Mulțumesc pentru filmuleț, m-ai salvat din impas.Eu am de mai bine de un an filtrul,dar nu știam ca trebuie curățat și rotorul.Drept urmare după ce l-am oprit să fac curat în acvariu, nu a mai pornit..eu l-am mai curățat, dar doar țevile..Acum e ca nou.
Ma bucur ca te-am putut ajuta. Intre timp, am experimentat cu filtre mai mari si mi-am dat seama ca intervalul dintre curatari poate ajunge si la un an, fara ca debitul sa fie afectat.
Nu. Substratul trebuie curatat de catre tine. Eu am avut pana acum 3 specii de melci si trebuia sa aspir substratul in mod regulat. Poti incerca Melanoides tuberculata dar sunt convins ca si ala o sa-ti lase destul. Dar pun si eu intrebarea: cat de greu poate fi sa aspiri substratul timp de 3 minute pe saptamana? :P
Depinde de cauza. Daca filtrul a ajuns mai jos fata de pozitia obisnuita, atuncci nu e problema. Daca tot timpul este la aceeasi adancime, inseamna ca se colmateaza repede si des. Cat de des trebuie sa-l speli?
Singurul lucru gresit este ca filtrul e prea mic pentru populatia de pesti. Cel mai probabil va trebui sa tintesti spre filtre externe ca sa ai mai putina bataie de cap. Cati litri are acvariul si cati pesti sunt in el?
Am un cub de 30 de l în care țin 4 cambarellus. Chiar ieri l am curățat și azi deja îmi face figuri. Este pornit împreună cu acvariul de 2 sapt. Nu înțeleg. Ma enervează la culme. Ce i drept acum am și multă mâzgă de la lemn. Am o cioata mare și a făcut multă albeata. Este vb de un filtru aquael de 40 de l parca
Ai urmatoarele variante: 1. fierbi apa timp de 30 de minute dupa care o lasi nemiscata sa se raceasca (poate dura si 10 ore). Oxidul de calciu se va precipita pe fundul recipientului. Apa se varsa in alt vas avand grija sa nu transferi si acel calciu. Dezavantajul e ca necesita foarte multa energie (gaz), vas mare si timp mult. 2. poti folosi apa plata cu continut redus de calciu. Aqua Carpatica are 3 modele de apa plata (acelasi ambalaj). Unele contin sub 100 mg de calciu la litru, ceea ce e deja bun. Dezavantaje: costa mult sa faci schimburi saptamanale de 10-15 litri, ai de carat, daca nu se gaseste la magazin, nu poti schimba apa. 3. precipitare la rece. Dureaza cam o saptamana si se poate face doar in anumite vase. Despre asta va veni vorba intr-un episod in care prezint magazinul local. Dezavantaje: necesita un vas suficient de mare (spatiu), dureaza mult. Avantaje: e super ieftin, necesita minim de energie (o pompa care functioneaza non stop) si e tot timpul la indemana. Astea fiind spuse, trebuie retinut ca cel mai important factor pentru pesti este stabilitatea chimica. Daca ne jucam cu chimia, ii putem distruge. Acomodarea la noi parametrii necesita multa energie si poate epuiza organele (in special ficat, rinichi si piele). Apropo: ce GH are apa ta?
Domnule ești ok dar aș vrea să văd și puțină ordine pe lângă acvarii dar repet dai sfaturi foarte bune, stimă și respect. P. S. și eu am două acvarii și urmează al 3-lea mai mare.
Da. Intr-adevar ar fi bine sa muncesc mai mult la estetic. Este in plan sa ajung la un standard de aquascaping dar nu promit cand sosesc in finish :) Cu algele de la nivelul substratului am inceput sa am rezultate bunicele insa si acolo mai am de facut una alta.
