Sorular : 01:13 Hakim-Savcıların askerlik durumu 02:29 Hakim-Savcı yardımcılığı soruları 05:04 Ailede sabıkalı birinin olması hakim savcılığa engel olur mu? 05:46 Ailede siyasi parti üyesi bulunması hakim-savcı olmaya engel olur mu? 06:24 Dövme yaptırmak hakim-savcılığa engel olur mu? 07:23 Psikolojik tedavi görmek , ilaç kullanmak engel olur mu? 08:20 Fakültede alınan disiplin cezaları hakim-savcı olmaya engel teşkil eder mi?
hocam sınava çalişirken hep sizi izlerdim .siz benim güvenli alanımdınız .şimdi tekrar izlemeye geldim. ancak bu sefer tüm acılarını korkularını geride bırakmış hayaline ulaşmış hukuk öğrencisi bir genc kız olarak geldim .iyi ki varsınız ,iyi ki vardınız. farkında olmadan bana bir abi oldunuz tesekkür ederim
Hocam uzun zaman sonra sizi görmek güzel , sizden bir ricam olacak da ; çok sık duyduğumuz bir şey var; " savci ve hakimlerin iş yükü çok fazla , aldıkları maaş kesinlikle tatmin etmiyor... " gibisinden . Siz de , savcinin bir günü nasil geçer ? Veya hakimin bir günü nasil geçer ? Günde kaç saat çalışırlar ? Tarzinda bir video paylasir misiniz ?
Maaşı ne kadar artırırsan artır yine yetmeyecektir. O iş hep böyleydi. Tabii ki adalet dağıtma işinin bedeli parayla ölçülemez. Ama hakim-savcı maaşları da o kadar düşük değil. Hakimin bir günü, savcının bir günü gibi video çekilebilir. Gündeme alalım.
Hakim bey merhabalar iyi akşamlar soruma aslinda cevap vermişsiniz lakin bir şey daha sormak istiyorum lütfen cevap verirseniz çok mutlu olurum benim için önemli e nabız da ve ya raporda psikiyatri muayne tanısı yazıyor bunun yazması bir sorun teşkil eder mi savcılık hakimlik için ?
Tuğrul Bey, Osmaniye 9. Noterliğindeki göreviniz hayırlı olsun inşallah. Çektiğiniz nitelikli ve samimi bir dilin hakim olduğu videolarınızla bizleri aydınlatıyorsunuz. Noterlik belgesi sahipleri 3. sınıf noterlik başvurusu yaparken nelere dikkat etmeli? Örneğin tercihlerde belge numarası yanında tercih önceliği var mı? Noterlikte gayrisafi gelir neyi ifade ediyor? Noterliği çıkma ihtimali olanlar, noterlik işleri ile ilgili deneyim kazanmak için neler yapmalı?( Belge sahibi ancak avukatlık yapmayan ve hakim, savcı olmayan belge sahipleri) Vereceğiniz aydınlatıcı bilgiler için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
Merhaba güzel sözleriniz için içten teşekkürler. “Nasıl noter oldum?” adlı videoda bazı bilgileri bulabilirsiniz. Belge sahipleri son atamaları takip ederek numaranın kendilerine yaklaştığını kontrol etmeliler. Artık yakın belge numaraları atanmaya başladığında da başvuru yapabilirler. Yayınlanan boş 3. Sınıf noterliklerden gerek coğrafi konumu gerekse geliri dikkate alınarak tercih yapmalı. Tercih önceliği yok, ilan sırası gelire göre belirleniyor. Siz onlar arasından tercih yapsanız da, bakanlığın ilan sıralaması içinde dikkate alınır. Gayrisafi gelir ciro demektir. Bunun içinden kira, personel giderleri, faturalar düşüldükten sonra kalan kısım safi gelir olup noterin o ayki kazancını ifade eder. Tabi ilanlarda yıllık gayrısafi kazanç ilan ediliyor. Aylık değil. Tecrübe edinmek isteyen tanıdık bit noterin yanına bir süre takılabilir. Ama atandığınız noterlikteki katip size öğretecektir işleri. Hep böyle olmuştur 😊
Evet videoda da açıkladım bazı olaylar engelliyor videoları maalesef. Ama geride bırakıyoruz adım adım bu sorunları. İnşallah daha düzenli yapabiliriz bundan sonra. Selamlar…
@@tugrulyilmazofficial inşallah sayın noterim. Sizin sayenizde bugün de yeni bilgiler öğrendik. Ben sadece şunu anlamadım savcı ve hakim yardımcılığını zaten savcı ve hakim olmak isteyen kişiler yapmıyor muydu staj olarak
Tuğrul bey merhaba babam eski çalıştığı şirketi işe geri alım , ücretsiz izin tazminatı , davalarını kazandı daha kıdem tazminatı ve prim davaları görülmedi ancak şirket tazminatı vermek yerine istinaf yoluna başvurdu . İstinaf süreci ne kadar sürer ve istinaf da lehimize sonuçlanırsa ne olur ?
Hocam emeğine sağlık çok güzel bir video olmuş. Hocam hakim savcılar staj yaparken veya yeni sistemle yardımcılık yaparken herhangi bir yerde bunu icra ettiğinde kendilerine lojman tahsis ediliyor mu?
