#1451

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 126

  • @DeNieuweWereldTV
    @DeNieuweWereldTV  9 หลายเดือนก่อน

    Welkom in de commentaarsectie. Voor en links, zie de beschrijving onder de video. Wilt u ons steunen? Alle beetjes helpen ons om u ook in het komende jaar dagelijks van interessante gesprekken te kunnen blijven voorzien. Doneer op www.gofundme.com/f/dnw2023. Alvast hartelijk bedankt.

  • @kaatje9
    @kaatje9 9 หลายเดือนก่อน +5

    Het stukje in het gesprek waarin Jelle aangeeft dat hij vind dat je verbaal best weleens heftig mag reageren omdat je geheel achter je mening staat en als je dat niet doet je er uiteindelijk misschien wel ziek van kunt worden is voor mij wel heel herkenbaar. Mijn vader kon heel goed discussiëren ik vond het dan ook altijd geweldig om met hem gesprekken te voeren, alleen werd mijn mening bijna altijd opzij geschoven en dat heeft mij lange tijd heel onzeker gemaakt waardoor ik dan ook mijn mening maar ook mijn eigen ik opzij gezet heb. Nu kom ik wel op voor mijzelf en uit ook mijn mening over verschillende onderwerpen en merk dan ook dat als ik iets heel zeker weet, echt sta achter wat ik denk het flink fel uit mijn mond kan komen. Mooi en leerzaam gesprek.

  • @Jannette-mw7fg
    @Jannette-mw7fg 9 หลายเดือนก่อน +11

    Hartelijk dank, leuk dit! Ik ben het heel erg met Jelle eens; "mensen zijn veel te ingehouden, te weinig gezond agressief, te weinig uitgesproken". Boosheid en zelfs agressie worden zwaar onder gewaardeerd in onze cultuur. Heeft denk ik iets te maken met de over feminisering. Waardoor mensen zodra het kan {anoniem online, of dronken tijdens de jaarwisseling bv} zich te buiten gaan. Vooral jonge mannen hebben hier last van denk ik. Ik zou dan ook gezonde agressie willen propageren!

    • @fairyfrusciante
      @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน

      Boosheid is een natuurlijk gevoel, agressie is een emotie (reactie)
      We leren niet/nauwelijks voelen....onze gevoelens onderkennen en begrijpen doen we nauwelijks.
      Dan krijg je opgebouwde frustraties - want gevoelens willen gevoeld worden - en dat zorgt voor agressie.
      Als we niet leren voelen en niet leren dealen met die gevoelens (stop ze weg, ontken ze, niet stoer, geen tijd voor) krijg je allemaal mensen die hun trauma niet verwerken, en gevoelens stapelen zich ongezien en ongehoord op.
      Soort mensenvulkaantjes :)

  • @michieleldering5307
    @michieleldering5307 9 หลายเดือนก่อน +4

    Leuk gesprek en een goeie onderlinge spanning, heb genoten, zoals zo vaak bij gesprekken met Jelle.
    De nieuwe wereld is absoluut een inspirerend medium.

  • @ericarijnsburger5621
    @ericarijnsburger5621 9 หลายเดือนก่อน +2

    Superleuk om je weer te horen!!!!

  • @GreenD
    @GreenD 9 หลายเดือนก่อน +1

    mooi/goed gesprek, leerzaam.. ik herken veel van mijzelf hierin qua niet uiten van wat ik voel. Wat terugkeert als boos in hoe ik mij (kan) uit(en), hoe ik overkom. Thanx 🥰

  • @martendewind
    @martendewind 9 หลายเดือนก่อน +3

    Wat een leuke opzet! Na het eerste gesprek vond ik Pim een beetje een vreemde snuiter, maar dit keer ben ik helemaal mee. Als we dan toch gaan analyseren, lijkt het recente gesprek over ethiek met de heer Sauer me een uitstekende casus. Dat was echt wrijven en schuren in mijn beleving. Dank voor dit gesprek!

  • @InavanSoest
    @InavanSoest 9 หลายเดือนก่อน +1

    Leuk gesprek, mooi om te zien hoe helder en bewust Jelle is over zichzelf, maar ik hoorde zelf toch ook een plaagstootje in de opmerking “ja, da’s water van de vis”. Jelle had gelijk met zijn eerste opmerking dat de onenigheid er soms onderhuids uitkomt, mooi om dat gewoon te erkennen. In dat ene pesterige momentje hoeven we niks over vrouwelijke kruiken en christelijkheid te zoeken, dat gaat te ver 😉

  • @floorgrippeling2932
    @floorgrippeling2932 9 หลายเดือนก่อน +1

    Mijn analyse is dat Jelle van Baardewijk eenvoudigweg vurig en passievol in dialoog gaat. Gedreven. Juist mooi. 😊😊

