Allah razı olsun hocam. Şer-i Şerifin böyle inceliklerini ve istisnalarını öğrettiğiniz için. Malesef bu konular hiç konuşulmuyor bu zamanda
5 ปีที่แล้ว +24
İslamiyetin inceliklerini bilmeyenler, sap ile samani karıştırırlar. Her insanin en azindan hayatinda bir kere ilmihal kitabi okuyup bu meseleleri anlamaya calismasi lazim. Teşekkür ederiz hocam.
Russieden selamnar size. Çok teşekkür ederim hocam. Benim kalbim paramparça oldu şu Osmanlı padişahlarına iftira attıklardan.. Russiada sadece şu iftiralı malumat var ve ben Türk dilinizi öğrenip sizlerden malumat almaya başladım. Kanalımda rus ve tatar din kardeşlerime hak olan malumatı vermek için inşallah. Çünkü Müslüman kendi kardeşlerin (Sultannarımızı) yalan, iftiralı bir tarihte bırakmamalı!!! Allah bunu "Hücürat" suresinde 6 ayatende buyurmuş..
hocam osmanlıda bankacılık son dönemde oluştu 1800lerde.Ondan önce bu muamele satışını kim yapıyordu bankerler mi? madem parası var niye fazladan paraya ihtiyaç duyuyor parayı veren
Benim eniştem de zekat vermemek için benzer şeyi yapıyor her sene 1 araba alıyor satıyor bu şekilde para 1 yıl beklememiş oluyor zekat düşüyor. zekat vermek istemiyorsanız uygulayabilirsiniz
Hocam arkadaş geldi mesala benden sene sonu vermek üzre 100 bin lira istedi ben tamam diyor parayı veriyorum.sonra arkadaşa diyorum ki bak elimdeki (piyasa değeri 1000 tl olan bir telefon) telefonu yıl.sonu 10 bin liraya sana satmak istiyorum diyorum.arkadaş tamam diyor yıl sonu bu telefonu senden on bin liraya alaçam diyor.yıl sonu gelip yüz bin.lira borcunu ödüyor .daha sonrada elimdeki telefonu 10 bin liraya satın aliyor. Tam bu şekilde mi yani.
5 ปีที่แล้ว +5
Hayır. 100 bin lira borç veriliyor. Sonra mesela 1000 liralık bir şeyi bu kişiye 10000 liraya veresiye satıyor. 110.000 lira borçlaniyor. Ama bu satışı şart koşarak borç veremez. Birşey söylemeden verip sonra satacak veya borç vermeden önce satacak.
5 ปีที่แล้ว +5
Yahudiler yasak olduğu halde yaptılar. Müslümanlara yasak değil. Almazsa borç verdiğinizi hemen geri alırsınız
Anladım hocam borç isteyen zor durumda olduğu için ikinci alış verisi zaten kabul eder.faiz gibi kesin bir yasaktan böyle çıkış varsa faiz niye haram.birde burda direk borç verecek adamın insafına açık kalıyorsunuz adam bin liralik mali 50 binlirayada satabilir.hele şu zamandaki insan psikolojisi ile kötü kullanıma çok açık değil mi hocam. Yahudilerin cumartesi balık yasağını çekmesinden farkı ne. Veya bankada ayni işlemi yapsa bankanın işlemi faiz olmiyacak mi.
Saygıdeğer hocam sizi beğeniyle takip ediyorum yıllardır. Öğretmenim. Devlet bankasından maaş alıyorum, promosyon veriyorlar. Bunu almakta dinen bir sorun, haram olma durumu var mıdır. Diyanete harama daha yakın demiş. Bazı hocalar da faizden kazanıp size veriyorlar diyor, size danışmak istedim.
Hocam söyle bir sorum olacak. Enflasyon oranina göre para almak caiz midir? Veya olasan kur farkina göre veya para biriminin altina oranda deger kaybetsine göre.
