Lajiutuminen

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ม.ค. 2025
  • opetus.tv/
    Videossa tutustutaan allopatriseen ja sympatriseen lajiutumiseen esimerkkien avulla.

ความคิดเห็น • 5

  • @Sirppis
    @Sirppis 11 หลายเดือนก่อน +1

    7:40 Darwin tutki sirkkoja, joiden nokat paksuuntuvat ja ohentuvat olosuhteiden mukaan. Tämä on kyllä muuntelua. Samoin luolakalat menettivät näkökykynsä luolissa, mutta mitä tapahtuu, kun ne laittaa akvaarioon? Näkö jälleen palautuu. Tämäkin on muuntelua.

  • @jounisuninen
    @jounisuninen 5 ปีที่แล้ว +1

    Darwinilaisen evoluutioteorian kannalta on ongelmallista, että geenit joissa yleensä tapahtuu mutaatioita, ilmentyvät yksilönkehityksen myöhäisemmissä vaiheissa. Kuitenkin makroevoluutio (evoluutio) edellyttäisi mutaatioita geeneissä, jotka aktivoituvat jo kehityksen alkuvaiheessa.
    Fysiologian Nobel-palkinnon perinnöllisyyteen liittyvistä tutkimuksistaan saanut Thomas Hunt Morgan teki 1900-luvun alkupuolella järjestelmällisiä kokeita banaanikärpäsillä. Hän havaitsi, että eläimen perusrakenteisiin vaikuttavat mutaatiot ovat poikkeuksetta vahingollisia ja johtavat joko virherakenteisiin tai kuolemaan.
    Erilaisilla koeorganismeilla tehdyt myöhemmätkin kehitysbiologiset kokeet ovat antaneet saman tuloksen, eli eliön perusrakenteeseen vaikuttavat mutaatiot ovat vahingollisia.
    Evoluutiotarina onkin enemmän fiktiota kuin faktaa. Etelänapinoiden väitetty evoluutio ihmiseksi ei ole mahdollista ainakaan mutaatioiden ja luonnonvalinnan kautta.
    Munasolu on solumaailmassa polaarinen jättiläinen, jonka soluliman lokeroitunut hienorakenne solukoneistoineen täysin määrää tulevan yksilön varhaiskehityksen ja ruumiinkaavan. Niin sanotut isäntägeenit tulevat mukaan vasta gastrulaatiossa, ja kaikki niiden mutaatiot johtavat alkion kuolemaan. Jo tämä yksin kumoaa mutaatiohypoteesiin perustuvan makroevoluution.
    Mutaatioihin liittyy muitakin ongelmia: Jotta makroevoluutiota voisi tapahtua, tarvitaan uutta informaatiota. Genetiikka ei kuitenkaan tunne tällaisia mutaatioita. Päinvastoin: lievästi haitallisia mutaatioita rikastuu hitaasti lisääntyvien eliöiden kuten apinoiden ja ihmisten perimään niin nopeaan tahtiin, että olemassaolomme selittyy vain sillä että olemme lajeina nuoria ja kuolemme pian sukupuuttoon, todennäköisesti muutamissa kymmenissä tuhansissa vuosissa, ehkä ennemminkin.

    • @fuckbutterflies6585
      @fuckbutterflies6585 5 ปีที่แล้ว +2

      7 vuotta sitten julkaistu video ja me kommentoidaan siihen puolen tunnin sisään toisista. Mikä todennäköisyys?

    • @megalul3014
      @megalul3014 11 หลายเดือนก่อน

      On varmasti kyllä helppo tapa saada itselleen tärkeämpi olo kuin mitä oikeasti on, kun asettautuu todistettua tiedekuntaa vastaan omilla, puoliksi rakennetuilla teorioilla mitkä pystyy kumoamaan yksittäisillä googlauksilla

    • @Sirppis
      @Sirppis 11 หลายเดือนก่อน

      @@megalul3014 Kun evoluutio tarkoittaa muuntelua, se voidaan todistaa. Mutta laitappa tieteellinen linkki siihen, että valinta on luonut uutta tietoa. Tieteelliset teoriat muuttuvat jatkuvasti, joten mihin sinä uskot? Alati muuttuviin teorioihin.