  • @praktijksensus7554
    @praktijksensus7554 9 หลายเดือนก่อน +2

    Dank heren voor dit gesprek. Interessante onderwerpen, waar veel over gevraagd en gezegd kan worden.
    Terugkomen op de emotie "irritatie" of sterker "boosheid", nog sterker "woede". Daar is zoveel over te zeggen.
    Boosheid is een hele primaire uiting van machteloosheid mbt iets of iemand. Het is een emotie binnen een overlevingsstrategie. Jelle noemt het een "mobiliserende emotie". Heel mooi verwoord, irritatie en boosheid zet idd in beweging, adrenaline wordt aangemaakt, terwijl emoties als schuld en schaamte doen krimpen en terugtrekken.
    Als therapeut kan ik vanuit de praktijkervaring aangeven dat deze emoties van irritatie/boosheid zowel bij mannen als vrouwen sterk aanwezig zijn. Cultuur, opvoeding, religie, en maatschappij beinvloeden de ruimte waarin en de manier waarop deze emotie geuit mogen/kunnen worden door man en/of vrouw. Wat wenselijk en acceptabel is en wat niet binnen het systeem en leefveld. In Nederland lijkt het niet wenselijk en geaccepteerd om temperamentvol te zijn ;), in andere landen is het meer toegestaan en soms zelfs een pre.
    In deze materiele wereld hebben we nu eenmaal te maken met territoria van ruimte en tijd (lichaam, integriteit, gezin, liefde, huis, straat, werk, bureau, object, stad, land, volk, geloof, ideaal, club, auto, plek waar je bent, loopt of rijdt .... vrije dag, vakantie, afspraak etc. etc.).
    Territoria wil men veilig stellen en veilig houden. Misschien wil men wel territoria van anderen bezitten. We hebben behoefte aan controle over al die territoria. Waar gebrek aan vertrouwen is, is angst en dus meer behoefte aan controle. Dan activeren zich de overlevingsstrategieën onbewust en .... razendsnel ... vaak sneller dan de rede.
    De persoonlijkheid van de mens is complex en heeft veel en complexe territoria die elkaar overlappen.
    Het denken, de cognitie heeft een troon gekregen en is heel belangrijk gemaakt. Het is ook een interessante en belangrijk tool. We denken en analyseren veel en graag. Ook dat is overigens een vorm van een overlevingsstrategie. Het is bijv. een manier om ongewenste emoties te onderdrukken (ze verdwijnen echter niet echt, ook na jaren kunnen ze juist omhoog komen of vervormen en de persoon of diens leven blokkeren blijkt iedere keer weer tijdens therapeutisch werk).
    Angstig denken wordt piekeren. De monkeymind kan allerlei gedachten en illusies construeren, behoorlijk ermee vandoor gaan in deze complexe wereld.
    Bij dieren lijken territoria eenvoudiger en makkelijker gekaderd, vanuit het instinct zijn daar ook overlevingsstrategieën actief.
    Overlevingsstrategieën zijn ook bij mensen merendeels onbewuste processen, mits men hieraan werkt, men zich er bewuster van wordt door zelfreflectie en training. Onbewust betekent tevens vaak sneller en krachtiger dan de cognitie, je eigen boosheid kan je letterlijk overvallen, al had je bedacht dat je het de volgende keer anders zou doen en tot tien zou tellen.
    Irritatie/ boosheid is een emotie die heel heel nuttig kan zijn, echter ook destructief als het buiten proportie en uit balans wordt geuit, verbaal, non verbaal of fysiek.
    Zeer interlectueel onwikkelde en gewaardeerde mensen die het ook allemaal mooi kunnen analyseren en uitleggen, kunnen toch onredelijke en razende woedeaanvallen hebben en ook geweldadige ouders of partners zijn als men zich machteloos voelt.
    Men kan een grens willen bewaken en aangeven, of juist willen breken. Men kan het territorium (welke dat ook moge zijn) veilig willen stellen en bewaken of juist innemen/veroveren.
    Burnout kan overigens ook ontstaan door 1 of meer mayor life events.
    Mijn ervaring leert dat mensen met een burnout (niet door mayor life events) voornamelijk leven vanuit het hoofd, keuzes maken vanuit cognitie, beredenering, ze zijn aangepast, pleasen, zijn grenzeloos, voelen hun lijfelijke en emotionele grenzen niet. Ze zijn uit contact met zichzelf, hun lijf, hun emoties. Ze zijn vaak perfectionistisch en daardoor ambitieus met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Deze persoonlijkheidsstructuur ontstaat door "nature" (genetische aanleg/potentieel) en "nurture" (ervaringen, opvoeding, conditionering). Als therapeut zie ik iedere keer weer duidelijke patronen, een herkenbare cocktail van nature en nurture..
    Men leeft niet vanuit het hart en passie of diepere motivatie.
    Vanuit wijsheid leven is wel iets heel anders dan vanuit intellect leven. Mijns inziens is intellect een geweldige tool, net als het intuitief vermogen, om hiermee samen wijsheid te bevorderen. Het intuïtieve vermogen is zeker net zo interessant en van belang. Een "gut-feeling" dat iets klopt of niet, zonder dat je het (nog) kunt benoemen of beredeneren kan je veilig stellen.
    Oh ja, soms is het overigens heel wijs om even heel boos te worden 😊

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน +1

      Bedankt voor je reactie. Mooie tekst.
      Het is m.i. belangrijk om, voordat we het verschil tussen denken en gevoel te onderzoeken, eerst gevoel an sich onder de loep te nemen en tot definities te komen. Nog maar al te vaak worden 1. gevoel van onze grootste zintuig (de huid), 2. gevoel van onze intuïtie en 3. gevoel als gevolg van emoties op een grote hoop gegooid. Dit geeft enorme spraakverwarring en erger, het kan tot misverstanden met grote gevolgen leiden.
      Wat betreft burn out. Jij schrijft dat men niet meer leeft vanuit passie en passie. Dat is exact hetzelfde wat ik bedoelde met dat iemand met burnout op het verkeerde spoor zit. Hij/zij is afgeweken van zijn innerlijk spoor, van zijn blauwdruk, van het spoor van zijn ziel.

    • @praktijksensus7554
      @praktijksensus7554 9 หลายเดือนก่อน

      @@PimVree dank voor je reactie Pim, ik kan je goed volgen :)
      Bewustzijn ontwikkeling mbt al deze onderwerpen is van groot belang en hoort op scholen als informatie gegeven en besproken te worden. Zelf heb ik het aangedragen aan leden van schooldirecties die een traject bij mij volgden en er veel voordeel en goeds uit haalden voor hun eigen welzijn en bewustzijn ontwikkeling en zodoende ook voor dat van hun gezin en omgeving. Ze staan er echter niet voor open om dit als informatie of in de vorm van een project of trainingen op scholen aan te bieden. Dan vraag ik mij af of er een strakke eis vanuit het ministerie is mbt vakkenpakket, projecten etc. Ooit zat ik in het onderwijs, toentertijd was er ruimte, welliswaar zeer beperkt. Toch denk ik dat dit voor zowel de ontwikkeling en het prettiger leven van de unieke mens, als de maatschappij, waar we allemaal onderdeel van zijn, niet alleen van groot belang is, maar noodzaak.

  • @annemiekerietmeijer136
    @annemiekerietmeijer136 9 หลายเดือนก่อน +3

    Dank voor dit gesprek, Ik heb het idee dat Jelle het gesprek gaande moet houden omdat er anders niets uit Pim Vree komt,

    • @Mack3012
      @Mack3012 9 หลายเดือนก่อน

      Het is niet dat er niets uit Pim komt, maar dat we zo gewend zijn om (redelijk) snelle gesprekken te hebben. Ook daarbuiten is er niks mis mee om een gesprek gaande te houden.

