Aflati dece se crapa fructele la smochini. th-cam.com/video/ebofElCMO1Y/w-d-xo.htmlsi=270th0DpDNvKt_5k Plante de smochin din seminte th-cam.com/video/e_py34-Tvjg/w-d-xo.htmlsi=mspcOzE9xsy95kql
Felicitări pentru explicații! Am un smochin de 10-12 ani(nu știu soiul)! Nu am mâncat o smochină! Când fructele sunt cât o nucă cad toate!!! Apă i-am mai dat, îngrășăminte nu!! Fiți amabil dați-mi un sfat 😢! Mulțumesc tare frumos pentru înțelegere!
@@aurelracasan1729 Primul motiv ar putea fi stresul cauzat de lipsa apei. Dacă aceste plante primesc prea puțină apă intră în stres hidric, așa că își „aruncă” fructele cât sunt încă necoapte, pentru a asigura supraviețuirea și cea a semințelor lor. Al doilea motiv este lipsa nutrienților. În timpul fructificării, smochinul are nevoie de mulți nutrienți pentru a se întreține singur și a fructelor sale. Lipsa nutrienților duce la necoatarea și pierderea fructelor necoapte.
@@aurelracasan1729 In cazul in care fertilizati, (orce tip de fertilizant) trebuie sa stiti ca fertilizantul absoarbe multa umiditate.. deci va trebui sa udati planta in momentul cand solul se usuca.. (altfel fertilizantul va absorbi umiditate din planta insasi ). Nu exagerati cu fertilizantul, (daca folositi un fertilizant din comert, urmariti instructiunile de pe ambalaj) daca folositi balegar de grajdi, asigurativa ca este un balegar descompus de ceva vreme, Sa nu fie balegar de anul acesta.
Bună ! Am un copăcel mic de smochin în ghiveci . Mi-e atât de drag . L-am pus pe balcon unde e soare în plina zi . Vă rog când aveți timp să-mi spuneți dacă îl las la soare arzător ce se întăplă ? Vă aștept .
Va rog intrati pe grup facebook "Ferma Ardai" si faceti acolo o postare cu o poza a plantei si o descriere despre problema sa vedem despre ce e vorba, va raspund acolo facebook.com/groups/1271584103620456
Bunã. Smochinului obtinut din seminte va fructifica probabil de acest an. Dar.. este un Dar... Obtinut din seminte va face fructele mici, tari si posibil sa nu se coaca. Sunt smochini salbatici. Va trebui altoit cu unul de soi. Altoirea este fiarte simplã. Voi face un video tutorial si despre altoirea Smochinului. Dupã altoire incepe sã fructifice din anul urmator
Am un smochin de 3 ani, in primăvară a rod 1:19 it abundent, spoi s au ingalbenit, uscat, si au căzut. Au dat din nou, pomul s a umplut cu smochine, cand au ajuns de mărimea unei nuci au inceput sa se îngălbenească si sunt foarte tari, necomestibile. Poate imi dati un sfat, va multumesc frumos
Bună seara.. Planta de smochin este cumpărată din centru specializat, Dedeman sau internet? Trebuie să aveți confirmarea că smochinul dumneavoastră nu este unul sălbatic. Smochinul obținut din semințe, sau crescut spontan nu duce la coacerea fructelor. Ați observat pe timpul iernii fructele agățate pe plantă? Smochini sălbatici mențin fructele până în primăvara pe plantă. Dacă este unul sălbatic va trebui altoit
Este cumpărat de la Garden Shop, l am luat cu câteva fructe in el, s au copt, bune. Următorul an a făcut multe fructe foarte bune. Anul acesta era din nou încărcat cu fructe dar când ar trebui sa se coacă s au îngălbenit și au căzut, și frunzele la fel. Acum smochinul e plin cu smochine dar deshidratate galbene, ceva le lipsește m am gândit, acum 4 zile l am stropit seara cu un îngrășământ foliar Cropmax. Toți pomii din curte au făcut fructe, au fost stropiți toamna cu Champ 77 de doua ori la fel și primăvara, doar el singur, o problemă.