5 ปีที่แล้ว +10
Enflasyon değil altın kıymeti üzerinden alacaklı paranın değer kaybını isteyebilir
Hocam yahudilerdeki cumartesi günü ağları serip pazar günü balıkları toplama işine benzettim ben. Ondan farkı nedir? Verdiğiniz örnekteki yüksek fiyata satılan kitap iade edilmek istense ne olur? Sonuçta 2 ayrı anlaşma olarak geçiyor. Anlaşma taraflarından borç alan kişi uyanıklık yapmış olmaz mı? Bunlardan ayrı olarak ise bir malı rehin tutmanın hükmü nedir? Yani borç alacak kişi bir malı 100 liraya sattım der, 1 ay sonra 110 liraya kendi malını almış olur. Bu caiz midir?
Hocam bir de Osmanlı Devletimiz yurtdısından faizle borc aldı ( Küreselcilerden ) İngilterden falan.. Bu konu hakkında da bilgi verir msnz? Saygılarımla
0:45 hocam bu işlem rehin bırakma olmuyor mu ? Mesela 10 bin tl borç aldım eğer ödeyemezsem arabam senin olsun gibi. Birde para vakıflarının osmanliya bizanstan geçtigi iddiasi dogru mu ?
Hocam ben bankaya gideyim. 100 bin lira + en sevdigim en iyi 10 kitabi 150 bin liraya size satayim dicem.Hile i serriye yapicam.Bankaya da 1 sene sonra ode borcunu dicem.Oldu mu simdi?
@ sağolun hocam iki ara bir derede kalmış ve kafam çok karışıktı KUR AN da vakıf olamadığım konulardan biri idi ALLAH razı olsun sizden teşekkür ederim
Hocam, borç verirken lira'yı altın değerine göre verip yine altın değerine göre almak caiz midir? Misal: bugün birisine 10.000 TL borç verirsem, (10.000 TL = 40 gram altın). Borcu geri alacağım vakit (eğer altın fiyatı iki katına çıktığında) yine 40 gram altın değerine denk gelen 20.000 TL alabilir miyim?
Hocam arkadaşlarla kendi aramızda gün başlattık, fakat yarım altın degerinde para gönderiyoruz birbirimize, bazıları buna haram diyor yani altın alıp vermek gerek diyor, biz ise altın degerinde parayı birbirimizin hesabına atıyoruz, bu ay mesela 8000 tl attıysak bidahaki ay mesela 8500 tl digerine atıcaz bu caiz midir yoksa altını alıp o ayki sırada olana vermek mi lazımdır??
Slmün aleyküm hocam peki altın üzerinden borc verirsem altın çok düşerse aldığında gramı örnek 1000tl idi şimdi mesala 450 düştü adam işini görürken verdiğim altın fiyatımı gecerli yoksa zararımı verecek altın yükselmesini beklemekle zararım nasıl kapanır
@Son derece İslam'a aykırı fetvalar veriyorsunuz. Osmanlı İslam'ın haram kıldığı faizi işlemiştir. Sırf Osmanlıyı aklamak adına İslamın kaidelerini Yahudi hahamlari gibi değiştirip kılıfına uyduruyorsunuz. Allah size akıl fikir Ihsan etsin. Sizin mantığınza göre ben Kurandan her şeyi kendi menfaatim yönünde devsiririm.
Amerika da yaşayan Müslüman için düşer , 2012 yılında 1750 dolar olan altın 2015 yılında 1150 dolar oluyor....keza Türkiye de bile kur farkı ile enflasyona karşı eziliyor....
Hocam küçük faizin helal olduğu yönünde bı açıklaman oldu. Çok üzüldüm sizin gibi derin bilgi sahibi birine yakıştıramadım. Altın varsaymak gibi bişey söyledin hiç olmadı
Hocam borç alanın karz akdine rızası var ancak satış akdine rızası yoksa yani alacağı mala değerinden fazlasını vermek istemiyorsa bunun sonucu ne olacak? Buna bağlı olarak borç veren o halde karz akdinden vazgeçtim derse örtülü olarak diğer akdi şart koşmuş olmaz mı?
