Karavan güneş enerjisi sistemi maliyeti nedir ? Karavan güneş enerjisi sistemi nasıl olmalıdır ?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 ก.ย. 2024
  • Karavan Ve Tekne İçin Güneş Enerjisi Sistemi Nasıl Olmalıdır ?
    Bu yazımızda karavan, tekne, yat gibi gezici yaşam alanlarının güneş enerjisi ile elekrik ihtiyacının nasıl karşılarız bundan bahsedeceğiz.
    Öncelikle bu tip yerlerde en düşük yaşam standartlarını karşılamak önemlidir. Karavan ve tekne gibi yerlerde yaşamak için ihtiyaçlarımızı küçültmemiz gerekecektir. Bunu sebebi yer problemidir. Güneş paneli elektrik enerji sistemini kurmadan önce iyi bilmemiz gereken konular yaşam alanımızda hangi cihazları ne kadar kullanacağımızdır. En önemliden geriye doğru sıralama yapmalıyız.
    Genel Karavan Enerji İhtiyaçları aşağıda sıralanmıştır. ( Her kişiye göre değişir. )
    1. Mini Buzdolabı ( 0,33 - 0,67 Kw/ Gün)
    2. Aydınlatma ( genelde led olur. 5 - 7 watt) 5 saat
    3. Televizyon ( genelde 55 - 70 ekran led 40 W/h) 5 saat
    4 Hidrafor. ( Su basmak için kullanılır) 40 watt 1 saat
    5. Tuvaler için öğütücü ( ismini hatırlayamadım) 50 watt 30 dk.
    6. Telefon şarjı 10 watt 1 kez
    7. laptop şarjı ( ortamala 80 watt ) 1 kez
    8. tablet şarjı 20 Watt 1 kez
    gibi ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçlar neredeyse olazsa olmazlarımızdır.
    Tabiki karavanın büyüklüğüne göre bu ihtiyaçlar değişebilir. Daha büyük karavan ve teknelerde güneş paneli için ayırabileceğimiz alanda fazla olacağından başka ihyiyaçları da karşılamak mümkündür.
    Yukarıdaki tüketimler için 1100 w günlük enerji ihtiyacımız vardır.
    Karavan Ve Tekne İhtiyaçlarına Göre Panel Hesabı Nasıl Yapılır ?
    Tüketim miktarı hesabı yapıldıktan sora kaç adet güneş paneli kullanmamız gerektiğini bulmalıyız. Bunun için toplam tüketim miktarını , ortalama güneşlenme süresine bölmek gerekiyor. Şu formülü kullanıyoruz.
    Panel İhtiyacı : Tüketim miktarı (Watt) 1100 / ortalama güneşlenme süresi ( saat) 4 = 270 watt olarak görebiliriz.
    270 watt ve üzerindeki panel sistemi işimizi görecektir. 220 watt 12 v olarak tek bir panel olmadığı için aşağıdaki kombinlerden birisini yapabiliriz. Panel takılacak alanın yüzeyi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
    Panel hesabında İlave bilgiler
    Güneşlenme süresi her bölgeye göre değişir. Mevsim şartlarına göre değişir. Yaz ve kış aylarında kullanılacak karavan ve teknelerde panel hesabı en kötü güneşlenme süresine göre yapılmalıdır.
    Karavan Ve Tekneler için Akü Hesabı Nasıl Yapılır ?
    Karavan ve tekneler ile ıssız ve sessiz yerlerde yaşamak isteğinden dolayı enerji depolamalada kullanılacak aküler derin döngülü ve kaliteli olmalıdır. Maduriyet yaşamamak adına bu gereklidir. kapasite hesabı yapılırken en az 2 gün opsiyon konulmasını tavsiye ediyoruz. Akü Kapasite hesabı şöyle yapılıyor.
    Tüketim miktarı ( Watt 1100 ) / Akü Voltajı (12 ) X opsiyon süresi
    1100 / 12 x 2 = 183,33 Amper olarak ihtiyacımızı belirledik.
    Akü Niteliği Seçimi
    Tekne Karavan gibi yerler yaşam alanımız olduğu için birinci öncelik güvenlik ve sağlıktır. Burada kullanacağımız aküler gaz sızdırmaz özellikte olmalıdır. Gaz salınımı yapmayan aküler Jel tip akülerdir. Bütçe problemi olmayanlar lityum akü de satın alabilir.
    Kalite : Hangi akü tipi seçilirse seçilsin doldur ve boşaltma sayıları yüksek deep cycle denilen aküler alınmalıdır. Örnek verecek olursak 1000 tl ye alınmış % 50 boşaltmada 500 çevrim yapan bir akü yerine 2000 TL ye alınacak % 50 de 1500 Çevrim yapacak akü daha ucuza gelecektir.
    İnverter kapasite Hesabı
    Karavan ve tekne ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda en fazla yükü kaldırabilecek özellikte olmalıdır. Yaptığımız hesapta en fazla yük buzdolabı kalkışındadır. Yaklaşık 500 watt a kadar kalkış drema akımını karşılamalıdır. Şebekededen aküleri doldurma özlelliği ve solar şarj yapma özelliği olursa iyi olur. Çünkü karavan ve teknelerde havaların kötü olması durumunda dışarında elektrik bağlayarak akülerin doldurulması sağlanmalıdır. Aksi halde sistem hem kullanılamaz hale gelir , hem de akülerin ömrü kısalır.
    Böyle bir sistem için 1000 va Tam Sinüs bir inverter yeterli olacaktır.
    İnverterin içinde yerleşik olarak bulunan solar şarj kontrol cihazı PWM model ve MPPT model olarak olabiliyor. MPPT olan model daha iyi akü şarjı yapmaktadır. fiyat olarak biraz daha yüksektir. Bütçe durumuna göre alınabilir. Tavsiyemiz mppt özellikli ürünü satın almanızdır.
    Karavan için güneş paneli maliyetini hesapladığımızda 6480 TL gibi bir maliyeti olmaktadır.