@@marcelabanu8371 Bună seara. De multe ori greșim acționând pentru a remedia anumite probleme. Ceea ce vedem noi la plante este doar jumătate din ea, cealaltă jumătate este în pământ. Adică rădăcinile. De cele mai multe ori problemele vin din pământ, de la radacini. Vegetație săracă, dezvolte insuficienta, uscarea fructelor, este posibil să găsim răspunsul în substrat la rădăcini.
@@marcelabanu8371 încercați să vedeți dacă planta a reușit să înrădăcineze bine. Faceți câteva mișcări a trunchiului. Planta trebuie să fie bine fixată în pământ. Posibil dealtfel să nu aibe suficientă umiditate, sau din contra.. să fie apă stagnanta in substrat. Un exces de fertilizant, dealtfel poate să ducă la deshidratarea plantei. Chiar și fertilizantul organic, bălegarul sau alte îngrășăminte organice pot duce la fitotoxicitate.
As vrea si eu sa pot rări, insă nu am ce...😊 Smochinul meu este plantat langa un zid insorit , are lumina destulă, a fost protejat de inghet, are 3 anisori si 1.70m, iar acum in luna mai, s-a dezvoltat mult vegetativ, dar fructe... ZERO si nici nu se vad mugurasi de viitoare fructe ! Care sa fie motivul? Sper sa-mi cititi mesajul ... Sanatate si multumiri pt toate informatiile.
Bună dimineața. Smochinul dumneavoastră se bucură de tinerete. Probabil este foarte viguros, și dă prioritate vegetației. Nu putem face nimic în această privință. Trebuie să-l lăsăm să-și dezvolte coroana și ramificațiile. Va veni și timpul lui să vă bucure de fructele lui dulci. Nu trebuie să faceți nimic. Nu tăiați nici un lăstar. Nu răriți din vegetație. Și nu fertilizati. Foarte posibil să fructifice de anul viitor.
@@FermaArdai Mulțumesc mult pt sfat, să știți că mă bucur că smochinul meu are viitor în locul actual !!! Datorita dv. îl las in pace, fiindcă cineva anterior, îmi spusese să-l mut. Mulțumesc mult încă o dată ! Sănătate sa aveți !
Este adevărat. În București, și în orașe în general sunt mai protejate pe timpul iernii, iar intrarea în vegetație este timpurie având mai mult timp la dispoziție pentru a dezvolta fructele.
Buna. Da este adevarat, au doua producti. A doua productie este cea pe care o rarim. Anul acesta plantele au pornit in intarziere a vegeta a doua producti este si ea tarzie. Daca nu rarim riscam sa nu creasca, sa nu fie zemoase. Se raresc incepand din a doua jumatate a lunii august. Dar cum ziceam depinde si de cum pornesc plantele in vegetatie primavara. Nu putem face comparatie cu tarile mai calde cum ar fi Grecia Maroc etc etc.
Salut. Se poate taia in toamna dupã ce au cãzut frunzele. Dar având in vedere cã la noi clima este mai rece, de preferabil primavara înainte sã deschidã muguri, sfatsitul luni Martie (perioada poate sã difere de la un an la altul, în functie de temperaturi) Eu zic sa asteptati primãvara sã editez vd despre taiere, ce, si cât se taie. Probabil vor fi o serie de tãieri specifice pentru diverse dezvoltãri ale plantelor.