Merhaba hocam, şöyle bir olay yaşadım. eşim özel ders verdiği birinden birkaç ay parasını alamadi. Sonra borçlu kişi borcunu taksit taksit bizim yerimize başka yerlere para ödeyerek ve bize diş macunu gibi ürünler vererek ödedi. Ancak tam ödeyemedi. Biz de geri kalan önemli değil sadaka olsun dedik. Faize girmiş olur muyuz hocam?
Muamele satışı yerine işlem ücreti denilse yanlışmı olur hocam? Sonuçta her vakfın gideri var, kira su elektrik iletişim maaş. Kazanç elde etmemek suretiyle veyahut kazancın adil şekilde paylaşmak suretiyle işlem ücreti almak bence gayet doğal. Sizin verdiğiniz örnek bence uygun değil, sonuç itibariyle zorla ihtiyaç sahibine bir kalemi işlem ücreti katarak satıyorum. Bu mantığı açarmısınız bir örnek vakıf üzerinden? Neden illaki birşey ek olarak satmam gerekiyor, sonuç itibariyle ben 100 altın veriyorum ve 100 geri istiyorum ama işlem ücreti mecburiyetten doğan birşey yoksa vakıf var olamaz?
3 ปีที่แล้ว +1
Yanlış olur. İşlem diye Türkçe bir kelime yok. Uydurukça
Hocam mesela ben 100,000 TL borc alsam ( Altın veya döviz değil) ve bir tane de Tarih /Hukuk kitabı verse bana ve dese ki 110,000 borclusun ... Olur mu böyle... tam anlayamadım hocam kusura bakmayın..
5 ปีที่แล้ว +2
Ayrı iki akid yapılsa olur. 100 bin karz ve 10 bin kitap satışı borcu
@ Osmanli,da belki olur ancak sanki Allah'ı kandırmaya çalışır gibi olmuyor mu haşa. Çünkü o 10'000in ne amaçla verildiği malum. Yoksa kim 10bin liraya kitap alır. Mezhep alimleri ne der acaba bu duruma.
5 ปีที่แล้ว +5
Allah böyle istiyor, mezheb âlimleri böyle buyuruyor. Ben uydurmuyorum ya
@ zahmet edip cevap verdiğiniz için teşekkür ederim hocam. Dikkat ediyorum sorulara biraz kızarak cevap veriyorsunuz. Oysa biz sizi seviyoruz. Anladığım kadarıyla bu zaruri durumlarla yapılabilir. Yoksa zenginlik durumunda yapılamaz.
5 ปีที่แล้ว +5
@@mustafabolat36 Öğrenmek için edeble sorulursa, asla kızmam. Kızmak ne demek
sayın hocam [sana 100 ₺ veririm ama karşılığında arabanı ödünç verirsin diyerek bir şart koşmasıyla.][ sana 100 ₺ veririm ama yanında da sana bu mallı satarım şartının koşulması ] arasında ki fark nedir tam olarak ayırt etmeyi mülahaza edemedim engin bilgilerinizden bizi de istifade ettirirseniz çok mutlu oluruz şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkür ederim
Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Muvazaanın ne olduğunu biliyorum ancak soru fazla kusurlu oldu mazur görün hocam :) asıl sormak istediğim ulaşılmak istenen sonuca kanunu dolanarak ulaşmanın sonucu nasıl meşru hale getirdiği. Yani normalde o eşya iki liraya satılırken borç verilene karşı on liraya satıldığında her ne kadar burada kârda bir sınır olmasada niyetlerin hiçbir önemi olmuyor mu ?
yani faizli borç para vermemek için göstermelik elindeki değersiz bir şeyi daha yüksek meblağa sattı. aslında faiz tutarını ürününün üzerine koyup tahsil etti. Allah böyle kanıyor mu ?