  • @Martydehoev77
    @Martydehoev77 9 หลายเดือนก่อน +1

    Grappig spiegel gesprek 👍🏻

  • @Petruss67
    @Petruss67 9 หลายเดือนก่อน

    Het liedje gaat eerst over zijn Dochter, daarna zijn Geliefde, en dan over Zichzelf... Jelle, je maakt het wel mee, als de tijd er rijp voor is.... Komt goed.

  • @michieleldering5307
    @michieleldering5307 9 หลายเดือนก่อน +4

    Na deze uitzending kijk ik ineens heel anders naar die gekke karaf 😂

  • @DaveZaal
    @DaveZaal 9 หลายเดือนก่อน

    Mooi gezegd, gelukkig kan ik ook zeggen dat ik eindelijk volwassen geworden ben lol. Mooi gesprek, thanks

  • @evelienhoogendoorn8192
    @evelienhoogendoorn8192 9 หลายเดือนก่อน +5

    Wat een grappig en gedurft gesprek.. ik zie de frustratie als uiting van een botsing in jezelf. Kennelijk is er iets waarvan je overtuigt bent, dat niet wil weten en dus liever het tegendeel hoor of iets wat je van jezelf niet onder controle heb. Het kan ook zijn dat een tegen geluid je overtuiging doet heroverwegen. Frustratie een leuk ding die de mens prikkelt. Het leid naar waarheid, mooie muziek en kunst. Ik denk zonder frustratie geen beweging

    • @evelienhoogendoorn8192
      @evelienhoogendoorn8192 9 หลายเดือนก่อน +1

      1 korintiërs 13 is het antwoord op relatie therapie.. leer elkaar opnieuw oprecht kennen en zorg dat je beide ruimte heb om te groeien. De sleutel ligt bij het koppel zelf.

    • @MarieJoseO
      @MarieJoseO 9 หลายเดือนก่อน

      Ja, dat zijn alle emoties, hét verschil, de ruimte, tussen je eigen verwachting en de realiteit

    • @MarieJoseO
      @MarieJoseO 9 หลายเดือนก่อน

      cognitieve resonantie, je gevoel, je lichaam wil iets, maar je verstand of de buitenwereld houdt dat tegen...

    • @fairyfrusciante
      @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน +1

      je verstand, of je opgedane ervaring? @@MarieJoseO

    • @MarieJoseO
      @MarieJoseO 9 หลายเดือนก่อน

      @@fairyfrusciante Je hebt drie hersengebieden:
      1. regelt alles binnen je lichaam, egoïstisch.
      2. regelt alles buiten je lichaam, sociaal, je staande houden in de groep.
      3. je geweten, die is de scheidsrechter die zorgt voor evenwicht tussen 1 en 2.
      Je egoïstische ik (1) heeft driften, honger, slaap, wil seks enz..
      Door opvoeding en onderwijs, wordt iemand gedrilt om zich sociaal te gedragen, doe je dit niet, dan wordt je buitengesloten.
      Je verstand is alles wat andere mensen, boeken, internet, je geleerd hebben.
      Het stemmetje in je hoofd dat zegt 'Doe maar niet'

  • @ErikHofstra
    @ErikHofstra 9 หลายเดือนก่อน

    De verwarring die er bij Pim ontstaat, of in het gesprek ontstaat is precies wat er jaren geleden tegen kwam in de assessmentwereld.
    Er ontbreekt iets in onze duiding om dergelijke complexe sociaal menselijke zaken te kunnen duiden.
    Dat is waarom ik nu al jaren met Human Design werk. Daar vind ik de duiding perfect en precies. Dat is kijken door een andere lens.
    Zijn we niet gewend.
    De resultaten zijn elk jaar weer fantastisch in mijn outplacement en re-integratiedienstverlening. Waarom bescheiden zijn, als je de feiten aan je kant hebt.
    Oprichter en eigenaar van De Sollicitatie Academie.
    Kom het graag eens toelichten.
    Erik

  • @joopvandermast
    @joopvandermast 9 หลายเดือนก่อน +1

    Wat een kwalijke bewering, dat wij met ons gevoel. Kunnen doordringen in de diepere niveaus van hart en ziel. Gevoel is één van de zintuigen en dus per definitie gericht op de buitenwereld.
    Binnenwereld vereist een andere benadering.
    Zij die weten weten dit, zij die denken dit te weten, slaan de plank volkomen mis.
    Weet wat u zegt. (Vrij naar Witgenstein)
    Vrede zij u allen.

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน

      Jazeker, gevoel is per definitie op de buitenwereld gericht. Echter, of de binnenwereld een andere benadering vraagt is nog maar de vraag. Want daar voorafgaand: bestaat er wel een 'binnenwereld'? Wat is dat dan precies?

    • @joopvandermast
      @joopvandermast 9 หลายเดือนก่อน

      @@PimVree beste Pim, alle grote bron en wortelbpeken,, kunnen je dit vertellen en uitleggen.
      De grote kunst is echter, het te beleven en te ervaren.
      Meditatie en gebed, zijn onder andere geëigend, in deze wereld te geraken. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is ons ego niet in staat tot onszelf door te dringen. Ons ego kan wel een houding aannemen, die gekend wordt als open stelling of smeking.
      Inwijding is volgens mij wel een belangrijk onderdeel van de weg naar binnen. Ikzelf ben ingewijd in twee meditatietechnieken en ga binnenkort eerste communie doen,
      Google ultieme ontmoeting en laat me weten.
      Vrede voor u allen.