Salut. Faci bine. Raritul fructelor se face in mod echilibrat dand un ajutor plantei sa" dezvolte" apoi fructele se coc. Cu scaderea orelor de lumina in mod gradual, cu scadetea temperaturilor tot in mod gradual, plantele incep sa se pregateasca pentru iernat. Deci nu vor mai consuma energie in dezvoltarea vegetatiei, si implicit fructelor. Plantelor Vor incepe treptat sa inmagazioneze energia care se gaseste in vegetatie, practic va retrage seva din frunze si fructe. Chiar daca acum temperaturile sunt inca ridicate, vrand nevrand plantele vor incepe procesul de pregatire pt iernat. 😉 Sper ca si acest coment la comentul tau este o informate utila. Sanatate si mult success in toate. 👍
@@sandudaniel8762 Rugina de pe frunze poate să fie un fung. Bolile fungine apar în prezența umidități. În ce perioada a anului apare aceasta problema? Și dacă ai putea trimite poze la plantă, poziționarea ei. Posibil să-ți dau un sfat. Dar mai întâi trebuie să vad anumite detalii. Poate să fie și o aglomerație de vegetație, nelăsând aerisirea plantei. Si deci apariția bolilor fungine. Trimite poze pe adresa de email fermaardai@gmail.com
În primăvară devreme smochinul meu de trei ani era plin cu smochine, apoi au inceput sa se îngălbenească sa se usuce, apoi au dat altele tot foarte frumoase, au crecut cât o nuca mica și s a repetat aceeași situație. Am rupt una și în interior puțin roz dar deshidratata, necomestibile Anul trecut a rodit, smochinele ffbune, anul acesta mi am luat gândul. Poate îmi dați un sfat, vă mulțumesc frumos,
Buna am doi smochini mici de 2 ani ,anul acesta au facut si cate doua ramificatii printre frunze intrebarea este in toamna canf pot sa il formez pot sa tai varful ca sa lucreze in ramificatii sau nu este voie sa tai varful plantei ? Multumesc
Bună seara. Nu este neapărat nevoie. Primii ani este bine să vegeteze liber. Rădăcinile se dezvolta direct proporțional cu coroana. Se obține structura de rădăcini sănătoasă, plantă mai viguroasă și mai rezistentă la boli și la frig. O seara buna va doresc
Am ciupit virful lăstarilor am procedat corect, sint dezamăgit că de patru ani aștept să-mi rodească Brogioto Nero Rose Signiora și Turka achiziționate de la Periș și nu-mi fructifică.
@@dragomiriclodean9088 Din păcate de. Am să mai revin cu detalii pentru smochin. Deocamdată îi lăsați să vegetaze liber. În primăvara dacă vreți vă pot ajuta cu tăierea lor, în caz că este nevoie.
Aflati dece se crapa fructele la smochini.
th-cam.com/video/ebofElCMO1Y/w-d-xo.htmlsi=270th0DpDNvKt_5k
Plante de smochin din seminte
th-cam.com/video/e_py34-Tvjg/w-d-xo.htmlsi=mspcOzE9xsy95kql
Multumesc frumos pentru impartasire!👍🤗🍀🙏
Cu plăcere.. O seara frumoasa 👍
Felicitari om bun, frumos si deosebit canalai!
Mulțumesc. Vă doresc o primăvară frumoasă 😉
Felicitări pentru explicații! Am un smochin de 10-12 ani(nu știu soiul)! Nu am mâncat o smochină! Când fructele sunt cât o nucă cad toate!!! Apă i-am mai dat, îngrășăminte nu!! Fiți amabil dați-mi un sfat 😢! Mulțumesc tare frumos pentru înțelegere!
@@aurelracasan1729 Primul motiv ar putea fi stresul cauzat de lipsa apei.
Dacă aceste plante primesc prea puțină apă intră în stres hidric, așa că își „aruncă” fructele cât sunt încă necoapte, pentru a asigura supraviețuirea și cea a semințelor lor.
Al doilea motiv este lipsa nutrienților.
În timpul fructificării, smochinul are nevoie de mulți nutrienți pentru a se întreține singur și a fructelor sale. Lipsa nutrienților duce la necoatarea și pierderea fructelor necoapte.
