırmam beni Hakkı Yılmaz'a getirdi. Ne dersiniz Hakkı Yılmaz meali meseleyi on ikiden vuran bir meal mi? Gerçeğe tercüman deyip okuyalım mı?
Bu daha çok NUN ayeti meselesine benziyor; Alakasız gibi görünen bir yerde NUN kullanılıyor. Aslında 1. sebep 19 örgüsünün bozulmaması için. 2. Sebep ise zihni diri tutmak için. Yani Orta namaz namazın kendisidir başka da bir şey değil.
Yükümlülük yerine çok daha fazla kullandığımız 'sorumluluk' kelimesi daha uygun olurdu. Üzerine bir mecburiyet: Yapması durumunda ödül, yapmaması durumunda ise ceza alacağını düşünen her bilincin salâta ortak vereceği manadır yükümlülük (ağır gelir, yüktür, zordur). Yani, zaten bağlı olduğunuz ve öyle inandığınız bir kavrama bağlıyorsunuz kelimeyi. Boşanma konusuna otursa da, diğer birçok yerde bağlamın da, tek başına cümlenin de anlamını bozuyor. Gerçi sorun yok, kelimelerin bir sürü anlamı var ya... Gerçek, mecaz, yan anlam derken, hepsine 'bağlama da uygun' mana verince, apaçık ve seçik bir kitap çıkarıyor karşımıza. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum.
kuran beyin fırtınası yöntemiyle öğretir. bu yöntem güdülenmiş (yani imanlı) insanlar üzerinde işe yarar. güdülenmemiş insana konuları sırayla ve tekrarsız anlatmak gerekir. allah güdülenmemiş (iman etmemiş) kullarıyla uğraşmadığı için bizim kuran'ın üslubunu eğip büküp onlara uygun hale getirmeye çalışmamamız gerekir.
Selam Siz Ramazan Demiri anlamamışsınız veya çarpıtıyorsunuz. Kendisi sizin burada yaptığınızı yapıyor. Siz burada Orta Namazdan bahsedilmiyor diyorsunuz, Ramazan Demir de Kuran meallerinde çoğu yerde Gramer kurallarına uyulmadan yanlış çeviri yapılmış diyor. Size göre meallerin oluşturulmasında Gramer kurallarına uyulmuş mu yoksa uyulmamış mı? Asıl soru şu; Ramazan Demirin verdiği anlamlar Gramer kurallarına uygun mu, değil mi?
kuran'a göre namaz üç vakit. SALUH EL FECR sabah namazı. SALUH EL GİŞA akşam namazı. SALUH EL VUSTA orta namaz (peygamber zamanında bazen öğle uykusundan önce yani öğle vakti, bazen de öğle uykusundan sonra yani ikindi vakti kılınmış) sabah ve akşam vakitleri herkesçe belli. ama öğle vakti belli olmadığı için sabah ve akşam'ın ortası kastedilerek VUSTA (ORTA) namaz denilmiş.
İki yorumunuza da katılmıyorum. Bence salatu'l-vusta öğle namazıdır. Namaz ile ilgili ayetleri listeleyince ve bu namazların farz kılınış tarihi olarak Mekke ile Medine dönemini düşününce ben de bu sonuca varmıştım.
Emeğine sağlık kardeşim. Bir gün canlı yayın konusunu şirk konusu olarak yaparsanız güzel olabilir, selam ve sevgiyle.
Salât namaz değil, Allah'ın dinine verilen destek demektir.
Çok net, tutarlı, akıllıca yaklaşımınız ve çalışmanız için teşekkürler. Allah razı olsun.
Ağzına sağlık selamlar olsun
Namaz diyen birinin bakara 239'u anlama ihtimali yok! Kuran asla rehber olmaz!!
Gürkan abi benim bağlamdan anladığım kadarıyla kendi yorumum şöyle. Bu yorumumda İsmail Dinçer Tevhidi Kur'an Meali 'ndeki kelime anlamlarının üzerinden gidicem bazı yerlerde, yalnız salat mevzusu bende daha farklı. Abi senin bu mealide diğer mealler gibi incelemeni ve yorumunu merak ediyorum.
Salatı öncelikle içinde çok eylem barındıran bir disiplin olarak alıyorum(Kısaca). Bence salat disiplini etken ve edilgen olabiliyor. Etken kişinin kendinin o disiplinde olması, edilgen kişinin başkasının salat disipline yardımcı olması.