    • @joopvandermast
      @joopvandermast 9 หลายเดือนก่อน

      @@PimVree beste Pim, alle grote spirituele leraren vertelden
      reeds en alle bronboeken beschrijven dit.
      Grote vraag is, hoe ermee in contact te komen en dat lukt voorzeker niet met denken, Alhoewel verreweg de meeste mensen dit tegenwoordig wel geloven en als gevolg daarvan hunzelf menen te kunnen vinden,
      De dao de Jing zegt dat het te klein is en tegelijkertijd te groot.
      Denkende geest kan dit niet bevatten.
      Zich open stellen middels gebed, meditatie, of bijvoorbeeld smeking, maakt het mogelijk dat ons Zelf zich in ons mensen openbaart, van binnen naar buiten dus. Goede begeleiding en inwijding zijn niet vereist, maar wel zeer gewenst.
      Ikzelf ben in twee meditatiemethod

    • @joopvandermast
      @joopvandermast 9 หลายเดือนก่อน

      @@PimVree beste Pim, het lukt me heel slecht, in de reacties je te bereiken. Google ultieme ontmoeting en bel opdat ik direct antwoord geef.

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน

      @@joopvandermast wat is je nummer?

  • @fairyfrusciante
    @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน +3

    Mooi Jelle....je vraag....als je dan in het reine bent (schoon, volwassen) wordt het dan niet saai.
    Das DE vraag die altijd te berde gebracht wordt in bewustzijnsontwikkeling. Terwijl het echte werk naar mijn mening dan pas kan beginnen. Je kunt je pas echt bewust ontwikkelen als je volwassen bent.
    Als je je bewust bent van het 'pijnlichaam' zoals Tolle het noemt. Het deel van jou dat bestaat uit opgelopen pijn, en de gehechtheid aan het drama daarvan.
    'Wordt je dan niet gewoon ongevoelig of onverschillig?'' ''Maar dan voel je dat allemaal niet meer'' ...jazeker voel je het wel, maar je doorbreekt het automatisme van reageren vanuit drama. Je wordt bewust van het verschil tussen gevoelens en emotie. En krijgt daar dus ook grip op.
    Je voelt....ervaart, en het pijnlichaam gaat de rolodex van ervaringen door om de bijpassende emotie te zoeken, en vlamt op.
    Maar das dus verleden.
    Drama is reageren vanuit opgedane pijn.
    Volwassenheid is voelen wat je voelt en daar vanuit NIEUWsgierigheid op reageren.
    Als nieuw.

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน +1

      Heel mooi geschreven. Super duidelijk voor mij maar voor velen nog niet. De vraag of het dan niet saai wordt is een directe uiting van weerstand. Weerstand tegen verandering, weerstand tegen het loslaten van identificatie(s). Dat het juist alleen maar mooier wordt valt en hoeft niet uitgelegd te worden. We kunnen slechts mensen begeleiden in dit bewustwordingsproces. En dat is prachtig en zinvol werk.

    • @fairyfrusciante
      @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน

      ​@@PimVree dank, dat is een mooi compliment uit jouw mond. Ik had graag bij jullie aan tafel gezeten :)
      Ik heb jarenlang maandelijks 10 daagse emailprojecten gedaan over bewust ZIJN, mijn favoriete onderwerp, met name omdat er altijd een nieuwe laag verschijnt. Steeds iets minder beladen...maar altijd boeiend.
      Ik hoop dat jullie nog verder gaan duiken :) Groeten! Inge.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 9 หลายเดือนก่อน +6

    Een aardig gesprek, maar daar is ook alles mee gezegd. Jelle heeft stelde goede vragen. Pim komt op mij vrij zwak over.

  • @JeroenHega
    @JeroenHega 9 หลายเดือนก่อน +1

    Heel mooi gesprek.
    42:18 daar ben ik wel erg mee eens.

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน

      Boosheid mag geuit worden. Sterker, boosheid moet geuit worden anders zet het zich vast in je lichaam (spierweefsel). Echter, het is belangrijk om je te realiseren of je boosheid veroorzaakt wordt door een emotie of door een gevoel. Mocht het een emotie zijn dan is het zaak deze ergens in een afgesloten ruimte te uiten. Wat daarna overblijft is boosheid als gevoel. Deze mag je wel op de ander uiten.

  • @ingmarbeldman
    @ingmarbeldman 9 หลายเดือนก่อน +8

    Over dit gesprek valt van alles te zeggen. Maar wat me het meest bij blijft is dat Jelle verrast en blijft verrassen.
    Van alle vaste tafelgenoten van DNW is Jelle de man van wie ik het meest duidelijk zijn persoonlijke ontwikkeling mag volgen door al die tafelgesprekken heen. Hij komt op mij over als de meest rationele en academische van allemaal, maar in de praktijk stelt hij zich vaak het meest kwetsbaar op, zowel in zijn oncontroleerbare vurigheid in het midden oosten conflict, zijn eerdere openlijke zoektocht in religie, alsmede zijn vrijwillige sofa-bezoek in dit gesprek (alhoewel het wel de milde versie van een Tijs van den Brinkje was, Jelle; 'U mag me duiden, maar ik duid wel lekker meteen terug!😉)
    Net als het ontroerende slotgesprek in Driebergen en de emotionele intelligentie van Marlies, geeft dit soort gesprekken de nodige warmte aan DNW.
    De filosoof die ontdooit.
    Speaking of which.....
    Wat zou er gebeuren als Ad ook eens in emotioneel onzeker vaarwater terecht kwam in een gesprek en dat toeliet? Want van iedereen - sorry 'iedereen' - is hij de meest universele en diepzinnige, maar daardoor ook de meest onaanraakbare. Wat zou er gebeuren als hij de gitaar pakte en een eigen nummer zou zingen? (als dit een format wordt wil ik geld zien🙃)

    • @casaamaril
      @casaamaril 9 หลายเดือนก่อน +1

      Hij bakt wel met zorg en aandacht zijn eigen oliebollen en kan zelfs daarover filosoferen. Eens, Ingmar, laat Ad maar eens zijn gitaar meebrengen en zijn passie met ongetwijfeld bulderend stemgeluid ten tonele brengen

    • @ingmarbeldman
      @ingmarbeldman 9 หลายเดือนก่อน +1

      @@casaamaril de oliebollen waren touchy en definately sentimental. 🙏 de gitaar is een metafoor😉

    • @Alex-rm7ed
      @Alex-rm7ed 9 หลายเดือนก่อน

      Zeker, Ad is een voorspelbaar saaie intellectueel. Jelle is scherp en onvoorspelbaar gecombineerd met intellect.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน +2

    26:45 Dat is wel weer een heel grappige duiding.
    Wie zegt dat de vrouwelijke gesprekspartner alleen in termen denkt van een karaf als vrouwelijk symbool/ terwijl ze gewoon praktisch was: straks zit ik uit een bloemenvaas te drinken.
    Ik hou het erop dat het dekargument van de vis erom ging dar er geen vloeiende overeenstemming in het gesprek was ontstaan. De wens is de vader van de gedachte.
    De associatie met vis als astrologisch symbool voor christus gaat eveneens heel ver. Wellicht de verlichtende rol die Jelle wilde spelen in het gesprek.
    Aldus Freud.

