Met een beetje PVC lijm erop gesmeerd wordt de afvoer van de douchegoot geduwd door de wand opening en onzichtbaar, op gevoel, met de hoofdafvoer achter de wand gekoppeld. Daarna word de koppeling even een beetje naar links en rechts gewiebeld wat de waterdichtheid van de koppeling niet zal bevorderen. Is die koppeling helemaal waterdicht? Geen mogelijkheid om dat te controleren. Puur op goed geluk vertrouwen!
De koppeling is al een jaar in gebruik en nog immer waterdicht. Ik kon dat (en kan dat nog steeds) controleren via de adfekplaat van de wc rechts er naast. Het was beter geweest om het gelijmde stukje even te laten drogen inderdaad. En gevoel gebruik ik trouwens overal bij. Heb je ook nog opbouwende tips voor deze klusser en de kijkers die op zoek zijn naar wat hergebruik van ervaring? :-)
Super filmpjes, ik kijk met veel plezier. Ik zie op de achtergrond volgens mij je waterkering van je HSB op de fundering. Zou je daar een opname of detail van willen laten zien? Dit ivm toekomstige uitbouw. Bedankt!
Fijn dat het veel meerwaarde voor je heeft, daar doe ik het voor! Doel je op 'de achtergrond' daar waar ik het beton buiten mix? Wellicht heb je wat aan deze vlog: th-cam.com/video/2z-ZBiUmfW0/w-d-xo.html
Beste Ben, ik neem aan dat je op zoek bent naar iemand die het werk daadwerkelijk kan uitvoeren? Ik ben een eenvoudige doe-het-zelver die enkel zijn ervaringen en tips hier deelt en ben IT-er van beroep. Een specifieke vraag kun je gewoon hier openbaar stellen; wellicht kan ik het beantwoorden of iemand anders.
Hoe is hier de houten vloer opgebouwd? Ik wil zelf ook een douche gaan maken in ons oude huis. Dit moet ook op hout gaan gebeuren. Ik heb al wel gezien dat er ontkoppelingsmatten voor zijn aangezien het hout zou gaan werken. Dat zou dan tegel of voegbreuk veroorzaken.
Het OSB (hout) dat je ziet is onderdeel van een SIPS paneel (20 cm dikke vloerplaten). Je kan ook een stuk zeil neerleggen alvorens je beton stort, dan kan de vloer er onder schuiven, los van het beton.
De meningen zijn verdeeld over het wel of niet aarden van de wapeningsnetten in een badkamervloer. Jij hebt het hier niet gedaan. Is daar een specifieke reden voor? Je kan het overigens altijd nog doen: klein gaatje hakken van een paar cm in het zand cement, aardedraad om het netje wikkelen (of met een aardklem monteren) en het kleine gaatje weer dichtsmeren. Overigens ziet het er al goed uit. De drain ligt denk ik precies goed: te dicht bij de muren en je krijgt het niet goed waterdicht, en te ver van de muur af en je staat altijd met je voeten op de drain en dat is ook niet fijn. Laat je de tegels / voegen mooi doorlopen in de drain?
Heel eerlijk, ik ben gewoon vergeten het netje te aarden. Goed dat je me er op wijst! Al het leidingwerk is kunststof en alle electra heeft aarding, maar ik overweeg nog wel je suggestie: gaatje maken en alsnog aarden (of moet ik vereffenen zeggen?).
@@AltenatiefHuis Als het leidingwerk ook van kunststof is (tegenwoordig zie je trouwens amper meer koper), dan wordt de muurplaat van de kraan vaak geaard. Ook nu nog simpel te doen omdat er nog geen tegels op de muur zitten. Als de meningen verdeeld zijn zou ik zelf het zekere voor het onzekere kiezen. “Better safe than sorry” zeg maar.
@@AltenatiefHuis ik zou het wel doen, kleine moeite, als er overheengetegeld is en je voelt stroom lopen als je in de vochtige badkamer staat is het te laat.
@@TheKets16 Wapeningsnetje en drain altijd aarden en zorgen dat de 6mm2 samenkomen op een aarderails en dan vanuit daar met 2.5mm2 ergens bij op de aarde (geelgroen) op komt. Bijv dichtstbijzijnde stopcontact.