@@aurelracasan1729 In cazul in care fertilizati, (orce tip de fertilizant) trebuie sa stiti ca fertilizantul absoarbe multa umiditate.. deci va trebui sa udati planta in momentul cand solul se usuca.. (altfel fertilizantul va absorbi umiditate din planta insasi ).
Nu exagerati cu fertilizantul, (daca folositi un fertilizant din comert, urmariti instructiunile de pe ambalaj)
daca folositi balegar de grajdi, asigurativa ca este un balegar descompus de ceva vreme, Sa nu fie balegar de anul acesta.
Vă mulțumesc frumos pentru informare!!!
Cu plăcere. O zi minunată 😉
Multumesc pentu expicatii
Numai bine va doresc, multumesc pentru vizionare
Mulțumesc frumos om bun
Cu plăcere 😉
wow ce smochine. asta este nebunia lui salam.
Multumesc pentru vizionare. Mult success in toate.👌
Oh i fichi ! Mi piacciono tanto!Ottima spiegazione!Come curare la sua maturazione😮
@@deliaramponi👋 sempre pronta ❤👌 Grazie 😉
Bună !
Am un copăcel mic de smochin în ghiveci .
Mi-e atât de drag .
L-am pus pe balcon unde e soare în plina zi .
Vă rog când aveți timp
să-mi spuneți dacă îl las la soare arzător ce se întăplă ?
Vă aștept .
Va rog intrati pe grup facebook "Ferma Ardai" si faceti acolo o postare cu o poza a plantei si o descriere despre problema sa vedem despre ce e vorba, va raspund acolo
facebook.com/groups/1271584103620456
😎👍
anul acesta chiar s-au facut multe smochine dar am curatat in primavara smochinul.
Curatam smochinul in fiecare an cate putin. 😉👍
Am o întrebare,am un smochin obținut din semințe,are1,20 și trei ani când va începe să facă fructe ,va multuesc pt eventualul răspuns
Bunã. Smochinului obtinut din seminte va fructifica probabil de acest an. Dar.. este un Dar...
Obtinut din seminte va face fructele mici, tari si posibil sa nu se coaca. Sunt smochini salbatici.
Va trebui altoit cu unul de soi.
Altoirea este fiarte simplã. Voi face un video tutorial si despre altoirea Smochinului.
Dupã altoire incepe sã fructifice din anul urmator
Se planteaza in pamat fara lut sau pamant xleios
Preferabil pământ de flori (turbă) amestecată cu pământul din gradina. 50%..turba 50%pamant de gradina.
Am un smochin de 3 ani, in primăvară a rod 1:19 it abundent, spoi s au ingalbenit, uscat, si au căzut. Au dat din nou, pomul s a umplut cu smochine, cand au ajuns de mărimea unei nuci au inceput sa se îngălbenească si sunt foarte tari, necomestibile. Poate imi dati un sfat, va multumesc frumos
Bună seara.. Planta de smochin este cumpărată din centru specializat, Dedeman sau internet?
Trebuie să aveți confirmarea că smochinul dumneavoastră nu este unul sălbatic.
Smochinul obținut din semințe, sau crescut spontan nu duce la coacerea fructelor.
Ați observat pe timpul iernii fructele agățate pe plantă?
Smochini sălbatici mențin fructele până în primăvara pe plantă.
Dacă este unul sălbatic va trebui altoit
Este cumpărat de la Garden Shop, l am luat cu câteva fructe in el, s au copt, bune. Următorul an a făcut multe fructe foarte bune. Anul acesta era din nou încărcat cu fructe dar când ar trebui sa se coacă s au îngălbenit și au căzut, și frunzele la fel. Acum smochinul e plin cu smochine dar deshidratate galbene, ceva le lipsește m am gândit, acum 4 zile l am stropit seara cu un îngrășământ foliar Cropmax. Toți pomii din curte au făcut fructe, au fost stropiți toamna cu Champ 77 de doua ori la fel și primăvara, doar el singur, o problemă.
