Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
Mereu aflăm ceva interesant si util. Multumim frumos de aceste informații. Regulă aplicată cel mai mult e cea potrivit careia se pune vechiul pământ la loc dar se pare că nu e cea corectă.
Domnule, dragă bine mai graiesti, ești un specialist destupat la minte ,eu mă lupt verbal să lămuresc prostimea, foarte bun video . Când am făcut-o la mine acasă toți palmasii spuneau ca nu au mai vazut așa ceva și că sunt doar bani aruncați. Vreau să zic că și așa s a mai lăsat un pic!Bravoo domnule!!!
Ma bucur ca exista persoane care sunt informate si aplica solutii bine gandite, nu cum fac multi din pacate si merg dupa principiul "las ca merge" sau "asa am vazut la vecin ca face". Bravo si dvs! Ce tine de faptul ca s-a lasat un pic, aici pot fi mai multe cauze, cum ar fi faptul ca nu a fost compactat bine solul de fundatie si apoi fiecare strat de nisip pus, nu a fost pus nisip ud la fundare si apoi compactat, ci sa udat cu furtunul direct in groapa de fundatie, nu ati realizat un trotuar adecvat, la latura de la deal trebuia un trotuar mai mare si/sau inclusiv un drenaj ascuns al apei, sau poate aveti o panta mai accentuata cu un sol general erodat si cu pericol de alunecare. Nu stiu care e cauza sau cumulul de cauze care a cauza "mica asezare", insa sper ca totul sa fie bine la dvs.
Multumim de info. O mica intrebare . Putem face o casuta pe piloni deci fara fundatie fara a avea nev de autorizatie ? Care e legislatia ? Multumesc anticipat
Balastul nu prea este folosit pe larg si cu succes daca se doreste ruperea capilaritatii. O rupere de capilaritate de succes se obtine folosindu-se anume pietris si anume de la minim 20 cm. Puteti folosi 8/16 sau 16/32 mm. Daca scopul este imbunatatirea portantei solului, la fel, sunt alte metode, si iar fara balast, ci cu pietris 8/16, 16/32 sau 32/64 mm.
Bună ziua! Ce trebuie sa fac în cazul în care nu sa termoizolat și nici hidroizolant fundația în exterior, pentru că interiorul a fost făcut exact cum relatati dvs în videoclipuri? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Buna ziua, cer scuze dar nu am inteles pe deplin intrebarea dvs cu partea unde ati zis " pentru că interiorul a fost făcut exact cum relatati dvs în videoclipuri". Ce ati avut in vedere? Unde anume in video? Ce probleme aveti cu casa/fundatia?
@@EnciclopediaConstructiilor ma refeream la faptul ca am compactat pământul scos din fundație, l-am compactat, am pus strat de pietriș pentru ruperea capilaritatii, polistiren extrudat de 5cm,folie polietilena, armare și placa turnată! Momentan nu am probleme, dar nici nu este gata, încă nu locuiesc acolo! În schimb la exterior, în pământ, în cofraj, nu am pus nimic pe pereții exteriori, executantul motivând ca nu este nevoie! Văzând clipurile dvs, am observat ca trebuie și acolo termo și hidroizolat! Ce trebuie sa fac în acest caz, sa sap perimetrul casei și sa introduc termo și hidroizolații?
In mod corect da - fundatia la exterior se hidroizoleaza si termoizoleaza. Deja depinde daca dvs nu doriti, si nu va pasa de eficienta energetica si incalzire/racire, si daca dvs nu aveti probleme cu apa (aveti drenaj, nu aveti panza freatica sus etc), atunci puteti lasa asa, insa nu e cel mai indicat mod. Daca doriti sa corectati situatia, atunci da - trebuie de sapat pe perimetru si de facut aceste lucrari.
@@EnciclopediaConstructiilor am înțeles!!! Îmi pare rău că nu v-am descoperit mai devreme, și ca am crezut în meseriasi, și ca am început abia după turnarea fundației sa ma informez! Ne sunteți de mare ajutor! Mulțumesc
Buna ziua. Nu e obligatoriu sa aiba forma literei T rasturnate, delatfel ce vedem in desen e doar un exemplu, pe cand tipuri de fundatie sunt extrem de multe si se alege in dependenta de fiecare caz in parte, fiecare sol in parte etc. Poftim un video care poate va va ajuta - th-cam.com/video/FzTVwywNsiA/w-d-xo.html .
Fiți amabil va rog! Am săpat în interior și exteriorul fundației, un șanț de 20 cm lățime și 50 cm adâncime în interiorul camerelor și 100 cm la exteriorul casei. Am umiditate în sol, datorita pânzei freatice foarte sus. Pot sa pun criblura(piatra sparta de 1-2 cm) după care sa torn la interior o sapa de egalizare și la exterior, trotuarele? Ca sa elimin umiditatea. Se afectează în cazul acesta, rezistenta fundației? Menționez ca fundatia este de piatra zidita cu mortarul clasic, din var, nisip și un pic de ciment. Este cam veche casa.
Daca aveti panza freatica sus, trotuarele nu sunt suficiente pentru a elimina problema. Va mai trebuie cel putin inca un drenaj pentru panza freatica - am explicat aici un exemplu th-cam.com/video/ojn5GrPZB_4/w-d-xo.html , iar trotuarele trebuie facute mai serios - am vorbit despre acestea in alte cateva video-uri.
Toata viata a fost recomandat lutul (argila) da azi eu aflu ca nu e ok... straniu. Da dvs v-ati gandit ce se va intampla cu fundatia in caz de nimeresc apele de primavara sau chiar dupa ploi in cazul cu nisip? E mai buna o covata de apa langa casa decat ceva glod???
Lutul e super okay la fundatie, e mai "impermeabil" decat alte tipuri de soluti. A fost oarecum greseala mea pentru ca nu am explicat complet intentia mea, adica prin argila am avut in vedere cernoziomul si stratul vegetal extras cand se fac sapaturile. Am specificat acest lucru in descrierea video. Multumesc.
Apa mereu cauta unde mai usor sa treaca. MEREU! pe unde mai usor sa treci prin nisip/pietris sau prin lut/cernoziom? sigur ca spre nisip, respectiv toate apele se vor aduna sub fundatie caci e o cale mai usoara pentru apa.
Salut aș aprecia de ai putea să îmi răspunzi la această întrebare. doresc să ridic o casă de 120 de metri pătrați care în funcție de bani încă nu știu dacă va avea sau nu etaj, Casa o să vie cu placă. Deci întrebarea mea este, meșterul adică Constructorul meu a zis că o să scoată pământul din groapa de la fundație și o să îl bage în interior Adică cum ar fi în casă și peste pământul scos proaspat o să toarne placa, este bine sau este rău ca să toarne placă peste pământul proaspăt scos?
Buna ziua, pamantul scos din fundatie poate fi pus inapoi in interiorul fundatiei, bine compactat, cu respectarea straturilor superioare (strat de pietris pentru ruperea capilaritatii, folie polietilena, termoizolatie) si apoi placa de la cota zero.
Ce parerea aveti despre inlocuirea nisipului cu spuma de sticla( geocel) compactata si cu ocazia aceasta pe langa buna drenare a solului din jurul findatiei avem si o buna termoizolare !