ปีที่แล้ว
Allah'ı kimse kandıramaz. Allah, böyle yaparsanız günah olmaz diyor
Efendim.misal bir mülk alırken aldığımız parayı öder ken.karşı taraf o gün geldiğinde derseki.arkadaşım sana verdiğim yüz bin lira ya o günde 20 gıram altın alıyor dum lakin şimdi 20 Gr altın yüz yirmi bin lira sen bana yüz yirmi bin vermen gerekiyor dediğinde haklısın demek içimden gelsede yok sen yüz bin verdin yüz bin al demek mi doğru su bilemedim.tesekkur ederim
@ hocam nasıl şart koşmuyor? "Ben sana 100 lira borç veririm ve bide 50 Kr lik kalemi de 5 liraya veririm, işine gelirse!" demek dolaylı yoldan faiz olmaz mı?
hocam ben sana borç para veririm ama sen de bana arabanı bir haftalığına ver demek ile buradaki muamele farklı değil sanki. Alan da veren de ortada bir fazlalık olduğunu biliyor. Bilemiyorum
Faiz fazidir muamele olup olmaması birşeyi değiştirmez kişinin o paraya ihtiyacı vardır kitaba değil buradaki büyük çelişkiyi küçük bir çocuk dahi anlar zaten Osmanlı battı bari şerefiyle batsaymiş
11 หลายเดือนก่อน
faiz ile muamele arasındaki farkı anlamayanlar yüzünden batmış olabilir mi
Efendim, her edeble sorulan soruya bizâtihi cevap vermenizi çok taktire şayan buluyorum, tevâzû hâli, olsa bu gerek.
Teşekkür ederiz hocam, bizi aydınlatıyorsunuz.
Allah razı olsun hocam. Şer-i Şerifin böyle inceliklerini ve istisnalarını öğrettiğiniz için. Malesef bu konular hiç konuşulmuyor bu zamanda
İslamiyetin inceliklerini bilmeyenler, sap ile samani karıştırırlar. Her insanin en azindan hayatinda bir kere ilmihal kitabi okuyup bu meseleleri anlamaya calismasi lazim. Teşekkür ederiz hocam.
Hocam ben eski videolarınızı bitiremeden siz yenilerini yayınlıyorsunuz hızınıza yetişemiyorum maşallah😀👍
Maşaallah
Hocam Rabbim ilminizi arttırsın..
Çok faydalı bir konuyu işlemişsiniz, ağzınıza sağlık
Allah sizleri hayr ile mükafatlandırsın
Russieden selamnar size. Çok teşekkür ederim hocam. Benim kalbim paramparça oldu şu Osmanlı padişahlarına iftira attıklardan.. Russiada sadece şu iftiralı malumat var ve ben Türk dilinizi öğrenip sizlerden malumat almaya başladım. Kanalımda rus ve tatar din kardeşlerime hak olan malumatı vermek için inşallah. Çünkü Müslüman kendi kardeşlerin (Sultannarımızı) yalan, iftiralı bir tarihte bırakmamalı!!! Allah bunu "Hücürat" suresinde 6 ayatende buyurmuş..
İlminize kurban hocam 😍😍😍
Hocam emeğinize sağlık sağolun var olun
🌹🌹🌹
Hocam bankaya vadeli para yatiriyoruz sonucta zorla alan da yok verende ve enflasyon altinda getirisi var bu faizmidir degilmidir
Hocam Allah razı olsun. tarihi sizin gibi değerli ilim adamlarından öğreniyoruz.
hocam osmanlıda bankacılık son dönemde oluştu 1800lerde.Ondan önce bu muamele satışını kim yapıyordu bankerler mi? madem parası var niye fazladan paraya ihtiyaç duyuyor parayı veren
Benim eniştem de zekat vermemek için benzer şeyi yapıyor her sene 1 araba alıyor satıyor bu şekilde para 1 yıl beklememiş oluyor zekat düşüyor. zekat vermek istemiyorsanız uygulayabilirsiniz
Ahirette çok ararsınız o zekati .
Hocam size zahmet kitap tavsiyesi ile ilgili video cekermisiniz
Hocam arkadaş geldi mesala benden sene sonu vermek üzre 100 bin lira istedi ben tamam diyor parayı veriyorum.sonra arkadaşa diyorum ki bak elimdeki (piyasa değeri 1000 tl olan bir telefon) telefonu yıl.sonu 10 bin liraya sana satmak istiyorum diyorum.arkadaş tamam diyor yıl sonu bu telefonu senden on bin liraya alaçam diyor.yıl sonu gelip yüz bin.lira borcunu ödüyor .daha sonrada elimdeki telefonu 10 bin liraya satın aliyor.