Salut daca nu te deranjeaza pot sa mi dau cu parerea si as zice sa nu schimbi apa in acelasi timp cu, curatarea filtrului poate tu stii de ce doar pt a nu da vreo inf gresita
Da.Poate n-ar strica sa fac un episod actualizat. Anul acesta am inceput sa aud acest sfat. Desi, daca speli filtrul cu apa din acvariu, vei face si un schimb partial ca sa inlocuiesti apa folosita la spalarea filtrului. In acvariile mele, o spalare de filtru poate necesita 3-5 litri de apa (vezi episoadele mai recente despre Karpat-filter). La fel si in cazul celor care au filtre externe (volum de material filtrant considerabil de mare). Cred ca, in cazul unei populatii de animale mai mici si a unei vegeatii dense, aceste oscilatii ale numarului de bacterii nu afecteaza echilibrul sistemului.
Am uitat sa mentionez ca in apa nu prea sunt bacterii nitrificatoare. Ar trebui sa caut niste surse profi care explica de ce n-ar trebui sa se faca cle doua lucruri simultan. Cat timp apa nu are clor, schimbul nu ar trebui sa afecteze echilibrul sistemulu. Ce pot spune din experienta este ca spalarile de filtru prea dese pot afecta negativ sanatatea pestilor. Nu stiu daca e de la flucutuatiile in numarul de bacterii sau de la prea multa materie organica in coloana de apa. Solutia este un acvariu mare cu pesti putini si filtru mare (cel putin 2 % din volumul de apa). Asemenea sisteme trec prin schimbari foarte lente. Populatia de bacterii este mai stabila si poti face schimburi de apa mai mici, ceea ce contribuie la stabilitatea chimica, lucru apreciat atat de pesti cat si de plante.
Eu am un 250l cu filtru extern eihem prof 3 350l cu 5 pesti in acvariu pana acum un an curatam filtru odata cu schimbatul apei si vedeam diferenta in comportamentul pestilor adica mi so intamplat ca unu o facut si puncte albe de la stres de un an nu mai fac greseala asta si e totul ok
Sa nu se inteleaga ca curatam filtrul la fie schimbare il curat de 3 ori pe an bla bla ai inteles. Ps imi place ceia ce faci daca mai comentez pe undeva nui cu suparare eu sper sa fie productiv fir intins :)
Pestii mei platy au facut puncte albe cand diferenta de temperatura (apa proaspata vs apa din acv) era prea mare pt ei (in realitate 3 grade). Faptul ca s-au imbolnavit de gris arata ca i-am adus cu paraziti. Boala aia este cauzata de un fel de animal microscopic. Acel animal poate fi prezent doar daca este adus de afara, cu pesti sau apa lor. In orice caz, ar fi bine sa aduc subiectul in discutie, intr-un episod viitor. Sper sa nu uit. Mersi! PS:sunt OK si cu criticile si cu observatiile cat timp nu sunt bazate pe ura sau frustrare. Intr-un an si jumatate a trebuit sa blochez doar 3-4 persoane, deci nu e atat de grav. :)
Scuze! Abia acum am vazut comentariul tau. Nu stiu sigur la ce anume te referi. Daca e furtun de la un filtru intern (fara pompa de aer), atunci capacul regleaza volumul de aer amestecat cu apa care iese din filtru.
Mulțumesc pentru filmuleț, m-ai salvat din impas.Eu am de mai bine de un an filtrul,dar nu știam ca trebuie curățat și rotorul.Drept urmare după ce l-am oprit să fac curat în acvariu, nu a mai pornit..eu l-am mai curățat, dar doar țevile..Acum e ca nou.
Ma bucur ca te-am putut ajuta.
Intre timp, am experimentat cu filtre mai mari si mi-am dat seama ca intervalul dintre curatari poate ajunge si la un an, fara ca debitul sa fie afectat.
Poti sa-mi zici niste specii de melci ce curăță substratul si se inteleg bine cu carasii aurii ?
Nu. Substratul trebuie curatat de catre tine.
Eu am avut pana acum 3 specii de melci si trebuia sa aspir substratul in mod regulat.