Merhaba, iyi günler Tuğrul Bey. Bildiğiniz gibi iş seçimi hayatımızın büyük ve önemli bir kısmını şekillendiren bir faktör. Ben de araştırıp, düşündüğüm kadarıyla Cumhuriyet Savcılığı hem karakter hem de düşünce biçimim olarak kendime çok uygun gördüğüm bir meslek. Fakat kafama takılan tek sıkıntı mülakat konusu bu konu hakkında size iki soru sormak istiyorum. Birincisi; benim de depresyon ve anksiyete geçmişim var ve bu konuda antidepresan ve antipsikotikler kullanmıştım videoda dediğiniz gibi geçti fakat antipsikotik yani sakinleştiriciler hakkında bir şey söylememişsiniz o yüzden aklıma takıldı. İkinci olarak da mülakattan elendiğimiz zaman diğer alıma kadar tekrar sınava çalışmak ve tekrar elenebilme durumu beni ürkütüyor.( sebebini siz benden daha iyi biliyorsunuzdur fakat açıklamak gerekirse bir tanıdığım olmama durumu)
Tuğrul Bey öncelikle video için teşekkür ediyorum. Daha önce size bir kaç defa Hukuk okuduğumu ve Katiplik sınav sonuçlarını beklediğim hususunda tavsiyelerinizi sormuştum. Şuanda üniversite 1.sınıfım ve bir yandan da Cezaevi katibi olmaya hak kazanmış bulunmaktayım. İlerleyen hayatımda hakimlik-savcılık alanında ilerlemeyi düşünüyorum. Bu hususta tavsiyelerinize talibim efendim. Sizce cezaevinde katiplik yaparak bir yandan derslerime çalışmak ve kendi gelişimim ile ilgilenmek ilerleyen hayatımda bana katkısı olur mu? Yoksa bu işlere hiç girmeyip üniversiteme mi bakmam hâkimlik savcılık konusunda bana daha yararlı olacak? Hayat tecrübelerinize talibim. Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Cezaevi katipliği savcılık mesleği için bir katkı sağlamaz. Sadece cezaevi işleyişi için bilgi sahibi olursun. Geçim için mecbur değilsen okuluna bak derim.
Ben ilerde avukat olursam kendi büromu açmayı cok istiyorum ama ordan para kazanmasam şirket avukatı olurum diye düşündüm. Bi yandan barom dursa kenarda onla da ilgilenip şirket avukatlığı da yapabilir miyim?
Şirket avukatlığı yapsanız dahi baroya kayıtlı olmak zorundasınız. İstediğiniz zaman serbest avukatlık, istediğiniz zaman ücretli işçi avukat olarak çalışabilirsiniz.
@@tugrulyilmazofficial Teşekkürler,gerçekten bu hukuk okumak isteyenler veya merak ettiği konularda araştırma yapanlara yardımcı olan sayılı kanallardansınız , hep yorumlara cevap veriyorsunuz ve kesinlikle daha yüksek aboneleri sonuna kadar hak ediyorsunuz
Merhabalar Tuğrul Bey bir sorum olacaktı hakim savcı adaylarının hakim savcı olmadan önce avukatlık mesleğinden geçmesini önerir misiniz? veya böyle bir kural var mı?
Sayın Hakimim iyi günler diliyorum. Ben bir eşit ağırlık öğrencisi olarak hukuka hazırlanıyorum. Hedefim geleceğin Cumhuriyet Savcılarından bir tanesi olmak ancak kafamı kurcalayan bir soru var. Benim kollarımda dövme var. Acaba dövmelerim Cumhuriyet Savcısı olmama engel olur mu? Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın hâkimim merhabalar, iletişim becerilerim yüksek ancak yapım gereği neşeli bir tavrım var. Bu durum mülakat sırasında nasıl bir izlenim yaratır, ciddi kalmak istenen bir özellik midir ? Ankara Hukuktan selamlar...
Yaşasınnnnnn 🎉🎉🎉 uzun zamandır bekliyordum ders molasında izliyorumm Size bir sorum olucaktı torpil olmadan savcı olmak çok mu zor hakimlik de mi savcılık da mı daha çok kullanılıyor torpil? Teşekkürlerr
Hakimle savci olmak için torpil gerekli demek binlerce savcinin hakimin torpille hakim savci olduğunu idaa etmektir bir iddaa varsa kanit göstermelisin aksi taktirde iftiradir
Merhabalar, ben de savcılık düşünüyorum. Savcı olmak için muhakkak hukuk okumak şart mıdır? Başka herhangi bir fakülteden mezun olup hakimlik/savcılık sınavına girip de olabilir miyiz? Teşekkürler şimdiden.
Önce “hakim-savcı adayı” olup stajınızı yapıyordunuz sonra hakim-savcı oluyordunuz. Şimdi önce “hakim-savcı yardımcısı” olup stajı bu sıfatla tamamlayıp hakim-savcı oluyorsunuz. Süresi de 2 yıldan 3 yıla çıktı ayrıca.
@@tugrulyilmazofficial hocam ben sizin bu konu ile ilgili çektiğiniz vidoyu izledim de şimdi benim anladığım kadarıyla 3 yıl savcı yardımcısı olduktan sonra tekrar Bi sınava giriyoruz ve eğer ortalamamız 75 değilse 15 gün sonra tekrar sınava girmemize izin veriliyor daha sonra eğer geçemezsek Savcı-Hakim olamamıyoruz. Eğer doğru anlamışsam hocam bu sınav sözlü mü oluyor yazılı mı?
sayın hakim size bir sorum olacaktı. Açıköğretim fakültesine siyasal bilgiler ve kamu yönetimine başlıyorum kaymakam olabilir miyim, yani öyle bir sınırlama var mı
Yasal olarak hakkınız var ama Kaymakam adayı olarak atama sırasında açıköğretim mezunlarının kaymakam olarak tercih edilmediği kaymakam beyler tarafından anlatılıyordu.
@@tugrulyilmazofficial benim hayatım çok değişik yönde ilerliyor. Sayın Hakim Bey umarım ki ilerleyen yıllarda sizinle meslektaş olmuş bir yargı mensubu olurum ilginiz için çok teşekkür ederim.
Emekli olup ayrılanlar dönemiyor ancak istifa ederek ayrılanlar, istifa nedeni de dikkate alınarak mesleğe dönebiliyorlar. Tabii ki HSK’nın uygun görmesi ve kabulü şartına bağlı.
Hakim-savcılar nöbetleri olmadığı müddetçe, normal mesai saatlerinde çalışırlar. Haftasonu diğer memurlar gibi tatil günüdür. Duruşma olmasa bile günlük işler nedeniyle adliyeye gitmeleri gerekir. Ama amirleri olmadığı için esnek olabilirler. Kimse mesai hesabı soramaz.