TOERETIC daca totul se face in asa fel incat stratul de termoizolatie sa fie unul compact, uniform, fara goluri (prea mari intre pietre) care ulterior pot duce la tasari ulterioare, si desigur cu un drenaj ascuns langa fundatie si altul de suprafata, si cu trotuar desigur - atunci teoretic ar putea fi o solutie (am auzit asa ceva recent intr-un video postat de cineva cunoscut in spatiul romanesc). Insa eu cred in asa ceva doar TEORETIC, nu si PRACTIC. 1) In primul rand piatra de sticla expandata se foloseste preponderent pentru suprafete orizontale, adica termoizolati 20-30-40-50 cm sub placa de la cota zero sau chiar sub fundatie, compactati bine si atat - aveti si ruperea capilaritatii si aveti si termoizolatie; insa pentru suprafete verticale (depinde desigur si de inaltimea de care discutam si ce structura, insa), ca termoizolatie mult mai comod si preferabil sunt termoizolatiile din blocuri/placi. Daca doriti spuma de sticla, atunci aflati ca exista termoizolatie din blocuri de spuma de sticla expandata (seamana la forme cu BCA-ul) - acestea la fel pot fi pozitionate pe talpa fundatiei si sa mearga in sus pana unde e necesar. 2) In al doilea rand, la fundatie e destul si 10 cm de polistiren extrudat, ori echivalentul a circa 20 cm spuma de sticla, ori in cazul dvs aveti minim vreo 20-40 cm jos si 40-60 cm sus, si daca va ganditi ca umpleti toata aceasta suprafata cu piatra de sticla termoizolanta - la costuri ve-ti simti putin. 3) Iar in al treilea rand, ce tine de drenaj, teoretic pentru a folosi piatra de sticla expandata acolo la fundatie in locul nisipului cum ati dat idee dvs, va trebuie drenaj si ascuns la baza fundatiei, si de suprafata a trotuarului. Insa daca sa presupunem ca in sezoanele mai ploioase, debitul de apa creste considerabil si drenajele respective nu fac fata in anumite perioade de timp, atunci luati in consideratie ca apa sa se afle partial intre pietrele date (ca doar va avea loc liber pe unde sa se scurga cand gravitational o ia in jos), partial in teava de drenaj, si daca aceasta de la fundatie (teava) nu reuseste, se va umezi si solul de sub fundatie, ori viteza de scurgere a apei prin nisip e un pic mai mica decat printre pietre, fie el si compactate. Plus as adauga ca daca in cazul folosirii nisipului, drenajul de suprafata e mult dorit iar drenajul ascuns de multe ori e optional (depinde deja de fiecare caz in parte, insa totusi), atunci in cazul pietrei de sticla expandata, ambele drenaje practic devin obligatorii, iar aceasta iar implica costuri. Eu in locul dvs as folosi sticla respectiva intre peretii fundatiei la interior, insa la exterior un simplu polistiren extrudat de 10 cm isi va face cu succes misiunea de termoizolare.
Multumesc ptr. raspuns. Era doar o parere...consider ca cel mai eficient din punct de vedere costuri - performanta ptr. termoizolarea unei fundatii este polistirenul extrudat, cat mai gros ca nu strica, oricum cele mai mari pierderi de caldura la o casa sunt prin fundatie si acoperis, urmat de pereti !
Permiteti-mi un pic sa va contrazic (doar un pic). La fundatie, corelat la raportul pret-calitate-eficienta, la fel sunt deacord ca polistirenul extrudat in prezent e cea mai fiabila solutie mai ales pentru peretii fundatiei (cu toate ca sunt si altele). Principiul "cat mai gros ca nu strica" are si el o limita, iar pentru fiecare structura limita e diferita. Niste valori aproximative ar fi: pentru acoperise/poduri nelocuibile - 35-40 cm, pentru zidarii 30 cm, pentru fundatie 15-20 cm. Daca am lua polistirenul, atunci in prezent eu cred ca ce tine de fundatie, 10 cm pe peretii fundatiei pe verticala la exterior, cu 5-10 cm pe orizontala sub placa de la cota zero, inca vreo 10-15 cm maxim la pardosea in interior - sunt arhisuficienti, deoarece caldura tinde sa se ridice in sus, nu invers, iar alte grosimi chiar daca se pot pune, deja coeficientul randamentului raportat la pret-eficienta e mai mic decat coeficientul respectiv care e mai mare de exemplu la acoperis, unde depinde mult sa existe grosimi incepand de la minim 20 cm. Ce tine de pierderile de caldura, sunt deacord ca acoperisul prezinta cele mai multe pierderi, insa ce tine de fundatie, aici permiteti-mi sa nu fiu deacord. Uite pe la sfarsitul acestui video "Factorii ce influenteaza termoizolarea si cum alegem termoizolatia casei" am oferit cateva cifre aproximative.
Si eu sunt de acord cu dvs. ca , caldura se ridica in sus si cele mai multe pierderi sunt pe la acoperis, dar nu cred ca strica ca si fundatia, elevatia, etc. sa fie izolate corespunzator . In schimb ce parere aveti de termoizolarea unui acoperis tip terasa( fara sarpanta de lemn)cu 30 cm polistiren extrudat peste placa de beton, deasupra sapa armata10 cm, urmat de hidroizolatie clasica sau cu metode avansate prin pulverizare ?!
Cu siguranta ca trebuie toate structurile de termoizolat corespunzator. Ce tine de acoperisele plate de tip terasa, am o parere un pic sceptica, in sensul ca pe termen lung, ele sunt mai problematice decat un acoperis in panta. Ce tine de solutia dvs, ce tine de termoizolatie - 30 cm sunt buni, insa nu recomand polistirenul extrudat, ci cel expandat de cea mai mare densitate, cu folosirea unei terase ventilate, adica cu deflectoare/pipe de aerisire, si totul executat in varianta mixta, adica hidorizolatie si peste placa de beton si la exterior ca ultim strat (adica pen-ultimul, ca ultimul e de dorit un strat final de uzura). Folosind 30 cm de polistiren, aceasta grosime aduce cu sine careva intrebari privind portanta acestuia in fata unei sape de beton, fie ea si de 5-7 sau 10 cm. Iata de ce sunt solutii si fara aceasta sapa deasupra, insa totusi, sunt solutii si cu sapa si fara.
Dar avand in vedere k maxim 50 de cm de la fundatie o sa ai gol...daca pui acolo nisip..si in lateral si sub ai argila,apa nu va ramane blocata in stratul de nisip? si implicit iarna va ingheta tot acolo?
Daca a-ti fost atent, cred ca deja a-ti observat ca undeva 1 metru de la fundatie la suprafata o sa fie un trotuar bine hidro si termoizolat, care in mare parte va preveni infiltratiile de apa. Aceasta e regula generala, deja mereu in dependenta de situatia fiecarui sol si casa, se mai pot lua si alte masuri ca sa nu ajunga apa acolo, cum ar fi drenaj ascuns al apei, trotuare mai mari etc, sa nu mai zic ca nisipul e un inmagazinator de caldura mai bun decat argila. Iar daca in caz de ceva ajunge acolo ceva apa, iar repet, se poate face drenaj ascuns gen frantuzesc, insa mai luati in consideratie ca apa se poate drena mai departe de nisip in multe cazuri, iar de luam ca maxim 50 cm de la fundatie e nisip, acea umezeala poate fi "atrasa" si diagonal-orizontal de pamantul original cu care e in contact.
