Atunci şi acum: Întâlnire istorică între 2 piloţi de aviaţie, care s-au confruntat în ’44

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ส.ค. 2024
  • Doi piloţi de aviaţie, un român şi un american s-au reîntâlnit în studioul Televiziunii Romane dupa 66 de ani. În iunie 1944, cei doi, locotenentul Ion Dobran şi sublocotenentul Barrie Davis au luptat unul împotriva altuia deasupra sudului Basarabiei. Ambele avioane, un Messerschmitt şi un Mustang au fost lovite şi piloţii au aterizat forţat. Niciunul dintre ei nu a ştiut dacă a scăpat sau nu cu viaţă. Cei doi s-au intalnit în urmă cu 10 ani pentru prima data, fata-n fata, multumita Fortelor Aeriene Romane care au facut posibilă şi această emisiune realizată la #TVR1, în anul 2010, de Maria Cristina Țilică şi Marian Voicu.
    / fantvr1
    www.tvr.ro
    www.tvrplus.ro
    / tvrcanaluloficial

ความคิดเห็น • 36

  • @origabiyt1500
    @origabiyt1500 5 ปีที่แล้ว +6

    Doi bărbați care s-au ridicat la înălțimea(la propriu şi la figurat!)vremurilor!
    Cinste lor!
    Păcat că noi nu (mai) ştim să-i cinstim pentru sacrificiul făcut.
    Tot respectul, domnule general!
    Vă mulțumesc pentru calitatea şi diversitatea emisiunilor.
    P.S. Nu ați pus în descriere informații actuale despre domnul general! Ştiu că pe 5 februarie a fost ziua de naştere a dumnealui(100 de ani!).
    Vă mulțumesc încă o dată.

  • @MrDanspr
    @MrDanspr ปีที่แล้ว +5

    Ma uit la brevetul de pilot al tatalui meu care a luptat in aceea perioada, Eu am acum 66 de ani dar imi amintesc de perioada in care se intilneau fostii colegi de scoala de aviatie la Cercul militar impreuna cu familiile. Am fost si eu la o intilnire . Cred ca era in 1970 . Erau niste oameni de o veselie extraordinara. Un curaj care nu ii parasise nici atunci. La masa era prezent incognito si un securist care isi facea datoria. Nu era o intilnire suversiva. Era o intilnire organizata de fosti colegi de scoala dar imi amintesc reactia unuia dintre ppilot catre securist care am retinut-o prin ochii de copil: " Mai auzi, noi suntem pilotii regelui. Lui i-am jurat noi credinta si am luptat sa ne aparam tara. Tu sa-ti faci raportul tau ca noi avem treaba sa ne amintim de tineretea noastra de lupta". Ma gindesc sa caut un muzeu in care sa predau toata mapa cu documente de rozboi pe care tatal meu a pastrata ascunsa pe vremea comunistilor. Muzeul aviatiei sau poate o alta instituti sa fie interesata sa pastreze aceste documente.....desi cu regret in suflet ma indoiesc!

    • @d.m.187
      @d.m.187 8 หลายเดือนก่อน +1

      Buna seara.Se poate sti numele tatalui dumnevoastra ?Multumesc.Tineti documentele pentru familie.Poate scrieti si o mica carte despre activitatea lui .Stima.Pot sa va ajut cu cateva sfaturi .Numai bine.

  • @carmen11silvia
    @carmen11silvia 5 ปีที่แล้ว +7

    Emotionant si impresionant !

  • @yummmy723
    @yummmy723 5 ปีที่แล้ว +8

    Deci n-am cum sa nu las un comentariu de apreciere, multumim din nou pentru inca o editie interesanta. Continuati sa produceti emisiuni frumoase! Si faina podeaua 😀

  • @Pokerface-tr1ds
    @Pokerface-tr1ds 3 ปีที่แล้ว +2

    2 fosti inamici care se întâlnesc dupa 66 de ani. Aveau foarte multe de povestit. Respect...

  • @GiusiM1000
    @GiusiM1000 4 ปีที่แล้ว +3

    Foarte interesant si chiar o intalnire miracol a acestor piloti norocosi.

  • @paulbugariu3329
    @paulbugariu3329 9 หลายเดือนก่อน +1

    Cazuri de genul asta mai sunt de exemplu HoriaAgarici (salvatorul orasului Constanta) la fel a procedat cu inamicul sau din URSS care in timp ce se duelau 1 la 1 in aer pilotul rus a ramas fara munitie,iar apoi a facut un gest ce il faceau pilotii in primul razboi mondial(balansau avionul clatinand din aripi) ara era semnul.In acel moment pilotul Horia Agarici nu a mai tras in inamicul sau.Dupa ani buni pilotul din URSS sa interesat cu cine sa confruntat in acea zi si dupa ce a aflat cum il cheama pe acel pilot a venit special in Romania dupa multi ani sa-l cunoasca pe acel pilot cu care sa duelat in aer (Horia Agarici) Tot respectul pt pilotul Roman.

  • @alexandruadrian6849aadfgc
    @alexandruadrian6849aadfgc 3 ปีที่แล้ว +1

    Respect amândurora!!!

  • @dancristianionescu6474
    @dancristianionescu6474 ปีที่แล้ว

    L-am cunoscut pe dl. general Dobran (Dumnezeu sa-l odihneasca!) prin dl. general Radu Theodoru la serbarile organizate de acesta la manastirea Comana cu ocazia Zilei Eroilor si Zilei Armatei.
    Intrucit in toamna lui 2019 l-am dus la restaurantul La Machedoni, dl general (aroman fiind) m-a rugat la inceputul lui februarie 2020 sa aranjez o masa organizata de camarazi pentru implinirea de catre dl. general Dobran a virstei de 101 ani.
    Masa a a vut loc, dar fara dl. general Dobran, care nu a avut putere sa vina.