@@marcelabanu8371 Bună seara.
De multe ori greșim acționând pentru a remedia anumite probleme.
Ceea ce vedem noi la plante este doar jumătate din ea, cealaltă jumătate este în pământ. Adică rădăcinile.
De cele mai multe ori problemele vin din pământ, de la radacini.
Vegetație săracă, dezvolte insuficienta, uscarea fructelor, este posibil să găsim răspunsul în substrat la rădăcini.
@@marcelabanu8371 dacă rădăcinile nu reușesc să se dezvolte și să alimenteze coroana, evident.. probleme se văd la coroana.
@@marcelabanu8371 încercați să vedeți dacă planta a reușit să înrădăcineze bine. Faceți câteva mișcări a trunchiului. Planta trebuie să fie bine fixată în pământ.
Posibil dealtfel să nu aibe suficientă umiditate, sau din contra.. să fie apă stagnanta in substrat.
Un exces de fertilizant, dealtfel poate să ducă la deshidratarea plantei.
Chiar și fertilizantul organic, bălegarul sau alte îngrășăminte organice pot duce la fitotoxicitate.
As vrea si eu sa pot rări, insă nu am ce...😊
Smochinul meu este plantat langa un zid insorit , are lumina destulă, a fost protejat de inghet, are 3 anisori si 1.70m, iar acum in luna mai, s-a dezvoltat mult vegetativ, dar fructe... ZERO si nici nu se vad mugurasi de viitoare fructe ! Care sa fie motivul? Sper sa-mi cititi mesajul ... Sanatate si multumiri pt toate informatiile.
Bună dimineața.
Smochinul dumneavoastră se bucură de tinerete.
Probabil este foarte viguros, și dă prioritate vegetației.
Nu putem face nimic în această privință. Trebuie să-l lăsăm să-și dezvolte coroana și ramificațiile.
Va veni și timpul lui să vă bucure de fructele lui dulci.
Nu trebuie să faceți nimic. Nu tăiați nici un lăstar. Nu răriți din vegetație. Și nu fertilizati.
Foarte posibil să fructifice de anul viitor.
@@FermaArdai Mulțumesc mult pt sfat, să știți că mă bucur că smochinul meu are viitor în locul actual !!! Datorita dv. îl las in pace, fiindcă cineva anterior, îmi spusese să-l mut. Mulțumesc mult încă o dată ! Sănătate sa aveți !
Depinde de zona, cat de cald este. Eu am un smochin in Bucuresti si se coc absolut toate.
Este adevărat. În București, și în orașe în general sunt mai protejate pe timpul iernii, iar intrarea în vegetație este timpurie având mai mult timp la dispoziție pentru a dezvolta fructele.
Stiam ca in conditii normale, smochinul are doua productii pe an. Cand se raresc fructele?
Buna. Da este adevarat, au doua producti. A doua productie este cea pe care o rarim. Anul acesta plantele au pornit in intarziere a vegeta a doua producti este si ea tarzie. Daca nu rarim riscam sa nu creasca, sa nu fie zemoase. Se raresc incepand din a doua jumatate a lunii august. Dar cum ziceam depinde si de cum pornesc plantele in vegetatie primavara. Nu putem face comparatie cu tarile mai calde cum ar fi Grecia Maroc etc etc.
Cand se taie smochinul?
Salut.
Se poate taia in toamna dupã ce au cãzut frunzele. Dar având in vedere cã la noi clima este mai rece, de preferabil primavara înainte sã deschidã muguri, sfatsitul luni Martie (perioada poate sã difere de la un an la altul, în functie de temperaturi)
Eu zic sa asteptati primãvara sã editez vd despre taiere, ce, si cât se taie. Probabil vor fi o serie de tãieri specifice pentru diverse dezvoltãri ale plantelor.
Mulțumesc .