    • @Eer68876
      @Eer68876 9 หลายเดือนก่อน

      Ja ik vond het ook al wonderlijk dat dit fragment een item was, terwijl ik er ook niet meer in zag dan een praktische vraag van die mevrouw.
      Je wil een glas water. Je ziet vervolgens iets staan waar wel water in zit maar wat je niet meteen associeert met iets waar normaliter drinkwater in zit, zoals een karaf of een fles.
      Dus niet heel vreemd dat ze even wil checken of ze niet uit een bloemenvaas drinkt. Dit zou ze waarschijnlijk ook gedaan hebben als het geen vis maar een olifant was met de slurf als schenktuit. Had Jelle er in dit geval dan van gemaakt dat ze het misschien zag als mannelijk symbool?

    • @petervandenengel1208
      @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน

      Nou, ik denk dat mevrouw liever warme thee had gehad ;-)

    • @fairyfrusciante
      @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน

      ja..ik vond dat filosofisch gezien wel mooi...maar het leek me wel gewoon praktisch. Het gaf wél de informatie dat ze geen regelmatige kijker is :)

    • @Annbosman
      @Annbosman 9 หลายเดือนก่อน

      Maar echt he...

  • @esengersma5391
    @esengersma5391 9 หลายเดือนก่อน

    Het op de vorm uitvechten van meningsverschillen waar men inhoudelijk niet tot overeenstemming komt, weerspiegelt een oprecht perspectief op onderwerpen die vaak worden beslecht op betrekkingsniveau. Deze situaties zijn doordrenkt met onderliggende sentimenten en irritaties, vooral in de context van de man/vrouw verhouding. Tegelijkertijd lijken ze richtlijnen te geven voor het leven, en het is daarbij interessant op te merken dat Jelle steeds meer lijkt te kiezen voor interactie met zijn kijkers.

  • @MarieJoseO
    @MarieJoseO 9 หลายเดือนก่อน +1

    Inderdaad, je krijgt op het werk een taak, maar mag het niet op je eigen manier invullen, je doet je best om de regels te volgen, en als er een fout optreed, krijg jij de volle laag dat de taak niet goed is uitgevoerd

    • @hoidoei941
      @hoidoei941 9 หลายเดือนก่อน

      Dat laat je zelf gebeuren. Ik dwing meestal (geleidelijk) af dat ik mijn werk zo invul hoe dat voor mij het beste werkt. Niemand hoeft mij iets voor te kauwen of op mijn vingers te kijken. Geef je mij mijn vrijheid krijg je er driedubbel en dwars iets voor terug. Ga je zitten muggenziften ben ik zo vertrokken.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน +2

    8:43 Nederlands is een eigen taal die heel bijzonder is omdat ze als fusie tussen het Duits en Engels in ontstaan is. Tussen exact en opportunistisch. Omzwervend, in.
    Het is in het verleden zelfs de bedoeling geweest van Peter de Grote om Nederlands de officiele taal van Rusland te maken. Dus wie weet wat de toekomst brengt.
    Het is ook niet ongewoon dat taal zich in de tijd aanpast. In het verleden bestonden Frans, Italiaans en Duits bijvoorbeeld niet eens.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน +2

    16:35 Ik denk dat burn out dikwijls veroorzaakt wordt doordat men in een keurslijf terecht is gekomen wat niet aan de voorstelling van de verwachting van de baan voldoet. Omdat het mechanistisch is wat men uit moet voeren.
    Er is een duidelijke parallel met de statistiek van het aantal mensen wat ontevreden over zijn baan blijkt te zijn. 50%.
    Hetgeen lijkt mij onmogelijk alleen over incompetentie kan gaan.

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg 9 หลายเดือนก่อน

      Juist! Ik denk ook dat het resultaat van het werk te ver verwijderd is van degene die het doet. Bij voorbeeld; een timmerman maakte een stoel waar hij, of iemand die hij kende 50 jaar op kon zitten. Toen kwam de fabriek en maakte een arbeider 1.000 stoelpoten per week, efficiënter maar onbevredigender. Toen kwam er nog een machine tussen en "maakte" de programmeur een stoel die 100.000 x gemaakt werd, maar die iemand anders bedacht had, enz.

    • @hoidoei941
      @hoidoei941 9 หลายเดือนก่อน

      Niet per se werk, ook relatie/gezinsleven. Zo veel vrienden van mij lopen bij een psycholoog, hebben allen op papier wat ze ‘wilden’ 🫣

    • @petervandenengel1208
      @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน

      Ja, dat klopt. Maar niet alles is een stoel, of een stoelpoot. Er bestaan ook meer holistische doelen, die kunnen vloeien en tijdelijk mogen zijn. Zich steeds aanpassen.
      Je kunt ook het ene voor geld doen en het andere voor de inspiratie. Robot achtig werk kan door robots vervangen worden in de toekomst, behalve dat het ook gewoon een tussen functie heeft en het andere moet nog verder ontdekt worden.
      Het is nu nog te vroeg voor die wereld, maar die komt heus.

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg 9 หลายเดือนก่อน

      @@petervandenengel1208 Dat laatste vraagt om een optimistischer toekomst beeld dan ik heb helaas, en mijn punt is dat "holistische" doelen niet bevredigend zijn voor mensen, kijk naar hoe communisme faalt; mensen kunnen het niet opbrengen om voor het grote geheel te werken, ze hebben persoonlijke bevrediging {en geld} nodig....