Buna ziua, Geocell e denumirea unui brand al pietrelor termoizolante din spuma de sticla - am auzit de asa material. "Care sunt etapele unei fundatii?" - cred ca v-ati formulat intrebarea un pic incorect si vag, ori nu inteleg ce anume doriti sa stiti.
Chiar daca aveti internet si puteti si dvs cauta singur raspuns la intrebare in Marele Google, totusi da-ti sa va lamuresc: Relatia intre argila si lut e ca si relatia dintre mama si fiica. In extrem de multe cazuri notiunea de "lut" este asociata cu notiunea de "argila". Lutul in forma sa pentru constructii, nu poate exista fara argila, pe cand argila (ca tip de roca) poate exista fara sa ii spunem "lut". Cand spun "argila" avem in vedere o roca sedimentara cu granulatie fina, un anumit tip de pamant care exista pe meleagurile noastre. Cand spun "lut", atunci se are in vedere un amestec din argila, namol si nisip (posibil si alte ingrediente). Acum intelegeti ca lutul, contine si alte tipuri de pamant, si alte elemente, pe cand argila e doar un singur element.
@@EnciclopediaConstructiilor L-am "întrebat" pe "Marele Google", dar cele două termene sunt folosite de regulă ca sinonime. De aici nelămurirea mea... Oricum, vă mulțumesc frumos pt. explicații.
daca la fundul spatiului de langa fundatie ai fi pus si un furtun de drenaj prin care sa extragi apa din sol si sa cada prin gravitatie in canalizare si pe langa peretele fundatiei sa ai o membrana, altele erau treburile.
Despre drenaj de genul dat am mentionat la sfarsitul acestui video. Uneori solutia data este necesara, alteori nu, si depinde de multi factori: sol, panta, panza freatica, marimea trotuarului, zona climaterica, despre care latura a casei vorbim s.a. Nu exista o regula care spune ca e obligatorie sau ca "alte erau treburile"! Mereu se calculeaza si analizeaza fiecare caz in mod particular.
Nu este o regulă universală de a compacta cu nisip, se poate compacta și cu argilă după tehnologia corectă, depinde de fiecare caz în parte, se iau in consideratie calitatea solului, nivelul apelor freatice și abundența lor, etc.. se practică și compactarea cu mix din argilă la care se adauga pînă la 7% nisip din masa totală. Așa că dacă susținem ca cu nisip e corect iar cu argila nu este bine este o afirmație greșită. Pînă la urma specialiștii atestați iau o decizie optimală în dependență de caz.
Salut, am o intrebare daca in loc de nisip pot pune piatra de cale ferata sau piatra normala este mai indicat si mai bine ? Fata de nisip sau pamant ? Multumesc mult
In general punerea pietrisului la baza fundatiei la peretii exteriori este folosita mai rar. Unii pun pietris cativa zeci de cm la fundatie nu doar pentru drenaj, dar si pentru a atenua undele seismice in caz de cutremur. Totusi pe toata inaltimea groapei de fundare punerea pietrisului eu nu as incerca. Mai bine si mai stabil s-ar comporta un amestec din pietris+nisip, care numaidecat trebuie sa aiba drenaj ascuns undeva la baza fundatiei.
Enciclopedia Constructiilor am un prieten care si a facut asa acum 6 ani doar ca sa colamtat teava acolo si a trebuit sa o curete, a fost un intreg santier.....as vrea sa evit total acest drenaj se poate?
Stiu si eu asa cazuri si deaceea in video-ul despre trotuare pe final am mentionat ca nu sunt 100% sigur ca trebuie astfel de drenaj acolo. Teoretic el aduce doar beneficii, insa practic, pot aparea probleme, care cred ca mai intai apare din cauza montarii gresite a acesteia. Iar pentru a nu se infunda si umple cu nisip/pamant, orice teava de drenaj trebuie infasurata in geotextil si pietris si apoi pusa unde trebuie. Daca era acoperita cu geotextil, nu cred sa se fi infundat tubulatura.
Scuatima ,, poate gresesc. Eu stiu ca in jurul fundatiei nu se foloseste, nu se pune nisip (ma refer pt drenaj) ca nisipul atrage umiditatea, retine apa!! Jos la fundtie se pune un tip de pietris/balastru mai mare (gen ca la clea ferata) apoi cum urci sus, mai mic trebuie sa fie si spre sus iar m-ai mic sa fie balastrul (pietricele mai mici). Asa cu siguranta nu o sa ai progleme cu umiditatea in jurul casei.
Nu trebuie sa va scuzati, nu e nici o problema sa va expuneti gandurile. Deci, la mare ati fost? Probabil ca da. Pai cred ca ati observat cum valurile marii cand se retrag, apa foarte rapid intra in nisip - aceasta comparatie clar ne arata ca nisipul in sine dreneaza foarte bine apa, nicidecum nu il retine. Daca vreodata ati auzit de la cineva ca nisipul a retinut apa, fie acel om nu s-a exprimmat corect, fie daca si in nisip a fost apa, de vina nu e nisipul, ci alti factori care au dus ca apa sa nu se dreneze mai departe fiind acolo blocata. Pietrisul dreneaza apa inca si mai bine decat nisipul, insa cand se face un drenaj, sunt mai multe solutii, si cu pietris, si cu pietris cu nisip, am rog, am vorbit despre acest lucru in cele 4-5 video-uri despre drenaj postate pana acum. PS: daca nu se face drenaj, nu se pune nisip sau pietris langa fundatie, ci mai bine sol lutos.
@@EnciclopediaConstructiilor da aveti perfecta dreptate cu marea,,, dar daca dumneavoastra sa sapati m-ai jos un pic cu mana pe plaja veti vedea ca nisipul este ud!! Deasupra da, este uscata ca atinge soarele, dar mai jos cun nu poate atinge soarele ramane ud mai mult timp ca ori ce pamant (se usca mai greu). De aceia am zis ca nisipul retine apa. De ex: cand vrei sa plantezi 1 ha de nuci sa zicem (din nuc fruct propriu zis) pregatesti terenu ai tras randurile/santurile cu tractoru si in randui se pune nisip ca are un factor sa retina apa ffff bine (da si pt a usura sa iasa germenul din nuc). Adica in jurul nucului nisip, sau pamant nisipos trb sa fie. Multumesc de multe sfaturi ce ne dati.
@@mathefrancisc-andrei6411 Corect, la mare mai jos de nisipul de pe deasupra, acesta la fel este ud, si e firesc acest lucru, acolo saturatia este mare si nu are unde sa se dreneze, ori gravitational apa se duce tot spre mare, unde e deja apa, in jos deja e plin cu apa, iar in sus (nu e posibil gravitational). Plus aportul de apa e la cateva secunde, e si normal sa fie saturatie acolo. Ma rog nu stiu daca intelegeti, insa nisipul dreneaza mai bine apa ca argila, e fizica curata, apa intre particulele de nisip trece mai bine decat in argila, unde se mai si imbiba in ea. Faceti si singura un experiment acasa - argila, nisip, pietris, o sa vedeti ca cel mai bine trece prin pietris apa, apoi nisip, si mai greu prin argila, si atunci cine o retine? Legat de comparatia cu nucii, nu ma pot pronunta deoarece nu sunt specialist in agroindustrie, insa mergand pe informatiile despre drenaj din constructii, nisipul de la nuci are alta functie, nu acela de a retine apa (nu stiu de unde ati luat asa ceva). Daca dintr-un manual - va rog sa imi aratati, daca "din gura-n gura", atunci va recomand sa vorbiti cu specialistii mai bine. Sanatate!