Hayır atama yapıldıktan sonra yani savcılık yaparken dilekçe vererek hakimliğe geçiş talebinde bulunarak geçiş yapabilirsiniz. Bu talebi HSK da uygun görmek koşuluyla tabii ki.
Hocam hakim savcı olan biri istifa ettikten sonra tekrar görevine dönebiliyor diye bir bilgi var. Bu konu hakkındaki detayları paylaşır mısınız? Kaç yıl çalışan bir hakim/savcı istifa edebilir. İstifa ettikten kaç sene içinde görevine geri dönebilir?
Selamlar efendim. Hakim ve polis ilişkileriyle ilgili bir video fena olmaz bence :D Şüphesiz bu konu da en çok merak edilenler arasında. Savcı polis ilişkilerindeki Savcı üstünlüğü, peki ya Hakim? Sorusunu akıllara getiriyor. Her ne kadar Hakimler polislerin doğrudan amiri olmasada...
Savcı polis ve diğer kolluk görevlilerinin “adli amiri” dir. Hakimin böyle bir pozisyonu yoksa da, hakime de aynı saygıyı gösterirler. Hakim psikolojik olarak amir konumunda kabul edilir.
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için ancak kamu görevlileri için uygulanan yönetmelik kapsamında Danıştay tarafından sakal konusu iptal edilmişti. Hakim/savcılar da bu yönetmelik kapsamında sakal konusunda serbestliğe kavuşuyor mu? Yahut 2802 mi geçerli?😊😊
@@leopard2A8 aynen öyle. Görevi gereği tehdit altında olanlara koruma ve makam aracı verilir. Makam aracı Başsavcı, Komisyon Başkanı görevlerindeki kişilere verilir.
Tuğrul bey. 23 aralıkta sınava gireceğiz. Ankara için başvurmuştuk. Şİmdi sınav yerini değiştirebilirmiyiz. Hatayda ikamet ediyoruz. Sınav yerini Adana diye değiştirebilirmiyiz.
1) Hocam siz kendi isteğinizle yaşınız dolmadan emekliye ayrıldınız, bu durumda tekrar karar değiştirip kendi isteğinizle hakimliğe başlayabilir misiniz? 2) Görevdeyken devam eden dokunulmazlık emeklilikte de devam eder mi?
Emekli olan dönemez ama istifa ederek ayrılan dönebilir. İstifa nedenine göre HSK’nın takdirinde tabii ki bu husus. Emekli olan hakim-savcılar dokunulmazlıktan yararlanamaz. Görev süresince dokunulmazlığı olur hakim-savcıların.
Bu yoruma cevap verseniz veya isterseniz video çekseniz bu konuyla ilgili cok guzel olur...Malum burda para kazanamayan avukatlar olduğu için orda mümkün olur mu diye merak ediyorum. Uluslarasi hukuk yapmak için hangi adımları yapmak gerekir? Oranın sınavlarını ucretleri nedir bunun için ne kadar para dökmemiz gerekir, Orda okumak gerekiyorsa kaç yıl gerekir, Sınava girip de orda iş bulma sıkıntısı veya para kazanma sıkıntısı olur mu ve Türkiyede hangi üniversiteler Bunu sağlar? Orda avukat/savci olunca istediğin zaman turkiyede istediğin zaman orda yapılır mi ?
Türkiye’de para kazanamayan avukatın uluslarası alanda para kazanması fazlaca ütopik olmuş. Türkiye’de faaliyet gösteren ve uluslarası müvekkilleri olan ve onların Türkiye’deki davalarını takip etmekten bahsediyorsanız, büyük hukuk ofislerinden birine girecek deneyim kazanacak ve gözünüz keserse siz zamanı geldiğinde kendi ofisinizi açarak yabancı müvekkilinizim işlerini takip edeceksiniz. Bu da başarı göstermekle ilgili. Yurtdışında bu işler nasıl bilmiyorum. Bir Türk avukat olarak yurtdışında müvekkilinizi temsil edebilir ve onun davasını takip edebilirsiniz. Ama sürekli olarak yabancı ülkede avukatlık yapmak o ülke hukukunun aradığı koşullara bağlı.
Torpilsiz mülakatı geçmek mümkün mü? Bu soruyu sormak beni gerçekten çok üzüyor. Adaleti temsil eden bizlerin daha mesleğe başlamadan bundan ayrı bir yol tercih etmesi ülke adına gerçekten üzücü ve hayal kırıcı. Bu konuda açıklama yaparsanız sevinirim.
Zor ama imkansız değil. Bizde torpil ve referans başkalarının önüne geçmek için değil kendi durumunu muhafaza etmek ve mağduriyeti engellemek amaçlı kullanılan bir aparat oldu maalesef.
Sayın Hakim Bey, ben lise üçe giden bir öğrenciyim. Hakimlik ve savcılık için boy-kilo ile göz şartı var mıdır? Benim boyum 162cm internette erkekler için 170cm boy sınırı var diyorlar. Eklem içi parmak kırıklığı (yüzük parmağım idi önemli ölçüde iyileşti zaten) ve önemsiz derecede skolyoz da engel teşkil ediyor mu? Çünkü bunlar polis askerliğe ve bazı memuriyetlere engel oluyor. Teşekkürler.
Hocam hakimlerin önüne ufak şeylerin davasıda geliyor mu? Mesela otobüse binen bir vatandaş yanlış yerde indirildiği için 50 TL taksi parası verip gideceği yere gitse, 50 TL için otobüs firmasına tazminat davası açabilir mi? Hakim 50 TL için mahkemeyi meşgul ediyor diye düşünür mü?