Tam bu şekilde mi yani.
Hayır. 100 bin lira borç veriliyor. Sonra mesela 1000 liralık bir şeyi bu kişiye 10000 liraya veresiye satıyor. 110.000 lira borçlaniyor. Ama bu satışı şart koşarak borç veremez. Birşey söylemeden verip sonra satacak veya borç vermeden önce satacak.
Yahudiler yasak olduğu halde yaptılar. Müslümanlara yasak değil. Almazsa borç verdiğinizi hemen geri alırsınız
Anladım hocam borç isteyen zor durumda olduğu için ikinci alış verisi zaten kabul eder.faiz gibi kesin bir yasaktan böyle çıkış varsa faiz niye haram.birde burda direk borç verecek adamın insafına açık kalıyorsunuz adam bin liralik mali 50 binlirayada satabilir.hele şu zamandaki insan psikolojisi ile kötü kullanıma çok açık değil mi hocam.
Yahudilerin cumartesi balık yasağını çekmesinden farkı ne.
Veya bankada ayni işlemi yapsa bankanın işlemi faiz olmiyacak mi.
Hocam ağzınız bal yesin bal maşallah 01:35 çok güzel konuştunuz 👏👏👏
Saygıdeğer hocam sizi beğeniyle takip ediyorum yıllardır. Öğretmenim. Devlet bankasından maaş alıyorum, promosyon veriyorlar. Bunu almakta dinen bir sorun, haram olma durumu var mıdır. Diyanete harama daha yakın demiş. Bazı hocalar da faizden kazanıp size veriyorlar diyor, size danışmak istedim.
Caiz.
Helal olsun hocam devam et böyle
Hocam söyle bir sorum olacak. Enflasyon oranina göre para almak caiz midir? Veya olasan kur farkina göre veya para biriminin altina oranda deger kaybetsine göre.
Enflasyon değil altın kıymeti üzerinden alacaklı paranın değer kaybını isteyebilir
@ Tesekkür ederim :)
Hocam bu verilen karzda vade olduğunda faiz olmuyor mu? O halde para vakıfları vade koymadan mı tahsilat yapıyordu
Şeriata uygun yapılıyor
Kıymetli hocam siz de biliyorsunuz ki bu kendimizi kandırmak atalarımızın dinine uymaktır.
Allah'ı kandıramazsın Allah'ın dinine uyalım
biz riayetkarız.
Hocam yahudilerdeki cumartesi günü ağları serip pazar günü balıkları toplama işine benzettim ben. Ondan farkı nedir?
Verdiğiniz örnekteki yüksek fiyata satılan kitap iade edilmek istense ne olur? Sonuçta 2 ayrı anlaşma olarak geçiyor. Anlaşma taraflarından borç alan kişi uyanıklık yapmış olmaz mı?
Bunlardan ayrı olarak ise bir malı rehin tutmanın hükmü nedir? Yani borç alacak kişi bir malı 100 liraya sattım der, 1 ay sonra 110 liraya kendi malını almış olur. Bu caiz midir?
Hilei şeriyye yazımı okuyunuz
ribanın ıstılah manası ve lügat manası nedir
resmen faiz kullanmamak için dört dönmüşler ama bildiğin faiz işte bu da sadece adı farklı Allah aşkına bunu görenler yok mu jkasmdjasds
Bende aynı fikirdeyim .... Enflasyon olayını çözememişler....
Hocam bir de Osmanlı Devletimiz yurtdısından faizle borc aldı ( Küreselcilerden ) İngilterden falan.. Bu konu hakkında da bilgi verir msnz? Saygılarımla
Evet mecburdu. Sitemde yazım var
0:45 hocam bu işlem rehin bırakma olmuyor mu ? Mesela 10 bin tl borç aldım eğer ödeyemezsem arabam senin olsun gibi. Birde para vakıflarının osmanliya bizanstan geçtigi iddiasi dogru mu ?
