Cavalerism și onoare în Europa medievală

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ต.ค. 2024
  • Schița lecției de istorie "Cavalerism și onoare în Europa medievală" cuprinde o prezentare a sistemului feudal (suveran, nobili - seniori și vasali) și a instituției cavalerismului.
    În Evul Mediu, Europa era organizată într­un sistem feudal.
    În cadrul acestuia, suveranul era considerat stăpânul întregului pământ și al locuitorilor unei țări.
    Deoarece nu putea administra direct toată țara, el împărțea suprafețe întinse de pământ unor nobili, sub formă de feude (domenii feudale). În schimb, nobilii ofereau suveranului loialitate și resurse militare.
    La rândul lor, nobilii care primeau feude de la rege puteau oferi domenii mai mici altor nobili, pentru a dispune de un număr de oameni loiali și de forță militară.
    Prin acest sistem, relația de supunere și de loialitate față de un stat, existentă în Antichitate, a fost înlocuită cu o relație de loialitate și protecție personală.
    Sistemul feudal
    A apărut în secolul al VIII-lea și a atins maturitatea în secolul al XIII-lea.
    A avut o formă standard în Europa occidentală,dar a fost prezent, cu mici diferențe, în toată Europa.
    Cel care oferea un domeniu feudal era numit senior, iar cel care primea devenea vasalul („omul”) acestuia.
    Un senior putea avea mai mulți vasali. Puterea lui era indicată de întinderea propriei moșii, administrată direct, și de numărul de vasali.
    Legătura de vasalitate era consfințită în cadrul uneiceremonii speciale, în care vasalul jura credință seniorului, iar acesta îi oferea un simbol al feudei. Ceremonia includea trei momente:
    › omagiul - vasalul se declara supus seniorului;
    › jurământul - vasalul jura credință față de senior; › învestitura - seniorul acorda vasalului domeniulfeudal, reprezentat simbolic de o floare sau de un bulgăre de pământ.
    Fiind nobili, seniorii și vasalii duceau o viață asemănătoare: dețineau domenii feudale, mergeau la război, formau categoria conducătoare în statele medievale. Cu toții datorau supunere regelui, care era seniorul suprem (suzeranul).
    Cavalerism și onoare
    Cavalerismul este o instituție legată de Evul Mediu.
    Cavalerul era nobil, un bun luptător, trebuia să fie curajos, cinstit și drept.
    Pentru ca să devii cavaler, trebuia să treci prin mai multe etape, începând de la vârsta de șapte ani și până la 21 de ani, când erai învestit.
    Ceremonia de învestire a cavalerului avea loc la castelul seniorului, unde candidatul la acest titlu trebuia să facă dovada calităților sale de luptător.
    Cavalerul utiliza ca arme lancea și spada și era protejat de armura grea, pusă peste cămașa de zale, de coiful cu vizieră și de un scut pe care era pictat blazonul familiei.
    Codul de onoare al cavalerilor le impunea un anumit comportament. Cavalerul trebuia:
    să fie generos, curajos și loial;
    să protejeze Biserica;
    să-și respecte cuvântul dat;
    să îi apere pe cei în suferință.
    Cavalerul trebuia să aibă o atitudine plină de curtoazie față de femei, respectând regulile de bună purtare ale vremii. Acest comportament a fost deseori cântat de poeții medievali cunoscuți sub numele de trubaduri.
    O întrecere în care cavalerii își etalau calitățile era turnirul, organizat cu diverse prilejuri de marii nobili saude monarh.
    "Istorii regăsite" își propune să prezinte informații istorice bine documentate și atractive, cărți valoroase, enigme istorice, situații mai puțin cunoscute cu oameni iluștri, anecdote istorice, citate celebre, dezvăluiri din culisele evenimentelor importante, povestiri morale, schițe de lecții, teste de istorie, sfaturi pentru a învăța cu succes la bacalaureat. Sper să facilitez accesul spre informația istorică, să ofer celor interesați posibilitatea să se apropie fără efort de o lume care merită să fie redescoperită.
    Dacă v-a plăcut, dați un like și abonați-vă!
    Urmăriți și videoclipurile din
    playlistul Bacalaureat - bit.ly/3LNQEGh
    playlistul Istorie - bit.ly/3HQa2NZ
    playlistul Lecții de istorie - bit.ly/3LCISMU
    playlistul Personalități istorice - bit.ly/3LyK6J0
    playlistul Legende istorice - bit.ly/3sH7Uld
    playlistul Citate celebre - bit.ly/3I3KHju
    playlistul Anecdote istorice - bit.ly/34ALJ8w
    playlistul Enigmele istoriei - bit.ly/3BjwDA5
    playlistul Recomandare de cărți - bit.ly/3uRBwPp

ความคิดเห็น • 1

  • @istoriiregasite1
    @istoriiregasite1  ปีที่แล้ว +1

    Vă recomand să urmăriți și "Viața cotidiană în Evul Mediu" - th-cam.com/video/dR2zzSiNnu0/w-d-xo.html