Kusura bakmayın rahatsız ediyorum Ama kafama bir şey takıldı onu soracaktım Müebbet hapis cezasında koşullu salıverme süresi bazı kaynaklarda 3 yıl bazı kaynaklarda 5 yıl diyor Hangisi doğru
Müebbet hapis ömür boyu hapis demektir. Şartla salıverme koşulları oluşursa tahliye edilebilir ama uzun süre yatacağını sanıyorum. Yatarı ne kadar bilmiyorum.
yardımcılığın 3 yıl olan süreci tam olarak nasıl geçecek acaba kaç ay ankarada akademide yargıtayda kaç ay tercih edeceğimiz staj merkezlerinde geçecek bir de sıralaması nasıl olacak ilk önce akademi de sonra 2 yıl staj merkezinde gibi mi acaba şimdiden teşekkürler
Sorular :
01:13 Hakim-Savcıların askerlik durumu
02:29 Hakim-Savcı yardımcılığı soruları
05:04 Ailede sabıkalı birinin olması hakim savcılığa engel olur mu?
05:46 Ailede siyasi parti üyesi bulunması hakim-savcı olmaya engel olur mu?
06:24 Dövme yaptırmak hakim-savcılığa engel olur mu?
07:23 Psikolojik tedavi görmek , ilaç kullanmak engel olur mu?
08:20 Fakültede alınan disiplin cezaları hakim-savcı olmaya engel teşkil eder mi?
Çok yararlı bir paylaşım olmuş. Çok teşekkür ederim ❤️
hocam sınava çalişirken hep sizi izlerdim .siz benim güvenli alanımdınız .şimdi tekrar izlemeye geldim. ancak bu sefer tüm acılarını korkularını geride bırakmış hayaline ulaşmış hukuk öğrencisi bir genc kız olarak geldim .iyi ki varsınız ,iyi ki vardınız. farkında olmadan bana bir abi oldunuz tesekkür ederim
Kutlarım 🎉 ne güzel şeyler yazmışsın ❤. Çok mutlu oldum. Hukuk Fakültesi eğitiminde başarılar diliyorum 🙌
hocam yaşanan gelişmelerle ilgili (anayasa-yargıtay) değerlendirmenizi içeren video bekliyoruz.
Zor bir konu ama deneyeceğim sizin için.
İyi ki takip etmişim,abone olmuşum.Yararlı içerikleriniz için teşekkür ederim.
Hukuk için mezuna kaldım sizi keşfettiğime sevindim motive olurum yeni aboneniz selamlar 😊
Verdiğiniz bilgiler için sağolun.
Tuğrul bey neredesiniz 😊 Acil bi gündem değerlendirmesi bekliyoruz sizden
Kayıp Tuğrul abiniz 🙃Yapalım güncel durum değerlendirmesi o zaman 😊
Yine dop dolu bir video olmuş. Emeginize ve ağziniza sağlik
Hocam uzun zaman sonra sizi görmek güzel , sizden bir ricam olacak da ; çok sık duyduğumuz bir şey var; " savci ve hakimlerin iş yükü çok fazla , aldıkları maaş kesinlikle tatmin etmiyor... " gibisinden . Siz de , savcinin bir günü nasil geçer ? Veya hakimin bir günü nasil geçer ? Günde kaç saat çalışırlar ? Tarzinda bir video paylasir misiniz ?
Maaşı ne kadar artırırsan artır yine yetmeyecektir. O iş hep böyleydi. Tabii ki adalet dağıtma işinin bedeli parayla ölçülemez. Ama hakim-savcı maaşları da o kadar düşük değil.
Hakimin bir günü, savcının bir günü gibi video çekilebilir. Gündeme alalım.
Hocam sizi böyle görmek ne güzel :) mutluluklar diliyorum. her zaman olduğu gibi yine bizi aydınlattınız, teşekkür ederiz :)
Hakim bey merhabalar iyi akşamlar soruma aslinda cevap vermişsiniz lakin bir şey daha sormak istiyorum lütfen cevap verirseniz çok mutlu olurum benim için önemli e nabız da ve ya raporda psikiyatri muayne tanısı yazıyor bunun yazması bir sorun teşkil eder mi savcılık hakimlik için ?
Tuğrul Bey, Osmaniye 9. Noterliğindeki göreviniz hayırlı olsun inşallah. Çektiğiniz nitelikli ve samimi bir dilin hakim olduğu videolarınızla bizleri aydınlatıyorsunuz. Noterlik belgesi sahipleri 3. sınıf noterlik başvurusu yaparken nelere dikkat etmeli? Örneğin tercihlerde belge numarası yanında tercih önceliği var mı? Noterlikte gayrisafi gelir neyi ifade ediyor? Noterliği çıkma ihtimali olanlar, noterlik işleri ile ilgili deneyim kazanmak için neler yapmalı?( Belge sahibi ancak avukatlık yapmayan ve hakim, savcı olmayan belge sahipleri) Vereceğiniz aydınlatıcı bilgiler için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
Merhaba güzel sözleriniz için içten teşekkürler.
“Nasıl noter oldum?” adlı videoda bazı bilgileri bulabilirsiniz.
Belge sahipleri son atamaları takip ederek numaranın kendilerine yaklaştığını kontrol etmeliler. Artık yakın belge numaraları atanmaya başladığında da başvuru yapabilirler. Yayınlanan boş 3. Sınıf noterliklerden gerek coğrafi konumu gerekse geliri dikkate alınarak tercih yapmalı. Tercih önceliği yok, ilan sırası gelire göre belirleniyor. Siz onlar arasından tercih yapsanız da, bakanlığın ilan sıralaması içinde dikkate alınır.
Gayrisafi gelir ciro demektir. Bunun içinden kira, personel giderleri, faturalar düşüldükten sonra kalan kısım safi gelir olup noterin o ayki kazancını ifade eder. Tabi ilanlarda yıllık gayrısafi kazanç ilan ediliyor. Aylık değil.
Tecrübe edinmek isteyen tanıdık bit noterin yanına bir süre takılabilir. Ama atandığınız noterlikteki katip size öğretecektir işleri. Hep böyle olmuştur 😊
@@tugrulyilmazofficial Teşekkür ederim.