Olmuyor, fasid. Hayır
Hocam bugunki bankalar biz faizi kaldirdik ayni miktarda parayi vereceksiniz ama size kalem satacagiz deseler,buradan alinan kredi caiz mi olacak?
Evet
@ sorulara cevap verdiginiz icin tesekkur ederim.
Hocam ben bankaya gideyim. 100 bin lira + en sevdigim en iyi 10 kitabi 150 bin liraya size satayim dicem.Hile i serriye yapicam.Bankaya da 1 sene sonra ode borcunu dicem.Oldu mu simdi?
bankerler , tefecilerde muameleli satış yapabilir mi
Evet
Hocam hile-i șeriyeyi anltırkan, aklıma günümüz 'Man adaları' geldi. neredeyse onlarada caiz diyeceğiz...
:):):) o belgelerde gönderen ve alıcı kısımlarındaki ibanlar TR ile başlıyor ??? :):):)
Hocamın kütüphanesini çok görmek isterdim
Selamün aleyküm hocam bankaya yatırılan paradan mevduat faizi riba mıdır yoksa yasaklanan faiz midir ?????????
Caiz
@ sağolun hocam iki ara bir derede kalmış ve kafam çok karışıktı KUR AN da vakıf olamadığım konulardan biri idi ALLAH razı olsun sizden teşekkür ederim
Hocam katılım bankalarının uyguladığı teverrük sistemi caiz mi ? Faizsiz nakite bugün nasıl ulaşılabilir ?
Siteme bakınız
Hocam, borç verirken lira'yı altın değerine göre verip yine altın değerine göre almak caiz midir? Misal: bugün birisine 10.000 TL borç verirsem, (10.000 TL = 40 gram altın). Borcu geri alacağım vakit (eğer altın fiyatı iki katına çıktığında) yine 40 gram altın değerine denk gelen 20.000 TL alabilir miyim?
Doğrusu bu zaten. Yoksa alacaklı zarar eder.
Hocam arkadaşlarla kendi aramızda gün başlattık, fakat yarım altın degerinde para gönderiyoruz birbirimize, bazıları buna haram diyor yani altın alıp vermek gerek diyor, biz ise altın degerinde parayı birbirimizin hesabına atıyoruz, bu ay mesela 8000 tl attıysak bidahaki ay mesela 8500 tl digerine atıcaz bu caiz midir yoksa altını alıp o ayki sırada olana vermek mi lazımdır??
Bunu da kuyumcuda aradaki bozdurma farkından zarar etmemek icin yapıyoruz
Altın günü caiz değil Faiz. Siteme bakınız
Slmün aleyküm hocam peki altın üzerinden borc verirsem altın çok düşerse aldığında gramı örnek 1000tl idi şimdi mesala 450 düştü adam işini görürken verdiğim altın fiyatımı gecerli yoksa zararımı verecek altın yükselmesini beklemekle zararım nasıl kapanır
Düşmez Düşse de parayı verir
Programda düşerse demiyor yükselirse diyor
@Son derece İslam'a aykırı fetvalar veriyorsunuz. Osmanlı İslam'ın haram kıldığı faizi işlemiştir. Sırf Osmanlıyı aklamak adına İslamın kaidelerini Yahudi hahamlari gibi değiştirip kılıfına uyduruyorsunuz. Allah size akıl fikir Ihsan etsin. Sizin mantığınza göre ben Kurandan her şeyi kendi menfaatim yönünde devsiririm.
Amerika da yaşayan Müslüman için düşer , 2012 yılında 1750 dolar olan altın 2015 yılında 1150 dolar oluyor....keza Türkiye de bile kur farkı ile enflasyona karşı eziliyor....
işi kılıfınamı uyduralım hocam oylemi diyorsunuz cunki amaç burda kitap almak degil parayı almak
Hocam Bilal Habeşi örneğinde neden sahabenin ilk yaptığı şey caiz değil yapma denmiş? Yanlış olan nedir?