    • @MarieJoseO
      @MarieJoseO 9 หลายเดือนก่อน +1

      Inderdaad, arbeidsdeling, werk wordt in kleine stukjes opgedeeld, een arbeider doet maar repeterend werk, schroefjes indraaien. Hij gaat 's avonds niet met voldoening, trots naar huis, omdat hij een mooie complete kast heeft gemaakt. (De speldenfabriek van Adam Smith)

  • @MarieJoseO
    @MarieJoseO 9 หลายเดือนก่อน

    Pim, ik zag je bij First Dates op 9 januari. Heel goed dat je die vreselijke dame met een kort maar krachtige 'Nee' afwees 👍😅

  • @joopvandermast
    @joopvandermast 9 หลายเดือนก่อน +1

    Als de Moers taal verdwijnt uit het spreken van Nederlanders, verdwijnt de ziel uit de samenleving en rest ons chaos.
    Vrede zij u allen.

    • @hoidoei941
      @hoidoei941 9 หลายเดือนก่อน

      Behalve dat vrijwel iedere taal uit een andere is voortgekomen.. Het enige constante is verandering 🎉

  • @myrthecorthals5599
    @myrthecorthals5599 9 หลายเดือนก่อน +2

    Pim Vree is echt ASMR 2.0.

    • @blauwebanaan4756
      @blauwebanaan4756 9 หลายเดือนก่อน

      Heerlijk.

    • @GfaDriewerf
      @GfaDriewerf 9 หลายเดือนก่อน

      En dat staat voor? Belg he

    • @neva.2764
      @neva.2764 9 หลายเดือนก่อน

      ​@@GfaDriewerf Zoek het even op. TH-cam heeft duizenden ASMR video's. Heeft niks te maken met Belg of Nederlander maar met interesse en een heel klein beetje moeite doen.

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน

      Haha.

  • @ranasen242
    @ranasen242 9 หลายเดือนก่อน +1

    41:34 ik zie de keuze van de clips en de bewoording toch wel een vorm van kritiek. IK vind je op je best als je geestdrift door breekt. Ik zie dat helemaal niet als ’gezonde aggressie’

  • @jaapvanrijswijk5407
    @jaapvanrijswijk5407 9 หลายเดือนก่อน +1

    Jelle vraagt soms wat de kijker vindt, bijvoorbeeld bij de term ‘schoon’ zijn. Welnu, ik vind het verstandig mijn oordeel terug te houden.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน +1

    3:30 Het vreemde is dat Nederland bij uitzondering het Engels en andere talen wel meteen algemeen geaccepteerd heeft toen dit op televisie gewoon ondertiteld werd.
    Terwijl andere landen (Duitsland en Frankrijk) omdat ze hun taal eigenheid wilden beschermen juist driftig gingen nasynchroniseren.
    Wordt men hier pas laat wakker wat dat betreft?
    Of komt het pas aan de orde wanneer de academische lesgevende macht er een probleem mee krijgt (hoewel de wetenschappelijke literatuur allang Engelstalig is geworden) wanneer er steeds meer buitenlandse studenten instromen.
    Dan geeft men geen les meer aan de eigen cultuur. Is de indruk.
    Ook dit gaat weer om een laat wakker worden/ hoewel het met de evolutie samengaat die het verschijnsel vanzelf teweegbrengt.
    Waarschijnlijk omdat studeren in Engeland onbetaalbaar is geworden voor buitenlandse elites. Of omdat er internationaal meer uitwisselingsprogramma's opgezet zijn.
    In generale zin doet het er helemaal niet toe, wanneer studeren zich in de toekomst geheel naar het internet zal verplaatsen. Waar iedere taal door een machine actueel in de eigen taal vertaald wordt via ondertiteling. Dan kan men ook gewoon Nederlands blijven praten.
    Het is niet ongebruikelijk dat late politieke bewegingen achterhoede gevechten leveren/ terwijl ze denken de voorhoede te zijn ;-)

    • @michieleldering5307
      @michieleldering5307 9 หลายเดือนก่อน +1

      Betreft nasynchronisatie heeft dat weinig met acceptatie te maken...
      Nasynchronisatie is erg duur en de markt is daar in Nederland te klein voor... Het is uiteraard ook een keuze maar omdat Nederland een vrij klein naar buiten gericht landje is staan Nederlanders meer open voor buitenlandse talen.

    • @petervandenengel1208
      @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน

      Nou, in Frankrijk en Duitsland had het ALLES met het behoud van de eigen taal cultuur te maken. Dus dat argument strookt niet.
      Hoewel het waar is dat er meer kosten aan verbonden waren en het origineel dikwijls verkrachtte doordat de lokale cultuur er minder tot in uiting kwam.
      Ik was er wel blij mee, omdat je op die manier ook vreemde talen leerde.
      Maar dat neemt niet weg dat het besef van de eigen taal cultuur om die te willen behouden in Nederland erg laat (50 jaar later) komt.

  • @YZFR1R7
    @YZFR1R7 9 หลายเดือนก่อน +2

    Wel grappig dat de zoon van Dominee Gremdaat bij de Nieuwe Wereld is 😀

    • @cebruthius
      @cebruthius 9 หลายเดือนก่อน

      Haha ik dacht hetzelfde net

  • @jennymormon8531
    @jennymormon8531 9 หลายเดือนก่อน

    Aanstellerij hoort erbij
    Maakt vrij
    Voor de echte stabiliteit
    Leven met gezelligheid
    Daar hoort alles bij

  • @joopvandermast
    @joopvandermast 9 หลายเดือนก่อน +1

    Als er naar ratio verwezen wordt, raak ik van slag als iemand met twee handen naast zijn hoofd wijst,
    Voor mij het ultieme teken, dat niet gekend wordt, waar leven geleefd wordt.
    Ik ga slapen..
    Vrede zij u allen.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน +1

    22:50 Ik kan me overigens niets voorstellen bij het idee dat een burn-out aan het hebben van een mannelijk of vrouwelijk karakter gerelateerd zou zijn. Dit wordt wel een heel zweverig gesprek.
    De statistiek dat twee maal zoveel mannen zelfmoord plegen dan vrouwen, hoeft volstrekt niets met het werk van doen te hebben.
    Het is een algemene karakter eigenschap dat vrouwen een groter incasseringsvermogen dan mannen hebben. Ze worden over het algemeen dan ook bijna tien jaar ouder dan mannen.

