¨Φιλοσοφική προσέγγιση του Παρόντος, του Μέλλοντος και του Παρελθόντος¨. Κωνσταντίνος Νιάρχος

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 ต.ค. 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με το Σωματείον "ΔΙΟΝΥΣΟΣ", παρουσιάζουν τα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια Φιλοσοφίας 2022-2023.
    Επιστημονικός διευθυντής: Κωνσταντίνος Νιάρχος, καθηγητής Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α..
    Τα Σεμινάρια 2022-2023 είναι αφιερωμένα στον εκλιπόντα καθηγητή και ακαδημαϊκό Ευάγγελο Μουτσόπουλο.
    Εισηγητής: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας.
    Θέμα: «Φιλοσοφική προσέγγιση του Παρόντος, του Μέλλοντος και του Παρελθόντος»
    Δείτε όλη την ομιλία με τα σχόλια εδώ : • Ολόκληρο.¨Φιλοσοφική π...
    Το σεμινάριο έλαβε χώρα στην μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023
    Διοργανώθηκε από το "Ανοικτόν Πανεπιστήμιον Φ.Σ. Παρνασσός" και την
    "Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας" (Δ.Ε.Ε.Α.Ε.Φ.),
    με την υποστήριξη του Σωματείου "ΔΙΟΝΥΣΟΣ".
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
    Ο καθηγητής κος Κωνσταντίνος Νιάρχος γεννήθηκε στα Αρφαρά Μεσσηνίας όπου και ολοκλήρωσε την Γυμνασιακή και την Λυκειακή του εκπαίδευση. Εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Ευρωπαϊκή και Πατρώα Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Αθηνών.
    Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Φιλοσοφία και τον Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College, London) και αργότερα έλαβε με άριστα το διδακτορικό του στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
    Υπηρέτησε ως λέκτορας Φιλοσοφίας και Κλασικής Φιλολογίας στο St. Peter’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο St. Clare’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
    Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προσκεκλημένος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
    Πρόεδρος και Καθηγητής των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας του Δήμου Αθηναίων. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Ετήσιας Φιλοσοφικής Επιθεώρησης Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «Σωκράτης».
    Επίσης, είναι πρόεδρος των Διεθνών Φιλοσοφικών Συνεδρίων, τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα και αλλού υπό της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας καθώς και του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού.
    Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μονογραφίες, καθώς και άρθρα φιλοσοφικού ερευνητικού περιεχομένου σε διεθνή και ελληνικά φιλοσοφικά περιοδικά.
    Ενδεικτικό συγγραφικό έργο:
    "Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν περίοδον", Συμμετρία, 2009.
    "Αρχαία ελληνική φιλοσοφία", Συμμετρία, 2008.
    "Εισαγωγή στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία", Συμμετρία, 2004.
    "Φιλοσοφείν: εισαγωγική προσέγγιση", Συμμετρία, 2003.
    "Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν της περίοδον", Καρδαμίτσα, 1996.
    "Φιλοσοφείν", Ιδιωτική Έκδοση, 1996.
    "Πλάτωνος Θεαίτητος", Καρδαμίτσα, 1991.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κο Κωνσταντίνο Νιάρχο καθώς και την πρόεδρο του Σωματείου "ΔΙΟΝΥΣΟΣ" και υπεύθυνη οργανώσεως κα Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου για την αγαστή τους συνεργασία.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 2021-2022 στον σύνδεσμο: • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡ...
    Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες του κου Κων/νου Νιάρχου, που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο: • Κωνσταντίνος Νιάρχος -...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ความคิดเห็น • 17

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  ปีที่แล้ว +8

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @giorgiookonaitis2538
    @giorgiookonaitis2538 ปีที่แล้ว +1

    Bravo!!! Great work

  • @Ευνομία
    @Ευνομία ปีที่แล้ว +1

    Σας ευχαριστούμε πολύ !!!

  • @basilebeleris1988
    @basilebeleris1988 ปีที่แล้ว +1

    Félicitations ! 👏

  • @tinoripius
    @tinoripius ปีที่แล้ว

    Πολύ καλό και ενδιαφέρον θέμα σας ευχαριστώ πολύ

  • @lazarosmavridis191
    @lazarosmavridis191 ปีที่แล้ว

    Εμείς σας ευχαρισθούμε, παρομοίως.