  • @teapa344
    @teapa344 5 ปีที่แล้ว +6

    sa se realizeze filme.

  • @freelancheer
    @freelancheer ปีที่แล้ว

    Impresionanta intamplare. Dezamagitor ca nu se mai fac emisiuni de talia asta.

  • @adrianfundescu5407
    @adrianfundescu5407 5 ปีที่แล้ว +7

    Oameni cu alta croiala.Din alte timpuri.

  • @valentincioran4810
    @valentincioran4810 3 ปีที่แล้ว +5

    Adevarati eroii ai neamului.'

  • @adistancu6545
    @adistancu6545 3 ปีที่แล้ว +5

    Adevărați bărbați ! Oameni cu coloana !

    • @sandozpop6017
      @sandozpop6017 11 หลายเดือนก่อน

      Intr-adevar, era o lume ghidata de principii conservatoare, patriarhale, demne si nu aparuse inca mazga aceasta marxistoida care corodeaza inclusiv integritatea masculina a individului.

  • @marianpavaloiu2793
    @marianpavaloiu2793 ปีที่แล้ว

    Respect eroilor!

  • @ted1558
    @ted1558 ปีที่แล้ว

    Mi au dat lacrimile !!

  • @georgegeo863
    @georgegeo863 2 ปีที่แล้ว

    MULT RESPECT PENTRU ACESTI PILOȚI....ÎN FOND OAMENI...
    AU AVUT O MISIUNE....ORDIN...DAR NU AU UITAT CÂ ÎN CARLINGA...ESTE UN OM....CU IUBITÂ ACASÂ, CU MAMÂ....EI TREBUIAU SÂ DOBOARE AVIONUL.....NU PILOTIL....OMUL...PENTRU CINE ÎNȚELEGE........
    ........

  • @mihaijakson9799
    @mihaijakson9799 4 ปีที่แล้ว +2

    2020

  • @mihaijakson9799
    @mihaijakson9799 4 ปีที่แล้ว +3

    1944 anul negru

  • @dand7763
    @dand7763 ปีที่แล้ว

    De ce nu se adauga subtitrare in lb engleza ? trebuie facut public INTERNATIONAL , sa stie si strainii povestea acestui episod real din cel de-al 2lea razboi mondial.

  • @raduandrei5867
    @raduandrei5867 ปีที่แล้ว

    🍀🛩

  • @andiv1043
    @andiv1043 2 ปีที่แล้ว +1

    Doi eroi al WW2

  • @mihaijakson9799
    @mihaijakson9799 4 ปีที่แล้ว

    Arhiva

  • @danfilon3349
    @danfilon3349 3 ปีที่แล้ว

    2 șoimi...s iun gucustiuc...Dobrin eram înverșunați..voiam sa dobor un avion american chiar daca eram singur iar ei erau 3...gugustiucul...moral slab......

    • @teicangigi559
      @teicangigi559 2 ปีที่แล้ว

      Mein Liebe und die Grosse Idioten Kamerad, Generalul Dobran a fost un AS. În anul 2018, la vârsta de100 ani a zburat la verticala Arcului de Triumf. Adică alții au voie să-și respecte eroii, iar noi trebuie să-i înjurăm. Hai sictir!

    • @teicangigi559
      @teicangigi559 2 ปีที่แล้ว

      Privește aici idiotule!”
      th-cam.com/video/yuFMxBwwum8/w-d-xo.html

    • @danfilon3349
      @danfilon3349 2 ปีที่แล้ว

      @@teicangigi559 Constantin Cantacuzino sau Alexandru Șerbănescu erau asi aviatici care vânau și faceau lupte aeriene complexe....Dobrin cu tot respectul pt meritele in razboi spune el însuși ca venea din direcția soarelui tragea si fugea mâncând nori .. asta era tactica lui...atat putea.. si e ok...dar de aici pana mare erou...ma lași pai Cantacuzino ce era super super erou....a avut de 6 mai multe victorii ... daca nu știi istorie pune burta și citește și apoi vb de eroi nostri....avem destui ca nui cunoști tu e o problemă de educație nu respect....

    • @teicangigi559
      @teicangigi559 2 ปีที่แล้ว

      @@danfilon3349 , erau, dar se bazau fix pe acești colegi cu care zburau în celulă. Dacă pierdeau colegii de celulă erau victime sigure, chit că erai tu as. Așa a pățit-o Șerbănescu, care a fost doborât tocmai că a fost izolat de protecția colegului de celulă. Ăia pe care-i blamezi tu își protejau superiorul de inamic, încasând loviturile destinate șefului de celulă, în timp ce acesta era liber la vânătoare. De aia erau ei ași. De cele mai multe ori acești adjutanți nu se mai întorceau, tocmai că-și protejau superiorul. Succesele lui Șerbănescu sau Cantacuzino au fost plătite cu viața unor adjutanți ca Mucenica, Lungulescu, Bălan, Arapi, Țurcanu, etc. Apropo, Bâzu Cantacuzino îl prefera ca coleg de celulă pe Dobtan tovmai pentru că era un excelent manevrier, copiindu-i instinctiv lui Bâzu toate manevrele în zbor. Și pentru asta trebuia să-i anticipezi manevrele colegului. Asta n-o putea face decât un AS. Și Dobran chiar a fost un AS.