@@EnciclopediaConstructiilor da normal ca argila se inbiba cu apa fff tare (nisipul este mai bun de cat argila) de aia am zis ca pietris-ul trebuie in jurul casei nu nisip. Si in legatura cu nuci: am invatat de la un inginer fff bun horticultura, de pe zona Dm-voastra cred ca il cheama Nicolai Kiktenko care zicea ca nisipul retine apa. Dar in fine,, inportan este ca am ajuns amandoi la aceiasi concluzie,, pietrisul este mai bun. Tineti tot asa,, faceti o treaba buna!! Va salut din Ardeal.
Per general faci un lucru bun prin aceste videouri. Insa dupa parerea mea la acest capitol a-ti gresit. In primul rand argila nicidecum nu inseamna cernoziom, ceea ce prezinti in imagini e pamant de umplutura format din sol vegetal. Pe teren pot exista diferite tipuri de soluri ca argila, argila nisipoasa, nisip argilos, nisip, etc. Fiecare dintre aceste soluri are coeficient de permeabilitate, cu cat este mai mare cu atat apa trece mai usor prin porii acesteia. Argila practic este impermiabila, argila nisipoasa cu un coef mai mare, nisip argilos inca si mai mare , etc. Sa-ti dau un exemplu: Sa zicem ca avem ca sol argila sau argila nisipoasa, timpanele sapaturii le umpli cu nisip care are un coef de permiabilitate mai mare, in acest caz apa tinde sa se deplaseze spre sol cu permiabilitate mai mare care opune o rezistenta mai mica....practic nisipul aduce apa la talpa fundatiei. In asa caz neaparat ai nevoie de drenaj. In general umplerea timpanelor gropilor de fundatie se executa cu argila nisipoasa care se va compacta in straturi pana la atingerea desnsitatii in stare uscata a 1.65 g/cm3 , cu exceptia cazului poate cand ai argila. Succese!
Multumesc de comentariu si inteleg perfect ce spuneti. Da nisipul e mai permeabil ca argila, si da ati remarcat bine partial argumentele tin de argila amestecata cu cernoziom / sol vegetal pe care omul o obtine in urma sapaturilor pentru fundatie, ca anume spre aceasta am vrut sa bat. Totusi daca suntem atenti la argumentele in favoarea uneia sau altei solutii, fie e argila, fie cernoziom / sol vegetal, tot acolo e cand e vorba de argumentele oferite vs nisip.
@@EnciclopediaConstructiilor nu prea a-ti inteles. In literatura de specialitate (geotehnica) nu exista asa sol cernoziom, argila amestecata cu cernoziom, etc. Dumnevoastra a-ti confundat argila (lut , pamant impermiabil folosit si la crearea unui iaz artificial si nicidecum nu se creeaza noroi in contact cu apa) cu sol vegetal care nicidecum nu poate fi folosit in calitate de teren de fundare, nici la umplerea timpanelor gropii. Nu neaparat in urma sapaturii se obtine sol vegetal , poate fi sa ai 20cm dupa care sa ai argila nisipoasa sau alt tip de sol. IN acest caz timpanele gropii le poti umple cu aceasta argila nisipoasa locala care se va compacta in straturi corespunzator. Aceste decizii/solutii le ia proiectantul avand la mana prospectiunile geotehnice si le indica intr-un proiect autorizat fara de care nu poti sa te apuci sa construiesti. Succese!
@@andreizara2431 Am inteles eu foarte bine, doar ca am mai inteles ca avem mici divergente de exprimare. Eu ma exprim intr-o maniera extra-simplificata pentru omul de rand, nu inginereste sau geologic. Stiu ca argila e mai impermeabila ca alte tipuri de sol. Stiu ca stratul vegetal e cu totul altceva decat argila si poate fi 20 cm, dar poate fi si 1 metru. Stiu foarte bine ca multi in groapa de fundare de la interiorul fundatiilor cumpara si aduc lut si il pun acolo in loc de pamantul scos anterior cu excavatorul (deoarece nu e bun de pus la loc si compactat). Am mai recunoscut intr-un comentariu ca posibil sa ma fi gresit in exprimare, si trebuia sa am in vedere solul scos cu excavatorul (preponderent vegetal, cernoziom sau ce mai este sau cum mai sunt denumite solutile ce nu sunt bune de pus inapoi). PS: Legat de cernoziom, cum adica nu exista in literatura de specialitate? Cernoziomul este un Tip de sol (pe langa Sol brun, Sol cenuşiu, Cernoziom, Sol cernoziomoid, Rendzină, Vertisol, Soloneţ, Solonceac, Sol aluvial, Sol aluvial mlăştinos, Sol deluvial), care se imparte in mai multe Subtipuri de sol (cum ar fiCernoziom argiloiluvial, Cernoziom levigat, Cernoziom tipic, Cernoziom xeroforestier, Cernoziom obişnuit, Cernoziom carbonatic, Cernoziom sudic). Asadelimitari exista si pe hartile oficiale guvernamentale la noi, in foarte multe tari si in multa literatura si manuale. Daca vorbim de textura solului, atunci da - nu avem cernoziom, ci ave, soluri argiloase mediu şi fin; argilo-lutoase; luto-argiloase; lutoase; luto-nisipoase; nisipo-lutoase, nisipoase.
@@EnciclopediaConstructiilor in proiectare fundatii (constructii) se lucreaza cu caracteristicile fizico-mecanice ale acestor soluri, in baza carora s-a facut si o clasificare care este reflectata atat in literatura de specialitate cat si in normative. Clasificarea se poate face in functie de Ph, fertilitate, etc si o poti folosi la plantare de copaci, vita de vie, etc. Wikipedia nu este literatura de specialitate. Succese!
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
, cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
Multumesc pentru înțelegere!
Mereu aflăm ceva interesant si util. Multumim frumos de aceste informații. Regulă aplicată cel mai mult e cea potrivit careia se pune vechiul pământ la loc dar se pare că nu e cea corectă.
Ma bucur ca sunt informatii utile.
Domnule, dragă bine mai graiesti, ești un specialist destupat la minte ,eu mă lupt verbal să lămuresc prostimea, foarte bun video .
Când am făcut-o la mine acasă toți palmasii spuneau ca nu au mai vazut așa ceva și că sunt doar bani aruncați. Vreau să zic că și așa s a mai lăsat un pic!Bravoo domnule!!!
Ma bucur ca exista persoane care sunt informate si aplica solutii bine gandite, nu cum fac multi din pacate si merg dupa principiul "las ca merge" sau "asa am vazut la vecin ca face". Bravo si dvs!