Anlatılıyor
Aradaki farkı anlamak güç ama sanırım para harici bir metanın kullanılması burada kilit nokta
Hocam küçük faizin helal olduğu yönünde bı açıklaman oldu. Çok üzüldüm sizin gibi derin bilgi sahibi birine yakıştıramadım. Altın varsaymak gibi bişey söyledin hiç olmadı
Ne dediğimi anlamamışsınız
Hocam video sonlarında kitap önerisi yapsanız hoş olur.
@@kovuldunn4399 nutuk atma :)
Hocam borç alanın karz akdine rızası var ancak satış akdine rızası yoksa yani alacağı mala değerinden fazlasını vermek istemiyorsa bunun sonucu ne olacak? Buna bağlı olarak borç veren o halde karz akdinden vazgeçtim derse örtülü olarak diğer akdi şart koşmuş olmaz mı?
O zaman borç veren borç verdiğini geri alır
Merhaba hocam, şöyle bir olay yaşadım. eşim özel ders verdiği birinden birkaç ay parasını alamadi. Sonra borçlu kişi borcunu taksit taksit bizim yerimize başka yerlere para ödeyerek ve bize diş macunu gibi ürünler vererek ödedi. Ancak tam ödeyemedi. Biz de geri kalan önemli değil sadaka olsun dedik. Faize girmiş olur muyuz hocam?
Hayır
@ Çok teşekkür ederiz hocam, Allah razı olsun.
Çok güzel video. Fakat Birgivi Efendi gibi para vakıflarına karşı çıkan kişilere ne dememiz gerek?
Imam Züfer caiz demiş, Ebussuud Efendi fetva vermiş
Hocam Hz. Eyyüb e verilen ruhsat nedir? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Zevcesine 100 sopa atmaya yemin etmişti. Yüz filizi olan bir hurma dalıyla 1 kere vur emri geldi. Hile-i şeriyye yazımı okuyunuz
@ üstadım Allah razı olsun bunu duymuştum ama ayetle sabit olduğunu bilmiyordum.
Muamele satışı yerine işlem ücreti denilse yanlışmı olur hocam? Sonuçta her vakfın gideri var, kira su elektrik iletişim maaş. Kazanç elde etmemek suretiyle veyahut kazancın adil şekilde paylaşmak suretiyle işlem ücreti almak bence gayet doğal. Sizin verdiğiniz örnek bence uygun değil, sonuç itibariyle zorla ihtiyaç sahibine bir kalemi işlem ücreti katarak satıyorum. Bu mantığı açarmısınız bir örnek vakıf üzerinden? Neden illaki birşey ek olarak satmam gerekiyor, sonuç itibariyle ben 100 altın veriyorum ve 100 geri istiyorum ama işlem ücreti mecburiyetten doğan birşey yoksa vakıf var olamaz?
Yanlış olur. İşlem diye Türkçe bir kelime yok. Uydurukça
kaynak ?
Ben
@🥰
Hocam Örneğin Borç paraya ihtiyac var Banka %10 faiz veriyorsa başka biri %5 veriyorsa Faize girermi?
Faiz faizdir. Az da olsa çok da olsa.
@ teşekkür ederim hocam
Hocam mesela ben 100,000 TL borc alsam ( Altın veya döviz değil) ve bir tane de Tarih /Hukuk kitabı verse bana ve dese ki 110,000 borclusun ... Olur mu böyle... tam anlayamadım hocam kusura bakmayın..
Ayrı iki akid yapılsa olur. 100 bin karz ve 10 bin kitap satışı borcu
@ Osmanli,da belki olur ancak sanki Allah'ı kandırmaya çalışır gibi olmuyor mu haşa. Çünkü o 10'000in ne amaçla verildiği malum. Yoksa kim 10bin liraya kitap alır. Mezhep alimleri ne der acaba bu duruma.