ความคิดเห็น • 55

  • @ugrms
    @ugrms ปีที่แล้ว

    Profesyonel bir sunum harika👏👏

  • @barisdem
    @barisdem 3 ปีที่แล้ว +1

    Harika bir bilgi ve içerik. Karavanım olmasa da izledim, emeğinize sağlık.

  • @muhammedaltntas5660
    @muhammedaltntas5660 ปีที่แล้ว +2

    Merhaba faydalı bir video olmuş .teşekküerler.Acaba aynı sistemin Şu anki fiyatı ne kadar olmuştur?2023 için soruyorum

  • @aligok8006
    @aligok8006 2 ปีที่แล้ว +1

    Sezer bey siz bu videoyu 2001 de hazırlayıp buraya yüklemişssiniz ama yıl 2021 bitiyor.BU videoyu ya takip edip güncellemeniz ya da döviz cinsi bir fiyat belirleseydiniz daha iyi olurdu sanırım.Çünkü malzemeler ithal olunca fiyat hewryıl degişiyor olacaktır.Bilgilendirmeniz güzel vatandaşın anlayabilecgi bir bilgilendirme teşşekürler emeginiz için.

  • @erol3797
    @erol3797 2 ปีที่แล้ว +1

    iyi günler çekme karavanımda akşamları sıcak olup uyumak zorlaştığında yada otuturken sıcak oluduğunda portatif valiz şeklinde klima kullanabilirmiyim kullanma sürem günlük 5 yada 6 saat olabilir panel invörtür akü secimim ortalama nasıl olmalı

  • @serkansaatcioglu5992
    @serkansaatcioglu5992 ปีที่แล้ว +1

    Iki adet 340 watt günes panelini 3 mevsim gezerek en iyi hangi bağlama metodunu tavsiye edersiniz. Serimi veya paralelmi bağlamalıyım.

  • @muharrem1675
    @muharrem1675 3 ปีที่แล้ว +2

    Emeğenize sağlık ! Keşke bu Cihazların marka ve fiyatını karşılaştırmalı olarak verebilseydiniz !

    • @gezegensolargunespaneliruz2547
      @gezegensolargunespaneliruz2547  3 ปีที่แล้ว +1

      merhaba, çok fazla marka ve model var. kıyaslama videosu yapmak çok zor. birde yanlış anlaşılmalara sebep olabilir. o yüzden kullandığmız ürünleri çekmek daha iyi olur diye düşünüyorum.

  • @mehmetgalip2789
    @mehmetgalip2789 3 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba. Bağ evinde sıcak su ihtiyacımı karşılamak için Baymak Aqua 15 TA 15 Lt Tezgahaltı Termosifon nu depo suyu ve 12 Volt 18.9 lt/dak 55 Psi 3.7 Bar hidroforla birlikte sağlıklı kullanabilmem için nasıl bir solar sistem kurulmalı.