Ce tine de faptul ca s-a lasat un pic, aici pot fi mai multe cauze, cum ar fi faptul ca nu a fost compactat bine solul de fundatie si apoi fiecare strat de nisip pus, nu a fost pus nisip ud la fundare si apoi compactat, ci sa udat cu furtunul direct in groapa de fundatie, nu ati realizat un trotuar adecvat, la latura de la deal trebuia un trotuar mai mare si/sau inclusiv un drenaj ascuns al apei, sau poate aveti o panta mai accentuata cu un sol general erodat si cu pericol de alunecare. Nu stiu care e cauza sau cumulul de cauze care a cauza "mica asezare", insa sper ca totul sa fie bine la dvs.
Foarte bun articolul!
Multumesc.
Multumim de info.
O mica intrebare . Putem face o casuta pe piloni deci fara fundatie fara a avea nev de autorizatie ? Care e legislatia ? Multumesc anticipat
Cu placere. Nu are nimic fundatia, legea zice ca orice constuctie mai mare de 15 m2 are nevoie de autorizare de construire.
Cu mare respect multam de raspuns.
❤❤❤❤❤
Ce parere aveti despre utilizarea de balast compactat pentru stratul de baza si apoi pietris 8-16 pentru stratul de sub trotuar?
Balastul nu prea este folosit pe larg si cu succes daca se doreste ruperea capilaritatii. O rupere de capilaritate de succes se obtine folosindu-se anume pietris si anume de la minim 20 cm. Puteti folosi 8/16 sau 16/32 mm. Daca scopul este imbunatatirea portantei solului, la fel, sunt alte metode, si iar fara balast, ci cu pietris 8/16, 16/32 sau 32/64 mm.
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc pentru raspuns.
@@andru2625 Cu placere.
Acum am inteles de ce la mare chind merg gasesc nisip uscat)) si se compatiaza la fel de bine ca copii cu manutele sapa in el si fac casteluri.
Interesanta asociere ))
Bună ziua! Ce trebuie sa fac în cazul în care nu sa termoizolat și nici hidroizolant fundația în exterior, pentru că interiorul a fost făcut exact cum relatati dvs în videoclipuri? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Buna ziua, cer scuze dar nu am inteles pe deplin intrebarea dvs cu partea unde ati zis " pentru că interiorul a fost făcut exact cum relatati dvs în videoclipuri". Ce ati avut in vedere? Unde anume in video? Ce probleme aveti cu casa/fundatia?
@@EnciclopediaConstructiilor ma refeream la faptul ca am compactat pământul scos din fundație, l-am compactat, am pus strat de pietriș pentru ruperea capilaritatii, polistiren extrudat de 5cm,folie polietilena, armare și placa turnată! Momentan nu am probleme, dar nici nu este gata, încă nu locuiesc acolo! În schimb la exterior, în pământ, în cofraj, nu am pus nimic pe pereții exteriori, executantul motivând ca nu este nevoie! Văzând clipurile dvs, am observat ca trebuie și acolo termo și hidroizolat! Ce trebuie sa fac în acest caz, sa sap perimetrul casei și sa introduc termo și hidroizolații?
In mod corect da - fundatia la exterior se hidroizoleaza si termoizoleaza. Deja depinde daca dvs nu doriti, si nu va pasa de eficienta energetica si incalzire/racire, si daca dvs nu aveti probleme cu apa (aveti drenaj, nu aveti panza freatica sus etc), atunci puteti lasa asa, insa nu e cel mai indicat mod.
Daca doriti sa corectati situatia, atunci da - trebuie de sapat pe perimetru si de facut aceste lucrari.
@@EnciclopediaConstructiilor am înțeles!!! Îmi pare rău că nu v-am descoperit mai devreme, și ca am crezut în meseriasi, și ca am început abia după turnarea fundației sa ma informez! Ne sunteți de mare ajutor! Mulțumesc
@@costelripa Cu multa placere!
Vă Salut .Fundația unei case TREBUIE să fie realizată sub forma literei T răsturnate, așa cum apare în desen. ....? Mulțumesc. ...
Buna ziua. Nu e obligatoriu sa aiba forma literei T rasturnate, delatfel ce vedem in desen e doar un exemplu, pe cand tipuri de fundatie sunt extrem de multe si se alege in dependenta de fiecare caz in parte, fiecare sol in parte etc. Poftim un video care poate va va ajuta - th-cam.com/video/FzTVwywNsiA/w-d-xo.html .
Fiți amabil va rog! Am săpat în interior și exteriorul fundației, un șanț de 20 cm lățime și 50 cm adâncime în interiorul camerelor și 100 cm la exteriorul casei. Am umiditate în sol, datorita pânzei freatice foarte sus. Pot sa pun criblura(piatra sparta de 1-2 cm) după care sa torn la interior o sapa de egalizare și la exterior, trotuarele? Ca sa elimin umiditatea. Se afectează în cazul acesta, rezistenta fundației? Menționez ca fundatia este de piatra zidita cu mortarul clasic, din var, nisip și un pic de ciment. Este cam veche casa.
Daca aveti panza freatica sus, trotuarele nu sunt suficiente pentru a elimina problema. Va mai trebuie cel putin inca un drenaj pentru panza freatica - am explicat aici un exemplu th-cam.com/video/ojn5GrPZB_4/w-d-xo.html , iar trotuarele trebuie facute mai serios - am vorbit despre acestea in alte cateva video-uri.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc.
Toata viata a fost recomandat lutul (argila) da azi eu aflu ca nu e ok... straniu.
Da dvs v-ati gandit ce se va intampla cu fundatia in caz de nimeresc apele de primavara sau chiar dupa ploi in cazul cu nisip? E mai buna o covata de apa langa casa decat ceva glod???
Lutul e super okay la fundatie, e mai "impermeabil" decat alte tipuri de soluti. A fost oarecum greseala mea pentru ca nu am explicat complet intentia mea, adica prin argila am avut in vedere cernoziomul si stratul vegetal extras cand se fac sapaturile. Am specificat acest lucru in descrierea video. Multumesc.
Apa mereu cauta unde mai usor sa treaca. MEREU! pe unde mai usor sa treci prin nisip/pietris sau prin lut/cernoziom?
sigur ca spre nisip, respectiv toate apele se vor aduna sub fundatie caci e o cale mai usoara pentru apa.
Multumimmmm mult. Intrebare ce insesmna fractie mare sau medie la nisip granulatia sau amestecul sisip pamant? Multumim frumos
Cu placere! "Fractia" am in vedere "granulatia" nisipului, adica nisip cu granulatie mare sau medie.
Balast nu ar fi bun?
Salut aș aprecia de ai putea să îmi răspunzi la această întrebare.
doresc să ridic o casă de 120 de metri pătrați care în funcție de bani încă nu știu dacă va avea sau nu etaj,
Casa o să vie cu placă.
Deci întrebarea mea este, meșterul adică Constructorul meu a zis că o să scoată pământul din groapa de la fundație și o să îl bage în interior Adică cum ar fi în casă și peste pământul scos proaspat o să toarne placa, este bine sau este rău ca să toarne placă peste pământul proaspăt scos?
Buna ziua, pamantul scos din fundatie poate fi pus inapoi in interiorul fundatiei, bine compactat, cu respectarea straturilor superioare (strat de pietris pentru ruperea capilaritatii, folie polietilena, termoizolatie) si apoi placa de la cota zero.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc!
