Enflasyonun esir aldığı ülke: Arjantin

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 4 มี.ค. 2024
  • Enflasyonun esir aldığı ülke: Arjantin
    Son iki ayda, Javier Milei hükümeti tarafından uygulanan "şok terapisi" Arjantin'in geçim kaynakları ve toplumu üzerinde olumsuz etki yaratmayı sürdürüyor.
    İşçi sınıfı yemek masalarında sığır etini daha ucuz tavukla değiştirdi; orta sınıf dışarıda yemek yemeyi bıraktı, halk gazetelerden indirim kuponları toplamaya başladı ve süpermarket raflarındaki fiyat etiketleri sürekli yenilendi.
    Peki, Milei verdiği sözleri tuttu mu? Arjantin ekonomisi tam dolarizasyona hazır mı?
    Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, göreve geldiğinde Arjantin ekonomisinde radikal değişiklikler yapma sözü vermişti. Milei'nin ekonomik politikaları, ülkeyi yıllardır süren ekonomik durgunluktan çıkarmayı amaçlayan sert tasarruf önlemlerini içeriyordu.
    Hükümet harcamalarında kesintiler, devletin ekonominin üzerindeki yükünü hafifletme sözü ve dolarizasyon gibi radikal tedbirler Milei'nin en önemli hamleleri oldu.
    Ayrıca, Milei bakanlık sayısını yarı yarıya azaltarak devlet yapısında önemli bir daraltma gerçekleştirdi.
    Milei’nin başkan seçildiği günden bu yana enflasyonun hızla arttığı Arjantin’de halk sıklıkla tükettiği sığır etini almakta bile zorlanmaya başladı. Son zamanlarda fırlayan sığır eti fiyatları ile birçok aile bunu karşılamakta zorlanıyor, bu nedenle geleneksel beslenme alışkanlıkları da değişiyor.
    Arjantin'de orta sınıf vatandaşlar gazetelerden indirim kuponları toplamayı ve özellikle indirimli süpermarketleri tercih ettiklerini söylüyor.
    Arjantinliler, gıda fiyat enflasyonunun yanı sıra toplu taşıma maliyetlerindeki artışa da katlanmak zorunda. Ocak 2024'te Buenos Aires metro ücretleri yükseldi ve tek seferlik ücret ilk olarak 80 pesodan 110 pesoya yükseldi. Yerel yetkililere göre, bu fiyat mart ayında 125 pesoya kadar yükselecek.
    Ortalama aylık maaşın 200 dolardan bile az olduğu Arjantin’de bu rakam, döviz devalüasyonu nedeniyle hızla azalmaya devam ediyor. Yoksulluk sınırının 240 bin pesoya kadar yükseldiği ülkede asgari ücret artık temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamada da çok yetersiz kalıyor.
    Öte yandan ülkenin yakasını borçlar bırakmıyor. Arjantin, 44 milyar dolar ile IMF’ye en fazla borcu olan ülke konumunda.
    Peki, Milei’nin ekonomik reformları ülkeyi refaha kavuşturabilecek mi? Ülke tam dolarizasyon için hazır mı?
    Yeni hükümetin seçim zamandan beri benimsediği en önemli reform, Arjantin pesosunun önemli ölçüde devalüasyonuna izin vermek ve ekonomisini kapsamlı bir şekilde dolarizasyon için hazır hale getirmek. Ancak henüz dolarizasyon için bir yol haritası açıklanmış değil.
    Dünyanın en önemli yatırım bankalarından Morgan Stanley'in bir raporu, Arjantin'in üretkenlik seviyelerinin, ekonomik canlılığının, döviz rezervlerinin ve tasarruf oranlarının dolarizasyon için hazır olmadığını söylüyor.
    Fakat, bazı kaynaklara göre ülkede 400 milyar dolar gibi bir yatırımın yastık altında tutulduğu düşünülüyor. Ülkede 1989-2001 yılları arasında yaşanan el konma olaylarının ardından halkın bankacılık sistemine de pek güveni kalmış gibi durmuyor.
    Daha önce peso’dan vazgeçen ve dolara geçen ülke yüzde 1300 olan enflasyon oranını ilk önce yüzde 20’ye daha sonra yüzde 0’a çekmeyi başarmıştı. Fakat bunu istikrarlı bir hale getiremeyen Arjantin’in yüzü sadece 10 sene güldü.
    Javier Milei, seçimleri kazanmasının ardından yaptığı konuşmada Arjantin'in durumunun iyileşmeden önce kötüleşeceği konusunda vatandaşlarını uyarmıştı.
    Ancak durum bir süre sonra düzelmezse, Milei hükümetine muhalefet yoğunlaşabilir, hatta görev süresini tamamlayamamasına bile yol açabilir ve yeni hükümet kendini sadece birkaç ay içinde "fırtınanın içerisinde" bulabilir.
    Ekonomisini merak ettiğin ülkeleri yorum kısmına yaz ve daha fazlası için Z Raporu'nu takipte kal.
    #zraporu #ekonomi #arjantin #devalüasyon #dolarizasyon #javiermilei

ความคิดเห็น • 13

  • @Gladian
    @Gladian 3 หลายเดือนก่อน

    Yeni keşfettim kanalı başarılar

  • @Bisilerbisiler3286
    @Bisilerbisiler3286 3 หลายเดือนก่อน +1

    Arjantin olmaya son kaç;)

  • @bunyaminaktas804
    @bunyaminaktas804 3 หลายเดือนก่อน +2

    3:17 Türkiye :)

  • @AFYONLU2891
    @AFYONLU2891 3 หลายเดือนก่อน +2

    ARJANTİN BİLE TÜRKİYEDEN İYİ

    • @Turvas
      @Turvas 3 หลายเดือนก่อน +1

      Abartma

    • @serhat34fb
      @serhat34fb 3 หลายเดือนก่อน +1

      Arjantin vize almıyor Türkiye'ye daha iyi ise gidebilirsin 🤣

    • @stoperjailson2776
      @stoperjailson2776 3 หลายเดือนก่อน

      Arjantinde okullarda günde 2 ögün ücretsiz yemek veriliyor. eğitim,,saglık,parklar,müzeler ücretsiz. ekonomin bu noktada olmasında yapılan sosyal yardımlarda etkili. çünkü insanlar aldıkları sosyal yardımlar ile ugusturucu alıyor. @@Turvas

  • @MrHopdedix
    @MrHopdedix 3 หลายเดือนก่อน

    Faizi artırıp enflasyonu düşüremiyorlar mı yav . :)

  • @yusufaktay7269
    @yusufaktay7269 3 หลายเดือนก่อน

    Trinidad Tabacco yu yababılırmısin :))

  • @fatihgurses2917
    @fatihgurses2917 3 หลายเดือนก่อน

    Tamamen para kuruluna gecmeliler

  • @murat8194
    @murat8194 3 หลายเดือนก่อน

    Bedavaya alışanları hiç bir şey mutlu edemez.

  • @ugultulutepeler4691
    @ugultulutepeler4691 3 หลายเดือนก่อน

    VENEZUELA