Tulisiko kannabiksen käytön rangaistavuudesta luopua?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2021
  • Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista koskevaa kansalaisaloitetta (KAA 5/2020 vp) on käsitelty eduskunnassa viime syksystä lähtien.
    Tällä videolla arvioin kansalaisaloitetta ja dekriminalisointipolitiikasta käytyä julkista keskustelua päihderiippuvuuteen sairastuneiden näkökulmasta. Edistääkö kannabiksen käytön dekriminalisointi päihderiippuvuuteen sairastuneiden hoitoon pääsyä ja palveluiden kehittämistä? Mitä dekriminalisointipolitiikan onnistuminen ylipäätään edellyttää? Mikä on sote-politiikan ja päihdepolitiikan rooli uudistuksessa?
    Olen toipunut päihderiippuvainen, Suomen Päihderiippuvaiset ry:n puheenjohtaja ja julkisoikeuden opiskelija.
    e-mail: reeta.kroner@paihderiippuvaiset.fi
    Lähteet:
    thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-...
    thl.fi/fi/web/sote-uudistus/t...
    stm.fi/paihdehaittojen-ja-rii...
    blogi.thl.fi/huumeiden-kayton...
    www.stnimpro.fi/blogikirjoitu...
    www.sttinfo.fi/tiedote/huumeo...
    www.viikkosavo.fi/paakirjoitu...
    www.hs.fi/kotimaa/art-2000005...
    hppry.fi/blog/2020/10/14/tuukk...
    www.eduskunta.fi/FI/vaski/Poy...
    Hakkarainen, Pekka; Unlu, Ali; Tammi, Tuukka(2020): Drug decriminalization policy: literature review: models, implementation and outcomes. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Helsinki, 2020. Osoitteessa www.julkari.fi/handle/10024/1...
    Hakkarainen, Pekka; Kaprio, Jaakko; Pirkola, Sami; Seppälä, Timo; Soikkeli, Markku; Suvisaari, Jaana (2014): Kannabis ja terveys. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2014. Osoitteessa www.julkari.fi/handle/10024/1...
    Hakkarainen, Pekka (2019): Huumepolitiikka valinkauhassa. Addiktiot, yksilö ja yhteiskunta -kurssi, Tampereen yliopisto, 20.3.2019 (Luento).
    Kansalaisaloite Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi. KAA 5/2020 vp. Kansalaisaloite.fi. Osoitteessa www.kansalaisaloite.fi/fi/alo...
    Pehkonen, Aini; Kekoni, Taru & Kuusisto, Katja (2019): Oikeus Päihdehuoltoon. Vastapaino, Tampere 2019.
    Poikonen, Heidi (2018): Peruspalveluiden saavutettavuus ja oikeusturva päihdehuollossa. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry 2018. Osoitteessa ehyt.fi/wp-content/uploads/20...
    Poikonen, Heidi (2013): Päihdehuollon lainsäädännöllinen kehitys. Oikeus 2013 (42); 4: 405-425.
    Suomen virallinen tilasto, SVT (2020): Päihdetilastollinen vuosikirja 2019 : Alkoholi ja huumeet.Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Helsinki, 2020. Osoitteessa www.julkari.fi/handle/10024/1...

ความคิดเห็น • 31

  • @LongJohn420
    @LongJohn420 3 ปีที่แล้ว +4

    Se on jännä että edelleen monilta vaikka ovat aloitteeseen tutustuneet niin silti harhaudutaan puhumaan kaikista huumeista. Kun tarkoitus tällä aloitteella on erottaa se kannabis sieltä muista huumeista. Niinkuin se sinne on viirhellisesti ja valheellisesti kategorioitu. Itse opiaatti riippuvaisen nyt korvaushoidossa olen kannabiksesta saanut suuren avun mm. lääkeannoksen pienentämisessä ja epähaluttujen sivuoireiden kanssa.