Je hebt maar 1 cm betondekking op de onderkant Heb je RVS wapening gebruikt ? , want dat is wachten op "Betonrot" normaal neem je een paar cm betondekking op je wapening
Onze douchegoot ziet er precies zo uit. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen na 1 a 2 jaar wat schoonmaken betreft. Zelf heb ik nu een gloed hekel aan douchegoten. Ik vind dat behalve het verwisselbare sifon, het totaal niet ontworpen voor schoonmaak. Waar stroomt het water het minst? precies in de hoeken... Misschien dat bij sommige merken dat beter afloopt etc... maar zelf vind ik het een kreng.
Mijn ervaring tot nu toe: schoonmaken gaat prima. Even met heet water en een borsteltje en het is schoon. Het sofin is wat meer werk: uitnemen, onder kraan af- en doorspoelen en weer terug. Valt gelukkig mee :-)
Na het vloertje leggen. Als het droog is, daarna aanpappen met nat cement. Daardoor wordt het keihard. Goed alle gaatjes vullen. Is me verteld door iemand die het al 40 jaar doet.
Jullie gaan altijd uit van nieuwe of ideale vloertjes. . Laat eens zien hoe je te werk gaat bij bv vervangen van vierkant putje voor een drain in een oude douche vloer..
Dit was mijn eerste douchevloer als leek en ja, ik had de kans om met een schone lei te starten, dat maakt het vast een stuk makkelijker. Dit was slechts een onderdeeltje van mijn zelfbouwhuis; voor andere vloer uitdagingen verwijs ik je graag verder naar experts en andere TH-cam kanalen :-)
Ik mis hier toch wel een aardnet. Veiligheid voor alles. Daarnaast zou ik hebben gekozen voor een zwaluwstaart vloer ipv hout. Voor wat betreft de keuze voor groene gipslaten kan ik kort zijn.....dat hoort niet. Je moet echt een cementgebonden ondergrond nemen (of die aquastuc van Knauf). De badkamer zal inmiddels wel klaar zijn, maar je had op de gipsplaten nog een laag Ardex kunnen smeren. Geen spul voor de beginner (droogt erg snel).
Aardnet ben ik vergeten inderdaad. De vloer is SIPS, beetje overkill om daar dan ook nog eens zwaluwstaart op te leggen. Groen gips werd me overal geadviseerd, de tegelzetter heeft hier nog een laag overheen gezet tegen vocht en bij de naden nog een extra band. Tegelzetter zat al 25 jr in het vak en die vond de ondergrond prima gedaan. Je wil niet weten hoeveel tegenstrijdige adviezen ik heb gekregen ;-) Dank voor je tips.
Leuke vloer alleen de muren kloppen niet. Er hoort geen gipsplaat in de badkamer gebruikt te worden. Ook geen "waterbestendige" groene. Er zijn zelfs officiële richtlijnen die aangeven dat gips gebaseerde producten niet op de badkamer gebruikt mogen worden maar alleen cementgebonden producten.
@@AltenatiefHuis ik meen te herinneren dat het technisch bureau voor afbouw het afraad. Ik heb ook weleens gebeld met Knauf en Gyproc, officieel keuren zij het niet af maar ze raden ook niet aan om gipsplaten in de badkamer te gebruiken. Zelfs de geïmpregneerde niet. En de reden is simpel. Gips is heel erg vocht gevoelig, ook stucwerk van gips. En de badkamer is natuurlijk erg vochtig. Zij geven dan ook nul garantie en raden aan om cementgebonden platen te gebruiken zoals bijvoorbeeld aquapanel die speciaal bedoeld zijn voor vochtige ruimtes. Ook stucen kan met een cementgebonden materiaal. Ik ken tig verhalen van klanten waarbij de tegels na een x aantal jaar van de muur kwam. En dat was allemaal op een gipsen ondergrond. Waarom zou je het risico nemen als er gewoon goede andere opties zijn.
@@michaeldegroot7550 ik denk dat het 'succes' sterk afhankelijk is van of de natte ruimte goed geventileerd wordt en er dus voldoende vocht wordt afgevoerd. Over goede ventilatie wordt maar weinig nagedacht helaas.