Allah böyle istiyor, mezheb âlimleri böyle buyuruyor. Ben uydurmuyorum ya
@ zahmet edip cevap verdiğiniz için teşekkür ederim hocam. Dikkat ediyorum sorulara biraz kızarak cevap veriyorsunuz. Oysa biz sizi seviyoruz. Anladığım kadarıyla bu zaruri durumlarla yapılabilir. Yoksa zenginlik durumunda yapılamaz.
@@mustafabolat36 Öğrenmek için edeble sorulursa, asla kızmam. Kızmak ne demek
sayın hocam [sana 100 ₺ veririm ama karşılığında arabanı ödünç verirsin diyerek bir şart koşmasıyla.][ sana 100 ₺ veririm ama yanında da sana bu mallı satarım şartının koşulması ] arasında ki fark nedir tam olarak ayırt etmeyi mülahaza edemedim engin bilgilerinizden bizi de istifade ettirirseniz çok mutlu oluruz şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkür ederim
Ikisi de aynı. Fasid
Hocam burada muvazaa olmuyor mu ?
Muvazaa nedir, biliyor musunuz?
Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Muvazaanın ne olduğunu biliyorum ancak soru fazla kusurlu oldu mazur görün hocam :) asıl sormak istediğim ulaşılmak istenen sonuca kanunu dolanarak ulaşmanın sonucu nasıl meşru hale getirdiği. Yani normalde o eşya iki liraya satılırken borç verilene karşı on liraya satıldığında her ne kadar burada kârda bir sınır olmasada niyetlerin hiçbir önemi olmuyor mu ?
Hilei şeriyye, evet
Şeriat cevaz veriyor
yani faizli borç para vermemek için göstermelik elindeki değersiz bir şeyi daha yüksek meblağa sattı. aslında faiz tutarını ürününün üzerine koyup tahsil etti. Allah böyle kanıyor mu ?
Allah'ı kimse kandıramaz. Allah, böyle yaparsanız günah olmaz diyor
@ sevgili hocam madem bu kadar basit bir yolu var öyleyse neden yasak?
yasak değil işte
Efendim.misal bir mülk alırken aldığımız parayı öder ken.karşı taraf o gün geldiğinde derseki.arkadaşım sana verdiğim yüz bin lira ya o günde 20 gıram altın alıyor dum lakin şimdi 20 Gr altın yüz yirmi bin lira sen bana yüz yirmi bin vermen gerekiyor dediğinde haklısın demek içimden gelsede yok sen yüz bin verdin yüz bin al demek mi doğru su bilemedim.tesekkur ederim
Haklı
Ama hocam bu kitabı alırsan borç veririm demek faiz olmaz mı?
Şart koşulmuyor. Yoksa fasid olur
@ hocam nasıl şart koşmuyor?
"Ben sana 100 lira borç veririm ve bide 50 Kr lik kalemi de 5 liraya veririm, işine gelirse!" demek dolaylı yoldan faiz olmaz mı?
Olmaz. Şart koşmayacak aynı anda
hocam ben sana borç para veririm ama sen de bana arabanı bir haftalığına ver demek ile buradaki muamele farklı değil sanki. Alan da veren de ortada bir fazlalık olduğunu biliyor. Bilemiyorum
Aslinda her seyin ne kadar kolay çözümü var
Hiç bir şey anlamadım.
Faiz fazidir muamele olup olmaması birşeyi değiştirmez kişinin o paraya ihtiyacı vardır kitaba değil buradaki büyük çelişkiyi küçük bir çocuk dahi anlar zaten Osmanlı battı bari şerefiyle batsaymiş
faiz ile muamele arasındaki farkı anlamayanlar yüzünden batmış olabilir mi
osmanlıda banka son 100yılda kurulmuş ondan önce bu işi kim yapıyodu
Para vakıfları
@ günümüze kadar gelen var mu bu para vakıflarından hocam
Yazımı okumadınız mı
subhanallah, bu kandırmacanın muhatabı kim? eyyub aleyhisselama vahiyle verilen ruhsatla ne alaka? yazıklar olsun
16bin izlenme ama beğenme çok düşük,galiba hocamın anlattıkları bir çoğunun işine gelmedi ki…!!!