Toamna este lungă și călduroasă, eu nu răresc fructele și se coc toate pe rând. 😅
Salut. Faci bine. Raritul fructelor se face in mod echilibrat dand un ajutor plantei sa" dezvolte" apoi fructele se coc. Cu scaderea orelor de lumina in mod gradual, cu scadetea temperaturilor tot in mod gradual, plantele incep sa se pregateasca pentru iernat. Deci nu vor mai consuma energie in dezvoltarea vegetatiei, si implicit fructelor. Plantelor Vor incepe treptat sa inmagazioneze energia care se gaseste in vegetatie, practic va retrage seva din frunze si fructe. Chiar daca acum temperaturile sunt inca ridicate, vrand nevrand plantele vor incepe procesul de pregatire pt iernat. 😉 Sper ca si acest coment la comentul tau este o informate utila.
Sanatate si mult success in toate. 👍
Mulțumesc.
Salutari ce soi este acest smochin cred ca il am si eu
Salut. Soiul de smochin se numește. Birgiotto bianco. Sănătate și spor la toate.
@@FermaArdai ooo ,superfain felicitări..
@@FermaArdai îmi poți recomanda cv natural pt smochin afara in gradina ruginesc frunzele
@@sandudaniel8762 Rugina de pe frunze poate să fie un fung.
Bolile fungine apar în prezența umidități. În ce perioada a anului apare aceasta problema? Și dacă ai putea trimite poze la plantă, poziționarea ei. Posibil să-ți dau un sfat. Dar mai întâi trebuie să vad anumite detalii. Poate să fie și o aglomerație de vegetație, nelăsând aerisirea plantei. Si deci apariția bolilor fungine. Trimite poze pe adresa de email fermaardai@gmail.com
În primăvară devreme smochinul meu de trei ani era plin cu smochine, apoi au inceput sa se îngălbenească sa se usuce, apoi au dat altele tot foarte frumoase, au crecut cât o nuca mica și s a repetat aceeași situație. Am rupt una și în interior puțin roz dar deshidratata, necomestibile Anul trecut a rodit, smochinele ffbune, anul acesta mi am luat gândul. Poate îmi dați un sfat, vă mulțumesc frumos,
Bună ziua. Aveți și de vinzare smochin?
Buna ziua. Nu avem de vanzare. In primavara gasiti la dedeman plante crescute pe trunchi cu coroana formata, ce frictifica din primul an.
Se poate altoii smochinul?
Smochinul se poate altoi.. funcționează toate tehnicile de altoire. De preferabil altoirea să se execute in primăvară.
Bună ziua. Nu locuiesc în România și ar fi imposibil să trimit plante prin curier.
Buna am doi smochini mici de 2 ani ,anul acesta au facut si cate doua ramificatii printre frunze intrebarea este in toamna canf pot sa il formez pot sa tai varful ca sa lucreze in ramificatii sau nu este voie sa tai varful plantei ? Multumesc
Bună seara. Nu este neapărat nevoie. Primii ani este bine să vegeteze liber. Rădăcinile se dezvolta direct proporțional cu coroana. Se obține structura de rădăcini sănătoasă, plantă mai viguroasă și mai rezistentă la boli și la frig.
O seara buna va doresc
Am ciupit virful lăstarilor am procedat corect, sint dezamăgit că de patru ani aștept să-mi rodească Brogioto Nero Rose Signiora și Turka achiziționate de la Periș și nu-mi fructifică.
@@dragomiriclodean9088 în vârful lăstarilor se află muguri de floare, și deci fructiferi.
Am editat câteva video despre taieri la smohin.
@@FermaArdai Înseamnă că am greșit enorm, m-am luat după un tinar care spunea că dacă ciupim virfurile se coc mai repede.
@@dragomiriclodean9088 Din păcate de. Am să mai revin cu detalii pentru smochin. Deocamdată îi lăsați să vegetaze liber. În primăvara dacă vreți vă pot ajuta cu tăierea lor, în caz că este nevoie.