  • @akisefthimiou480
    @akisefthimiou480 ปีที่แล้ว +1

    Θα κάνω μια τολμηρή υπόθεση και συγχωρέστε με για την για σκέψη μου αυτή(οι σκέψεις πλέον διώκονται ακόμα και οι φιλοσοφικές που δεν ακολουθούν τα τετριμμένα) Το νυν είναι η αντιγραφή(εκ νέου γέννηση) του παρελθόντος με αναβαθμισμένη πληροφορία. Δηλαδή κάθε στιγμή που περνάει είσαι το αντίγραφο της προηγούμενης. Αυτό σημαίνει οτι ο χθεσινός σου εαυτός δεν παύει να υφίσταται αλλά βρίσκεται πίσω στον χρόνο (συνεπώς και στον χώρο και εφόσον ο χρόνος είναι κυκλικός -ελικοειδής-καμπύλος) ,εσύ λόγο ροής δεν τον βλέπεις. Βέβαια κατέχεις όλες τις πληροφορίες που κατείχε αυτός συν κάποιες νεες. Για αυτό το λόγο και στον υλικό κόσμο κάθε στιγμή που περνάει, πεθαίνουν χιλιάδες κύτταρα αλλά αναγενουνται και ο οργανισμός παραμένει ο ίδιος(όπως ακριβώς ο ποταμός αλαζει όλα τα μόρια νερού αλλά παραμένει ο ιδιος -αναγεννημένος- αλλιώς ξεραίνεται). Σαν να ανάβουν λαμπάκια στη σειρά και δημιουργούν ροή φωτός, μόνο που στην δίκη μας περίπτωση, αυτή η αύρα, μορφοποιεί την υλη.

  • @antvnio
    @antvnio ปีที่แล้ว +1

    Ερώτημα: πόση χρονική διάρκεια έχει το παρόν;

  • @nikosgazikas
    @nikosgazikas ปีที่แล้ว

    46:10 Χωρίς καμία αντιληπτή αλλαγή. Καθώς είμαστε σε χώρο πλήρους ενεργοποίησης. Οπότε δεν μπορεί να υπάρξει απενεργοποίηση, μονο μη καταγραφή. Σας ευχαριστώ πολύ χρήσιμη ομιλία.

  • @miltosdr8750
    @miltosdr8750 ปีที่แล้ว

    Στην φυση δεν υπαρχει περιοδικοτητα και κανενα συμβαν δεν ειναι ακριβως το ιδιο με το αλλο και για καποιο λογο το εχουμε ονομασει τυχαιοτητα. Αν και μπορει να μοιαζουν πολυ υπαρχουν μερικες διαφορες. Καθε αυτου χωροχρονος κατα την ταπεινη αποψη (χωρις να ειμαι επιστημονας) δεν υπαχρει με την εννοια που τον οριζουμε. Ο χρονος ειναι μοναδικος για καθε σωμα εμψυχο η αψυχο και περναει μεσα απο αυτο και οχι διπλα απο αυτο. Ειναι διαφορετικος και μοναδικος ο χρονος καθε αντικειμενου και μπορει να επειρεαστει απο τον αερα τον ρυθμο αναπνοων την βαρυτητα τον ηλιο την ταχυτητα κτλπ. Εαν ο χρονος υπολογιζοταν ατομικα και οχι μαζικα τοτε θα καταλαβαιναμε τις μικρες ποσοτικες διαφορες. Απο την αλλη εαν η μετρηση του χρονου που εχουμε ηταν σωστη θα μπορουσαμε με μεγαλη ακριβεια να προβλεψουμε το μελλον ακομα και για μικρα πραγματα.

  • @evameli4919
    @evameli4919 ปีที่แล้ว

    Την αναφορά του Αριστοτέλη στον χρόνο μόλις έμαθα από τον κ. Νιάρχο. Τα έργα των Φιλοσόφων γνωρίζω μόνον από τις αναλύσεις στα ελληνικά, δεν γνωρίζω αρχαία ελληνικά, πάρα μόνον από ό,τι έχω διδαχθεί στην τρίτη δέσμη 2 χρόνια στο Λύκειο

  • @evameli4919
    @evameli4919 ปีที่แล้ว

    Επιστροφή χρόνου δεν υπάρχει, υπάρχει όμως επιστροφή της ενέργειας αυτή είναι η ουσιαστική επιστροφή της συνείδησης της πραγματικότητας και όχι της "εικονικής πραγματικότητας" ΤΟΥ MATRIX που αναφέρει ο κ. Μάνος Δανέζης, ενώ εξαιρετική ήταν η εισήγηση του Προέδρου της ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ κ. Ιωάννη Αντωνίου

  • @evameli4919
    @evameli4919 ปีที่แล้ว

    Η έννοια της μετανόησης είναι ουσιαστικά η έννοια της εξομολογήσεως/έξωθεν ομολογίας κατά τον Χριστιανισμό, αντιγραφή της ουσίας της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

  • @evameli4919
    @evameli4919 ปีที่แล้ว

    Διευκρινίζω, ότι όλα τα σχόλια ως Eva Meli, γίνονται από την Αναστασία Κωνσταντινίδου