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน

      Man of vrouw, dat doet niet terzake. Als je die indruk gekregen hebt, was dat niet mijn bedoeling.

    • @petervandenengel1208
      @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน

      Ik heb nog even terug gekeken. Het komt door de vraagstelling van Jelle. Die suggereerde dat het mannelijke altijd met het vrouwelijke in overeenstemming moet worden gebracht. Waarbij burn out de ingang blijft.
      Is dat zo? Dat het probleem van burn out daarmee samenhangt? Volgens mij niet en dat bevestig je net.
      Buiten dat hij veel ingewikkelde vragen tegelijk stelt. Die eigenlijk apart aandacht verdienen.
      De schaduwkant bijvoorbeeld is altijd datgene wat in het verleden overgeslagen is.
      * Dit zou voor de man het vrouwelijke kunnen zijn en andersom, maar tegelijkertijd zijn ze de ander al. Dus daarmee kan het probleem niet opgelost worden. Het is de bedoeling te zijn wie men is. Hij projecteert een probleem op de vraagstelling, die hetzelfde probleem niet is. Burn out is geen sexuele identiteitscrisis. Maar kan het in specifieke gevallen wel zijn.
      Het is ook niet zo dat men dat wat overgeslagen is (de schaduwkant) meteen in het heden kan betrekken. Het gaat om een punt wat men in de toekomst zal passeren.
      Het feit dat de inrichting van het werk bij bedrijven veelal mechanistisch is, kan men persoonlijk nooit oplossen. Het gaat niet om een psychologisch probleem, hoewel het psychologische problemen veroorzaakt.
      Je er niet verantwoordelijk voor voelen kan een (het begin van) een oplossing zijn.

  • @ellyboerbooms1671
    @ellyboerbooms1671 9 หลายเดือนก่อน

    Ja ja ja ja, klopt, wat bedoel je ….echte therapeute reacties (praat) en daardoor blijft Jelle praten. Pim doet dat goed.

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน

      Dank je Elly. Jij hebt het ten minste in de gaten. Je ziet hier de psychotherapeut ten voeten uit.

  • @fairyfrusciante
    @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน

    Wat is spiritualiteit?
    Poging: spiritualiteit is antwoorden vinden in verbinding met dat wat niet tastbaar is, vanuit jouw unieke beweging.
    (dat laatste maakt het dan bijna het tegenovergestelde van religie)

  • @Loespoes1
    @Loespoes1 9 หลายเดือนก่อน

    Erg zweverig allemaal

    • @fairyfrusciante
      @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน

      waarom vind je het zweverig?

  • @ranasen242
    @ranasen242 9 หลายเดือนก่อน

    25:14 ik menade bij jouw gast aan het begin van het gesprek irritatie te hebben gezien: jij was op dreef Jelle maar jouw gast wilde jou antwoorden maar voelde zich onderbroken: let op zijn ogen, zie dat hij achter over leunt en vervolgens uit het raam kijkt😂 Terwijl ik denk dat jij je amuseert

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน

      Goede observatie, verkeerde interpretatie. Ik keek naar rechts midden. Je kunt ook naar rechts onder en boven kijken, zo ook voor links drie mogelijkheden. Op 25.14 zie je inderdaad Jelle naar links kijken. Ik weet niet of hij naar links boven, midden dan onder keek. Om te weten wat dit dit betekent zou je eens naar NLP kunnen googelen. Elke oogrichting staat namelijk voor iets en geeft zinvolle informatie door.

  • @johnnyperdok2836
    @johnnyperdok2836 9 หลายเดือนก่อน

    Pim luisterde gewoon en laat Jelle zelf nadenken wauw!!! En mensen betitelen luisteren als zwak… bijzonder🤔

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน

      Dank je voor dit compliment. (Zie ook mijn reactie aan ellyboerbooms - hierboven ergens.)

  • @bananabep
    @bananabep 9 หลายเดือนก่อน +1

    Oneens met idee dat vrouwen meer toegestaan is woede te uiten. Juist niet. Dat wordt als agressief gezien en van jongs af aan afgeleerd.

    • @margreetdoodeman1441
      @margreetdoodeman1441 9 หลายเดือนก่อน

      Kan het niet meer met je eens zijn. Aan de andere kant wordt er ook op gekickt: "wat ben je mooi als je boos bent", bijv. Hoe dan ook, als je serieus wilt worden genomen mag je niet boos zijn. Twijfel nu over andere emoties.

  • @sk8shred
    @sk8shred 9 หลายเดือนก่อน +1

    Ideologisch gebabbel hoor. De wereld bestaat ook nog welke je in ongelooflijk veel dingen beperkt.

  • @Alex-rm7ed
    @Alex-rm7ed 9 หลายเดือนก่อน +1

    Meen mij te herinneren uit het vorige gesprek dat Pim geen kinderen heeft.. . En dat hij een lange periode van seksuele onthouding heeft gehad. .... Of heb ik het mis?

    • @margreetdoodeman1441
      @margreetdoodeman1441 9 หลายเดือนก่อน

      Je hebt het mis aangezien hij vertelde over het afstuderen van zijn zoon aan de TU Delft.

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน

      Ik heb drie kinderen. In heb ongeveer in 10 jaar in ascese geleefd om seksualiteit in het algemeen en mijn eigen seksualiteit in het bijzonder te onderzoeken.

  • @josianevankomen6113
    @josianevankomen6113 9 หลายเดือนก่อน

    Ik begrijp de Engelse taal niet, dus toch op 73 jaar Engelse les nemen😄

    • @DeNieuweWereldTV
      @DeNieuweWereldTV  9 หลายเดือนก่อน +1

      Je bent nooit te oud om te leren!