@@AltenatiefHuis , dat klopt ventileren is belangrijk maar dat is niet het belangrijkste. Als je tegelt over gipsplaat of over stucwerk van gips. En na verloop van tijd gaat er een kitnaad lekken of je voegen, dan gaat het al heel snel mis omdat gips snel rot. Met als resultaat dat je tegels los zitten en je een enorme schade en kostenpost voor de klant hebt die niet nodig was als er cementgebonden producten waren gebruikt.
Sven, ik ben uren kwijt aan uitzoeken, filmen, fouten herstellen, videomontage en comments lezen & beantwoorden. Dit is geen marketingkanaal maar een eerlijke verhaal over mijn zelfbouw avontuur waarvan ik hoop dat andere zelfbouwers er wat aan hebben. In dit geval was mijn buurman zo aardig om het meeste werk al gedaan te hebben terwijl ik even naar de bouwmarkt was en dus heb ik niet alles in detail kunnen filmen. Fouten die ik maak laat ik ook niet weg; ik film wat ik doe en dat gaat niet altijd volgens plan. De video lijkt me echter wel helder in wat de bedoeling is. Voor profi details en instructies adviseer ik je om contact op te nemen met bouw professionals.
Geweldige serie dit ga zo door kan niet wachten op je domotica verhaal
Thanks voor je filmpje. Ik ga je tips volgen!
Leuke video en keurig schoon gewerkt!
Ik ben momenteel ook met mijn badkamer bezig
Met een beetje PVC lijm erop gesmeerd wordt de afvoer van de douchegoot geduwd door de wand opening en onzichtbaar, op gevoel, met de hoofdafvoer achter de wand gekoppeld. Daarna word de koppeling even een beetje naar links en rechts gewiebeld wat de waterdichtheid van de koppeling niet zal bevorderen. Is die koppeling helemaal waterdicht? Geen mogelijkheid om dat te controleren. Puur op goed geluk vertrouwen!
De koppeling is al een jaar in gebruik en nog immer waterdicht. Ik kon dat (en kan dat nog steeds) controleren via de adfekplaat van de wc rechts er naast.
Het was beter geweest om het gelijmde stukje even te laten drogen inderdaad. En gevoel gebruik ik trouwens overal bij.
Heb je ook nog opbouwende tips voor deze klusser en de kijkers die op zoek zijn naar wat hergebruik van ervaring? :-)
Super filmpjes, ik kijk met veel plezier. Ik zie op de achtergrond volgens mij je waterkering van je HSB op de fundering. Zou je daar een opname of detail van willen laten zien? Dit ivm toekomstige uitbouw. Bedankt!
Fijn dat het veel meerwaarde voor je heeft, daar doe ik het voor!
Doel je op 'de achtergrond' daar waar ik het beton buiten mix?
Wellicht heb je wat aan deze vlog: th-cam.com/video/2z-ZBiUmfW0/w-d-xo.html
Goeiedag, Kan ik met u contact opnemen voor het uitvoeren van deze werkzaamheden?
Beste Ben, ik neem aan dat je op zoek bent naar iemand die het werk daadwerkelijk kan uitvoeren? Ik ben een eenvoudige doe-het-zelver die enkel zijn ervaringen en tips hier deelt en ben IT-er van beroep.
Een specifieke vraag kun je gewoon hier openbaar stellen; wellicht kan ik het beantwoorden of iemand anders.
Gezien de afschot , hoe moet je tegelen gezien de vloer schuin loopt?
Dusdanig dat de 'knik' op een voeg begint. En anders de tegel daar (of als je een randje hebt) daar snijden. Optisch wellicht ook mooier.
Hoe is hier de houten vloer opgebouwd?
Ik wil zelf ook een douche gaan maken in ons oude huis. Dit moet ook op hout gaan gebeuren. Ik heb al wel gezien dat er ontkoppelingsmatten voor zijn aangezien het hout zou gaan werken. Dat zou dan tegel of voegbreuk veroorzaken.
Het OSB (hout) dat je ziet is onderdeel van een SIPS paneel (20 cm dikke vloerplaten). Je kan ook een stuk zeil neerleggen alvorens je beton stort, dan kan de vloer er onder schuiven, los van het beton.