Ce parerea aveti despre inlocuirea nisipului cu spuma de sticla( geocel) compactata si cu ocazia aceasta pe langa buna drenare a solului din jurul findatiei avem si o buna termoizolare !
TOERETIC daca totul se face in asa fel incat stratul de termoizolatie sa fie unul compact, uniform, fara goluri (prea mari intre pietre) care ulterior pot duce la tasari ulterioare, si desigur cu un drenaj ascuns langa fundatie si altul de suprafata, si cu trotuar desigur - atunci teoretic ar putea fi o solutie (am auzit asa ceva recent intr-un video postat de cineva cunoscut in spatiul romanesc). Insa eu cred in asa ceva doar TEORETIC, nu si PRACTIC.
1) In primul rand piatra de sticla expandata se foloseste preponderent pentru suprafete orizontale, adica termoizolati 20-30-40-50 cm sub placa de la cota zero sau chiar sub fundatie, compactati bine si atat - aveti si ruperea capilaritatii si aveti si termoizolatie; insa pentru suprafete verticale (depinde desigur si de inaltimea de care discutam si ce structura, insa), ca termoizolatie mult mai comod si preferabil sunt termoizolatiile din blocuri/placi. Daca doriti spuma de sticla, atunci aflati ca exista termoizolatie din blocuri de spuma de sticla expandata (seamana la forme cu BCA-ul) - acestea la fel pot fi pozitionate pe talpa fundatiei si sa mearga in sus pana unde e necesar.
2) In al doilea rand, la fundatie e destul si 10 cm de polistiren extrudat, ori echivalentul a circa 20 cm spuma de sticla, ori in cazul dvs aveti minim vreo 20-40 cm jos si 40-60 cm sus, si daca va ganditi ca umpleti toata aceasta suprafata cu piatra de sticla termoizolanta - la costuri ve-ti simti putin.
3) Iar in al treilea rand, ce tine de drenaj, teoretic pentru a folosi piatra de sticla expandata acolo la fundatie in locul nisipului cum ati dat idee dvs, va trebuie drenaj si ascuns la baza fundatiei, si de suprafata a trotuarului. Insa daca sa presupunem ca in sezoanele mai ploioase, debitul de apa creste considerabil si drenajele respective nu fac fata in anumite perioade de timp, atunci luati in consideratie ca apa sa se afle partial intre pietrele date (ca doar va avea loc liber pe unde sa se scurga cand gravitational o ia in jos), partial in teava de drenaj, si daca aceasta de la fundatie (teava) nu reuseste, se va umezi si solul de sub fundatie, ori viteza de scurgere a apei prin nisip e un pic mai mica decat printre pietre, fie el si compactate. Plus as adauga ca daca in cazul folosirii nisipului, drenajul de suprafata e mult dorit iar drenajul ascuns de multe ori e optional (depinde deja de fiecare caz in parte, insa totusi), atunci in cazul pietrei de sticla expandata, ambele drenaje practic devin obligatorii, iar aceasta iar implica costuri.
Eu in locul dvs as folosi sticla respectiva intre peretii fundatiei la interior, insa la exterior un simplu polistiren extrudat de 10 cm isi va face cu succes misiunea de termoizolare.
Multumesc ptr. raspuns.
Era doar o parere...consider ca cel mai eficient din punct de vedere costuri - performanta ptr. termoizolarea unei fundatii este polistirenul extrudat, cat mai gros ca nu strica, oricum cele mai mari pierderi de caldura la o casa sunt prin fundatie si acoperis, urmat de pereti !
Permiteti-mi un pic sa va contrazic (doar un pic). La fundatie, corelat la raportul pret-calitate-eficienta, la fel sunt deacord ca polistirenul extrudat in prezent e cea mai fiabila solutie mai ales pentru peretii fundatiei (cu toate ca sunt si altele). Principiul "cat mai gros ca nu strica" are si el o limita, iar pentru fiecare structura limita e diferita. Niste valori aproximative ar fi: pentru acoperise/poduri nelocuibile - 35-40 cm, pentru zidarii 30 cm, pentru fundatie 15-20 cm. Daca am lua polistirenul, atunci in prezent eu cred ca ce tine de fundatie, 10 cm pe peretii fundatiei pe verticala la exterior, cu 5-10 cm pe orizontala sub placa de la cota zero, inca vreo 10-15 cm maxim la pardosea in interior - sunt arhisuficienti, deoarece caldura tinde sa se ridice in sus, nu invers, iar alte grosimi chiar daca se pot pune, deja coeficientul randamentului raportat la pret-eficienta e mai mic decat coeficientul respectiv care e mai mare de exemplu la acoperis, unde depinde mult sa existe grosimi incepand de la minim 20 cm. Ce tine de pierderile de caldura, sunt deacord ca acoperisul prezinta cele mai multe pierderi, insa ce tine de fundatie, aici permiteti-mi sa nu fiu deacord. Uite pe la sfarsitul acestui video "Factorii ce influenteaza termoizolarea si cum alegem termoizolatia casei" am oferit cateva cifre aproximative.
Si eu sunt de acord cu dvs. ca , caldura se ridica in sus si cele mai multe pierderi sunt pe la acoperis, dar nu cred ca strica ca si fundatia, elevatia, etc. sa fie izolate corespunzator .
In schimb ce parere aveti de termoizolarea unui acoperis tip terasa( fara sarpanta de lemn)cu 30 cm polistiren extrudat peste placa de beton, deasupra sapa armata10 cm, urmat de hidroizolatie clasica sau cu metode avansate prin pulverizare ?!
Cu siguranta ca trebuie toate structurile de termoizolat corespunzator. Ce tine de acoperisele plate de tip terasa, am o parere un pic sceptica, in sensul ca pe termen lung, ele sunt mai problematice decat un acoperis in panta. Ce tine de solutia dvs, ce tine de termoizolatie - 30 cm sunt buni, insa nu recomand polistirenul extrudat, ci cel expandat de cea mai mare densitate, cu folosirea unei terase ventilate, adica cu deflectoare/pipe de aerisire, si totul executat in varianta mixta, adica hidorizolatie si peste placa de beton si la exterior ca ultim strat (adica pen-ultimul, ca ultimul e de dorit un strat final de uzura). Folosind 30 cm de polistiren, aceasta grosime aduce cu sine careva intrebari privind portanta acestuia in fata unei sape de beton, fie ea si de 5-7 sau 10 cm. Iata de ce sunt solutii si fara aceasta sapa deasupra, insa totusi, sunt solutii si cu sapa si fara.
Dar avand in vedere k maxim 50 de cm de la fundatie o sa ai gol...daca pui acolo nisip..si in lateral si sub ai argila,apa nu va ramane blocata in stratul de nisip? si implicit iarna va ingheta tot acolo?
Daca a-ti fost atent, cred ca deja a-ti observat ca undeva 1 metru de la fundatie la suprafata o sa fie un trotuar bine hidro si termoizolat, care in mare parte va preveni infiltratiile de apa. Aceasta e regula generala, deja mereu in dependenta de situatia fiecarui sol si casa, se mai pot lua si alte masuri ca sa nu ajunga apa acolo, cum ar fi drenaj ascuns al apei, trotuare mai mari etc, sa nu mai zic ca nisipul e un inmagazinator de caldura mai bun decat argila. Iar daca in caz de ceva ajunge acolo ceva apa, iar repet, se poate face drenaj ascuns gen frantuzesc, insa mai luati in consideratie ca apa se poate drena mai departe de nisip in multe cazuri, iar de luam ca maxim 50 cm de la fundatie e nisip, acea umezeala poate fi "atrasa" si diagonal-orizontal de pamantul original cu care e in contact.
