Tuğrul Bey'in Hayatı ve Ölümü "Alparslan Büyük Selçuklu 3. Bölüm Fragmanı"

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ก.ย. 2024
  • Trt 1 de yayınlanan Alparslan Büyük Selçuklu dizisinin 3. bölüm fragmanı yayınlandı. Dizide Akça Hatun Fahriye Evcen Nizamülmülk Mehmet Özgür tarafından canlandırılırken Barış Arduç ise Sultan Alparslan şahsiyetine hayat vermekte. Bu youtube videomuzda ise Tuğrul Bey ile Çağrı beyi anlattık. Uyanış dizisinden bizi hatırlayanlar olacaktır. Diğer eğitim ve tarih videolarımız:
    Selçuklu Devleti Neden Yıkıldı: • Büyük Selçuklu Devleti...
    Melikşah şüpheli Ölümü: • Sultan Melikşah'ın Hay...
    Hasan Sabbah ve Alamut: • Hasan Sabbah Hayatı - ...
    Selçuklu Devletinin temellerini atan iki kardeş: Tuğrul ve Çağrı Beyler. Babaları Mikail Bey, henüz İslamı kabul etmemiş Türklere karşı giriştiği gaza hareketinde şehit düşünce dedeleri Selçuk Bey’in kanatları altına girdiler. Bu iki çoçuğun ilerde tarihe adlarını altın harflerle yazdıracağını kim tahmin edebilirdi ki. Amcaları Arslan Yabgu’dan sonra Selçuklu ailesinin idaresini üstlenen abi kardeş, kendilerini bunalımlı bir sürecin içinde buldular. Ne Karahanlılar ne Gazneliler, Selçuklu ailesini topraklarında istemiyordu. Tuğrul ve Çağrı kardeşler, kendilerine yaşayacak bir yurt bulmak istiyordu. Karahanlı topraklarından kovulduktan sonra Gaznelilere ait Horosan’a yerleşmeye başladılar ve Gazne Hükümdarı Sultan Mesud’a bir mektup gönderdiler. Bu mektupta Gaznelilerin hizmetine girmek istediklerini, sınır bekçiliği, orduya asker verme hatta Gazne sarayında Selçuklu ailesinden birini rehin verme gibi birçok vaat yer alıyordu. Fakat Gazneli Mesud bu isteği sert bir şekilde reddederek, Selçuklular üzerine ordu gönderdi. Nesa yöresinde Gazneli ordusunu büyük bir yenilgiye uğratan Selçuklu kuvvetleri, bu savaş sayesinde büyük prestij kazandı. Gazneli Mesud ise büyük bir itibar kaybına uğradı
    Artık Selçuklu tehlikesinin ciddiyetine farkına varmaya başlayan Sultan Mesud, büyük bir ordu hazırlayarak Selçukluları yok etmek istiyordu. Fakat bu zaman zarfında Gazne topraklarında kıtlık hakimdi. Bu yüzden bazı devlet adamları, Gazneli Mesud’a sefer tarihini ileriye almasını önerdiyse de Sultan onları dinlemeyerek yine bir hata yaptı. 1040 yılında Dandanakan savaşında Gaznelilerin ordusu sıcak ve susuzluktan kırılırken, Selçuklular ise büyük dirayet gösterdi. Gazneli Mesud, iyi bir savaşçı olmasına rağmen yaptığı hatalar yüzünden az kalsın Selçukluların eline esir düşecekti. Dandanakan Zaferi ile Büyük Selçuklu Devleti kurulmuş, artık bağımsız bir devletti. Tuğrul Bey, sultan olurken, abisi Çağrı bey ise Melik ilan edildi. İki kardeşin birbirleriyle rekabet etmeden omuz omuza vererek başarıya ulaşması tarihte ender rastlanan olaylardandır.
    Tuğrul Bey, 1058 yılında İbrahim Yınal’ın isyanı ile uğraşmak zorunda kaldı. Bu durumu fırsat bilen Arslan Besairi, Bağdat’ı ele geçirerek Fatimi halifesi adına hutbe okuttu. Ayrıca Selçuklu valisini öldürüp, Abbasi halifesini esir etti. Bir yanda İbrahim Yınal isyanı bir yanda Besairi’nin saldırısı Tuğrul Bey’i büyük bir sıkıntıya düşürdü. Yeğeni Alparslan, İbrahim Yınal’ın isyanını bastırarak Tuğrul bey’e büyük bir yardımı dokundu. Besairi ise Bağdatı terk edip kaçtı ve Tuğrul Bey 1060 yılında tekrardan Bağdata girdi. Abbasi halifesi, Tuğrul bey’i büyük bir merasimle karşıladı ve “Dinin direği”, “Doğunun ve batının sultanı”, Halifenin ortağı gibi unvanlar verdi. Ayrıca Tuğrul beye taç giydirip, altın kılıç kuşattı.
    Burada şu bilgiyi eklemek gerekirki Abbasiler ile Selçuklular arasındaki bu iyi ilişki kısa sürdü. Abbasi halifesi, Çağrı beyin kızıyla evlenmesine rağmen kendi kızını Tuğrul Beye vermek istemedi. Olay ise şöyle gerçekleşti. Tuğrul bey’in Altuncan Hatun adında akıllı, dindar ve iyi niyetli bir eşi vardı. 1060 yılında vücudunun su toplayıp, hastalanması üzerine son anlarında eşine şu vasiyette bulundu: “Ben öldükten sonra halifenin kızı evlen”
    Tekrardan Tuğrul Bey’e dönecek olursak, neden Alparslan’ı değilde Süleyman’ı veliaht ilan etti onu açıklayalım. Çağrı Bey vefat ettikten sonra onun son zevcesi yani Süleyman’ın annesi ile evlenen Tuğrul Bey, yeğeninin aynı zamanda üvey babası olmuş oldu. Süleyman en küçük şehzade olmasına rağmen, hem eşinin hemde vezir Amidülmülk Kündüri’nin ısrarları sonucu Süleyman’ı kendisinden sonra için veliaht tayin etti. Bilindiği üzere Tuğrul beyden sonra tahta çıksa da Sultan Alparslan tahtı ele geçirecektir.

ความคิดเห็น • 85