Poti incerca Melanoides tuberculata dar sunt convins ca si ala o sa-ti lase destul.
Dar pun si eu intrebarea: cat de greu poate fi sa aspiri substratul timp de 3 minute pe saptamana? :P
Poți lua un peste gunoier ajuta cât de cât
Observ ca filtrul nu face bule. Este normal. Filtrarea e la fel de eficienta?
Depinde de cauza.
Daca filtrul a ajuns mai jos fata de pozitia obisnuita, atuncci nu e problema.
Daca tot timpul este la aceeasi adancime, inseamna ca se colmateaza repede si des.
Cat de des trebuie sa-l speli?
@@AcvaristulLenes pai erau săptămâni in care trebuia și de 2 ori. Fac eu ceva greșit oare.
Singurul lucru gresit este ca filtrul e prea mic pentru populatia de pesti.
Cel mai probabil va trebui sa tintesti spre filtre externe ca sa ai mai putina bataie de cap.
Cati litri are acvariul si cati pesti sunt in el?
Am un cub de 30 de l în care țin 4 cambarellus. Chiar ieri l am curățat și azi deja îmi face figuri. Este pornit împreună cu acvariul de 2 sapt. Nu înțeleg. Ma enervează la culme. Ce i drept acum am și multă mâzgă de la lemn. Am o cioata mare și a făcut multă albeata. Este vb de un filtru aquael de 40 de l parca
Ciudat.
Dar de undeva tb as vina toata materia organica.
E cumva posibil sa fie si suprahranire?
Ca lemnul nu ar trebui sa afecteze filtrul.
Am si eu problema cu calciu si magneziu din apa dH cum as putea sa ii cobor valorile fara osmosa ?
Cati pesti ai in cati litri de apa si ce specii?
@@AcvaristulLenes 60 L cory 4 neon 6 arlechin 4 si 1 betta
Ai urmatoarele variante:
1. fierbi apa timp de 30 de minute dupa care o lasi nemiscata sa se raceasca (poate dura si 10 ore). Oxidul de calciu se va precipita pe fundul recipientului. Apa se varsa in alt vas avand grija sa nu transferi si acel calciu. Dezavantajul e ca necesita foarte multa energie (gaz), vas mare si timp mult.
2. poti folosi apa plata cu continut redus de calciu. Aqua Carpatica are 3 modele de apa plata (acelasi ambalaj). Unele contin sub 100 mg de calciu la litru, ceea ce e deja bun. Dezavantaje: costa mult sa faci schimburi saptamanale de 10-15 litri, ai de carat, daca nu se gaseste la magazin, nu poti schimba apa.
3. precipitare la rece. Dureaza cam o saptamana si se poate face doar in anumite vase. Despre asta va veni vorba intr-un episod in care prezint magazinul local. Dezavantaje: necesita un vas suficient de mare (spatiu), dureaza mult. Avantaje: e super ieftin, necesita minim de energie (o pompa care functioneaza non stop) si e tot timpul la indemana.
Astea fiind spuse, trebuie retinut ca cel mai important factor pentru pesti este stabilitatea chimica. Daca ne jucam cu chimia, ii putem distruge. Acomodarea la noi parametrii necesita multa energie si poate epuiza organele (in special ficat, rinichi si piele).
Apropo: ce GH are apa ta?
@@AcvaristulLenes 120
La apa dulce nu exista GH 120.
Domnule ești ok dar aș vrea să văd și puțină ordine pe lângă acvarii dar repet dai sfaturi foarte bune, stimă și respect. P. S. și eu am două acvarii și urmează al 3-lea mai mare.
Da. Intr-adevar ar fi bine sa muncesc mai mult la estetic. Este in plan sa ajung la un standard de aquascaping dar nu promit cand sosesc in finish :) Cu algele de la nivelul substratului am inceput sa am rezultate bunicele insa si acolo mai am de facut una alta.