    • @reetakroner9115
      @reetakroner9115  3 ปีที่แล้ว

      Hyvä, kun nostit tuon asian esille. Itsekin mietin juuri tuota kysymystä videota tehdessäni, että meneekö asiat pahasti sekaisin, jos kommentoin sekä kansalaisaloitetta että laajemminkin huumeiden käytön dekriminalisoinnista käytyä keskustelua samalla videolla. Se, miksi lopulta päädyin kuitenkin kommentoimaan molempia aiheita samalla kertaa, johtui lähinnä siitä, että päihdehoidon kehittämisen näkökulmasta monet huumeiden ja kannabiksen käytön dekriminalisoinnin puolesta ja vastaan esitetyt argumentit olivat limittäisiä. Toisaalta pidän myös todennäköisenä sitä, että kannabiksen käytön dekriminalisointi johtanee myös muiden huumeiden käytön dekriminalisointiin. Ainakin oikeudellisesta näkökulmasta tuntuisi aika vaikealta perustella muiden huumeiden käytön kriminalisointia, jos kannabiksen käytön rangaistavuudesta luovutaan.

  • @lbs9587
    @lbs9587 3 ปีที่แล้ว +2

    Toivottavasti ei laillisteta.....
    Pysyy hinnat korkealla ja näinollen kasvattaminen on kannattavampaa...

  • @teemunator
    @teemunator 3 ปีที่แล้ว

    Kiitos hyvästä videosta näkökulmiineen aiheesta.
    Keskustelu tulee kohdistaa käsitteenä päihteistä niiden kansanterveydellisten ja sosiaalisten vaikutusten tarkasteluun. Terminä päihde on juurikin avoimempi dialogille terveyden näkökulmasta, kuvastaen huume terminä ainoastaan juridista näkökulmaa.
    Kannabiksen dekriminalisoinnin haittoina on erityisesti meidän väestössä yhteiskäyttö muiden päihteiden kanssa, kuten esimerkiksi alkoholin. Lisäksi tulee huomioida lasten ja nuorten päihdekasvatus ja mahdollisen käytön ehkäisy, jonka kehitykselliset haitat ja riskit luonteeltaan erilaisia kuin aikuisen väestön kohdalla.
    Dekriminalisointi on tämän videon näkökulmaan yhtyen, huomattavasti laaja-alaisempi yhteiskunnallinen sosiaalisten ja terveydellisten tekijöiden summa, jonka tarkastelu vaatii moniammatillista näkökulmaa ja toimivaa vuorovaikutuksellista dialogia.

    • @reetakroner9115
      @reetakroner9115  3 ปีที่แล้ว +1

      Olen aivan samaa mieltä. Kaipaisin itsekin keskusteluun nykyistä laajemmin eri näkökulmien, varsinkin sosiaali- ja terveyspoliittisten kysymysten tarkastelua. Huume sanasta voitaisiin minustakin pikku hiljaa luopua, vaikka tietysti juridisesta näkökulmasta sen käyttö onkin nykyisen lainsäädännön puitteissa perusteltua. Sen lisäksi, että päihde on sanana neutraalimpi voisi sen käyttö edistää myös kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä päihderiippuvuudesta sairautena. Päihderiippuvuuden näkökulmasta olisikin mielestäni totuudenmukaisempaa puhua päihteistä yhtenä kategoriana sen sijaan että syvennetään entisestään jakolinjaa huume-, lääke- ja alkoholiriippuvuuksien välillä. Tämä ei tietysti tarkoita, etteikö eri riippuvuuksiin liittyviä erityispiirteitä tulisi ottaa hoidossa huomioon.