De meningen zijn verdeeld over het wel of niet aarden van de wapeningsnetten in een badkamervloer. Jij hebt het hier niet gedaan. Is daar een specifieke reden voor? Je kan het overigens altijd nog doen: klein gaatje hakken van een paar cm in het zand cement, aardedraad om het netje wikkelen (of met een aardklem monteren) en het kleine gaatje weer dichtsmeren.
Overigens ziet het er al goed uit. De drain ligt denk ik precies goed: te dicht bij de muren en je krijgt het niet goed waterdicht, en te ver van de muur af en je staat altijd met je voeten op de drain en dat is ook niet fijn.
Laat je de tegels / voegen mooi doorlopen in de drain?
Heel eerlijk, ik ben gewoon vergeten het netje te aarden. Goed dat je me er op wijst!
Al het leidingwerk is kunststof en alle electra heeft aarding, maar ik overweeg nog wel je suggestie: gaatje maken en alsnog aarden (of moet ik vereffenen zeggen?).
@@AltenatiefHuis Als het leidingwerk ook van kunststof is (tegenwoordig zie je trouwens amper meer koper), dan wordt de muurplaat van de kraan vaak geaard. Ook nu nog simpel te doen omdat er nog geen tegels op de muur zitten.
Als de meningen verdeeld zijn zou ik zelf het zekere voor het onzekere kiezen. “Better safe than sorry” zeg maar.
@@AltenatiefHuis ik zou het wel doen, kleine moeite, als er overheengetegeld is en je voelt stroom lopen als je in de vochtige badkamer staat is het te laat.
@@AltenatiefHuis is vereffenen inderdaad. Alle vereffenings leidingen uitvoeren in 6mm2 en laten samenkomen in een CAP welke bereikbaar is.
@@TheKets16 Wapeningsnetje en drain altijd aarden en zorgen dat de 6mm2 samenkomen op een aarderails en dan vanuit daar met 2.5mm2 ergens bij op de aarde (geelgroen) op komt. Bijv dichtstbijzijnde stopcontact.
Had je de douchegoot niet moeten aarden?
Yes...
Je hebt maar 1 cm betondekking op de onderkant
Heb je RVS wapening gebruikt ? , want dat is wachten op "Betonrot"
normaal neem je een paar cm betondekking op je wapening
Hoe werkt dat precies? Wat voor aardnet kun je het beste gebruiken?
Onze douchegoot ziet er precies zo uit. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen na 1 a 2 jaar wat schoonmaken betreft. Zelf heb ik nu een gloed hekel aan douchegoten. Ik vind dat behalve het verwisselbare sifon, het totaal niet ontworpen voor schoonmaak. Waar stroomt het water het minst? precies in de hoeken... Misschien dat bij sommige merken dat beter afloopt etc... maar zelf vind ik het een kreng.
Mijn ervaring tot nu toe: schoonmaken gaat prima. Even met heet water en een borsteltje en het is schoon. Het sofin is wat meer werk: uitnemen, onder kraan af- en doorspoelen en weer terug. Valt gelukkig mee :-)
En weer een jaar later nog steeds dezelfde ervaring. Om het kwartaal even uitnemen, onder de kraan en met een borsteltje er doorheen en weer schoon.
Na het vloertje leggen. Als het droog is, daarna aanpappen met nat cement. Daardoor wordt het keihard. Goed alle gaatjes vullen. Is me verteld door iemand die het al 40 jaar doet.
Jullie gaan altijd uit van nieuwe of ideale vloertjes. . Laat eens zien hoe je te werk gaat bij bv vervangen van vierkant putje voor een drain in een oude douche vloer..
Dit was mijn eerste douchevloer als leek en ja, ik had de kans om met een schone lei te starten, dat maakt het vast een stuk makkelijker. Dit was slechts een onderdeeltje van mijn zelfbouwhuis; voor andere vloer uitdagingen verwijs ik je graag verder naar experts en andere TH-cam kanalen :-)
Ik mis hier toch wel een aardnet. Veiligheid voor alles. Daarnaast zou ik hebben gekozen voor een zwaluwstaart vloer ipv hout. Voor wat betreft de keuze voor groene gipslaten kan ik kort zijn.....dat hoort niet. Je moet echt een cementgebonden ondergrond nemen (of die aquastuc van Knauf). De badkamer zal inmiddels wel klaar zijn, maar je had op de gipsplaten nog een laag Ardex kunnen smeren. Geen spul voor de beginner (droogt erg snel).