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน

    46:05 Gevoel met ratio vergelijken gaat omeen primitieve analyse.
    Gevoel gaat of letterlijk over een lichamelijk gevoel, wat tevens door de psychologie van de situatie bepaald kan worden, dan wel over intuitie. Die zich normaal gesproken ook niet goed verbaal of rationeel kan uiten.
    Het gaat in het algemeen om vaagheid.
    Waarbij niet gesteld kan worden dat het superieur is, of boven de ratio uitgaat.
    Het gaat in relatie tot de economie zoals die rationeel geworden is om een oneigenlijke vergelijking.
    Ik weet niet precies hoe primitief het gevoelsleven in Nederland is.
    De massamedia volgend vrees ik het ergste ;-)

  • @WhiteRvssian2023
    @WhiteRvssian2023 9 หลายเดือนก่อน +1

    Wat een onzin. Een goede discussie kan alleen tussen mensen met voldoede (achhhtergrond) kennis. Kwetsbare opstelling ok, maar alleem als het om de validiteit van die kennis gaat. Met een volwaardige discussiepartner ben je dan automatisch kwetsbaar. Maar een kwetsbare opstelling is op voorhand nergens voor nodig. We moeten eens af van de doorgesponsde wijverigheid.

    • @palehighlander4582
      @palehighlander4582 9 หลายเดือนก่อน +2

      Ik zou 'kwetsbaar' vervangen door 'open opstellen'.
      Ooit geleerd van een bijna schoonmoeder. 'Stel je open op, dan ben je niet kwetsbaar!' was haar stelling. Ik ben haar daar nog steeds dankbaar voor.

  • @constancehintjes8571
    @constancehintjes8571 9 หลายเดือนก่อน

    Identificeer je niet met de emotie...er is en niet je bent bijv. boosheid.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน

    45:45 Alsof Descartes de wereld na hem bepaald heeft. Hoeveel mensen lezen filosofen denkt u? Een stuk of driehonderd bij wijze van spreken.
    Foute analyse.
    Het was hoogstens zo dat Descartes als onderdeel van zijn rijdgeest eveneens zakelijk na ging denken toen dat actueel werd in de verlichting.

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน

      Goed punt. Descartes was natuurlijk een product van zijn tijdgeest. Maar daarmee ook een aanjager en katalysator. Net als bijvoorbeeld Trump of Wilders. Mensen bij wie de waarheid niet meer ter zake doet. En bij de de meesten van hun stemmers ook niet. Feiten doen er niet meer toe. In o.a. die tijdgeest verkeren we nu.

  • @bananabep
    @bananabep 9 หลายเดือนก่อน

    Eens emoties zijn ook moreel kompas. Moraliserende emotie inderdaad.

  • @fairyfrusciante
    @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน

    Volgens mij gaat een schone therapeut of leraar iets anders doen. Zolang je nog bezig bent met dat pijnlichaam en ego, ben je niet schoon of volwassen.
    Pim?

    • @PimVree
      @PimVree 9 หลายเดือนก่อน +1

      Klopt. Vandaar dat ik mijn praktijk aan het afbouwen ben en in transitie ben naar spiritueel begeleider/leraar.

    • @fairyfrusciante
      @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน

      @@PimVree ja...dat was bij mij dezelfde beweging, al was ik officieel geen lichaamsgericht therapeut. Altijd een beetje de anarchistische weg bewandeld :)
      Ik heb het nu allemaal afgebouwd, en probeer nu vooral naar de stilte te luisteren en ben daardoor gedichten gaan schrijven. Wat ook weer een lollig proces was, want ik merkte dat ik begrepen wilde worden, waardoor ik niet tot gedichten kwam...pas toen ik losliet dat ik begrepen wil worden kwam de stortvloed los.
      Al vind ik het nog altijd wel lastig om niks uit te leggen haha

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน

    22:50 Ik kan me overigens niets voorstellen bij het idee dat een burn- out aan het hebben van een mannelijk of vrouwelijk karakter gerelateerd zou zijn. Dit wordt wel een heel zweverig gesprek.
    De statistiek dat twee maal zoveel mannen zelfmoord plegen dan vrouwen, hoeft volstrekt niets met het werk van doen te hebben.
    Het is een algemene karakter eigenschap dat vrouwen een groter incasseringsvermogen dan mannen hebben. Ze worden over het algemeen dan ook bijna tien jaar ouder.

    • @fairyfrusciante
      @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน +1

      zou het overweldiging kunnen zijn van de integratie van vrouwelijke aspecten...meer voelen en niet weten wat daar mee te doen?

    • @petervandenengel1208
      @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน

      In zekere zin ja. Hoewel meer voelen in de zin van een ander bewustzijn, of een andere sub verwachting van de werkelijkheid hebben dan zoals die uitkomt, niet perse een vrouwelijke karakter eigenschap is.
      Dus ik zou het fenomeen niet in dergelijke bewoordingen benoemen.
      Maar gewoon zoals het is.

    • @fairyfrusciante
      @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน

      @@petervandenengel1208 en wat is dat dan? Gewoon zoals het is?

    • @petervandenengel1208
      @petervandenengel1208 9 หลายเดือนก่อน +1

      Meer voelen zou een andere verwachting kunnen betekenen. Dan moet die omschreven worden in relatie tot hoe de ervaren werkelijkheid is. Wat daaraan ontbreekt bijvoorbeeld of in relatie tot wat er anders van verwacht werd.
      Dan kom je tot een analyse van hoe het is zonder er een mannelijk of vrouwelijk karakter aan toe te willen dichten.
      Hoewel die verwachtingen ten opzichte van elkaar anders kunnen zijn. Wanneer het een man of een vrouw is. Dat komt dan ook vanzelf naar boven.

    • @fairyfrusciante
      @fairyfrusciante 9 หลายเดือนก่อน

      @@petervandenengel1208 vrouwelijk en mannelijk is niet geslachtelijk bepaald he...we hebben allemaal beiden. Even voor de helderheid.
      Wat ik waarneem is dat veel mannen moeite hebben met vrouwelijke energie. Het wordt ook gezien als negatief als mannen dat ontwikkelen (terwijl vrouwen vaak worden geprezen als ze hun mannelijke kant ontwikkelen)
      En das volgens mij niet zweverig (en ik trouwens geen beter geaarde mensen dan mijn spiriwiri collegae) maar kennelijk voelt het voor velen wel als onveilig. (en noemen het dan zweverig of vaag)
      En dan krijg je als reactie dat übermannelijke testosteron gedrag, wat dan weer clashed met je vrouwelijke kant.
      Misschien hebben vrouwen alles inmiddels beter geintegreerd omdat we het gewend zijn in het nauw gedreven te leven?