ΛΙΒΑΔΕΙΑ-ΠΗΓΕΣ ΚΡΥΑΣ-ΛΕΙΒΑΔΙΑ
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 7 ก.พ. 2025
- Η Λιβαδειά ή Λεβαδειά (παλαιότερα) ή Λεβάδεια (αρχαία ονομασία) είναι πόλη της Στερεάς Ελλάδας και πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας. Διοικητικά, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, υπάγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και αποτελεί έδρα του Δήμου Λεβαδέων. Ακόμη, αποτελεί έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Η Λιβαδειά ιδρύθηκε σύμφωνα με τη μυθική παράδοση από τον αθηναίο ήρωα Λέβαδο. Η πόλη φημιζόταν στην αρχαιότητα για το μαντείο του Tροφωνίου Διός.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ (Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς)
Η κεντρική πλατεία Λιβαδειάς ονομάστηκε Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως προς τιμή δέκα Λεβαδέων οι οποίοι απαγχονίστηκαν σ’αυτή από τους Γερμανούς. Σήμερα, αποτελεί τόπο συνάντησης των κατοίκων της πόλης, καθώς διαθέτει παγκάκια και συντριβάνι.Γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφετέριες, εστιατόρια, τράπεζες, πιάτσα ΤΑΞΙ, δικηγορικά γραφεία και το Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς. Από την πλατεία ξεκινά ο πεζόδρομος της Μπουφίδου που περικλείει την εμπορική δραστηριότητα της πόλης.Ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να απολαύσει τη θέα από την πλατεία όπως τον Πύργο του Ρολογιού, τον ορεινό όγκο του Ελικώνα ή τον Παρνασσό. Στην πλατεία βρίσκεται και το ιστορικό ξενοδοχείο “Ελικών”, όπου στεγαζόταν παλαιότερα το Δημαρχείο.
ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ
Ένας ακόμη πόλος έλξεως για τους επισκέπτες της Λιβαδειάς είναι η περιοχή των πηγών του ποταμιού της Έρκυνας (η Έρκυνα ήταν η όμορφη κόρη του Τροφωνίου και στενή φίλη της Περσεφόνης, που χάθηκε αναζητώντας τη χαμένη της χήνα), γνωστή ως Κρύα. Εδώ εικάζεται ότι βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το μαντείο του Τροφωνίου Διός με τις πηγές της Λήθης και της Mνημοσύνης, οι οποίες αναφέρονται από τον Παυσανία. Η περιοχή της Κρύας αποτελεί κύριο τόπο αναψυχής και περιπάτου των κατοίκων της Λιβαδειάς, καθώς τα αιωνόβια πλατάνια, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και οι μικροί καταρράκτες συνθέτουν ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που συνδυάζεται αρμονικά με τα πέτρινα γεφυράκια και τα αποκατεστημένα οικοδομήματα.
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Πάνω από την πόλη, στο φύσει οχυρό λόφο του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται το κάστρο της. Ο εν λόγω λόφος, που ορθώνεται πάνω από το φαράγγι της Έρκυνας, κατηφορίζει αρκετά απότομα προς τη σύγχρονη πόλη. Το κάστρο (τα περισσότερα από τα ορατά λείψανα χρονολογούνται στην περίοδο κατά την οποία κύριοι της πόλης ήταν οι Καταλανοί, το 14ο αιώνα) έχει τριγωνικό σχήμα και τρεις περιβόλους. Στο εσωτερικό του πρώτου περιβόλου, όπου βρισκόταν η καταλανική πόλη της Λιβαδειάς, δε διατηρούνται κτίρια. Ο δεύτερος περίβολος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, με ένα ισχυρό τείχος που προστατεύεται από τρεις ορθογώνιους πύργους. Το μοναδικό κτίριο που διατηρείται σήμερα εντός του δεύτερου περιβόλου είναι ένα μικρό διώροφο οικοδόμημα. Στον όροφο του οικοδομήματος αυτού στεγάζεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στο δε ισόγειό του η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.
ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΓΙΑΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Ένα χρωματιστό εκκλησάκι, που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής, «φωλιάζει» σε μία ιδιαίτερα απόκρημνη πλαγιά του Παρνασσού μέσα στους βράχους. Πρόκειται για το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται στα νότια της Λιβαδειάς, «γαντζωμένο» πάνω σε απόκρημνους βράχους κοντά στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής και συγκεκριμένα στην είσοδο της χαράδρας «Βαρσάμω» του Παρνασσού. Μάλιστα, ο επισκέπτης για να φτάσει στο εκκλησάκι πρέπει να ανέβει περίπου 700 σκαλοπάτια!Πάνω από το σπηλαιώδη ναό υπάρχει άλλη σπηλιά που ονομάζεται »το κελί του παππού». Φαίνεται ότι στη σπηλιά αυτή κατοικούσε κάποιος Ιεροσολυμίτης μοναχός ή ασκητής. Αργότερα στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς το εκκλησάκι αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας και λέγεται ότι εκεί είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Μάλιστα, φημολογείται ότι η εκκλησία αυτή κτίστηκε το 12ο αιώνα από ιππότες του τάγματος των Ναϊτών της 4ης Σταυροφορίας.
ΙΕΡΟ ΔΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩ
Για τη λατρεία του Διός Βασιλέως υπάρχουν επιγραφικές μαρτυρίες του 4ου αιώνα π.Χ., οι οποίες αναφέρονται σε νίκες που πραγματοποιήθηκαν στα επονομαζόμενα Βασίλεια, γιορτή προς τιμή του Διός Βασιλέως, καθώς και σε απελευθερώσεις δούλων που αφιερώνονταν στον Δία Βασιλέα και στον Τροφώνιο. Μάλιστα, ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει ότι πριν τη μάχη των Λεύκτρων (371π.Χ.) ένας χρησμός από το ιερό του Τροφωνίου προέτρεπε τους Βοιωτούς να καθιερώσουν γιορτή προς τιμή του Διός Βασιλέως.
Εξοπλισμός:
Mavic air 2
Fimi Palm
Song: Razvan Mitroi - Happy
Music provided by Vlog No Copyright Music.
Video Link: • Video
Πιστοποιημένος Χείριστης ΣμηΕΑ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Α1/Α2/Α3.
Κάντε Subscribe, Like, Share και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για να ενημερώνεστε για τα βίντεο που ανεβαίνουν.
Απαγορεύεται η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή του παραπάνω κινηματογραφικού υλικού, ολική ή μερική, με οποιοδήποτε άλλο μέσο, ηλεκτρονικό, χωρίς τη γραπτή άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνία με το panikas78@gmail.com - ยานยนต์และพาหนะ