De beschermende kracht van de Diemerzeedijk

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 ต.ค. 2024
  • In deze aflevering bezoeken we het statige Gemeenlandshuis op de Diemerzeedijk. De dijk beschermt Amsterdam nog steeds tegen het water, net als in de 13e eeuw toen het werd aangelegd. Architectuurhistoricus Niek Smit vertelt: "je ziet hier fantastisch stucwerk dat is in 1726 gemaakt". Het Gemeentelandshuis werd gebruikt als vergaderruimte en toevluchtsoord voor de bewakers van de dijk. Karianne Vandenbroucke legt uit waarom het gebouw toe is aan restauratie: "eigenlijk zakt het hele gebouw naar voren, naar de dijk toe".
    Van de rijke historie op de dijk gaan we verder naar het Havencafé Bovendiep. We ontmoeten Tina en Johan, de eigenaren. Niet alleen zijn ze samen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het café, ze zijn ook nog eens dolverliefd. Stralend vertelt Tina dat tijdens een reünie van de basisschool jaren later de vonk is overgeslagen. Johan vult aan: "we zijn inmiddels ook trotse opa en oma van vier kleinkinderen".
    Tot slot lopen we naar woonbootbewoner André. Handig is hij zeker, want hij vertelt ons hoe hij aan alle onderdelen voor zijn boot is gekomen: "alles wat je ziet heb ik gemaakt". We krijgen een kijkje in zijn boot. Jammer genoeg moet de boot van André plaatsmaken voor een ecologisch plan van de gemeente. André ziet het somber in: "de gemeente sloopt de ecologie". Hij vertelt over de ecologie die hier is ontstaan: "er is een soort plantje ontstaan die eigenlijk niet meer in Nederland voorkomt, de kranswierde"'.



    De Straten van Amsterdam is hét programma voor, door en over de Amsterdammers in onze stad. Weet jij naar welke straat we de volgende keer toe moeten?
    Mail ons op straten@at5.nl Wil je meer zien van Straten van Amsterdam? Check ons dan elke dinsdag en donderdag AT5 op televisie of neem een kijkje op onze website: www.at5.nl/str.... Volg @AT5 op Instagram voor updates en meer nieuws uit de stad, en abonneer op dit kanaal!

ความคิดเห็น • 1