  • @saanawalker7540
    @saanawalker7540 2 ปีที่แล้ว

    Kiitos Reeta tasta videosta! Ma teen huumetyota Kanadassa ja puhe laittomien huumeitten rangaistuksen poistamisesta on nyt hyvin ajankohtainen aihe taalla. Yks syy miks sita taalla usein puolustetaan on se, etta huumerikoksista saa merkinnan rikosrekisteriin (joka usein kohtelee varsinkin BIPOC-yhteisoa epaoikeudenmukaisesti). Mua kiinnostais tietaa miten sun huumeitten kaytto on vaikuttanut sun tulevaisuuden opiskeluihin paasyyn/toihin hakuun? Saitko sa sun huumeiden hallustapidosta vain sakkoja, vai jaiko sulle siita merkinta rikosrekisteriin? Eri maitten huumepolitiikkojen vertaaminen on tosiaan--niin kuin sanoit-- tosi haastavaa, koska joka maassa on eri aspekteja jotka pitaa ottaa huomioon lainsaadannyksessa.

    • @reetakroner9115
      @reetakroner9115  2 ปีที่แล้ว

      Eniten opiskelu-/ työelämään on mulla vaikuttanut ehdottomasti huumeriippuvuuteen liittyvä stigma. Se, että joutuu kantamaan päihderiippuvuuteen yleisesti liitettyjen ennakkoluulojen lisäksi rikollisen leimaa, on ollut itelle kaikkein raskainta. Aika paljon oon kohdannut tän takia esim. työmoraalin, osaamisen ja luotettavuuden kyseenalaistamista.

      Mulla ei ole merkintää huumausainerikoksesta, joten sen vaikutuksista ei oo omakohtasta kokemusta. Koska oon kuitenkin puhunut omasta huumeriippuvuudestani julkisesti, joudun ottaan huomioon sen, että asia saattaa tulla julki jotakin kautta esim. töitä hakiessa. Pelko tästä onkin rajottanut mulla tosi paljon sitä, mihin töihin oon edes uskaltanut hakea. Opiskelen tällä hetkellä julkisoikeutta yliopistossa, joten jännittää tosi paljon myös se, miten muhun tulevaisuudessa työnhakijana tällä taustalla suhtaudutaan.

    • @saanawalker7540
      @saanawalker7540 2 ปีที่แล้ว +1

      @@reetakroner9115 Kiitos, kun rehellisesti jaoit omasta kokemuksestasi. Voimia ja rohkeutta sulle, kun jatkat näistä asoista puhumista ja jakamista.

  • @zakkfakk1541
    @zakkfakk1541 3 ปีที่แล้ว +1

    Kiitos tästäkin videosta, hyvä kanava tärkeästä aiheesta sinulla.

  • @CrimSang420
    @CrimSang420 ปีที่แล้ว

    Yksi sekunnissa. Joka päivä. Sata vuotta sitten, viiime kuussa, vuoden päästä; naps, naps, naps, naps, näin niitä menee ihmisiä viinan takia hautaan, koko ajan, ihan näin, naps, naps, naps, naps, kolme miljoonaa vuodessa, noin noin yksi sekunnissa, naps, naps, naps... "Okei, siihen ei voi kuolla mitenkään ikinä, mutta jos siitä kannabiksesta kuitenkin löytyy jotain, kun tutkitaan, ja voihan se laukaista olemassa olevan, muutenkin laukeavan psykoosin yhdessä tapauksessa miljoonastanaps, naps, naps, NAPS, NAPS, NAPS, NAPS, NAPS, NAPS...

  • @LongJohn420
    @LongJohn420 3 ปีที่แล้ว

    Hyvä että tästä viimein puhutaan ja faktoja katsoen. Paitsi poliisin edustajahan valehteli suoraan lakivaliokunnan kuulemis tilaisuudessa ja esitti räikeitä asia virheitä.Mutta tämä taitaa olla ikäluokka kysymys politiikassa enemmän kuin puolue kysymys.