  • @ergunkazan4660
    @ergunkazan4660 2 หลายเดือนก่อน

    Merhabalar, öncelikle çektiğiniz bilgilendirici video kanımca çok aydınlatıcı ve yararlı olmuş, elinize sağlık. Bu aralar karavan sahibi olmam ile ilgili isteğim oluşmaya başladı . Benim sahip olmak istediğim karavan camper tarzı küçük bir karavan olacak. bu karavanın bagajına kamping box montajlamak istiyorum. Size sorum 12 v ile çalışan 40 lt civarında buz dolabı kullanmak şartıyla ihtiyaç duyacağım enerji sistemi ne olacaktır, ve güncel maliyeti ne kadar olacaktır ilginiz için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

  • @ugrms
    @ugrms ปีที่แล้ว +1

    2 tane
    205 watt panel
    200 amper akü
    1500 inverter
    Sayaç Pano ve Kablolar için
    Fiyat öğrenebilir miyim?
    Saygılar

  • @niyazikarabulut7865
    @niyazikarabulut7865 ปีที่แล้ว

    Merhaba 12 volt 90 litre buzdolabi, lpg ile calisan hermetik şofben, 5kw webasto, 12 volt ile calisab televizyon, aydinlatma ve sarj icin kullanmak istiyorum. Nasil bir paket almam gerekiyor?

  • @nezircaglar2381
    @nezircaglar2381 ปีที่แล้ว

    ben de yakın zamanda karavan alacağım ve güneş enerjisi sistemi dahil almayı düşünüyorum ama firma jel akü kullanıyor . jel akü yerine lifepo4 denen aküler takılsın düşüncem var ama onlarda 15 bin tl civarı. güneşli yaz aylarında jel akü bitme gibi bir durum olur mu ?yani uzun dönem mesela iki hafta boyunca sadece güneş enerjisi ile idare edebilir miyim?jel akü bitme gibi bir durum olur mu? buzdolabını 12 volta çevirmek böylece invertörü kullanmadan direk aküden besleme yapmak gibi bir düşüncem var. invertör olacak yine ama sadece 220 volt lazım olduğunda devreye alacağım. tek adet 205 watt monokristal panel yeterli olur mu? 220 voltu çok az kullanacağım.

  • @mustafaaslandag4184
    @mustafaaslandag4184 2 ปีที่แล้ว +1

    BEN YAYLADA KULLANMAK ÜZERE 1 AD 60 JEL AKÜ 1AD 1METRELİK PANO 5AD DÜY AMPÜL 1AD AKÜ ŞARZ CİAZİ. BUNLAR ENVARTER. İSTEMİYORUM. 12. VOLTLAN ÇALIŞACAK. FİYAT. NE OLUR

    • @mustafaaslandag4184
      @mustafaaslandag4184 2 ปีที่แล้ว

      BİLGİ VERİRSENİZ. MEMNÜN OLURUM. TEŞEKKURLER

  • @salihyalabik9751
    @salihyalabik9751 3 ปีที่แล้ว

    Gayet faydalı ve anlamlı başarılar dilerim

  • @gkhn4943
    @gkhn4943 3 ปีที่แล้ว

    bilgilendirici video icin tsk ler.

    • @gezegensolargunespaneliruz2547
      @gezegensolargunespaneliruz2547  3 ปีที่แล้ว

      dilimizin döndüğü kadar anlatmaya çalıştım. bir nebze fikir oluşturabilsek bize yeter. biz teşekkür ederiz

  • @tanhan4645
    @tanhan4645 2 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler

  • @olgunsen
    @olgunsen 3 ปีที่แล้ว

    Çok faydalı bi anlatım👏🏻

  • @gunduzneco
    @gunduzneco 3 ปีที่แล้ว +2

    Merhaba Sezer bey, çok faydalı bir bilgilendirme videosu olmuş, emeğinize sağlık. Benim merak ettiğim bir konu var: İki adet 190 W solar panel yerine bir adet 380 W panel seçersek aracın tavanında daha az yer kaplayacak, ama kimsenin bu konuya değinmemesi acaba bilmediğimiz bir sakıncasından mıdır? Şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

    • @gezegensolargunespaneliruz2547
      @gezegensolargunespaneliruz2547  3 ปีที่แล้ว +1

      190 - 205 watt güneş panelleri 12 volt akü sistemi için uygundur. 380 watt güneş panelleri ise 24 volt çıkış verir. direk PWM solar şarj cihazları ile kullanılmaz. Eğer sistemde MPPT özellikte cihaz kullanmayı planlıyorsanız o zaman 380 watt panel de kullanılabilir. Hiçbir mahsuru yok.