Hocam Aym nin hak ihlal kararı verdikten sonra ne yapılması gerekir (can Atalay dosyası örnek) bı açıklar mısınız videoyla
Hocam öncelikle ağzınıza sağlık bi sorum olucak staj bittikten sonra atanma süresi ne kadar acaba ?
Kısa bir süre sonra kura ile atanırsınız. Bir iki ayı geçmiyor sanırım.
Bildirimi görür görmez geldim. Çok özlettiniz yine sayın noterim. Yine harika bir söyleyişi ile beraberiz.. ❤😊
Evet videoda da açıkladım bazı olaylar engelliyor videoları maalesef. Ama geride bırakıyoruz adım adım bu sorunları. İnşallah daha düzenli yapabiliriz bundan sonra. Selamlar…
@@tugrulyilmazofficial inşallah sayın noterim. Sizin sayenizde bugün de yeni bilgiler öğrendik. Ben sadece şunu anlamadım savcı ve hakim yardımcılığını zaten savcı ve hakim olmak isteyen kişiler yapmıyor muydu staj olarak
tşk ederiz. bizim için bir nimet siniz valla:) hem hukuk öğrencileri için hemde benim gibi hukuk ile ilgili şeyler öğrenmeyi sevenler için...
Tuğrul bey merhaba babam eski çalıştığı şirketi işe geri alım , ücretsiz izin tazminatı , davalarını kazandı daha kıdem tazminatı ve prim davaları görülmedi ancak şirket tazminatı vermek yerine istinaf yoluna başvurdu . İstinaf süreci ne kadar sürer ve istinaf da lehimize sonuçlanırsa ne olur ?
Hocam emeğine sağlık çok güzel bir video olmuş. Hocam hakim savcılar staj yaparken veya yeni sistemle yardımcılık yaparken herhangi bir yerde bunu icra ettiğinde kendilerine lojman tahsis ediliyor mu?
Hakim-savcılara göreve başladıktan sonra varsa lojman tahsis edilir. Adaylara ya da yeni adıyla hakim-savcı yardımcılarına lojman verilmez.
@@tugrulyilmazofficial anladım hocam. teşekkür ederim.
Merhaba, iyi günler Tuğrul Bey. Bildiğiniz gibi iş seçimi hayatımızın büyük ve önemli bir kısmını şekillendiren bir faktör. Ben de araştırıp, düşündüğüm kadarıyla Cumhuriyet Savcılığı hem karakter hem de düşünce biçimim olarak kendime çok uygun gördüğüm bir meslek. Fakat kafama takılan tek sıkıntı mülakat konusu bu konu hakkında size iki soru sormak istiyorum. Birincisi; benim de depresyon ve anksiyete geçmişim var ve bu konuda antidepresan ve antipsikotikler kullanmıştım videoda dediğiniz gibi geçti fakat antipsikotik yani sakinleştiriciler hakkında bir şey söylememişsiniz o yüzden aklıma takıldı. İkinci olarak da mülakattan elendiğimiz zaman diğer alıma kadar tekrar sınava çalışmak ve tekrar elenebilme durumu beni ürkütüyor.( sebebini siz benden daha iyi biliyorsunuzdur fakat açıklamak gerekirse bir tanıdığım olmama durumu)
Hocam diyelim ki kurada hakimlik çıktı hukuk hakimi mi Ceza Hakimi mi olacağız Buna kim karar veriyor
Kuradan sonra yetki kararnamesi ile HSK tarafından hakimlerin ne hakimi olacağı ve hangi mahkemede çalışacağına karar verilir.
Efsanee video olmus abi
Teşekkür ederim İrfan kardeşim 😊
Tuğrul Bey öncelikle video için teşekkür ediyorum. Daha önce size bir kaç defa Hukuk okuduğumu ve Katiplik sınav sonuçlarını beklediğim hususunda tavsiyelerinizi sormuştum. Şuanda üniversite 1.sınıfım ve bir yandan da Cezaevi katibi olmaya hak kazanmış bulunmaktayım. İlerleyen hayatımda hakimlik-savcılık alanında ilerlemeyi düşünüyorum. Bu hususta tavsiyelerinize talibim efendim. Sizce cezaevinde katiplik yaparak bir yandan derslerime çalışmak ve kendi gelişimim ile ilgilenmek ilerleyen hayatımda bana katkısı olur mu? Yoksa bu işlere hiç girmeyip üniversiteme mi bakmam hâkimlik savcılık konusunda bana daha yararlı olacak? Hayat tecrübelerinize talibim. Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Cezaevi katipliği savcılık mesleği için bir katkı sağlamaz. Sadece cezaevi işleyişi için bilgi sahibi olursun. Geçim için mecbur değilsen okuluna bak derim.
Ben ilerde avukat olursam kendi büromu açmayı cok istiyorum ama ordan para kazanmasam şirket avukatı olurum diye düşündüm. Bi yandan barom dursa kenarda onla da ilgilenip şirket avukatlığı da yapabilir miyim?
Şirket avukatlığı yapsanız dahi baroya kayıtlı olmak zorundasınız. İstediğiniz zaman serbest avukatlık, istediğiniz zaman ücretli işçi avukat olarak çalışabilirsiniz.
@@tugrulyilmazofficial Teşekkürler,gerçekten bu hukuk okumak isteyenler veya merak ettiği konularda araştırma yapanlara yardımcı olan sayılı kanallardansınız , hep yorumlara cevap veriyorsunuz ve kesinlikle daha yüksek aboneleri sonuna kadar hak ediyorsunuz
Merhabalar Tuğrul Bey bir sorum olacaktı hakim savcı adaylarının hakim savcı olmadan önce avukatlık mesleğinden geçmesini önerir misiniz? veya böyle bir kural var mı?
Böyle bir şart yok. Önceden avukatlık yapılması mesleki farkındalığı artırır. Mesleki bakış açısı daha zengin olur.