Burda boşanma diye geçen şey, bence bağlamdan yola çıkarak eski dinini bırakanların içinde bulunduğu eylem. Ayrılma bu anlamda söz konusu.Bu eylem içinde olana, bir müslamanın yardım etmesi yani edilgen salatın oluşması. Bu edilgen salatta oluşa bilecek iki olumsuz durum var(tehlikeli diye geçen).
1) Değiştiğini sandığınız kişi gerçekten değiştimi yoksa münafıkca mı değişti, rol mü kesiyor. Bakara suresindeki karşı taraf çok çetin bir taraf. Kemikleşmiş inançları olan. Dini, toplum üzerinde çok etkili şekilde yön verici olarak kullanabilenlerin olduğu toplum. Karşı taraf gerçekten güçlü, katı olunca onlardan birilerinin islam dinine geçmesi zor bir süreç.
2) İkinci tehlike ise edilgen salatda hakikati verenin kendi salatını(merkezdeki) koruyamayıp karşı tarafa davranışlarında ve bilgi aktarımda yanlışlılığa düşmesi. 238 sonunda vurgulanan o bence hakikatlerin sahibinin kim olduğu bilincini unutmamak.
239 Bence ordaki rukbana kelimesi o yolda hareket eden ehli kişi, yani edilgen salatda hakikatler üzerinden karşı tarafla olan münasebetinizde bir endişeye düşerseniz, edilgen salatda daha usta birinden yardım alın. Senin videoların(tüm emeğin) edilgen salat bence ve sen arapçan yeterli olmadığından arapçaya daha hakim arkadaşlarından yardım alıyorsun ya bence onun gibi.
(şimdi yorumu yazarken dikkatimi çekti acaba rukbana ile ruhban arasında bir benzerlik var mı?)
izah aklıma yattı , gayretiniz için çok teşekkür ederim.
Vusta: ideal, uygun, makul anlamlarinda da kullanılabilir
Gürkan bey merhaba, alakasız olabilir ama rical geçtiği için soruyorum; Bakara 282'de geçen rical için de erkek demek doğru değil yetkili kişi demek yorumunu duydum. Böylece iki kadın bir erkeğe eşit eleştirisi de boşa gidiyor. Sizin bir yorumunuz var mı? Varsa bir video gelebilir mi? Teşekkürler.
Hani es-salat namazdı! :))
Bu çalışmaları yazılı çalışmalar, makaleler hâlinde yaparsanız tutarlı ve hakkaniyetli incelemeler açısından daha makul olacağı kanısındayım. Selamet ile.
Selam, Reşad'a elçi diyorsanız neden elçinin yetkilendirilmiş çevirisini kullanmıyorsunuz da kendi anlamlarınızı veriyorsunuz? Örnek olarak Edip.
Aynen öyle Reşad halifeye elçi diyor ama elçi dediği kişinin çevirisini kabul etmiyor farklı söylüyor buradan şunu çıkarıyorum işime geldiği yerde 19 alırım işime gelmeyen yeri atarım bu samimi değil
Salâtın sözlük anlamından çıkan "yükümlülük" değil, "sıkı takip, ilgi, destek".
Günlük ibadet bağlamında Kuran'ın/vahyin takip edilmesi, onunla ilgilenilmesi olduğunu düşünüyorum.
Kıyamet 15 te bağlamı yok sayıp burada bağlam zorlaması yapmak....
Masallah Allah size akil ve gayret vermis biz de faydalaniyoruz, Allah razi olsun
:D ya bileder neden bahsediyon sen.
Merhaba Gökhan bey VE yerine YANİ koyarsanız Kuranda bir çok ayeti daha iyi anlayacaksınız Kuran'da birçok VE vav la yazılmış bunlar yani manasinda örnek Allah ve Resulü. Allah yani Resulü. Gibi
Ne güzel diyanet mealini okuyup geçiyorduk kardeşim niye aklımızı karıştırıyorsunuz :)
Şaka bir yana halimiz nicedir?
105. Ayetten 109. Ayete kadar Kuran’ın tebliği duyurulması ile ilgili konulardan bahsederken 110. Ayette bağlamdan çıkarak namazın sesine geliyor, buradada aynı durum mevcut, bu konudaki görüşleriniz nedir?
İsra 105.
Onu hakk ile indirdik. Ve hakk ile indi. Seni, haber verici ve uyarıcı olmandan başka bir şey için göndermedik.
106.
Kur'an'ı; onu, zamana yayarak insanlara duyurman için bölümler halinde birbiri ardınca indirdik.
107.
De ki: "Ona ister inanın ister inanmayın; daha önce kendilerine ilim verilenler, o, onlara okunduğu zamanlar, çeneleri üzerine secdeye kapanırlar."