  • @iidanen700
    @iidanen700 3 ปีที่แล้ว

    Jännittääkö sua puhua kameralle? Onko sulla tapana käsikirjoittaa itsellesi etukäteen nämä asiat? Jokin sun tavassa puhua ja käyttää ääntäsi antaa mulle sellasen mielikuvan, että et ainakaan puhu kovin intuitiivisesti

    • @reetakroner9115
      @reetakroner9115  3 ปีที่แล้ว +2

      Jännittää, todella paljon! Jostain syystä, ehkä ujoudesta ja perfektionismista johtuen, kameralle spontaanisti puhuminen on mulle erittäin vaikeaa. Olisi hienoa oppia jäsentämään omaa ajatteluaan niin hyvin, että pystyisi sanoittamaan kompleksisiakin aiheita ilman minkäänlaista käsikirjoitusta. Toistaiseksi olen kuitenkin pistänyt asiasisällöt ja täsmällisyyden etusijalle, mikä toki tarkoittaa uhrauksia muilla osa-alueilla.

  • @vihervassari9712
    @vihervassari9712 3 ปีที่แล้ว

    hyvä video

  • @LongJohn420
    @LongJohn420 3 ปีที่แล้ว

    Aloitteellahan ei ole mahiksia mennä läpi. Mutta hyvä avaus tämä on. Ja välttämätön toimenpiden jatkossa. Oli se laillistaminen tai dekriminalisaatio.

    • @kulli22yearsagoedited36
      @kulli22yearsagoedited36 3 ปีที่แล้ว

      pistä tiedät?

    • @aev6075
      @aev6075 2 ปีที่แล้ว

      @@kulli22yearsagoedited36 Meijän eduskunta on täynnä vanhoja jääriä joita ei kiinnosta kansan tilanteen parantaminen vaan oman ideologian ajaminen. Sen takia aloite ei mene läpi

  • @vizaravelonen5656
    @vizaravelonen5656 3 ปีที่แล้ว

    Siinäpä se on sanottu, ei riitä päättäjien ymmärrys ? tai sitten ei ole tahtotilaa hoitaa näitä päihdeasioita tämän nykypäiväntietotasolle.

    • @reetakroner9115
      @reetakroner9115  3 ปีที่แล้ว +1

      Veikkaisin, että vähän kumpaakin. Päihdepalvelujen kehittämisestä kannattaisi kyllä päättäjienkin kiinnostua, jos oikeasti halutaan saada aikaan säästöjä pitkällä tähtäimellä - niin taloudellisesti kuin inhimillisestikin.

    • @LongJohn420
      @LongJohn420 3 ปีที่แล้ว

      ja miten ne kuvittelee että ei oitas kusessa kun -90 luvulla syntyneistä esim +40% on kannabista poltellut..jos ne kaikki erotaan yhteiskunnasta ja leimataan niin kusessahan tässä ollaan! :D Lainattu kokoomus nuorten puuhenjohtajalta. Hekin kannattavat kylläkin kannabiksen laillistamista. Ja tässähän tän näkeekin kun vertaa emo puolueeseen niin kanta onkin hyvin erillainen. Ja olivatkin nopeasti tuosta irtisanoutuneet.

  • @LuchiaKrisse
    @LuchiaKrisse 2 ปีที่แล้ว

    ei mtään merkitystä nistille onko kannabis laillista vai ei!!!!

    • @reetakroner9115
      @reetakroner9115  2 ปีที่แล้ว

      Mun mieslestäni on ja ei ole. Jos riippuvuus on jo kehittynyt, todennäköisesti käyttö jatkuu riippumatta siitä, onko se rangaistavaa vai ei. Toisaalta esimerkiksi siihen, miten päihderiippuvaisiin palvelujärjestelmässä suhtaudutaan ja minkälaiseksi järjestelmä ylipäätään muotoutuu, käyttörangaistusten säilyttämisellä tai poistamisella voi olla merkitystä.

    • @anfrale4657
      @anfrale4657 ปีที่แล้ว

      @@reetakroner9115 Kannabis täytyy laillistaa. Ei dekriminalisoida.