@@AcvaristulLenes Faceti Aquascaping in camera :)
@@mikyimikyi Camerascaping :)
De atunci am mai lucrat la ordine. In curand voi prezenta si rezultatele (partiale).
Salut daca nu te deranjeaza pot sa mi dau cu parerea si as zice sa nu schimbi apa in acelasi timp cu, curatarea filtrului poate tu stii de ce doar pt a nu da vreo inf gresita
Da.Poate n-ar strica sa fac un episod actualizat. Anul acesta am inceput sa aud acest sfat. Desi, daca speli filtrul cu apa din acvariu, vei face si un schimb partial ca sa inlocuiesti apa folosita la spalarea filtrului. In acvariile mele, o spalare de filtru poate necesita 3-5 litri de apa (vezi episoadele mai recente despre Karpat-filter). La fel si in cazul celor care au filtre externe (volum de material filtrant considerabil de mare).
Cred ca, in cazul unei populatii de animale mai mici si a unei vegeatii dense, aceste oscilatii ale numarului de bacterii nu afecteaza echilibrul sistemului.
Am uitat sa mentionez ca in apa nu prea sunt bacterii nitrificatoare.
Ar trebui sa caut niste surse profi care explica de ce n-ar trebui sa se faca cle doua lucruri simultan.
Cat timp apa nu are clor, schimbul nu ar trebui sa afecteze echilibrul sistemulu.
Ce pot spune din experienta este ca spalarile de filtru prea dese pot afecta negativ sanatatea pestilor. Nu stiu daca e de la flucutuatiile in numarul de bacterii sau de la prea multa materie organica in coloana de apa. Solutia este un acvariu mare cu pesti putini si filtru mare (cel putin 2 % din volumul de apa). Asemenea sisteme trec prin schimbari foarte lente. Populatia de bacterii este mai stabila si poti face schimburi de apa mai mici, ceea ce contribuie la stabilitatea chimica, lucru apreciat atat de pesti cat si de plante.
Eu am un 250l cu filtru extern eihem prof 3 350l cu 5 pesti in acvariu pana acum un an curatam filtru odata cu schimbatul apei si vedeam diferenta in comportamentul pestilor adica mi so intamplat ca unu o facut si puncte albe de la stres de un an nu mai fac greseala asta si e totul ok
Sa nu se inteleaga ca curatam filtrul la fie schimbare il curat de 3 ori pe an bla bla ai inteles. Ps imi place ceia ce faci daca mai comentez pe undeva nui cu suparare eu sper sa fie productiv fir intins :)
Pestii mei platy au facut puncte albe cand diferenta de temperatura (apa proaspata vs apa din acv) era prea mare pt ei (in realitate 3 grade). Faptul ca s-au imbolnavit de gris arata ca i-am adus cu paraziti. Boala aia este cauzata de un fel de animal microscopic. Acel animal poate fi prezent doar daca este adus de afara, cu pesti sau apa lor.
In orice caz, ar fi bine sa aduc subiectul in discutie, intr-un episod viitor. Sper sa nu uit. Mersi!
PS:sunt OK si cu criticile si cu observatiile cat timp nu sunt bazate pe ura sau frustrare. Intr-un an si jumatate a trebuit sa blochez doar 3-4 persoane, deci nu e atat de grav. :)
Buna sunt la inceput si nu stiu ce este un substrat ....
Este pietrisul sau nisipul care se pune pe fundul acvariului.
In substrat plantam plantele.
Furtunul meu de aer are un capacel trebuie la capat trebuie sal desfac
Scuze! Abia acum am vazut comentariul tau. Nu stiu sigur la ce anume te referi. Daca e furtun de la un filtru intern (fara pompa de aer), atunci capacul regleaza volumul de aer amestecat cu apa care iese din filtru.
acum am vazut ca ti-ai dat seama
Am si eu filtru ca al tau
ai cam uitat sa scoti din priza filtrul inainte sa pui mana in acvariu