108.
Ve derler ki: "Rabb'imiz her şeyden yücedir. Rabb'imizin uyarısı kesinlikle gerçekleşecektir.
109.
Onlar, ağlayarak çeneleri üzerine kapanırlar. Bu onların huşularını artırır.
110.
De ki: "İster Allah diye çağırın ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız çağırın en iyi isimler O'nundur." Salatında ne fazla yükselt ne de fazla kıs. Bu ikisi arasında bir yol tut.
Hoş geldin güzel insan
👍👍👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏
2 vakit nokta... bu noktayı bulmam 5 yıl sürdü.. aşağılanmalar, alay edilmeler, çöl filozoflarıyla tartışmalar, peygamber boşuna mı gelmiş diyenleri muhatap alma zorunda kalmalar neler neler neler.. atomu parçalamak hikayesi..
Çok isabetli bir yorm❤
Sende olmasan anlamıyoruz abi,yüzde yüz katılıyorum ve sizden meal bekliyoruz ,
Sonia Cihangirde benzer şeyler söylemişti, orta namazın “Allahın yasalarını koruyun, destekleyin ” gibi söylemişti yanlış hatırlamıyorsam.
Söylediklerinize katılıyorum Allah razı olsun
"rical" için "tek başına" pek olmuyor.
Evet, "tek başına rical" olursa tek başına anlamı vermek anlamlı değil. Ancak rukban ile beraber geçince ikisini ilişkili düşünmek lazım.
@@gurkan-engin Acaba burada mecazi olarak, ekonomik olarak dara düştüğünüzde de ekonomik durumunuz iyi olduğunda da denmek istenmiş olabilir mi?
Burada vusta ile acaba aşırıya kaçmayın, eşinize olan desteğinizde (bu destek nafaka da olabilir) ne aşırı çok ne de aşırı az vermeyin anlamı verilebilir mi?
Bu (2.238) ayeti cuma toplantı namazı olarak "orta namaz" düşünüyordum, bu gündeme getirdiğin bakış açısıyla şimdi namazla alakalı bir ayet olmadığı konusuna ben ikna oldum. Allah razı olsun. Teşekkürler kardeşim. ☮
Gürkan abi video sonlarında meal verdiginiz ayetleri kendi verdiğinz meali ekrana yansitsaniz güzel olur.
Gürkan abi gözaltı morlukların gitmiş birşey mi kullandın ismini söyler misin ?
Emeğine sağlık.
238-) Salavat’ı ve orta salat’ı muhafaza edin. Allah’a bağlılık içinde kaim olun.
(Yani Allah ile bağlantınız sürekli olsun, sadece Allah'a teslimiyet gösterin, Allah ile aranızda bulunan zihinsel bağı hiç bir zaman kesmeyin, yalnız Allah'a boyun eğin yani ayetin öncesi ve sonrası bahsedilen bir durum ile karşılaşırsanız Allah’ın sizden istediği yükümlülüklerinizi unutmayın)
Bakara 238. Allah'a itaat edin. Namazları ve orta namazları kılın.
(İnsanlar iş-güç nedeniyle gündüz namazlarını ihmal ettikleri için bu uyarı ayeti gelmiştir. Bu ayetin bu anlamda indiğini destekleyen başka ayetler de mevcuttur.) Orta namazlar gündüz kılınan namazlardır çünkü yatsı namazı gece değil, erken gece kılınan bir namazdır. Gece teheccüt namazı kılınır ama bu Peygamberimiz için farz kılınmıştır. Kılmak mecburiyeti olmadığı için orta namaz olamaz. Bu nedenle orta namaz gece kılınan bir namaz olamaz ancak bu namazın vakti gün ortasında başlayabilir. 😊
Kitab'a sımsıkı sarılanlara ve namazı dosdoğru kılanlara gelince, şüphesiz biz, iyiliğe çalışan (erdemli) kimselerin mükâfatını zayi etmeyiz.
A'râf, 170
Kitaba sımsıkı sarılanlara gelince dendikten sonra ve namazı dosdoğru kılanlara gelince deniliyor diyanet mealinde sizce buradaki ve bağlacı ayırmamı yoksa açıklamamıdır yani buradaki Salatı ikame namazmıdır Gürkan bey?
Gürkan bey merhaba. Sizin tabirinizle x vakitte x miktarda yapılabilir bu ritüel zihnimde silinip gitti. Bu x formülüyle ateşlenen araştırmam beni Hakkı Yılmaz'a getirdi. Ne dersiniz Hakkı Yılmaz meali meseleyi on ikiden vuran bir meal mi? Gerçeğe tercüman deyip okuyalım mı?