@@EnciclopediaConstructiilor logic, cum să rămână apa acolo?că doar agregatul nu e burete ,e primul care pierde apă !!!
Buna Ziua!
Spuneti-mi va rog care sunt etapele unei fundații, ce materiale recomandati; ati auzit de Geocel, pt fundație?
Multumesc mult
Buna ziua, Geocell e denumirea unui brand al pietrelor termoizolante din spuma de sticla - am auzit de asa material. "Care sunt etapele unei fundatii?" - cred ca v-ati formulat intrebarea un pic incorect si vag, ori nu inteleg ce anume doriti sa stiti.
Care este diferența dintre lut și argilă?
Chiar daca aveti internet si puteti si dvs cauta singur raspuns la intrebare in Marele Google, totusi da-ti sa va lamuresc:
Relatia intre argila si lut e ca si relatia dintre mama si fiica. In extrem de multe cazuri notiunea de "lut" este asociata cu notiunea de "argila". Lutul in forma sa pentru constructii, nu poate exista fara argila, pe cand argila (ca tip de roca) poate exista fara sa ii spunem "lut".
Cand spun "argila" avem in vedere o roca sedimentara cu granulatie fina, un anumit tip de pamant care exista pe meleagurile noastre. Cand spun "lut", atunci se are in vedere un amestec din argila, namol si nisip (posibil si alte ingrediente). Acum intelegeti ca lutul, contine si alte tipuri de pamant, si alte elemente, pe cand argila e doar un singur element.
@@EnciclopediaConstructiilor
L-am "întrebat" pe "Marele Google", dar cele două termene sunt folosite de regulă ca sinonime. De aici nelămurirea mea...
Oricum, vă mulțumesc frumos pt. explicații.
@@zb1065 Cu mare placere!
daca la fundul spatiului de langa fundatie ai fi pus si un furtun de drenaj prin care sa extragi apa din sol si sa cada prin gravitatie in canalizare si pe langa peretele fundatiei sa ai o membrana, altele erau treburile.
Despre drenaj de genul dat am mentionat la sfarsitul acestui video. Uneori solutia data este necesara, alteori nu, si depinde de multi factori: sol, panta, panza freatica, marimea trotuarului, zona climaterica, despre care latura a casei vorbim s.a. Nu exista o regula care spune ca e obligatorie sau ca "alte erau treburile"! Mereu se calculeaza si analizeaza fiecare caz in mod particular.
Nu este o regulă universală de a compacta cu nisip, se poate compacta și cu argilă după tehnologia corectă, depinde de fiecare caz în parte, se iau in consideratie calitatea solului, nivelul apelor freatice și abundența lor, etc.. se practică și compactarea cu mix din argilă la care se adauga pînă la 7% nisip din masa totală. Așa că dacă susținem ca cu nisip e corect iar cu argila nu este bine este o afirmație greșită. Pînă la urma specialiștii atestați iau o decizie optimală în dependență de caz.
Salut, am o intrebare daca in loc de nisip pot pune piatra de cale ferata sau piatra normala este mai indicat si mai bine ? Fata de nisip sau pamant ? Multumesc mult
In general punerea pietrisului la baza fundatiei la peretii exteriori este folosita mai rar. Unii pun pietris cativa zeci de cm la fundatie nu doar pentru drenaj, dar si pentru a atenua undele seismice in caz de cutremur. Totusi pe toata inaltimea groapei de fundare punerea pietrisului eu nu as incerca. Mai bine si mai stabil s-ar comporta un amestec din pietris+nisip, care numaidecat trebuie sa aiba drenaj ascuns undeva la baza fundatiei.
Enciclopedia Constructiilor salut deci in concluzie sa punem o teava sau un sistem precum un french drain ? Multumesc
Da, un drenaj francez ar fi perfect.
Enciclopedia Constructiilor am un prieten care si a facut asa acum 6 ani doar ca sa colamtat teava acolo si a trebuit sa o curete, a fost un intreg santier.....as vrea sa evit total acest drenaj se poate?
Stiu si eu asa cazuri si deaceea in video-ul despre trotuare pe final am mentionat ca nu sunt 100% sigur ca trebuie astfel de drenaj acolo. Teoretic el aduce doar beneficii, insa practic, pot aparea probleme, care cred ca mai intai apare din cauza montarii gresite a acesteia. Iar pentru a nu se infunda si umple cu nisip/pamant, orice teava de drenaj trebuie infasurata in geotextil si pietris si apoi pusa unde trebuie. Daca era acoperita cu geotextil, nu cred sa se fi infundat tubulatura.
Construiti in Iasi ?
Nu.
Scuatima ,, poate gresesc.
Eu stiu ca in jurul fundatiei nu se foloseste, nu se pune nisip (ma refer pt drenaj) ca nisipul atrage umiditatea, retine apa!!
Jos la fundtie se pune un tip de pietris/balastru mai mare (gen ca la clea ferata) apoi cum urci sus, mai mic trebuie sa fie si spre sus iar m-ai mic sa fie balastrul (pietricele mai mici).
Asa cu siguranta nu o sa ai progleme cu umiditatea in jurul casei.
Nu trebuie sa va scuzati, nu e nici o problema sa va expuneti gandurile.
Deci, la mare ati fost? Probabil ca da. Pai cred ca ati observat cum valurile marii cand se retrag, apa foarte rapid intra in nisip - aceasta comparatie clar ne arata ca nisipul in sine dreneaza foarte bine apa, nicidecum nu il retine.
Daca vreodata ati auzit de la cineva ca nisipul a retinut apa, fie acel om nu s-a exprimmat corect, fie daca si in nisip a fost apa, de vina nu e nisipul, ci alti factori care au dus ca apa sa nu se dreneze mai departe fiind acolo blocata.
Pietrisul dreneaza apa inca si mai bine decat nisipul, insa cand se face un drenaj, sunt mai multe solutii, si cu pietris, si cu pietris cu nisip, am rog, am vorbit despre acest lucru in cele 4-5 video-uri despre drenaj postate pana acum.
PS: daca nu se face drenaj, nu se pune nisip sau pietris langa fundatie, ci mai bine sol lutos.
@@EnciclopediaConstructiilor da aveti perfecta dreptate cu marea,,, dar daca dumneavoastra sa sapati m-ai jos un pic cu mana pe plaja veti vedea ca nisipul este ud!! Deasupra da, este uscata ca atinge soarele, dar mai jos cun nu poate atinge soarele ramane ud mai mult timp ca ori ce pamant (se usca mai greu). De aceia am zis ca nisipul retine apa.
De ex: cand vrei sa plantezi 1 ha de nuci sa zicem (din nuc fruct propriu zis) pregatesti terenu ai tras randurile/santurile cu tractoru si in randui se pune nisip ca are un factor sa retina apa ffff bine (da si pt a usura sa iasa germenul din nuc). Adica in jurul nucului nisip, sau pamant nisipos trb sa fie. Multumesc de multe sfaturi ce ne dati.