@@tugrulyilmazofficial Teşekkürler çok sağolun. 👍
Sayın Hakimim iyi günler diliyorum. Ben bir eşit ağırlık öğrencisi olarak hukuka hazırlanıyorum. Hedefim geleceğin Cumhuriyet Savcılarından bir tanesi olmak ancak kafamı kurcalayan bir soru var. Benim kollarımda dövme var. Acaba dövmelerim Cumhuriyet Savcısı olmama engel olur mu? Şimdiden teşekkür ederim.
Bu videoda cevap vermiştik
Teşekkür ediyorum.@@tugrulyilmazofficial
Hocam sinavla ilgili de video olur mu, zorlugu ve sinava calismayla ilgili
O konularla ilgili güncel bilgi sahibi değilim maalesef. O yüzden o konulara hiç girmiyorum.
Sayın hâkimim merhabalar, iletişim becerilerim yüksek ancak yapım gereği neşeli bir tavrım var. Bu durum mülakat sırasında nasıl bir izlenim yaratır, ciddi kalmak istenen bir özellik midir ?
Ankara Hukuktan selamlar...
Kontrol edebildiğiniz sürece sorun yaratmaz. Mülakatta stand-up yapmayın yeter 😅
İyi günler diliyorum benim bir sorum olacak bu konu hakkında bilginiz varsa benimle paylaşır mısınız zihinsel engelli bir kişi ehliyet alabilir mi
Hocam merhaba. Hakim olursak bütün hakimlik kariyerimiz boyumca istersek ceza hakimliyi ola biliyormuyuz? Bütün hakimlik boyunca
Tümünde ceza hakimi kalacağınızın garantisi yok. HSK ihtiyaç duyarsa hukuk hakimi olarak da yetkilendirebilir.
Yaşasınnnnnn 🎉🎉🎉 uzun zamandır bekliyordum ders molasında izliyorumm
Size bir sorum olucaktı torpil olmadan savcı olmak çok mu zor hakimlik de mi savcılık da mı daha çok kullanılıyor torpil?
Teşekkürlerr
İkisi için de farklı değil. Torpilsiz kazanmak imkansız değil ama zor olabilir.
@@tugrulyilmazofficial anladim çok teşekkur ederimmmm😊
Hakimle savci olmak için torpil gerekli demek binlerce savcinin hakimin torpille hakim savci olduğunu idaa etmektir bir iddaa varsa kanit göstermelisin aksi taktirde iftiradir
@@birgunsayfa787y tabikide iftira anlaminda soylemiyorum çevremdekiler öyle söylüyor sürekli bende stres oldugum icin sormak istedim sadece
@@birgunsayfa787y Yaw he he!
Hocam yara izi savcılık hakimlik kaymakamlık vs. Engel mi acilen cevaplarmısınız
Engel değil
Merhabalar, ben de savcılık düşünüyorum. Savcı olmak için muhakkak hukuk okumak şart mıdır? Başka herhangi bir fakülteden mezun olup hakimlik/savcılık sınavına girip de olabilir miyiz? Teşekkürler şimdiden.
Hukuk okumadan hakim-savcılık, avukatlık ve noterlik imkansız…
Hocam şimdi artık direkt savcı olamıyor muyuz? Önce yardımcı mı olmamız gerekiyor?
Önce “hakim-savcı adayı” olup stajınızı yapıyordunuz sonra hakim-savcı oluyordunuz. Şimdi önce “hakim-savcı yardımcısı” olup stajı bu sıfatla tamamlayıp hakim-savcı oluyorsunuz. Süresi de 2 yıldan 3 yıla çıktı ayrıca.
@@tugrulyilmazofficial hocam ben sizin bu konu ile ilgili çektiğiniz vidoyu izledim de şimdi benim anladığım kadarıyla 3 yıl savcı yardımcısı olduktan sonra tekrar Bi sınava giriyoruz ve eğer ortalamamız 75 değilse 15 gün sonra tekrar sınava girmemize izin veriliyor daha sonra eğer geçemezsek Savcı-Hakim olamamıyoruz. Eğer doğru anlamışsam hocam bu sınav sözlü mü oluyor yazılı mı?
@@sadecedilaa yazılı sınav ya da test. Son halini bilemiyorum.
@@tugrulyilmazofficial anladım hocam teşekkür ederim :)
Merhaba hakim savcılar mesleğe başladığı gibi yeşil pasaport alabilir mi
Merhaba, birinci dereceye yükselmesi gerekiyor. Başladıktan 12 yıl sonra alabilir.
sayın hakim size bir sorum olacaktı. Açıköğretim fakültesine siyasal bilgiler ve kamu yönetimine başlıyorum kaymakam olabilir miyim, yani öyle bir sınırlama var mı
Yasal olarak hakkınız var ama Kaymakam adayı olarak atama sırasında açıköğretim mezunlarının kaymakam olarak tercih edilmediği kaymakam beyler tarafından anlatılıyordu.
@@tugrulyilmazofficial benim hayatım çok değişik yönde ilerliyor. Sayın Hakim Bey umarım ki ilerleyen yıllarda sizinle meslektaş olmuş bir yargı mensubu olurum ilginiz için çok teşekkür ederim.
Merhabalar, açıköğretim mezunu birisi uygun alanda tezli yüksek lisans mezunu kaymakam adayı olabilir mi?
Olabilir
Tuğrul abi istersen tekrar hakimliğe dönme şansın var mı
Emekli olup ayrılanlar dönemiyor ancak istifa ederek ayrılanlar, istifa nedeni de dikkate alınarak mesleğe dönebiliyorlar. Tabii ki HSK’nın uygun görmesi ve kabulü şartına bağlı.