  • @Veysi_Simekli.
    @Veysi_Simekli. 3 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler 🙏

  • @recepkayal1974
    @recepkayal1974 3 ปีที่แล้ว +3

    2021 hesabı ama sanki 2001 mi dediniz yoksa benli yanlış anladım

  • @HakanErtutar
    @HakanErtutar 3 ปีที่แล้ว

    Çok faydalı oldu

  • @ismailnecdeterim7248
    @ismailnecdeterim7248 ปีที่แล้ว +1

    Tahtanın başında anlatıyorsunuz da, tahtada yazılı olanlar hiç okunmuyor

  • @muratyesil2393
    @muratyesil2393 3 ปีที่แล้ว

    Kış aylarında ihtiyacı karşılamak için güneş paneli sayısı mı arttırılmalı, rüzgar tribünü mü sisteme ilave edilmeli. Uzun süreli 15 gün veya tam zamanlı karavan yaşamında ,bu sisteme takviye olabilecek rüzgar gülü maliyeti ne kadardır. Sanırım anlatabildim. 2 güneş paneli yaz ihtiyacını karşılarsa kış ihtiyacını +2 panel veya rüzgar gülü mü mantıklı

    • @gezegensolargunespaneliruz2547
      @gezegensolargunespaneliruz2547  3 ปีที่แล้ว +1

      merhaba, evet kış ayları için rüzgar türbini kurulumu da yapıyoruz. kurulacak olan yere göre kara vermek gerekir. rüzgar hızı 20 km saat in üzerinde olan yerler rüzgar türbini ile güzel enerji alır. eğer rüzgar 20 km altında ise türbin yerine güneş paneli takmak daha faydalı olacaktır. 05446626160 detay için arayınız. gezegen solar

  • @recepkayal1974
    @recepkayal1974 3 ปีที่แล้ว +1

    Benim sizden ricam normal şartlarda campinklere muhtaç olmadan bir karavana yetecek solorın maliyeti yaklaşık verdiğiniz fiyatmıdır.

    • @gezegensolargunespaneliruz2547
      @gezegensolargunespaneliruz2547  3 ปีที่แล้ว

      evet güneşli zamanda hiçbir yerden enerji almaya gerek yoktur.

    • @cizgimutfakdekorasyon4973
      @cizgimutfakdekorasyon4973 3 ปีที่แล้ว

      Abi diline emeğine sağlık çok güzel bir anlatım olmuş.müsait bir zamanda arayâyıp görüşmek istiyorum..

  • @probaba9870
    @probaba9870 3 ปีที่แล้ว +1

    Bu sistemi sakaryada nasıl yatırabilirim.ve 220 girişi dahil

  • @kapadokyakonaklama4930
    @kapadokyakonaklama4930 3 ปีที่แล้ว +1

    Hocam araç elektirigini komple cekiyormusunuz

  • @murattuncer7526
    @murattuncer7526 3 ปีที่แล้ว +1

    iyi çalışmalar
    mppt ve pwm olmak üzere iki tip şarj ünitesi var sanırım. Farkı tam olarak nedir

    • @mehmetorcan6732
      @mehmetorcan6732 3 ปีที่แล้ว

      Pvm panelden aldığı gücü direk verir diyeri sürekli akuyu konturol eder ve panelden gelen güz dusukte olsa yinede dolum yapar Pvm yapamaz

    • @youMake1
      @youMake1 3 ปีที่แล้ว +1

      Ayrıca güvenlik koruması var mppt nin akım koruması vb.

  • @mensurtokgoz
    @mensurtokgoz ปีที่แล้ว

    3 kw invertör olsa olmazmı

  • @yasinerylmaz8177
    @yasinerylmaz8177 3 ปีที่แล้ว

    Karavanımızı kullanmıyor elektiriğini kullanmıyorsak ama güneş panelleri çalışıyorsa bu zararlımıdır

    • @gezegensolargunespaneliruz2547
      @gezegensolargunespaneliruz2547  3 ปีที่แล้ว

      kaliteli bir solar şarj cihazınız varsa zararı yoktur. aküler dolu durduğu zaman akü ömrünü uzatır.

  • @hilmizorlu1337
    @hilmizorlu1337 3 ปีที่แล้ว

    mmpt akıllı invektörün içinde yokmu ? acaba

    • @gezegensolargunespaneliruz2547
      @gezegensolargunespaneliruz2547  3 ปีที่แล้ว

      mppt şarj ayrı birşeydir , akıllı inverter başka,, hem akıllı inverter olup hem de mppt olan modelleri var. akıllı inverter olup PWM ŞARJ REGÜLATÖRÜ OLANLAR DA VAR.

  • @probaba9870
    @probaba9870 3 ปีที่แล้ว

    Ben sistemi montaj ettirmek istiyorum

  • @ozansaracoglu3004
    @ozansaracoglu3004 3 ปีที่แล้ว

    Şarz değil abi şarj