Aardnet ben ik vergeten inderdaad. De vloer is SIPS, beetje overkill om daar dan ook nog eens zwaluwstaart op te leggen. Groen gips werd me overal geadviseerd, de tegelzetter heeft hier nog een laag overheen gezet tegen vocht en bij de naden nog een extra band. Tegelzetter zat al 25 jr in het vak en die vond de ondergrond prima gedaan. Je wil niet weten hoeveel tegenstrijdige adviezen ik heb gekregen ;-)
Dank voor je tips.
Zit je nou gewoon op een osb plaat te werken?
Dat is een SIPS paneel, van 20 cm dik.
@@AltenatiefHuis Mag natuurlijk niet in een natte ruimte
@@mk1driver mijn hele huis (vloer, buiten-, binnenwanden en dak) is van SIPS (met OSB3) dus ook de badkamer. Zo worden dit type huizen gebouwd.
@@AltenatiefHuisok, maar in je douche wil je geen hout, zeker niet direct onder de vloer van de douche
@@mk1driver dus houtskeletbouw huizen en huizen met houten vloeren kunnen nooit een douche nemen? ;-)
Leuke vloer alleen de muren kloppen niet. Er hoort geen gipsplaat in de badkamer gebruikt te worden. Ook geen "waterbestendige" groene. Er zijn zelfs officiële richtlijnen die aangeven dat gips gebaseerde producten niet op de badkamer gebruikt mogen worden maar alleen cementgebonden producten.
Interessant. Heb je een linkje met info voor diegene dit nog moeten gaan bouwen?
@@AltenatiefHuis ik meen te herinneren dat het technisch bureau voor afbouw het afraad. Ik heb ook weleens gebeld met Knauf en Gyproc, officieel keuren zij het niet af maar ze raden ook niet aan om gipsplaten in de badkamer te gebruiken. Zelfs de geïmpregneerde niet. En de reden is simpel. Gips is heel erg vocht gevoelig, ook stucwerk van gips. En de badkamer is natuurlijk erg vochtig. Zij geven dan ook nul garantie en raden aan om cementgebonden platen te gebruiken zoals bijvoorbeeld aquapanel die speciaal bedoeld zijn voor vochtige ruimtes. Ook stucen kan met een cementgebonden materiaal.
Ik ken tig verhalen van klanten waarbij de tegels na een x aantal jaar van de muur kwam. En dat was allemaal op een gipsen ondergrond. Waarom zou je het risico nemen als er gewoon goede andere opties zijn.
@@michaeldegroot7550 ik denk dat het 'succes' sterk afhankelijk is van of de natte ruimte goed geventileerd wordt en er dus voldoende vocht wordt afgevoerd. Over goede ventilatie wordt maar weinig nagedacht helaas.
@@AltenatiefHuis , dat klopt ventileren is belangrijk maar dat is niet het belangrijkste. Als je tegelt over gipsplaat of over stucwerk van gips. En na verloop van tijd gaat er een kitnaad lekken of je voegen, dan gaat het al heel snel mis omdat gips snel rot. Met als resultaat dat je tegels los zitten en je een enorme schade en kostenpost voor de klant hebt die niet nodig was als er cementgebonden producten waren gebruikt.
Nu is er precies niet verteld/getoond in de video hoe de vloer op afschot werd gelegd. Mooi marketingkanaal.
Sven, ik ben uren kwijt aan uitzoeken, filmen, fouten herstellen, videomontage en comments lezen & beantwoorden. Dit is geen marketingkanaal maar een eerlijke verhaal over mijn zelfbouw avontuur waarvan ik hoop dat andere zelfbouwers er wat aan hebben.
In dit geval was mijn buurman zo aardig om het meeste werk al gedaan te hebben terwijl ik even naar de bouwmarkt was en dus heb ik niet alles in detail kunnen filmen. Fouten die ik maak laat ik ook niet weg; ik film wat ik doe en dat gaat niet altijd volgens plan.
De video lijkt me echter wel helder in wat de bedoeling is. Voor profi details en instructies adviseer ik je om contact op te nemen met bouw professionals.