Şikayete tabi olmayan suçlarda suç duyurusunda mı bulununur yoksa şikayet mi edilir
Şikayete tabi suçlarda suç duyursunda mı bulunulur şikayet mi edilir
Hocam merhaba kafama birşey takıldı savcılığa suç duyurusu dilekçesi ile savcılığa şikayet dilekçesi ile arasındaki fark nedir
Suç duyırusu dilekçesi nedir şikayet dilekçesi nedir açıklarsanız sevineim hocam şikayete tabi suçlardamı şikayet dilekçesi yazılır yoksa şikayete tabi suçlardada mı suç duyurusu dilekçesi yazılır
Hocam bide suç duyırusu yapması gerekirken şikayet ederse ya da tam tersi şikayet etmesi gerekirken suç duyırusunda bulunursa ne olur
Şikayete tabi olmayan suçlarda suç duyurusu dilekçesi mı verilir şikayet dilekçesi mı verilir
Merhaba bir sorum olucaktı doktorum hukuk okuyup aynı zamanda hakim olabilir miyim iki meslegi ayni anda yapabilir miyim
Hakim-savcılık belir getirici başka bir işle bağdaşmaz, yapamazsınız.
@@tugrulyilmazofficialkendi doktorluk ofisimi acip ayni zamanda hakim olsam olmaz mi hukuken yeri yok mu
Hakimlerin de haftanın belirli günleri izinleri var mıdır yada duruşma olmadığı gün adliyeye gitmek zorunda mı
Hakim-savcılar nöbetleri olmadığı müddetçe, normal mesai saatlerinde çalışırlar. Haftasonu diğer memurlar gibi tatil günüdür. Duruşma olmasa bile günlük işler nedeniyle adliyeye gitmeleri gerekir. Ama amirleri olmadığı için esnek olabilirler. Kimse mesai hesabı soramaz.
Staj süresinin başında çektiğimiz kurada diyelim ki hâkimlik istiyoruz savcılık geldi napmamiz lazım stajı iptal edebiliyor muyuz
Hayır atama yapıldıktan sonra yani savcılık yaparken dilekçe vererek hakimliğe geçiş talebinde bulunarak geçiş yapabilirsiniz. Bu talebi HSK da uygun görmek koşuluyla tabii ki.
Hocam bu cevabınız olduğu gibi bu sene hakimlik sınavında anayasa sorusuydu:))) @@tugrulyilmazofficial
Ben de hakim olmak istiyorum ama bir şey duymuştum “hakimlerin dokunulmazlığı bulunmamaktadır “ diye bu doğru mu yoksa yanlış bir bilgi midir ??
Kanalda bu konuda bir video yapmıştık:
th-cam.com/video/k31QMK6sTDg/w-d-xo.htmlsi=RvQXoICDnhbpWVT-
Hocam hakim savcı olan biri istifa ettikten sonra tekrar görevine dönebiliyor diye bir bilgi var. Bu konu hakkındaki detayları paylaşır mısınız? Kaç yıl çalışan bir hakim/savcı istifa edebilir. İstifa ettikten kaç sene içinde görevine geri dönebilir?
Dönebilir. İstifa nedenine göre takdir HSK’dadır.
@@tugrulyilmazofficial Başka bir işte calismak ve daha sonra dönmek gibi keyfi bir sebepten olabilir mi?
Selamlar efendim. Hakim ve polis ilişkileriyle ilgili bir video fena olmaz bence :D Şüphesiz bu konu da en çok merak edilenler arasında. Savcı polis ilişkilerindeki Savcı üstünlüğü, peki ya Hakim? Sorusunu akıllara getiriyor. Her ne kadar Hakimler polislerin doğrudan amiri olmasada...
Savcı polis ve diğer kolluk görevlilerinin “adli amiri” dir. Hakimin böyle bir pozisyonu yoksa da, hakime de aynı saygıyı gösterirler. Hakim psikolojik olarak amir konumunda kabul edilir.
Özledik!!!, hakim/savcılara ilişkin saç sakala yönelik bir kısıtlama mevcut mu acaba?
Kılık kıyafet yönetmeliğine tabi hakim-savcılar.
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için ancak kamu görevlileri için uygulanan yönetmelik kapsamında Danıştay tarafından sakal konusu iptal edilmişti. Hakim/savcılar da bu yönetmelik kapsamında sakal konusunda serbestliğe kavuşuyor mu? Yahut 2802 mi geçerli?😊😊
savcılara verildiği gibi hakimlere de makam aracı veriliyor mu ve her savcı hakime veriliyor mu bir şartı var mı
“En çok sorulanlar” videosunu izleyin orada cevaplamıştık. Bir önceki en çok sorulanlar yani.
Yani Hayır, terör suçlarından dolayı koruma alanlar hariç
@@leopard2A8 aynen öyle. Görevi gereği tehdit altında olanlara koruma ve makam aracı verilir. Makam aracı Başsavcı, Komisyon Başkanı görevlerindeki kişilere verilir.
Tuğrul bey. 23 aralıkta sınava gireceğiz. Ankara için başvurmuştuk. Şİmdi sınav yerini değiştirebilirmiyiz. Hatayda ikamet ediyoruz. Sınav yerini Adana diye değiştirebilirmiyiz.
Hiç fikrim yok açıkçası. Başarılar dilerim.
Hocam sigra içiyorsunuz sanırım e yer öyleyse biraz azaltmalısınız.
Nereden çıkardınız onu? 😃
sık sık yutkunma ve açık havada bile nefesiniz kaldınız gibi geldi
@@tugrulyilmazofficial
1) Hocam siz kendi isteğinizle yaşınız dolmadan emekliye ayrıldınız, bu durumda tekrar karar değiştirip kendi isteğinizle hakimliğe başlayabilir misiniz?
2) Görevdeyken devam eden dokunulmazlık emeklilikte de devam eder mi?
Emekli olan dönemez ama istifa ederek ayrılan dönebilir. İstifa nedenine göre HSK’nın takdirinde tabii ki bu husus.
Emekli olan hakim-savcılar dokunulmazlıktan yararlanamaz. Görev süresince dokunulmazlığı olur hakim-savcıların.