@@mathefrancisc-andrei6411 Corect, la mare mai jos de nisipul de pe deasupra, acesta la fel este ud, si e firesc acest lucru, acolo saturatia este mare si nu are unde sa se dreneze, ori gravitational apa se duce tot spre mare, unde e deja apa, in jos deja e plin cu apa, iar in sus (nu e posibil gravitational). Plus aportul de apa e la cateva secunde, e si normal sa fie saturatie acolo. Ma rog nu stiu daca intelegeti, insa nisipul dreneaza mai bine apa ca argila, e fizica curata, apa intre particulele de nisip trece mai bine decat in argila, unde se mai si imbiba in ea.
Faceti si singura un experiment acasa - argila, nisip, pietris, o sa vedeti ca cel mai bine trece prin pietris apa, apoi nisip, si mai greu prin argila, si atunci cine o retine?
Legat de comparatia cu nucii, nu ma pot pronunta deoarece nu sunt specialist in agroindustrie, insa mergand pe informatiile despre drenaj din constructii, nisipul de la nuci are alta functie, nu acela de a retine apa (nu stiu de unde ati luat asa ceva). Daca dintr-un manual - va rog sa imi aratati, daca "din gura-n gura", atunci va recomand sa vorbiti cu specialistii mai bine. Sanatate!
@@EnciclopediaConstructiilor da normal ca argila se inbiba cu apa fff tare (nisipul este mai bun de cat argila) de aia am zis ca pietris-ul trebuie in jurul casei nu nisip.
Si in legatura cu nuci: am invatat de la un inginer fff bun horticultura, de pe zona Dm-voastra cred ca il cheama Nicolai Kiktenko care zicea ca nisipul retine apa.
Dar in fine,, inportan este ca am ajuns amandoi la aceiasi concluzie,, pietrisul este mai bun.
Tineti tot asa,, faceti o treaba buna!!
Va salut din Ardeal.
@@mathefrancisc-andrei6411 Va multumesc, deasemenea numai bine!
Per general faci un lucru bun prin aceste videouri. Insa dupa parerea mea la acest capitol a-ti gresit. In primul rand argila nicidecum nu inseamna cernoziom, ceea ce prezinti in imagini e pamant de umplutura format din sol vegetal. Pe teren pot exista diferite tipuri de soluri ca argila, argila nisipoasa, nisip argilos, nisip, etc. Fiecare dintre aceste soluri are coeficient de permeabilitate, cu cat este mai mare cu atat apa trece mai usor prin porii acesteia. Argila practic este impermiabila, argila nisipoasa cu un coef mai mare, nisip argilos inca si mai mare , etc. Sa-ti dau un exemplu: Sa zicem ca avem ca sol argila sau argila nisipoasa, timpanele sapaturii le umpli cu nisip care are un coef de permiabilitate mai mare, in acest caz apa tinde sa se deplaseze spre sol cu permiabilitate mai mare care opune o rezistenta mai mica....practic nisipul aduce apa la talpa fundatiei. In asa caz neaparat ai nevoie de drenaj. In general umplerea timpanelor gropilor de fundatie se executa cu argila nisipoasa care se va compacta in straturi pana la atingerea desnsitatii in stare uscata a 1.65 g/cm3 , cu exceptia cazului poate cand ai argila. Succese!
Multumesc de comentariu si inteleg perfect ce spuneti. Da nisipul e mai permeabil ca argila, si da ati remarcat bine partial argumentele tin de argila amestecata cu cernoziom / sol vegetal pe care omul o obtine in urma sapaturilor pentru fundatie, ca anume spre aceasta am vrut sa bat. Totusi daca suntem atenti la argumentele in favoarea uneia sau altei solutii, fie e argila, fie cernoziom / sol vegetal, tot acolo e cand e vorba de argumentele oferite vs nisip.
@@EnciclopediaConstructiilor nu prea a-ti inteles. In literatura de specialitate (geotehnica) nu exista asa sol cernoziom, argila amestecata cu cernoziom, etc. Dumnevoastra a-ti confundat argila (lut , pamant impermiabil folosit si la crearea unui iaz artificial si nicidecum nu se creeaza noroi in contact cu apa) cu sol vegetal care nicidecum nu poate fi folosit in calitate de teren de fundare, nici la umplerea timpanelor gropii. Nu neaparat in urma sapaturii se obtine sol vegetal , poate fi sa ai 20cm dupa care sa ai argila nisipoasa sau alt tip de sol. IN acest caz timpanele gropii le poti umple cu aceasta argila nisipoasa locala care se va compacta in straturi corespunzator. Aceste decizii/solutii le ia proiectantul avand la mana prospectiunile geotehnice si le indica intr-un proiect autorizat fara de care nu poti sa te apuci sa construiesti. Succese!
@@andreizara2431 Am inteles eu foarte bine, doar ca am mai inteles ca avem mici divergente de exprimare. Eu ma exprim intr-o maniera extra-simplificata pentru omul de rand, nu inginereste sau geologic.
Stiu ca argila e mai impermeabila ca alte tipuri de sol. Stiu ca stratul vegetal e cu totul altceva decat argila si poate fi 20 cm, dar poate fi si 1 metru. Stiu foarte bine ca multi in groapa de fundare de la interiorul fundatiilor cumpara si aduc lut si il pun acolo in loc de pamantul scos anterior cu excavatorul (deoarece nu e bun de pus la loc si compactat).
Am mai recunoscut intr-un comentariu ca posibil sa ma fi gresit in exprimare, si trebuia sa am in vedere solul scos cu excavatorul (preponderent vegetal, cernoziom sau ce mai este sau cum mai sunt denumite solutile ce nu sunt bune de pus inapoi).
PS: Legat de cernoziom, cum adica nu exista in literatura de specialitate? Cernoziomul este un Tip de sol (pe langa Sol brun, Sol cenuşiu, Cernoziom, Sol cernoziomoid, Rendzină, Vertisol, Soloneţ, Solonceac, Sol aluvial, Sol aluvial mlăştinos, Sol deluvial), care se imparte in mai multe Subtipuri de sol (cum ar fiCernoziom argiloiluvial, Cernoziom levigat, Cernoziom tipic, Cernoziom xeroforestier, Cernoziom obişnuit, Cernoziom carbonatic, Cernoziom sudic). Asadelimitari exista si pe hartile oficiale guvernamentale la noi, in foarte multe tari si in multa literatura si manuale.
Daca vorbim de textura solului, atunci da - nu avem cernoziom, ci ave, soluri argiloase mediu şi fin; argilo-lutoase; luto-argiloase; lutoase; luto-nisipoase; nisipo-lutoase, nisipoase.
@@EnciclopediaConstructiilor in proiectare fundatii (constructii) se lucreaza cu caracteristicile fizico-mecanice ale acestor soluri, in baza carora s-a facut si o clasificare care este reflectata atat in literatura de specialitate cat si in normative. Clasificarea se poate face in functie de Ph, fertilitate, etc si o poti folosi la plantare de copaci, vita de vie, etc. Wikipedia nu este literatura de specialitate. Succese!
@@andreizara2431 Multumesc, deasemenea!