1:11:48 Farklı bir öneri olacaksa o sözcük dengeli değil denge olur. O şekilde düşünün. Ekli sözcük olarak düşünmek yanlışa götürebilir.
Ayrıca 9:36 de zıplayan kim
239. Ayet binek üzerinde boşanma mı? Zorluyorsun.
Belki de tanrı orta namazı kaçırmazsanız boşanmazsınız demek istiyordur
Her zaman ki gibi müslümanların hiçbir görüşüne katılmayan Gürkan bey :D
Orta namaz yok. Cuma sakatı var. Ritüel namaz oruç haç yoktur
Abi lütfen bir kuran meali yaz, eğer yazamam diyorsan başka birisiyle ortaklaşa yaz. Dini senden öğreniyoruz.
Bu daha çok NUN ayeti meselesine benziyor; Alakasız gibi görünen bir yerde NUN kullanılıyor. Aslında 1. sebep 19 örgüsünün bozulmaması için. 2. Sebep ise zihni diri tutmak için. Yani Orta namaz namazın kendisidir başka da bir şey değil.
Yükümlülük yerine çok daha fazla kullandığımız 'sorumluluk' kelimesi daha uygun olurdu. Üzerine bir mecburiyet: Yapması durumunda ödül, yapmaması durumunda ise ceza alacağını düşünen her bilincin salâta ortak vereceği manadır yükümlülük (ağır gelir, yüktür, zordur). Yani, zaten bağlı olduğunuz ve öyle inandığınız bir kavrama bağlıyorsunuz kelimeyi. Boşanma konusuna otursa da, diğer birçok yerde bağlamın da, tek başına cümlenin de anlamını bozuyor. Gerçi sorun yok, kelimelerin bir sürü anlamı var ya... Gerçek, mecaz, yan anlam derken, hepsine 'bağlama da uygun' mana verince, apaçık ve seçik bir kitap çıkarıyor karşımıza. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum.
kuran beyin fırtınası yöntemiyle öğretir.
bu yöntem güdülenmiş (yani imanlı) insanlar üzerinde işe yarar.
güdülenmemiş insana konuları sırayla ve tekrarsız anlatmak gerekir.
allah güdülenmemiş (iman etmemiş) kullarıyla uğraşmadığı için bizim kuran'ın üslubunu eğip büküp onlara uygun hale getirmeye çalışmamamız gerekir.
Selam Siz Ramazan Demiri anlamamışsınız veya çarpıtıyorsunuz. Kendisi sizin burada yaptığınızı yapıyor. Siz burada Orta Namazdan bahsedilmiyor diyorsunuz, Ramazan Demir de Kuran meallerinde çoğu yerde Gramer kurallarına uyulmadan yanlış çeviri yapılmış diyor. Size göre meallerin oluşturulmasında Gramer kurallarına uyulmuş mu yoksa uyulmamış mı? Asıl soru şu; Ramazan Demirin verdiği anlamlar Gramer kurallarına uygun mu, değil mi?
Ramazan Demiri savunmuyorum, meallerde gramer kurallarına uyulmamış deyip farklı anlamlar verirken kendisi gramer kurallarına uyuyor mu, merak ediyorum...
kuran'a göre namaz üç vakit.
SALUH EL FECR sabah namazı.
SALUH EL GİŞA akşam namazı.
SALUH EL VUSTA orta namaz (peygamber zamanında bazen öğle uykusundan önce yani öğle vakti, bazen de öğle uykusundan sonra yani ikindi vakti kılınmış)
sabah ve akşam vakitleri herkesçe belli.
ama öğle vakti belli olmadığı için sabah ve akşam'ın ortası kastedilerek VUSTA (ORTA) namaz denilmiş.
Namaz diyerek yapılan toplu jimnastik hareketlerinin dini bir karşılığı yoktur.
İki yorumunuza da katılmıyorum. Bence salatu'l-vusta öğle namazıdır. Namaz ile ilgili ayetleri listeleyince ve bu namazların farz kılınış tarihi olarak Mekke ile Medine dönemini düşününce ben de bu sonuca varmıştım.
SEN NE KONUŞUYORSUN!
Kesinlikle katılıyorum sana Rus senin gibi yorumlayanlara katılıyorum
Din borç demektir zaten borç sorumluluk yükümlülük tür..tşk.kardesim benim
Orta namaz cuma toplantısı dır.