@@tugrulyilmazofficial teşekkür ederim
Bu yoruma cevap verseniz veya isterseniz video çekseniz bu konuyla ilgili cok guzel olur...Malum burda para kazanamayan avukatlar olduğu için orda mümkün olur mu diye merak ediyorum. Uluslarasi hukuk yapmak için hangi adımları yapmak gerekir? Oranın sınavlarını ucretleri nedir bunun için ne kadar para dökmemiz gerekir, Orda okumak gerekiyorsa kaç yıl gerekir, Sınava girip de orda iş bulma sıkıntısı veya para kazanma sıkıntısı olur mu ve Türkiyede hangi üniversiteler Bunu sağlar? Orda avukat/savci olunca istediğin zaman turkiyede istediğin zaman orda yapılır mi ?
Türkiye’de para kazanamayan avukatın uluslarası alanda para kazanması fazlaca ütopik olmuş. Türkiye’de faaliyet gösteren ve uluslarası müvekkilleri olan ve onların Türkiye’deki davalarını takip etmekten bahsediyorsanız, büyük hukuk ofislerinden birine girecek deneyim kazanacak ve gözünüz keserse siz zamanı geldiğinde kendi ofisinizi açarak yabancı müvekkilinizim işlerini takip edeceksiniz. Bu da başarı göstermekle ilgili. Yurtdışında bu işler nasıl bilmiyorum. Bir Türk avukat olarak yurtdışında müvekkilinizi temsil edebilir ve onun davasını takip edebilirsiniz. Ama sürekli olarak yabancı ülkede avukatlık yapmak o ülke hukukunun aradığı koşullara bağlı.
Torpilsiz mülakatı geçmek mümkün mü? Bu soruyu sormak beni gerçekten çok üzüyor. Adaleti temsil eden bizlerin daha mesleğe başlamadan bundan ayrı bir yol tercih etmesi ülke adına gerçekten üzücü ve hayal kırıcı. Bu konuda açıklama yaparsanız sevinirim.
Zor ama imkansız değil. Bizde torpil ve referans başkalarının önüne geçmek için değil kendi durumunu muhafaza etmek ve mağduriyeti engellemek amaçlı kullanılan bir aparat oldu maalesef.
@@tugrulyilmazofficial Yanıtınız için teşekkür ederim. Çalışmaya devam edeceğim.
Savcılık, hakimlikte boy sınırı var mı? İnternette kadınlar için 160cm olduğu bilgisi yer alıyor. doğru mudur?
Cevabını bu videoda vermiştik;
th-cam.com/video/-J_ZrTSVBGU/w-d-xo.htmlsi=EPZlnau0scdMFFLO
@@tugrulyilmazofficial çok teşekkür ederimm :)
Sayın Hakim Bey, ben lise üçe giden bir öğrenciyim. Hakimlik ve savcılık için boy-kilo ile göz şartı var mıdır? Benim boyum 162cm internette erkekler için 170cm boy sınırı var diyorlar. Eklem içi parmak kırıklığı (yüzük parmağım idi önemli ölçüde iyileşti zaten) ve önemsiz derecede skolyoz da engel teşkil ediyor mu? Çünkü bunlar polis askerliğe ve bazı memuriyetlere engel oluyor. Teşekkürler.
Valla videoda anlttık;
th-cam.com/video/-J_ZrTSVBGU/w-d-xo.htmlsi=Z0NwjRdCoBtvJxnK
@@tugrulyilmazofficial doğru diyorsunuz hocam da internette bu tarz bilgiler dolaşınca kafa karışıklığı yapıyor. İyi günler dilerim.
👏👏👏
Hocam hakimlerin önüne ufak şeylerin davasıda geliyor mu? Mesela otobüse binen bir vatandaş yanlış yerde indirildiği için 50 TL taksi parası verip gideceği yere gitse, 50 TL için otobüs firmasına tazminat davası açabilir mi? Hakim 50 TL için mahkemeyi meşgul ediyor diye düşünür mü?
Açabilir ama yavaş yavaş bu tür ihtilaflar mahkeme önüne çıkarılmasın diye arabuluculuk zorunlu hale getiriliyor.
Özledik sizi üstadım 👋🏻
Sağolun kardeşim, selamlar…
👍
Tuğrul abi benim babama hakaret davasi açıldı para istendi parayı ödedik bu benim savcı olmama engel olur mu
Hayır, bu engel olmaz. Rahat ol.
@@tugrulyilmazofficial çok sağ olun teşekkür ederim
30 yaşından önce hakim olunabilir mi
Bu yaşa gelmeden kura çekip göreve başlayan ve halen hakimlik yapan çok hakim-savcı var.
@@tugrulyilmazofficial çok teşekkür ederim
Kusura bakmayın rahatsız ediyorum Ama kafama bir şey takıldı onu soracaktım Müebbet hapis cezasında koşullu salıverme süresi bazı kaynaklarda 3 yıl bazı kaynaklarda 5 yıl diyor Hangisi doğru
Müebbet hapis ömür boyu hapis demektir. Şartla salıverme koşulları oluşursa tahliye edilebilir ama uzun süre yatacağını sanıyorum. Yatarı ne kadar bilmiyorum.
yardımcılığın 3 yıl olan süreci tam olarak nasıl geçecek acaba kaç ay ankarada akademide yargıtayda kaç ay tercih edeceğimiz staj merkezlerinde geçecek bir de sıralaması nasıl olacak ilk önce akademi de sonra 2 yıl staj merkezinde gibi mi acaba şimdiden teşekkürler
Bkz “Hakim-Savcı Yardımcılığı” videosu
@@tugrulyilmazofficial hocam o videonuzu izleyerek sizi tanıdım :) ama bu sorumun tam cevabı sanki o videoda da yok gibiydi o yüzden sormak istemiştim
❤🙂
@tugrulyilmazofficial sayın Hakim savcı ifade alirken kağıda kendimi yazar yoksa kalem memurumu yazar kağıda
hocam ailede sabıkalı varsa ve sağlam yerden referans bulunsa sizce hangisi galip gelir? :D
Kıyasıya yarışırlar 🙈😅